Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Garrincha: dood, maar verre van vergeten

Laatste update:

Ik ben verknocht aan nostalgische voetbalverhalen van authentieke, excentrieke helden. Daarmee doel ik niet op die zogenaamde ‘helden’ beschreven in dat mierzoete magazine van vader en dochter Barend, maar verhalen over topvoetballers die het volk aangrepen. Helden die de faam van het klatergoed niet aankonden en te vroeg het leven lieten. Voorbeelden: Robin Friday 'the greatest football you never saw' en Luigi 'de Paarse Vlinder' Meroni. Twee potentiële wereldsterren die verloren zijn gegaan in de annalen van het wereldvoetbal.

Friday was een echte 'rebel without a cause' en had wel iets weg van Johan Cruijff. Hij maakte naam bij Reading, in de betrekkelijke marge van het Britse voetbal. Een man met een bizarre leefwijze doorspekt met vrouwelijk schoon en lege whiskyflessen. Wanneer Friday een aantal wedstrijden weergaloos had gevoetbald, en de interesse had gewekt van de absolute topclubs, reed hij zichzelf, doorgaans met alcoholgerelateerde uitspattingen, steevast in de wielen. Na een onvolbrachte voetbalcarrière verwaarloosde Friday zichzelf en stierf uiteindelijk op 38-jarige leeftijd op uiterst trieste wijze: dagenlang lag de volstrekt vereenzaamde Friday dood in zijn huis, alvorens hij door een familielid werd gevonden. Vermoedelijke doodsoorzaak: overdosis heroïne.

Meroni’s levensverhaal is bij kans nog dramatischer. Een vervent schilder en on-Italiaanse voetballer van het eerste uur. Zowel op het canvas als op de voetbalvelden van de Serie A beschikte hij over flair, brille en een fabelachtige techniek. Voor Genoa en Torino dartelde hij door het gras en sneed hij door een met catenaccio geteisterd land, totdat hij op 24-jarige leeftijd het leven liet. Dit geschiedde tijdens een volstrekt onwerkelijk ongeluk: na een avondje uit met een teamgenoot van Torino werd Meroni, door nota bene één van zijn grootste fans, aangereden. Na door de lucht geslingerd te hebben, reed een tweede auto over hem heen en bezegelde zijn lot. Een potentiële grootheid in de kiem gesmoord. Italië was toen (1967) in diepe rouw, maar anno 2012 herinneren louter een stelletje espressodrinkende, vergrijsde Comonaren hun fabelachtige generatie -en stadgenoot.

Friday en Meroni worden overschaduwd door één andere voetballer uit de 20ste eeuw: de onweerstaanbare Manuel dos Santos uit Pau Grande. Garrincha (vrij vertaald: het kleine vogeltje) was waarschijnlijk de meest getalenteerde voetballer van de vorige eeuw. In zijn Brazilië wordt een kleine 30 jaar na zijn dood immer met enorme bewondering over 'de vreugde van het volk' gesproken en over de ganse wereld resoneert zijn bijnaam.

Zo zat ik in januari 2009 in de New Yorkse subway het boek “Calcio” (een geweldig onderhoudend boek over het Italiaanse voetbal) te lezen, toen ik plots aangesproken werd door een kleine Zuid-Amerikaan aandoende man. Hij zei: “You obviously don’t love football”. Mijn aandacht werd direct gewekt door zijn Latijnse accent en het gegeven dat hij over ‘football’ sprak in plaats van ‘soccer’. Ik antwoordde logischerwijs: “Why? Italian football is interesting!” “But real football is played in Brazil”, diende hij mij van repliek. Ik knikte en legde hem uit dat ik onlangs het levensverhaal van Garrincha had gelezen, er enorm van genoten had en hem beter vond dan Pelé. Voor een moment was ik bang dat ik zijn held had afgekraakt en dat hij mij zou wijzen op de wonderbaarlijke statistieken van ‘Koning Voetbal’: Edson Arantes do Nascimento. Echter gingen zijn ogen fonkelen en was hij het roerend met mij eens. Sterker nog: zijn vader had in de jaren ’60 op de foto gestaan met de mythische rechtsbuiten. Die foto was nu één van de waardevolste bezittingen van zijn Braziliaanse gezin. Bij de halte ‘Battery Park’ namen we als hagelverse voetbalvrienden met een ferme handdruk afscheid.

Waarom was Garrincha zó memorabel dat hij superatleet Pelé (drie wereldbekers en 1120 doelpunten voor Santos) naar de kroon kon steken als beste Braziliaanse voetballer ooit? Op deze vraag is niet één antwoord mogelijk. Het zijn meerdere factoren die de gevallen ster van Botafogo zo geweldig maakte:

• Underdoggehalte. Garrincha werd ‘gehandicapt’ geboren. Het was alsof er een windbries zijn benen had gevormd. Hij was ‘gezegend’ met een o -en een x-been. Een baby die zo in deze tijd geboren wordt zou direct een corrigerende operatie ondergaan. In het Brazilië van de jaren ’30 was dat niet aan de orde. De dokter in zijn geboortestad Pau Grande was dan ook hard in zijn eerste oordeel: Manuel zal mank door het leven gaan. Dat een voetballer met een aangeboren afwijking als profvoetballer furore zou maken, spreekt enorm tot de verbeelding.

• Fascinerende levenswandel. Garrincha heeft tot aan zijn dood in 1983 een ongelooflijk opzienbarend leven geleden. Een greep uit zijn levensrepertoire: hij verloor zijn maagdelijkheid op 12-jarige leeftijd aan een geit, dronk vanaf zijn vroege pubertijd dagelijks enorme kwantiteiten chachacha (de Braziliaanse equivalent van rum) , liet zijn tienduizenden cruzeiro’s (omgerekend naar huidige financiële maatstaven) aan tekengeld in een matras wegrotten en verwekte plus minus 13 kinderen bij minimaal zes verschillende vrouwen op twee continenten.

• Speelstijl en kwaliteiten. Garrincha speelde zoals hij leefde: compleet bevrijd van kaders of regels. De anarchist pur sang die voor zijn plezier speelde. Hij was de koning van de schijnbeweging waarbij hij de bal überhaupt niet beroerde. Tijdens een oefenduel van Botafogo in Italië tentoonstelde dit tot in perfectie. Hij legde de bewuste linksback dusdanig in de luren, dat deze, gedurende een serie schijnbewegingen van Garrincha, niet door had dat de bal zich al enige tijd aan de andere kant van het veld bevond. Zijn dribbels hadden een hypnotiserende werking. In 1962 leidde dit zelfs tot de wereldtitel in Chili, alwaar Garrincha de trots van de natie moest torsen nadat Pelé geblesseerd was afgehaakt.

Een opsomming van proevomaster doet mijn held nauwelijks eer aan, maar het boek van Ruy Castro “The triumph and tragedy of Brazil’s forgotten footballing hero” daarentegen wel. Dit boek is een aangrijpende en adembenemende biografie. Wat mij betreft het mooiste non-fictionele voetbalverhaal ter wereld: een absolute must voor iedere zichzelf serieus nemende voetballiefhebber. Vandaar ook het vriendelijke verzoek om dit gegeven zo snel mogelijk met uw voetbalminnende buurman te delen. Als nieuwbakken Garrincha-apostel zeg ik bij deze: “Gaat heen en verkondig dit voetbalevangelie!”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Puik werk, zeer meeslepend en een goede opbouw en zelfs conclusie waarmee je aanzet tot actie, Dat boek ga ik van de zomer zeker lezen!
Normaal vind ik het de moeite niet waard om te reageren. Vaak omdat er zinloze discussies gaan volgen. In dit geval kon ik het niet laten, top dat je een voetballer 'pur sang' als Garrincha aanhaalt. Daarnaast leuk (misschien moet ik mij hier licht voor schamen) dat je mij hebt onderwezen over voor mij twee onbekende voetballers.
Hopend op een volgend stuk over Rivelino...
Goed stuk, in mijn ogen is een tien nooit haalbaar (perfectie bestaat niet) of in dit geval vijf sterren maar bij gebrek aan keuze mogelijkheid (zou je graag 4,5 ster geven), krijg je van mij vijf sterren.

12 maart 2012 om 18:19

Roberto Rivelino; goede tip gaszt! De uitvinder van de de aka oftewel flip-flap, getooid met onvergetelijke snor. Ook een mythische verschijning. Bedankt voor de mooie woorden trouwens!

Normaliter zou ik graag een uitgebreide reactie willen wijden aan zo een geweldig geschreven stuk. Helaas slaat de klok al 1 uur en zal ik doet moeten uitstellen tot morgen. Maar hierbij alvast de 5 sterren.

Oh oh man ik heb genoten .. Wat een geweldig stuk is dit man, Garrincha 1 van mijn favoriete spelers uit het verleden. Misschien we'll even groot als Pele...

Een held, legende en 1 van de beste spelers. Hoort thuis in het rijtje van Zidane, Cruijff, Best Maradona!

Ik dacht er ook aan om een CE te schrijven over hem maar je bent mij voor; mijn complimenten. Door jouw CE heb ik onmiddelijk mijn dvd's opgezet. Heerlijke beelden

Van mij de 5 sterren.

Een heel goed stuk: informatief (voor mij), origineel, goed opgebouwd en afgesloten en leest zeer lekker.

Vroeger waren de grote voetballers toch anders dan die van nu; bijzondere persoonlijkheden met toch elk een heel eigen, maar vaak ook, dramatisch levensverhaal. De grote voetballers van nu à la Messi, Ronaldo, Xavi zijn toch allemaal wat meer de ideale schoonzonen, waar overigens niks mis mee is hoor, maar ik vind types als Maradona, George Best en Garrincha toch ook erg interessant. Dit waren echte types die ik zou omschrijven als excentrieke personen die balanceerde op de lijn van gek en geniaal.

Mooie CE en wat mij betreft 5 sterren!
_____________________________________________

Off-topic:
Hiermee doel ik niet (alleen) op Proevomaster hoor, maar is niet de bedoeling dat een club-expert puur alleen over zijn club en spelers schrijft. Zo viel gister bijvoorbeeld op dat er veel clubexperts zijn die over verschillende, puur los van elkaar, clubs en spelers schrijven.

Ik kan me de Ce's van Lapulga het beste voor de geest halen; hij had verschillende Ce's van ondermeer Balotelli, La Mesa maar ook van Ajax. No offence naar Lapulga hoor, maar is dit wel de bedoeling van het hele idee van clubexpert? Ik vind dat dit ten kosten gaat van zowel kwaliteit als kwantiteit. Het lijkt mij dat je veel beter en exclusievere clubexperts krijgt. Dus je krijgt als clubexpert het recht/toestemming om te schrijven over 1(eventueel 2, mits echt toevoegende waarde) club(s). Want ik zag in de lijst van clubexperts een vrij grote lijst met vaak ook slecht werk. Begrijp me goed, ik val geen enkele clubexpert aan, heb waardering voor veel clubexperts die zo hun best doen op vaak ook hele mooie en nuttige Ce's. Zo kan ik die van Periangunner me goed herinneren vanwege het feit dat ik zeer sterk en goed vond.

12 maart 2012 om 08:46

Hetgeen waarom ik over verschillinde onderwerpen schrijf en dus niet een bepaalde club, is omdat ik het 'clubexpert zijn' meer zie als een column schrijven. Dus gewoon over onderwerpen stukken schrijven die me aanspreken. Van Hanegem schrijft bijvoorbeeld ook columns en doet dat niet speciafiek op alleen Feyenoord, maar meerdere onderwerpen. Maar ik snap je wel en als ik over 1 club moest vertellen, dan was het Barcelona. Kwam er nog 1 club bij, dan zou het Ajax zijn.

Maar even over het stuk. Een ontzettend mooi stuk. Veel informatie wat ik altijd leuk vind. Bedankt hiervoor en de 5 sterren!

12 maart 2012 om 12:54

Kijk, wat ik bedoel is het volgende: je stukjes over La Masia en Sergio Busquets vind ik zeer sterk en daarin merk ik ook dat je weet waar je over schrijft en dat met een bepaalde passie hebt gedaan. En zo vond ik het studie van Balotelli wat op een wikipedia-verslag lijken, allemaal vrij bekende informatie gevoegd tot een stukje. Ik snap dat jij daarin ook alleen het internet tot je beschikking hebt, maar als je bijvoorbeeeld na jouw stukjes kijkt over barca, waar je echt geweest bent, dat je wel veel nuttige informatie weet te vertellen en ook op een zeer aantrekkelijke manier. Bij Mario had ik het gevoel dat jet móest schrijven ipv dat je erover wou schrijven.

Er zijn tal van clubexperts die 1 of 2 Ce's hebben geschreven en je ze daarna niet meer ziet. Ik mis een bepaalde exclusiviteit waar een beperkt aantal dit recht krijgen. Er zit na mijn inziens gewoon een boel 'niet-goed-werk' tussen. En volgens mij zijn er maar weinig mensen die werkelijk 'expert' zijn in verschillende clubs, competities of landen. Want volens mij was dat toch ook hele idee achter clubexpert, dat je mocht gaan schrijven over 1 bepaald land of club?.

Nogmaals: het is geen aanval op jou gericht hoor, want je hebt ook een aantal goede en mooie Ce's geschreven mbt Barcalona. Alleen ik zou graag willen zien dat er nog is goed naar het idee van clubexpert wordt gekeken. Heeft Voetbalzone hier een andere mening over of heb ik gewoon ongelijk, dan is dat zo, maar ik wou het even aankaarten.

En Proevomaster, ik zal hier niet te veel meer offtopic gaan, excuus.

12 maart 2012 om 13:05

Het is trouwens La Masía, maar dat even terzijde . Ja, ik vond dat stuk van Balotelli ook wel leuk om over te schrijven. Maar ik snap dat er niet zoveel nieuws aan zat. Daar was ik zelf daarna ook achter gekomen. Maar oke, ik snap je punt.

Met je tweede stuk ben ik het gewoon helemaal mee eens. Sommige zijn geen expert ervan, maar willen daar gewoon een stuk over schrijven.

En laten we het maar inderdaad afsluiten, excuses.

12 maart 2012 om 21:08

Ambtelijke molens draaien langzaam, Vz-molens ook soms.

Achter de schermen hebben we zeker discussies over wat wel en wat niet kan en welke richting we op moeten.

Ik spreek nu op persoonlijke titel als ik zeg dat ik de term Ce graag zag verdwijnen en deze vervangen wordt door VZC oftewel Voetbalzone Columnist.
Dat geeft meer ruimte, het mooie van beoordelen is dat je de mindere colmnisten er toch uithaalt, tenminste als beoordelingen niet door blinde club-liefde/haat worden beïnvloed.

Niets aan toe te voegen
5

Het heeft geduurd, maar daar was dan het stuk over Garrincha. Geen toevoegingen, 5*.

Normaal gesproken lees ik dit soort stukjes niet, maar om een of andere reden greep de titel mijn aandacht. Ik ben blij dat ik toch eventjes ben gaan kijken!

Ge-wel-dig stuk!! 1 van de meest onderschatte voetballers ooit. 5 sterren.

Heb het boek ook gelezen, geweldig, bizar en triest levensverhaal heeft die man.
Weet niet of je de (korte) beelden wel eens hebt opgezocht van die carnavalsoptocht waar hij, meer dood dan levend tgv z'n alcohol inname, aan deelnam. Triest hoe het met de man is afgelopen.

Heb het boek van Friday ook klaarliggen om te lezen, is dat verhaal van Meroni eigenlijk ook in een boek beschreven? En heb je verder nog aanbevelingen?

12 maart 2012 om 18:30

Het boek van Friday is zeker de moeite waard. Ik heb over Gigi Meroni gelezen in 'calcio'; een geweldig boek over Italiaans voetbal (van John Foot). Andere aanrader: Inverting the Pyramid: The History of Football Tactics (is vertaald naar het Nederlands, maar de Engelse versie is beter).

Prachtig stuk, zeer informatief en leest lekker weg! 5 sterren

Proevomaster,

Na het lezen van dit stuk ben ik zeker van plan om “the triumph and tragedy of Brazil’s forgotten footballing hero” van Ruy Castro te gaan lezen.

Dit soort ''artikels'' vind ik overigens heerlijk om te lezen.
Top geschreven! Ik vind Club experts vaak niet echt goed geschreven, deze van jouw is echter goed. 5 sterren van mijn kant.

Alle lof voor de inhoud. Ik wil je echter wel de tip geven om je stuk voordat je het instuurt nog eens door te lezen, door de spellingcontrole te halen of door iemand anders kritisch te laten lezen. Een greep uit de missers: vervent i.p.v. fervent, 'na door de lucht geslingerd te hebben', 'een kleine Zuid-amerikaan aandoende man', een o -en een x-been, 'tijdens een oefenduel van Botafogo in Italië tentoonstelde dit tot in perfectie'. Daarnaast kom ik spaties voor een komma tegen en is het gebruik van spreekwoorden zoals 'reed zichzelf in de wielen' en 'van het eerste uur' niet altijd passend bij de context. Begrijp me goed. Ik maak deze opmerkingen niet omdat ik je wil bekritiseren maar omdat ik grote sympathie heb voor de inhoud van je stuk en je je je daarmee al in positieve zin onderscheidt van de meeste columns op deze site. Met je eerste opmerking over het mierzoete magazine van die kwijlerige familie Barend had je mij al te pakken. Kortom, ga zo door maar blijf kritisch op jezelf.

12 maart 2012 om 20:12

Wondersloff, thanks voor de comment. Ik zag zelf ook een aantal foutjes in mijn eigen stuk. Onder andere 'klatergoed' ipv 'klatergoud'. Tjah, hoe vaak ik het ook doorlees, op één of andere manier sluipen ze erin. Ik ga de volgende door een ander laten judgen. Je haalt ook een een paar zaken aan die met smaak of schrijvers vrijheid te maken hebben. Desondanks een leerzame comment.
Ook mooi dat je een medestander bent in mijn strijd tegen mierzoete voetbalmagazines.

Mooi stuk, in ieder geval met veel passie geschreven. Dat maakt dat het enerverend is om te lezen. Alleen snap ik niet waarom je Robin Friday en Gigi Meroni erbij haalt. Deze mannen zijn nooit ook maar in de buurt van het niveau van Garrincha gekomen. Meroni was een cultfiguur in de tijd van Grande Torino en Robin Friday was een zuiplap met geweldige techniek bij Reading, maar beide absoluut geen wereldsterren. Op deze tour had je zelfs nog Dani van Ajax er tussen kunnen doen.

Misschien waren George Best en Paul Gascoigne mooier vergelijkingsmateriaal geweest. Garrincha is namelijk niet veel minder bekend dan deze twee heren.

Verder moet je een beetje op je spreekwoorden letten. Hagelvers = kakelvers.

Maar zoals ik al zei, zeer levendig geschreven en een mooi geschiedenislesje.

12 maart 2012 om 18:38

Get your facts straight: Gigi Meroni zat niet in Il Grande Torino! De helden van Il Grande Torino stierven allemaal tijdens Superga op 4 mei 1949, toen was Meroni 6 jaar oud.
Friday en Meroni waren twee spelers van potentiële wereldklasse. Dat ze in alle opzichten in de schaduw staan / stonden van Garrincha wordt aangegeven in het stukje.
Daarnaast mag ik natuurlijk niet in alleen één alinea reppen over Gascoigne of Best. Die twee verdienen een hele CE wat mij betreft.

13 maart 2012 om 11:14

Sorry voor die torino fout dan.

Ik snap niet waarom je jouw held niet zou kunnen vergelijken met Gazza en Best. Doet nergens afbreuk aan hun prestaties. Ook al besteed je slechts een alinea aan beider heren.

Verder zit de tragiek bij Garrincha toch niet echt in een mislukte voetbalcarriere. Hij is twee keer wereldkampioen geworden. Hij heeft alleen altijd (in zekere zin onterecht) in de schaduw van Pele gestaan. O rei heeft er altijd wel voor gezorgd dat hij in beeld blijft met zijn grote mond, Garrincha had deze neiging minder. Ik weet niet of dat zijn persoonlijkheid of drankmisbruik was, maar op die manier raak je eerder in de vergetelheid.

Wow!
Wat een geweldig stuk !
Ik kreeg zelfs kippenvel en dat overkomt me nooit bij het lezen van iets..
Je hebt echt geweldig geschreven, met veel gevoel ook!
Garrincha was een fenomeen, een legende!
Ik heb hem niet meegemaakt, maar heb genoeg Dvd's bekeken en verhalen gelezen om dit te kunnen zeggen. In mijn ogen een veel getalenteerdere en betere voetballer dan Pelé..
Jammer dat hij niet het maximale uit zijn voetbalcarrieré/leven heeft kunnen halen..
Dan praat ik niet eens over zijn handicap..
Had ik hem maar in het echt meegemaakt!
Voetbal moet gespeeld worden, zoals hij dat deed, namelijk met plezier.

Chapeau!

Prachtig stuk!

Garrincha.. Een 'wat als hij' speler. Techniek van hier tot Tokio. Afgelopen keer zag ik een documentaire over Garrincha. Een speler die alleen maar op gevoel speelde. Hij was ongelovelijk gierig, maar niemand kom hem verwijten, want hij kwam ze altijd voorbij.

Vijf sterren!

Ik wilde nog iets zeggen. Brazilie verloor maar één keertje met Garrincha en dat was zijn allerlaatste wedstrijd tegen Hongarije in 1962 (zijn vijftigste interland).

13 maart 2012 om 18:57

Garrincha en Pele hebben zelfs nooit verloren in het Braziliaanse nationale elftal als ze samen speelden. Een prachtige statistiek.

Schitterend stuk, vol passie geschreven.
Maar doe me de volgende keer een groot plezier en laat het eerst nog eens door iemand anders doorlezen.
Er staan mij net te veel foutjes in die, dit stuk net dat laatste stukje allure laat missen.

Ten eerste, bedankt. Ik ben net opzoek naar een nieuwe voetbalbiografie om te lezen sinds ik het boek van Zlatan nu heb uitgelezen en er met volle teugen van genoten heb.

Ten tweede, het is fervent, niet vervent. Vervent is überhaupt geen woord.

Maar ten derde, geweldig geschreven. Veel andere woorden wil ik er niet aan vuil maken. Het laatste stukje was naar mijn inzien wat onnodig, maar zo kwam je bij het boek. Waar ik dus dankbaar voor ben. Het is niet zo kort en oppervlakkig geschreven als in je laatste stuk. Ik ken je werk, en de vorige was voor mij een teleurstelling. Bij deze ben je weer terug. Een geweldige schrijver die actiever moet zijn op VZ dan nu het geval is.

Ten slotte wil ik nog even wat kwijt: ik dacht even dat het over het VZ lid Garrincha ging. Uit het niets is hij opeens gestopt met VZ. Dat is opzicht niet raar, maar hij is ook niet meer op msn. Lapulga en ik hebben hem op msn toegevoegd, en hij is een paar keer online geweest. Maar hij kwam gewoon niet meer online. Ik was even bang dat jij hem kende en dat hij zijn laatste adem inmiddels heeft uitgeblazen. Gelukkig niet. ;

Wtf?? Hoe schrijf jij man? Dat is toch niet meer normaal. Dit is beter dan al die colummnisten die alleen maar open deuren intrappen. Daarbij was Garrincha echt een fenomeen met Ronadlo de beste Braziliaan ooit..

aahhh Garrincha, ken hem via de film "in Oranje" zal daar vast niet de enige in zijn ;p
Geweldige voetballer, die zeker nooit vergeten zal worden. Blijft zonde dat ie zo vroeg moest stoppen.

Fraaie Ce/voetbalzone Column. Daar kunnen menig columnisten/ce's nog een puntje aan zuigen, waaronder ik zelf. Ik geen grote fan van voetbal-biografieën. Ik heb een aantal pogingen gewaagd, maar vond ze vaak te oppervlakkig. Dit stuk verleidt me nog maar eens een poging te wagen. Mocht ik er ooit tijd voor hebben (eerst die van Steve Jobs doorworstelen). Maar windbenen en ontmaagding door een geit... dat smaakt naar meer ; Volgens mij heb ik in de VI ooit een interview met één van zijn bastaardzonen gelezen, die verkoopt bratwursten in een Duitse stad. Hoe dan ook, op paar kleine foutjes en opsommingstekens (waarom niet gewoon verbindend schrijven?) na perfect.

Toen ik de titel las moest ik meteen denken aan de Nederlandse speelfim 'in Oranje'.
Je verhaal steekt echt fantastisch mooi in elkaar. Vooral het stukje over het lezen van het boek over Italiaans voetbal+zijn vervolg.... laat je mee beleven

Perfectie bestaat niet; ik zou je 4,5 ster geven....! maar 5 heb je zojuist verdient omdat hier geen halve sterren worden gegeven; ).

Fantastisch geschreven, alleen doe je Pelé echt veel en veel en veel te kort in deze CE mijns inziens. Vind ik jammer, maar iedereen zijn eigen mening.

De schrijfstijl.. niks op aan te merken. Mooi gedaan!

Geweldige stuk over een exceptionele voetballer, een mooie manier om een vergeten held te eeren. Ik vind hem na Ronaldo de beste Braziliaanse voetballer.

5 Sterren van mij met de hoop om meer stukken te lezen over "nostalgische voetbalverhalen van authentieke, excentrieke helden".

13 maart 2012 om 01:17

En Pele dan ? Zico ? Soctates ? ... Zijn toch ook echt grote namen ..

Vooral Zico word zwaar onderschat vind ik. Wat een techniek en inzicht had die gozer ..

13 maart 2012 om 13:50

Dan vergeet je nog dat Zico zowat de beste vrije trap uit de historie van het voetbal had! Staat ook een geweldig filmpje op youtube daarover hoe hij uitlegde hoe hij steeds zijn vrije trap aanpaste als men doorhad hoe de vrije trap werd genomen.

PS: Geweldige CE en hopelijk wil je er ook een doen over Roberto Rivelino. Volgens mij het idool van Maradona.

13 maart 2012 om 14:20

Mcjeroen heb je daar een link van?

en OT: geweldig stuk ik denk dat al het positieve wat er gezegd van kon worden al gezegd is dus geniet van de complimenten en ik kijk uit naar je volgende stuk!

Kijk. Dit zijn nou dingen die ik als voetballiefhebber graag wil lezen. Niet zoeken naar de bekende weg maar door (het overgrote deel van de voetballiefhebbers) vergeten voetbalkunstenaars. Ik heb het boek ook gelezen en heb ervan genoten. 5 sterren!

Fantastische CE, een genot om te lezen!

Geweldig! Werkelijk waar een fantastisch stuk! Je vorige was dodelijk saai maar deze is boeiend van de eerste tot laatste regel! Knap dat jij zoveel stukken van hoge kwaliteit kan schrijven.. Ik kan het alleen als ik inspiratie heb maar jij haalt een constant hoog niveau!

Fantastische CE, ik kon niet stoppen met lezen. Wacht met smart op je volgende Ce.
*****

15 maart 2012 om 23:31

Waarom geef je er dan maar 1?

Geweldig stuk. Ik heb het boek ook gelezen. Op het veld zeker zo excentriek als daarbuiten. Jammer dat het zo met hem afgelopen is.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren