De 'ideale' schoonzoon

Stel je eens voor, het vriendje van je dochter is een gerenommeerd profvoetballer. De beste knul speelt niet alleen bij een Europese topclub, maar is ook een gelauwerde Oranje-international. Reken er maar op dat jij de beste plekken krijgt in alle Europese hoofdsteden die de beste man aandoet. To do's zoals de levensgevaarlijke Zlatan Ibrahimovic ontmoeten kan je waarschijnlijk binnen de kortste keren van je 'bucket list' afstrepen. Natuurlijk is het moeilijk om je meisje aan een andere kerel mee te geven, maar als het dan iemand moet zijn...

Voor 99,99% van de bevolking zou Mark van Bommel de ideale schoonzoon zijn. Natuurlijk niet alleen omdat het een topvoetballer is: nee, Mark is gewoon een heerlijke gozer. Voor een voetballer is hij erg intelligent en hij blijft ten aller tijden met twee benen op de grond staan. De geboren Limburger is een nuchtere realist. Hij is zich prima bewust van wat hij kan brengen en wanneer hij dat kan brengen. Bovenal staat hij altijd voor je klaar als je beroep op hem doet. Hij vervult zijn taken vervolgens met de volle inzet die je mag verwachten van de aanvoerder. Maar Mark is nog meer, als hij in je team zit is het een heerlijke speler die het bloed onder de nagels van de tegenstander vandaan haalt. Speel je echter tegen hem dan erger je je kapot, bij elk duwtje gaat hij 'slim' liggen en hij wil best wel eens 'per ongeluk' op je teen gaan staan.

Inmiddels zitten wij in 2012 wat betekent dat Van Bommel van de dertig wegloopt en de veertig tegemoet gaat. In het spel van onze controlerende middenvelder zie je dit duidelijk terug. Waar hij qua passing over de langere afstand nog steeds de baas is van Nigel de Jong loopt zijn fysiek sterk terug. Van Bommel kan de gaten die de aanvalsdriftige Wesley Sneijder achterlaat niet meer belopen. De afvallende ballen waren voor de Denen die in grote passen het middenveld overstaken. Van Bommel is inmiddels de koning van het te laat komen en dat gaat hem zeker tegen de kwalitatief sterkere tegenstanders de das omdoen. Grote kans dat je na een aantal overtredingen op Mesut Ozil en Bastian Schweinsteiger gewoon mag inrukken.

Zowel op clubniveau als internationaal wordt onderstreept wat het belang is van loopvermogen wanneer het verdedigende middenvelders betreft. In de Europese top voetballen daar spelers met drie longen. Spelers die gaten dichtlopen en ballen oprapen die de aanval kwijtraakt. Bij Duitsland hebben ze Sami Khedira die geen moeite heeft om zich bij beide strafschop gebieden te melden. Daarbij hebben ook teams zoals Barcelona, Real Madrid en Manchester United kilometer vreters. Voetbaltechnisch zijn respectievelijk Sergio Busquets, Xabi Alonso en Darren Fletcher geen wereldwonderen maar dat maken ze goed door het vuile werk op te knappen.

Natuurlijk ziet een professional zoals Bert van Marwijk dit probleem ook. Onze bondscoach verwacht echter dat Mark zijn vorm gaat hervinden. Daarbij is zijn leiderschap essentieel in de ogen van Bert. Dat Mark zijn ideale schoonzoon is maakt het geheel niet makkelijker. Zien jullie Mark nog naast Bert zitten als 'papa' 'zoon' passeert in zijn opstelling? Het schijnt normaal te zijn om je schoonouders te haten, maar ik denk dat een keuze in deze trend zelfs voor de nuchtere van Bommel als verraad gezien zou worden. En geef hem daarbij eens ongelijk.

Het aanwijzen van een probleem is net als het kiezen van een zondebok altijd zeer eenvoudig. Tevens is het moment waarop ik dit schrijf natuurlijk ook van invloed op het geheel. Wint Nederland van Duitsland dan ben ik de gebeten hond, gebeurt het omgekeerde dan is iedereen het met mij eens. Daarom draag ik graag een oplossing aan voor de langere termijn zeker ook omdat ik Van Marwijk geen last-minute veranderingen meer zie maken. Waar het Nederlands elftal uiteindelijk eindigt staat dus bij deze, volledig los van mijn adviezen.

Als van Marwijk aanblijft en daarmee zijn systeem(twee verdedigende middenvelders) zou ik persoonlijk kiezen voor Vurnon Anita. Wat buitenlandse teams bewijzen is dat op de positie van verdedigende middenvelder geen wereldsterren nodig zijn. Anita is geen wereldster maar kan zeker de meters maken die gevraagd worden op zijn positie. Anita kan de solide basis zijn van het team dat over twee jaar naar Brazilië moet. Anita heeft namelijk zijn draai gevonden bij het geteisterde Ajax en heeft wekelijks zijn klasse geëtaleerd in een sukkelend kampioensteam. Als je kan uitblinken op de positie van Anita dan doe je werkelijk iets exceptioneel goed.

Andere alternatieven bij het tragischerwijs verdwijnen van Van Marwijk is het veranderen van de opstelling. Vincent Del Bosque heeft dozijnen wereldspelers onder zijn hoede en liet dat zijn leidraad vormen. De coach die Europees en wereldkampioen werd koos eenvoudig zijn beste elf tegen de Italianen. Dit resulteerde in een team met bijna louter middenvelders: Xabi Alonso, Sergio Busquets, David Silva, Andres Iniesta, Cesc Fabregas en Xavi Hernandez. Jan Mulder beschreef het eerder al heel mooi; ''Als ik elf keer Johan Cruijff in mijn selectie zou hebben, dan stelde ik ze alle elf op." De volgende coach moet in mijn ogen gewoon onze elf beste spelers opstellen.

Met respect wil ik zeggen dat het tijdperk van Mark van Bommel over is. Voor elke vader zou Van Bommel de ideale schoonzoon zijn, elke vader behalve Van Marwijk.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 12 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door frikx)

Beste mensen, het Manchester United logo hoort natuurlijk niet bij de tekst! Veel leesplezier.

Ik ben het helemaal met je tekst eens Frikx, of Anita op die positie moet spelen? Ik weet het niet, iniedergeval riep ik tegen Denemarken al voor rust dat Van Marwijk als eerste Van der Vaart moest inbrengen voor Van Bommel maar ook Van der Vaart was vervolgens dramatisch. Iniedergeval moet dit ook wel het laatste eindtoernooi zijn voor Van Bommel, dat hij nu naar PSV gaat zie ik ook als ''afbouwen''.

14 juni 2012 om 08:17

Ik weet niet wat PSV nog aan hem gaat hebben. Natuurlijk is het een leider op het veld maar ik ben benieuwd of hij daar nog iets kan toevoegen.

Ben het grotendeels met je eens.

Je schrijft helder en geeft je mening goed weer. Echter, is het jammer dat we niet veel wijzer worden van de tekst. Iedereen, maar dan ook echt iedereen, heeft al geconstateerd dat Van Bommel niet meer in Oranje thuis hoort. Hij mist het loopvermogen en de duelkracht om als enige controleur te spelen en daarbij is zijn handelingssnelheid ook hard achteruit gegaan. Nu maar hopen dat Bert de stap vanavond durft te wagen......

goede CE, weinig spelfouten wel een paar (kilometervreters ipv kilometer vreters, Özil ipv Ozil en een spatie tussen het haakje openen doen).
Leuke schrijfstijl ook, alleen had je wat meer in moeten gaan op waarom MvB niet goed genoeg meer is, je besteed nu iets te veel tijd aan hoe andere landen en teams dat doen.

goed stuk, alleen werd Aragones europees kampioen met Spanje en niet Del Bosque

14 juni 2012 om 16:54

Scherp! My bad.

prima stuk! ik opperde hem al voor t Ek maarja bert nam de telefoon niet op, op die beslissende dagen.

Goeie CE! De inleiding is goed, het probleem is goed aangekaart en je hebt een oplossing aangevoerd. Waar ik het ook nog eens helemaal mee eens ben.
Anita is een echte bal-afpakker, terwijl Van Bommel iedere keer een overtreding maakt als hij de bal probeert af te pakken. Anita is echt de perfecte speler voor die positie. Verder hebben we eigenlijk ook niemand die die rol kan vervullen in Oranje. Misschien Clasie nog in de toekomst, maar die heeft nu nog lang niet de ervaring van Anita.
En naast Anita moet dan ook eindelijk iemand komen te spelen met meer voetballend vermogen dan Nigel de Jong. Sneijder, Maher, Clasie.. wie dan ook.

Ik vind je maar een lastig figuur Frikx maar je Ce's blijven geweldig. Hoe je het doet weet ik niet maar praktisch elk stuk van je boeit en is gewoon heel goed geschreven. Wat betreft Van Bommel, helemaal met je eens. Wat betreft Anita, deels met je eens. Ik ben wel van mening dat Anita een keer goed de kans moet krijgen bij NL, maar hem meteen naar voren schuiven als basisspeler vind ik te gewaagd. Eerst maar eens 2 wedstrijden de kans krijgen en kijken of hij het niveau wel aan kan. Eventueel kan namelijk Strootman daar ook spelen, vind ik ook een vrij aardige voetballer.

In ieder geval wel 5 sterren, alleen omdat je gewoon heel goed schrijft.

14 juni 2012 om 17:44

Bedankt! We moeten ons na het EK gaan bezighouden met een traject naar Brazilie. Ik wil dat er een nieuw team gebouwd word en dat sommige spelers gewoon worden gepasseerd vanaf nu. Het team moet gebalanceerd blijven en omdat deze lichting steeds ouder wordt moeten er jongere spelers klaargestoomd worden voor het WK van 2014.

Wat mij betreft nemen wij na dit EK afscheid van:

Mark van Bommel
Dirk Kuyt

Klaas Jan Huntelaar
Robben
Van Persie
Sneijder
Nigel de Jong
Van der Vaart

zijn in 2014 allen 30+, dat is riskant. Maar kunnen aangehouden worden omdat ze ervaren zijn .
Gewoon gaan expirimenteren met:

Clasie
Maher
Anita
Emanuelson
Luuk de Jong
Ricky van Wolfswinkel
Nuytinck
Van Rhijn
De Vrij
Willems(ipv Pieters wellicht)

15 juni 2012 om 14:39

Ik zou niet van al die spelers afscheid nemen , iets teveel van het goede.

Mathijsen , Kuyt en Van Bommel bestaat geen enkele twijfel over , die zijn gewoon weg te oud. Dan kom je vervolgens bij de spelers die eind 20 zijn , hier zul je een aantal keuzes moeten maken. Ik denk dat Nigel de Jong en Van der Vaart zeker als eerste in aanmerking komen om afgeschreven te worden. Wel hoop ik dat Van der Vaart de eer krijgt de 100 interlands vol te maken. Huntelaar en RVP daar zal 1 van de 2 afschreven moeten worden. Ik zie eerlijk gezegd er meer in Huntelaar te behouden. Sneijder kan nog prima mee, net als vorig toernooi ook ditmaal weer ver uit de beste speler van Oranje. Robben is een twijfelgeval door zijn blessure gevoeligheid , maar ik denk ook dat dit voor hem het laatste grote toernooi was. Een naam die ik niet gehoord heb is Heitinga , ook voor hem komt het einde van Oranje steeds dichterbij.

Uiteraard zou een beetje experimenteren met jong talent niet misselijk zijn , maar houd wel in de gaten dat deze spelers slechts talent zijn. Het staat niet vast dat ze het niveau gaan halen wat noodzakelijk is voor basisspeler van Oranje. Ze spelen op Van Wolfswinkel en Emanuelson na allemaal bij Nederlandse clubs. Natuurlijk mag je experimenteren , maar houd rekening dat je jezelf nog wel moet plaatsen voor het WK 2014. Dat is absoluut geen vanzelfsprekendheid , en met alleen talenten zul je het mogelijk niet redden.

15 juni 2012 om 15:20

Ik zou ook geen afscheid nemen van al die toppers. Ik zou wel afscheid nemen van die drie die jij noemt inderdaad.

Ik vind onze jeugd omdat ze in Nederland spelen niet minder dan de jeugd in andere landen. In de top spelen in Nederland is wellicht nog wel knapper dan in de middenmoot van Spanje Duitsland en Engeland.

Daarbij is de kwalificatie inderdaad belangrijk maar dat moet je met een ander team doen dan het huidige elftal. Nu is het moment dat je aan een nieuw traject kan beginnen niet over een jaar.

Goed dat je hierover schrijft, tegen Duitsland zijn gisteren de zwakke Punten van Van Bommel echt aan het licht gekomen

Weer een enorm goed stukje CE van iemand die als een paard reageert in topics. Ben helemaal met je eens, maar besef ook dat het erg moeilijk is voor Van Marwijk om zijn "winning team" te veranderen. Elke bondscoach heeft dit probleem. Als je goed presteert als land, ben je gauw geneigd om aan de betreffende spelers te houden. Daarom ben ik van mening dat er om de 4 jaar een nieuwe coach moet komen.

Alleen kan ik niet inkomen waarom je Anita op de plek van Van Bommel zet. Zet dan Clasie. Ik kreeg duizenden rode duimpjes omdat ik om Clasie roep, maar Clasie is voetballend veel beter dan Anita. Anita veroverd ballen, maar dat doet Clasie ook. Hij is net zo fel en zit net zo kort op de tegenstander als Anita. Daarnaast kan Clasie heerlijke steekballen en lange passes geven. Het probleem met Clasie is dat hij niet sterk is. Hij laat zich niet makkelijk van de bal zetten, maar zonder bal wordt hij snel weggeduwd. Daarnaast heeft hij een 80 minuten limiet. Na de 80 minuten is hij helemaal op. Dat laatste gaat nu al stukken beter. Qua voetbal en vooral voor het Nederlands spel, heb je meer aan Clasie dan Anita.

14 juni 2012 om 17:37

Natuurlijk is het moeilijk een winnend concept te veranderen. Veel bedrijven gaan ook ten onder omdat ze niet kunnen blijven innoveren. Denk aan een Nokia dat jaren de macht had op de telefoonmarkt.

Ik vind Anita stukken beter dan Clasie. Van Clasie heb ik eigenlijk nog maar erg weinig gezien. Hij heeft een aantal wedstrijden wel erg goed gespeeld maar een paar andere toch ook weer redelijk dramatisch. Dat Clasie talent heeft is duidelijk maar Anita is nu verder, je moet proberen te voorspellen waar beide spelers over twee jaar zijn. Het ziet er nu naar uit dat Anita over 2 jaar bij de Engelse subtop speelt en dan is het natuurlijk een interessante speler om mee te nemen naar Brazilië. Wat mij betreft krijgen ze allebei een kans.

Ik hoop ook dat er misschien een nieuwe coach komt maar ik zou niet weten wie die functie zou moeten vervullen. Ik zie Frank de Boer wel graag op die positie maar ik wil dat hij aanblijft bij Ajax.

14 juni 2012 om 21:07

Ik kan geen wedstrijden opnoemen waar Clasie dramatisch heeft gespeeld. Clasie heeft dit jaar het meest constant gepresteerd van alle eredivisiespelers. Ik heb alle wedstrijden van Feyenoord gezien dit jaar en ondanks dat Guidetti en El Ahmadi erg goed waren, waren beide te betrappen op slechte wedstrijden. Clasie heeft echter nooit een wedstrijd gespeeld waarvan ik hem onvoldoende vond. Anita heeft naar mijn weten alleen een half seizoen geweldig gepresteerd. Net als heel Ajax. Echter blijf ik erbij dat Anita voetballend veel minder is dan een Strootman of Clasie. Als je een breker wilt, heb je Nigel de Jong. Als je een controleur wilt moet het toch echt Strootman of Clasie worden. Het liefst zie ik zelfs Clasie in de rol van balafpakker en Maher ernaast. Dan is ons middenveld wel wat slapjes qua fysiek.

Frank de Boer zou een hele goede coach kunnen zijn voor het Nederlands elftal. Hij heeft ervaring opgedaan bij Ajax en hanteert het gretige systeem dat Nederland graag ziet. Een ander optie is Koeman. Koeman is niet de beste coach qua reputatie en aankopen, maar hij is altijd heel goed gebleken in toernooien en tactisch. Tactisch is hij een van de betere in Nederland.

15 juni 2012 om 13:39

Ik zie niet wat jij ziet. Misschien omdat ik niet zo op Clasie let maar ik vind Anita op dit moment gewoon beter. Zowel qua passing als qua fysiek als op andere gebieden. Strootman is in een dip maar kan ook zeker daar spelen en Maher is een toekomstige topper!

Leuk stuk! Alleen jammer dat je er in hebt gezet dat Busquets en Xabi Alonso voetbaltechnisch geen wereldwonderen zijn. Qua passing en balbehandeling horen zij imo bij de wereld top.

14 juni 2012 om 16:58

Natuurlijk zijn het geen amateurs en Xabi heeft een goede pass over afstand. Toch zijn het qua techniek geen Iniestas etc daarom zijn ze ook verdedigendemiddenvelders.

14 juni 2012 om 20:42

Tja, dat dacht ik ook meteen.
Vooral Xabi Alonso is een wereldspeler.

@frikx:
techniek gaat niet alleen over een mannetje kunnen passeren. De functionele techniek van Alonso is perfect. Die bal ligt altijd meteen goed om te kunnen passen.

Goed stuk, alleen begrijp ik niet helemaal waar je op het einde naartoe wilt. Je lijkt op twee gedachten te hinken: enerzijds zeg je dat op de positie van verdedigende middenvelder geen wereldsterren nodig zijn, anderzijds zeg je ook dat je gewoon de beste 11 spelers moet opstellen (11 keer Cruijff als je ze had). Wat mij betreft spreek je jezelf daar tegen, of ik begrijp het verkeerd.

15 juni 2012 om 15:16

Indirect spreek ik mijzelf inderdaad tegen. Anita draag ik echter aan als vervanger van Van Bommel als Bert van Marwijk en daarmee zijn systeem aanblijft. Als van Marwijk verdwijnt dan moet er gekeken worden naar een andere opstelling en wellicht een systeem dat meer aanvallend is ingesteld zodat je je beste spelers kan opstellen. Zoiets misschien:

Als Spanje het durft moeten wij het ook durven. Natuurlijk moet je dan wel met zijn allen verdedigen maar ik wil het wel een keer zien!

Stekelenburg
Vd Wiel
Mathijsen
Heitinga
Pieters
Van der Vaar
De Jong
Sneijder
Robben
Van Persie
Huntelaar

Prima stuk hoor...ben het helemaal met je eens.
Van mij had je de familieband niet zo hoeven benadrukken, dat weten we allemaal wel.
Als je over schoonvader/zoon relatie gaat praten, heb je het in mijn optiek over van Marwijk. Hij zou VAn Bommel moeten passeren. Terwijl je stuk over van Bommel gaat, en je eventuele oplossing hiervoor.
Voor de postitie van Van Bommel hoeven we ons denk ik niet druk te maken, zelf draag je Anita aan, en Clasie en Strootman worden ook genoemd. Dan gaat het denk ik om persoonlijke (club) voorkeur welke speler je daar wilt hebben.

15 juni 2012 om 15:11

Ik probeer altijd iets creatiefs in mijn stukken te verwerken en je hebt gelijk dat teren op de familieband makkelijk scoren is. Daarom heb ik het ook niet uitvoerig besproken.

Ik ben het niet mee eens dat het over clubvoorkeur gaat op die positie. Ik denk gewoon dat Anita van die drie spelers de beste verdedigende middenvelder is op basis van vorig jaar. Als Strootman zijn vorm hervind en Clasie die stijgende lijn doortrekt heb je drie toppers en dan gaat het idd om clubvoorkeur. Nu is Anita wat mij betreft de beste!

15 juni 2012 om 15:53

Ben het helemaal eens hoe je de tekortkomingen van Van Bommel bloot legt.

Ik denk dat mensen hier veelal op basis van clubvoorkeur een beslissing maken wie er hoort te spelen. Momenteel zou ik het niet weten, en zou mijn beslissing naar Strootman gaan. Echter als Anita op die positie zo blijft spelen als de laatste maanden, zou dat mijn mannetje daar worden. Goede wedstrijden gespeeld, moeten er echter nog meer worden (maar dat is mijn mening)

De familieband is idd makkelijk scoren, hoewel je het niet al negatief brengt.
Het is denk ik ook een dillema, alleen op tv hoor je geluiden die ik niet gepast vind.
- van bommel speelt omdat hij de schoonzoon is
- als van bommel gewisseld wordt mag hij zijn kleinkinderen niet meer zien.

Ik ben van mening dat van Marwijk vasthoud aan zijn visie.
Echter is zijn visie niet meer reeel. Wat hij wil kan niet met deze spelers, en hij heeft dus voor diverse posities de verkeerde spelers meegenomen. En te veel gekozen voor het verleden (zekerheidjes)

mooie column en je hebt helemaal gelijk. Ik heb zo het idee dat mensen de spot nemen met Vurnon Anita. Mensen realizeren niet dat hij en Vertonghen de sleutel spelers waren bij het kampioen's team. Hij knapte al he vuile werk op om vervolgens aan te sluiten en een extra pass te geven aan Eriksen die dan de steek bal op De Jong gaf. Anita is klein maar fijn en ik denk dat hij misschien wel bij een hele grote club terecht kan komen, zeker nu hij ook het ballen afpakken geleerd heeft van Eyong Enoh die als voetballer der niks van kan maar beter dan elke speler in de Eredivisie een bal kan afpakken.
Goed column 5
sterretjes voor meneer.

16 juni 2012 om 15:59

Bedankt. Ik ben echt enorm verbaasd door Anita. Hij heeft de publieke opinie van de Ajax supporters echt doen omslaan. Anita was echt geweldig en het is cruciaal dat wij hem behouden!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
L. GrantKeeper
T. HeatonKeeper
E. BaillyVerdediger
D. BernardVerdediger
Diogo DalotVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

In de wandelgangen

Maandag 26 juli
Manchester United gaat naast Raphaël Varane ook vol voor Jules Koundé. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren