De jongen die geen keeper wilde zijn

Juli 1992, een tienjarig jongetje uit L'Hospitalet de Llobregat loopt voor het eerst La Masía binnen. Hij start als middenvelder in de jeugdelftallen van Barcelona, maar moet in september alweer stoppen omdat zijn ouders verhuizen naar Tenerife. In 1995 zou hij weer terugkeren in de alom geprezen jeugdopleiding van Barcelona, waar hij in de jeugdelftallen als veldspeler de meeste tijd op de bank door zou brengen. Op de trainingen zou hij al snel bij een partij in het doel worden neergezet, waar hij erg ongelukkig van wordt. Tot ieders verbazing heeft de jonge Víctor Valdés veel keeperstalent, en zou uitgroeien tot één van de succesvolste keepers in de historie van Barcelona.

Nadat José Manuel Reina, de huidige keeper van Liverpool, naar Villarreal was vertrokken haalde Louis van Gaal Valdés in de zomer van 2002 bij de eerste selectie. Hij begon meteen als eerste keeper, van Gaal was namelijk erg onder de indruk van zijn keeperskwaliteiten. Doble V begon goed, door in de voorronde van de Champions League de nul te houden tegen Legia Warschau. De resultaten onder de Nederlandse coach waren echter niet dusdanig goed, waar Valdés de dupe werd. Roberto Bonano nam zijn plaats over in de goal. Nadat de Argentijn niet weet te overtuigen, pakt Victor Victorious weer zijn begeerde plaats terug als keeper van Barcelona.

Diego Armando Maradona kwam pas geleden in het nieuws door te stellen dat Valdés een slechte keeper is, maar door de vier verdedigers voor hem wordt gezien als een sterke doelman. Grotere onzin dan dat bestaat er in mijn ogen niet, Dani Alves, Puyol, Gerard Piqué en Eric Abidal (en later Adriano) laten iedere wedstrijd steekjes vallen, dit seizoen meer dan tevoren onder Guardiola. En dan staat de ijzersterke keeper weer zijn mannetje. Één op één is hij bijna niet te kloppen, de meest onmogelijke ballen plukt hij uit de bovenhoek en zijn reflexen op de doellijn zijn legendarisch te noemen. Maar het grote geheim achter het succes van de verdediging van Barcelona, is het meevoetballend vermogen van oud-middenvelder Victor Valdés. Hij kan in balbezit fungeren als een extra verdediger, wat voor rust zorgt achterin. Hij zoekt altijd de voetballende oplossing, ook bij een situatie waar Gerard Piqué bijvoorbeeld de bal te kort terugspeelt. In plaats van de bal dan blind richting Pieterburen te rossen, zoekt hij de oplossing in het voetbal. Hij weet door een simpele pass de druk te omzeilen en Dani Alves of Adriano de bal in de voeten te spelen. Dat is toch een zeer onderschatte kwaliteit van Victor.

Toch is het keeperswerk van Valdés niet altijd rozengeur en maneschijn, hij heeft zeker dit seizoen de nodige fouten gemaakt. Een clubexpert is niet alleen het prijzen van bepaalde speler, maar ook het erkennen van zijn fouten en zwakheden. Bij corners oogt hij meer dan eens onzeker, waardoor hij te laat bij de bal komt en daardoor een gevaarlijke situatie creëert. Zijn tweede en wat mij betreft laatste zwaktepunt is er eentje die voor de gehele defensie van Barcelona geld: gebrek aan concentratie. Ik zal er even een momentje uitkiezen, het is 11 december 2011. De eerste Clasicó in de competitie gaat van start, Barcelona speelt de bal rond. De bal wordt rustig teruggespeeld op Victor Valdés, die niet gefocust leek en de bal op een knullige manier inlevert bij Real Madrid. Na 22 seconden schiet Karim Benzema de bal al tegen de touwen in het Estadio Santiago Bernabéu, Real Madrid viert feest. De kritiek van de buitenwereld, inclusief eigen publiek, was niet mals. Valdés werd als hoofdschuldige aangewezen voor de slappe start van Barcelona tegen de rivalen in het maagdelijk wit. Zijn fout werd uiteindelijk nog goedgemaakt door zijn uitstekend spelende teamgenoten, de eindstand was 1-3.

Ik ben echter blijven geloven in de kwaliteiten van Doble V, hij is voor mij de beste doelman die Barcelona zich kan wensen. Hij is misschien dan wel niet de beste doelman ter wereld, maar voor Barcelona zie ik geen betere optie. Hij is een echte leider achterin, zorgt voor rust bij Piqué, Puyol en Mascherano en hij heeft ons in uitwedstrijden op de been gehouden. Dat moeten we niet vergeten, we moeten niet alleen kijken naar zijn fouten. Kijk naar wat hij goed doet, met fenomenale reflexen op de doellijn pakt hij gewoon punten voor de ploeg. We mogen als Barçafan zijnde enorm blij zijn met een doelman als Valdés in ons team, laat dat duidelijk zijn na het lezen van deze Clubexpert.

Echter is de geboren Catalaan inmiddels geen twintiger meer, en moeten we gaat kijken naar een mogelijke opvolger. In Barcelona B keept Oier Olazábal wekelijks zijn wedstrijden, en dat naar behoren doet. Ik zie hem echter niet als natuurlijke opvolger van Victor Valdés, die rol zie ik Miguel Bañuz eerder vervullen. De jonge keeper van Juvenil A, en vanaf volgend seizoen Barcelona B, is de vaste doelman van het nationale elftal onder de 19 jaar, en blinkt uit in zijn voetballend vermogen, reflexen op de doellijn, zijn inzicht in het spel en is in het bezet van het zogenaamde leiderschapsgen. Hij maakte een uitstekende indruk tijdens de NextGen Series, waar hij met Sergi Samper en Jean-Marie Dongou het team naar een goede prestatie leidde. Ik hoop dat hij in de komende jaren zijn talent waarmaakt en over vier jaar Valdés opvolgt als de doelverdediger van Barcelona.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 25 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 5400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

66 reacties (laatste reactie door cr7502)

Goede CE en ik deel jouw mening, meer heb ik er principe niet over te zeggen. Wat mij betreft krijg je 4 sterren.

Spelfoutje: ik zoek ze niet op, maar 1 viel me er op: 4de alinea 5 regel 'geld' ipv 'geldt'.

28 mei 2012 om 11:49

Bedankt voor je beoordeling, je was er snel bij! Spelfoutjes blijven er inderdaad inzitten, je hebt hier dan ook helemaal gelijk. Foutje van mijn kant, excuses!

28 mei 2012 om 11:57

Haha, ja ik was er heel snel bij maar onbewust eerlijk gezegd, ik klikte perongeluk op nieuws van de dag en zag de titel staan die wel aanlokkelijk was. Ik vind je CE overigens vergelijkbaar met de CE over Sergio Busquets, weet niet meer van wie die was van jou of Lapulga volgens mij?

28 mei 2012 om 12:01

Die was waarschijnlijk van Lapulga_10, maar het klopt wel wat je zegt. Wat betreft Ce's over spelers hebben we ongeveer dezelfde opzet en stijl, dat kan gebeuren. Dat was in ieder geval niet de insteek, maar grappig dat je het vergelijk ziet.

28 mei 2012 om 12:09

Niet alleen dezelfde opzet en stijl, maar ook het feit dat de CE gaat over een 'onderschatte' speler van barca. De kritiek op Valdes is van terecht maar wordt ook vaak overdreven zoals jij beschrijft in je CE. Maar de waarde van Busquets wordt door ontzettend veel mensen zwaar onderschat en vinden het maar een middelmatige irritante middenvelder.

30 mei 2012 om 15:52

Je moet niet zo zeiken! Als je echt zo slim bent, had je nog wel wat meer dingen opgemerkd!

Weer een nieuwe CE van mijn kant, deze keer heb ik onderweg wat hulp nodig gehad. Daarvoor moet ik toch echt Marvingaye bedanken, hij heeft me weer op weg geholpen. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden, de kwestie Valdés is namelijk meestal een punt van discussie. Hopelijk kan ik die hier doen oplaaien, ik hoor graag van jullie!

Vind het een ontzettend goed onderwerp!

Victor Valdés krijgt ladingen kritiek over zich heen, mensen vergeten desondanks wat hij heeft betekend voor deze ploeg. Iedereen maakt fouten, maar een betere doelman kan Barcelona niet krijgen, Barca DNA zit in zijn bloed doordat hij zo goed kan meevoetballen.

Goed stuk, goed onderwerp

5 sterren

Hij heeft zo zijn reddingen maar heeft soms ook hele rare acties. Dat hij rust brengt in het spel is waar, maar ik vind het absoluut geen leiderstype. De kritiek dat hij geen echte goede doelman is, is natuurlijk overdreven. Het ligt in mijn ogen dan ook niet aan de vier verdedigers voor hem, maar puur het spel dat Barcelona speelt. Ook echt belachelijk dat hij in het ideale team van La Liga zit, boven Iker Casillas.

28 mei 2012 om 12:15

Iker Casillas is de betere keeper, dat is natuurlijk duidelijk. Zelfs de meeste doorgewinterde Barcelonista kan dat zien, Iker hoort dus in dat ideale team van La Liga. Valdés is zeker wel een leider achterin, kijk volgend seizoen maar eens. Dan zal je opvallen dat hij zijn verdediging constant aan het neerzetten is. Hij heeft een rustige uitstraling in het doel, en pakt de meeste ballen die erdoorheen komen. Waar ik het eigenlijk niet over heb gehad is zijn één-op-één kwaliteiten, die zijn bijna legendarisch te noemen.

Prima te lezen hoor Joost.

Ik denk dat de woorden van Maradona wel te begrijpen zijn. Allereerst drukt hij zich graag ietwat gepassioneerd uit (zuid amerikaan) en daarnaast wordt een en ander in medialand nog wel eens uit de context gerukt als het om sensatiesport (voetbal) gaat. Als je het niveau van de rest van het team ziet vind ik het niveau van Valdes daar duidelijk iets onder zitten. Vergelijk het met Casillas, die heeft mijns inziens veel meer en betere reddingen getoond de afgelopen jaren. Dat is eigenlijk het (ultieme) niveau waar Barca op werkte. Het meevoetballen van Valdes vind ik nou ook niet zo heel uitmuntend. Vergelijk het even met een type Van der Sar, die was daar toch een heel stuk zekerder in en straalde écht vertrouwen uit met zijn achterhoede. Bij Barca, zeker afgelopen jaar, ontbrak het hier nog wel eens aan en iedere terugspeelbal zat me ergens toch niet lekker.

Ben het met je eens dat Valdes heel goed past bij dit team Barcelona. Dat was ook de sleutel tot zoveel succes. Niet alleen prijzen, maar ook het voetbal waarmee de prijzen gewonnen werd zal de rest van de eeuw nog herinnerd worden. Heel belangrijk hiervoor was de teamspirit. En daar hadden we met Valdes weer wel een hele goede aan.

Ik vind Valdes een goede keeper. Maar geen sublieme keeper / wereldkeeper.

28 mei 2012 om 12:29

Bedankt Spionkop, misschien zijn de woorden wel wat overdreven van Maradona, maar dit is vaak wel de mening van anderen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de reactie van kakakaka hieronder. Tuurlijk is Valdés niet de beste keeper ter wereld, en maakt hij nogal wat fouten. Zeker in de laatste Clasicó was hij de schlemiel, maar dat is natuurlijk ook weer tekenend voor het seizoen van Barcelona. Maar ik vind wel dat we aan hem de best mogelijke doelman hebben. Hij is een Canterano, voor mij erg belangrijk, hij ligt goed in de kleedkamer en wat betreft het meevoetballen ben ik het echt niet met je eens. Kijk bijvoorbeeld maar eens in een wedstrijd van Barcelona puur naar Valdés als de verdediging de bal heeft. Hij zorgt altijd dat er een extra afspeeloptie is om de bal rond te spelen. Valdés is een goede keeper, maar inderdaad geen wereldkeeper. Dat wil ik namelijk ook niet zeggen, ik wil zeggen dat hij voor Barcelona zeker één van de besten is.

28 mei 2012 om 12:42

Onder druk wil hij de bal ook nog wel eens dwars door het midden spelen.

Op een manier die echt alle 10 geboden van een verdediging breekt. Er zijn ook keepers die evengoed een voetballende oplossing zoeken maar bijna nooit de bal zo riskant door het midden verspelen.

Ben het wel met je eens dat hij twee streepjes voor heeft omdat hij bekend is in de eigen club en bijdraagt aan de teamspirit. Dat is vaak nog belangrijker bij een team waarin je meer afhankelijk bent van het talent op het middenveld en voorin dan het talent in de goal.

Je hebt het toch niet over die keeper die maar 66% van de ballen die op goal werden geschoten, pakte. Valdes is een matige keeper en heeft hoogspersoonlijk de classico in camp nou verpest voor jullie. Nee joostvans valdes is een matige keeper, die alleen leuk kan mee voetballen.

28 mei 2012 om 12:31

Daar heb ik het zeker wel over, en juist met iemand als jij wil ik graag in discussie. Valdés maakt inderdaad fouten, en zeker in de Clasicó was hij dramatisch. Maar dat was eigenlijk ook tekenend voor het seizoen van Barcelona. Op de momenten dat het moest, hebben we het laten afweten. Doble V is geen wereldkeeper, maar wel de best mogelijke voor Barcelona. Ik beweer niet dat hij bij de besten hoort, maar voor Barça is hij top.

28 mei 2012 om 12:53

Waarom is valdes de beste keeper die barcelona zich kan wensen? Dat is natuurlijk de grootst mogelijke onzin barca heeft juist de beste keeper nodig, Of die nou catalaan pakistaan of nederlander is, Zijn voetballende kwaliteiten worden in deze CE ook weer zwaar overdreven JA voor een gemiddelde keeper kan hij wel aardig mee voetballen maa een Van Der Sar doet voetballend helemaal niks onder voor Valdes. De meest onmogelijke ballen uit de bovenhoek zie ik hem ook zelden pakken??? Het enige waar ik je gelijk in geef is dat hij in de 1-1 wel een van de beste is die ik heb gezien.

Ook vind ik dat je erg overdrijft met deze opmerking : Maar ik vind wel dat we aan hem de best mogelijke doelman hebben. Hij is een Canterano, voor mij erg belangrijk.

Wat is dit nou weer voor onzin? Ben jij zelf catalaan? heb jij catalaans bloed? De beste keeper moet spelen maakt niet uit wat voor afkomst hij is, ik vind dat je veel te veel overdrijft. Joostvans die vanachter zijn computertje de clubcultuur wil bewaken ofzo? Ik denk wel dat je begrijp wat ik bedoel met me opmerking over dat je overdrijft je doet namelijk echt alsof je er helemaal begaan mee ben of het een catalaan is of niet.

Ook hoeft de keeper toch niet perse uit de eigen jeugd te komen? Ik zeg 1 naam die 10 klasse's beter is dan Valdes & ook nog Haalbaar : Lloris

28 mei 2012 om 13:09

Ik ben dan wel geen Catalaan, of heb dan wel geen Catalaans bloed, dat betekend niet dat ik niet geïnteresseerd ben ik Catalonië of de clubcultuur van Barcelona. Daarnaast verwar je volgens mij Canterano met Catalaan, ik zie graag een keeper uit de jeugdopleiding, hij hoeft niet per sé Catalaan te zijn. Wat mij betreft zou het best uit Zimbabwe mogen komen, zolang hij maar de jeugd van Barça heeft doorlopen.

Je ziet Valdés regelmatig in een seizoen een balletje uit de kruising pakken, maar niet in de mate waarop Van der Sar dat deed. Die twee kan je overigens echt niet vergelijken, Sar zit echt een klasse hoger dan Valdés.

28 mei 2012 om 13:16

@joostvans
Ik denk anders dat een cech of iker gewoon beter bij barca passen dan valdes, puur omdat zij veel beter keepen, laat dat voetballen maar over aan de rest.

@afca-1995
Bitch please

28 mei 2012 om 13:17

Wat een nare toon heb jij weer in je reactie.

Ten eerste: het zijn clubexpert en dus hij zo vrij om zijn gevoel en overtuiging neer te zetten als hij wil. Wie ben jij dan om dat aan te vallen? En je vindt dat hij overdrijft maar vervolgens noem je Lloris 10 klasses beter dan Valdes, cynisch vind je niet?

Kijk is naar een Athletic Bilbao waar alleen maar Basken voetballen, dat is toch prachtig. In Nederland hebben wij het altijd kritiek als er te veel 'niet-nederlandse spelers' in een team zitten. Wanneer hier wat aan wordt gedaan, gaan we huilen omdat er dan 'te weinig eigen jeugd' speelt. Bewaakt barca deze beide tradities is het ook niet goed? Jij als ajacied (ik overigens ook) moeten dit toch prachtig vinden wanneer je een speler uit de eigen jeugd uit de eigen stad en in barcas' geval een Catalaan in de basis kunt hebben.

Valdes is een (bijna) perfecte en ideale keeper voor Barcalona, dat hij niet werelds beste keeper is nemen we lief.

29 mei 2012 om 17:42

Ik denk dat je bedoeld 'ironisch' en niet 'cynisch'.

Maar ik ben het met afca_1995 eens. Ik vind ook dat Joostvans een beetje overdrijft in z'n 'ja hij moet canterano zijn dat is voor mij heel belangrijk'.
Ik vind Valdes een goede keeper, meer niet. Tuurlijk heb ik wel een gevoel bij hem omdat hij uit de cantera komt én omdat hij catalaan is (ik ben wel catalaans). Maar als je zijn niveau vergelijkt met de rest van het team moet er gewoon een betere keeper zijn.
Op dit moment hebben niks beters en is het wel goed genoeg. Dus barca hoeft geen nieuwe keeper. Dus inderdaad 'we nemen het voor lief'. Maar worden die Joostvans gebruikte als: '...legendarisch', '.....uit de historie' vind ik niet gepast bij Valdes.

Valdes is goed, niet top.

Edit:
Trouwens Joostvans ik heb je drie sterren gegeven, maar hij sloeg zelf over naar 4 dus je hebt geluk ;-).
Ik vond je schrijfwijze niet heel pakkend. Ik voelde geen emotie of iets dergelijks. Vandaar drie sterren

29 mei 2012 om 22:32

scherp, dankje.. bedoelde idd ironisch.

31 mei 2012 om 23:18

Valdes heeft wel drie doelpunten minder tegen dan Casillas en heeft de gouden schoen gewonnen (voor de keepers in spanje) omdat hij al vijf keer de minst gepasseerde doelman is

Goede CE Joost. Valdes is een goede keeper, die erg onderschat wordt. Al vond ik de kritiek op hem dit seizoen wel terecht. Had best vaak fouten gemaakt, maar heeft ook vaak genoeg bewezen een geweldige keeper te zijn. Ik weet nog een redding van hem van vorig seizoen, toen met een inzet van Rossi, die redding was fenomenaal. En natuurlijk zijn absolute hoogtepunt: de finale van de Champions League tegen Arsenal. Man, wat was hij goed in die wedstrijd. Maar goed, al met al goed dat je wat aandacht geeft aan deze keeper.

4 sterren, vind het eigenlijk net geen 5 sterren waard, daar mist het net dat extra''tje voor.

28 mei 2012 om 13:14

Helemaal mee eens, ik vond dit eerlijk gezegd ook geen '5 sterren' stuk, als ik zelf had moeten oordelen was het ook op 4 sterren gekomen. Hopelijk is de volgende beter, we discussiëren wel even op Facebook.

28 mei 2012 om 13:24

Haha, mooi dat je zo eerlijk bent .

Is goed man!

Mooie stuk victor valdes verdient zeker respect jammer dat alleen veel mensen hem onderschatten en niet wetend hoe belangerijk vv is voor dit team.

Wat ik ook een beetje vreemd vind is dat mensen gaan zeggen dat ie minder gepasseerd word omdat ie zo een team voor zich heeft daar klopt geen reet van spelers als dani alves en adriano zijn meer voorin te zien dan achtering waar de verdediging van barcelona juist makkelijker te verslaan is dan bijv real madrid dat met 6 verdedigende spelers speelt 4 vaste verdedigers en 2 verdedigende controleurs dus in mijn ogen zijn alle minst gepasseerde prijzen van victor valdes zeer terecht

Prima CE en bij het lezen van de titel was natuurlijk al direct duidelijk waar het over zou gaan. Heb je de documentaire van canal gebruikt? Is wel op youtube te vinden. Hierin vertelt hij ook hoe hij uiteindelijk pas onder Pep echt van het spelletje is gaan houden en dat de CL finale in 2006 tegen Arsenal een cruciale overwinning voor de voortzetting van zijn carrière betekende. Hopelijk weet Vilanova wat Pep deed om hem te motiveren en vindt er geen ongelukkige wending plaats.

Ik ben het verder eens met je analyse over zijn keeperswerk. Dit seizoen heeft hij tegen real en Chelsea wat steken laten vallen maar verder vond ik hem al jaren zeer solide. Helaas zal de algemene opinie hem toch wel blijven afvallen, dat heb je nou eenmaal met zondebokken. Gelukkig krijgt hij nog de waardering van de Culers en de minimale waardering die de trofeo zamora biedt.

Verder vind ik dat ze eens moeten onderzoeken of ze Oier en later Bañuz niet ergens kunnen stallen want Valdés zal nog wel wat jaren doorgaan en zoals het er nu naar uit ziet staat in ieder geval Oier een beetje stil in zijn ontwikkeling. Of anders gezegd, hij zou grotere sprongen kunnen maken bij team dat wekelijks op het hoogste niveau speelt. Een constructie zoals Chelsea met Courtois en Altético heeft, maar dan met een jongen van eigen bodem. Een geschikte club schiet me dan weer niet zo snel te binnen.

28 mei 2012 om 13:12

Wat dacht je van Villarreal? Diego Lopéz is daar net vertrokken, Oier zou daar zeker een jaar het doel kunnen bewaken. Miguel Bañuz kan dan in Barcelona B gaan keepen. Bedankt voor je comment!

Trouwens, de documentaire van Canal was inderdaad wel mijn inspiratie voor deze CE, prachtig om te zien!

28 mei 2012 om 13:30

Geen dank!

Ik weet niet of het werkelijk zo'n vooruitgang zou zijn, hij hopt dan immers van het ene naar het andere Segunda team, zal dezelfde tegenstanders tegenkomen en geen internationale ervaring opdoen. Mocht Villarreal promoveren dan is het weer een ander verhaal.

Ik weet niet hoe Aranzubia nog over zijn carrière denkt maar misschien kan Oier op den duur bij Depor aan de slag. De optie om gewoon tweede doelman te worden in plaats van Pinto is er natuurlijk ook een, al is het er wel een die hem weinig speeltijd geeft. Mocht Tito doorgaan zoals Pep dat deed dan wordt Oier dan dus doelman voor de Copa.

Ik reageer (bijna) nooit meer op deze site maar vond het gezien de reacties op dit onderwerp toch nodig.
Valdés is geen wereld keeper, maar dat beweert Joost ook nergens, wat hij beweert is dat Valdés de best denkbare keeper voor Barca is, dat is zijn mening en ik vind dat hij dit met valide argumenten onderbouwd.
En dan vraagt nog iemand of hij Catalaan is, mag je als niet Catalaan geen mening hebben over de jeugdopleiding van Barca, ik snap dat argument niet zo goed, zelf ben ik een volbloed Nederlander en heb via mijn werk ongeveer 7 jaar in Spanje vertoeft en ben nu verliefd op dat land, helemaal op Andalusië, wel de westkant, dus vanaf Sevilla, Huelva, Jerez de la Frontera, betekent dit dat ik geen mening mag hebben over de linksbuiten van 'pak hem beet' Dynamo Zagreb?
Nee Joost ik vind het een prima geschreven stuk, ben het niet helemaal met je eens, ik ben niet zo'n persoon die de jeugdopleiding heilig verklaart, persoonlijk vind ik goed scouten net zo goed als zelf opleiden, maar zoals gezegd is dat een mening en niet zaligmakend, een prima stuk, mijn complimenten.

Ik word er niet warm of koud van. Weinig inhoud alleen veel kleine feitjes. Vertel wat meer over Valdes zelf en hoe hij eventueel als speler was. Je titel is gewoon om mensen te pakken, wat idd de bedoeling is maar je praat er te kort over. De rest wist denk ik iedereen al een beetje, los van alle data en standen. Veel beschrijvender en de onderwerpen in elkaar laten overvloeien zou voor mij beter zijn.

Prima Clubexpert over het verhaal van Victor Valdés, bijzondere geschiedenis blijft dat toch. Je stipt precies aan wat zijn sterke en zwakke punten zijn, en ik deel je mening: voor Barça is er op dit moment geen betere keeper te bedenken!

Overigens altijd grappig, die kritiek van veel mensen. Valdés zou een matige keeper zijn, en heeft alles te danken aan de verdediging. De verdediging stelt eigenlijk ook niets voor, die hebben het weer te danken aan de collectieve druk voorin, en tegengoals kunnen vallen omdat de individuele kwaliteiten van Messi voor genoeg goals zorgen. Oh nee, want Messi is afhankelijk van Xavi en Iniesta, zonder hen kan 'ie ook niets.

Dit team is gewoon als collectief geweldig en zo zijn de beste van de wereld geworden. En natuurlijk zouden we zonder Messi minder goed zijn, dat snapt iedereen. Maar dat maakt de rest niet minder waard.

28 mei 2012 om 14:40

Dat is exact wat ik ook heb, Busquets is overschat, die speelt alleen maar een balletje breed, Piqué kan niet verdedigen, Messi is afhankelijk van Xavi en Iniesta, Pedro is overschat en profiteert van Lionel Messi, Valdés profiteert weer van Piqué en Puyol voor hem. De kritiek slaat eigenlijk nergens op. Dus je pakt veertien prijzen alleen door Xavi, Messi en Iniesta? Hmmm...

28 mei 2012 om 14:42

Nee, ook door duikelingen van de spelers en het feit dat de scheidsrechters constant in de voordeel van Barcelona fluiten.

Victor Valdes, een creatie van de fans van Barcelona. Fans van Barcelona die zo racistisch kunnen zijn om een buitenlandse keeper het leven zuur te maken omdat ze een Catalaan in de goal willen hebben. Die Catalaan kregen ze ook en hij maakt ook gewoon de blunders.

Valdes is overrated, overhyped en alles wat je kan bedenken. Hij is 1 op 1 niet te kloppen? Haalt ballen onmogelijk uit de bovenhoek? Maak je een grap ofzo? Kijk alleen al zijn blunder tegen real bij goal van Khedira en de 1op 1 tegen Ronaldo als kleine recente voorbeelden.

Valdes is letterlijk een creatie van de racistische fans van Barcelona.

28 mei 2012 om 15:57

Heb je last van een zonnesteek of ben je verblind door de zon of is het toch omdat Rüstü hopeloos gefaald heeft bij Barcalona? Ik denk dat het eerlijk gezegd een combinatie van alle drie is.

28 mei 2012 om 16:57

Ik heb nergens last van. Het is wel een feit dat Rustu blunders heeft gemaakt maar dat geeft niemand het recht om zijn leven zuur te maken en voor zijn huis gaan demonstreren met vlaggen van Koerdistan en ook tijdens de wedstrijden zag je mensen met vlaggen van Koerdistan, dat is een afschuwelijke nare streek van de racistische catalaanse fans die dingen zochten om een goalie zo uit hun team te krijgen. Rustu heeft ook zelf toegegeven dat hij niet zijn beste tijd had mede door zijn 3/4 blunders maar ook het feit van de koerdische vlaggen.

Rustu is BTW wel als 2de beste doelman gekozen tijdens het WK 2002!

Waarom ga je persoonlijk aanvallen? Ik zeg toch ook niet dat jij geestelijk gestoord bent? ooh, dat deed ik net.

28 mei 2012 om 17:21

Als Rüstü het goed deed was hij gewoon blijven staan en ja Valdes is erg geliefd bij de fans mede vanwege het feit dat hij een catalaan is en uit de eigen opleiding komt.

Ik ken de situatie tussen de Koerden en Turken en snap dat dat gevoelig ligt en vervelend is, maar kom op je mag van ervaren prof toch wel verwachten dat zichzelf boven een kleine deel 'idioten' kan plaatsen. Rüstü heeft meerdere kansen gehad maar heeft daarin gewoon echt hard gefaald.

En ik val je helemaal niet persoonlijk aan, maar ik vind t triest hoe jij Valdes en de fans persoonlijk aanvalt. Beschuldig me dan niet voor iets waar jij jezelf aan schuldig maakt. Of doelde je op het feit dat ik je vroeg of je een zonnesteek hebt opgelopen? Neem het als een zoutkorreltje joh en niet als iets persoonlijk, want ik ken je helemaal niet.

28 mei 2012 om 21:52

Je gelooft toch niet werkelijk dat Barça fans racisten zijn? Waarom is Bojan dan zonder al te veel ophef verkocht en is hiervoor in de plaats Alexis Sanchez gehaald? Waarom hebben we Afellay gehaald terwijl wel in de jeugd Deulofeu, Cuenca en Tello hadden? Waarom halen we spelers als Zlatan, Villa en Henry op terwijl we Catalanen in de jeugd hebben? Waarom speelt Alves er nog terwijl we de Catalaanse Montoya hebben? Waarom hebben we Alba weggestuurd? We hadden hem ook gewoon kunnen houden om Abidal nooit aan te hoeven trekken. Waarom hebben we de spaanse Pinto in plaats van de Catalaanse Oier Olazabal? Waarom zijn twee van onze meest geliefde spelers (messi en Iniesta) een Argentijn en een spanjaard? Waarom zetten de fans zich niet af tegen deze gang van zaken? Juist, omdat we helemaal niet racistisch of discriminerend zijn. Ja we vinden het mooi wanneer er veel Catalanen in onze selectie spelen omdat we ons dan meer met hen kunnen identificeren. We zaten net als hen daar op school, voetbalden in dezelfde wijken en delen een liefde voor FC Barcelona. Dit heeft iedereen, ook Nederlanders en Turken lijkt me. Menig Nederlander heeft een extra beetje sympathie voor de Nederlandse spelers. De Nederlandse spelers zullen ook net wat meer krediet krijgen van de Nederlanders dan gelijkwaardige spelers uit een ander land. Dat vind ik eerder vaderlandslievend dan racistisch, helemaal aangezien je niet een specifieke groep als minder behandelt maar gewoon net wat meer van je eigen land houdt. Maar als een speler tekort komt, zullen we hem nooit aanhouden om zijn afkomst. Net als dat we een goede buitenlandse speler nooit zouden wegjagen omdat hij geen Catalaan is. Sowieso heb je een enorm bord voor je kop om dat te denken. We hebben het over topsport, een miljoenenbedrijf in de hoogste regionen van de grootste sport ter wereld. Denk je nou echt dat daar aan vriendjespolitiek en dat soort onzin wordt gedaan? Denk je dat dergelijke instituten een doelman vervangen omdat zogenaamd een groepje fans liever een Catalaan op de lijn ziet? Zo'n club hoort te presteren, doet dit op de manier die zij het meest geschikt acht en met het materiaal dat zij daarvoor het meest geschikt acht, met Valdés dus. Als we enkel Catalanen en vrienden van de club wilden zouden we het beleid van Bilbao wel kopiëren en Messi, Iniesta, Alves, Villa, Abidal, Keita, Adriano, Thiago en Pedro morgen verkopen. Voorlopig scandeert het hele stadion echter nog de naam van een kleine Argentijn, zelfs wanneer hij op cruciale momenten faalt.

Niemand zegt dat hij een op een niet te kloppen is, dat is niemand. Ijzersterk is 'ie wel en daar zijn ook genoeg bewijzen voor te vinden.

Geweldige CE. Ik ben iemand die fan is van hollandse school-voetbal. Dus als een keeper voetballende kwaliteiten heeft, vind ik dat alleen maar mooi.

Als Valdes weer eens een pass tussen twee tegenstanders door geeft, die 20 meter van elkaar staan, dan wordt dat vaak risicovol genoemd. Maar uiteindelijk is alles risico. En als een keeper het kan, dan is het geen risico. Dan noem ik het: vertrouwen in eigen kunnen.

Gebrek in concentratie? Als Valdes ergens wel de beste keeper ooit van de club door is geworden, dan is het juist zijn concentratie. Het is onmogelijk om die uitzonderlijke reflexen te gebruiken en ballen weg te meppen voor ze de winkelhaal in duiken, zonder die concentratie.
Vlak daarachter, of wellicht wel net zo belangrijk, is de mentale kracht van de keeper. Juist direct na de fout in Bernabeu, ging hij gewoon door met het zoeken naar de voetballende oplossing in plaats van te kiezen voor de lange bal naar voren.
Daaraan herken je een winnaar, een speler die mentaal sterker is dan het gros en die geconcentreerd genoeg kan blijven om vervolgens wel bovenal goede passes te versturen.
Ook gaan keepers aanzienlijk langer mee dan veldspelers, waardoor Valdes met 'gemak' nog minstens vijf jaar eerste keeper kan blijven.

Wat betreft je kritiek op zijn werk bij corners (en ook gewone voorzetten) heb je gelijk, natuurlijk. Dat is zijn zwakste punt en tevens zijn enige zwakke punt.
De rest van je CE bestaat uit feiten die ik al kende omdat ze in menig docu-tje voorkomen, maar ik kan begrijpen dat het informatief is voor de mensen die hier nog niets van weten.

Prima CE Joost. Barcelona kan zich inderdaad geen betere keeper voorstellen. Bovendien is het bullshit dat Valdez zo goed is omdat hij een goede verdediging heeft. Wat moeten we dan wel niet zeggen over Casillas en Real Madrid? Chelsea en Cech?... Een goede verdediging helpt, maar ook zij laten meer dan genoeg steken vallen in een seizoen. Al helemaal als je dit seizoen slechts een handvol wedstrijden hebt gespeeld met je volledige verdediging.

Hij heeft zijn fouten gemaakt, maar heeft Barca net zo goed genoeg op de been gehouden. Ik meen mij te herinnerren dat hij 1 vs 1 met Zlatan als winnaar uit de bus kwam onlangs met een sublieme redding. Voor hetzelfde geld scoort Zlatan en zijn ze door ..

Alleen zijn er wel betere doelmannen en meer getalenteerde doelmannen. Maar voor Barcelona kan ik mij geen betere doelman wensen!

Als hij nou eens leert omgaan met hoge ballen is het een uitstekende keeper.
Ook al staat er voor mij niets nieuws in, een prima CE.

Goede CE, las lekker weg en ik ben het totaal met je eens.

Maar ik moet wel eerlijk zijn en zeggen dat ik toch wel denk dat een keeper als Diego Alves niet mis zou staan bij Barça. Maarja Valdes is degene die la masia heeft doorlopen en catalaans is en toch wel een factor was bij al deze prijzen.

Dit jaar heb ik me wel echt geirriteerd aan Valdes. Van 2009 tm 2011 vond ik hem ge-wel-dig keepen, ik had zelfs discussies met mensen waarbij ik vond dat hij tot 1 van de beste behoorde. Maar nu ben ik weer met beide benen op de grond gezet en erachter gekomen dat het een 'redelijke' keeper is. Neuer, Lloris, Mandanda, Casillas, Diego Alves, Cech, Buffon, Scszenzy, Joe Hart. Ter plekke 9 keepers die beter zijn dan Valdes. Niet om een discussie te beginnen, maar zo zie ik et.

Ik ben momenteel tevreden met Valdes, maar ik zou er niet om malen als Barça één van de bovengenoemde keepers zou halen...

5 sterren

Ik snap dat er een CE over Valdes wordt gemaakt, maar ik deel je mening niet. Valdes is een degelijke keeper, maar meer ook niet. Hij maakt wel degelijk erg veel fouten voor een keeper van de (ex) beste club ter wereld. Jij geeft zelf al twee negatieve kanten aan van hem, maar hij heeft er nog meer. Hij dekt nooit, maar dan ook nooit, de korte hoek af. Hij staat altijd in het midden van het doel waardoor je vanaf de zijkanten gemakkelijk de bal in het doel kan tikken. Dit doet hij echt te vaak. Hij kan dan wel bij vlagen geweldige reddingen maken, hij doet dit niet altijd.

Die reddingen licht jij hier uit en nuanceert de zwakke punten. Het stuk is in een positieve trend geschreven waardoor je de positieve punten makkelijker onthoudt. Zo draai je je mening onbewust bij over Valdes. Waarschijnlijk is dit niet per opzet gedaan, maar zo werkt het wel.

Hij past gewoon niet bij dit team. In Spanje zijn er veel betere keepers te vinden. Neem bijvoorbeeld de twee keepers van Valencia. Diego Lopez heeft Valencia op de been gehouden in de Copa del Rey, die is beter dan Valdes. Echter voldoet Valdes op dit moment doordat er nooit veel druk op het doel komt. En dat komt wel degelijk door het team dat ervoor staat. Het lage aantal tegen doelpunten komt grotendeels door spelers als Xavi, Iniesta, Messi etc. Zij behouden het balbezit waardoor de tegenstander vanzelfsprekend geen druk kan zetten. Zou Valdes meer onder druk worden gezet, zou hij veel tegen doelpunten krijgen door zijn zwakke punten.

Overigens ben ik het niet eens met concentratie. Valdes is juist wel geconcentreerd. Hij staat er altijd en daardoor is hij 1-op-1 één van de besten. Die ene wedstrijd was gewoon een foutje door zenuwen of iets dergelijks. Barca is altijd slordig in de beginfase van een wedstrijd.

Qua schrijven heb je ook een aantal schrijffoutjes gemaakt. Echter stoor ik me daar niet zo aan. Er zijn veel stukken waar veel meer fouten in worden gemaakt. Ook heb je geen grove fouten gemaakt waar je je aan kan storen.

Ook vind ik het nogal oppervlakkig. Je had wel wat meer kunnen vertellen over zijn fouten of spectaculaire reddingen die hij heeft gemaakt. Je had nog genoeg woorden over.

Al bij al vind ik het een degelijke CE. Geen grove fouten, maar ook niet heel bijzonder. Omdat het zo oppervlakkig is, er nog wat fouten in zitten en omdat ik het niet met je eens ben, trek ik 2 sterren af. Drie sterren dus... ;

Vond het een mooi stuk, ondanks dat ik me er niet helemaal in kan vinden. Je hebt een gekke afsluiting. Je sluit af met een stuk over de jeugd, wat in mijn ogen een apart artikel zou kunnen zijn. Aan deze CE voegt het wat mij betreft niks toe, behalve dat je je kern niet goed afsluit, wat ik jammer vind. Ik had een alinea eerder gestopt.

Je taalgebruik is goed, de zinsopbouw klopt in mijn ogen.

Wat ik overigens ook een minpuntje aan Valdes is dat ik, als die het dan niet voetballend op kan lossen, meer dan regelmatig een balletje richting tweede ring zie geven. Zijn uittrappen zijn vaak echt belabberd.

''maar het grote geheim achter het succes van de verdediging van Barcelona, is het meevoetballend vermogen van oud-middenvelder Victor Valdés.''

Dit vind ik net 1 van z'n zwaktes, daar hij toch elk seizoen gemiddeld 3 tot 5 keer blundert in een poging om mee te voetballen. Zoals je al aangeeft bv tegen Real Madrid.

Als je hem dan vergelijkt met Casillas, die zelden of nooit een opzichtige blunder maakt, vind ik dat dat nu net Valdes geen échte wereldtop à la niveau Iker, Buffon, Van der Sar, Schmeichel, Kahn, Tafarel etc maakt.

29 mei 2012 om 14:58

Volgens mij lezen mensen niet helemaal goed. Ik noem Valdés nooit van het absolute wereldniveau, dat is ie namelijk ook niet. Maar hij is wel de beste die Barça zich kan wensen. Meer zeg ik niet.

29 mei 2012 om 15:00

Akkoord maar denk je niet dat bv Casillas (stel nu dat hij haalbaar zou zijn) meer punten zou redden voor Barca, en vooral minder punten verspelen?

If so, maakt dat hem dan toch de betere keus voor Barca, en niét Valdés?

29 mei 2012 om 15:09

Dat denk ik niet, Iker Casillas vind ik voetballend een stuk minder dan Valdés. Wanneer de spits(en) druk zetten op de keeper, rost hij de bal gewoon het stadion uit, waardoor er weer balverlies is. Iker is een betere keeper, maar een mindere voetballer. Grappig om te zien trouwens, in de futsalmatch tussen Tito en Pep vorige week speelde Valdés als middenvelder en scoorde er lekker op los. Nog maar weer eens een bewijs van hoe goed hij is. Als je wil, kan ik je het linkje wel sturen.

29 mei 2012 om 15:56

Ik ben wel geïnteresseerd in het filmpje, hehe

29 mei 2012 om 20:36

stuur hem ook maar naar mij joost

Joost,

Erg goed en intelligent beschreven en geschreven, vind het een goede zaak dat je niet alleen sterke punten hebt beschreven, tevens heb je het over z'n zwakheden gehad: Prima donna.

Tijdens corners oogt hij inderdaad onstuimig en dat kost ons vaak de nodige punten, maar het ligt ook aan de verdedigingslinie die vaak genoeg klungelig weg werkt, ballen die het doel ingaan tijdens een kluts. Pique, Abidal en Adriano zijn hier vaak de oorzaak van. Hier zou echt zwaar aan gewerkt moeten worden.

Maar soit: Verder komt Valdes soms te vroeg uit ( terwijl dit één van zijn sterkere punten is ), Ronaldo heeft tot twee keer toe op een identieke wijze weten te profiteren van deze fout.
Ronaldo speelde hem twee keer simpel voorbij en tikte zo die bal erin, hier kan ook gewerkt worden, namelijk: Niet uitkomen, want het was totaal overbodig en op een ongevaarlijke plek.

Maar verder heb jij de sterke punten opgenoemd, ik ga ze niet herhalen.
Persoonlijk ben ik tevreden met hem, en moge Valdes nog vele jaren meegaan.

Overigens hebben de spelers van Barca onlangs nog tegen elkaar gevoetbald in de zaal, Valdes deed mee en had een gemaakte Messi shirt aan, ( Hilarisch ! ) en voetbalde echt majestueus !
Scoorde mooie goals en dolde weleens een aantal veldspelers uit, hij kan inderdaad goed meevoetballen.

Prima gedaan, perfect taalgebruik, goede onderbouwing en een gepaste slot ! Ga zo door, je bent een zeer goede lid op VZ !

Five stars....

Alle punten die Impeccable opnoemt daar ben ik het helemaal mee eens.

Ik vind dit de top10 keepers : 1.casillas 2.cech 3. Neuer 4. Buffon 5.hart 6.lloris 7. Diego Alves 8.keep van Arsenal 9.valdes 10. Mandanda

Geef je 4 sterren

30 mei 2012 om 00:32

Die keeper van Arsenal? Daar zie ik het dus echt niet in zitten.

Ook vind ik het vreemd dat je Diego Alves zo hoog zet, terwijl hij bij Brazilië amper in beeld komt.

30 mei 2012 om 02:26

Diego Alves is de tweede keeper van Valencia en speelde alleen bij de Europa League. Ik vind het echter opmerkelijk dat je Fernando Muslera niet in je top 10 hebt staan....

Wat betreft de clubexpert van Joost, ben ik het eens met de zwakke punten van Valdes en ook bijna eens met zijn sterke punten. Echter vind ik zijn reflexen zeker niet fenomenaal. De goal (heenwedstrijd Chelsea-barcelona) van Drogba was houdbaar en bijvoorbeeld de goal van Van Persie tegen Barcelona. Een goal vanaf de achterlijn, die mag er natuurlijk nooit in. Dit zijn slechts twee voorbeelden ervan, maar er zijn er meerdere van en daarom met ik niet met je eens dat zijn reflexen fenomenaal zijn. Voor de rest aardig stukje.

3 sterren.

Ik vind zelfs Reina beter dan Valdes.
Reina is ook eigen jeugd, alleen geen Catalaan.

In die tijd kozen de Spaanse coaches echter voor middelmatige buitenlandse keepers als Arnau, Dutruel, Bonano.

Van Gaal gunde Valdes wel de kans, mede omdat alle buitenlandse keepers flops bleken. Zelfs Rustu die toch een enorme staat van dienst had.

Ik denk dat met Reina Barcelona een nog betere keeper had gehad.

30 mei 2012 om 11:16

Arnau is een Catalaan en keepte tussen Hesp en Dutruel een aantal wedstrijden.

Had gewoon de titel nodig en de naam van de auteur om te weten over wie het ging.

Is gewoon waar dat Valdés de perfecte keeper voor Barcelona is, maar geen wereldkeeper. Casillas, Neuer, Buffon en Cech zijn een klasse beter en Lloris en Hart in potentie ook.

30 mei 2012 om 16:25

Haha, dan heb ik naamsbekendheid op Voetbalzone! Leuk dat je het hebt gelezen, en bedankt voor je beoordeling! Je hebt duidelijk mijn punt begrepen, in tegenstelling tot anderen hierboven. Ik noem Valdés nooit als wereldkeeper, maar hij is gewoon de beste die Barça zich kan wensen.

Is Miguel Bañuz niet die keeper die tegen Ajax de penaltyreeks in de goal stond. Zo ja: wat een arrogante en irritante keeper was dat. Ben totaal niet voor Ajax maar ik gunde Barca de overwinning echt niet. Valdes is in mijn ogen een zwakke schakel in het team. Meningen mogen zeker verschillen maar er zijn in mijn ogen meerdere keepers die hem zouden kunnen vervangen, moeiteloos. Wel goed geschreven deze CE.

30 mei 2012 om 16:26

Dat was inderdaad Bañuz, wat vond je zo arrogant aan hem dan? Volgens mij won Ajax trouwens 3-0, dus wanneer was de penaltyreeks dan?

@ahmedhossam

Ik was Reina vergeten die moet op de plek van szesny ofso

Mooi stuk over Victor Valdes. Ik vind het een 4 sterren en een half,het mist net die ene extra'tje

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Barcelona

4938 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
H. LarssonAanvaller
Sergi RobertoVerdediger32
Sergio BusquetsMiddenvelder30
F. de JongMiddenvelder30
M. BraithwaiteAanvaller32
Jordi AlbaVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren