Gestoord Genie

Het was weer eens zover afgelopen weekend. Zlatan Ibrahimovic kon zich niet inhouden tijdens het duel AC Milan-Napoli en sloeg tegenstander Salvatore Aronica in het gezicht. Inmiddels is duidelijk geworden dat hij drie wedstrijden geschorst is voor deze actie. Volkomen terecht natuurlijk, maar waarom doet hij toch zo vaak dit soort dingen terwijl hij ze helemaal niet nodig heeft?

/

Zlatan Ibrahimovic groeide op in een achterwijk van het Zweedse Malmö. Daar was het leven zwaar. Het was ieder voor zich in deze gewelddadige buurt. Hierdoor werd hij zoals hij nu is: Een straatvechter. Dat werd al snel duidelijk in zijn tijd bij Ajax, daar wilde hij ook nogal eens zwaaien met zijn ellebogen. Hierdoor wilde coach Ronald Koeman hem eigenlijk liever weg hebben, maar technisch directeur Leo Beenhakker hield dit tegen. Hij dacht dat de Zweed nog wel eens heel belangrijk voor de ploeg kon gaan worden en ook heel veel geld zou kunnen gaan opbrengen als hij langer bleef. Dat bleek te kloppen. Ibrahimovic scoorde aan de lopende band en bezorgde hiermee Ajax veel successen, zowel nationaal als internationaal. Echter begon de situatie onhoudbaar te worden. De Zweed was te moeilijk en mocht weg. Juventus werd de volgende werkgever van Ibracadabra. Na Juventus speelde hij nog voor Internazionale en Barcelona en nu speelt hij voor die andere club uit Milaan: AC Milan.

Genoeg over het verloop van zijn carrière. Ibrahimovic is een van de beste spitsen ter wereld. Hij is sterk en lang, daardoor kan hij verdedigers van de bal afhouden en verliest hij zelden de bal. Hierdoor kunnen sommige aanvallen doorlopen die met andere spitsen al waren afgeslagen en bovendien kan hij met zijn machtige lichaam heel goed als aanspeelpunt fungeren. De middenvelders kunnen dan de bal inspelen, hij kan hem even vasthouden en dan weer meegeven. Daarnaast heeft hij een heel goede koptechniek. Dit in combinatie met zijn kracht en lengte maakt hem een heel goede kopper. Ook heeft hij een goede traptechniek. Hij kan de bal precies plaatsen waar hij wil, zodat er meer ruimtes ontstaan. Bovendien kan hij de bal met zijn techniek vanuit alle posities in het doel krijgen, waardoor ongeveer iedere bal in het vijandelijke zestien meter gebied gevaarlijk is. Verder heeft hij ook een geweldig inzicht, hij ziet precies wanneer een speler vertrekt en zorgt dan voor een pass op maat. Daarmee zet hij veel medespelers vrij voor de goal en vallen er dus ook veel doelpunten. Hij ziet echter ook in wanneer hij het spel even simpel moet houden en voor rust in de ploeg moet zorgen, iets dat sommige andere aanvallers nog wel eens missen. Naast deze kwaliteit kan hij ook heel eenvoudig een mannetje passeren. Daarmee kan hij een doorbraak forceren. Zie bijvoorbeeld zijn goal in dienst van Ajax tegen NAC Breda, waar hij een stuk of vijf man passeert plus de doelman om vervolgens binnen te schieten.

Misschien is wel zijn belangrijkste kwaliteit wel dat hij bij vrijwel iedere speelwijze past. Vanwege zijn lengte en kracht kan hij goed spelen in een team dat de lange bal hanteert en met zijn techniek en inzicht kan hij ook heel goed spelen in een team dat voetballend de weg naar het doel zoekt. Hierin is hij dus anders dan andere spitsen. Zie bijvoorbeeld een Lionel Messi, die je echt niet een lange, hoge pass hoeft te geven of een Andy Carroll, die eigenlijk alleen kan renderen wanneer hij juist wel lange ballen krijgt. Ibrahimovic is de meest complete spits die er vandaag de dag rondloopt.

Zijn grote probleem blijft alleen die rare fratsen. Hij heeft ze helemaal niet nodig, want hij is een geniale voetballer. Overal waar hij speelde heeft hij echter dingen gedaan die niet door de beugel konden, zo ook dus afgelopen weekend weer. Hij valt altijd op door onnodige rode kaarten waarmee hij zijn eigen team in problemen brengt. Als hij niet zo nodig iemand in zijn gezicht moest slaan had Milan een grotere kans gehad om te winnen, nu speelden ze gelijk. Dit was echter wel een cruciaal weekend. Juventus speelde gelijk en Internazionale verloor van AS Roma. Ze hadden nu dus weer eerste kunnen staan, maar mede dankzij zijn rode kaart is het niet gelukt.

Het is dus jammer dat hij van die rare dingen doet, het heeft hem bijvoorbeeld ook bij FC Barcelona de kop gekost. Hij paste qua karakter niet in de groep, terwijl hij daar anders jarenlang nog in de spits had kunnen staan. Nu is hij statistisch bezig aan zijn beste seizoen uit zijn loopbaan, maar nog steeds kan hij zijn woede niet in toom houden. Hij is een geniale voetballer, maar een gestoord persoon.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 19 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door coolhoij)

Mijn 6de CE alweer, mijn 2de vandaag.
Hopelijk valt hij in de smaak

Dit is alweer de tweede ce van jou van vandaag. Dit vind ik echt geweldig. Ik vind dat jij tot nu toe een van de betere Clubexperts bent. 5 sterren voor jou!

7 februari 2012 om 21:28

bedankt voor de complimenten

Leest niet goed weg, en je wijkt nogal af van het hoofdonderwerp.

3 sterren.

7 februari 2012 om 21:34

Wow wat verander jij snel van mening. Een minuut geleden stond er nog dat je het een goede ce vond die heel makkelijk doorleest. En dat je 4 sterren gaf. Nu staat er Leest niet goed weg en je wijkt nogal af van het hoofdonderwerp. 3 sterren
Dit is een beetje krom nietwaar?

7 februari 2012 om 21:39

Me vriend wou reageren maar achteraf kwam hij erachter dat hij op mijn account zat. -.-

echt heel mooi man.
ik ben het absoluut met jouw eens over Ibrahimovic en zijn kwaliteiten.
leuk stukje om te lezen ;
5 sterren

Goed stuk, maar ook niet meer dan dat

7 februari 2012 om 22:15

zou je iets verder kunnen toelichten wat ik wel en wat ik niet goed heb gedaan?

8 februari 2012 om 18:35

Kijk maar naar hieronder! Hij heeft het perfect verwoord

Ik geef je drie sterren. Het onderwerp is prima, aangezien Ibrahimovic laatst weer ontspoord was. Tevens zijn de feiten ook interessant, maar iedereen weet dat van hem. Daarnaast zijn enkele zinnen enorm lang, waardoor ik het meerdere malen moet doorlezen om de zin goed te begrijpen. Maak daarom meer gebruik van punten. Tevens zie ik je te vaak het woord 'ook' en 'dus' gebruiken. Na enige tijd wordt dit vervelend en tevens zijn woorden als dus nooit nodig. Daarnaast zie ik enkele slordigheden erin. Ik geef een voorbeeld:

'misschien is wel zijn belangrijkste kwaliteit wel dat hij bij vrijwel iedere speelwijze past.'

Hierin zet je tweemaal wel. Dit is overigens niet de enige zin. Ik adviseer je dan ook je CE door meerdere mensen te laten lezen, zodat deze kritischer bekeken wordt. Tenslotte vind ik je derde alinea iets te lang. Dat kon je beter onderverdelen.

Hoop dat je hiermee iets kunt. Blijf vooral doorschrijven, want je kunt prima Ce's schrijven!

Leuke column, kan nog iets beter qua schrijfstijl maar de inhoud is absoluut goed! 4 sterren.

Ik lees graag informatieve Ce's (over onbekende clubs, talentjes, spelers) of Ce's waarin de auteur een duidelijke mening deelt en onderbouwd. In dit artikel mis ik beiden. Ibrahimovic is een geniale gek, niks nieuws onder de zon. Hoewel prima opgeschreven (op paar foutjes na, maar daar ik niet lullig over doen) prikkelt het me niet.

Heb je niks te doen of zo? 2 ce's op een dag is wel een beetje veel vind ik.

7 februari 2012 om 22:44

ik heb ze toevallig op dezelfde dag ingediend, niet op hetzelfde moment geschreven.

8 februari 2012 om 16:12

Een CE maak je niet zomaar in een dag. Dat is tenminste bij mij het geval. Ik neem aan dat Ronaldo Dinho er ook langer over doet.

Goede CE, je vertelt niet veel nieuws, maar dat is ook niet altijd nodig bij een CE. Het gaat ook om de schrijfstijl en de grammatica. Ik heb geen fouten kunnen ontdekken. Misschien als ik het nog een keer niet globaal maar nauwkeurig doorlees, dat ik ze dan ontdek. ;

Goed geschreven, maar niet interessant genoeg naar mijn mening.

Alles wat je schrijft is namelijk al bekend bij iedere voetbalfan. Ibrahimovic is inderdaad een gestoord genie. Je hebt in principe dezelfde opzet gehanteerd als bij Thiago Silva. Die vond ik nog net wat leuker weglezen. Als je dan toch Milan-fan bent, dan kun je beter een stuk schrijven over de historie/oprichting van de club of iets over de rivaliteit in Milaan, iets over het Milan-lab, iets over de meestal wat oudere selectie van Milan. Kortom, er is zoveel interessants te schrijven over die club en dan is het jammer dat je een stuk schrijft wat erg voorspelbaar is. Bovendien vind ik dat als je een clubexpert schrijft over een speler dat je dan een speler moet pakken die al heel lang bij de club actief is. Neem dan bijvoorbeeld Ambrosini. Een jongen die al sinds jaar en dag bij de club zit en nog steeds gewaardeerd wordt. Waar komt hij vandaan? Hoe is hij bij Milan belandt? Zoiets is veel interessanter om te lezen (dat van Zlatan weten we allemaal al 10 jaar), al blijf ik voorstander van clubexperts die over de hele club gaan en niet over een bepaalde speler, tenzij het echt een clublegende is zoals Paolo Maldini was.

Ik geef jouw 3 sterren voor deze Ce.
Heb niks nieuws kunnen lezen over Zlatan en daarvoor lees ik toch deze Ce's.
Leest ook niet lekker weg, misschien een idee om wat minder snel een CE te schrijven maar proberen inhoudelijk wat sterker te worden met feitjes die ik nog niet ken.
Succes met je volgende Ce.

p.s.

Zit even al jouw Ce's en reacties te lezen en is G.v.d.wiel familie van je of een goede vriend of ben je het zelf gewoon?? Valt namelijk erg op haha ;

Goede clupexpert leest makkelijk. Alleen als je de kwaliteiten van ibrahimovic opnoemt kun je beter komma's grbruiken in plaats van punten dat leest fijner
4sterren

Ik citeer: ''volkomen terecht natuurlijk, maar waarom doet hij toch zo vaak dit soort dingen terwijl hij ze helemaal niet nodig heeft?''

Wat je hier doet is een vraag stellen. Het doel van een vraag is deze te beantwoorden, en op deze wijze de lezer te leiden en de lezer iets te leren. Helaas wordt de vraag niet beantwoord in je stuk. Dat schept een hoop onduidelijkheid. De vraag staat pontificaal in beeld aan het eind van je inleiding, maar na het lezen van je stuk ontvangt de lezer geen enkel antwoord. Dat maakt het voor de lezer onduidelijk.

Een conclusie mist het stuk, dus. Iedereen weet wel wat de kwaliteiten van Ibrahimovic zijn en dat hij een spits is van (letterlijk en figuurlijk) wereldformaat. Je had, als je de vraag die je aan het eind van de inleiding stelt had beantwoord, het stuk een bijzondere twist kunnen meegeven. Nu is het, naar mijns inziens, een beetje een dertien-in-een-dozijn-stuk.

Doordat er geen conclusie is te vinden, en omdat dit onduidelijkheid schept voor de lezer, kan ik dit stuk niet met meer dan twee sterren beoordelen. Sorry.

9 februari 2012 om 07:46

Lees eerst je eigen stuk hierboven!

Vind het wel een intressant stuk, dus ik geef 4 sterren:-)

Mooi geschreven (vind ik) en die zielige drollen die 1 ster geven moeten zich schamen
4 sterren

Ik vind de titel te heftig, gestoord klinkt niet echt goed. Had meer Gek genie gezien, onschuldig en goed.
Verder een prima Ce...

Een goede CE. Je geeft je mening goed en ik geef je 5 sterren, zeker omdat er 3 mafkezen zijn hierboven die 1 ster geven...

Goede CE, dat doelpunt tegen Nac was inderdaad prachtig, misschien wel zijn mooiste ooit.

4 sterren

Matige CE omdat bijna alles wat er in staat al lang bekend is bij iedereen die het voetbal ook maar een beetje volgt. Ik hoopte op interessante achtergrondinformatie maar die kwam niet. Jammer.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

AC Milan

1684 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.AC Milan7933
3.Atalanta7843
4.Juventus7839
5.Napoli7745
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
G. MurelliUnknown
S. PioliUnknown
G. RobottiUnknown
L. MoleriKeeper
Voor de complete selectie: Clubpagina AC Milan.

In de wandelgangen

Woensdag 28 juli
Juventus wil niet meer dan twee miljoen euro neertellen voor Kaio Jorge. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren