De allerlaatste kans voor een historisch bolwerk

Oost-Groningen, een regio waar historisch gezien de relatieve armoede al jarenlang overheerst en waar mensen moeilijk te doorgronden zijn. De Veenkoloniaal is nuchter, cynisch en niet snel ergens voor te porren. Maar als de Kolonist ergens voor gaat, dan gaat hij ook echt ergens voor.

/

Toen Henk Eising begin juli 2010 aantrad als algemeen directeur bij SC Veendam, was zijn doel om de club het uithangbord van Oost-Groningen te maken. In een relatief zwakke regio een absolute publiekstrekker creëren. Hij wilde dat de inwoners weer trots werden op hun roots. Een geweldig seizoen en een vierde plek zorgden ervoor dat SC Veendam weer hot was in de provincie. Helaas vielen er nog vele lijken uit de kast en de zakenman moest alle zeilen bijzetten om de club ‘in de benen te houden’. De Parel van de Veenkoloniën mocht echter met een minimale begroting beginnen aan het seizoen 2011/12. Joop Gall nam afscheid na zes turbulente jaren en als opvolger werd Gert Heerkes gepresenteerd. Peter van der Vlag, Michael de Leeuw en Anco Jansen werden verkocht en de club presenteerde Tom Bodde als nieuwe man achter het Commercieel Kolonisten Offensief.

Helaas werd het sportief een erg mager jaar aan de Langeleegte. De drie punten waren eerder uitzondering dan regel en qua defensie was het af en toe zo lek als een mandje. De talentvolle doelman Leonard Nienhuis moest vaak vissen en het enige lichtpuntje naast de excellerende Anco Jansen was en is spits Jonathan Opoku Agyemang. En zodra de sportieve prestaties uitblijven, komt er minder publiek, zijn sponsoren minder happig op een business seat en draait de club minder omzet.

Het aloude probleem duikt dan weer op: er is geen geld. Aangezien de laatste jaren financieel ook al niet te best waren, zit de club voor komend seizoen opnieuw in zwaar weer. Directeur Eising valt in deze weinig te verwijten, want hij saneerde daar waar het kon. Het beloftenteam is opgeheven, restaurantbezoekjes bij een uitwedstrijd zijn uit den boze en de spelers krijgen geen wedstrijdpremie meer. Volgens Eising heeft de club ‘de laagste kostenkant van de Jupiler League’. Daartegenover staat de inkomstenkant en daar schort het de laatste jaren nogal aan. Het heeft zeker te maken met de minimale slagkracht op de commerciële afdeling. Personen als John Kaspers en Martin Drent vertrokken en in hun plaats hield Steven Graver het slechts enkele weken vol. Met andere woorden, ook deze afdeling werd voornamelijk door Eising zelf gerund. Nieuwe sponsoren waren nauwelijks te verwelkomen, ook niet na de geweldige vierde plaats van het afgelopen seizoen. Alleen grote partijen als FC Groningen en Groningen Seaports werden Kolonist, daar waar Eising zelf hoopte om tien van deze organisaties te binden.

De regio is nu aan zet. Bij het noemen van de naam SC Veendam en het bezoeken van de Langeleegte krijgt menig voetballiefhebber kippenvel om de authenticiteit van de club. Een enorme historie, die al begon in 1894 en in 1954 werd doorgezet, toen de club ook aanwezig was bij de start van het betaalde voetbal in Nederland. Het is echter de allerlaatste kans voor een absoluut instituut en het is te hopen dat Oost-Groningen er nu massaal achter gaat staan, anders is deze schitterende club ten dode opgeschreven.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 3 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

5 reacties (laatste reactie door bustan)

Groot respect dat je regelmatig schrijft over Veendam. Een clubje in de donkerste schaduw van het Nederlands betaald voetbal, dat ook wel blijkt uit het geringe aantal reacties. Toch blijf je over Veendam schrijven, dat siert je en daarom verdien je in mijn ogen de hoogste beoordeling. Sterkte.

Mooi stuk! Toch wel een club met een rijke historie en het zou echt jammer zijn als Veendam failliet zou gaan. Een voetbalclub als sc Veendam creëert toch wel een soort van eenheid in een stadje als Veendam e.o.
Ik hoop dat ze weer financieel er boven op komen en dat ze ook op sportief vlak weer hun naam eer mogen aan doen.

Ik heb toch het idee dat Veendam is deze tijd niet meer echt levensvatbaar is. De mooiste periode voor de club stamt nog uit de tijd dat profvoetbal in de kinderschoenen stond. Met zo'n economisch zwakke regio, weinig inwoners en een goed presterende Eredivisieclub om de hoek is het imo beter om in de Topklasse verder te gaan.

Laat Veendam weer ergens voor staan. Krijg de lokale bevolking er weer achter en kweek weer het Veendam gevoel. Mensen associëren zich niet graag met een club die altijd maar de eindjes aan elkaar moet knopen met een pover toekomstperspectief. Ik vind het knap zoals ze het nu doen, maar om structureel weer mee te doen zal er toch echt uit een ander vaatje getapt moeten worden. Wellicht een fusie met FC Emmen?

Je hebt duidelijk je huiswerk gedaan. Het klopt dat het de laatste jaren redelijk chaotisch is geweest, maar ik denk dat je wel een belangrijk aspect vergeet te benoemen, of je moet het hebben samengevat met de uit de kast vallende lijken. Er was namelijk een aantal jaren terug enorm nieuws uit Veendam, waarbij het ging over het stadion in de vorm van een banaan. In die tijd was er een bestuur dat door middel van vriendjespolitiek handelde naar de wensen van Jans N.
In die tijd zijn de problemen gecreeerd door loze beloften aangaande financiële ruimte en garanties. Om die problemen te herstellen gecombineerd met een overlijdende grote geldschieter, was een hele moeilijke opdracht...
Mbt afgelopen jaar zou je Hans van der Zalm nog kunnen benoemen , die orde op zaken had moeten stellen, maar ook dat voornemen bleek te lastig...
Wanneer SC Veendam het niet haalt, zal een doorstart in de Topklasse er niet komen en ook een fusie met Emmen zie ik niet gebeuren.. Het zal helaas het einde betekenen van een gigantisch stuk historie van het Nederlands betaald voetbal..
Al met al toch een goede afspiegeling en iemand die het clubexpert aspect goed bij de hand heeft.

De Langeleegte. De lichtmasten. Horizonmagneten die ooit de veenkolonie in lichterlaaie zetten.

SC Veendam staat, tegen wil en dank, al lang niet meer voor het geromantiseerde symbool van de Nederlandse pendant van ‘grimsby on a Tuesday Night’; maar voor marginaal gerommel in ‘no man’s land’. Kippenvel heeft inmiddels plaats gemaakt voor meewarigheid. Het even aandoenlijke als armoedig ogende clubembleem symboliseert die teloorgang.


Sterfhuisclubs en abattoirverenigingen uit Veendam, Emmen, Apeldoorn, Oss, Dordrecht, Ijmuiden, Haarlem, Almere en Roosendaal zijn de principale oorzaak van de voetbal-anemie op Jupiler-niveau.


Eén van de overlevingskansen schuilt in het afschaffen van de fullprof-status. De Knvb dient de licentie-voorwaarden te versoepelen en het verplichte aantal contractspelers af te schaffen. In dat geval zijn clubs als Veendam gemakkelijker in staat om een reëelere begroting samen te stellen die afgestemd is op potentie en de werkelijkheid reflecteert.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

SC Veendam


78 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina SC Veendam.

In de wandelgangen

Woensdag 26 januari
Een overgang van Álvaro Morata naar Barcelona is uitgesloten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren