Gert Heerkes heeft zijn krediet verspeeld

Als er één trainer is die niet uitblinkt in het kiezen van een werkgever is het wel Gert Heerkes. De inwoner van Hardenberg stapte eerder al op een uiterst ongelukkig moment in bij Willem II, wat hem uiteindelijk de kop kostte en ook afgelopen zomer wilde de oefenmeester iets te graag actief blijven in het betaalde voetbal. Hij tekende bij SC Veendam, de club die een absoluut topjaar achter de rug had en waar eigenlijk niets meer te winnen viel... Zo stond Heerkes voor een schier onmogelijke opdracht om er iets succesvols van te maken.

Toen vlak na zijn aanstelling aanvoerder Peter van der Vlag werd verkocht en Marnix Kolder uiteindelijk zijn contract niet wilde verlengen was het hek helemaal van de dam. Er volgden een rits aan testspelers en daaruit moest een ploeg worden geboetseerd. Joszef Pillar, Dan Romann, Jelle Wagenaar, Jonathan Opoku en de Griekse spits Panagiotis Rampavilas werden aan de selectie toegevoegd, evenals FC Groningen-huurlingen Leonard Nienhuis en Danny Menting. Vlak voor de competitiestart werd Pepijn Kluin gehaald van FC Zwolle, dus de kracht van de selectie was heel moeilijk in te schatten. In de voorbereiding husselde Heerkes er verder op los, waardoor er tegen Willem II een Jupiler League-onwaardig elftal op het veld stond. Lichtgewichten Jelle Wagenaar en Rico Wolven stonden aan de aftrap, ten koste van Alair Cruz Vicente en Mitch Apau. Deze keuze had enorme gevolgen en daarmee verloor Heerkes veel krediet bij de achterban. Met name in de uitwedstrijd bij Almere City FC keerde het publiek zich tegen Heerkes door Apau en Cruz Vicente opnieuw op de bank te zetten.

In deze periode had SC Veendam echter één geluk, namelijk dat Anco Jansen zijn zinnen had gezet op een transfer. De Zwollenaar speelde de pannen van het dak en de Kolonisten waren volledig afhankelijk van zijn nukken en grillen. Het leverde de ploeg twee overwinningen op, tegen respectievelijk FC Emmen en AGOVV. Toen bekend werd dat Jansen verkocht was aan De Graafschap, was de scherpte bij hem verdwenen en haalde SC Veendam nauwelijks punten. Heerkes had drie maanden de tijd om het spel van het elftal te verbeteren en het vertrek van Jansen op te vangen. Door zijn vele wisselingen in het elftal ontwikkelde de ploeg nauwelijks een vaste speelwijze en dit ging ten koste van het zelfvertrouwen in de selectie.

Toen de winterstop aanbrak kreeg Heerkes een herkansing om zijn ploeg alsnog te prepareren op een succesvolle tweede seizoenshelft. De verdediger Michalis Vakalopoulos en de aanvallers Lars Hutten en Kaye Coppoolse werden gehaald om de problemen op te vangen. Na de winterstop verzandde SC Veendam echter steeds in dezelfde fouten en tot overmaat van ramp verloor het thuis van FC Oss. Afgelopen weekend bleek dat AGOVV opeens ook punten kan pakken en dit was voer voor de Heerkes-critici. Dagblad van het Noorden spuide door de pen van Jan Mennega harde kritiek over het wisselbeleid van de coach en kraakte ook een harde noot door de minimale inbreng van de assistenten Gerard Wiekens en Jouke Faber ter discussie te stellen. De supporters hebben de trainer al afgeschreven en schreeuwen op diverse fansites om zijn vertrek. De carrière van Heerkes in het betaalde voetbal lijkt voorbij. Alleen, beseft hij het zelf ook?

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 8 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2500+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

11 reacties (laatste reactie door pimfeyenoord)

Je hebt helemaal gelijk. Heerkes is volgens mij wel een sympathieke vent, maar als trainer faalt hij hopeloos. Goede CE.

Ik vind het geen slechte trainer ofzo.

Hij heeft Heracles ook geholpen aan hun ontwikkeling, deze man heeft o.a. Dost en Overtoom ontdekt, nu revelaties in de Eredivisie.

Ook heeft hij prima gepresteerd met Heracles, ik dacht 14e met een slecht elftal.

Ik vind het ook een té korte Club Expert.

Twijfel tussen twee of drie sterren, geef er drie.

Ik vind het een waardeloze trainer. Sorry dat ik zo hard ben, maar ik heb geen goed woord over voor zijn beslissingen!

Waardeloos , geen ander woord voor . Bedankt voor je werk hier Heerkens ( Not! ) En nu Veendam weer naar de schroothoop helpen , goed bezig ! Hou de eer ( weer ) aan jezelf en stap op.

Ik vind zelf dat hij te weinig uit Veendam haalt, met spelers als Cijntje en Vicente verwacht ik toch een beter plaats op de ranking. Bij Willem 2 was het ook al niet echt geweldig qua spel (degradatie).

3 Sterren.

24 februari 2012 om 17:13

Ik moet eerlijk zeggen dat het bij Willem II maar deels aan Heerkens lag. De spelers deden er zelf ook namelijk geen ruk meer aan. De meeste wisten toch al dat ze weg zouden gaan, omdat ze een degradatieclausule in hun contract hadden!

Ik vind dit een matige Ce.
Je verteld eigenlijk alleen maar dat Heerkes er niks van bakt, waarmee ik akkoord ga.

Maar ik had graag gezien dat je met een oplossing was gekomen, wie moet er dan komen? Of welke spelers moeten er wel in? Of welke tactiek moet er worden gehanteerd zodat het beter gaat?

Daarnaast vind ik hem wat aan de kleine kant.

24 februari 2012 om 15:28

Jou struikelblokken vind ik niet van toepassing. Het gaat er niet over hoe Veendam verder moet, maar dat het doek valt voor Heerkes.

Ik vind het leuk geschreven en in een prima tijdslijn verteld. Dat het niet lang is, tsja daar kan je over twisten. Een onderwerp zoals deze moet je niet langdradig maken. Kort en bondig, ik geef je 4* in de hoop dat je volgende stuk wel 5* verdiend. Ben benieuwd waar je dan over zult schrijven.

24 februari 2012 om 17:49

Tuurlijk gaat het wel over hoe Veendam verder moet. De insteek van het vertrek van Heerkes is dat een ander persoon er meer uit zou kunnen halen. Hoezo lukt het Heerkes niet en een ander wel?

Een slechte trainer ik ken hem nog van Willem II het is geen verkeerde man maar ik vond het te slap geen discipline. Tuurlijk heeft hij het goed gedaan bij Heracles en tuurlijk heeft hij talenten ontdekt maar soms vraag ik me af of ie zelfs zou kunnen presteren om te degraderen met FC Barcelona!.
Hij lijkt ook niet te leren van zijn fouten elke wedstrijd.

Verder vond ik het op zich wel een goede Ce misschien wat kort je had oplossingen kunnen noemen.

Laatst een interview met hem gelezen waardoor ik toch wel een andere kijk heb gekregen op deze man. Niet alles is zo zwart wit als het lijkt. Hij lijkt me een juiste trainer voor een club als NAC of Nec, laat hem daar eens presteren!

Leuk geschreven en goeie uiteenzetting, alleen vind ik het artikel wat kort door de bocht. 4 sterren.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

SC Veendam


78 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina SC Veendam.

In de wandelgangen

Woensdag 26 januari
Een overgang van Álvaro Morata naar Barcelona is uitgesloten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren