Appelmois

Het begon allemaal in 2005. Het jaar waarin PSV de kwartfinale van de Champions League tegen Olympique Lyon speelde. Ik herinner het me nog goed. Ik keek de wedstrijd in de slaapkamer van mijn ouders. Dit omdat je als veertienjarige in die tijd nog net geen eigen tv op je kamer had staan. Bovendien was ik zowel fysiek als mentaal nog niet in staat om de woonkamer op te eisen. Ik moest het dus doen met de tweede tv van het huis, een met een diagonaal van slechts 37 cm. Ondanks dat ik de verhoudingen van het internationale topvoetbal nog niet geheel kende, wist ik dat ik naar iets bijzonders keek. Voorover leunend op mijn dubbel geklapte tenen beleefde ik heftig duimend een van de mooiste voetbalmomenten van m'n leven. Het doelpunt van Alex, die in een klap een kleine bewonderaar erbij had.

Soms heb je dat. Een voetballer wiens carrièreverloop parallel lijkt te lopen met je eigen voetbalvoorkeuren. Een voetballer die eigenlijk jou ideale plaatje bewandelt, iemand waarbij je een speciaal gevoel hebt. Ik heb dat bij Alex. Een Braziliaan geboren en getogen in Niterói, die zomaar in Eindhoven en Londen beland. Net de twee steden van de clubs die ik het meest van allen een warm hart toedraag: PSV en Chelsea. Bij beide elftallen trof hij mijn favoriete trainer Guus Hiddink, de man die hem het predicaat 'De Tank' toedichtte. Voor mij een speciale speler dus, die Alex. Na een kleine acht seizoenen voor hem gejuicht te hebben is met zijn transfer naar Paris Saint-Germain aan dat tijdperk een einde gekomen. Om nou te zeggen dat ik een traantje wegpink, nee. Maar ik zal het wel missen om hem voor een van m'n clubs te zien spelen.

Bij Chelsea is hij eigenlijk nooit helemaal onomstreden geweest. Daar was de concurrentie te moordend voor. Toch werd hij wel gezien als een gewaardeerd lid van de selectie en kon men op hem bouwen wanneer dat nodig was. Dit seizoen werd echter alles anders. Medelijden kietelde mijn ziel toen ik hoorde dat hij in conflict lag met trainer André Villas-Boas wegens een gebrek aan speelminuten. Alex die nog geen vlieg kwaad doet is plotseling betrokken in een conflict. Ik vraag me dan af hoe dat gegaan is, wat hij heeft moeten doorstaan. Het zit namelijk niet in de aard van dit sympathieke beestje om ruzie te maken. Een verwoestend uiterlijk maar tegelijkertijd een oase van rust. Dat maakt Alex zo bijzonder. Ik betreur dan ook hoe z'n dienstverband bij Chelsea tot een einde is gekomen. Ik had hem meer gegund, een vertrek door de voordeur welteverstaan.

Gelukkig heeft hij dit bij PSV wel gekregen, waar hij door Chelsea drie jaar lang gestald werd. Hier werd hij op handen gedragen. Ik zal nooit vergeten dat Alex oprecht dacht dat hij de nieuwe aanvoerder van PSV was, omdat hij met een rouwband om moest spelen. Dit vanwege het toenmalig overlijden van Rinus Michels. In het legendarische filmpje waarin quizmaster Sierd de Vos in hakkelig Portugees Gomes en Alex van vragen voorziet, giert eerstgenoemde het uit van het lachen. Hij vertelt dat Alex tegen Jefferson Farfán had gezegd dat hij de nieuwe aanvoerder van PSV was. Bij die gedachte kan ik nog steeds helemaal wegdromen. Iemand die Alex tracht uit te leggen waar dat bandje voor dient, maar Alex luistert al niet meer. Bij alleen al het zien van dat bandje zit hij meteen op een roze wolk en is hij voor niemand meer aanspreekbaar. Ik de nieuwe aanvoerder van PSV, zo snel? Wat zal hij raar hebben opgekeken toen Mark van Bommel met de echte band het veld op kwam lopen. Die blik van Alex moet onbetaalbaar geweest zijn.

Dit hoge schattigheidgehalte verdween echter als sneeuw voor de zon wanneer er gevoetbald moest worden. Alex maakte de Champions League wedstrijden van PSV dat jaar magisch. Je voelde dat er iets aan het gebeuren was. Je voelde dat er een potentiële topverdediger bezig was met een van zijn tentamens, die een dag later streng zou worden nagekeken door de technische leiding van Chelsea. Maar Alex slaagde cum laude. De man die je in de competitie nog weleens op een slordigheidje kon betrappen rees in de Champions League tot grote hoogten. En met hem heel PSV. Zijn goal in de kwartfinale tegen Olympique Lyon bezorgt me nog altijd 'chickenskin'. De aanname op de borst, een machtige streep in de linkerhoek en dan de ontlading. Bezeten van vreugde wegrennen, nog niet wetend waar naartoe. Een ongemakkelijk vuistje in combinatie met een klein sprongetje, gevolgd door een kort applausje. Voor zichzelf natuurlijk. Hij zal het ongetwijfeld niet zo hebben ingestudeerd, maar in mijn ogen kon het niet mooier.

Wist ik toen maar hoe bijzonder dat jaar was, dan had ik er meer van willen genieten. Nu moet ik het doen met Marcelo die de te zwaar ogende spits van Hapoel Tel Aviv iets teveel ruimte geeft, waardoor deze zijn ploeg op voorsprong zet in een 'zinderend' Europa League-duel. Scouts van pak hem beet Bolton Wanderers en TSG Hoffenheim die nog voor rust genoeg hebben gezien en een kop koffie gaan drinken in het centrum van Eindhoven. Natuurlijk ging er even een kriebel door m'n buik toen het besef kwam dat Alex op zoek was naar een nieuwe werkgever. Zou hij PSV dusdanig diep in z'n hart hebben zitten, dat hij misschien nu al terugkomt? Volgend jaar oude glorie herbeleven met de teruggekeerde Alex en van Bommel? Al vrij snel schoof de harde realiteit mijn hersenspinsel grof opzij. Met zijn kwaliteiten is hij voor tal van topclubs nog steeds een fantastische versterking, zo ook is gebleken. De schatrijke club uit Parijs kan alles kopen wat los en vast zit, maar komt uit bij hem.

Ik hoop dan ook dat de fans in Parijs hem in hun armen zullen sluiten. Dat de Franse versie van Sierd de Vos, volgens Google vertaler 'Orne le Renard' genaamd, hem uitgebreid gaat interviewen. Dat Alex daar vervolgens een paar hele aandoenlijke antwoorden op gaat geven en dat hij na afloop een traditioneel Frans cadeau mee naar huis mag nemen. Een pondje camembert, of een flesje Merlot. Om het plaatje compleet te maken moet hij de naam van dat cadeau ook nog even met z'n Portugese accent uitspreken, waarna iedereen die voor de televisie zit moet glimlachen. Net zoals dat in Nederland ging toen hij van Sierd een pot appelmoes aangeboden kreeg. "Appelmois", besloot hij toen tevreden.

Het zou helemaal geweldig zijn als hij op een dag de trotse aanvoerder van Paris Saint-Germain zou worden. 'De Tank' die letterlijk en figuurlijk voorop gaat in de strijd. Het moment dat hij de band overhandigt krijgt en vraagt wie er overleden is, daar zou ik geld voor over hebben. Geef hem hoe dan ook zo'n bandje, al draagt hij hem alleen maar op de training elke dag. Koester hem en zorg dat hij zich op zijn gemakt voelt, dan weet ik zeker dat ze verderop in Lyon alweer beginnen te bibberen.

Het ga je goed Alex!


Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 13 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door bergkamp 10)

Prachtige CE die de nodige humor bevat.

Sowieso lees je natuurlijk niet elke dag een CE over Alex. Originieel onderwerp. Je beschrijft op een mooie manier waarom jij deze speler bijzonder vindt. Ook vind ik het leuk om te lezen wat voor knullige momenten Alex altijd had. Je schrijfstijl nodigt ook uit om verder te lezen. Ga zo door!

Van mij krijg je dan ook 5 sterren!

Leuke CE, alleen je behandelt hem een beetje alsof het een klein kind is.
Ook een origineel onderwerp, evenals de titel!

Een dikke 5 sterren van mij! ;

13 februari 2012 om 21:08

Haha klopt, maar dat was hij ook wel een beetje. Zo'n grote reus maar heel vriendelijk en een beetje sullig bij tijd en wijle. Vooral omdat hij natuurlijk soms niks begreep van wat er om hem heen gebeurde. Je moet dat interview maar kijken met Sierd en Gomes, dan zie je een beetje wat ik bedoel!

14 februari 2012 om 16:00

Ik kan het filmpje helaas nergens vinden maar ik heb al wel een beetje een beeld ervan.

14 februari 2012 om 16:14

Moet je even dit intikken bij Youtube: quiz alex gomes psv

Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeerlijk om dit weer te lezen, pfoeh dat filmpje als absolute afmaker met tranen in me ogen. Wat een seizoen was dat, zoveel emotie en idd jammer dat je op het moment zelf niet kunt genieten, ik was een jaartje ouder dan jij dus begrijp je volkomen!
Alex altijd iemand die ik volg en ik ook een zwak voor had. Snap niet dat hij bij Chelsea niet meer speelminuten kreeg maar misschien kijk ik dan door mijn pro Alex bril want in mijn ogen is hij niet minder dan Ivanovic en David Luiz.

Ook de vrije trappn van Alex, man wat was dat genieten. Samen met Lange Jan die corners inspringen, ik raak er niet over uitgesproken...

Bedankt Tom you made my day.

Off: @VZ zorg is dat er geen 20 nieuwe Ce's kunnen worden upgeload per dag, slechte zaak!

13 februari 2012 om 21:35

Haha, blij dat je het leuk vond!

Die vrije trappen waren ook genieten inderdaad. Wou ik ook nog erin zetten maar ik zat al over de limiet van aantal woorden heen!

t0mt0m18, hele aardig CE. Je neemt wat risico om een clubexpert over Alex, een bewierookte ex-psv'er te doen. Hij mag best een grootheid in de geschiedenis van PSV genoemd worden. Je schrijfstijl is aantrekkelijk, het bevat de nodige humor, maar je zet Alex een beetje neer als een onvolwassen kind. Daarom geef ik je voor de inhoud 3,5 ster en voor je schrijfstijl dikke 5 sterren. Ik rond het af op vier. Ik moet wel zeggen, je heb wel echt potentie om een ijzersterke CE te schrijven.

Zo lees ik ze graag, heerlijk vlot geschreven een stukje humor en toch alleen maar positief gebracht.
Normaal geef ik geen sterren bij deze heb je ze verdiend.

13 februari 2012 om 21:46

Bedankt, voel me vereerd

Prachtig gedaan dit, heb me vermaakt! Dit stuk bevat zowel kennis van de feiten als een duidelijk naar boven komende mening.
Haha vooral om dat stukje van: 'dat zit toch niet in de de sympathieke aard van het beestje' Haha geweldig gewoon!

Mijn 5 sterren vliegen er niet super vaak uit, maar voor dit stuk nog 100x haha
Alleen 14 jaar zijn en heftig duimen? haha ook iets waar ik om moest lachen!

Overigens herinner ik me ook Alex zijn goal uit bij arsenal nog wel! Wat was die ook verschrikkelijk belangrijk! En die Wenger boos zijn jonge haha!

Guus Hiddink is trouwens niet geheel origineel in zijn bijnamen haha, want Wasilewski heeft ook als bijnaam de tank!

14 februari 2012 om 10:47

Ja die goal was ook prachtig haha, helemaal omdat hij daarmee z'n eigen goal goedmaakte natuurlijk.

En met duimen bedoel ik niet de duim in de mond he, maar gewoon met gekruiste vingers zitten

En bedankt voor de reactie!

14 februari 2012 om 14:19

hahah owww super dom van me hahaha, net zoals die fout met Australië, soms ben ik wat traag van begrip Blond hè haha!
Blijf zo doorgaan man, echt goede CE!

wat een geniaal stuk. heb zelden met een glimlach op mijn lippen naar een CE zitten kijken maar dit is een meesterwerkje. Ik kan er niks aan toevoegen en je hebt niks teveel gezegd. Ga alsjeblieft zo door want dit is topkwaliteit!

14 februari 2012 om 10:45

Bedankt!

Uitstekende CE. Een van de betere die ik de afgelopen tijd voorbij heb zien komen. Zowel de schrijfstijl als de inhoud is erg goed, complimenten!

Ik ben geen PSV fan, maar je hebt me even meegenomen in jou PSV wereld. De goede oude tijd met spelers waarvan je nu alleen nog maar kan dromen. Ik heb Alex altijd al een uitstekende speler gevonden en vind het ook jammer dat hij niet helemaal geslaagd is bij Chelsea. Met een beetje meer vertrouwen had hij namelijk nog van goede waarde kunnen zijn.

Verder heb ik hier niets meer aan toe te voegen. Mijn complimenten nogmaals.

Erg mooie CE. Ook mooi met een filmpje eronder, waar ik echt kippenvel van krijg.
Gewoon heel mooi geschreven en een grappige titel

Ik zou niet weten waarom ik geen 5 sterren zou geven!

14 februari 2012 om 13:21

Omdat jij zijn broertje geeft, geef je hem altijd 5 sterren

heb ik via via vernomen?

Twee sterren omdat ik niet hou van je schrijfstijl.

Je probeert het altijd te emotioneel te doen

14 februari 2012 om 14:18

Gast wat is dit nou weer voor lage reactie? Als zijn broertje het toch mooi vindt om te lezen? Mijn broertje leest ook mijn Ce's maar hij beoordeelt ze niet. Als hij ze toch wel wil beoordelen?

14 februari 2012 om 17:08

Omdat zijn broertje hem 5 sterren geeft, geef jij er maar 2?
Wat een onzin kraam je hier uit zeg..
Volgens jou kan zijn broertje de CE van zijn broer niet goed vinden?
Je hebt soms van die mensen...

14 februari 2012 om 17:23

Tja ik vind het een mooie CE dus vind ik wel dat het 5 sterren verdiend, snap niet wat daar zo erg aan is

Wel leuk dat je een filmpje onder een CE kunt doen!

Geweldig stuk!
Heel erg leuk dat je wat over Alex schrijft, want had niet verwacht dat iemand dat ooit zou doen..
Alex blijft in de harten van de PSV supporters!
Wat was en is dat een beest zeg. We beleefden geweldige tijden met onder andere Alex bij Psv.
Jammer genoeg heeft hij het niet helemaal gemaakt bij Chelsea, maar ben ervan overuigd dat hij het zeker aankan, zoals hij dat ook liet zien onder Hiddink bij Chelsea.
Ik hoopte net zoals jou ook dat hij na zijn aankonding van zijn vertrek bij Chelsea naar PSV zou komen, maar wist dat de kans heel erg klein was.
Hopelijk groeit hij bij PSG ook uit tot held!
5*

Heel goede Ce!
Alex was ook mijn held in zijn Psv- tijd, onbegrijpelijk dat Chelsea hem zomaar weg laat gaan.
Je laat mijn mooie oude herinneringen terugkomen met deze CE, bedankt daarvoor

Alex. Wat een held is dat zeg. Jij hebt me hier echt even laten dromen, zittend op mijn bureaustoel. Schitterende tijden waren dat. Genieten geblazen, elke keer. Vooral aan het begin van het filmpje, als je dat team van PSV ziet. Dat is toch werkelijk schitterend?

Als je dat vergelijkt met het PSV van nu, nu hebben we nog een leuk team, maar toen. Toen konden we ook echt presteren tegen de grote clubs. En als ik dan één favoriet moet opnoemen is het 'de Tank'. Nog steeds begrijp ik niet waarom deze man niet met vlag en wimpel is geslaagd bij Chelsea. Op het moment dat hij nog bij PSV speelde, schaarde ik hem al onder de betere verdedigers op deze aardbol. Voor mij was het dan ook gewoon een kwestie van tijd totdat Alex elke spits in de premier league zou opvreten. Ongelooflijk jammer dat hij nooit heeft kunnen excelleren bij Chelsea.

Net zoals jij hoopt ik ook, heel stiekem en heel ver in mijn achterhoofd, dat Alex naar PSV zou vertrekken. Maar het kan ook niet wanneer je kijkt naar de kwaliteiten van Alex dat hij nu alweer naar PSV zou komen. Persoonlijk zie ik hem ook gewoon nooit meer terugkomen, maar ik blijf hem altijd herinneren als één van de grootste helden van Psv, zijn charisma en spel waren gewoon echt geweldig.

Nu even over de CE. Het liefst zou ik je geen 5 sterren voor dit verhaal geven. Dat betekent namelijk dat jouw stuk tot de top van Voetbalzone behoort. Wat mij part moet de nomering echt veranderd gaan worden. Ik vind het een goed geschreven stuk, het verhaal is goed, er zit humor in (al moet ik eerlijk bekennen dat 'chickenskin' mij niet echt kon bekoren ;-)) en het is dus over het algemeen een goed stuk. Boven gemiddeld goed moet ik zeggen en dat zou eigenlijk 4 sterren moet betekenen. Maar als je kijkt naar de verhoudingen die nu zijn gezet hier op Voetbalzone dan zou het niet kloppen wanneer ik 4 sterren zou geven. Sowieso opteer ik voor halve sterren, daar het verschil nu veels te groot is. Echter ga ik jou daar niet mee lastig vallen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Y. VertessenAanvaller246
M. DelangheKeeper00
J. DrommelKeeper260
O. BoscagliVerdediger284
P. MaxVerdediger251
P. MweneVerdediger193
A. ObispoVerdediger171
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Donderdag 30 juni
Neymar zou enorm blij zijn als hij terug mag keren naar Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren