Uitspelen, uithuilen en doorbouwen

Wie op maandagochtend op Centraal Station Nijmegen de tijd neemt om zich heen te kijken, ziet opvallend veel mensen zinloze sprintjes trekken. Treinen die al weg zijn, deuren die al dicht zitten, of mensen die rennen naar een perron waar de trein nog ruim tien minuten stilstaat. Het is echter niet alleen bij de treinen waar de Nijmegenaren dit lijken te doen; een ieder die zich zondag (vier maart) heeft weten te zetten om naar FC Utrecht – NEC te kijken, heeft eenzelfde tafereel kunnen waarnemen. Enorme sprintpartijen naar ballen die nooit te halen waren, lopen op ballen die nooit kwamen en het zinloze draven in het algemeen behoorden tot de orde van de dag. Het tekende de wisselvalligheid van de Nijmeegse equipe, welke na de puntendeling tegen een van de andere zwakkere broeders uit het rechterrijtje dit jaar eigenlijk uitgespeeld lijkt.

Waar ik kort na de winterstop nog hoopval was over een eventuele opmars, is de hoop inmiddels vervlogen. Als één van de slechtst scorende ploegen in de Eredivisie – enkel zwakke broeders Excelsior (zeventien) en De Graafschap (21) falen nog harder – lijkt het onmogelijk om sc Heerenveen, FC Groningen, Vitesse of Feyenoord bij de eerste acht weg te stoten, en daarbij Roda JC Kerkrade, Heracles Almelo en RKC Waalwijk voor te blijven. Trainer Alex Pastoor meende na de absolute wanvertoning van gisteren dat NEC nog vol in de race was om het te proberen, maar het lijken stuiptrekkingen van een zojuist overleden droom. Het is onmogelijk om met de huidige combinatie van spelers en vorm een dergelijke stunt uit te voeren. Ik neem het Pastoor echter niet kwalijk; zijn positie en hoop weerhouden hem een reëel beeld te vormen van de werkelijkheid. En zo hoort het ook. De trainer geeft nooit op en blijft vol gaan voor het doel.

Aan het begin van het jaar werd NEC als dark horse genoemd; het verwachtingspatroon bij de insiders was hoog. Spelers die al regelmatig mooie dingen hadden laten zien als Lasse Schöne, John Goossens en Gábor Babos, aangevuld met jonge talenten en opkomende sterren als Bram Nuytinck, Melvin Platje en Stef Nijland… dat zou wel wat moeten worden! Een jonge, aanvallende trainer maakte het stel compleet en vol goede moed werd begonnen aan iets dat deed denken aan een bergbeklimming. Jammer genoeg bleek het team niet in staat tot grote hoogten te komen; talenten maakten het niet waar, routiniers raakten uit vorm en anders leken met hun hoofd gewoon ergens anders. De pijnlijke conclusie dat er geen scorende spitsen in de selectie zaten, leek de uiteindelijke nekslag voor de expeditie.

Na de winterstop, waarin besloten werd dat het stel dat er stond de toch moest afmaken, volgden de winstpartij op de noorderburen en ADO Den Haag, een ongelukkige nederlaag tegen Roda JC, twee pijnlijke afstraffingen door Ajax en Feyenoord en een grandioos stukje voetbal tegen FC Groningen. Afgelopen zondag kwam daar de gruwelijke voorstelling tegen Utrecht bij. Opnieuw miste een spits die het zooitje uit het slop zou trekken, maar gedoodverfde nummer negen Género Zeefuik gaf niet thuis, en Pastoor heeft inmiddels ook wel ingezien dat Platje ook niet klaar is voor een dergelijke taak. Het gevolg? De wisselvalligheid voert de boventoon.

Men kan heel goed voetballen, maar het komt er zo vaak niet uit. Met wedstrijden tegen VVV-Venlo, De Graafschap en NAC Breda voor de boeg lijkt het vooral zaak hetgeen onder je staat onder je te houden om volgend jaar verder te gaan. Er gaan allerlei belangrijke spelers weg, en daar zullen ongetwijfeld nieuwe belangrijke spelers worden teruggehaald. Hopelijk wordt ingezien dat een spits bittere noodzaak is om te kunnen stijgen in welke ranglijst dan ook. Voor dit jaar is een dergelijke roep te laat; het is een kwestie van uitspelen en uithuilen. Gelukkig zal er in augustus zal er waarschijnlijk weer hoop gloren in de Nijmeegse harten.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 7 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2600+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

12 reacties (laatste reactie door psv_94)

JE hebt het mooi omschreven en daarom 5 sterren. Maar je verwachtingspatroon is wel erg hoog wanneer je denkt dat NEC met deze begroting en dit materiaal Groninge, Vitesse, Feyenoord en wat voor clubs verder voor had moeten blijven. Ik denk dat een plaats zo rond de 10e tot 12e plaats een reeele weerspiegeling is.

Ik ben het compleet met je eens dat we de wedstrijden wel goed spelen, maar niets afmaken. Daarom moet er nog een spits aangetrokken worden, maar ja... wie?

Je hebt het mooi verwoord en ik ben het op vrijwel alle punten met je eens.

Edit: huh ik kan geen sterren geven? Hebben meer mensen hier last van?

Goed stuk, hoewel ik weinig met NEC heb bleef ik wel geboeid lezen. Alleen zou ik de metafoor van de trein aan het eind terug laten komen. Nu eindig je wat eenvoudig met de roep om een spits, dat kan origineler. Succes met schrijven!

Persoonlijk vind ik je verwachtingspatroon ook erg hoog.

Als je kijkt naar clubs als Heracles Almelo, Groningen, Vitesse, Roda, en misschien ook nog wel RKC Waalwijk, hebben gewoon een betere ploeg..

Maar ik vind je schrijfstijl wel erg goed

Hahaha leuk stukje, vooral het gedeelte waar je verwijst naar de treinen: ik maak het idd iedere ochtend mee op Nijmegen CS.

Voor de rest denk ik niet dat je verwachtingspatroon te hoog ligt, NEC heeft namelijk veel meer potentie dan dat het er nu uit haalt. Al moet ik zeggen dat NEC natuurlijk wel een domper te verwerken heeft gekregen nu bij de buren in Arnhem ineens alles mogelijk is.

Ze vissen uit dezelfde vijver wanneer het aankomt op binnenlandse voetballers, maar voor een speler uit het buitenland zeggen zowel Vitesse als NEC hem waarschijnlijk even weinig. Wanneer de salarissen echter besproken worden heeft Vitesse nu natuurlijk meer daadkracht dan Nec.

''gelukkig zal er in augustus zal er waarschijnlijk weer hoop gloren in de Nijmeegse harten.''

Klein foutje: 2x 'zal er'. Ach, ik kan er wel overheen lezen. Goed stuk.

Ik vind dit schrijftechnisch heel goed geschreven, vooral in de inleiding is heel sterk. Inhoudelijk vind ik het echter weinig voorstellen. Ik kan deze hele CE in 1 zin samenvatten: Nec, wat een vrij aardig team heeft, presteert dit seizoen onder de maat door het ontbreken van een scorende spits wat ze steeds opbreekt.

Daarom geef ik slechts twee sterren maar ik hoop dat je nog een CE gaat schrijven want je manier van schrijven bevalt me, hopelijk kom je dan met relevante achtergrondinformatie danwel een scherp geformuleerde mening die een discussie uitlokt.

Ondanks een paar grote fouten, anders i.p.v. anderen en toch i.p.v. tocht, vind ik dit toch een goede Ce.
Ten eerste omdat het verder erg leuk wegleest omdat het vlot geschreven is en ten tweede omdat dit eindelijk weer eens Clubexpert is.
Ik lees hier tegenwoordig alleen nog stukken over commentatoren die de schrijver al dan niet kunnen bekoren of halve romans die zijdelings nog iets met voetbal te maken hebben. De charme van de Clubexpert is m.i. om nieuwe informatie over een club te lezen of een mening goed verwoord/beargumenteerd te zien worden. Dat eerste is voor mij niet het geval, het tweede zeker wel.

Nec mist alleen een goede spits. Dat is serieus het enige wat ontbrak in het beginv an het seizoen. Dit is jullie zo op gaan breken dat de voetbal tegenwoordig niet echt om aan te gluren is.

Mooi stuk. Goede analyse en vooral belangrijk, leest lekker weg. Goed leesbare column, kijk uit naar de volgende...

Je hebt het werkelijk fantastisch verwoord. Inhoudelijk is het niet heel sterk, maar de wijze waarop je je gevoelens en ideeën verwoordt is perfect. Ik heb zelf N.e.c ook behoorlijk overschat aan het begin van deze competitie, vrees ik. Ik ben benieuwd wat er volgend jaar zal staan, maar je gevoel over het verloren seizoen van N.e.c deel ik (al ben ik geen supporter, maar ik vind het altijd wel een sympathieke club).

Edit: extra hulde voor die mooie, creatieve analogie van de zinloze sprints in je inleiding!

Vind het allemaal mooi verwoord, Het is voor NEC erg jammer dat Zeefuik veel kan behalve het geen waar hij voor besteld is, scoren. Altijd als hij in de spits de bal krijgt weet ik al weer dat er geen goal gaat vallen.

Al met al, naar mijn mening overschat je NEC met je beoordeling als subtopper maar toch alles mooi verwoord en fijne beeldspraak.

Goede CE en interessant stukje dus ik geef je 4,5 sterren.
Ben het grotendeels wel met je eens, de verwachtingen wel aan de hoge kant maar niet onrealistisch. in dat gedeelte ben ik het met je een, Babos is toch een redelijke keeper, en de verdediging van N.e.c. niet onder de maat, maar de kracht zit toch in het aanvallende gedeelte. Met spelers als Schöne even als voorbeeld schrijf ik N.e.c. toch hoger aan als pakweg Rkc. Daarbij heeft N.e.c. een goede trainer. En ook hadden ze het in de zomer goed aangepakt met Nijland en Zeefuik, waar ik vooral van Nijland toch (heel (veel)) meer van had verwacht. Misschien had ik dan wel een PSV bril op maar ik denk nog steeds dat die jongen nog veel beter is en meer talent heeft dan hij nu laat zien. Maar volgend jaar weer een kans voor N.e.c. dan wel zonder de vedette Schöne en de huurlingen, en hopelijk ook zonder miskopen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

NEC

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.NAC Breda6632
6.NEC5723
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
E. TavsanAanvaller3211
J. van der SluijsAanvaller202
N. AlblasKeeper220
R. RoefsKeeper00
J. SchuurmanKeeper20
K. BukusuVerdediger150
Voor de complete selectie: Clubpagina NEC.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina NEC.

In de wandelgangen

Maandag 12 april
Georginio Wijnaldum is recentelijk aangeboden bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren