Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Catenaccio Olandese

Laatste update:

Totaalvoetbal, de mythe die heel Nederland in haar greep heeft. Mooi, aanvallend voetbal met veel positiewisselingen en balbezit. Het ideale systeem. Maar is dit ideale systeem wel zo ideaal? Als je het perfect speelt, is het goud waard. Maar als je er de spelers niet voor hebt, wordt het je fataal. Daar is Bert van Marwijk hopelijk ook achter gekomen. Totaalvoetbal werkt niet bij ons, het is tijd voor catenaccio olandese!

Catenaccio werd in 1963 wereldberoemd toen Internationale Milano FC hiermee bijna alles won wat er te winnen viel. De coach die toentertijd voor de groep stond was niemand minder dan Helenio Herrera. Het catenaccio werd echter al tientallen jaren eerder uitgevonden.
Van elf november 1934 tot 26 juni 1954 was de Oostenrijker Karl Rappan de bondscoach van Zwitserland. Hij was de uitvinder van het catenaccio. Echter, ging het Zwitserland niet al te goed af. Van de negen wedstrijden onder zijn bewind werden er vier gewonnen, twee gelijkgespeeld en drie verloren.

Echter hoeven we de mindere prestaties van Zwitserland niet aan de tactiek te verwijten. Nereo Rocco, een Italiaan, coachte in zijn loopbaan Triestina, Treviso, Padova, AC Milan, Torino en Fiorentina. Overal was hij succesvol. Triestina werd tweede in de Serie A, nog altijd het beste resultaat ooit. Treviso wist te promoveren naar de Serie A, ook het beste resultaat van die club ooit. Padova werd deerde, en weer slaagde Rocco erin het beste resultaat ooit van een club te behalen. Na al deze kleine clubs kwam hij bij het grote AC Milan terecht. Hij won in zijn eerste jaar het landskampioenschap en in zijn tweede jaar de Europacup I door in de finale op Wembley Benfica met 2-1 te verslaan. Daarna ging hij aan de slag als hoofdtrainer van Torino. Hij wist de ver afgezakte club er weer bovenop te helpen en Torino mocht zich weer een subtopper noemen. Daarna keerde hij terug naar AC Milan en won meteen de landstitel en Europacup II. Het volgende seizoen won hij voor de eerste keer in de clubgeschiedenis van AC Milan het wereldkampioenschap voor clubs. In 1972 en 1973 won hij de coppa Italia. In 1973 werd ook de Europacup II veroverd. In 1974 wist Rocco weer de finale van de Europacup II te bereiken, maar deze keer verloor hij. Hij sloot zijn trainersloopbaan af met een achtste plaats met Fiorentina. Daarna werd hij technisch directeur bij AC Milan.

Nu terug naar het Nederlands elftal. Met het legendarische totaalvoetbal waarmee we twee WK finales oprij haalden en in 1988 het EK wisten te winnen is ons de laatste jaren weinig gelukt. Onder Van Basten wisten we met dit opportunistisch voetbal verrassend door te gaan naar de kwartfinale, maar hier verloren we van Rusland. In 2010 speelde we ook met de verdedigen eerst-mentaliteit. En dit bracht ons tot de finale, die we verloren met een doelpunt waar buitenspel aan vooraf ging. Twee jaar later komen we met een poging tot totaalvoetbal niet eens de groepsfase door.

We kunnen dus wel stellen dat verdedigend voetbal ons meer heeft gebracht de laatste jaren. Ook is het met een landenteam moeilijk om totaalvoetbal te spelen, omdat je hiervoor precies moet weten wat de ander doet en heel veel samen moet trainen. Een veel makkelijker alternatief is catenaccio. Dit is een veel effectievere manier van voetbal dan welke andere dan ook. Op het moment dat je aanvallend voetbal speelt, heb je te maken met ontzettend kleine ruimtes, terwijl je zelf hele grote ruimtes voor de tegenstander achterlaat. Daarom werkt verdedigend voetbal waarschijnlijk beter bij dit oranje. Ook hebben we de spelers om catenaccio te spelen.

Met Urby Emanuelson en Arjen Robben hebben we veel snelheid aan de zijkanten. Emanuelson zal verdedigend wel moeten helpen tegen de betere landen, om te voorkomen dat we tegendoelpunten krijgen. Dat is dan ook het probleem van catenaccio: krijg je twee doelpunten tegen, dan is het zo goed als voorbij. In de spits zal Robbin van Persie moeten gaan spelen, omdat hij goed instaat is de razendsnelle Robben te bedienen. Ook is Van Persie sneller dan Klaas-Jan Huntelaar. Als de counter eigenlijk al begonnen is, komt ook Emanuelson weer mee naar voren, hij zal een van de weinige achtergebleven mannen wegtrekken waardoor er nog meer ruimte ontstaat of vrij komen te staan, waarna hij meer meters kan maken. De man die alle passes moet versturen is natuurlijk Wesley Sneijder. Hij zal wel controlerender moeten spelen, om zo direct de bal van de verdediging te kunnen ontvangen. Hij mag ook mee naar voren komen, maar niet te ver. Hij moet een aanspeelpunt zijn als iemand zich heeft vastgelopen. De andere middenvelder in het blok van twee is natuurlijk Nigel de Jong. Na dat Mark van Bommel bekend heeft gemaakt te stoppen zal daar geen discussie meer over zijn. Op de linksback hebben we de keuze tussen Jetro Willems en Erik Pieters. Pieters is verdedigend veel beter en zal dus tegen de toplanden moeten spelen. Echter, tegen de mindere landen hebben we ook wel wat aanvallende kracht nodig, en dan zal mijn voorkeur uitgaan naar Willems, die met regelmaat laat zien een geweldige drive naar voren te hebben. De rechtsback is zonder twijfel Gregory van der Wiel, die ook veel mee op mag komen omdat Robben naar binnen trekt. Dan wordt ook de ruimte die daardoor aan de zijkanten ontstaat benut. Achterin zullen we dan met drie centrale verdedigers gaan spelen. Wie dat moeten zijn staat al vast: Mathijsen, Heitinga en Vlaar. De drie beste centrale verdedigers met de Nederlandse nationaliteit. De keeper is uiteraard Maarten Stekelenburg.

Op de bank zitten dan ook nog Huntelaar die we kunnen gebruiken als breekijzer en Rafael van der Vaart. Ook Kevin Strootman is een goede back-up, envenals Jordy Clasie en Leroy Fer. Ricardo van Rhijn heeft al laten zien bijna net zo goed als Van der Wiel te zijn en dus Nederlands elftal-waardig. Stefan de Vrij, Nick Viergever en eventueel ook Pieters kunnen ook nog als centrale verdedigers spelen. Voor de links- en rechtsbuiten positie hebben we dan ook nog Ibrahim Afelay, die ook wel over redelijk veel snelheid beschikt en als hij zich goed genoeg kan ontwikkelen natuurlijk ook Luciano Narsing. Jeremain Lens is dan ook nog iemand die ook mee mag van mij, omdat hij over veel snelheid beschikt en zowel spits als rechtsbuiten kan spelen. Tweede en derde keeper zijn natuurlijk Michel Vorm en Tim Krul.

Ik ben ervan overtuigd dat als we op het WK 2014 catenaccio-voetbal spelen we met de beker in handen terug naar huis zullen reizen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Beste tom12,

Laat ik kritisch beginnen: ik vind het persoonlijk geen topstuk om eerlijk te zijn. We lezen veel van dit soort stukken de laatste tijd, stukken over het Nederlands Elftal. Dat het beter moet, ik vind dit een beetje een uitgemolken onderwerp. Verder zie ik wel wat foutjes met name dat je namen verkeerd spelt. Het is niet echt een heel groot probleem maar: Luciano Narsing, Ibrahim Afelay en Robbin van Persie. Als je niet honderd procent zeker weet hoe je een naam moet schrijven, zoek het eerst even op want het staat een beetje slordig.

Over de inhoud: dit jaar hebben ze echt geen poging gedaan tot totaal voetbal hoor, dit jaar leek het tegen de toplanden nog verdedigender, het lijkt wel alsof ze inzien dat ze qua voetballand minder zijn en dan gewoon gaan counteren. Verder ben ik het ook niet met je eens ten aanzien van positie's Emanuelson hoort gewoon op de linksback plaats en Willems als back-up, Pieters vind ik op een of andere manier niet veel, echt een degelijke back maar niet meer. Willems zal qua ontwikkeling over 2 jaar veel meer gegroeid zijn en als je nu al bijna beter bent dan Pieters, laat staan over twee jaar.
Emanuelson kan ook geweldig verdedigen. Mensen zien dit echt over het hoofd, zijn sliding is zelfs van wereldklasse durf ik te stellen, dan schakelt hij snel om en heeft altijd oog om naar voren te spelen, dat is toch de oplossing voor de linksback plaats naar mijn inziens.

Verder vind ik het raar als je Fer (een overschatte speler die helemaal niks laat zien) hoger in de pikorde hebt staan dan Anita (die op het middenveld als back-up zeker van waarde kan zijn).

3 sterren.

23 juni 2012 om 12:27

Ik moet er even een reactie aan toevoegen, anders staat er: ''je kan pas sterren geven wanneer je een reactie hebt geplaatst''

Hopelijk lukt het nu.

Hmm. Je hebt niet echt uitgelegd waarom catenaccio nu zo goed bij het Nederlands elftal past. Het zou kunnen natuurlijk. Maar ik kan niet zeggen dat we op het WK dit 'catenaccio' nu zo geweldig uitvoerden. De goals kwamen meer tot stand door geluk, dan door goed counter-voetbal.

Ik denk dat we juist nu een lichting krijgen waarmee we goed positie-voetbal op de mat kunnen leggen. We krijgen spelers als Adam Maher, Jordy Clasie, Vurnon Anita, Jeffrey Gouweleeuw, Nick Viergever, Jetro Willems, Ola John en Luciano Narsingh. Dat zijn allemaal spelers die een goeie techniek hebben en die allemaal naar voren willen voetballen.

Ik vond je stuk aardig geschreven, maar niet overtuigend.

23 juni 2012 om 19:36

@azet

Op het WK speelde we niet het originele catenaccio. Dat is met 5 verdedigers en we speelde met 4. Dat scheelt heel wat in de ruimte voor de spits. Als je met 5 centrale verdedigers speelt, komt er geen bal meer door.
Ik kon helaas ook lang niet alles schrijven wat ik wou, door de norm van 1.000 woorden. Daarom heb ik ook een aantal dingen weggelaten, zoals het effect dat countervoetbal bij Portugal heeft (prestaties).
Waarom ik niet heb omschreven waarom catenaccio zo goed bij het Nederlands voetbal zou passen, is omdat het bij ieder team past, dat maar twee snelle voorspelers heeft. Een goede passer erbij zorgt dan pas voor een echt goed effect.

Zou je me trouwens ook willen vertellen hoe het overtuigender wordt, dan kan ik dat de volgende keer gebruiken.

Aardig stukje heb je geschreven, maar niet overtuigend.

Je bent zo te zien ook niet echt bekend met hoe spelers heten, bijvoorbeeld: Luciano Narsing moet Luciano Narsingh zijn, Ibrahim Afelay moet Ibrahim Afellay en Robbin Van Persie moet Robin Van Persie zijn.

De inhoud: het is redelijk geschreven. Het enigste wat me verbaast is dat je Leroy Fer hoger inschat dan Vurnon Anita.

Fer heeft dit seizoen matig gespeeld, en hij wordt door veel mensen beschreven dat hij 'n hele grote wordt, alleen daar ben ik niet van overtuigd. Eerst zien, dan geloven;.

Vurnon Anita heeft dit seizoen toch wel veel meer bewezen bij Ajax. In mijn ogen is Anita ook veel completer dan Fer. En Anita is niet zo overhypt als Fer.

Ik geef je 2 sterren. Matige CE.

23 juni 2012 om 19:31

@rochester

Spelling is niet mijn sterkste punt inderdaad.
Dat de namen verkeerd gespeld zijn, is omdat dat meer automatisme is, ik schrijf ze 1x zo en kom er daarna moeilijk vanaf.

Maar zou je me ook willen vertellen wat ik allemaal kan verbeteren dan?
Dan kan ik dat de volgende keer doen.

Catenaccio! Ik vind het prachtig om te zien. De boel dicht houden achterin en er dan ineens uit komen met snelle mensen.

Sorry, maar ik vind dit geen sterke CE. Zeker dat stuk over die trainer voegt niks toe. Ook vind ik je woordkeuze matig

Cultuurmoord.

Dat wordt in Nederland niet geaccepteerd. Wij hebben alle ingredienten in huis om aanvallend en frivool voetbal te spelen (jazeker, daar hebben wij de spelers voor!!!). Daar staan we bekend om (al is dat de laatste 2 jaar wat minder) en zo zijn we groot geworden. Dat is onze kracht en die kracht wordt overal ter wereld geroemd. Overal ter wereld hebben ze onze coaches nodig, omdat die groot zijn gebracht met dat voetbal. In iedere generatie hebben wij spelers zitten die bij internationale topclubs de grote man zijn. Niet omdat wij meer talent hebben in Nederland, nee omdat wij talent op een positieve manier benutten. Wij zijn een aanvalsland, geen counterend land. Daarbij wil jij de nadruk leggen op de posities waar wij het zwakst zijn. Namelijk achterin. Bij Italiaanse ploegen is deze speelwijze behoorlijk succesvol geweest, omdat zij daar de spelers voor hebben. Zij hebben verdedigers die aan de top staan. Wij hebben geen verdedigers, wij moeten onze aanvallende talenten laten ontplooien.

Verder behoorlijk wat typefouten, een onderwerp dat niet heel erg aanspreekt en geen overtuigende argumenten.

Italiaans bloed ofzo?

Wat een bullshit, alsof we met je catenaccio de finale hebben gehaald, dat kwam door een enorme bult mazzel, eigen goals en een simpele loting.
Bovendien heeft Nederland nooit goede verdedigers gehad, en jij wilt gaan verdedigen, de Belgen zouden dit goed kunnen doen, maar die hebben genoeg goede verdedigers, wij hebben juist een goede aanval dus moeten wij op de aanval spelen, en met mazzel de kwartfinale in 2008? Met 3-0 en 4-1 bedoel je.
Echt een reteslecht stuk, 1tje krijg je er

23 juni 2012 om 19:28

@panther95

Met een verdedigende tactiek help je je verdedigers juist. Als je met vijf centrale verdedigers speelt is er voor de tegenstander bijna geen ruimte en komt zelfs een topspits als Gomez er niet door. Als je daar dan ook nog De Jong voorzet om alle ballen weg te werken en Sneijder gewoon een man laat dekken, Emanuelson meer mee terug laat zakken om ook te helpen, komt er geen team meer door.

''echt een reteslecht stuk, 1tje krijg je er''
Waarom is het slecht dan?
Als je dat dan op zijn minst zegt, kan ik dat de volgende keer verbeteren.

Waar zeg ik trouwens dat we met mazzel de kwartfinale hebben gehaald?

25 juni 2012 om 15:19

We hebben geen verdedigers, dat is juist het probleem, als Belgie met topverdedigers dat doet, OK, maar wij kunnen dat niet.
Sneijder laat continu zijn mannetje lopen en die wil je basis
Robben verdedigt ook nooit mee en die wil je ook in de basis.
Je hebt veel spelers van de Ajax-school (sneijder, de Jong, VD Vaart, VD Wiel, Heitinga, Kjh, Steek e.d.) zij kennen het aanvallende spel. Stekelenburg speelt momenteel een dramaseizoen in Italië (waar ook zo wordt gespeeld) en Sneijder en Emmanuelson spelen niet in een ploeg die zo verdedigend is als dat jij het voor je ziet.
Je moet een beetje realistisch blijven, het zou voor sommige landen Kunnen werken, maar niet een land dat alleen maar goede aanvallende krachten heeft.
Bovendien zullen 15999999 nederlanders zich doodschamen als dit gaat gebeuren ipv de Hollandse school.

En met veel verdedigen help je de verdedigers, not, anders zouden kleinere landen het wel beter doen. Overigens zeg niet jij, maar ik dat Nederland door mazzel de finale heeft gehaald het WK.
Kijk overigens ook naar het WK, van de top 3 speelde 1 ploeg dat catenaccio en dat was NL, en zij verloren toen ze een sterkere tegenstander tegenkwamen.

Achteraf had ik je eigenlijk wel 2 sterren kunnen geven, want hoe je schreef was verder wel goed, alleen neem volgende keer een realistisch onderwerp of schrijf over Belgie, want als die Kompany Vermaelen Vertonghen en Alderweireld basis zetten OK, maar niet Heitinga, fossiel Matthijsen, en onzekere Vlaar.

25 juni 2012 om 19:25

Bedankt dat je toch zegt dat je me liever 2 sterren had gegeven, was voor mijn 1e CE wel mijn doel. ;

Je zegt trouwens dat ik de volgende keer een realistisch onderwerp moet nemen, maar ik ben eigenlijk CE geworden speciaal voor dit stuk. Ik was al een tijdje aan het twijfelen, maar toen schoot me dit onderwerp te binnen en ik kon het niet laten. Catenaccio is een prachtige soort voetbal, zolang die goed wordt uitgevoerd, vind ik. Maar daar zijn niet veel mensen het mee eens.

"overigens zeg niet jij, maar ik dat Nederland door mazzel de finale heeft gehaald het WK.
Kijk overigens ook naar het WK, van de top 3 speelde 1 ploeg dat catenaccio en dat was NL, en zij verloren toen ze een sterkere tegenstander tegenkwamen."
Dat was geen echt catenaccio. Dat is met 5 verdedigers, een verdedigende middenvelder en een controlerende middenvelder, een links en rechtshalf die zo staan als bij united en een spits. Dat speelde Nl niet. Ook versloegen ze ook Brazilië, en dat doelpunt tegen Spanje ging buitenspel aan vooraf.

"bovendien zullen 15999999 nederlanders zich doodschamen als dit gaat gebeuren ipv de Hollandse school."
Hoe is die Hollandse school er dan gekomen? Michels deed eens iets anders met het Nederlands elftal en dat leverde resultaat op. Als we 2x het EK en 2x het WK winnen, wordt het catenaccio echt wel geaccepteerd hoor.
"stekelenburg speelt momenteel een dramaseizoen in Italië (waar ook zo wordt gespeeld) en Sneijder en Emmanuelson spelen niet in een ploeg die zo verdedigend is als dat jij het voor je ziet."
Stekelenburg doet het niet slecht, gewoon gemiddeld voor een AS Roma keeper in de wedstrijden die ik kijk, maar dat zijn er echt maar 3 per jaar ofzo als er niets anders te zien is.
Ik zie Inter en Milan niet als verdedigende clubs, maar ik denk dat ze allebei zo zouden kunnen spelen. AC Milan tegen Barça bijvoorbeeld, was gewoon meer dan goed voetbal.
"robben verdedigt ook nooit mee en die wil je ook in de basis."
Dat kan dan achterin worden opgevangen en hij moet niet meeverdedigen, dat gaat ten koste van de counter, want die moet juist om zijn snelheid draaien.

Beschamend, meer kan ik er niet van maken. Als er 1 bondscoach in zijn hoofd haalt om dit te gaan proberen kap ik per direct met het kijken naar Oranje.

Catenaccio is trouwens sowieso zwaar achterhaald, in Italë spelen elk seizoen ongeveer 2 clubs catenaccio (wat overigens gewoon countervoetbal is) en dan krijgt de Serie A het stempel van Catenaccio competitie?!
Nederland moet maar is de 3-5-2 gaan proberen net als Italie nu doet, en zeg dan niet dat Nederland daar geen verdedigers voor heeft want dat is gewoon niet waar. Mathijssen en Heitinga zijn slecht, er zit een prima generatie achter.

Overigens een verschrikkelijk slecht stuk, maar dat kan ook zo zijn omdat ik het niet met je eens ben.

23 juni 2012 om 16:03

Het is verschrikkelijk slecht en je onderbouwd dat niet eens?

Je geeft sterren om de inhoud en grammatica niet omdat je het er niet mee eens bent.

Slechtste CE die ik ooit heb gelezen, counter voetbal bij het nederlands elftal Haha! ik val al in slaap als ik eraan denk

25 juni 2012 om 19:18

Waarom is die slecht dan?
Als je niet eens een reden kunt geven.

De grammatica en de spelling is slecht. Zelf ben ik daar ook erg matig in, maar als je een CE schrijft verwacht ik wel dat je dat goed doet. Verder ben ik het niet eens met de inhoud..

26 juni 2012 om 10:58

"verder ben ik het niet eens met de inhoud.."
En? Daardoor is de kwaliteit minder?

"de grammatica en de spelling is slecht. Zelf ben ik daar ook erg matig in, maar als je een CE schrijft verwacht ik wel dat je dat goed doet."
De namen klopt, daar heb ik overheen gelezen, maar dat groeit er bij mij helaas vanzelf in.
Maar heb je meer voorbeelden dan? Dan kan ik dat de volgende keer gebruiken.

Ik vind het een prachtig stuk, eindelijk iemand die ook eens een andere visie heeft op voetbal dan alleen 'totaal voetbal'. Countervoetbal is trouwens een mooie tactiek en zwaar onderschat, en het wordt onterecht gehaat. Spelen met 5 verdedigers is niet zielig, het zal zeer waarschijnlijk lonen.
Gewoon 5 sterren

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren