Erop of eronder

Het is een vreemd seizoen voor Chelsea. De eerste seizoenshelft verliep zeer stroef en de kern van het team was volgens velen te oud. De magere resultaten werden manager André Villas-Boas halverwege het seizoen fataal en zijn assistent Roberto Di Matteo nam het stokje over. De "oudjes" stuntten daarna met het behalen van de Champions League finale, wonnen de zoveelste FA Cup, maar speelden in de Premier League geen enkele rol van betekenis. Met een magere zesde plek die geen recht geeft op deelname aan de Champions League ligt alle druk op de finale van aanstaande zaterdag. De finale tegen het ''thuisspelende'' Bayern München móet gewonnen worden. Het is het verschil tussen een dramatisch, of een geweldig seizoen.

/

Het contrast tussen winnen en verliezen is eigenlijk té groot. Bij winst heeft de club eindelijk die felbegeerde Champions League te pakken, waar het in 2008 nog desastreus mis ging tegen Manchester United. Daarnaast plaatst de club zich ook automatisch voor de Champions League van volgend jaar. Twee vliegen in één klap dus. Bij verlies grijpt de club voor de tweede keer naast de cup met de grote oren, én is het voor het komende seizoen veroordeeld tweede viool te spelen, in de tijdrovende en amper lucratieve Europa League. Het is dus erop of eronder voor The Blues. Het komt dan ook niet goed uit dat notabene aanvoerder Terry geschorst is, evenals vaste krachten Ramires en Branislav Ivanovic. De spoeling achterin is hiermee flinterdun geworden. Het centrale duo zal gevormd moeten worden door David Luiz en Gary Cahill, die beide herstellen van een blessure en zelfs twijfelgeval zijn. Rechtsback komt dan José Bosingwa te spelen en linksachter Ashley Cole. Als één van de “oudjes” is dit ook zijn finale, waar de toekomst voor jongeling Ryan Bertrand is.

Niet alleen achterin, maar ook voorin en op het middenveld is het puzzelen. Vooral op de vleugels is de bezetting weinig hoopgevend. Dit wegens de schorsing van Ramires en de hopeloze vormcrisis waarin spelers als Daniel Sturridge, Salomon Kalou en Florent Malouda (al jaren) verkeren. Geen van die drie verdiend het eigenlijk om in die finale op het veld te staan vanaf de aftrap. Sowieso heeft het weinig zin om buitenspelers op te stellen die nauwelijks meeverdedigen, aangezien het voor de hand liggend is dat Bayern het spel gaat maken. Ik ben dan ook van mening dat Chelsea zaterdag in een 4-3-1-2 formatie moet aantreden. Een blok van drie controlerende middenvelders met daarvoor één speler achter de twee spitsen. Deze formatie maakt het mogelijk dat zowel Didier Drogba als Fernando Torres kan spelen. Twee spelers die met hun aandeel in het bereiken van de finale wél verdienen te spelen in mijn optiek.

De drie middenvelders heten dan Frank Lampard, John-Obi Mikel en Micheal Essien. Mikel als controlerende man in het midden, Lampard als linkercentrale middenvelder en Essien aan de rechterkant. Dit blok moet er in eerste instantie voor zorgen dat de doorgang via het centrum zoveel mogelijk afgesloten wordt. Bovendien is het met de aanwezigheid van Arjen Robben en Frank Ribery bij Bayern geen overbodige luxe om dubbele dekking in te bouwen. Net als Internazionale twee jaar geleden in de Champions League-finale deed met Javier Zanetti en Esteban Cambiasso. Wanneer Ribery de bal heeft verzorgt Essien de dubbele dekking en Lampard doet ditzelfde aan de linkerkant. Het hele team schuift vervolgens mee om de speelruimte voor Bayern zo krap mogelijk te maken. Mikel mag zich bezighouden met Thomas Müller, terwijl Essien en Lampard de twee controleurs van Bayern in de zone opvangen. Die mogen de bal namelijk best naar elkaar toe spelen, net zoals Barcelona dat deed.

Vóór het drietal middenvelders speelt dan Juan Mata. De Duitsers hebben wegens het ontbreken van de geschorste Luiz Gustavo geen échte mandekker meer over. Mata zal ongetwijfeld af en toe in de vrije ruimte kunnen duiken mocht Bayern met Toni Kroos en Bastian Schweinsteiger als controleurs aantreden. Gezien het sterk bezette middenveld achter hem mag hij zich puur bezighouden met voeden van de twee spitsen: Torres en Drogba. Ze hebben dit seizoen niet vaak samen in het veld gestaan, maar een finale is één wedstrijd. Een wedstrijd waarin Chelsea toch op die ene kans loert, en bij tijd en wijle ongetwijfeld wat opportunistisch zal spelen als de situatie daarom vraagt. Met dit tweetal heb je scorend vermogen, kopkracht, lengte en slimheid. Het zijn wel spelers die in hun carrière belangrijke doelpunten hebben gemaakt in grote wedstrijden. Zoals ik al zei, het gaat straks op een paar momenten beslist worden. Als er gescoord móet worden gaan vaak alle vormen van taktiek overboord.

Door de afwezigheid van de (ook al) geschorste Holger Badstuber moeten de Duitsers waarschijnlijk een beroep doen op de Belg Daniel Van Buyten, die in de Champions League finale tegen Inter van twee jaar geleden al zijn zwaar falende draaicirkel demonstreerde aan heel Europa. Ik ga er voor het gemak even van uit dat die niet is geslonken in de daaropvolgende jaren. Naast hem staat weliswaar basisklant en international Jerome Boateng, maar dat is absoluut geen zekerheidje. Hij heeft alles wat een moderne verdediger moet hebben, maar heeft elke wedstrijd wel een slaapmomentje, een momentje van onoplettendheid. Zet dat tweetal maar één op één door met Torres én Drogba te spelen, zet ze maar onder druk. Reken maar dat ze dat niet fijn vinden. De backs zijn dan weliswaar vrij, maar met zeven man achter de bal moet dat op te vangen zijn.

Spelen met deze opstelling en formatie lijkt mij de beste manier. Natuurlijk is het vreemd om van je vaste formatie af te stappen, maar zo kun je wel je beste elf spelers opstellen en in de as wat meer stevigheid inbouwen tegen een sterk Bayern. Zonder dat het ten koste gaat van je scorend vermogen. Ook met deze elf zal het overigens lastig genoeg worden, en is een verlies zeker geen ondenkbare mogelijkheid. Ik hoop echter dat dit laatste kunstje van een mooie generatie wordt voltooid met een geniepige zege. Een zege die dubbel zo zoet zal smaken, en tevens de eerste Champions League ooit naar Londen zal brengen!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 10 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door sambazzz)

Mooi stuk, ik ben benieuwd hoe chelsea zal gaan spelen. Jou manier van denken is dan ook zeker niet verkeerd, toch ben ik bang dat als bayern scoort het een heel moeilijk verhaal gaat worden. En met Muller, Gomez, Robben en Ribery is eigenlijk bij voorbaat al vastgesteld dat bayern zal scoren in eigen huis. Tegen barca speelde ze anti-voetbal.... maar ze wonnen wel. Ik hoop dat chelsea wint, maar acht de kans toch redelijk klein.

Ik vind het best een aardig stuk wat je geschreven hebt. Ik heb alleen mijn twijfels of dit wel een clubexpert is. Tijdens het lezen had ik meer het idee dat ik een verslag van de assistent-trainer van Chelsea aan het lezen was waarin stond hoe ze gaan voetballen, de spelers van Bayern gaan opvangen en zelf proberen te scoren.

Dat het een vreemd seizoen is voor Chelsea is algemeen bekend. Je hoeft de sportpagina van een krant maar open te slaan of je komt al tot die conclusie.

3*

Toch zou ik mijn geld op Bayern inzetten.

Zij hebben meer creativiteit. Chelsea zal moeten counteren, maar ik betwijfel of Di Matteo dat gaat doen met Torres en Drogba. Het is voor Chelsea te hopen dat Robben en Ribery er niet veel van gaan maken a.s. zaterdag, anders wordt het een heel moeilijk verhaal. Daarbij geef je terecht aan dat de verdediging van Bayern niet geweldig is, maar dat is die van Chelsea ook allerminst. Luiz is precies hetzelfde als Boateng. Kan goed voetballen en verdedigen, maar is iedere wedstrijd wel een paar keer onnodig slordig. Het zou overigens geheel terecht zijn als Chelsea met lege handen staat na zaterdag. Ze hebben dit seizoen niets gepresteerd. Di Matteo is voor het gemak teruggevallen op de oudere spelers en dus de korte termijn, want vroeg of laat zullen er nieuwe jongens ingepast moeten worden. Hoe langer je dit uitstelt, hoe groter de overgangsperiode wordt.

Goed stuk, prima geschreven. Ik hoop persoonlijk dat Bayern wint, omdat het mooier voetbal speelt, maar aan de andere kant gun ik het Drogba, Lampard en Terry wel.

Goed stuk! Toch verwacht ik eerder dat Bayern wint.

I.p.v. van Buyten kan Timoshchuk ook in de verdediging spelen of in de rol van Gustavo op het middenveld. Toch geen matige speler die je op meerdere plekken in kunt zetten!

Een stuk naar m'n hart. Ik ben het niet op alle punten met je eens, maar dat weegt niet mee in de beoordeling van deze CE. Dit is een CE zoals een CE behoort te zijn. Begrijpelijke zinsopbouw, weinig tot geen spelfouten, een kop en een staart aan het verhaal. Je blijft netjes bij je onderwerp, je weet je ideeën goed onder woorden te brengen en je laat merken te weten waar je over praat.

Nogmaals, ik ben het niet helemaal met je eens, maar als CE geef ik er 5* voor.

Even buiten de beoordeling van de Ce
Ik heb het niet zo met ploegen die super verdedigend gaan spelen, dus uit dien hoofde ben ik het niet met je eens. Persoonlijk hoop ik toch dat Chelsea wint, liefst met normaal voetbal, maar dat komt meer omdat ik ze het het meest gun.

Het is een goede CE maar het is te algemeen denk ik. Je hebt het over de verdedigers van Bayern maar je vergeet voor het gemak even dat Luiz zijn beste wedstrijden speelt naast de meester hemzelf, JT. Luiz en Cahill centraal heb ik nog niet vaak gezien maar ik weet wel dat Luiz houd van aanvallen en net datgene te doen wat hij niet moet doen. Cahill gaat gewoon mee op niveau, het is niet zo dat ik zeg worldclass maar het is wel een verdediger die makkelijk overreind kan blijven en zijn werk kan gaan doen.

Maarja dan hebben we dus al 2 verdedigers die waarschijnlijk moeilijk zullen krijgen (bosingwa/luiz) en is het nog maar de vraag hoe Cole zal spelen dat het hele seizoen enkele (inclusief CL) wedstrijden daarbuiten gelaten dramatisch heeft gespeeld.

Essien is nog niet op niveau (Na de zomer is hij terug, zijn herstelperiode is gewoon tekort) Mikel en Lampard zijn wel gewoon super. Vooral Mikel ontwikkelt zich echt fantastisch en Lampard heeft geen uitleg nodig.

Mata ook niet maar dan kom je dus met Drogba en El Nino. Hoewel Torres Barca de genade klap gaf (kom niet met het was al gespeeld, anders moeten mensen even terug gaan naar 2009 Chelsea- Barcelona!) weet ik echt niet of hij dit kan. Alle ogen zullen op hem gericht zijn, op Drogba kan je altijd rekenen.

Al met al is de selectie van Chelsea nog meer instabiel dan die van Bayern. Want hoewel Bayern tegen Dortmund echt vernederd werd, is Dortmund echt heel wat anders dan Chelsea. Bayern zal hier lekker vrijuit kunnen voetballen, iets wat bij Dortmund dus niet het geval was.

Ik hoop echt op Chelsea, ik leef voor de club en ik zal zo hard schreeuwen dat ik de volgende dag geen stem heb maar het is echt heel moeilijk te zeggen.

15 mei 2012 om 20:26

Nee klopt hoor ik beschrijf alleen hoe ik denk dat Chelsea moet spelen vandaar dat ik probeerde te kijken waar de zwaktes bij Bayern liggen. Dat we zelf ook kwetsbaar zijn achterin klopt inderdaad, maar dit is het beste wat we kunnen opstellen!

Je zult Essien en Torres haast wel moeten opstellen. Wie anders, Sturridge en Kalou? De spoeling is dun helaas. Hoe zou jou opstelling eruit zien?

Ik haat het ook als mensen zeggen dat het al gespeeld was haha, het was verdomme nog anderhalve minuut waarin Barcelona honderd voorzetten ging geven

15 mei 2012 om 22:45

Aah vandaar jaa vanuit dat oogpunt heb je helemaal gelijk. En jaa nouja ik vind Sturridge meer zelfverzekerd dan Torres, enige probleem is dat Sturridge denkt dat hij de king is terwijl hij nog zoveel te leren heeft. Maar op de spitsenpositie naast Drogba zou hij weleens kunnen schitteren.

Mijn opstelling zou zo zijn:

Hutchinson (alles beter dan Bosingwa xD wellicht wat optimistisch maar toch) Luiz ft Cahill en Cole. Dan middenveld idd Essien, Mikel en Lampard, ervoor Mata met Drogba en Sturridge

Hahaha inderdaad, pfff word ik helemaal gek man haha Precies, dus Torres heeft Barcelona gewoon afgemaakt Maar haters zullen dit nooit toegeven

16 mei 2012 om 00:03

Ik zou Ferreira eerder opstellen dan Hutchinson, de wedstrijden die hij speelt speelt hij uitstekend, maar goed ik ben bang dat centraal in onze verdediging teveel onvolwassenheid en power mist. Luiz zal echt zijn hoofd bij de verdedigende taken moeten houden en ze tot in de perfectie uitvoeren willen we een kans maken.

En Torres of Kalou zou ik laten spelen in plaats van Sturridge, aangezien we waarschijnlijk op de counter spelen hebben we snelheid nodig, desnoods hoeven ze alleen corners of andere dode spel momenten te regelen. Darom is Ramires ook zo'n groot gemis, verdedigt goed mee en is zo snel in de omschakeling.

Kan me op sommige punten wel in je verhaal vinden, maar ik ben van mening dat Sturridge wel een plek verdiend. Bayerns achterhoede is om het nog zacht te benadrukken ruk. Natuurlijk breng je met Drogba en Torres wel dreiging mee, maar de Bayern verdedigers zijn precies de type verdedigers waartegen Sturridge wat leuks mee kan doen. Met zijn snelheid en scorend vermogen kan hij veel betekenen. Voor de rest een goed stuk, inderdaad alles of niets.

Beste allemaal

Dit stuk klop naar mijn mening niet helemaal niet omdat, dingen gezegt worden zoals:

De drie middenvelders heten dan Frank Lampard, John-obi Mikel en Micheal Essien. Mikel als controlerende man in het midden, Lampard als linkercentrale middenvelder en Essien aan de rechterkant. Dit blok moet er in eerste instantie voor zorgen dat de doorgang via het centrum zoveel mogelijk afgesloten wordt. Bovendien is het met de aanwezigheid van Arjen Robben en Frank Ribery bij Bayern geen overbodige luxe om dubbele dekking in te bouwen. Net als Internazionale twee jaar geleden in de Champions League-finale deed met Javier Zanetti en Esteban Cambiasso. Wanneer Ribery de bal heeft verzorgt Essien de dubbele dekking en Lampard doet ditzelfde aan de linkerkant. Het hele team schuift vervolgens mee om de speelruimte voor Bayern zo krap mogelijk te maken. Mikel mag zich bezighouden met Thomas Müller, terwijl Essien en Lampard de twee controleurs van Bayern in de zone opvangen. Die mogen de bal namelijk best naar elkaar toe spelen, net zoals Barcelona dat deed.

Hierin zegt t0mt0m18 dat lampard en essien de doorgang door het centrum blokeren maar tegelijkertijd moeten ze dubbele dekking geven achter de backs van chelsea en moeten de backs opgevangen van bayern. wat niet word aangegeven in het stuk wie dat moet doen. Torres en drogba zouden dit moeten doen want dat is zeker voor lampard niet doen die drie taken

16 mei 2012 om 18:36

Je weet niet eens het verschil tussen rugdekking en dubbele dekking, haha. Maak jij je even belachelijk.

En zoals ik in de tekst al aangeef zijn de backs van Bayern vrij in de opbouw omdat er genoeg man achter de bal staat.

17 mei 2012 om 17:14

@ t0mt0m18

Jij maakt je belachelijk met deze opmerking. Crdsa stipt namelijk een goed punt aan, want in jouw systeem krijgen de backs van Bayern enorm veel vrijheid.

17 mei 2012 om 19:53

Hij is van mening dat de middenvelders áchter de backs voor die dekking moeten zorgen, terwijl dat rugdekking is en geen dubbele dekking. Als je zo hard met je kritiek aan komt zetten en zelf die twee begrippen niet uit elkaar kunt houden, vind ik dat je jezelf redelijk belachelijk maakt.

Ik maak mezelf helemaal niet belachelijk, kun je uitleggen waarom dan? Ook in de reactie hierboven geef ik aan dat de backs inderdaad vrij zijn, maar er genoeg man achter de bal staat om daar niet van in paniek te raken. Wat wou je dan nu beweren? Dat AC Milan, die altijd zo spelen, tegen elke tegenstander kansloos zijn omdat de backs van de tegenstander altijd vrij zijn? Het is een formatie waar je voor kunt kiezen. Of de backs van de tegenstander zijn vrij, of de centrale verdedigers, of de midenvelders, of de vleugelspelers, je kunt nooit iedereen dekken.

Uiteraard, de enige logische opstelling. Zou echter wel Lampard in de as zetten en Mikel het werk op links laten doen. Lamperd kan toch wel meer met de bal als hij eenmaal bij hem is dan Mikel dat kan. Aan hem heb je vrij weinig in de as. Chelsea moet er inderdaad zo snel mogelijk voor zorgen dat de bal of bij Lampard of Mata komt zodat de twee spitsen in stelling worden gebracht. Geen enkel team speelet met twee spitsen en dat is gewoon een rare weeffout in het moderne voetbal. Niemand kan zich namelijk verdigen tegen twee spitsen en met twee spitsen kunnen zelfs matige ploegen als RKC het in de eredivisie zo ver schoppen, puur om de reden omdat ze de enige zijn die het zo spelen. 4-4-2 en gaan met die banaan. Lekker old-school en wachten op je kans die toch wel komt. Daarnaast moet Bayern zeker de middenvelders, Kroos en Schweinisteiger? Of Tymoschuk opofferen om de verdediging te assisteren.

Best t0mt0m18,

ik vind je CE goed en interessant geschreven. De speelwijze die jij in je CE beschrijft lijkt ook mij ideaal om dit toch wel erg sterke Bayern te verslaan. En net als jou ben ik ook bang dat het jonge verdedigingsduo Luiz-cahill het zonder hulp erg lastig gaat krijgen.

Daarentegen noem je wel dat de vleugelspelers Sturridge, Kalou en Malouda al jaren in een vormdip verkeren. Van Kalou en Malouda mag je dat van mij zeggen, maar ik vind dat Sturridge dit eigenlijk pas aan het eind van dit seizoen heeft.
Daarnaast kun je erover twisten of het seizoen zonder het winnen van de Champions League dramatisch is. Tuurlijk, de kans voor de "oudjes" is nu daar, maar niemand had verwacht dat Chelsea het zo ver zou schoppen. Niemand had ook verwacht dat ze Barcelona zouden verslaan.

Ik vind je CE erg prettig geschreven. Het leest lekker weg en voor een Chelsea-fan zoals mij is het een verademing om het te lezen. Ik moet ook zeggen dat ik voor het lezen van je CE de finale somber inzag, maar dat het er nu wel wat rooskleuriger uitziet. Bedankt en ik geef je 4,5 ster!

Prima CE, je hebt je standpunt mooi duidelijk verwoord. Leest lekker weg, geen spelfouten. De cliches stromen mijn mond uit. 5 Sterren verdiend.

Banaan (hoi)

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Chelsea108
4.Everton106
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
M. MountMiddenvelder30
R. LukakuAanvaller33
T. WernerAanvaller30
H. ZiyechMiddenvelder20
SaúlMiddenvelder10
E. MendyKeeper40
Marcos AlonsoVerdediger41
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren