Brabantse nachten zijn lang

Het was weer woensdagavond, tijd voor een voetbaltraining. In de kleedkamer kwam de trainer binnen met een nieuwe jongen. De trainer deelde mee dat hij nieuw was bij de vereniging en vanaf nu in ons team zat. Wij verwachtten er niet veel van, een jongen die nieuw is bij het voetbal. Die training liet hij zien wat hij in huis had. Bij de partijvorm aan het einde schoot hij de eerste bal die hij kreeg geweldig in de bovenhoek vanaf een meter of twintig. Iedereen stond versteld. Voor mij was het duidelijk: deze jongen kon het nog heel ver schoppen.

Ieder jaar zaten we bij elkaar in het team. Hij ontwikkelde zich fantastisch op voetballend gebied, maar hij begon ook een buikje te krijgen. Hij kon het conditioneel allemaal minder aan. Hij liep heel weinig in een wedstrijd, wachtte gewoon zijn balletjes af. Nog steeds was hij een van de beteren van het team, hij speelde zonder moeite drie, vier, vijf man uit. Met zijn voetrol was hij een fenomeen onder de jeugdspelers. Je weet dat hij het gaat doen en toch trap je er in. Hij was altijd een leider, de baas in de kleedkamer. Hij had ondanks zijn gewicht een geweldige uitstraling. Iedereen had respect voor hem. Hij was slim op het veld, al zijn passes kwamen aan en kon een wedstrijd voor je winnen.

Op een dag kwam hij met een kwaad gezicht de kleedkamer in. Nadat ik vroeg wat er aan de hand was, antwoordde hij boos dat zijn ouders gingen scheiden. Ze hadden wel vaker ruzie, maar nu gingen ze definitief uit elkaar. Hij moest maar de ene week bij zijn vader en de andere week bij zijn moeder gaan wonen. Hij vond dat ze totaal niet aan hem hadden gedacht en dat ze vanwege hem en zijn kleine zusje bij elkaar zouden moeten blijven, zodat zij een gelukkigere jeugd zouden kunnen hebben. Om de week bij de ander wonen zag hij niet zitten. Het mocht allemaal niet baten, zijn ouders hadden een besluit genomen en waren niet van plan daarvan af te zien.

Weer twee jaar verder. Nu begint zijn levenswijze echt een probleem te worden. Naast teveel eten ging hij ook roken, drinken en later ook drugs gebruiken. Het werd allemaal steeds minder. Hij nam voetbal niet serieus. Regelmatig kwam hij met een kater op de training. Hij bleef een uitstekende voetballer, maar kon nauwelijks meer een halfuur vol gas spelen. Met lede ogen zag ik aan hoe hij zijn kans op een carrière als profvoetballer verspeelde. Ik probeerde hem nog te helpen, maar het was te laat. Het kon hem allemaal niet meer schelen. Wat eerst zijn grote passie was, werd een ding dat hem niet uitmaakte wat er gebeurde. Waar hij eerst een vrolijke jongen was, werd hij een grote chagrijn.

Nooit kwam hij hogerop. De trainers dachten dat hij het niet aan zou kunnen vanwege zijn gewicht. Doodzonde dat hij hier nooit in is begeleid. Zijn techniek en inzicht zijn geweldig. Ik weet zeker dat hij het met een goede begeleiding gered zou hebben in het profvoetbal. Jammer genoeg bood niemand hem hulp aan, iedereen zeurde maar dat hij niet de juiste mentaliteit had. Mentaliteit is niet altijd een probleem dat je alleen kunt oplossen, je hebt er hulp bij nodig. Het is natuurlijk veel makkelijker om hem gewoon het label te geven: slechte mentaliteit. Hij had niet die discipline om van de fastfood en dergelijke af te blijven, waarna hij drugs ging gebruiken.

Waarom doen mensen altijd toch zo makkelijk over mentaliteit? Als bij iemand fysiek iets niet in orde is dan moet er van alles aan gedaan worden en krijg je aandacht van iedereen, als je niet de juiste mentaliteit hebt wordt je juist genegeerd. In mijn ogen verergert dat alleen maar de situatie, zulke problemen hebben juist aandacht nodig. Als iedereen je negeert dan is het veel moeilijker om de knop om te zetten, terwijl wanneer je juist veel aandacht krijgt, wil je vaak meer doen om een gezonde leefwijze te maken.

Op deze manier gaan er heel veel talenten verloren voor de voetbalwereld. Bij het amateurvoetbal zal de individuele begeleiding een stuk beter moeten, daar zal het profvoetbal veel profijt van krijgen. In mijn ogen moet iedere amateurvereniging een psycholoog of een maatschappelijk werker in dienst hebben, om de jeugd te begeleiden. Dan worden gevallen zoals deze misschien voorkomen. Een psycholoog had hem ook kunnen helpen goed om te gaan met het scheiden van zijn ouders. Zij kunnen zich goed verplaatsen in zijn situatie en daardoor kunnen zij hem goed helpen.

Ik heb geen idee wat er van hem geworden is. Vorig jaar is hij gestopt met voetbal en sindsdien heb ik hem alleen nog maar een paar keer vluchtig gezien in het voorbijgaan, waarbij we niet veel verder kwamen dan: "Hoe gaat het?" Ik hoop dat hij zelf de knop kan omdraaien, of inziet dat hij hulp nodig heeft. Het is misschien te laat voor hem om nog een succesvolle voetballer te worden, maar het is zeker nog niet te laat om zichzelf te redden.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 18 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door maikelvddj)

Bedankt voor het lezen van mijn CE, hopelijk is hij jullie bevallen

Voor er vragen over komen, wil ik graag duidelijk maken dat ik mijn vriend anoniem wil houden.

Een keer een ander soort CE. Leuk om te lezen, goed gedaan.

Leuke insteek, ook al gaat het niet over een club of iets dergelijks, toch een goed onderwerp om te benoemen. Jammer genoeg heb je het in de verleden tijd geschreven en soms verwissel je dat met tegenwoordige tijd, waardoor het allemaal net wat minder makkelijk leest. Als je in de voltooid tegenwoordige tijd schrijft, bind je het publiek makkelijker aan je. Had ook nog wel iets meer ´leven´ in je CE willen zien. Beschrijf wat hij kan met een bal, omschrijf zijn hoogstandjes, maak het net iets meer beeldend. Toch vind ik het een knappe poging en leuk dat je een keer iets anders probeert dan wat gewoon is.

3 sterren en ga zo door

Goede CE, lengte is goed en hij was makkelijk en leuk om te lezen.

Alleen dat elke club een psycholoog zou moeten aanschaffen is wel kansloos, amateurclubs hebben het financieel enorm moeilijk. Het gaat ook best wel ver om voor deze jongens speciaal een psycholoog aan te schaffen. Als iemand nog overgewicht krijgt van 3 keer(?) per week sporten ligt het denk ik gewoon meer aan zijn lichaam.

Ik geef je 4 stars voor deze CE

Ik heb je verhaal gelezen. Maar ik vind de titel echt helemaal niet bij het verhaal/onderwerp passen. Ik kan de link echt niet leggen.

Ik vind het overdreven dat elke vereniging een psycholoog ofzo in huis moet hebben. Zoiets moet je aan de scholen overlaten bijvoorbeeld. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Amateurvoetbal, moet amateurvoetbal blijven. Met dat soort functies wordt het veel te proffesioneel.

Ik geef je 3 sterren. Ik vind het niet goed, maar zeker ook niet slecht. Maar het leuke ervan is dat je je mening geeft over een onderwerp dat niet zo voor de hand ligt.

4 april 2012 om 22:03

de titel slaat op het vele uitgaan van de jongen, het gebruiken van drugs, het roken en het drinken

6 april 2012 om 16:31

Ik had dan toch voor een duidelijkere titel gekozen. Ik dacht namelijk eerst dat het over NAC ging, omdat dat een beetje hun clublied is.

Een origineel, persoonlijk verhaal, maar wel eentje die voorbijgaat aan de werkelijkheid. Dat hij een aantal aspecten heeft die overeenkomstig zijn met aspecten die sommige professionele voetballers hebben (talent in dit geval) betekent niet dat hij echt een gemis is voor het spelletje. Alleen de allerbeste voetballers breken door, en iemand die een supertalent is bij een 'normale' vereniging mag vaak blij zijn als hij de middenmoot bereikt in de Eredivisie.

Misschien heeft die jongen hulp nodig gehad of nog steeds nodig, maar dat staat helemaal los van het voetbal. Daarom vind ik het geen goede CE. Het is natuurlijk zo dat mensen met problemen hulp kunnen gebruiken, maar daar hoef je niet zoveel woorden aan te wijden.

mooi verhaal, maar wat heeft de titel er mee te maken?

5 april 2012 om 20:35

Dat legt hij hierboven uit. Met de lange Brabantse nachten bedoelt hij het vele uitgaan, drinken en drugsgebruik.

In de tekst word verwezen naar, roken, drank, drugs en dat hij regelmatig met een kater op de training kwam vandaar de titel Brabantse nachten zijn lang gok ik (veel uitgaan etc)

Doet me denken aan mijn oom, die het in zich had om het ver te schoppen, vanwege de dood van zijn vader aan de cocaine is geraakt en zijn talent dus nooit waar had kunnen maken.

Mooie CE man, ik hou wel van dit soort stukken.

5 sterren

Het onderwerp vind ik origineel, iets wat ik hier op Voetbalzone nog nooit heb gelezen.

Het stuk vond ik jammer genoeg niet fijn weg lezen. De zinsopbouw is soms van minimaal niveau en de gebruikte taal vind ik soms kinderlijk.

Tevens doe je meerdere aannames. Ik zal er twee citeren:

''een psycholoog had hem ook kunnen helpen goed om te gaan met het scheiden van zijn ouders. Zij kunnen zich goed verplaatsen in zijn situatie en daardoor kunnen zij hem goed helpen.''

''bij het amateurvoetbal zal de individuele begeleiding een stuk beter moeten, daar zal het profvoetbal veel profijt van krijgen.''

Hoe weet je dat een psycholoog hem goed had kunnen helpen? Misschien had hij geen behoefte aan een psycholoog. Tevens is het maar de vraag of het profvoetbal baat erbij heeft als amateurclubs maatschappelijk werkers en psychologen in dienst nemen (kan een amateurclub dat financieel bolwerken?). De invloed van psychologen en/ of maatschappelijk werkers op een mentaliteitsprobleem is immers niet bekend. Hiervoor had je een deskundige bron kunnen bellen, iemand die voetballers begeleidt, een manager van een professionele voetballer of een psycholoog. Dit zou je verhaal overtuigingskracht geven. Nu worden er teveel aannames gedaan zonder het gebruik van een deskundige bron (we moeten van jou maar aannemen dat het waar is), waardoor ik het verhaal allerminst overtuigend vind.

Dit is weer eens wat anders. Toch vind ik het een goede Ce.
Ik vind dat je hier een interessant onderwerp aankaart.
Het zou natuurlijk mooi zijn als zulke talenten begeleid kunnen worden. Ik ben bang dat niet elke amateurclub zo'n begeleider kan betalen of het zouden natuuriljk vrijwilligers moeten zijn.
Ik geef je 5 sterren, omdat ik de CE erg lekker vond lezen en het ook nog eens een speciaal onderwerp is.

Pff, gaat iedereen hier zeiken over spelling. Kijk eens naar de strekking van het verhaal, hij maakt een goed punt!

Goed stuk inderdaad, komt me heel herkenbaar voor. Heb meerdere jongens zien falen in topsport omdat ze problemen hadden... Echter zitten er ook een paar die hun talent weg gooien, omdat ze stappen en drinken, drugs, etc belangrijker vinden, tja dat is hun eigen keus..

Er zijn in Nederland wachtlijsten voor mensen met écht psychische problemen maar jij wil een psycholoog of maatschappelijk werker bij elke amateurclub? Omdat er anders misschien een paar talenten verloren gaan die wat extreem pubergedrag vertonen na een scheiding?
Ik hoop toch echt dat je als je hier nog een keer goed over nadenkt, de realiteitszin hebt om in te zien dat dit naast ridicuul, volslagen onhaalbaar is.

Leuk geschreven, maar de motivatie van iedere voetballer zal toch echt vanuit zichzelf moeten komen. Iemand kan je helpen om af te vallen, maar als diegene weggaat, zal je het toch echt zelf moeten doen. Je hebt altijd zelf een keus.

voor veel mensen waarschijnlijk een zeer herkenbaar verhaal, omdat vrijwel iedereen die gevoetbald heeft zo'n enorm talent in het team had dat het vergooid heeft door drugs (kort gezegd). ik ook, gozer was fysiek ver, in de E-tjes al een kop groter dan de rest en een aangeboren talent, besliste in zijn eentje wedstrijden, soms vanaf de aftrap. hoewel een vrij treurig onderwerp dus grappig om te lezen dat er meer mensen met zo een verhaal zijn.

echter de essentie van je verhaal, je roep om psychische ondersteuning bij amateurclubs is wat mij betreft ver van de realiteit. zoals Kidred ook al aangeeft. sportverenigingen zijn een zegen voor de samenleving want geven vooral jeugd de gelegenheid te bewegen en hebben een belangrijke sociale functie. de problemen die je beschrijft, scheiding, ongezond eten, drugs zijn maatschappelijke problemen. ondanks de bezuinigingen zijn er in nederland ongekende faciliteiten voor mensen met dit soort problemen, als het je zo aan je hart gaat stel ik voor dat je een studie social work kiest en er gaat werken. maar laat iedereen doen waar die goed in is en maak dit niet de taak van amateur voetbalverenigingen, ten bate van het maximaal benutten van nederlands voetbal talent. dat zou echt te ver gaan.

je kunt het beter bitter zien: dit is een logische eerste schifting voor dit soort jongens, zonder dat er een scout aan te pas hoeft te komen. geloof me een zuiver natuurtalent op wereldniveau wordt op zeer jonge leeftijd naar een topclub gehaald en krijgt daar meer ondersteuning dan een amateurclub ooit beschikbaar kan stellen.

hoewel ik het dus zeer met je oneens ben vind ik het een goede invalshoek en prima verhaal.

Zeer goed geschreven, wat anderen een probleem vinden, vind ik juist goed gebruik van de prasesens historicum.
Verder vind ik het ook een leuk verhaal je hebt een duidelijke mening en hebt geen problemen die uit te drukken. Al was het verhaal ietwat saai, het was goed.

Gewoon een erg mooi stuk waar ook nog eens een doel achter zit. Mijn complimenten.

Opzicht een goed stuk. Je hebt m'n advies goed gebruikt, haha. Hoewel het eerste deel van mij iets beter mag, vind ik dat het een goede is CE geworden. Je kaart een opvallend onderwerp aan en leidt het leuk in met een verhaal wat je zelf hebt meegemaakt.

Voor vijf sterren vind ik het iets te matig, maar met vier hoef je niet te klagen, vind ik.

Goed stuk, ik kan me wel vinden in jouw verhaal. Ik denk ook dat clubs zich meer op het mentale aspect moeten richten. Hierdoor kun je in mijn ogen veel meer uit talenten halen.

Goeie stuk apart ook . Heb hetzelfde meegemaakt alleen gingen de ouders niet scheiden maar was zijn pa overleden na een ongeluk dus kan me erg goed vinden in deze CE . dikke 5 sterren van mij !

Mooi verhaaltje misschien elke club een psycholoog niet zo goed die personen hebben de juiste vrienden nodig of een ouder iemand (trainer)

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Woensdag 28 juli
Juventus wil niet meer dan twee miljoen euro neertellen voor Kaio Jorge. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren