Het einde van een gouden generatie: deel 1

Gennaro Gattuso, Filippo Inzaghi, Clarence Seedorf en Alessandro Nesta vertrekken bij AC Milan. Daarmee komt er bijna een einde aan het gouden elftal uit midden van het vorige decennium onder leiding van toenmalig trainer Carlo Ancelotti. Dat elftal heeft de basis gelegd voor het Milan van nu, dat ga ik uitgebreid bespreken. In dit eerste deel gaat de aandacht naar de achterhoede. Milan had verschillende sterke achterhoedes maar ik heb er een gekozen om uit te lichten.

/

De combinatie tussen Paolo Maldini en Alessandro Nesta was perfect. Ze stopten aanval na aanval, er was bijna geen doorkomen aan. Maldini was de leider achterin, degene die de lijnen uitzette. Hij zorgde voor structuur achterin, iedereen wist zijn taak. Nesta was de ideale mandekker. Hij had het vermogen om de spits van de tegenpartij compleet uit de wedstrijd te spelen en zelfs als er een gevaarlijke uitbraak was wist Nesta deze af te stoppen met een fenomenale sliding. Achter dit duo stond Dida in het doel. Hij zorgde voor de zekerheid. Al staat hij tegenwoordig meer bekend om de blunders die hij maakte was hij ook een belangrijke schakel voor de gouden generatie van Milan. Dida was heel behendig en een echte penalty killer. Daarmee heeft hij Milan diverse keren gered. Bijvoorbeeld in de Champions League finale van 2003, waarin hij twee penalty´s van Juventus stopte. Zoals gezegd heeft hij echter ook verschillende keren grote blunders begaan, waardoor Milan punten heeft verloren.

Dan nu de rechtsback, Cafú. Cafú was een typische Braziliaanse back: Hij kwam veel mee op om de aanval te ondersteunen. Cafú was aanvallend ijzersterk en was een echt wapen. Hij had een uitstekende voorzet waar vaak goede kansen uit voor kwamen. Hij deed dat zonder zijn verdedigende taken te verwaarlozen. Er was geen vleugelspeler die er makkelijk langs ging bij hem, hij stond zijn mannetje. Bovendien was hij heel vervelend voor de vleugelaanvaller, die telkens achter hem aan moest rennen en zodoende minder energie over had voor zijn aanvallende acties.

Aan de andere kant van de verdediging stond Kakhaber Kahka Kaladze, een van de sterkste Georgische verdedigers aller tijden. Van nature was hij een centrale verdediger, maar bij Milan is hij doorgeschoven naar de linkerkant. Doordat hij van nature een centrumverdediger was, was hij aanvallend wat minder dan Cafú, maar hij was verdedigend ijzersterk. Kon uitstekend zijn man dekken en had een geweldige tackle. Vooral door Maldini´s ervaring en leiderskwaliteiten was de verdediging goed op elkaar ingespeeld. Iedereen wist wat ze moesten doen, ze konden goed elkaars posities overnemen als een van hen inschoof. Het was ook uitstekend in balans. Verdedigend ijzersterk, maar droeg aanvallend ook haar steentje bij, met name in de vorm van Cafú. De verdediging zorgde als geheel ook voor vertrouwen voor de rest van het elftal, waardoor iedereen tot betere prestaties kwam.

Die verdediging was vele malen beter dan die er nu staat. Thiago Silva is eigenlijk de enige goede die is overgebleven, maar ook hij is minder dan Maldini was in zijn topjaren. Mexès is minder dan Nesta was, Nesta kon veel beter mandekken en was ook veel rustiger. Bij Mexès slaan de stoppen nogal eens door, waarmee hij zijn team benadeelt. Kaladze was in alle opzichten beter dan Antonini, veel sterker, veel zekerder. Abate legt het ook af in vergelijking met Cafú. Abate is wel wat sneller dan Cafú was, maar Cafú kon veel beter verdedigen en had een veel betere voorzet dan Abate. Die is nog jong en kan nog genoeg leren, maar hij is nu nog lang niet goed genoeg om Cafú te doen vergeten. De enige verbetering is gekomen in het doel. Abbiati is beter dan Dida was. Abbiati heeft misschien minder spectaculaire reddingen, maar maakt een stuk minder fouten en kost Milan daardoor minder punten. Milan heeft altijd al een keepersprobleem gehad en ook Abbiati lost het niet helemaal op, maar is absoluut een vooruitgang ten opzichte van Dida.

Tot zover de verdediging. In het volgende deel ga ik het middenveld bespreken.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 4 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door ronaldo dinho)

Jammer dat je in het begin aangeeft dat Dida bekent staat nu om zijn blunders in latere jaren maar dat hij een geweldige doelman was en later hem helemaal afmaakt t.o.v. Abbiati , iedereen kan zien dat Abbiati zeker een minder doelman is dan Dida was in zijn topjaren en dat Abbiati geregeld blunderd.

Dida blunderde vooral zijn laatste jaren maar was daarvoor gewoon een zekerheidje bij Milan in het doel , hij is misschien te lang blijven staan waardoor hij zelf afbreuk heeft gepleegd aan z'n opgebouwde status.

Een centrale verdediger als Maldini zal er niet snel meer komen , hij had alles , was slim , zag alles snel en had daarnaast ook nog echt snelheid zeker voor een centrale verdediger , was daarnaast ook een geboren leider. Silva is een uitmuntende verdediger maar is inderdaad niet beter dan Maldini.

Het probleem van Milan z'n verdediging ligt al jaren op de back posities , ook toen Kaladze daar nog speelde was dat de achilleshiel van het team , Cafu heeft dat een paar jaar goed kunnen invullen vooral omdat het zo'n slimme speler was op rechts. Criscito zal een goeie back zijn voor Milan om te halen als vervanger van Antonini , ligt alleen nog 4 jaar vast in St Petersburg.

19 mei 2012 om 01:10

Ben ik het half met je eens.. Dida was wel een betere keeper op zijn top maar had dus veel blunders wat zijn carrieré dus heeft verpest. Abbiati heeft dat ook maar elk seizoen minder. Dit seizoen is hij gewoon top geweest wat veel mensen niet weten. Als je ziet hoe hij ons in de CL let tegen Arsenal met geweldige reflexen...

Mijn punt is je kan erover discussiëren ze waren allebei niet echt wat je noemt super. Ik begrijp Ronaldodinho zijn standpunt wel en die van jou ook.

Ik neig persoonlijk toch meer naar Abiatti te gaan om eerlijk te zijn, dat zal wel zijn omdat ik slechte herrineringen aan Dida heb over gehouden.

19 mei 2012 om 12:13

ja ik probeerde een beetje duidelijk te maken wat Ac_milan22 zegt. Ik vond Dida een goede keeper, maar als ik moet kiezen vind ik Abbiati toch net iets beter.

Ik was al aan het wachten dat deze Ce zou komen.. was er op aan het wachten. Ik vind het een mooi stuk en vooral zeer mooi om weer over Nesta en Maldini te lezen. Ik vind het goed geschreven, het bevat de waarheid naar mijn mening. De onderwerp is dus ook een dikke .

Ik geef je een 5 wanneer ik weet hoe ik dat moet doen haha!!

Edit:

Dit moet toch echt gezegd worden.. wat een bazenfoto van Seedorf !!

Veel mensen weten het niet maar Maldini was op zijn top toen die linksback was hij is later als cv gaan spelen omdat ie het niet meer kon belopen. br Maakt het trouwens nig steeds een van de beste verdedigers ooit.

19 mei 2012 om 12:15

Ja Maldini heeft inderdaad vaak op links gestaan, maar ik heb 1 verdediging gekozen, anders werd het een beetje te rommelig, dus ik heb de verdediging uit de periode onder Ancelotti gekozen.

19 mei 2012 om 15:42

Maar dat waren de tijden van Don Franco en Rijkaard dacht ik. Toen was Maldini ook jong en snel, dus hij kon de moordende tempo aan op de backpositie. Maar dat waren zijn topjaren ja..

Iedereen bedankt voor het lezen! Ik hoop dat jullie het een goede ce vinden.

Ik had eigenlijk gehoopt op een CE over de geweldige generatie die Oranje nu heeft met aanval en middenveld die verprutst wordt door een ultradefensieve van Marwijk, maar dit was ook een mooi stuk

Mooie CE. Het is inderdaad erg jammer dat er nu een einde is gekomen aan de gouden generatie van Milan. Ik dacht alleen dat Kaladze vaak centraal stond en Maldini op links? Toen Stam bij Milan kwam, stond Maldini namelijk ook altijd op links.

19 mei 2012 om 13:59

zoals ik hierboven al heb vermeld, ik heb gekozen voor 1 verdediging. Er zijn inderdaad veel variaties erop, maar die kon ik er niet allemaal in verwerken. Dan zou het allemaal een rommeltje worden. Vandaar dat ik heb gekozen voor een verdediging.

19 mei 2012 om 15:34

Kaladze speelde alleen de eerste 2 jaar op links. Daarna amper en is hij eigenlijk ook geen basisspeler meer geweest en als die speelde was dat als cv. Verder vind ik het vreemd dat je Abbiati boven Dida verkiest aangezien die vele malen belangrijker is gewwest voor Milan dan Abbiati dat is.

Ook is het nogal een open deur dat de verdediging destijds beter was dan nu, aangezien het hele team dat was.

Verder wel goed stuk, zit goed in elkaar en geen irritante spel/taalfouten.

19 mei 2012 om 16:00

bedankt voor je reactie, hopelijk bevalt mijn volgende ce je beter

Beste Ronaldo Dinho,

ik vind je schrijfstijl prettig waardoor je stuk lekker weg leest. Ik vind het alleen jammer dat je voor mij niks nieuws schrijft. Ik denk dat de meeste, dan wel niet alle, voetbalvolgers deze verdediging kunnen dromen. Misschien kun je in je volgende CE over het middenveld met leuke weetjes of feitjes komen, zodat wij wat meer van je CE opsteken.

Wellicht kun je deze serie afsluiten met een in jouw ogen Milan Dreamteam? Of had je dat al in gedachten :P

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

AC Milan

1692 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Lazio31
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
D. CalabriaVerdediger10
T. HernándezVerdediger11
P. KaluluVerdediger10
M. MaignanKeeper10
F. TomoriVerdediger10
I. BennacerMiddenvelder10
C. De KetelaereMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina AC Milan.

In de wandelgangen

Zaterdag 13 augustus
Cody Gakpo heeft inmiddels contact gehad met Erik ten Hag over een transfer naar Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren