Tot de allerlaatste snik

we drinken je 's middags en 's morgens we drinken je 's avonds
we drinken en drinken
er woont een man in dit huis
je goudblonde haar Margarete je asgrauwe haar Sulamith
hij speelt met de slangen
hij roept: speel de dood eens wat zoeter de dood is een meester uit Duitsland
hij roept: strijk de violen wat triester dan stijg je als rook naar de hemel
dan krijg je een graf in de wolken daar ligt men niet krap

“Schneller Julius, schneller, steh auf” Julius Hirsch kijkt met een verdwaasde blik naar de man die hem zo krachtig door elkaar schudt. Hij is bekaf en kan niet meer. Dat weet de Duitse officier zelf ook heel goed, toch blijft hij aandringen. “Julius Sie müssen ausgehen, Sie warten für dich!” Met de motoriek van iemand in de tachtig staat hij op en wordt hij vervolgens door een groepje soldaten begeleidt. Langzaam verlaten ze de barakken. Hij loopt langs verschillende barakken waar de gevangen als vee zijn opgesloten. Soort zit bij soort weggestopt tot het tijd is om te gaan. Hij loopt heel langzaam langs de barakken vol met Russen, de Hongaarse Joden, de Poolse Joden, de Joden uit alle uithoeken en als laatste de overige gevangenen.

Julius wordt met een harde smak naar de grond gewerkt en bij een andere groep gevangen gevoegd die zich opmaken om een douche te nemen. De man tegenover Julius kijkt hem lang aan en na enige tijd durft hij het aan om contact te maken. Op het moment dat de soldaten het houten overleghuis binnenstappen begint de man met praten. “Bent u niet Julius Hirsch, de voetballer die verantwoordelijk was voor het kampioenschap van Karlsruher FV? En bent u ook geen Duits international? Wat doet u hier dan in Auschwitz?” Julius kijkt de man aan zonder iets te zeggen. Het was niet zozeer dat hij de man niet mocht of omdat hij bang was dat de soldaten en de officier hem zouden horen, maar omdat hij zelf ook geen logisch antwoord had op deze vraag.

“Ik ben een Duitse jood,” antwoordde Julius uiteindelijk met een strak gezicht. De man vroeg of Julius zich niet verraden voelde en wat er nu met hem ging gebeuren. Julius keek hem stil aan, waarop de man maar zijn verhaal vertelde. De groep mannen was pas net aangekomen met de trein, maar mocht gelukkig wel meteen een douche nemen. Julius wist zelf al lang wat dat inhield, maar besloot de man niet zijn laatste hoop te ontnemen. De man wenste Julius het beste en vertrok met zijn groep richting de gasdouches.

Één van de soldaten kwam naar buiten met een hond en een schep en wendde zich tot Julius: “Steht auf du Jüde, fangt an mit graben.” Julius werd het terrein op gedirigeerd en begon met graven op een voor hem aangewezen plek. Hij begon heel langzaam met scheppen, hij zat er doorheen. Zijn lijdensweg voltrok zich als een lang proces, zo lang dat hij een paar keer stopte met graven. Als reactie hierop kreeg hij een klap met de kolf van het geweer en ging knock-out. Toen werd alles zwart..

Hij werd wakker op een voetbalveld in Karlsruher met een bal voor zijn voeten, hij werd omhooggetrokken door een teamgenoot. Alsof hij nooit was weggeweest schoot hij een vrije trap binnen. Dat betekende dat Karlsruher kampioen was geworden. Vanuit het niets verandert het kolkende stadion in een oorlogsgebied. Hij ziet de Duitsers Polen binnenvallen en vervolgens andere landen. Hij ziet hoe mensen worden opgepakt, afgevoerd en gedeporteerd. Het landschap verandert naar een slagveld. Hij ziet hoe spelers van Bolton, Liverpool, Arsenal en West Ham United samen tegen de Duitsers vechten. Ooit waren ze elkaars rivalen op het voetbalveld. Nu stonden ze schouder aan schouder en streden ze tegen de duivel uit Duitsland. Helaas werd door de meesten de prijs duur betaald.

Hij ziet hoe clubs als CSKA Moskou, Steau Boekarest en Legia Warschau hun spelers als soldaten opleiden. Ze kregen meer militaire training dan voetbaltraining. In plaats van afwerken op doel, werd er geschoten met geweren op een doel. In plaats van het oefenen op inworpen werd er geoefend hoe er granaten moesten worden gegooid.

Aangekomen bij de laatste flashback ziet hij hoe de Polen hem bijna bevrijd hadden. Hij zou worden gered, hadden een paar Poolse voetbalspelers hem beloofd. Ze zouden zich door de Duitse linies vechten en de bevrijding zou een feit zijn. Hij zou worden gered.
Maar net zo snel als het zwart voor zijn ogen werd kwam het licht weer terug en ook zijn gehoor. “Steh auf Jüde, wir sind fast fertig.”

Zijn hoop van vrijheid verdwijnt wanneer hij de schep weer in zijn handen krijgt. Hij kijkt naar zijn arm en ziet zijn tatoeage. Het is een lang nummer. Hij was voor hen niet meer dan een ding, een stuk vee dat afgeslacht zou worden. Hij wist op dat moment niet dat hij maar één van de ongeveer 72 miljoen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zou zijn. Hij wist wel dat er tot aan de bevrijding elke dag slachtoffers zouden bijkomen. Hij hoort nog een trein over het spoor denderen, vol met mensen die zeer spoedig zullen sterven. Terwijl hij voor de laatste maal zijn schep in de grond zet voelt hij de loop van het pistool achter tegen zijn hoofd…

Zwarte melk van de vroegte we drinken je 's nachts
we drinken je ’s middags, de dood is een meester uit Duitsland
we drinken je 's avonds en ’s morgens, we drinken en drinken
de dood is een meester uit Duitsland en blauw zijn z'n ogen
hij raakt je met kogels van lood hij staat onbewogen
er woont een man in dit huis, je goudblonde haar Margarete
hij hitst z'n bloedhonden tegen ons op hij schenkt ons een graf in de lucht
hij speelt met de slangen en droomt dat de dood is een meester uit Duitsland
je goudblonde haar Margarete
je asgrauwe haar Sulamith …

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 6 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

12 reacties (laatste reactie door staw)

Ik had nog nooit van hem gehoord, maar de Duitste wikipedia staat er vol van. Toch wel schandalig dat hij zo wordt verraden, nadat hij in de WO1 nog met de Duitsters mee moest vechten. Een mooie ode aan een voetballer, die wel fenomenaal moet zijn geweest en net als velen op een tragische manier zijn leven moest beëindigen. Zeer meeslepend. Alleen snap ik de stukjes op het begin en einde niet, zou je die uit kunnen leggen? Verder een goede CE, 5 sterren van mij.

8 april 2012 om 04:59

Zoals de twee heren hier onder mij al opgemerkt hebben is dit een gedicht van Paul Celan, genaamd Todesfüge. Ik heb dit gedicht gebruikt, omdat het perfect verwijst naar mijn onderwerp. Ook raakt dit gedicht me heel erg. Zoek maar eens op youtube, daar vindt je een versie van dit gedicht door Paul Celan zelf voorgedragen. Daar hoor je de pijn en emotie in zijn stem. Ook raakt dit me door mijn Poolse achtergrond en de oorlogsverhalen van mijn Opa die heeft meegevochten.
Nu naar de uitleg van het gedicht. Zwarte melk is een tegenstelling in zichzelf. Melk staat voor de geboorte, het opgroeien, het leven. Terwijl zwart staat voor de dood, de afbraak. Dit verwijst naar hoe de mensen in Auschwitz steeds langzamer ten onder gingen en beetje bij beetje stierven. De dood is een meester uit Duitsland is een directe verwijzing naar Hitler, het aspect van de blauwe ogen slaat terug op het ideaalbeeld, de Übermensch. Blond haar blauwe ogen.
Met het huis, wordt het gebouw op het terrein van Auschwitz bedoeld vanuit waar de officiers overleg voerden en de beslissingen werden genomen.
Spelen met de slangen. Met deze zin wordt de SS bedoeld. Dit was een ploeg opgericht door Hitler genaamd de Schütz Staffel. Men noemt dit ook wel slangen, omdat de letter S heel erg op een slang lijkt. Met Margarete wordt het perfecte beeld van een meisje geschetst. Margarete is een typsch Duitse naam en symboliseert het goede in de ogen van de Duitsers, ook weer het aspect blond. Sulamith is een typisch Joodse naam en staat voor dat wat vernietigd moet worden, ook meteen weer de kleur zwart van de dood wordt erbij betrokken.
“hij roept: speel de dood eens wat zoeter de dood is een meester uit Duitsland.” Met het spelen wordt het bespelen van een muziekinstrument bedoeld. De enige reden waarom sommige Joden wat langer bleven leven in Auschwitz was als ze een functie hadden. Als ze bijvoorbeeld de Duitsers konden vermaken en plezieren. Als ze bijvoorbeeld goed konden koken, of als ze een muziek instrument konden bespelen.
Het allerlaatste aspect wat in het gedicht wordt behandeld is: “hij roept: strijk de violen wat triester dan stijg je als rook naar de hemel, dan krijg je een graf in de wolken daar ligt men niet krap.” Als beloning voor het spelen werd je vermoord. Veel Joden moesten eerst hun eigen graf graven en werden er dan in grote hoeveelheid samen in gedumpt, dan ligt men dus erg op elkaar, namelijk heel krap. Als je nou goed je best deed werd je gecremeerd, dan steeg je op als rook en as naar de hemel en zou je dus een ‘graf in de lucht’ krijgen en zou je opstijgen naar de hemel.

Ik hoop dat deze uitleg voldoende was. Heel erg bedankt voor je beoordeling!

Aha, Paul Celan, titel is me even ontschoten...
Eén van de grootste poëten uit de 20e eeuw, die voornamelijk over de Holocaust dichtte. Fraaie keuze. Volgens mij staat een gedicht van hem op een huis in Leiden geschreven.

Goede CE, zoals je weet houd ik van dit soort verhalen. Ik heb, had, nooit van Hirsch gehoord. De achternaam, een veelvoorkomende Joodse naam, deed mij direct denken aan Helen Hirsch, bekend geworden door de film Schindlers List. Maar dat terzijde. Triest verhaal over een kampioen. Mooi verwoord, staw! Gr!

7 april 2012 om 23:36

Todesfüge is de titel van het gedicht. Wel goed dat je het gedicht kent, want tegenwoordig viert het cultuurbarbarisme hoogtij. Overigens moet wel gezegd worden dat het gedicht nog veel indrukwekkender in het Duits is, maar dat geheel terzijde.

Uitstekend geschreven, het plaatst het spelletje waar wij zo van houden meteen in perspectief. Ik heb verder ook geen grove taal -en stijlfouten kunnen ontdekken, dus je hebt de volle vijf sterren verdiend.

8 april 2012 om 05:02

Klopt, nog indrukwekkender is Paul Celan zijn eigen voordracht van het gedicht. Deze staat op youtube. Ik heb echter het gedicht in het Nederlands gezet omdat niet iedereen zijn Duits goed genoeg is om het te begrijpen!

Dankje voor je beoordeling! Ik ben blij dat het je heeft kunnen laten nadenken over de kwestie!

Tja, wat moet ik zeggen. Verreweg de beste CE ooit via dit medium gepubliceerd. Ik ga geen beoordeling geven. Een banale kwalificatie tussen één en vijf doet geen recht aan de kwaliteit.

10 april 2012 om 14:48

dankje voor het zeer grote compliment! waarschijnlijk het grootste compliment dat ik ooit zal krijgen. word er een beetje verlegen van moet ik zeggen haha

Dit is denk ik wel het beste stuk was je tot nu toe hebt geschreven, en dat zegt meer over dit stuk. Al je andere stukken zijn ook van een erg hoog niveau en het schrijven gaat je steeds beter af! Dankje voor dit op papier te zetten. Zo zie je maar weer één van de duistere kanten van voetbal. Wist trouwens niet dat Legia Warschau puur als oorlogsclub is opgericht. Legia Warschau voetbalt toch nog best goed? Alleen tegen PSV gingen ze niet zo heel lekker. Topstuk dit! Niks aan toe te voegen!

Blijf alsjeblieft dit soort stukken schrijven!

Je bent wel CE van aardig veel landen/clubs. Ik vraag me af hoe je zo'n binding kunt hebben met zoveel clubs? Het stuk zelf is daarentegen wel indrukwekkend. Ga vooral zo door!

10 april 2012 om 14:42

ten eerste: dankjewel voor het compliment. ten tweede: ik ben geen clubexpert van karlsruher of oekraine. ik ben alleen clubexpert van polen en willem II. maar al mijn ce's hebben een onderwerp wat bij één van deze twee past. de moderator is telkens aardig genoeg om een passender logo naast mijn ce te zetten, zodat mensen weten met welke club het onderwerp het best in verband gebracht kan worden. dankje moderator als je dit leest

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Karlsruher SC

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 2. Bundesliga
SpelersPositieW
Choi Kyoung-RokMiddenvelder73
M. GersbeckKeeper70
P. HofmannAanvaller74
F. SchleusenerAanvaller70
L. CuetoMiddenvelder60
J. GondorfMiddenvelder60
F. KaufmannMiddenvelder60
Voor de complete selectie: Clubpagina Karlsruher SC.

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren