De grote captain van Cim Bom

Zondag, 29 april 2012 om 20:10 door Bkorkmaz3

Kippenvel.. Een jongetje van negen jaar ziet hoe zijn toekomstige idool de wedstrijd alsnog voortzet, terwijl zijn schouder uit de kom is. Hij wil, koste wat het kost, de wedstrijd afmaken, want Fatih Terim heeft al drie keer gewisseld. Daarnaast speelt Galatasaray met tien man, omdat onze grote vriend Hagi weer een rode kaart te pakken heeft. De verzorgers wikkelen het bovenlichaam van hem in, terwijl de scheidsrechter de laatste keer vraagt of hij nog door kan. Hij knikt: 'Ja'. Vervolgens trekt hij zijn shirt met moeite aan.

Een onvergetelijk moment. Ik wees naar het beeldscherm en ik zei in mezelf: "Hij, die met nummer 3, is mijn speler." Eigenlijk wees ik niet met mijn vinger, maar met mijn hart. Mijn vinger ging automatisch zijn kant uit. In hem zag ik de persoon die ik hoorde te zijn.

Dat moment gaf precies weer wat voor een mentaliteit de eeuwige nummer 3 van Galatasaray had. Hij was koppig, toonde altijd lef, gaf nooit op en liet zijn jeugdliefde nooit in de steek. Hij heeft achttien jaar lang het shirt van Cim Bom gedragen. Geen één keer heeft hij zijn club in de steek gelaten. Zelfs toen zijn jeugdliefde hem in de steek liet, hield hij zijn mond om zijn jeugdliefde niet te kwetsen.

Zijn naam is Bülent Korkmaz. De achternaam van Bülent verklaart al een hoop. Korkmaz betekent 'zonder angst' in het Turks. Hoe kan de betekenis van deze achternaam zo overeenkomen met de persoonlijkheid van de drager? De grote captain kende totaal geen angst, ongeacht zijn tegenstander. Wanneer Galatasaray de moed opgaf, stond de grote captain op om zijn team te motiveren en op te peppen. De aanwezigheid van de grote captain was een aparte geluk voor spelers als Hakan Sükür, Ümit Davala, Hasan Sas, Okan Buruk en misschien het meest voor Emre Belözoglu. De grote captain symboliseerde de moed en de hoop van elke Galatasaray-supporter.

In de glorietijden van Galatasaray, tussen 1996 en 2000, was de grote captain een onmisbare schakel in de dreamteam van Terim. De verdediging werd georganiseerd door de directieven van de grote captain. Wat Terim buiten het veld was, was de grote captain binnen de lijnen. Op cruciale momenten wist hij de nodige verantwoordelijkheden te nemen. Zijn ervaring in combinatie met dapperheid gaf elke speler op het veld positieve energie. Sommige kwaliteiten en toevoegingen zijn niet uit te drukken in cijfers of statistieken, maar de mensen die het meemaken, kunnen het voelen.

(Nog een keer het moment, maar dan twaalf jaar later. Dat jongetje is nu bijna 21 jaar en nu snapt hij veel beter waarom zijn idool toen doorging met de wedstrijd)

Dat gevoel is heel goed te beschrijven met de wedstrijd tegen Arsenal in het jaar 2000. Miljoenen Turken hadden hetzelfde gevoel in Kopenhagen. Het beeld wat de grote captain tijdens deze wedstrijd schetste, gaf elke Turk (dus niet alleen de aanhangers van Galatasaray) het gevoel van: ´Wij zijn niet bang en gaan dit keer winnen!´ Dan breekt het moment aan. In de eerste verlenging valt de grote captain ongelukkig op zijn schouder. Zijn schouder gaat uit de kom. De verzorgers kijken naar de zijkant en geven het advies dat de grote captain niet verder moet gaan. Er verschijnt een bittere lach op het gezicht van de grote captain. Hij gaat gewoon door. De verzorgers wikkelen het bovenlichaam van hem. Bijtend trekt hij zijn shirt aan. Elke speler en mens waardeert dit gebaar van de grote captain. De spelers waarderen dit gebaar en zetten alles op het spel om de wedstrijd naar hun kant te trekken. Wat is uiteindelijk het resultaat? Ja.. Galatasaray pakt de UEFA CUP na penalty's..

Naast de onaantoonbare kwaliteiten beschikte de grote captain ook over verdedigende kwaliteiten van ongekende klasse. Hij was heel goed in ballen veroveren, wegkoppen, coachen, man uitschakelen en slidings maken. Vooral de laatst genoemde kwaliteit heeft mij heel erg geïmponeerd. Ik was gek op de slidings van de grote captain. Zijn slidings waren net iets te hard, maar vrijwel nooit ongecontroleerd. Bij het maken van een sliding blaakte hij van zelfvertrouwen en wist hij de bal toch weer te veroveren. Door zijn beperkte snelheid moest hij, heel zijn carriere lang, veel slidings maken, want zijn beperkte snelheid compenseerde hij met zijn goede slidings. Daarom kon ik regelmatig genieten van de fantastische slidings van de grote captain.

De grote captain heeft, in totaal, 29 prijzen gewonnen, waarvan acht landstitels, zes bekers, één UEFA Cup, één Super Cup en dertien lokale Turkse bekers. Daarnaast zat hij in de dreamteam van Turkije in 2002. De grote captain droeg 102 keer het shirt van Turkije, waarbij hij drie keer tot scoren kwam. In die achttien seizoenen heeft de grote captain naast veertien verschillende centrumverdedigers gespeeld, waaronder Giga Popescu, Reinhard Stumpf, Falko Götz, Frank de Boer en Emre Asik.

De grote captain heeft heel veel prijzen gewonnen en hij heeft verschillende Europese grootmachten uitgeschakeld, maar zijn aller belangrijkste prijs heb ik nog niet opgenoemd. De grote captain heeft een ereplek in de hart van de Galatasaray-supporters. Voor altijd.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 20 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door maxi##ajax)
30 april 2012 om 00:00

Dankje Kroef!

Je kan hem degelijk met Puyol vergelijken. Bulent is een clubicoon. Qua stijl lijken ze heel erg op elkaar, maar Bulent was een pure centrumverdediger. Hij kon niks anders spelen, terwijl Puyol ook als back uit de voeten kan.

Maar qua carriere kan je deze twee legendes zeker met elkaar vergelijken!

Bulent werd sowieso vergeleken met een andere levende legende, Maldini. Misschien geeft deze vergelijking een beter beeld over Bulent?

iedereen weet dat het juist popescu is geweest die de verdediging uit die glorietijd organiseerde...bulent is zelfs een lange tijd wissel geweest in die periode....maar hij blijft een legende....

29 april 2012 om 23:56

Bulent en Giga waren een hele goede koppel. Bulent speelde alleen in het seizoen 1998-1999 ´weinig´ in verhouding met andere seizoenen. Dat had ook te maken met de roulatiesysteem van Fatih Terim, want Terim gunde andere spelers (vedat Inceefe, Capone etc) ook speeltijd. Maar bij de belangrijke wedstrijden was Bulent altijd van de partij.

In totaal heeft hij 610 wedstrijden voor Galatasaray gespeeld en 102 interlands voor Turkije.

En wat voor één legende..

Goede CE. Boeiend om te lezen, het enige minpunt is dat je de hele tijd "de grote captain" gebruikt. Ik denk dat je meer moet afwisselen tussen "de grote captain" en de naam van de captain, Bulent Korkmaz. Voor de rest een leuk verhaal met genoeg informatie.

30 april 2012 om 00:02

Oeiii dat merk ik nu ook Roelofsjee. Ik gebruik de term 'de grote captain' te vaak. De volgende keer zal ik het zeker afwisselen.

Thanks!
Ik wilde een stuk kwijt over mijn enige echte idool! Ik hoop dat het een beetje is gelukt..

Ja mooie ce man. Je hebt een aardige schrijfstijl, maar vooral je passie voor Bulent vind ik erg goed overkomen op de lezer. Het enige wat je misschien nog erin had kunnen verwerken, is misschien zijn achtergrond; waar hij vandaan komt etc. Alhoewel dan ga je natuurlijk weer over de grens van 1000 worden besef ik me nu
Leuke ce, 4 sterren.

30 april 2012 om 19:29

Hahaha,

Je hebt gelijk!

De ouders van Bulent kwamen uit de stad Malatya (net in het oosten van Turkije), maar Bulent is in Istanbul geboren.

Hij was een elf-jarige jongetje toen hij het tenue van Galatasaray mocht dragen. De grote captain woonde precies tegenover de trainingscomplex van Galatasaray (florya-buurt). Hij heeft 25 jaar lang in alle elftallen van Galatasaray en het Turkse elftal gespeeld.

Thanks voor je compliment!

Bulent Korkmaz, een levende legende. Wat een tijden waren dat, Galatasary die teams zoals Barcelona, Real, Juventus en Arsenal versloeg. Hij houdt van Galatasaray, Galatasaray wilde net als bij Maldini de drie een ereplaats geven maar Bulent weigerde. Zijn schouder was uit de kom en hij speelt gewoon door, dat toont zijn liefde aan Cim Bom en zijn mentaliteit. Samen met Popescu en Unsal waren de mooiste tijden, niemand kwam door onze verdedeging, wat een tijden. Nu zie ik een soortgelijke speler als Bulent, genaamd Semih Kaya, goed op deze naam letten hij gaat nog een grote worden. Verder mooie CE, alleen dat je mij al aan die tijd laat terug denken geef ik je 5 ster , ook inhoudelijk was het erg goed alleen gebruikte je iets te vaak ''grote captain''.

30 april 2012 om 20:56

Het klopt dat Bulent Korkmaz weigerde om de nummer drie te laten opbergen. Hij is gewoon in één woord te beschrijven en dat is Galatasaray. Ongelovelijk veel respect voor Bulent Korkmaz..

Semih Kaya is een toptalent, maar hij heeft nog veel weg te gaan. Hij moet eerst een paar jaar gemiddeld 30 wedstrijden per seizoen spelen. Daarna belandt hij zeker bij een goede club in Europa.

Dank je wel voor je reactie. Ik heb de term ´grote captain´ veel gebruikt. Dat merkte ik pas na het indienen. Als ik eerlijk moet zijn, heb ik het stukje in de nacht ingediend. Dus ik stond niet op scherp. Volgende keer zal ik erop letten.

Thanks for your comment!

Mooie Ce alleen 1 zin die niet zo goed loopt;
''door zijn beperkte snelheid moest hij, heel zijn carriere lang, veel slidings maken, want zijn beperkte snelheid compenseerde hij met zijn goede slidings.''
Verder een mooi verhaal

Hoewel informatief en goed geschreven, was ik aan het worstelen. Waarschijnlijk omdat je 'grote captain' 21x gebruikt. Lees de CE zelf (of iemand anders) nog een keer goed door voor je het plaatst, want dan had je dit kunnen voorkomen.

30 april 2012 om 23:32

Ach, het is pas zijn 2e CE. Voor velen boeit de taalgebruik niet echt, zolang je maar het totaalplaatje ziet, hij heeft Bülent Korkmaz heel goed omschreven en dat is toch het belangrijkste vind ik.

Probeer de volgende keer wat synoniemen te verzinnen voor ''de grote captain'' en ''in de dreamteam van Fatih Terim''. Moet daar geen 'het' staan?

Maar voor de rest een leuke CE.

30 april 2012 om 18:38

Inderdaad. Het is het team! Goed opgemerkt.

Toen ik het stukje een paar keer las, zag ik dat ik de term 'de grote captain' veels te vaak heb gebruikt! De volgende keer zal ik zeker afwisselen.

Thanks!

Mooi geschreven, ik las er lekker doorheen. Echt een strijder was Bulent Korkmaz en dat kan ik in je CE goed terugzien.

‘’ Er verschijnt een bittere lach op het gezicht van de grote captain. Hij gaat gewoon door. De verzorgers wikkelen het bovenlichaam van hem.’’

Bij deze stukje zag ik het beeld weer voor me schijnen en kreeg een kippenvel moment. Wat was dat mooi zeg. Hier kan Hakan Unsal een voorbeeld aan nemen. Bulent Korkmaz werd in zijn laatste jaren niet goed behandeld door Galatasaray, maar toch heeft hij zich altijd fatsoenlijk gedragen tegenover Galatasaray bestuur. Nooit heeft hij erover geroddeld zover ik weet. Geweldige spelers die ik nooit zal vergeten bij Galatasaray : Metin Oktay, Hagi, Cevat Prekazi, Bulent Korkmaz en de geweldige spelers in de glorie jaren bij Galatasaray.

30 april 2012 om 18:24

Haha thankss!

Ik ben blij dat ik je zo een moment heb kunnen bezorgen.

Je hebt de boodschap goed ontvangen. 'zelfs toen zijn jeugdliefde hem in de steek liet, hield hij zijn mond om zijn jeugdliefde niet te kwetsen'. Terwijl andere spelers het, jammer genoeg, wel hebben gedaan.

Wat waren dat voor tijden zeg.. Ongelovelijk.. Bij het schrijven kreeg ik bij elke woord kippenvel..

Buyuk Kaptan..

Super mooi geschreven..!

Thanks boys!

Ik wil jullie erg bedanken voor de reacties!

Ik zal jullie tips onder ogen zien.

Mooi Ce

Na de 2de regel toen er stond schouder uit kom wist ik dat het over Bulent Korkmaz ging eerst dacht ik misschien Metin Oktay.

Bij het lezen van jouw tekst zag ik de hele tijd de wedstrijd voor mijn ogen

Wat een dag was het, hopelijk zullen we het weer beleven maar ik zal zeker niet hetzelfde gevoel als toen krijgen

30 april 2012 om 18:49

Hahaha!

Het was eigenlijk mijn bedoeling om met de lezer, vooral de Galatasaray fan, terug te gaan naar die tijd.

Imparatore, ik barstte al van emotie toen ik over 'de grote captain' schreef. Laat staan als ik over Metin Oktay zou schrijven!

Het was zeker een dag die nooit vergeten zal worden.. De eerste keer is altijd het zoetst.

Ik wil mijn enige echte idool Bulent Korkmaz heel erg bedanken. Hij is een van de oorzaken voor mijn voetballiefde!!!

Ik vind het wel jammer dat je maar 1000 woorden mag gebruiken in je CE . Captain verdient een CE met op zijn minst 5.000 woorden. Wat een fantastische verdediger. Welke turk kent hem niet? De leider der leiders op het veld. De grootste verdediger van Galatasaray. In tegenstelling tot andere spelers vertrok hij na de grote successen naar Inter of een andere club maar bleef hij bij ons. Meer dan 600 wedstrijden zegt genoeg over deze grote man.

Arsenal - Galatasaray was een fantastische wedstrijd met een fantastisch einde.

30 april 2012 om 18:55

Haha, sommige spelers zijn niet te beschrijven. Ik heb de 'grote captain' niet beschreven of uitgelegd. Ik heb geprobeerd om mijn gevoelens over hem op papier te zetten. De 'grote captain' is niet uit te leggen. Hem moest je meemaken. De jongens van tegenwoordig moeten hem vaker opzoeken bij Youtube of een cd-set van Galatasaray kopen.

Buyuk Kaptan..

Een informatieve en een met passie geschreven CE. Ik feliciteer je van harte. Ik geef je 5 sterren ondanks de fouten die ik ben tegengekomen.
De volgende keer misschien op lidwoorden (een, de, het) letten. Probeer andere benamingen te vinden i.p.v. 'de grote captain', bijvoorbeeld door zijn echte naam Bülent Korkmaz te gebruiken. Daarnaast zijn de komma's in sommige van je zinnen irritant.

Maar toch 5 sterren want het gaat over Turkije, over Galatasaray en over Bülent Korkmaz.

gewoon killerrrrr

30 april 2012 om 22:34

Thanks Estambul!

Ik zal je verbeterpunten meenemen!

Hij is een levende legende.. Krijg telkens kippenvel als ik Arsenal-galatasaray terugkijk met als hoogtepunt het moment van Bulent Korkmaz..

Leuke CE om naar te lezen, 5 sterren! Bulent korkmaz geweldige speler de grote captain van Cimbom!

Leuk CE, prachtig verwoord. Zo'n verhaal moest ooit komen voor 1 van de belangrijkste spelers ooit voor de club Galatasaray.

5 sterren!

1 mei 2012 om 00:31

thanks maat!

Dat dacht ik ook! Bulent Korkmaz heeft 25 jaar lang het tenue van Galatasaray gedragen, zonder één keer te mopperen. Ik denk dat het bestuur van toen zich heel onbeschoft heeft gedragen tegenover Bulent. Hij had het niet verdiend om zo afscheid te nemen!

Thanks voor je complimenten!!!

Ik kreeg kippenvel toen ik je CE las over Buyuk Kaptan, ik zie het weer helemaal voor me die avond. Allereerst bedank ik je daarvoor boefje!

Daarnaast zie ik dat het je tweede CE is, nou, chapeau. Het is een heerlijk stuk. Ik heb je eerste niet gelezen, maar die ga ik zeker weten ook lezen!

Ik moet het jammer genoeg kort houden, omdat ik op werk ben. Mijn pauze is voorbij

5 sterren voor jou!

1 mei 2012 om 11:04

Hahaha,

Leuk dat ik jouw het '17 mei 2000' gevoel heb kunnen geven. Dank je wel voor de complimenten! Het is Buyuk Kaptan die het stukje mooi maakt!

Dat zou je kunnen doen. Mijn eerste CE staat onder de naam Rots van Cimbom.
Werkse!

Thanks kleurgenoot!

mooi geschreven man!

5 sterren!

1 mei 2012 om 11:01

Thanks kleurgenoot!

Mooi om te zien dat mensen het goed vinden!

Ik een Gs fan, een die hard Gs fan, die talloze wedstrijden van Gs live in stadions heeft gezien, vind dat jij heel goed heeft geschreven!! mooi om zo iets hier op Voetbalzone te lezen.. mn complimenten knul!!

1 mei 2012 om 13:33

Thanks Sosa,

Het is een eer voor mij om mijn idool te kunnen verwoorden. Ik ben er blij om dat je mijn stuk goed vind!

Nogmaals thanks!

Goede geschreven, het ongelofelijke moment zal ik ook niet meer vergeten. Een GS man in hart en nieren, vond het erg jammer dat hij mislukt is als trainer. Wat een held was deze man.

Van mij krijg je 4 sterren, omdat je het naar mijn mening interessanter kon maken. Ook herhaal je veel woorden, wat niet prettig leest. Misschien dat je er in je volgende CE aan kunt denken, talent heb je zeker.

1 mei 2012 om 22:45

Legende.. Mijn idool..

Dankjewel voor je kritiek en complimenten!
Ik schrijf alle verbeterpunten op!

Thanks!

heel mooi geschreven!

1 mei 2012 om 22:46

Thankss!!

Ik kijk nooit naar de Turken, zeker niet als het om voetbal gaat. Want ze kunnen er eerlijk gezegd helemaal geen hout van. Maar die Ce heeft me tot geinspireerd en daar mag jij als schrijver)ster_ best wel trots op zijn. Ik vond Bülent een beetje op regie Blinker lijken qua veldspel. Hij las het spelletje als een schaakgod en had geen angst in de duels. Een goed stuk van ju.

1 mei 2012 om 22:43

Het doet mij goed als ik mensen heb kunnen inspireren.
Bulent las het spel heel goed. Daarom was hij zijn tegenstander altijd een stap voor! Goh, wat kon ik genieten van hem.

Thanks for your comment!

Thanks mensen! Heel erg bedankt voor het lezen van mijn CE!

Ik vind het echt een goed verhaal, goed geschreven, je mocht grote captain wel wat minder gebruiken maar dat maakt niet zoveel uit. Wat het helemaal mooi maakt voor mij is dat ik ook Galatasarayli ben en dit is natuurlijk een van de mooiste momenten die ik ooit beleefd heb. Ik heb die wedstrijd misschien 80 keer opnieuw gekeken en ik krijg zoveel kippenvel op dat stukje als hij zijn shirt half aan doet en de verzorgers hem dan moeten helpen, dat het gewoon lijkt dat ik vervel ofzo. 5 sterren broeder

Lekker geschreven broer!! respect 5 sterren krijg je van mij :-)

Mooi geschreven, je hebt ''de grote captain'' iets te vaak gebruikt maar het blijft een geweldig CE!

zeer leuk stuk je krijgt van mij 5 sterren maar voor de volgende keer toch iets gevarieerder taalgebruik en alles nog is overlezen. Maar zeer origineel! gefelciteerd

Door zijn beperkte snelheid moest hij, heel zijn carriere lang, veel slidings maken, want zijn beperkte snelheid compenseerde hij met zijn goede slidings. Daarom kon ik regelmatig genieten van de fantastische slidings van de grote captain.

prachtig stuk

5 sterren!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Galatasaray

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Maandag 18 november
Het was al bekend dat Ajax niet de enige gegadigde is voor Reinier. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren