Nog 14 dagen tot het EK: Tsjechië vertrouwt op paar wereldtoppers

Vrijdag, 25 mei 2012 om 17:00Matthijs van Laar • Laatste update: 17:16

FEITEN EN CIJFERS
EK-deelnemer: Tsjechië
Officiële landsnaam: Ceská republika
Oppervlakte: 78.866 km²
Populatie: 10.562.214
Hoofdstad: Praag
Andere belangrijke steden: Brno, Ostrava, Plzen
Taal: Tsjechisch
Munt: Tsjechische kroon
Voetbalbond: Ceskomoravský fotbalový svaz (CMFS)
Opgericht: 1901
Website: http://nv.fotbal.cz
FIFA-ranglijst: 27ste

KWALIFICATIEROUTE
Tsjechië kreeg het flink voor de kiezen. Bij de loting voor de kwalificatiecampagne voor het EK van 2012 werd de ploeg van bondscoach Michal Bílek gekoppeld aan regerend Europees kampioen Spanje: op dat moment vrijwel unaniem beschouwd als de beste voetbalnatie ter wereld en enkele maanden na die loting ook nog eens gekroond tot wereldkampioen. Het mocht dus duidelijk zijn: de Tsjechen wisten op voorhand dat zij zich waarschijnlijk moesten gaan richten op de tweede plek, waarvoor een strijd met Schotland voor de hand lag. Immers, van voetbaldreumesen als Liechtenstein en Litouwen hoefde niet al te veel tegenstand te worden verwacht. Die prognose bleek inderdaad een juiste.

/

Hoe ongelooflijk frustrerend was het echter dat Národák, zoals de nationale ploeg in eigen land liefkozend wordt genoemd en wat zoveel betekent als ‘Nationale Ploeg’, de eerste de beste kwalificatiewedstrijd met 0-1 onderuitging tegen uitgerekend Litouwen. In eigen huis nota bene. Dat de mannen van Bílek een maand later thuis wel wisten te winnen van grootste concurrent Schotland (1-0) maakte echter veel goed. Vier dagen later werd ook Liechtenstein verslagen (0-2) en plots zag de voetbalhorizon er weer compleet anders uit voor de Tsjechische elf. Dat Spanje enkele maanden daarop in Salamanca met 2-1 te sterk bleek was verwacht en werd dan ook als voldongen feit geaccepteerd.

Nadien werd Liechtenstein andermaal met 2-0 verslagen, waarna de allesbeslissende confrontatie met Schotland uitsluitsel moest brengen. Het duel op Hampden Park in Glasgow leek dankzij een late treffer van Darren Fletcher af te stevenen op een overwinning voor the Tartan Army, maar in blessuretijd zorgde Michal Kadlec voor de o zo belangrijke gelijkmaker. Omdat vervolgens, wederom als verwacht, werd verloren van Spanje (0-2) en gewonnen van Litouwen (1-4) behield Tsjechië een voorsprong van twee punten op Schotland en eindigde het land als tweede achter het ongenaakbare Spanje. In de play-offs werd gedecideerd afgerekend met Montenegro (2-0 en 0-1). Missie geslaagd: voor de vijfde keer op rij plaatste Tsjechië zich voor de Europese eindronde.

DE BONDSCOACH
Met Michal Bílek (Praag, 13 april 1965) stelde de Tsjechische voetbalbond in oktober 2009 een coach aan zonder al te veel ervaring op het hoogste niveau. Althans, als trainer. De oud-speler van onder meer Sparta Praag, Real Betis en de Tsjecho-Slowaakse/Tsjechische nationale ploeg (35 interlands) begon zijn trainerscarrière in 2001 bij FC Teplice, waar hij het slechts enkele maanden volhield. Pardoes vertrok hij naar Costa Rica om aan de slag te gaan bij Cartagínes, maar ook dat bleek geen onverdeeld succes. Bílek keerde terug om zich kortstondig te ontfermen over de Tsjechische ploeg voor spelers onder de negentien jaar. Na een jaar in die functie toog hij naar Chmel Blsany, om in 2006 via Viktoria Plzen terecht te komen bij jeugdliefde Sparta Praag. In juli 2009 werd hij aangesteld als assistent-bondscoach van Tsjechië en drie maanden later schoof hij door naar de positie van keuzeheer.

/

Bílek, die in 1989 eenmaal werd verkozen tot Tsjecho-Slowaaks voetballer van het jaar, mocht zich samen met voormalig Liverpudlian Vladimír Smicer over die taak gaan ontfermen. Op dat moment had Tsjechië al een blamerende thuisnederlaag tegen Litouwen op zak, de reden waarom voorganger Ivan Hasek uit zijn functie werd ontheven. Het eerste kunstje van Bílek was een 1-0 thuisoverwinning op Schotland, dat alom werd beschouwd als de grote concurrent voor de tweede plek in de groep achter favoriet Spanje. Een prima start dus, en de 0-2 zege op Litouwen die daarop volgde sterkte de bondslieden in hun gevoel met Bílek en Smicer de juiste keuze te hebben gemaakt.

Het zal echter moeten blijken in hoeverre Bílek over genoeg kunde en ervaring beschikt om de Tsjechen te laten floreren op een eindronde. Het selectiebeleid van de 47-jarige oefenmeester, wiens contract na het EK ten einde loopt, verraadt dat hij er zelf ook nog niet helemaal uit is welke spelers hun land het beste kunnen vertegenwoordigen. Zo gebruikte hij tijdens de kwalificatiecampagne liefst 32 verschillende voetballers en slechts een enkeling lijkt zeker te zijn van zijn plek bij de eerste elf. In de weken in de aanloop naar het toernooi heeft Bílek, kortom, nog de nodige inventarisaties te doen.

HET TEAM
Velen in de Tsjechische ploeg moeten vechten voor hun plek, maar als er één speler is voor wie dat niet geldt, is het wel Petr Cech. De doelman van Chelsea is al jaren onomstreden tussen de palen bij Národák en niet zonder reden. De 29-jarige goalie wordt alom beschouwd als een van de beste keepers ter wereld en bewijst dat wekelijks op het allerhoogste niveau. Voor hem is Michal Kadlec van Bayer Leverkusen een ander zekerheidje voor bondscoach Michal Bílek. Daniel Pudil (Cesena), Tomás Sivok (Besiktas) en Theodor Gebre Selassie (Slovan Liberec) zijn andere veelgeziene gasten in de laatste linie. Oud-Ajacied Zdenek Grygera (Fulham), lange tijd zwaar geblesseerd geweest maar inmiddels aan de beterende hand, heeft sinds de aanstelling van Bílek geen interland meer gespeeld en gaat sowieso niet mee naar het EK.

/

Op het middenveld staat één positie sowieso niet meer ter discussie. Tomás Rosicky heeft zijn vorm van weleer hervonden bij zijn club Arsenal en wordt tegenwoordig samen met Cech als eerste op het wedstrijdformulier gezet. Ook de ervaren Jaroslav Plasil (Bordeaux) mag rekenen op heel wat speelminuten tijdens het EK. Wie Bílek om die twee heen gaat posteren, is giswerk. De bondscoach gebruikte heel wat krachten in de kwalificatiecampagne en de keuze bestaat uit spelers als Milan Petrzela (Viktoria Plzen), Petr Jiraceck (VfL Wolfsburg) en Tomas Hübschman (Shakhtar Donetsk).

In de voorste linie lijken, afgaande op de twee barrageduels tegen Montenegro, Vaclav Pilar (Viktoria Plzen), Tomás Pekhart (1. FC Nürnberg) en Jan Rezek (Anarthosis Famagusta) op de gunst van hun coach te mogen rekenen. Het is een teken dat de gouden tijden toen de Tsjechen nog konden kiezen uit aanvallers als Karel Poborsky en Jan Koller, voorbij zijn. Milan Baros (Galatasaray) stamt nog wel uit de periode dat de gouden generatie afscheid nam, maar hij is onder Bílek zijn plek lang niet altijd zeker. De bondscoach kiest soms nog eerder voor Tomas Necid (CSKA Moskou) en David Lafata (Jablonec). Onder Bílek is en blijft de Tsjechische ploeg een grote legpuzzel.

//$('.about-team a .img-hold, .about-team a .img-hold-left').hide();

Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door chivas_mx)

Michal Kadlec,een wapen van de 1.85 meter lange verdediger is zijn kopkracht. In de kwalificatiecampagne eindigde hij met twee treffers, misschien ook wel veelzeggend, zelfs als topscorer van de Tsjechische ploeg.

Nou dat belooft veel goeds. Aanvallend kunnen ze dus nog wel wat goede spelers gebruiken. Ik verwacht eerlijk gezegd ook niet dat ze de groepsfase overleven ondanks de zwakke poule waar ze inzitten.

25 mei 2012 om 10:26

Ik heb ergens gelezen dat het 4 treffers waren (in de VI geloof ik) , 2 kopgoals en 2 penalties trouwens. Blijken er 3 te zijn, 2 kopgoals en 1 penalty. Klopt wel dat hij topscorer is

Een van de minste ploegen op dit toernooi.

Natuurlijk, Petr Cech is in mijn ogen de beste keeper ter wereld, daarna volgt een Rosicky. Die moet het team gaan leiden met al zijn ervaring. Necid en Kadlec aardige spelers maar kwalitatief eigenlijk heel zwak. Ben benieuwd wat het gaat worden, ze spelen niet in de sterkste poule dus een verrassing kan erin zitten.

die komen denk ik wel een ronde verder hoor

Thomas 'mozart' Rosicky is een hele goede voetballer. Hoop dat hij nog wat moois kan laten zien! Jammer van al zijn blessures.

Ik denk dat het toernooi weleens vroeg kan eindigen voor Tsjechie. Ik acht Rusland en Polen wel in staat om de 1e ronde te overleven. Ruland omdat ze een betere ploeg hebben en Polen vanwege het thuisvoordeel.

Jammer dat het talentje Václav Kadlec niet meegaat met Tsjechië. Ik had hem graag zien spelen tijdens Euro 2012

Cech, Rosicky, Kadlec, en Necid vind ik de spraakmakende namen bij Tsjechie!

Was de derde wedstrijd van Tsjechië in de kwalificatiereeks nou tegen Litouwen of tegen Liechtenstein. Er staat in het artikel twee keer iets anders.

Ik denk dat Tsjechië wel door gaat naar de volgende ronde. Cech zou daar een groot aandeel in hebben denk ik. Het is lastig te scoren tegen zo'n geweldige keeper. Voor de rest van de namen zitten er niet echt veel bekenden tussen.

Waar is Ujfalusi?

25 mei 2012 om 10:29

Heeft geen tijd... te veel werk bij de "slager"

25 mei 2012 om 10:37

Ujfalusi heeft in 2009 aangegeven dat hij niet meer voor de nationale ploeg wilt uitkomen. Waarschijnlijk is hij tot die beslissing gekomen toen hij samen met 5 andere maten uit de selectie gezet was vanwege nachtelijke praktijken.

25 mei 2012 om 11:42

Beter voor Tsjechië dat Ujfalusi niet mee komt, want wat ik heb gezien van hem bij Galatasaray, is hij zeker niet meer de oude. Hij is veelste traag en voetballen kan die ook al niet meer. Als we na de rest van de verdediging kijken is het ook niet veel soeps, alleen Kadlec als lichtpunt.

Op het middenveld hebben ze Tomás Rosicky en verder is het daar ook niet echt denderend.

Aanvallers ken ik niet echt, maar ze kunnen toch niet beter zijn dan Milan Baros?

Als ik het zo bekijk, zie ik het heel somber in voor Tsjechië. Maar er is wel een pluspunt, namelijk de tegenstanders.

25 mei 2012 om 15:04

Haha, grappenmaker. Ujfalusi speelt sowieso de verdedigers die nu staan bij Tsjechië uit de basis ondanks zijn leeftijd. Volgens mij heb jij dit seizoen onder een rots geleeft, wat Ujfalusi liet zien in zijn eerste seizoen doen de tien-jaar jongere verdedigers niet eens na.

Als je voortaan iemand wilt informeren uit de Super Lig, moet je eens je geel-blauwe bril eens afdoen en niet jaloers zijn op onze gladiator.

25 mei 2012 om 15:38

erbay
traag? Hij heeft anders jullie topspits Semih makkelijk uitgespeeld op 33 jarige leeftijd. Baros is ook een redelijk goede speler, maar sinds die domme Belozöglu hem anderhalf jaar geleden blesseerde is hij niet meer de oude Baros.

Tjechie is toch heel erg naar de ondergrens gezakt 2004 nog een wereld eltal vaandag de dag een subtopper als het zo door over een paar jaar een leuke middenmotor er komen nauwelijks nieuwe toppers.

25 mei 2012 om 11:43

De dag dat Poborsky en Koller zijn gestopt, is het Tsjechisch voetbal verloren. Wat waren zij toch goed. Als de Tsjechen langskwamen, dan was je gegarandeerd van spektakel.

Alleen Rosicky en Baros zijn er nog over van die gouden - terminator - generatie. De beide heren zijn verzwakt en moe. Hopelijk kunnen ze nog een laatste eindsprint trekken en het nationale elftal in stijl verlaten. Dat verdienen ze!

25 mei 2012 om 12:22

Het is om te huilen Tjechie was altijd een angstenger van Oranje t.w verre van dat.tjechie begint steeds meer op Belgie te lijken. Vroeger jaren 80,90 tot 2002 had Belgie superelftalen. T.w is Belgie niet meer aanwezig.hongarije 2x wk finalist hadden echt tot de jaren 70 of 80 superelftalen t.w een grauwe middenmotor .blijkt maar weer hoe belange het is dat we in Nederland talent opleiden.

25 mei 2012 om 18:13

Je vergeet Pavel Nedved !

25 mei 2012 om 18:53

So,

Je hebt gelijk man! Ik schaam me rot! Hoe kan ik zo een legende vergeten. Nedved was de dirigent! Krijg gelijk beelden voor mij, haha!

Ik heb €10 gezet op Ek-winst voor Tsjechië

25 mei 2012 om 16:57

Succes daarmee!

25 mei 2012 om 17:10

Mag je alvast uit je kop zetten want Polen en Rusland gaan door, ik hoop het voor Tsjechie maar ik zie het somber in.
Griekenland kan maar beter niet komen, want die redden het sowieso niet.

Tsjechië heeft dan wel een nogal zwakke selectie , als team staat het er toch maar. Oke , niet de moeilijkste poule , maar ik kan me wel nog herinneren dat er iets ten nadele was gebeurd van Schotland tijdens de wedstrijd Tsjechië-schotland...

Hebben toch wel een paar leuke spelers erbij zitten en natuurlijk een geweldige keeper. Denk dat ze achter Rusland het samen met Polen uit gaan maken wie er tweede word. Polen heeft het thuisvoordeel en Tsjechië iets betere spelers.

De enigste speler die ik tot de topspelers schat is Cech liet hij wel zien in Cl-finale. Rosicky vind ik maar een zeer matige speler. Tsjechie is een van de slechtste teams van dit EK.

Matige resultaten in een zwakke poule, een selectie met drie spelers naam waardig en een amateur als daniel pudil op linksachter. Dan schat ik Polen ietsje hoger in (hoeweel collega-amateur Wasilewski daar ook in de basis staat). En Rusland natuurlijk een stuk hoger.

De tweede wesdtrijd wordt van levensbelang, want na een troosteloze nederlaag tegen de Russen zal Tsjechie alles op alles moeten zetten tegen de Grieken. Ik zie ze daar maar gelijk spelen, 20 juni kunnen rosicky en co de rest van het toernooi van op tv volgen. Gelukkig is de trip naar huis niet zo ver voor hen.

Ik verwacht dat ik nl tegen dit Tsjechië ga zien komend zomer in Polen. Mooie wedstrijd ook al verdedigd Tsjechië goed, getuigd ook dat Spanje het lastig had, mede omdat ze zn ongelofelijk sterke keeper hebben.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Tsjechië

FIFA ranking: 42
8 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
T. VaclíkKeeper50
O. ČelůstkaVerdediger50
V. CoufalVerdediger50
T. KalasVerdediger50
T. HolešMiddenvelder51
J. JanktoMiddenvelder50
L. MasopustMiddenvelder50
Voor de complete selectie: Clubpagina Tsjechië.

Tsjechië
156 fans
Keeper, 39 jaar

In de wandelgangen

Zondag 1 augustus
Erik Palmer-Brown heeft de mogelijkheid om zijn carrière voort te zetten in de Serie A. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren