De beschimmelde sinaasappel

Zondag, 4 maart 2012 om 21:18 door feye88

Bert van Marwijk is een revolutionair. Hij is een revolutionair, die iets geweldigs heeft verzonnen wat hij zelf niet kan uitleggen. Hij heeft een methode verzonnen die nog nergens wordt toegepast. Ik noem het de beschimmelde sinaasappel. Deze sinaasappel heeft een schimmellaag van dikke, blonde krullen en heet Dirk Kuyt.

/

Heel Nederland vraagt zich af wat Kuyt nog in de basis doet. Zijn prestaties laten vaak genoeg te wensen over. Hij passeert vrijwel nooit een man en lijkt als een kip zonder kop heel hard rond te rennen over het veld. Dit is echter gezichtsbedrog. Kuyt is juist essentieel in dit Oranje. Kuyt is een vieze, beschimmelde sinaasappel die je niet met je blote handen wilt vastpakken.

Wanneer je een grote kist perssinaasappelen koopt, zorgt de leverancier er altijd voor dat er één beschimmelde tussen zit. Deze beschimmelde sinaasappel trekt schimmels en bacterieën aan en zorgt er zo voor dat de andere sinaasappels bruikbaar om verse jus d`orange van te maken.

De kritiek op Kuyt neemt af en toe onmenselijke vormen aan. Hij doet werkelijk alles fout. Wordt de linksback gepoort, dan komt dat omdat Kuyt aan de andere kant van het veld een scheet laat. Dirk lijdt balverlies in de rust en mist open kansen voor goal terwijl de tegenstanders balbezit hebben.

Als ik 'Mr. Duracell' was zou ik mijn oranje schoenen al lang aan de wilgen hebben gehangen. Niemand heeft het over zijn geweldige assist op Klaas-Jan Huntelaar. Waarschijnlijk is het Kuyt z'n fout dat The Hunter geblesseerd is geraakt met die gevaarlijke voorzet. Maar de Liverpudlian weet dat hij onmisbaar is. Hij vangt al die klappen met liefde op voor het team.

Zonder Kuyt zou iemand anders de schuld moeten krijgen van het falen. Jongens als Eljero Elia of Derk Boerrigter kunnen die klappen helemaal niet opvangen. Die zouden huilend in de kleedkamer zitten, blessures veinzen of twee keer hun shirt uittrekken tijdens de wedstrijd. Die druk kunnen ze helemaal niet aan.

Je zag het eigenlijk al bij Ron Vlaar. Hij heeft wat van Kuyt zijn schimmelsporen overgenomen. Zodra hij erin kwam kreeg Oranje twee goals tegen. Uit de herhaling blijkt dat Vlaar aan beide goals geen schuld had. Joris Mathijsen liep volledig uit positie (John Heitinga moet waarschijnlijk ontzettend veel gaten dichtlopen). Vlaar, die sinds hij op de pijnbank werd gelegd door Luca Toni nooit meer lekker in zijn vel zat bij Oranje, kreeg daarna nog een oorwassing van de schuldige ook.

Niet alleen Mathijsen, maar heel supportend Nederland zette de verdediger uit Rotterdam de ezelsoren op. Maar ook Vlaar is nu gehard. Hij heeft genoeg over zich heen gekregen en is inmiddels een echte man geworden. Niet toevallig hebben beide voetballers een Feyenoord-achtergrond. De paradepaardjes uit Amsterdam, Eindhoven en de grote buitenlandse clubs vermaken het Oranje-publiek en de arbeiders uit het Rotterdamse milieu vegen het straatje schoon. Zo is het goed, zo moet het zijn.

Alleen een gek zal deze twee spelers tot de beste spelers van Nederland verklaren. Ze maken allebei veel fouten en de dingen die ze wel goed doen worden dan wat sneller over het hoofd gezien. Maar het Nederlands elftal sterft al jaren in haar eigen schoonheid. Nu zijn er eindelijk mannen gekomen die vies durven worden, die door het slijk willen gaan en het boetekleed aantrekken. Sinds de komst van Van Marwijk heeft Oranje haar onschuld verloren, maar een winnaarsmentaliteit gewonnen. Nederland bestelt haar sinaasappels eindelijk bij de goede leverancier.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 13 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1800+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door feye88)

Of anderen het hier nou mee eens zijn of niet. Het blijft een fantastisch beagumenteerde CE. Fantastisch. Ik lees dit op mijn telefoon maar anders had je de 5 sterren direct gekregen.

Ik vind het inhoudelijk niet echt iets toevoegen maar hoe je het brengt met de humor en sarcasme die er overduidelijk doorheen loopt vind ik het toch echt een fantastische CE. Een simpele mening die je verdomd goed weet te verwoorden op een vermakelijk manier.

Heb genoten van dit stuk. Wel denk ik dat je toch iets dieper had kunnen gaan op hetgeen wat je wilt vertellen.

Ik twijfel tussen 4 en een 5. Ga er nog over nadenken

Ik houd wel van de grap die je uithaalt.
Wel de volgende keer beter uitwerken je hebt ruimte genoeg over en ook nog eens goed controleren vanwege een storende fout.

q/en zorgt er zo voor dat de andere sinaasappels bruikbaar om verse jus d'orange van te maken.

/q

Ergens hoort toch echt het woordje "zijn" tussen.

Leuke CE met heel veel leuke humor en een originele titel. Ergens was je wel een woordje vergeten of zinnen liepen niet helemaal lekker maar wie ben ik om daar over te zeuren. Ben het inderdaad eens dat ze allebei veel gezeik over zich heen krijgen, maar Vlaar is niet één van de beste spelers, eerlijk gezegd.

Goede CE!

Goeie beargumenteerde CE, die op een vermakelijke manier is gebracht. Echt heel goed gedaan.

Tip: lees je CE altijd heel goed door voordat je hem hier op internet plaats, want daardoor krijg je zulke fouten zoals die fout die araman al liet zien.

je verwoord het keurig zoals het zou moeten zijn, en mooi geschreven

Paar stomme foutjes inderdaad. was zolang met de tekst bezig dat ik bij het herlezen de fouten niet meer zag. Volgende keer een halfuurtje laten rusten. Hoop dat dat het leesplezier niet onderdrukt. Bedankt voor jullie reacties!

5 maart 2012 om 00:07

Laat je volgende Ce ook eens door iemand anders nalezen.
Dat levert altijd nieuwe inzichten op.

Ook moet je eens denken aan je indeling qua alinea's.
Maar ik hoop dat je de gedachte die achter je schrijfsel zit wel weet te continueren, je hebt me beslist vermaakt.

Goed artikel hoor, erg prettig weg te lezen. Over het verhaal Kuyt en Vlaar; ze vangen idd de klappen goed op en zijn mentaal erg weerbaar. Dat maakt ze nog geen onmisbare spelers. Als je niet zoveel fouten maakt hoef je ook niet zoveel klappen op te vangen. Natuurlijk zijn er harde werkers nodig maar ik zie dat persoonlijk graag samen gaan met een fatsoenlijke techniek. Helaas blijkt dat bijna een unicum. Of je bent een keiharde werker of een arrogante voetballer voor wie je teamgenoten maar in dienst moeten spelen. Een tussenweg is anno 2012 moeilijk te vinden.

Ik moest lachen bij de 1e alinea en dat was een goeie opening om door te lezen, dus goed gedaan.. Voor de rest zat er nog een feitje in dat ik niet wist met dat er expres een beschimmelde sinaasappel in zit, dunno of dit waar is maarja.. Over Kuyt vind ik dat hij wel bij de selectie moet zitten maar zeker niet elke wedstrijd moet spelen omdat hij inderdaad vaak geen man passeert etc. Vlaar kan ik niet echt over oordelen omdat ik nooit Feyenoord wedstrijden live kan zien.

Het stuk is goed geschreven en zoals ik zei met een goede opening om te blijven lezen.. Het lijkt een beetje gekleurd geschreven omdat het (ex-) Feyenoorders zijn maar dat heeft geen invloed op mijn beoordeling. Zelfde geldt voor het niet helemaal eens zijn met de inhoud.. Goed gedaan!

Het beoordelen laat ik achterwegen, omdat ik niet zo houd van korte Ce's. Deze vind ik ook wat aan de korte kant. Dat ligt aan mijn smaak, niets persoonlijk.

De inhoud is uiterst vermakelijk. Het is heerlijk cynisch geschreven, daar houd ik van. Kuyt is een gemaakte voetballer, maar knapt wel het vuile werk op. Zulke mensen moet je ook hebben. Je laat je mening op een vermakelijke manier blijken en onderbouwt hem ook goed. Het mocht alleen wel iets uitgebreider.

Okay, ik ben het totaal niet met je eens en helaas is het nog nooit gebeurd dat Kuyt eens buiten de basis werd gehouden en we met een andere bezetting hebben gespeeld. Alleen dan kan je echt vergelijken en het liefst ook een paar wedstrijden tegen verschillende tegenstanders qua spelopvatting.

Vlaar werd volgens mij ingebracht als rechtsback en dat slaat nergens op wat mij betreft. Heeft hij daar ooit gespeeld? Nu ik dit type, besef ik dat ik ook pleitte voor Schaars op linksback en die heeft daar ook nooit gespeeld. Toch is het makkelijker voor een middenvelder (met inzicht) om die positie in te vullen, een beetje in de zone spelend.

Desalniettemin vind ik je CE wel zeer goed geschreven. Jammer dus dat je niet toelicht hoe het zou kunnen zijn als Kuijt eens buiten de basis zou starten, maar verder goed geschreven.

zeer goede CE niets aan de comments toe te voegen want de spelfouten zijn er al uit gehaald door anderen.

Mooi stuk, leest lekker maar je gebruikt erg korte zinnen.

Dat er buiten, ben ik het helemaal met je eens. Hij voegt niet zo veel toe.

4sterren.

5 maart 2012 om 18:03

Hij zegt juist dat hij wél wat toevoegt. ;

ON: Leuk geschreven, al ben ik het er totaal niet mee eens, maar dat terzijde. Paar spelling fouten ook, maar goed, dat doet niet echt wat aan de inhoud af.

Mooi hoe je Kuyt vergelijkt met een sinasappel, leuk geschreven.

Erg goed, en zeker een kern van waarheid. Ga zo door!

goed geschreven echt heel mooi

Heel goed stuk, ik ben het totaal niet met je eens maar ik vind de vergelijking van Kuyt en een beschimmelde sinaasappel met je argumentatie daarbij geniaal. Daarom een dikverdiende 5 sterren omdat het ook prettig leest! Ga zo door!

Hm, volgens mij had dit stuk net zo goed over De Jong en Van Bommel kunnen gaan. Ja, ieder team heeft een paar vechters nodig. Goed voor het evenwicht, je kan niet alleen sierpaardjes opstellen. Ik ben het met je eens dat Kuyt best toegevoegde waarde kan hebben, bijvoorbeeld tegenover opkomende backs als Maicon of Daniel Alves. Toch zie ik liever Van Persie als valse spits op rechts, Robben op links en Huntelaar in de spits. Met Sneijder daarachter.
Vlaar is een redelijke verdediger, niet meer dan dat. Helaas is het achterin (op Heitinga na, want die vind ik aardig spelen) kiezen tussen de lamme en de blinde.

Kortom. ik zie Kuyt en Vlaar niet als de essentiële rotte sinaasappels, maar als de twee sinaasappels die de groenteboer gratis bij je kratje doet, terwijl je eigenlijk al meer dan genoeg hebt aan die andere 22.

6 maart 2012 om 00:26

Oneens, Van Bommel en De Jong zijn geen beschimmelde sinaasappels die overal de schuld van krijgen. Dat zijn gewoon prima sinaasappels waar in de loop der jaren bij met name Van Bommel al veel sap is uitgeperst dat prima smaakt. Voor mij is Kuyt wel de beschimmelde en dat wordt in deze CE heel goed beschreven.

6 maart 2012 om 09:50

Prima, dat is jouw mening.

Volgens mij kreeg Van Bommel enkele jaren geleden regelmatig een bak kritiek over zich heen. En De Jong is ook vaak de zondebok geweest. Denk aan zijn harde tackles, en de overdreven discussie die daarop volgde.

6 maart 2012 om 19:20

Tuurlijk is er kritiek op de Jong en van Bommel, maar over het algemeen zijn mensen het er over over eens dat het wel goed functionerende spelers zijn. De Jong had volgens mij meerdere malen benen gebroken van tegenstanders, wat een evaluatie van zijn manier van spelen alleen maar logisch maakt. Dat je dat overdreven noemt, zegt eigenlijk meer over jou.
Dat van Bommel jaren geleden kritiek over zich heen kreeg is nu niet meer relevant. Dat was niet onder van Marwijk, maar onder van Basten.

Kuyt en Vlaar kunnen niets goed doen. Lees tijdens de volgende wedstrijd maar de kritieken die aan deze twee spelers(mits ze meedoen), die zijn een stuk zwaarder dan van welke andere speler dan ook.

Mijn CE gaat niet over de kwaliteiten van Kuyt, maar over zijn rol binnen het team die losstaat van zijn kwaliteiten als voetballer.

6 maart 2012 om 14:47

Als ik het NL 11 tt terugkijk laatste wedstrijden met van Persie in de spits en Sneijder op 10 dan loopt Sneijder bijna altijd naast van Bommel en van Persie op de 10 positie. Als Huntelaar speelt dan zie je bijna gelijk dat het elftal gelijk veel logischer gaat spelen en makkelijker ook. Dus ik zou zeggen Huntelaar in de spits, van Persie op 10 en Sneijder naast van Bommel. Robben op de ene flank en dan heb ik het liefst Afellay op de andere maar als van Marwijk dit doet dan mag hij van mij ook dom werkpaard Kuyt op rechts zetten.

5 Sterren!!! Echt zeer goed geschreven en ik ben het roerend eens met je!

Geweldig stuk! 5 sterren! Dit is de beste CE die ik tot nog toe heb gelezen! Ik ben het roerend met je eens! Dirk Kuyt wordt onderschat!

Als dit stuk niet als 1 sarcastische relaas tegen Kuyt is geschreven wat ik ergens wel denk dan ben ik het met je volledig oneens. Ik heb altijd een hekel gehad aan Kuyt want ik vind zijn manier van voetballen niet om aan te zien. Spelers die als een halve gare achter elke bal aanhollen die heb je op het middenveld nodig en misschien 1 in de verdediging maar daar offer je geen aanvallerspositie voor op vind ik. Hij word nu aangesteld als aanvaller met als reden dat hij zo goed meeverdedigt en niet omdat hij zo goed kan aanvalllen. Dat vind ik zowiezo al Nederland onwaardig deze denkwijze.

Daarnaast heeft een andere speler sinds het WK en het WK inbegrepen nooit een kans gehad om zich te bewijzen beter te zijn dan Kuyt. Iedereen wilde graag Narsingh en John eens zien maar van Marwijk was weer zooo bang om te verliezen dat hij laf als hij is Kuyt gewoon 90 minuten lang liet staan als extra verdediger.

Als van Marwijk en van Bommel weer terug willen naar de basis dan staan we weer een zeer lelijk en onsportief goor Nederlands elftal te wachten op het EK. Met een in de spits eenzame van Persie die daar verzuipt. 1 vleugelaanvaller Robben die alle ballen krijgt met de countertactiek die dit Nederland onder angsthaas van Marwijk speelt. Sneijder die als enige op het middenveld loopt en een 7mans verdediging met van links naar rechts:

Pieters, de Jong, Mathijssen, Heitinga, van Bommel, van der Wiel, Kuyt

Kuyt heeft ooit wel zijn nut gehad dat wil ik best erkennen ook al vind ik het een afzichtelijke speler maar ook hij word oud. Met het EK word hij alweer 32 en een speler die het alleen maar van dommekracht moet hebben en niet kan teren op techniek gaat heel hard door de mand vallen en daar is hij nu al mee bezig.

Ik hoor zoals gewoonlijk weer de grootste onzin voorbijkomen. 32 jaar oud? Zanetti is 37 als hij niet ouder is en heeft ook nog een prima conditie en lichamelijke staat. Nee, het is precies wat hij schrijft. Alle ondoordachten argumenten worden aangesneden omdat mensen vinden dat dirk kuyt op technisch gebied niet meekan met de rest van onze aanvallers. Wat je vergeet is dat dirt kuyt zich uit de problemen kan voetballen, heel erg balvast is, het conditioneel kan belopen om de hele wedstrijd de linksback bij te houden en de juiste spelers bij het spel betrekt.. en hij komt af en toe met een aardige voorzet en weet waar hij moet staan om de bal erin te knallen.. nee technisch is hij zeker niet en hij heeft ook geen flair, maar een goeie voetballer is het zeker wel. Daar komt zijn functie die hierboven word beschreven dan nog bij... Dirk is een topper!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 16
2209 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

In de wandelgangen

Zondag 25 augustus
Fenerbahçe wil Jerome Boateng op huurbasis overnemen van Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren