Fulham gaat op de Nederlandse toer: 'Martin Jol geeft mij alle vrijheid'

Zaterdag, 10 maart 2012 om

LONDEN - Jeugdspelers uit Engeland die doorbreken bij een Premier League-club zijn haast op één hand te tellen. Toch investeert men aan de andere kant van de Noordzee steeds meer tijd in het professionaliseren van de eigen opleiding. Zo werd bijvoorbeeld techniektrainer Jefta Bresser door Fulham weggehaald bij PSV om de individuele ontwikkeling van spelers te verhogen.

Door QASIM HAKIM

/

Zelf was de inmiddels 41-jarige Bresser ook een talentvolle voetballer en speelde hij achtereenvolgens in jeugdteams van De Graafschap, Go Ahead Eagles en Heracles Almelo. Een zware blessure gooide echter roet in het eten, zijn jongensdroom vervloog. Op advies van Henk ten Cate, die Bresser vanuit zijn tijd bij de Eagles kende en hem meenam van Deventer naar Almelo, besloot hij om zijn trainersdiploma te gaan halen. "Ik ben toen geslaagd voor het trainersdiploma TC3." Via Heracles, Rheden A1 en De Graafschap kwam Bresser, die inmiddels al lange tijd TC1 bezit, in 2005 als trainer bij PSV terecht waar hij de jeugd onder elf jaar ging trainen. Twee jaar later volgde hij de naar FC Porto vertrokken Pepijn Lijnders op als techniektrainer van de totale Eindhovense kweekvijver waar hij zich verder ontwikkelde als een specialist en daarmee ging gepaard dat hij een duidelijke eigen visie ontwikkelde. "Als je met talentvolle jeugdvoetballers werkt staat eerst de ontwikkeling van het individu centraal en laat je ze doorgroeien binnen hun eigen identiteit. Vervolgens geef je aan hoe ze hun kwaliteiten moeten en kunnen gebruiken binnen het teamverband. Een ploeg herbergt altijd diverse identiteiten die hun eigen kwaliteiten bezitten. Deze capaciteiten moet je aan elkaar zien te koppelen door heel duidelijk aan te geven wat je spelbedoelingen zijn, zowel aanvallend als ook verdedigend. Bijvoorbeeld, hoe en waar willen we ruimtes creëren en aanvallen? Wanneer, waar en hoe willen we de bal veroveren?"

Op 1 november van het vorige kalenderjaar ging Bresser bij het Fulham van manager Martin Jol aan de slag. "Via Hans Segers, die ik uit mijn PSV-periode ken en nu keeperstrainer is bij Fulham, ben ik in Londen terechtgekomen. Ik trof bij mijn komst een zeer professionele club met ambitie aan. Er zijn onderdelen binnen de club waar men heel ver mee is, maar ook onderdelen die absoluut voor verbetering vatbaar zijn. Op medisch en fysiek vlak zit Fulham in vergevorderd stadium, maar op het gebied talentherkenning en- ontwikkeling en het tactische inzicht is er nog het nodige werk aan de winkel." Bresser werkt binnen de club met alle ploegen, van het team Onder-8 tot aan het eerste elftal. "Dan gaat het ten allen tijden over leeftijdsspecifiek maatwerk binnen alle groepen. Werken met een eerste elftalspeler vraagt een specifieke aanpak in relatie tot zijn positie en de eventuele sterkte of zwakte van het aandachtspunt, terwijl het bij de jongste jeugd vooral om het leggen van basistechniek gaat. Mijn visie houd ik voor deze jongens vrij simpel: breng zoveel mogelijk het straatvoetbal terug naar de trainingen en streef naar heel veel balcontacten. Als je over een missie praat is dit vrij breed weggezet. We moeten namelijk niet vergeten dat Engeland pas sinds tien jaar bij iedere club een opleidingsinstituut heeft zoals in Nederland. Daarvoor lag de voetbalopleiding in handen van scholen."

/

Dat betekent dat er heel veel moet gebeuren en daar is men niet alleen bij Fulham, maar in heel Engeland hard mee bezig. Er word gewerkt aan een certificering voor opleidingen, hetgeen wat Nederland al vanaf het begin van deze eeuw bestaat. Bresser: "In Nederland zijn we gewend dat we vanaf de middelbare school al een voetbaldagprogramma kunnen leveren door samen te werken met andere scholen. Hier staat dat allemaal nog in de kinderschoenen. Dus ik kan op alle vlakken mijn ervaringen van bijna twintig jaar werken bij jeugdopleidingen van BVO’s delen." Als het om de hoofdmacht van Martin Jol gaat is Bresser verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van alle spelers van het eerste, de reserves en het oudste jeugdteam. "Martin geeft bij de spelers van zijn eigen team en die van het reserveteam aan waar de aandacht op gevestigd moet worden. Daarin geeft hij mij alle vrijheid. Ik heb veel contact met assistent-trainer Michael Lindeman, die tevens verantwoordelijk is voor de fysieke trainingen. Hij plant en schrijft namelijk alle individuele programma’s."

Als we aan jeugdopleidingen in Engeland denken gaan onze gedachten doorgaans meteen uit naar grootmachten als Manchester United en Arsenal waar jonge spelers meer kansen krijgen dan bij clubs als Chelsea en Manchester City. Maar ook Fulham heeft volgens Bresser een goede naam in Engeland. "Qua visie en ideeën ziet het er goed uit en ook binnen de Premier League heeft Fulham een goede naam. Om echt te zeggen waar we staan is lastig, maar we hebben in alle leeftijdscategorieën grote talenten lopen. De toekomst ziet er hoopvol uit. Het is prachtig om te zien dat dit jaar Kerim Frei (18) en Matthew Briggs (21) zijn doorgebroken. Daarnaast is het team Onder-18 van coach Christopher Kit Symons een talentvolle groep. Dit elftal is koploper in de Academy Premier League."

/

Een knappe prestatie, zeker omdat er in de Engelse hoofdstad een moordende concurrentie is met clubs als Chelsea, Arsenal en Tottenham Hotspur. "Er liggen hier zoveel clubs dicht bij elkaar, Gelukkig zijn er ook veel voetballers en dus veel talent. Ik kan vanuit mijn eerste indrukken zeggen dat het vergelijkbaar is met Nederland." Dat er in Engeland relatief gezien niet veel talenten doorbreken heeft echter ook te maken met een cultuurverschijnsel, weet Bresser inmiddels. "Het probleem is niet dat ze niet investeren of niet willen investeren, maar alles is al op jonge leeftijd volledig gericht op het wedstrijdresultaat. Daar ligt ook altijd de focus tijdens trainingen. Dus spelers worden in Engeland niet opgeleid om goede voetballers te worden, maar om te winnen en worden al op jonge leeftijd beoordeeld op hun bijdrage tot het directe wedstrijdresultaat. En we weten allemaal dat in de jeugd niet altijd de spelers met de meeste potentie het meeste bijdragen aan het resultaat, maar vaak de fysiek sterkere jongens. Dus wordt daar op veel geselecteerd. Het gevolg is dat soms talent in een vroeg stadium verloren gaat en dat je datzelfde talent later ergens anders weer op moet halen. Ik denk dat het besef dat dit niet goed is er wel is, maar het nog wel even zal duren voordat de cultuuromslag plaats zal vinden."5 reacties (laatste reactie door crazydj07)

Typisch om te zien dat er alleen al in London zoveel ruimte is voor een flink aantal topclubs. In verhouding zou Ajax hier in Amsterdam met minstens twee andere clubs de populariteit moeten delen.

10 maart 2012 om 16:13

Tsja.. In Engeland ontstonden die clubs al heel lang geleden en hebben alle hoeken (noord, Oost, Zuid en West) hun eigen club en zweven er nog een paar clubs rond. Zulke dingen vallen in Nederland niet meer te ''regelen''..

Net zoals hij Moniz bij Tottenham had en Meulensteen bij Manchester United al jaren voor de trainingen zorgt. Wel jammer dat mensen die blijkbaar zoveel voetbal know how hebben ook al op jonge leeftijd naar het buitenland vertrekken..

10 maart 2012 om 16:25

London heeft ongeveer 8 miljoen inwoners... Amsterdam ongeveer 800.000... Wat je zegt slaat dus nergens op. Amsterdam heeft met 1 voetbalclub meer dan genoeg.. relatief gezien dan heh.

10 maart 2012 om 16:41

idd, je ziet het ook bij grote steden in spanje, daar is ook ruimte voor meerdere topclubs.
heeft gewoon veel te maken met inwonertallen...

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

In de wandelgangen

Dinsdag 18 december
Adrien Rabiot heeft een akkoord bereikt met Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren