John van den Brom zou een openbaring voor Ajax zijn

Vorig seizoen stelde ADO Den Haag John van den Brom aan als coach. De voormalig middenvelder had er net drie seizoenen bij AGOVV Apeldoorn erop zitten en was klaar voor een nieuwe uitdaging. En ADO had behoefte aan rust, standvastigheid en vooral groei. De club uit de Hofstad was nog steeds een degradatiekandidaat en wilde meer zijn dan dat.

Wat een langetermijnproject bij ADO moest worden, werd één groot versneld sprookje. Van den Brom liet zijn ploeg fris en aanvallend voetbal spelen en de club schaarde zich in de subtop. Uiteindelijk behaalde de ploeg van Van den Brom zelfs Europees voetbal, en de toekomst zag er rooskleurig uit. Maar toen was daar de zomertransferperiode.

Enkele bepalende spelers vertrokken, maar er gebeurde nog iets véél ergers: Van den Brom vertrok naar Vitesse. Een transfer die later door big spender en eigenaar van Vitesse Merab Jordania als de belangrijkste transfer van de Arnhemmers werd gerekend. Van den Brom had immers als speler bakken met ervaring bij Vitesse en had met ADO een uitstekend seizoen achter de rug. Maar zou hij ook iets van het, destijds, ongeregelde zooitje buitenlanders kunnen maken?

Een half jaar later is het antwoord volmondig 'ja'. De hyperambitieuze Jordania kan moeilijk ontevreden zijn, want Vitesse is een structurele subtopper. En als we dan de roemruchte uitspraak van Jordania uit augustus 2010 erbij halen ("In 2013 spelen wij mee om de titel") ligt Vitesse keurig op schema. Van den Brom bewijst dus eens te meer een uitstekende trainer voor de Eredivisie te zijn.

Ondertussen gaat het er in Amsterdam een stuk minder goed aan toe. De regerend landskampioen staat zesde in de competitie en heeft mede door blessures en bestuurlijke onrust nog niet haar ultieme vorm gevonden. Trainer Frank de Boer zou wanneer hij Martin Jol had geheten al lang en breed de laan uit zijn gestuurd, maar wordt nog altijd een hand boven het hoofd gehouden. Overigens is er niet eens een directie die De Boer kan ontslaan, dus dat zou het ook kunnen zijn.

Maar wat heeft Ajax nu dan nodig, wil het elk jaar structureel in de top voetballen? Een trainer die de balans tussen aanval en verdediging kan vinden en weet hoe het er bij Ajax aan toe gaat. En nu komen we weer terug bij Van den Brom. De man uit Amersfoort heeft twee jaar bij Ajax gevoetbald (onder Louis van Gaal, vul zelf maar in of dat een voor- of nadeel is in de huidige situatie) en zette zijn eerste stappen als trainer bij de jeugd van de Amsterdammers. En momenteel is hij gevierd man in GelreDome.

In feite is het dus exact hetzelfde als De Boer. Twee getalenteerde trainers, die hun eerste stappen als coach bij Ajax hebben gezet, en nu klaar zijn voor een baan als hoofdcoach. Met één essentieel verschil: carrièreplanning. Daar waar Van den Brom bij AGOVV en ADO kon ruiken aan het Nederlandse betaalde voetbal, stapte De Boer onmiddellijk in bij Ajax. En bij Ajax debuteren als clubcoach is vreselijk.

Hier had Marco van Basten ook last van. Nog altijd is hij een enorm getalenteerde trainer, maar hij kan nergens meer aan de slag vanwege die geflopte periode als hoofdtrainer bij Ajax. En ik hoop niet dat De Boer datzelfde proces ondergaat. Eigenlijk zou hij nu een stapje terug moeten doen, naar een subtopper. Zichzelf klaarstomen voor een tweede poging. Want de laatste succesvolle trainer bij Ajax was Ronald Koeman. En die kwam destijds over van jawel, Vitesse. Ik zie de link. Nu John nog.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 8 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door vitesse20)

Vind het nogal snel om te zeggen dat Vitesse een structurele subtopper te noemen. Ze spelen weliswaar goed voetbal bij vlagen maar het gemis van Bony zegt wel iets over de rest van de selectie. Ze zijn denk ik te afhankelijk van zijn doelpunten. Om vervolgens negatief te doen over De Boer vind ik echt helemaal nergens op slaan. Te debuteren bij Ajax is vreselijk? Hoe verklaar je dan de landstitel na zijn trainersdebuut? Als je kijkt hoeveel pech Ajax heeft met blessures is het moeilijk de schuld te wijzen aan De Boer. Er zijn zoveel veranderingen dat er moeilijk meer een eenheid van te maken is. Dat men bij Ajax Frank niet ontslaat is omdat ze niet als ondankbaar willen overkomen. Je ontslaat niet zomaar iemand die je de titel heeft bezorgt in het eerst sinds 2004. John van den Brom naar Ajax lijkt me daarom ook sterk. Als Vitesse zo serieus is om naar de titel te gaan in 2013 is er geen reden voor John om naar Ajax te gaan. Als het blessureleed weer wat minder is zul je zien dat de prestaties zullen verbeteren.

13 februari 2012 om 16:18

Ajax is ook afhankelijk van spelers als Sigthorsson en Boerrigter. AZ is ook afhankelijk van spelers als Elm, net als dat Twente afhankelijk is van spelers als De Jong, beetje flauw om dan Vitesse geen subtopper te noemen omdat Bony er niet bij is. Dat argument raakt dus kant noch wal. Elk team heeft wel een uitblinkende speler, of in iedergeval een speler die er bovenuit stijgt. Dat Vitesse afhankelijk is van Bony, dat is bekend, maar is dat raar dan?

13 februari 2012 om 16:57

Ik zeg niet dat Vitesse geen subtopper is. Ik zeg alleen dat het te voorbarig is ze nu al een structurele subtopper is. In dat woord structureel zit het verschil Dit seizoen is het een subtopper ja, maar dat zijn ze dan ook pas sinds dit jaar. Structureel is het dus niet, neen geenszins. Dat teams afhankelijk zijn van spelers is niet zo raar, maar met Vitesse heeft zoveel spitsen op de bank dat dat eigenlijk niet zou moeten kunnen. Om Ajax, Twente en AZ er dan bij te halen is niet helemaal juist. Met alle respect naar Vitesse, maar die clubs hebben gewoon een betere selectie. Je hoeft je echt niet op je pik getrapt te voelen hoor, maar eerst moeten ze deze prestaties lang volhouden voordat ze echt een structurele subtopper kunnen worden genoemd.

13 februari 2012 om 20:50

Ik voel mij absoluut niet op mijn pik getrapt, maar je kunt niet verwachten dat spelers als Reis (net terug van een heel zware blessure) en Havenaar (japanse league) nu al Vitesse op sleeptouw nemen, de andere spits is overigens Pedersen, die bijna nooit fit is. Daarnaast heb je nog Lieder die overkwam van Purmerstein, maar ook van hem kun je dat niet verwachten. Ik denk trouwens dat Ajax op dit moment helemaal geen betere selectie heeft dan Vitesse, maar daar zullen er het veel niet mee eens zijn, ik denk als je de spelers naast elkaar legt dat het wel zo uitkomt.

14 februari 2012 om 20:37

Ik denk dat Ajax als de selectie fit is een betere selectie heeft dan Vitesse. Ik zou ook niet zeggen dat Havenaar of Reis het team op sleeptouw moeten nemen, maar dat Bony dat anders wel moet doen zegt wat over de rest van het team. Bony is natuurlijk een geweldige speler, maar ook hij kan het niet alleen al lijkt dat nu wel zo. Ik vind die Ibarra een leuke speler maar Chanturia blijft toch wat rare trekjes hebben. Defensief ben ik zeer te spreken over Vitesse al vind ik Büttner niet altijd even sterk. Vitesse heeft zeker een sterke selectie, maar ik vind ze qua selectie meer te vergelijken met Groningen en Heerenveen dan met een Ajax, maar misschien zie jij dat wel anders. Kan ook komen door het feit dat je zelf Vitessenaar bent, bedoel ik niet verkeerd hoor, maar ik wil zelf dingen ook nog wel eens anders zien puur door voetbalemoties voor je eigen club.

15 februari 2012 om 16:17

Absoluut, ik kijk wellicht ook door een geel-zwarte bril heen. Wanneer iedereen fit is bij Ajax, hebben ze natuurlijk een geweldig team, maar dat is júist het probleem bij Ajax, te veel pijntjes bij de spelers... Sulejmani is ook nog steeds niet uit de verf gekomen, Janssen wordt verkeerd neergezet... Ik denk dat wanneer Sigthorsson weer fit is, dat Ajax weer grote stappen gaat maken, natuurlijk helemaal wanneer Boerrigter weer op links kan, want Ebecilio of Özbiliz daar slaat helemaal nergens op...

Overigens ben ik het niet met je eens wat betreft Büttner, de laatste wedstrijden staat hij linksbuiten en hij speelt geweldig, een van de weinigen die de volle 90 minuten door blijft gaan... Op dit moment staat v. Aanholt op de linksback positie, doet het goed... Wanneer je echt voor de top wilt, moet je natuurlijk een betere rechtsback hebben dan dat je met v.d Struijk hebt... Struijk wisselt geweldige momenten af met hele slechte momenten, hij speelde Mertens en Assaidi uit de wedstrijd, maar moet verstek laten gaan tegen de linksbuiten van Nac.

Hoewel Havenaar en Reis dit moment Vitesse nog niet op sleeptouw kunnen nemen, denk ik dat Reis er echt wel aankomt, als je zo snel terug bent na zo'n zware blessure, dan betekent dat wel dat je er echt voor wilt vechten. Ik heb het idee dat Reis op dit moment ook iets te zwaar is. Chanturia was in het begin een heel goede voetballer die fantastische acties had, maar het komt er de laatste tijd echt niet uit, als er iets niet lukt gaat hij tegen zichzelf voetballen. Als spits van Vitesse zou ik mij daar ook aan ergeren wanneer zo'n rechtsbuiten alleen maar naar binnen gaat en truukjes gaat doen.

13 februari 2012 om 20:15

Hier ben ik het helemaal mee eens, Ik doe er nog een schepje boven op door te zeggen wat een groot onzin verhaal is dit zeg. Ik wil er niet eens meer heel veel woorden aan vuil maken dit had mij kleine zusje op kunnen schrijven. Van den brom die tegen ploegjes als nac zich helemaal terug trekt op eigen helft met de hoop op een snelle counter nee hoor dat gaat er bij mij echt niet in. Geef frank de boer de tijd inplaats van dat calimero gedrag en iedereen na roepen dat hij nog niet geschikt is. Weetje wanneer ik je 5 sterren zou geven? als je deze ce vorig jaar midden mei had gemaakt toen we kampioen werden sorry maar dit kan ik niet serieus nemen.

Heeft van Basten niet toevallig een club en een hele mooie.

13 februari 2012 om 16:31

Dit stuk was waarschijnlijk geschreven voor de aanstelling van van Basten bij Heerenveen.

On: Goed stuk, maar deels eens. Ik vind dat van den Brom beter nog even bij Vitesse kan blijven.. Prima trainer, maar heeft nog veel te leren hoor!

4 sterren.

13 februari 2012 om 17:34

Ja, viel wel net even tegen voor de schrijver van dit stuk Maar het principe blijft duidelijk: veel mensen vinden Van Basten ongeschikt voor het vak, terwijl hij met een degelijke en rustige carrièreplanning een veel beter imago had kunnen opbouwen. Ik vind Van Basten ook geen topcoach, maar dan niet omdat hij geen kampioen werd met Ajax, maar dit terzijde. Coach zijn is een vak en dat moet je leren. En je leert het niet door in een slangenkuil als Ajax te beginnen, dat is wel duidelijk.

De Boer stapt inderdaad als clubtrainer in bij Ajax, een lastige klus zeker onder deze omstandigheden. Daarom geen roep voor van den Brom, maar juist een roep om De Boer te blijven steunen lijkt me veel meer op zijn plaats.

Bij Vitesse ligt er wat meer druk op Van de Brom dan bij Ado en agovv, maar er wordt nog niet ieder jaar een kampioenschap van je geeist. Dat van den Brom onder die druk en de huidige problemen die er bij Ajax heersen het beter zal doen dan de Boer het op dit moment doet kun je helemaal niet bewijzen. Je stuk levert daar ook helemaal geen bewijs voor. De Brom heeft iets meer ervaring maar hoeveel precies? Als je bij Agovv mertens en chadli ter beschikking hebt, hoeveel ervaring doe je dan als trainer op? De Boer zit bij het Nederlands elftal een WK finale te coachen, hoeveel ervaring levert dit op? Voor zijn jaar bij Ado neem ik mijn pet af, maar daartegenover staat weer de Boer die Ajax heel succesvol overnam van Jol. Zoveel verschil zit er volgens mij niet in tussen beide trainers.

Ik ben het totaal niet met je eens, ik vind je stuk wel goed opgebouwd, aantrekkelijk geschreven en de laatste zin alleen al vind ik een dusdanig leuke vondst mbt het stuk dat die alleen al een volledige ster waard is. In totaal kom ik uit op 4.

Hij heeft dan wel weer een club, maar zal zich eerst nog wel weer moeten bewijzen lijkt me

Ik vind dat John zich eerst maar een moet gaan bewijzen bij vitesse.
Dan kan hij verder gaan kijken naar een andere mooie club.

13 februari 2012 om 16:55

Het is de bedoeling dat je een aantal sterren geeft om de CE, en niet of dat je het er mee eens of oneens bent. En als je dan 1 ster geeft, wat ik vreemd vind.
Leg dan iig uit waarom je dat vind?

Dit soort berichten moeten eigenlijk gewoon verwijderd worden vind ik, VZ mag hier wel strenger in zijn.

13 februari 2012 om 22:25

1 Ster geven prima maar dan wel met een goede onderbouwing.
Nu slaat het nergens op en heeft de schrijver van deze Ce er helemaal niets aan qua leermoment.

Wat betreft je verhaal over VD Brom, volkomen mee eens Wat betreft de link met Ajax niet. Ik weet zeker dat ook VD Brom veel punten verspeeld zou hebben als hij te maken zou krijgen met de ergste blessuregolf die Ajax de laatste 10 jaar heeft getroffen.

Ik vind dat van den Brom bij Den Haag uitstekend werk heeft verricht maar bij Vitesse doet hij het niet bijzonder hoor als je het afzet tegen de aanwezige kwaliteit. Voor de rest respecteer ik jouw mening hierover en ga mij niet verlagen tot het geven van weinig sterren. Ik hoef het namelijk niet met je eens te zijn om een schrijfstijl te beoordelen. Te vaak worden hier sterren gegeven om het feit of je het wel of niet eens bent met de auteur. Als ik een CE schrijf over Cruijff en hoe goed hij wel niet is ben ik koploper maar schrijf ik pro van Gaal krijg ik van de meeste zich Ajax supporters noemende mensen maar 1 ster. Dus nogmaals: Ik ben het niet met je eens maar de schrijfstijl bevalt mij wel. 4 sterren.

Ik vind deze CE prettig om te lezen. Ik ben het niet helemaal met je eens dat van den Brom naar Ajax moet. Waar zie jij Frank dan gaan coachen? Daar is het nu te laat voor, hij heeft er nu een jaar op zitten bij Ajax en hij heeft al veel geleerd. Los van je de mening die je naar voren brengt vind ik het nogmaals wel een mooie CE. Hij is wel ietwat kort.

Je krijgt van mij 4 sterren.

Alhoewel ik potentie zie , zie ik ook vrij veel fouten.

Begin nooit een zin met "en" dat is een koppelwoord om zinnen samen te smeden.
In een zin een komma te gebruiken vervolgens het woord "destijds" en dan weer een komma?
"nu John nog." Dat is geen volledige zin.
Het al eerdere genoemde structureel? Structureel wijst op het fiet dat een club al jaren meedoet om die plaatsen bij Vitesse dus een volkomen verkeerd gebruikt woord aangezien ze vorig jaar op sterven na dood waren.
("in 2013 spelen wij mee om de titel" waarom aanhalingstekens gebruiken als je deze zin als tussen haakjes hebt gezet?

Je stijl is echter wel lekker, als je de foutjes er uit weet te halen een aanwinst voor de Ce's.

13 februari 2012 om 22:15

Ik moet toch even kwijt dat je wel gewoon een zin met 'en' mag beginnen, is een veelgehoord misverstand. Dat kun je prima gebruiken om nadruk te geven, hetzelfde geldt voor 'nu John nog'. Dat is gewoon mooi spelen met taal om dingen extra nadruk te geven en om het verhaal spannender en aantrekkelijker te maken. Niet iedere zin moet bestaan uit een hoofdzin, een voegwoord en een bijzin. ; Ik vind de schrijfstijl echt uitstekend, je maakt goed gebruik van de mogelijkheden die de Nederlandse taal biedt en dat maakt het verhaal aantrekkelijk; hooguit mogen je zinnen soms best ietsje langer en dat kun je makkelijk doen door hier en daar een punt door een komma te vervangen. Wanneer je een zin wel brutaal met ''en'' laat beginnen, springt het er op die manier ook veel beter uit; als je het iedere keer doet, valt het effect een beetje weg.

Je invalshoek vind ik origineel; niemand die ik eerder heb zien betogen voor Van den Brom als trainer. Je argumenten zijn voor de hand liggend, maar wel vrij sterk.

Ik twijfel tussen 4 en 5 sterren, de ononderbouwde 1 ster geeft de doorslag: ik ga voor 5 sterren! We zijn trouwens binnen de Ce-groep bezig met allemaal voorstellen om dit soort beoordelingen te voorkomen en er iets tegen te doen, ongetwijfeld zullen de gevolgen binnenkort te zien zijn, dan zal dit zo goed als uitgebannen zijn en zullen de gevolgen onmerkbaar zijn na ingreep door de moderatoren. ;

13 februari 2012 om 22:30

Zo zie je maar dat ook de Ce-groep onderling verschillend kan denken.
Persoonlijk had ik 1 keer een "en-zin"laten passeren , maar de tweede keer vind ik het storend worden.
Wat betreft complete zinnen? Zou dat de generatiekloof zijn?

Vitesse een structurele subtopper? Volgens mij kun je dat pas over een aantal jaar zeggen. Verder ben ik het met je eens dat F. de Boer al lang ontslagen had moeten zijn.

Rest mij één vraag: welke directie moet dan J. van den Brom aantrekken?

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
S. BerghuisAanvaller338
E. ÁlvarezMiddenvelder315
D. KlaassenMiddenvelder319
S. HallerAanvaller3121
J. TimberVerdediger303
R. GravenberchMiddenvelder302
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zondag 26 juni
Het management van Neymar heeft met Juventus gesproken over een transfer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren