Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...

Zondag, 3 juni 2012 om 17:20 door feye88

Bert van Marwijk is op dit moment persona non grata in de Nederlandse voetbalwereld. Al zijn keuzes worden verkeerd ontvangen, zoals dat altijd gaat bij een EK of een WK. Want wanneer de tactiek van Van Marwijk werkt, heeft niemand het er meer over, maar wanneer hij fout zit kan heel Nederland in koor zeggen: Zie je wel! En daarna zal het door oerdriften aangespoorde volk haar pijlen richten op die arme man.

Laten we voorop stellen dat het zijn fout niet is dat hij bondscoach is. Hij was trainer van Feyenoord en werd gevraagd door de KNVB en iedere enigszins patriottische Nederlander zegt meteen ja als de nationale voetbalbond met zo'n verzoek komt. En de KNVB wist waarschijnlijk al lang wat voor coach Van Marwijk is. Hij is de laatste coach die met een Nederlands team een Europese prijs heeft gewonnen met een selectie die minder was dan die van andere teams die meededen.

En dat vertrouwen heeft hij prima terugbetaald. Een tweede plek op een wereldkampioenschap. Daar had niemand van tevoren écht rekening mee gehouden. Zeker niet toen in de kwartfinale Brazilië uit de loting kwam. Maar 'Bertje' heeft zich aan zijn eigen plan gehouden en heeft met vrij on-Nederlands voetbal een uitzonderlijk, maar gezien het verleden wel typisch Nederlands resultaat behaald. Net niet dus...

Toch verdient iemand die zo goed presteert op een wereldkampioenschap een hoop krediet. En de voorbereiding naar het Europees kampioenschap liep dan ook vlekkeloos. Werkelijk elke wedstrijd werd gewonnen, op de laatste tegen Zweden in Zweden na. Die wedstrijd was voor ons niet belangrijk, voor de Zweden ontzettend belangrijk en zij hadden uiteraard het thuisvoordeel. Het werd, na een spannende wedstrijd 3-2 voor Zweden. Wat een blamage. Heel Nederland in rep en roer. We gaan het EK nu zeker niet meer winnen.

Daarna voltrok het doemscenario zich helemaal. Duitsland was de tegenstander in deze oefenwedstrijd. Nederland trad aan met een veredeld B-elftal en die waren duidelijk niet opgewassen tegen een Duitsland, dat toch over een veel bredere selectie beschikt. 3-0, en eerlijk is eerlijk: Duitsland was wel effe beter. Dat Arjen Robben, Robin van Persie, Rafael van der Vaart en Ibrahim Affelay niet meededen vergeten we maar voor het gemak. Nee, van alle spelers stond Ryan Babel(!) in het veld, bij gebrek aan beter.

En toen wist heel Nederland het zeker. Europees kampioen worden kan niet. We zijn eigenlijk gewoon ontzettend laf met zijn allen. We durven niet onvoorwaardelijk achter Oranje te staan. We durven niet voluit te schreeuwen dat we dit EK gaan winnen. Het Nederlandse volk is onzeker, maar vermomt deze angst onder de noemer 'kritisch'. Die term maakt het allemaal zoveel comfortabeler, het is al net zoiets als het volksgeloof dat vrijheid betekent dat je alles kan doen en laten wat je wilt. Het Nederlandse volk is net zo bang voor ongelijk hebben, als Ron Vlaar is voor Luca Toni. Het enige verschil is dat Ron Vlaar aan zijn zelfvertrouwen gewerkt heeft.

Ron Vlaar heeft dit seizoen onvoorwaardelijk achter zichzelf gestaan. Hij is gescheiden van zijn vrouw, maar zelfs deze klap heeft hem niet weerhouden te vechten voor zijn doelen. Hij had er twee: zo hoog mogelijk eindigen met Feyenoord en meegaan naar het EK. Zelfs een basispositie lijkt niet ondenkbaar voor deze onverschrokken strijder. In niets lijkt hij meer op dat jongetje dat zich volledig liet afbluffen door een vervelende spits als Toni. In niets heeft dat te maken met rationeel nadenken. In tegendeel: niemand had begin dit seizoen rekening gehouden met een plek in de selectie voor Vlaar.

En dat is waar Nederland nou altijd de mist in gaat. Wie wil winnen, moet behoorlijk gek zijn. Wie wil winnen, laat zich niet tegenhouden door obstakels. Wij als Oranjesupporters beredeneren voetbal en dichten ons vooraf al geen enkele kans meer toe. Als je gaat nadenken over wat er allemaal mis kan gaan, raakt je vizier vertroebeld. Vandaar deze oproep aan alle Nederlanders. Hoop doet zotten leven. Laten wij alle logica naast ons neerleggen en ons toespitsen op het enige wat nog telt: de titel! Of dat nou met mooi of lelijk voetbal gebeurt. Of Klaas-Jan Huntelaar in de spits staat, of Van Persie. Het maakt niet uit, want wij zijn Oranje en wij winnen dit EK!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 8 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door erben)

Goed om eens wat tegengas te geven aan het doemdenken. Vlot geschreven, zowel inhoudelijk als grammaticaal weinig op aan te merken.
Het is uiteraard niet echt een CE, maar nu na de competitie en met het EK voor de deur, mag iets dat de clubs overstijgt best wel een keer.
Wat mij betreft heb je de vijf sterren verdiend.

Oei, oei. Projecteer de dingen aub op een bepaalde groep en niet in het algemeen.

Ik en vele met mij hebben al tijdens het WK 2010 geroepen dat Oranje verkeerd bezig was. Het aanvallende, frivole voetbal had namelijk plaats gemaakt voor oersaai en degelijk voetbal. Het bereiken van de finale is Bert zijn redding geweest. Hebben we die bereikt door Berts meesterbrein? Hmm. Denk ik anders over. Kijk eens wat je tegen hebt gehad.

Verder vind ik het niet meer dan een opruiend stukje. Je geeft kritiek op de kritiek die het volk volledig terecht op Bert geeft. Wij hebben in potentie een fantastisch voetbalelftal dat met mooie combinaties een tegenstander dol kan spelen, maar deze potentie wordt niet waargemaakt omdat we een in mijn ogen veel te behoudende bondscoach hebben. We spelen in alle wedstrijden met een defensief blok, terwijl in 8 van de 10 wedstrijden dit compleet zinloos en onnodig is. Zet er een verbindingsspeler neer en je krijgt direct beter voetbal.

Ik zal je eerlijk bekennen dat ik er een hard hoofd in heb, aangezien je niet twee grote eindtoernooien achter elkaar zo veel geluk kunt hebben. Aan de andere kant heb ik ook de Portugezen zien spelen en dat is ook niet bepaald een ploeg om bang van te worden. Dus ja, we zijn kanshebber met Bert, maar ik denk dat we met een coach met ballen een veel grotere kans zouden maken....

3 juni 2012 om 19:00

Ben ik toch benieuwd hoe jij zou spelen. Laat die "ballen" dan maar zien! Graag wel in combinatie met een vleugje realiteitszin, dus niet met vdVaart, Sneijder, vPersie, Huntelaar, Robben en Affelay allemaal in de basis hè............ Dan wordt je tegen elk land met een beetje tactisch vernuft zoek gespeeld.

3 juni 2012 om 19:11

Ik ga niet inhoudelijk op je onzin reageren, wel op je wijze van beoordelen.
Bij de beoordeling van een CE mag het geen rol spelen of je het met het geschrevene eens bent. Het gaat erom dat de scribent zijn gedachten goed en onderhoudend onder woorden brengt en dat met zo min mogelijk taalfouten en grammaticale missers. Dus een CE waar ik het volledig mee eens ben, maar die moeilijk te lezen is en vol staat met taalfouten krijgt van mij twee sterren. Kan je eens uitleggen waarom jij er hier twee geeft, nu doe je dat zonder enige onderbouwing.

3 juni 2012 om 19:19

@ Marsefeyen

Als je goed leest, dan staat mijn beoordeling in de tekst. Ik vind het namelijk een opruiend stukje. Ik hanteer daarbij een andere beoordeling dan de meesten hier, maar daar ben ik gelukkig ook vrij in. 1 ster is waardeloos, 2 sterren voor een goed grammaticaal stuk, 3 als het ook nog zinnig is, 4 als ik er wijzer van geworden ben + plus mooie schrijfstijl, 5 geef ik eigenlijk zelden, dan moet het stuk nagenoeg perfect zijn. Kortom, mijn beoordeling over zijn mening blijft zoals het hoort achterwege.

3 juni 2012 om 19:15

Toevoeging hoe ik het zou doen.

Stekelenburg
Vd Wiel
Heitinga
Mathijsen
Emanuelson
Bommel/Jong
Sneijd/Vaart
Robben
Van Persie
Afellay
Huntelaar
3 juni 2012 om 19:47

Leuke opstelling voor Fifa

3 juni 2012 om 19:40

@ Hen_nie Grotendeels met je eens. Ook ik ben tijdens het WK 2010 opgestapt als Oranje fan.
Zou ook niet weten waarom ik achter dit Nederlands elftal zou moeten staan. Een stelletje voetballers dat geen gebrek heeft aan zelfoverschatting onder leiding van een coach die de weg aardig kwijt is.

Er zijn wat mij betreft maar 2 mogelijkheden:

1 We hebben de beste spelers ter wereld onder leiding van de slechtste coach ter wereld die het niet lukt al het aanwezige talent optimaal te benutten en die in een vlaag van verstandsverbijstering kiest voor betonvoetbal met een sausje smerige overtredingen.

2. Het team dat denkt uit absolute toppers te bestaan beschikt uiteindelijk toch niet over het talent dat ze zelf denken te hebben onder leiding van een coach die uitgaat van de filosofie dat voor het resultaat alles moet wijken.

Ik herken me niet in de manier van spelen, ik voel niets als de heren voetballers het volk vermanend toespreken omdat ze niet gewaardeerd worden en ik zie andere landen WEL leuk voetballen. De meeste wedstrijden van Nederland zijn werkelijk niet om aan te gluren.

Verplicht achter dit elftal staan omdat ik Nederlander ben? Sorry hoor maar dat gaat me veel te ver. Als ik supporter ben van een team moeten ze dat wel verdienen en dat was bij het Nederlands elftal jaren zo. Maar nu niet meer.

3 juni 2012 om 19:52

@ Ruud29

Ik heb mezelf erop betrapt dat ik aan de ene kant zelfs hoop dat Bert hard onderuit gaat. Heel raar, maar het zou gewoon niet lekker voelen als dit voetbal beloond zou worden. Ik zou er niets om geven als we er de spelers niet voor hebben, maar we hebben alle ingredienten in huis om leuk en aantrekkelijk voetbal te laten zien en daarbij zelfs een grotere kans te maken op een prijs. Helaas heeft de finaleplaats van het WK 2010 een heleboel kunnen verbloemen. Hoe die tot stand is gekomen (uiterst gelukkige loting en een zeer fortuinlijke samenloop in de wedstrijd tegen Brazilie) vraagt de helft van de mensen zich niet af, maar er is gelukkig ook een groot gedeelte dat wel verder kijkt dan zijn/haar neus lang is.

4-4-2 met een ruit op het middenveld. Persie en Huntelaar voorin, vd Vaart er direct achter. Links op t middenveld Sneijder en rechts Robben (allebei goed laten opkomen natuurlijk). Daarachter van Bommel of de Jong. Heel wat gedurfder en attractiever..

Jammer. De enige die het aan lef ontbeert is Van Marwijk. Hij is onzeker en maakt het elftal nog onzekerder, door tegen ze te zeggen dat ze twee verdedigende middenvelders nodig hebben. Hij durft niet te voetballen, maar wil balbezit onder de noemer 'controle'. Om in de laatste tien minuten een voorsprong te verspelen tegen Bulgarije... Het is maar wat je controle noemt.

Vlaar heeft inderdaad een geweldig seizoen achter zich. Maar datgene wat ie bij Feyenoord doet, mag ie in Oranje niet doen. En dat geldt voor zovelen bij het Nederlands elftal. Vlaar mag namelijk, nadat hij voor z'n man is gekomen, niet tien, twintig meter pakken en een middenvelder aanspelen.

En over die wedstrijd tegen Duitsland: Het gaat er niet zozeer om wie er links- en rechtsbuiten staat. Van Marwijk was destijds al meer dan drie jaar bondscoach van Oranje en had onderhand het gemis van o.a. Sneijder en Robben wel moeiteloos op moeten kunnen vangen. Als het systeem duidelijk is, dan weet iedereen wat er op zijn positie verwacht wordt.

Ook gisteren zagen we weer dat Nederland geen duidelijke spelopvatting heeft. Er worden wat breedtepasses verstuurd, a la Barcelona, maar dat alles in het tempo van Bal op het dak 4. Bovendien moeten Robben en Afellay naar binnensnijden om vervolgens.. wat te doen? Er staat geen spits in de punt van de aanval. En doordat we in het tempo van de tachtigjarige oorlog voetballen, is de tegenstander al weer georganiseerd na onze 20 breedtepassjes.
Dan is het ook logisch dat, wanneer we een paar spelers missen, de middenvelders meteen de bal niet kwijt kunnen. Van Marwijk heeft namelijk helemaal geen gedachten over hoe hij de aanvallers wil bereiken en in stelling wil brengen. Hij wil balbezit en zoveel mogelijk man achter de bal. Maar de verdedigers en verdedigende middenvelders konden overduidelijk de bal niet kwijt bij de voorwaartsen.

Kijk, ik begrijp dat je van Duitsland kan verliezen zonder Sneijder, Robben en Afellay. Maar dan moeten wel de contouren zichtbaar blijven van je spelopvatting. Maar dat was er helemaal niet. Dat is er ook nooit geweest.

Voor Van Marwijk staat balbezit gelijk aan controle. En dat is laf! Dan heb je namelijk de angst om de bal te verliezen. Angst om een goal tegen te krijgen. Wij Nederlanders trekken ten strijde. Met alle gevolgen. Tasmanie is ontdekt door een Fries, New York heette vroeger Nieuw Amsterdam en het Oranje van het Nederlands elftal stond garant voor aanvallend en verzorgd voetbal.

Kortom: Wij zijn avonturiers met succes. Maar Van Marwijk laat Nederland tegen z'n natuur in spelen.

Een leeuw is een roofdier en trekt ten strijde. Het zit niet in z'n hol te wachten tot een antilope voorbij loopt.

Over het doemdenken ben ik het met je eens, maar om Ron Vlaar een onverschrokken strijder te noemen en te praten over dat hij misschien wel een basisplaats verdient vind ik behoorlijk te ver gaan. Let wel dat deze man nagenoeg altijd betrokken is bij een tegengoal in negatieve zin, een man laten lopen, een duel slecht aangaan etc. Ik ben het met je eens dat hij is verbeterd dit seizoen maar vind hem absoluut niet goed genoeg voor een basisplaats.

Pff hoe vaak begin jij een zin met 'en'? Echt storend is dat. Ook word erg duidelijk dat je fan bent van Feyenoord. We vinden het met z'n allen WEL belangrijk dat er mooi voetbal word gespeeld want wij zijn de 'uitvinders' daarvan. Dit resultaatvoetbal tegen wat betere teams is niet om aan te zien.

Goede CE, je eigen mening weergeven ook al ben ik het er niet mee eens. Netjes, ga zo door

Ik denk dat het vrij duidelijk is dat van Marwijk weggaat zou Nederland enigszins teleurstellen op het EK. Ik ben echter heel benieuwd wat er gebeurt als we kampioen worden. Is het dan opeens weer de succescoach zoals we hem in het verleden hebben bestempeld?

Ik heb me tijdens het lezen meerdere keren afgevraagd waar deze CE nu over gaat. Een ode aan Bert van Marwijk, de houding van het Nederlandse volk of een lofzang op Ron Vlaar. Het is een allegaartje aan losse flodders die je vervolgens maar tot een goed eind probeert te brengen. Matigste CE die ik in tijden heb gelezen. Ben het wel met je mening eens dat de kritiek op van Marwijk belachelijke vormen aan heeft genomen. 2 sterren voor de moeite.

Deze CE had als bedoeling supporters een spiegel voor te houden. Een bondscoach kan het nooit goed doen en er zijn zelfs mensen die beweren dat van Marwijk de slechtste coach ter wereld is. Buiten proportioneel!! Hij heeft niet voor niets Feyenoord de Uefa cup bezorgd. Ik vind het best wel jammer dat we nooit een keer onvoorwaardelijke steun kunnen bieden. Zeker omdat de kritiek hier zinloos is, aangezien die nooit iets bewerkstelligt. De tijd voor kritiek is er heus wel, maar zodra het EK begint moeten we gewoon als een man achter oranje staan. Als we verliezen verliezen we. Maar in Nederland winnen WE en verliezen ZE. Zolang we de hand maar niet in eigen boezem durven te steken. En precies die mentaliteit zorgt ervoor dat we altijd net geen kampioen worden. Een kampioen is gestoord, bezeten van de overwinning en niet bang voor gezichtsverlies. Dat was de boodschap die ik wilde overbrengen, maar kennelijk viel die niet te bevatten voor iedereen.

Vindt dit wel een leuke CE! Je bekijkt het eens van de andere kant, dat vindt ik wel wat hebben.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 16
2209 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

In de wandelgangen

Zondag 25 augustus
Fenerbahçe wil Jerome Boateng op huurbasis overnemen van Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren