Tsjechië pakt Oranje record af, Jiracek maakt op twee na snelste goal ooit

Tsjechië schoot dinsdagavond als een duveltje uit een doosje in haar tweede groepswedstrijd op het EK. Het team van Michael Bilek scoorde na drie minuten de 0-1 tegen Griekenland en maakte in de zesde minuut ook direct 0-2. Twee doelpunten in de eerste zes minuten van een EK-wedstrijd maken lukte nog geen enkel land in de geschiedenis van het toernooi. Tsjechië is vanaf dinsdag dan ook de trotse houder van dat record.

/

Petr Jirácek en Václac Pilar overrompelden de Grieken volledig in de openingsfase en schoten met hun doelpunten een record van het Nederlands elftal uit de boeken. Oranje had het record al sinds 1992 in handen, toen het na een kwartier al op 2-0 stond tegen Duitsland door goals van Frank Rijkaard en Rob Witschge. Uiteindelijk stoomde Nederland op naar een 3-1 zege; de Tsjechen raakten dinsdag niet verder dan 2-1, al zal hen dat weinig uitmaken.

Jirácek haalde om precies te zijn na twee minuten en vijftien seconden de trekker over en kwam daarmee in de top drie terecht van snelste doelpuntenmakers ooit op een EK. Dmitri Kirichenko heeft het record al acht jaar in handen; hij scoorde tijdens de editie van 2004 al na een minuut en zes seconden voor Rusland tegen Griekenland. De op één na snelste goal ooit op een EK werd gemaakt door Sergei Aleinikov in 1988; na twee minuten en zeven tellen.

Kostas Chialkas liet zich dinsdag al vroeg wisselen. De Griekse doelman kampte met rugklachten, liet Michalis Sifakis er voor hem inkomen en pakte zo bijna ongewild een record. Zijn wissel kwam echter na 23 minuten en dat was later dan Piet Schrijvers ooit werd gewisseld. In juni 1980 ging de toenmalige sluitpost van het Nederlands elftal al na vijftien minuten naar de zijlijn ten faveure van Pim Doesburg. Geen keeper ging er ooit sneller geblesseerd vanaf dan hij.