De magie van San Siro

Grote bewondering heb ik voor de manier van werken bij AC Milan. Telkens weer weten ze het te presteren om oudere spelers nog lang mee te kunnen laten gaan. Waar bij ongeveer iedere club de speler snel veel minder wordt als hij een jaar of 34 is, kunnen spelers bij Milan vaak nog door tot ze een jaar of 38 zijn. Nu probeer ik voor mezelf na te gaan hoe dit mogelijk is. Wat heeft AC Milan wel wat andere clubs niet hebben?

/

Terwijl ik dit schrijf denk ik terug aan het afscheid van Paolo Maldini in het San Siro in 2009. De ereronde die hij maakte, het publiek dat hem een staande ovatie gaf en de paar mensen die hem uitfloten. Daar was hij teleurgesteld over, hij wilde de pers niet te woord staan in de catacomben. Dat had allemaal te maken met een incident van een aantal jaar daarvoor, toen had hij uit emotie een uitspraak gedaan die een aantal supporters niet beviel. Ik vind het jammer dat er mensen waren die hem uitfloten. Deze man, die in de ultieme vorm clubliefde heeft getoond, had een mooier afscheid verdiend.

Maldini is hét bewijs dat AC Milan uitstekend met oude spelers om kan gaan. Hij speelde maar liefst 902 wedstrijden, allemaal in dienst van AC Milan. Als zestienjarig jochie debuteerde hij en Il Capitano vertrok op de leeftijd van 41 jaar bij de Italianen. Maldini is ook niet de enige speler die vele jaren bij Milan speelde. Spelers als Clarence Seedorf, Massimo Ambrosini, Alessandro Nesta, Christian Abbiati, Mark van Bommel en Filippo Inzaghi zijn spelers van de huidige selectie die al aan de oude kant zijn maar toch nog regelmatig spelen.

Ik denk dat voor deze prestaties een groot compliment aan de medische staf op zijn plaats is. Ze houden de spelers goed fit en dat valt op die leeftijden niet mee. Zij zorgen ervoor dat jongens als Seedorf op een leeftijd van 35 nog meekunnen in de Champions League. Hierin ligt ook een rol voor de trainers weggelegd. Ze laten de spelers niet te hard trainen, zodat ze helemaal kapot zijn telkens, maar doen relatief rustig aan op de training met ze zodat ze vol energie de wedstrijd in kunnen gaan.

Ten tweede hangt er een grote rust rond de club. De mensen raken niet in paniek als een speler een keer minder speelt. Bij andere clubs zie je vaak dat er direct getwijfeld wordt of de speler het niveau nog wel aankan. Door twijfels bij anderen gaat een speler ook twijfelen en dat komt zijn spel niet bepaald ten goede. Bij Milan is dit niet het geval. Daar kunnen spelers zich in alle rust focussen op hun prestaties en hoeven ze zich in mindere mate zorgen te maken over de pers.

Dan is de volgende reden dat deze mannen nog zo lang meekunnen is omdat de selectie goed uitgebalanceerd is. Altijd is er een goede mix van jong en oud. Spelers als Ignazio Abate, Urby Emanuelson, Kevin-Prince Boateng, Thiago Silva en Robinho zorgen voor wat tegenwicht voor de ouderen. De oudere spelers kunnen voor het echte loopwerk de jongeren gebruiken, aangezien die een betere conditie hebben. Dan kunnen de ouderen zich volledig focussen om hun inzicht en techniek te gebruiken, ze zorgen er aan de hand van de jonkies voor dat ze het fysieke aspect minder nodig hebben.

Dan nog het belangrijkste punt: de liefde voor de club. Als je van de club houdt waar je speelt, ben je beter gemotiveerd en kom je dus tot betere prestaties. Zie bijvoorbeeld Maldini. Die kon altijd blijven gaan, vooral omdat Milan zijn club is en dat hij dus nog liever wil winnen dan wanneer hij voor een andere club had gespeeld. Bij Milan zijn er veel spelers die echt houden van de club, dat komt doordat daar iedereen goed voor je is. Ze laten je niet snel vallen, zeker niet als je wat gepresteerd hebt. Ze blijven vertrouwen houden en daardoor ga je van de club houden.

Er zijn mensen die vinden dat AC Milan moet verjongen. Dat beschouw ik als grote onzin. Presteren met ouderen is juist de grote kracht van Milan. Dit is de identiteit van de club: veel clubiconen die heel lang voor de club spelen, geweldig. Daar bestaat nog clubliefde, je ziet het steeds minder in de voetballerij. Slechts enkele voetballers hebben het, bijvoorbeeld Iker Casillas of Xavi. Dat soort spelers zie je steeds minder en dat is jammer, dat is juist wat voetbal mooi maakt: Emotie, een gevoel dat je krijgt in je onderbuik bij een bepaalde club. Veel voetballers lijken dat nu te negeren en puur voor het geld te gaan, wat ook ergens wel begrijpelijk is.

AC Milan, met trots de club van de oudjes!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 13 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door appleiphone)

Mooi stuk, vond het ook een leuk voetballertje. 4,5 sterren afgerond 5 :D

24 februari 2012 om 00:17

bedankt voor je reactie!

Mijn 8ste Ce alweer,
bedankt voor het lezen!

Rust, clubliefde, een gebalanceerde selectie. Het zal ongetwijfeld een goede invloed hebben op de spelers(leeftijd), maar hét geheim van Milan is natuurlijk het Lab van Milanello. Ac Milan kocht in 2000 Redondo (een geweldige speler waar ik graag een CE over wil schrijven) voor 15 miljoen euro. Hij kreeg een mooi contract voor vijf jaar, maar na een week raakte hij geblesseerd op de hometrainer.

Het was voor de directie het sein om te investeren in een medische/fysieke afdeling die haar weerga niet kent; Milan Lab. De Belgische chirurg Meersseman is de drijvende kracht. Op Milanello zijn meer mogelijkheden dan in een gemiddeld Nederlands ziekenhuis. Van de beste diëtisten tot psychologen, van chiropractors tot tandartsen. Niks wordt aan het toeval overgelaten, alle selectie- en jeugdspelers worden continu getest en in de gaten gehouden, zodat zij altijd topfit zijn. Check ook de interessante website van het Lab, het werkelijke geheim van Milan.

23 februari 2012 om 23:46

bedankt voor je reactie, en je hebt ook helemaal gelijk! Milanello is geweldig, daar is top in geinvesteerd en dat werpt nu zijn vruchten af.

26 februari 2012 om 11:56

Hoe verklaar je de structurele blessureproblemen bij Milan? Vorige week al 15 (!!) afwezigen. Deze lab is allang niet effectief meer

Over het artikel zal ik eerlijk zijn: vind het maar mager omschreven gebaseerd op onwaarheden.

Heb je tijd teveel of wat? 5 Ce's in een maand, doe normaal joh! Een redelijke CE, ik zou het alleen iets rustiger brengen voortaan.

24 februari 2012 om 00:13

ja eigenlijk heb ik teveel tijd Xd
Dat krijg je als je op een studie zit die eigenlijk onder je niveau is.

Daarbij vind ik het gewoon heel leuk om me in Milan te verdiepen en daar stukken over schrijven. Ik ben gewoon een voetbalgek, en daar ben ik eigenlijk best trots op

24 februari 2012 om 00:51

Haha, oké dan. Het is zeker wel leuk, om je in je club te verdiepen. Ik ben ook voetbalgek, en ook trots op. Alleen moet je het niet te snel brengen. Denk dat mensen je stuk dan ook minder gaan lezen, en dan heb je over een maand geen onderwerpen meer. Je kan het beter gedoseerd doen;

@thepope,

ik wilde ook wat zeggen over het Milan lab maar dat is nu overbodig. Dan zeg ik maar wat over de 'grootste spelers die Milan heeft gehad, de nummers van deze spelers zijn samen met de spelers op met pensioen gegaan. Ik heb het natuurlijk over Maldini (3) en Baresi (6). Daar zal ik verder niet over uitweiden want dan kan ik hier nog wel een clubexpert neerzetten.

De Maldini familie is een familie die nu al 3 generaties bij Milan speelt de vader van Paolo, Cesare heeft zelf meer dan 300 wedstrijden gespeeld. Christian de zoon van Maldini speelt ook in de jeugd en is nu16 hij zit in de zogenaamde 'college' divisie.

Ik ben ook van mening dat Milan niet hoeft te verjongen want dat doen ze al door slimme en goedkope aankopen.

Verder een goed stuk 5 sterren als Milan-fan

Bij de tegenwicht van de jongelinen noem je Robinho en Thiago, terwijl je in mijn ogen dan aan El Shaarawey en A. Pato denkt

maar goed, het blijft een goede Ce van de juiste lengte, met een goede inhoud

5 sterren

Maldini is ook niet de enige speler die vele jaren bij Milan speelde. Spelers als Clarence Seedorf, Massimo Ambrosini, Alessandro Nesta, Christian Abbiati, Mark van Bommel en Filippo Inzaghi zijn spelers van de huidige selectie die al aan de oude kant zijn maar toch nog regelmatig spelen.

Je begint in deze alinea over hoelang spelers al bij Milan spelen en je eindigt met hoevaak oudere spelers nog spelen. Dit stukje leest een beetje moeilijk in mijn ogen. Voor de rest een leuke Cebr

Ik ben er niet zo van onder de indruk.

Ik had graag wat over het geroemde Milan-lab willen lezen. Je stelt een vraag aan het begin van je eerste alinea, maar je beantwoordt die vraag vervolgens helemaal niet. Het enige antwoord is het Milan-lab, maar wordt geen enkele keer in je stuk genoemd. Dat is toch de reden waarom spelers bij AC Milan lang fit blijven? Of vergis ik mij nu? De rest van je redenen kunnen ook meespelen, maar zijn ook van toepassing op veel andere clubs.

Overigens denk ik dat het voornamelijk ligt aan wat voor een voetballer je bent. Je ziet dat vrijwel alle oudere spelers (35 ) het altijd van hun techniek en slimheid moesten hebben. Dit in tegenstelling tot krachtvoetballers, die zijn veel eerder versleten. Kijk naar Scholes, Giggs, Maldini. Drie voorbeelden van sluwe spelers die het van hun technische vermogen moe(s)ten hebben.

Ik geef je dan ook slechts één ster. Niet om je af te kraken, maar om de slordigheid waarmee het stuk is geschreven. Je hebt zelf geen enkel onderzoek gedaan naar wat Milan wel heeft en andere clubs niet, terwijl dat het onderwerp is van je stuk. Je bent clubexpert van AC Milan, maar niet op de hoogte van Milanello? Verder is je zinsopbouw en schrijfstijl wel naar behoren.

24 februari 2012 om 08:37

He man je hebt helemaal gelijk!! Alle punten die in deze CE worden opgenoemd kun je bijvoorbeeld ook op Manu toepassen. Een stuk schrijven over het feit dat de spelers van Milan zo lang mee gaan en dan niet over Milanello spreken. Onvoorstelbaar!!

@ Schrijver

Ik zag dat dit je 8e stuk was en iemand zei zelfs je 5e in 1 maand. Misschien maar wat minder stukken gaan schrijven en meer tijd in 1 steken. Kwaliteit gaat boven kwantiteit.

24 februari 2012 om 11:51

bedankt voor jullie reacties en kritiek.
Ik had Milanello er inderdaad in moeten verwerken.
Ik hoop dat mijn volgende stuk jullie beter zal bevallen

Ik vind dat hen_nie wel gelijk heeft, maar een ster vind ik weer zeer overdreven.

Je had het Milan-lab er zeker in moeten vermelden, maar je hebt een mooie schrijfstijl en vertelde ook mooi over Maldini waarin ik geheel je mening deel!

Je krijgt vier sterren van mij.

24 februari 2012 om 15:11

bedankt voor je reactie, zowel de complimenten als de kritiek!

24 februari 2012 om 15:13

Zie je mijn sterren wel, ik heb gestemd maar ik zie niks?

24 februari 2012 om 15:26

nee ik zie niets, vreemd

Niet echt een toepasselijke titel. Zeg dan: de magie van AC Milan.
San Siro is totaal niet magisch, het is elke wedstrijd weer halfleeg, of AC Milan of Internazionale er nou speelt.
De enige keer dat het magisch was, was in de europacup-finale in 1970.

24 februari 2012 om 11:46

maar wat vind je verder van het stuk?
Je geeft nu enkel je mening over de titel aan, ik zou graag zien dat je jezelf meer toelicht.

Gatusso heeft weleens gezegd dat de trainingen op Milan zwaarder zijn dan de gevechten van '300' . Begin dit seizoen ben ik geweest maar training van Milan. Het is echt niet zo rustig als je beschrijft.

Ze begonnen met een uur hoog tempo door de bossen rennen, vervolgens ging de helft krachttrainingen doen en de andere helft techniek. En zo waren ze 4 uurtjes bezig.

Schrijftechnisch is het stuk goed maar het gaat nooit de diepte in en er is geen pittige mening. Daarom vond ik het een oninteressant stuk omdat er weinige interessante achtergrondinformatie wordt gegeven en allerlei makkelijk te benoemen factoren genoemd worden die ik zelf ook wel kan bedenken. Teleurstellend wat je kunt beter.

Je schrijfstijl is wel goed, maar ik zie veel slordigheden. Verder mis ik het gedeelte waar het Milan-lab wordt uitgelicht. Je stelt deze vraag immers wel aan het begin van het stuk. Waarom ga je er niet op door? Of beantwoordt je hem niet?

Ik zie ook dat dit al je 5e CE is alleen deze maand al. Kleine tip: doe het wat rustiger aan, dat maakt je Ce's ook leuker en boeiender denk ik. Zo gaat de kwaliteit ervan alleen maar omhoog.

Moeilijk om te beoordelen, ik denk dat ik het deze keer niet beoordeel in de hoop dat je er de volgende keer wat meer aan doet, zodat ik je er 5 kan geven!

In potentie een goed stuk maar je legt de nadruk op de verkeerde aspecten als je het mij vraagt. Dat die oudere spelers langer mee kunnen heeft alles te maken met de vooruitstrevende medische behandelingen in Italie. Niet voor niets is er ooit een dopingzaak geweest over Juve in de jaren dat Zidane er speelde. Ook in het wielrennen zijn het vaak Italiaanse artsen die medische supplementen toedienen om prestaties te verbeteren. Mij zou het niet verbazen als ze aan bloeddoping doen bij Milan. Verbeterd het herstel en verlengd een profcarriere met een paar jaar. Bewijzen kan ik het niet maar in dat Milanlab zoeken ze de grens op.

Maargoed, dat is wat ik denk. Ook begin je over clubliefde. Dat is voor een Maldini uiteraard niet zo moeilijk gezien het feit dat hij nauwelijks een positieverbetering kan krijgen na Milan. Zelfde geldt voor je voorbeelden Casillas en Xavi. De enige spelers met clubliefde zijn Del Piero en Buffon. Die bleven Juventus trouw toen ze degradeerden. Dat doen alleen de spelers die echt om de club geven.

Je krijgt van mij 4 sterren. Ik wil eigenlijk 3,5 geven maar dat kan niet. Van mij had je wel meer achtergrond informatie op mogen zoeken om je mening te onderbouwen. Het is nu nog te oppervlakkig.

Je vergeet echter één hele belangerijke reden: Milanello. Zonde.want dat is toch echt de reden dat de oudjes nog optimaal kunnen presteren. Heel jammer en echt een groot fout. Want je stuk is verder vol passie geschreven. Ik kan je hierom niet meer dan een 3 geven.

Edit: Ik zie dat hen_nie je er over ingelicht heeft.

goed geschreven, alleen had het iets uitgebreider gemogen en milanello had je meer erbij moeten betrekken. verder goede ce op wat spelfouten na.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

AC Milan

1692 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
G. MurelliUnknown
S. PioliUnknown
L. NavaKeeper
Voor de complete selectie: Clubpagina AC Milan.

In de wandelgangen

Maandag 8 augustus
Manchester United ziet in Guido Rodríguez een goed alternatief als Adrien Rabiot niet haalbaar blijkt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren