Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

In de schaduw van Barca en Real

Laatste update:

Het is op dit moment geen pretje om supporter van Valencia te zijn. We staan weliswaar nog op de derde plaats, al zijn we hard bezig deze positie van de hand te doen. Het is zelfs nog goed mogelijk dat we aan het eind van de rit met lege handen staan. Het gat naar de zevende plaats is immers maar zes schamele puntjes. Geen Champions League-voetbal zou al een drama zijn, maar helemaal geen Europees voetbal zou een regelrechte schande betekenen. Maar het verschil in punten met nummer zeven, Atletico Madrid, is nog niet eens datgene wat verontrustend is. Het verontrustende is vooral het gat naar nummer twee, Barcelona. Met vierentwintig punten voorsprong is er eigenlijk meer sprake van een gigantische kloof. Wij zijn, samen met de andere zeventien Spaanse ploegen, niets meer dan figuranten in de grote Real-Barca Show.

Dat Valencia niet meer de absolute topclub van weleer is, dat is natuurlijk duidelijk. In het begin van deze eeuw bereikte los Che tweemaal de finale van de Champions League, die helaas beiden verloren gingen. Daarnaast werd Valencia in 2002 en 2004 kampioen van Spanje en won het in 2004 ook nog de UEFA Cup. Er speelde in die jaren fantastische spelers als Gaizka Mendieta, John Carew, Roberto Ayala, Claudio Lopez, Mista en Kily Gonzalez in Valencia. Na 2004 werd het rap minder. De club had in die succesjaren veel te veel geld gespendeerd. Ze wilden blijven aanhaken bij de Europese top en dit ging gepaard met wanbeleid van de bovenste plank. In Spanje is het niet ongebruikelijk om jezelf in de schulden te steken en Valencia had een enorme schuld. Daarnaast bleven de sportieve successen uit terwijl de schulden maar opliepen. Kortom, de club zat in zwaar weer. Ze waren nu gedwongen om hun beste spelers te laten gaan. David Villa vertrok naar Barcelona en David Silva en Juan Mata vertrokken naar topclubs in Engeland. Deze spelers werden uiteraard enorm gemist, maar het was nu eenmaal noodzakelijk om te overleven.

De club is nu hard aan de slag deze schuld verder omlaag te brengen. Zo werd er een salarisplafond ingesteld en ook de verhuizing naar een nieuw stadion over een paar jaar moet geld gaan opleveren. Het lijkt erop dat er nog net op tijd is ingegrepen. Ploegen als Deportivo la Coruna en Celta de Vigo, die toch jarenlang bovenin meedraaiden, zijn door financiële problemen zelfs afgezakt naar de Segunda Division. Zover is het bij Valencia gelukkig niet gekomen, maar de supporters dienden wel hun verwachtingen bij te stellen. Het is natuurlijk moeilijk om aan de absolute top te blijven staan als je genoodzaakt bent om je beste spelers te verkopen. Maar terwijl het team van Valencia achteruit ging en terugviel naar het niveau ‘Europese subtop’, daar gebeurde er bij andere clubs iets heel anders.

Bij Barcelona en Real Madrid was er namelijk totaal geen sprake van achteruitgang. Voor astronomische bedragen werden spelers als Kaka, Zlatan Ibrahimovic en Cristiano Ronaldo binnengehaald. Er werd met geld gesmeten, ondanks dat de financiële situatie van beide teams niet bepaald florissant is. Maar het dient gezegd te worden, het bracht wel resultaat. FC Barcelona en Real Madrid staan mijlenver voor op de concurrentie in La Liga. Ze beschikken over grote selecties vol met topspelers. Waarschijnlijk zouden Real Madrid en Barcelona zelfs nog bovenaan staan als ze enkel hun wisselspelers zouden opstellen. De laatste twee jaar behaalden ze allebei meer dan negentig punten in de competitie en ook dit jaar zal dat waarschijnlijk gaan gebeuren. Daarnaast heeft Real Madrid al honderd! keer gescoord in dertig wedstrijden en staan de tellers van Ronaldo en Lionel Messi op zevenendertig en zesendertig. Je zou bijna denken dat Radamel Falcao van Atletico Madrid er met twintig doelpunten niks van kan.

Ook in Europa lijken beide ploegen weinig te duchten te hebben van de concurrentie. Bijna iedereen gaat er dan ook al vanuit dat Real Madrid-Barcelona de finale van de Champions League zal worden. Of dit wel zo leuk is, is nog maar de vraag omdat El Classico steeds meer uitmond in een ordinaire schoppartij. Dit komt mede omdat op deze wedstrijd zoveel druk zit omdat ze elkaars enige concurrent zijn.

Ik verwacht dat ook de komende jaren Real Madrid en Barcelona de dienst zullen blijven uitmaken in Spanje. De FIFA koketteert wel met scherpere regels, maar in de praktijk worden de grote ploegen vaak gespaard. Zolang Barcelona en Real Madrid op deze voet door kunnen gaan blijft deze gigantische kloof bestaan. La Liga is een ontzettend voorspelbare competitie geworden, waar er twee strijden voor de titel en de andere ploegen maximaal derde kunnen worden. Het niveau van de overige ploegen is best hoog, dat bevestigen ook weer de Europese resultaten dit seizoen. Maar het staat in schril contrast met het niveau dat Barcelona en Real Madrid halen. Waar andere competities spannender worden, daar wordt die van Spanje het helaas niet.

Bij Valencia zit er niks anders op dan geduld hebben. Tientallen miljoenen uitgeven is geen optie en op een gezonde manier aansluiting vinden is onmogelijk. We zullen ons tevreden moeten stellen met een derde plaats en in de schaduw van deze twee ploegen blijven staan. Net zo lang, tot voor hun de zon ook een keer ondergaat en ze bij ons in de schaduw terecht komen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Een erg leuk en interessant stuk om te lezen. Ik merk dat je een echte liefhebber van de club ben. Er staat genoeg informatie in. Dat vind ik erg belangrijk bij een CE. Goed gedaan. Hierdoor ben ik meer te weten gekomen over deze club, waar ik eigenlijk niet zoveel van af wist.

Als ik je een tip mag geven, had je het minder over RM en FCB moeten hebben. Het had meer over jouw club moeten gaan in plaats van over hun. Je hebt daar net een te groot stuk tekst aan gewijd, vind ik. Hier had je meer wetenswaardigheden over Valencia neer kunnen zetten. Dit is een gemiste kans. Zeker omdat iedereen wel weet hoe het financiele -en transferbeleid van de beide topclubs is in vergelijking met de andere clubs.

Ik geef je 4 sterren.

Ik vins het een leuk stuk om te lezen, omdat het onderwerkp mij intresseert. Tja ik denk dag real en barca de komende 5 allebei steeds in de top 2 eindigen, omdat het financieel gezien de goeie weg opgaat met real en barca terwijl ze wel grote spelers kunnen kopen.
5 sterren mijn vriend en suc6 zondag zal je wel nodig hebben

5 april 2012 om 09:15

Hahah dankjewel, wordt inderdaad een pittig weekje. Zou leuk zijn als je ook echt 5 sterren geeft ;

5 april 2012 om 10:07

Jaaa nu zit ik met een probleem ik heb die 5 sterren algegeven, maat het staat er niet en ik kan ook niet opnieuw sterren gevev, denk dat dit komt omdat ik op de ipad zit.
Sorry.

5 april 2012 om 10:20

Ik zie ze nu wel. Hartelijk dank :D

Ik heb een zwak voor deze club en begon dan ook met smart deze CE te lezen en het valt een beetje tegen vanwege de geringe informatie over Valencia. Uiteindelijk vind ik het eerder een betoog tegen de ongebreidelde koopwoede van Real en Barca.
En persoonlijk vind ik dat je Pablo Aimar zeker had moeten vermelden en ook nog wel Joaquin,

drie sterren

Goed stuk, ik deel je sentiment. De dominantie van Real en Barca doet mijn eigen interesse voor de Spaanse competitie behoorlijk afnemen. Er gebeurt natuurlijk genoeg interessants maar zoals jij ook al zei, het gat is gewoon zo ontiegelijk groot. Ook in Europa valt dit me op; AC Milan was ondanks de goede wil grotendeels toch een figurant in de strijd met Barca en dat vind ik jammer. En toch, aan alles komt een eind, ook aan de financiële megalomanie van grote clubs als Barca en Real. Tenminste, dat hoop ik, door middel van een salarisplafond dat voor de hele competitie geldt. Of is dat weer een idee 'dat de groei van het voetbal' afremt?

Prima stukje, je gaat alleen niet heel diep in de materie.
Neem Soler, oud voorzitter, heeft tussen 2004 en 2008 de club veel te opportunistisch geleidt. Misschien had je hier wat meer aandacht aan kunnen besteden.
Ben het met je eens dat het wel knap is, zeker met depor en celta in het achterhoofd, dat de club het de laatste jaren gewoon goed doet. Dit is zeker te danken aan een goed scoutingbeleid en het geven van een kans aan jong talent.

''na 2004 werd het rap minder. De club had in die succesjaren veel te veel geld gespendeerd. ''

Dit stukje klopt niet helemaal, de uitgaven waren net als vandaag de dag helemaal niet hoog en men was vooral bezig met het scouten van goedkopere spelers met veel potentie. Toen kwam Soler met zijn miljarden en smeet redelijk met geld(joaquin 25m is de duurste aankoop uit de geschiedenis, vandaag heb je voor dat geld niet eens een Braziliaan van 18 jaar) , ruim 80% van de schulden komt door veel te hoge salarissen, het nieuwe stadion en dat Soler veel in zijn eigen zak stak ipv in die van de club. Het perfecte voorbeeld is Asier Del Horno, was helemaal niet nodig en heeft in 5 jaar tijd 20 miljoen verdiend bij Valencia terwijl die slechts 15 wedstrijden heeft gespeeld.

Prima stuk, je zegt waar het op slaat, hiervoor lees ik deze dingetjes ;
Je schrijfstijl is ook fijn.

Prima stuk, en ben het helemaal met je eens. Eigenlijk is het gewoon competitievervalsing, maar zolang Fifa de grote ploegen blijft sparen zal er nooit verandering in komen.
Schitterende slotzin trouwens!

Prima stuk en je zegt precies wat er aan de hand is. Competitievervalsing. Real en Barca mogen alles en kunnen alles maar. hebben genoeg schulden om een land mee te kopen. blijven maar geld uitgeven. het is eigenlijk verschrikkelijk als je dat vergelijkt met de situatie met het nuevo mestalla

Ik vond het een leuk stuk om te lezen, maar ook niet meer dan dat. Het was meer een betoog zoals een van de comments van hierboven al aangaf.

Voor mijn gevoel werd iets teveel met de beschuldigende vinger naar Real en Barca gewezen. Terwijl Valencia het uiteindelijk aanzichzelf te danken heeft dat ze wat afgezakt zijn. Verder vond ik het voorbeeld van Ibrahimovic niet zo heel treffend, want hij is na een jaar alweer weggegaan, dus een rol van betekenis heeft hij niet echt gehad voor het succes van Barcelona.

6 april 2012 om 15:31

Het voorbeeld van Zlatan ging ook niet om zijn sportieve bijdrage. Net zo min als Kaka bepalend is bij Real. Maar ze zijn wel allebei voor een gigantisch bedrag binnen gehaald.

7 april 2012 om 15:19

Ik begrijp het, maar in je stuk zeg je dat de aankopen die zijn gedaan door Real en Barca uiteindelijk resultaat hebben gehad. Dat is dus bij Barca niet echt het geval. Het is veel meer de eigen opleiding dan het aankoopbeleid dat resultaat heeft gehad de laatste jaren.
Bij Barca is juist het enorme uitgave patroon te wijten aan de talenten die ze zelf opleiden en proberen te behouden met hoge salarissen of terugkopen en het geld wat ze aan de overige sporten besteden die onder de club vallen en waarmee ze vrijwel niks verdienen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren