De zwijgende zuilen van Palmyra

De ruïnes zinderen onder de marteling van de woestijnhitte. Langzaam begint de late ochtendzon de rozerode stenen scherper te kleuren. Vanaf het kasteel Fakhr-al-Din al-Ma'an, gelegen op de top van een berg, genieten we van het adembenemende uitzicht over de Stad van Duizend Zuilen: Palmyra. Hier, niet ver van de grens met Irak, in de spookstad die eens toebehoorde aan de legendarische Koningin Zenobia, zal duidelijk worden dat de faam van de Nederlandse voetbalstijl tot diep in de wereld is doorgedrongen.

Samen met een vriend reisde ik door het Midden-Oosten (2009) en nu waren we tot diep in de woestijn getrokken, oostelijk Syrië in. Pas aangekomen vanuit Homs, waren we na wat 'abracadabra' (en teveel fooi) met een bedoeïenen-jongen op zijn prehistorische motorfiets gestapt. Met zijn drieën op dat oude beestje crossten we al zandhappend naar de voet van de berg, vanwaar we nu de verwoestte stad aanschouwden. Volgens de Hebreeuwse Kronieken is Palmyra (of Tadmur) ooit tot stad gebouwd door de Israëlitische koning Salomo. Hoe hij, in al zijn illustere wijsheid, op het idee gekomen is om midden in deze zandbak een stad te bouwen is voor mij nog altijd een vraag. Maar Palmyra groeide uit tot een machtige handelsstad en rustplaats voor karavanen tussen de Middellandse zee en de Perzische golf.

Na lang onderhandelen en alsnog teveel betalen, huren we kamelen van de Engelssprekende bedoeïenen-jongens. Ze zijn er blij mee, ondanks zijn rotte gebit lukt het de oudste om vriendelijk te glimlachen. Wanneer hij mij zelfs een slok van zijn beker koffie aanbiedt bedank ik vriendelijk. We dalen af naar de stad en verkennen urenlang de uitgestrekte zuilengangen, graftombes en inscripties.

Ten laatste beklimmen we de tempel van de afgod Baäl (of Bel), die nog overeind staat. De bedoeïenen-jongens zijn klaar met de dag en in een groepje staan ze buiten de tempel te praten. Als wij weer naar buiten komen geven we ze Amerikaanse sigaretten. Een jongen vraagt waar we vandaan komen. Are you from Holland? Zijn gezicht betrekt en met een rimpelend voorhoofd zegt hij: What happened at the Euro Cup 2008? We all thought Holland would be the Champion? Nu was mijn romantische idee over bedoeïenen met eeuwenoude gewoontes al wat veranderd toen ik naast de eerste de beste tent een enorme schotelantenne zag staan. Maar het was toch onverwacht om aangesproken te worden over de prestaties van ons nationale voetbalelftal, terwijl zij in 'the middle of nowhere' de hele dag kamelen staan te verhuren.

Niet lang daarna zitten we, leunend tegen de tempel van Baäl, te keuvelen over het Nederlands voetbal. De beste spreker, Adnan, vraagt zich hoofdschuddend af waarom Emanuelson maar niet definitief doorbreekt met zijn goede techniek. Ook vond hij PSV erg goed spelen in de topper tegen Ajax. Afellay is de beste van de Eredivisie en hem wordt snel een grote club voorspeld. Groningen (uitspraak Chg'ronieng'h) is voor de toekomst een kampioenskandidaat.

Voor elke Amerikaanse sigaret die ze krijgen staan ze erop dat wij er ook een van hen aannemen. Diep trekkend van mijn geruilde sigaret, waar van alles in lijkt te zitten behalve tabak, geniet ik van de salamanders die met speels gemak de muren beklimmen. Even droom ik weg over de Koningin van het Oosten, Zenobia, de laatste heerseres van van Palmyra. Een buitengewone schoonheid die heerste van Anatolië tot Egypte, totdat de legionairs van de Romein Aurelianus de stad vermorzelden.

Het is opzienbarend hoe behoorlijk Adnan het Nederlands voetbal kent. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat deze jongens hun gehele vrije tijd aan het voetbal besteden. De Eredivisie is niet meer wat het geweest is, maar wél tot hier doorgedrongen. Toch blijkt de grootste aantrekkingskracht in ons nationale elftal te zitten. Ze loven de aanvallende stijl en het verzorgde spel van Oranje op het EK 2008. Adnan heeft geen idee waar Holland op de kaart ligt maar ons voetbal kent hij. Adnan noemt zelfs Cruijff als icoon van ons voetbal. Het voelt toch als een soort eer dat hier, diep in de woestijn, een bedoeïenen-jongen zo vol lof over het Nederlands voetbal spreekt. Het maakt mij duidelijk dat we de Nederlandse voetbalcultuur weliswaar niet hoeven te overschatten, maar dat gepaste trots op ons toch kleine voetballand terecht is.

Loom geworden, wandelen we in de namiddag terug naar de oase waar de tenten staan, achteloos stappend over de eeuwenoude stenen. Terwijl Adnan er nog steeds niet helemaal over uit is wat de tactiek van Bert van Marwijk precies moet zijn, bedenk ik mij dat (zoals overal in het Midden-Oosten) zelfs hier voetbal dus mateloos populair blijkt. Ik weet niet of het WK in Qatar een goed idee is, maar aan belangstelling vanuit de Arabische wereld zal het niet ontbreken.

Denkend aan de huidige onlusten haal ik mij Syrië terug voor de geest, de rustige bevolking, de rijke cultuur en de gastvrije houding. Wat zouden die jongens nu doen? Veel toeristen zullen er niet meer zijn. Zouden ze mensen of voedsel smokkelen vanuit Iran? Of wapens? Meevechten doen ze niet denk ik, of ze moeten worden betaald. Zouden ze de Eredivisie nog volgen nu die gekke Malki zoveel scoort?

Uiteindelijk weten we niet wat de toekomst zal brengen. De zuilen van Palmyra zullen het wel overleven. Babyloniërs, Grieken, Perzen en Romeinen, ja vele volken en machten hebben zij al aanschouwd. Ze staren roerloos naar al die dwaasheid om hen heen, koesteren de zon en wachten geduldig op wat de volgende dag brengen zal. In hun schitterend zwijgen ligt meer verborgen dan in menselijk spreken. Die jongens, ik zal ze niet meer ontmoeten. Het was zo maar een gesprek over het Nederlands voetbal, ergens ver weg tussen de uitgestrekte ruïnes van een spookstad, maar het had net zo goed hier aan de keukentafel kunnen worden gevoerd. Zij daar, wij hier. Enfin, het zij zo, ik denk dat ik maar eens een balletje ga trappen vanavond of dromen over de Koningin van het Oosten.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 21 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door ajaxnmr1)

mooi geschreven maar een erg saaie ce.

4 juni 2012 om 00:39

Waarom saai?

Perfecte CE. Geeft me een kriebelig gevoel! You still the best;

Wederom een prachtige CE toontje!

Ik denk dat bijna iedere Nederlander die in het buitenland komt wel wat erkent van jou verhaal. Ik begrijp precies het gevoel van trots dat je omschreef.
Verder ben ik ook wel benieuwt naar het WK in Qatar. Ik hoop dat de tribune''s daar een beetje vol zitten.

Klein puntje van kritiek is je 2e alinea.
Die was lastig te lezen in vergelijking met de rest van je Ce.
En voor je afsluitende zin had ik iets anders gekozen, k'vind het geen 'fijne' zin.

Schitterend verhaal van de beste CE schrijver van de website (en dus Nederland en België ;).

Zo is het maar net. Voetbal is met afstand ons bekendste export-product. Ik was tijdens de finale van het afgelopen WK in Egypte en veruit de meeste mensen waren voor Oranje (en nee dat zeiden ze niet omdat ze iets aan mij wilden verkopen ). In die gebieden worden, naast het eigen nationale team, nog twee andere teams aangehangen en dat zijn Oranje en het Braziliaanse elftal.

Maar die bewondering voor Oranje is wel behoorlijk afgenomen door het spel in de finale. Nederland staat niet meer voor attractief technisch hoogstaand voetbal, en dat is gewoon een groot verlies. Een veel groter verlies dan de finale. Ik weet dat de meesten niet zo romantisch ingesteld zijn, maar ik neem het Bert nog altijd kwalijk. Cheating Dutch zeggen ze nu.

Hoop dat men nu ook door krijgt dat de ''normale man'' in dergelijke landen zich helemaal niet bezig houden westerse politiek, zoals wij ons bezig houden met hen. Je zou je best kunnen afvragen wie nou een gevaar voor wie is.

4 juni 2012 om 22:28

Volgens mij staat er wanner ik het kopje klassiekers aanklik jou CE toch echt bovenaan .

Ben met je eens over Oranje, tenzij echt onmogelijk, moet je voor de aanval gaan, en aanvallen mét resultaat is mogelijk met deze selectie maar dan moet vbommel of anders de jong eruit.

5 juni 2012 om 14:48

Ik ben een simpele provocateur, daar is weinig voor nodig. Zie de politiek.

6 juni 2012 om 16:20

Provoceren is inderdaad het makkelijkste. Mijn stukken zetten ze er echter niet meer op... Dus volgens mij zijn ze op voetbalzone wel een beetje klaar met wat brutaals.. Vroeger mocht je Kuyt nog voor een paard uitmaken en dergelijken;!

6 juni 2012 om 16:53

Vroeger was alles beter ;

Behalve de CE dan, want deze is ook weer schitterend. Mooi geschreven zeg!

5 juni 2012 om 16:10

En daarom hoop ik dat Oranje dit toernooi beter spel laat zien. Wij Nederlanders staan bekend om het mooiste voetbal van allemaal te spelen al sterven we vaak in die schoonheid. Daarom vind ik ook dat Bert niet alleen voor de overwinning moet gaan, maar ook eens aan de schoonheid van het spel moet denken. Iets wat heel goed mogelijk is met deze getalenteerde spelersgroep! Denk alleen maar aan het EK van 2008, wat speelde we toen mooi!

On: Wederom een prachtige CE. Dit maal niet over de intrigerende club Torino, maar over het Nederlandse voetbal waarmee we over bekend mee zijn. Mooi om te lezen in deze CE. Het leest echt als een verhaal, veel beter dan de meeste andere Ce's. En ik denk dat de minpuntjes al benoemd zijn door de andere reageerders,.. ;

6 juni 2012 om 11:41

Gaat niet gebeuren. Het wordt weer De Jong en Van Bommel. Ik hamer ook altijd op 1 van hen eruit halen voor van der Vaart.

Ik vind het ook belachelijk dat onze stijl verloochend wordt. Aanvallend voetbal wil ik zien, en die lulkoek dat het om resultaat koop ik niet, want ik geloof dat Nederland met aanvallend voetbal alleen maar meer kans maakt op de titel.

Heel erg mooie CE, niets dan lof.

Kippenvel CE man, echt waar. Zo herkenbaar voor mij omdat ik zelf Syrisch bloed heb en me de jongens die jij omschrijft heel goed kan indenken. Helaas kan ik aankomende zomer niet weer niet naar Syrië toen vanwege de onrust. Vorig jaar kreeg ik al geen toestemming om het land in te komen en dit jaar neem ik niet eens de moeite om een aanvraag te doen.

Maar om terug te komen op jouw CE: compleet berust op waarheid, het ouderwetste Nederlandse voetbalschool is daar idd het eerste waar zij over beginnen als ze weten dat je uit Nederland komt. En daarna volgen de onderwerpen drugs en de vrouwen van het goede leven. Ik verbaas me dan ook elke keer hoeveel zij weten over de Nederlandse elftal. Prachtig om te zien hoe het voetbal overal leeft. Na de dagelijkse siësta in de zomermaanden trekken ze hun slippers aan en met de voetbalschoenen in hun rechterhand een fles water in de linker en een te oude shirt van Rijkaard om hun nek lopen ze na afgelegen zandveldje om te voetballen. En dan spreek ik over temperaturen van dan nog boven de 30 graden terwijl er naast het veldje letterlijk koeien, schapen en ezels lopen te grazen.

Hehe, sorry dat ik me m'n eigen verhaaltje ook nog in verwerk maar jouw CE roept hele pretige herinneringen in mij op. 5 sterren overduidelijk.

Wederom een prachtige CE van jouw hand. Ik woon zelf in Azië en wanneer ik vertel dat ik uit Nederland kom dan is de eerste reactie altijd voetbal. Alleen gaat het eigenlijk niet meer over Cruijff zoals in jouw stukje maar over Gullit en van Basten. Verder komt ook van Persie voorbij. Veel meer dan Robben of Sneijder. Hier is het allemaal Engels voetbal wat de klok slaat en Rooney is hier groter dan Messi en CR. 5 sterren en wederom volledig verdient.

Zeer goede CE. Door dit soort Ce's komen we ook steeds meer te weten over het voetbal in het algemeen. Daarom dan ook 5 sterren van mij. Ga zo door!

Jij blijft toch de beste op deze site! Wederom genoten van één fantastisch verhaal.

Zeer mooie schrijfstijl.

Ik vond de intro net wat te veel komma's hebben, maar dat is iets persoonlijks. Ik heb inmiddels meerdere van je Ce's teruggelezen en ik zou je aanraden om er iets meer mee te doen. Jouw stukken zijn beter dan menig column in kranten of tijdschriften. Deze CE vond ik net iets te weinig diepgang hebben voor 5 sterren (ik geef 5 sterren dan ook bij hoge uitzondering, maar die stukken over Torino zouden dat wel hebben gekregen). Het zou zonde zijn om je talent niet uit te buiten.

Iedereen alvast hartelijk dank voor zijn/haar reactie. Kritiek, complimenten of andere meningen, het is allemaal welkom. Ik vind erg het leuk om dit verhaal te delen en om te zien wat iedereen er van vindt, dus wanneer je de moeite wilt nemen om te reageren: graag!

Je inleidingen blijven simpelweg briljant. Je kunt echt geweldig schrijven. Was eigenlijk meer geïnteresseerd in dat verhaal dan het verhaal over het Nederlandse voetbal.

Blijft natuurlijk geweldig dat Nederland nog steeds als groot voetbal land wordt beschouwd. Ook clubs als Ajax en Feyenoord hoor je nog regelmatig in het buitenland. Mogen erg trots zijn dat we als z'n klein land toch een grote inbreng in het voetbal hebben (gehad).

Vijf sterren, minder kan je er niet voor geven.

Mooie CE. Paar dingetjes. Salamanders leven in het water en verwoestte is in dit geval verwoeste. Toch 5 sterren, hou hier wel van!

4 juni 2012 om 22:31

Die Hagedissen lijken zo verrekte veel op Salamanders he ;, zeker als biologie niet je beste vak is.

4 juni 2012 om 23:35

Haha, valt mee hoor.. Maar ze worden inderdaad vaak door elkaar heen gehaald. Maakt niet uit. Ik ga geen sterren aftrekken voor dat soort dingen. Ik lees door omdat ik het verhaal mooi vind. Niet omdat de komma's perfect staan enzo.

Je blijft toch de beste schrijver op VZ, weer een prachtig verhaal van jou hand!

Goed weer van je te lezen, toontje.
En wederom een zeer fraai stuk. Hier en daar had een andere zinsvolgorde de leesbaarheid kunnen bevorderen, maar dat zegt wellicht meer over mijn leesstijl.

De laatste alinea is van zeer hoog niveau. Prachtig.

Ik heb de laatste tijd het idee dat Ce's te makkelijk met 4 of 5 sterren worden gewaardeerd. De rating wordt vaak puur gebaseerd op de club ('daar ben ik ook fan van, dus 5 punten', speler ('alles over Messi waardeer ik met 5 sterren' of vriendschap.

Des te bevredigender is deze CE, vijf sterren; laat dit de standaard zijn.

4 juni 2012 om 16:14

Jouw Ce''s mogen er ook zijn zeg, schitterende stukken!

Tijden geleden dat ik weer een CE heb gelezen en dit was echt een leuke. Ik mis wel een boodschap, ik heb ernaar gezocht maar kan het niet vinden. Nu is het vooral een leuk verhaal, goed geschreven, zonder strekking en dat vind ik jammer. Elke alinea heeft een ander onderwerp. Met iets meer fantasie had er zeker meer lijn in gekund;.

Doet niet af aan het feit dat ik stik jaloers ben dat jij in Syrie bent geweest haha. Arabisch Afrika staat zeker op mijn to-go lijstjes.

4 juni 2012 om 21:53

Syrië ligt in het Midden-oosten. Raad het je overigens af op dit moment

5 juni 2012 om 00:52

Op dit moment kan je als buitenlander er idd beter niet komen, maar het is lang niet overal onrustig en al helemaal niet zoals de beelden op tv doen vermoeden. In bepaalde steden is het idd gevaarlijk, maar afgelopen zomer zijn m'n moeder en broertje ook gewoon geweest en eigenlijk nauwlijks tot niets van mee gekregen. Alleen af en toe in onze dorp een aantal pro-assad(president) bijeenkomsten. Hehe, ik kan er een hoop over schrijven maar denk dat de schrijver en vz het hier niet de juiste plek voor vinden.

5 juni 2012 om 14:37

Haha ik haalde het door elkaar met libië omdat het in beide landen een puinhoop is. Als het rustig is ga ik erheen!

Soms hoeft een verhaal geen overduidelijke opinie te hebben, soms worden beelden in je hoofd ingekleurd door woorden, soms zijn cultuurverschillen niet aanwezig, soms kun je een gelukkig gevoel krijgen van een verhaal, soms is nu ;

Het is natuurlijk geen clubexpert, Maar wel een ijzersterk (reis)verhaal, waarin je ook handig de huidige situatie van Syrie verwerkt. (of is dat juist de inspiratiebron?)

"groningen (uitspraak Chg'ronieng'h) is voor de toekomst een kampioenskandidaat."

Heeft die bedoeïenen-jongen dat echt gezegd? Ik geloof er echt helemaal niks van ;
Maar een beetje aandikken mag altijd natuurlijk.

4 juni 2012 om 22:49

Haha, Ik gebruik soms een fictieve lijn in het verhaal (behalve voetbalgerelateerde -of historische feiten, die zijn altijd 100 correct), maar in dit geval is het verhaal een realistisch verslag van mijn reis. Kijk de eredivisie betitelen wij als mickeymouse competitie, maar is toch al gauw de 5e/6e competitie ter wereld qua bekendheid en omzet, de topclubs in NL volgen zij, en die gasten kijken eerder Groningen-feyenoord dan Zaragosa-granada, vooral omdat Feyenoord dan de grote naam is. Wellicht speelde Groniingen toen goed tegen de toppers en vond hij ze kandidaat, Hij wist echt wel enigzins hoe het in elkaar stak, net zoals jij bij wijze van spreken de Portugese competitie en nationale elftal kent.

Een mooi verhaal. Wel erg veel spelfouten en soms teveel gebruik gemaakt van bijvoeglijk naamwoorden (leuk om een verhaal mee aan te kleden, maar niet voor elk zelfstandig naamwoord hoeft een duur bijvoeglijk naamwoord geplaatst te worden).

Je doet het keer op kee, echt weer een leuke, mijn favoriet blijft die van Torino, maar dit is ook top
5 sterretjes voor meneer

Kinderachtig geschreven, simpel verhaaltje met weinig waarde.

6 juni 2012 om 11:54

Over 'kinderachtig' gesproken.... Iedereen mag zijn mening delen, maar beargumenteer je commentaar en rating. Want waar jij een 1ster-waardering op baseert is mij totaal onduidelijk.

6 juni 2012 om 15:48

Pff, nu krijgt iemand die geweldige Ce's schrijft, een mindere gemiddelde beoordeling door de eerste de beste nietsnut die zo maar een 1 geeft. Geen beargumentatie, heb je ooit wel eens de andere ce's hier gezien op de website? Toontje is één van de beste, zoniet de beste schrijver hier op deze site.

6 juni 2012 om 16:18

Heeft iedereen last van die ooit een goede CE heeft geschreven.. Wel vervelend maar meestal maakt het positieve commentaar dat ruimschoots goed!

6 juni 2012 om 19:45

Geweldige Ce's? Ik vind het een hoog Readers Digest gehalte hebben. Ik kan ook ellenlange verhalen schrijven over mn wereldreizen met weinig tot geen relevante/leuke informatie. Gewoon 1 Ster dus.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2224 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Dinsdag 26 oktober
Liverpool lijkt voorlopig af te haken in de strijd om Kingsley Coman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren