Wesley Sneijder is geen nummer tien

De man die regeert, bepaalt, verdeelt, kijkt, ziet maar vooral de man die beslist. Deze woorden horen allemaal bij een speciaal type voetballer namelijk de creatieve middenvelder oftewel de nummer tien. Generaties geleden hadden we natuurlijk Johan Cruijff die vaak als nummer tien speelde ook Zinédine Zidane is een voorbeeld van een geweldige speler op deze felbegeerde positie. Tegenwoordig hebben we spelers als Mesut Özil, David Silva, Frank Lampard en Steven Gerrard. Al deze spelers hebben buiten het feit dat ze op dezelfde positie staan nog één ding gemeen. Dat ze allemaal een geweldig rendement hebben.

Laat mij jullie negen jaar mee terug nemen, een kleine blonde jongen debuteert bij Ajax. Sommigen onder ons zullen weten dat ik het over Wesley Sneijder heb. Toentertijd stond Sneijder bekend als één van de grootste talenten van Ajax. Sneijder maakte veel indruk in zijn eerste seizoen waardoor hij bij de vaste selectie kwam te zitten. Hij betoverde de Ajax-supporters met zijn fenomenale afstandsschoten en zijn perfecte tweebenigheid. Iedereen was het eens dat Sneijder de potentie had om één van de beste middenvelders ter wereld te worden.

Sneijder blonk een aantal jaar uit bij Ajax, hij won de landstitel, de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal. Alle prijzen in Nederland waren binnen, een logische stap was een transfer naar een grotere competitie. Die kwam er ook, Real Madrid stond op de stoep, Sneijder hapte toe en werd voor een recordbedrag getransfereerd.

Sneijder speelde twee jaar in Madrid, hij speelde in totaal 52 wedstrijden en wist hierin elf keer te scoren. Niet erg veel voor een nummer tien die altijd speelt. Maar bij Real waren ze ondertussen vooral bezig met hun nieuwe Galáctico-project. Sneijder kreeg allemaal nieuwe concurrenten en zag het niet meer zitten. Ook hij snapte dat hij Ricardó Kaká niet uit de basis ging spelen. Hij verkaste naar Internazionale of beter gezegd naar José Mourinho. Mourinho haalde hem binnen alsof Sneijder de beste ter wereld was zo gelukkig was hij met zijn nieuwe aankoop. Mourinho paste de hele tactiek aan zodat Sneijder belangrijk kon worden, iedereen moest hem aanspelen want hij kon wat met een bal. Heel Nederland vond Sneijder geweldig nadat hij met 'zijn' Internationale de Champions League binnen had gehaald.

Wat wij met zijn allen echter niet vergeten moeten is het volgende, Sneijder mag dan in de Champions League goed gepresteerd hebben dat jaar, in de competitie kwam hij met zes assist en vier goals niet verder dan een schamele bijdrage aan de titelreeks. Steeds meer word duidelijk dat Sneijder in tegenstelling tot de spelers in de eerste alinea een erg laag rendement heeft. Sneijder heeft in de 307 wedstrijden die hij in zijn leven gespeeld heeft, zowel nationaal als internationaal, in totaal 91 doelpunten geproduceerd. Dit is voor een nummer tien redelijk, zeker niet veel, maar ook niet erg weinig. Probleem van Sneijder is echter dat hij van deze goals er 47 maakte in de zwakke Eredivisie. Blijven er dus maar 34 goals over in fatsoenlijke competities. Nou ja deze cijfers zijn te overzien, spelers als Luka Modric, Andrés Iniesta en Xavi zijn enkele voorbeelden van geweldige middenvelders, die ook weinig scoren. Hun pluspunt is echter dat ze erg veel aan het veldspel bijdragen en uitblinken in het geven van assists.

Hier kom je op het tweede punt dat ik wil aanhalen, het aantal assists van Sneijder. In die 307 wedstrijden heeft Sneijder in totaal maar 42 assists gegeven. Dit is voor een nummer tien veel te weinig. Hiermee word dus duidelijk dat Sneijder helemaal geen nummer tien is. Voor een nummer tien komt Sneijder kwaliteiten tekort. Jongens als Silva, Özil maar ook mede ex-Ajacied en collega-international Rafael van der Vaart kunnen geweldig tussen de linies voetballen, hebben veel meer diepgang, scorend vermogen, geven veel meer assist en bovendien voegen zij veel meer toe aan het veldspel van hun ploeg. En dat terwijl bij Sneijder het hele elftal nog om hem gebouwd was.

Sneijder word de hemel in geprezen door goede wedstrijden die hij speelde in één Champions League seizoen. Buiten dat heeft hij in grote competities nooit gebracht wat van hem verwacht werd. Het is geen toeval dat Claudio Ranieri hem op de bank plaats laat nemen ten furore van spelers als Ricky Álvarez.

Laat me duidelijk wezen ik vind Sneijder zeker een goede speler. Ik vind hem alleen geen nummer tien. Naar mijn mening zou hij iets controlerender moeten spelen, als je het in de formatie van het Nederlands Elftal zou plaatsen, naast Nigel de Jong op het middenveld. Op die plaats kan hij gebruik maken van zijn kwaliteiten als tweebenigheid, wegdraaien en zijn passing. Geweldige kwaliteiten die hij op die positie goed kan gebruiken. En op die manier word zijn gebrek aan techniek, scorend vermogen en diepgang minder opgemerkt omdat dat niet meer in zijn takenpakket ligt.

Sneijder is een geweldige speler, maar geen nummer tien.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 16 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door epl_prof)

Ik ben het met je eens dat hij bij Oranje beter op de contrrolerende middenvelder positie kan spelen, ik vind hem op de 10 net te zelfzuchtig.
Goede CE verder, leest lekker.

47 + 34 = 91? Sorry hoor maar dat kan dus echt niet.

7 februari 2012 om 16:03

Klopt. Het rare is dat het mij óók nu meteen opvalt maar met het controleren meerdere malen over heen gelezen. Excuus.

7 februari 2012 om 16:58

interlandgoals? en anders is het 47+44=91 ;

Mwah, doe anders maar 87 goals en 87 assists in 337 wedstrijden als we dan toch aan scorebordjournalistiek gaan doen. Sneijder zat in het team van het EK 2008, won de zilveren bal op het WK 2010 en is een meerderheid van de door Nederland gespeelde wedstrijden op beide toernooien uitgeroepen tot beste speler op het veld. De Eredivisie is geen zwakke competitie, nog minder in de tijd dat Sneijder er speelde. Of je hem nou een geschikte speler vind voor het Nederlands elftal of niet, hij kan duidelijk wel resultaten boeken en dat is op basis van meer dan een enkele champions league.

Buiten je rekenfoutje om (91-47 is toch echt 44), vind ik je CE sterk geschreven. Je gaat helemaal terug tot zijn debuut bij Ajax, wat ik interessant vind om te lezen. Het stuk is erg aantrekkelijk geschreven en het leest makkelijk weg. Toch moet ik wel een aantal kritische puntjes aanhalen, Sneijder heeft dan wel niet erg veel assists op zijn naam staan, maar je vergeet de beslissende passes om de aanval op te zetten waarna hij de assist niet op zijn naam krijgt. Second-assist noem je dat dacht ik. Daarnaast denk ik dat Sneijder best op een meer verdedigende rol kan spelen in het Nederlands elftal, maar niet naast Nigel de Jong. Hij kan in mijn ogen als best als nummer tien spelen, maar dan meer teruggetrokken. Meer naast van der Vaart, met de Jong erachter als breker. Toch vind ik dit stuk vijf sterren waard, je hebt echt je best gedaan en die foutjes zijn snel vergeven!

Stekelenburg
van der Wiel
Heitinga
Douglas
Drenthe
V.d. Vaart
de Jong
Sneijder
Robben
van Persie
Afellay
7 februari 2012 om 16:18

Niet om mierenneukerig te doen hoor, maar valt jou deze fout ook op?

''deze woorden horen allemaal bij een speciaal type voetballer namelijk de creatieve middenvelder oftewel de nummer tien''

Ik wil echt niet lullig doen hoor maar ik hoor niemand anders over deze fout praten terwijl het toch meteen zijn 2e zin is en het een hele grote fout is.

7 februari 2012 om 16:29

Als ik eerlijk ben heb ik daar helemaal overheen gelezen! Maar ik denk juist dat hij daar een omschrijving van de klassieke nummer tien doet, niet van Sneijder.

7 februari 2012 om 16:46

@sambazzz
Ik snap de fout eerlijk gezegd niet?

7 februari 2012 om 16:49

@afcagunner

Je kunt natuurlijk niet een stuk schrijven zónder komma's of punten erin.

Deze zin had je zo moeten schrijven:

''deze woorden horen allemaal bij een speciaal type voetballer. Namelijk de creatieve middenvelder, oftewel de nummer tien''

Mis je toch al een punt en een komma. En dat doe je in de zin daarna ook meteen weer. Valt echt enorm op.

7 februari 2012 om 16:50

Oké bedankt zal erop letten.

7 februari 2012 om 23:23

Heel erg goed moet je hierop letten, desnoods door 5 mensen laten lezen, want zulke dingen kunnen echt niet in een clubexpert. Bij je vorige clubexpert had je namelijk ook enkele fouten.

Stukken beter dan de vorige in mijn ogen. Het leest niet heel lekker weg, wat voornamelijk aan je interpunctie te danken is, maar inhoudelijk heb je je werk zeker gedaan!

Bovendien gebruik je fatsoenlijke argumenten dit keer. Ook zie ik gelukkig nog geen zielig geschooier om sterren en ziet het er vooralsnog naar uit dat je wat meer aandacht hebt besteed aan de structuur van je CE, in plaats van proberen te overschreeuwen en je gelijk te halen.

Complimenten!

7 februari 2012 om 16:44

Bedankt

Zonder je CE gelezen te hebben viel dit mij echt meteen weer op:

'' Deze woorden horen allemaal bij een speciaal type voetballer namelijk de creatieve middenvelder oftewel de nummer tien''

Werk daar echt hard aan want deze zin mág je niet schrijven zonder punten, komma's o.i.d.

Edit:

''''al deze spelers hebben buiten het feit dat ze op dezelfde positie staan nog één ding gemeen. Dat ze allemaal een geweldig rendement hebben.''''

Moet je van maken:

Al deze spelers hebben buiten het feit dat ze op dezelfde positie staan nog één ding gemeen. Ze hebben allemaal een geweldig rendement.''''

7 februari 2012 om 16:47

Klopt leest inderdaad beter. Zoals jullie opgevallen is, is Nederlands niet mijn beste taal. Ik zal proberen daaraan te werken

Hmmm, niet mee eens.

Sneijder is een fantastische nummer 10, maar wel een andere nummer 10 dan bijvoorbeeld Van der Vaart. Zo is Steven Gerrard ook een geheel andere nummer 10 dan bijvoorbeeld Fabregas of Iniesta. Daarbij baseer je alles op statistische feitjes, maar die zeggen mij niet zoveel. Hoe vaak zien we Sneijder namelijk een prachtige opening maken op de buitenspeler die hem vervolgens voorzet op de spits die hem afmaakt. Die openingen tel je niet mee met 'assists'. Sneijder was daarbij de belangrijkste man voor Inter in het succesjaar. Hij was degene die de beslissende passes gaf (let wel: een beslissende pass hoef niet per se een assist te zijn). Daarvoor hoef ik geen doelpunten en assists te tellen. Je kunt ook onmogelijk een nummer 10 van Inter vergelijken met bijvoorbeeld een nummer 10 van Barcelona. De clubs spelen namelijk een totaal ander voetbal. Bij Barcelona komt een nummer 10 vaker aan de bal, omdat zij over het algemeen veel meer balbezit hebben.

Ik ben dus van mening dat Sneijder een fantastische nummer 10 is, maar ik denk dat hij ook controlerender prima uit de voeten kan. Ik vind dat je een redelijk goed stuk hebt geschreven, maar de situatie wel erg eenzijdig belicht.

7 februari 2012 om 16:49

Punt van mij was vooral dat Sneijder zich veel laat inzakken dan straten de spits teveel op een eiland.

7 februari 2012 om 17:26

@ Afcagunner

Ja, maar dat is toch geen argument om te zeggen dat Sneijder geen nummer 10 is!! Sneijder is juist een fantastische nummer 10, maar niet iemand zoals Vd Vaart. Of Oranje beter gaat spelen met Vd Vaart op 10 en Sneijder wat verder ingezakt zal moeten blijken en ik acht het goed mogelijk. Maar dan is dat nog geen bewijs dat Sneijder geen nummer 10 is, hij heeft daarvoor immers genoeg laten zien op die positie.

7 februari 2012 om 17:37

De laatste keer dat Sneijder op clubniveau wat heeft laten zien is het jaar dat hij de CL won. Sneijder mist de techniek voor in de kleine ruimte.

7 februari 2012 om 18:02

Dat hij de techniek voor in de kleine ruimte mist, vind ik arbitrair. Daarnaast kom je dan weer in dezelfde discussie terecht die hen_nie hier net aanzwengeld.

De ene nummer 10 is niet de andere. Bij Barca moet je op die positie geweldig zijn in de kleine ruimte, omdat zij 70% van de tijd met 20 man op de helft van de tegenstander zijn. Bij een ploeg als Inter, die zeker in het Cl-seizoen in de topwedstrijden veel scoorde uit counters, hoeft dat niet. Dingen die de nummer 10 in dat systeem nodig had waren een hoge handelingssnelheid, en een geweldige middellange tot lange pass. Dat zijn precies de kwaliteiten van Sneijder, en dus was hij zeer geschikt voor het spel onder Mourinho.

Ik ben het wel eens dat hij in het systeem Barca, maar ook wanneer Nederland tegen de mindere goden speelt, misschien beter wat verder naar achter kan spelen. Maar zeggen dat hij geen nummer 10 is vind ik, met alle respect, echt lariekoek.

Niets aan toe te voegen. Een van de betere Ce's ooit op Voetbalzone. Hoe zie jij middenveld van Inter dan voor je? Cambiasso - Alvarez (als nummer 10) - Sneijder?

Ik vind het een sterk geschreven stuk. Ik ben het niet helemaal met je eens, want ik vind Sneijder juist een hele goede speler op de nummer 10 positie. Maar het is jouw stuk, jouw mening, daar is een Clubexpert voor bedoeld dus ik ga me niet met jou mening bemoeien. Ik geef je 4 sterren, prima stuk!

7 februari 2012 om 17:02

Ik zou echter graag argumenten horen aangezien het naar mijn mening duidelijk te zien is dat Sneijder niet optimaal rendeerd op 10.

7 februari 2012 om 17:04

Ik vind het een prima nummer '10', omdat ik Wesley een speler vind die gewoon alles ziet op het veld. Hij ziet de gaten achter de verdediging, kan de bal daar neerleggen met beide benen en hij heeft een fantastisch schot. Kan op elk moment een doelpunt maken en op elk moment een beslissende pass geven op een medespeler.

7 februari 2012 om 17:11

Mm opzich klopt het.

Maar als Sneijder ieder moment kan scoren waarom doet hij dat dan zo weinig? Zijn afstandschoten kan hij van de door mij aangewezen positie óók schieten. Bovendien heb je als spits een moeilijke taak met Sneijder achter je aangezien hij erg veel inzakt. Als spits zijnde móet je voorin dus alles alleen oplossen. Ik zou hem bijvoorbeeld in een 442 wel achter de spitsen zetten want die zijn dan alsnog nooit alleen in de 16.

Goed stuk, leest goed weg, en je mening goed onderbouwt met argumenten.

Ik wil alleen nog het volgende aanhalen.

Het is geen toeval dat Claudio Ranieri hem op de bank plaats laat nemen ten furore van spelers als Ricky Álvarez.

Furore betekend letterlijk gezien: Roem.

Ik ben dus van mening dat dit woord hier misplaatst is. Zie dit als opbouwende kritiek, want verder vind ik het een goed stuk.

7 februari 2012 om 17:00

Bedankt. Ik bedoelde daar inderdaad wat anders mee. Excuses.

7 februari 2012 om 17:07

Je bedoelde, in plaats van furore: 'ten faveure van'

7 februari 2012 om 17:12

Dat moest het zijn inderdaad.

Eindelijk durven mensen het te zeggen: Sneijder hoort niet op de nr 10 positie. Sneijder is een goede speler, absoluut, maar hij rendeert absoluut niet in het Nederlands elftal op die positie. Zeker niet op de manier en de formatie waarop Nederland nu speelt. Hij is gewoon een goede speler, maar men wil nog wel eens zijn doorslaggevendheid overschatten door dat ene seizoen bij Inter. Nederland kan helaas ook niet zonder Sneijder, want het spel lijkt 2x slomer te gaan. Spelers moeten namelijk eerst naar hun goede been gaan, dan aannemen, daarna nog even kijken waar een ploeggenoot staat en tenslotte eindelijk een pass. Hierdoor gaat de snelheid uit je spel. Met Sneijder heb je iemand die met beide benen kan aannemen en meteen kan doorspelen en doorlopen. Hij wil wel eens wat doorzakken terwijl hij op de nr 10 positie staat en dat is ook meteen de reden waarom Van Persie op een eiland stond op het WK. Als Sneijder naast De Jong speelt, dan heb je dat probleem inderdaad veel minder, maar blijft Sneijder wel betrokken bij het spel en dat wil je ook als je er snelheid in wilt krijgen.

Een rol als 'deeplying playmaker' past veel beter bij zijn kwaliteiten. Zijn snelle pass om tempo te houden in het spel, zijn lange bal die veel meer tot zijn recht komt als hij meer tijd heeft om de lopende man te vinden en zijn afstandsschot wat veel onvoorspelbaarder is als hij wat verder van de goal speelt. Ik vraag me ook af waarom ze bij Ajax Sneijder zo nodig op de nr 10 wilde hebben, terwijl ze ook Van der Vaart hadden, die het veel beter kan.

7 februari 2012 om 18:05

toen sneijder op de nummer 10 stond bij ajax, was van der vaart al weg. Verder vind ik Sneijder een klasse hoger dan Van Der Vaart. De handelingssnelheid van Sneijder is veel hoger, met vand der vaart op de 10 positie word Van Persie waarschijnlijk evenveel in de weg gelopen en ik zou niet weten op welke manier dat een verbetering zou zijn.

7 februari 2012 om 18:31

Ik heb het niet alleen over Ajax 1, maar ook over de jeugdelftallen daarvoor. Van der Vaart werd altijd gezien als het grootste talent van de Ajax-jeugd. Toen hij 18 jaar oud was, stond hij altijd in de top 5 van grootste talenten. Sneijder niet, dat is een feit.

Je vind de handelingssnelheid van Sneijder dus dusdanig beter en waardevol, dat je Van der Vaart daardoor een mindere nr 10 vindt? Van der Vaart heeft een betere pass, maar heeft daar misschien niets meer tijd voor nodig. Daarnaast is Van der Vaart meer de combinerende nr 10. Iemand die een een-tweetje wilt aangaan, na een pass meteen doorloopt om de aanval vloeiender te maken. Dat zijn toch de voetballers waar Van Persie iets mee kan. Het enige waar Sneijder beter in is dan Van der Vaart is zijn handelingssnelheid en zijn tweebenigheid. Voor de rest is Van der Vaart overal beter in.

8 februari 2012 om 20:11

Die tweebenigheid en snellere handelingssnelheid zorgen er wel voor dat juist Sneijder snel een combinatie of een-twee kan opzetten. Van der Vaart heeft naar mijn mening ontzettend aan snelheid verloren op zijn 19de/20ste er waren toen ook verhalen dat hij te dik was. De Van der Vaart die op zijn 17de debuteerde vond ik veel gevaarlijker dan de Van der Vaart van nu. Zonder Sneijder heb ik Oranje toch veel minder goed zien voetballen in de afgelopen oefeninterlands. Het is ook niet voor niets dat Sneijder op de nummer 10 (niet zijn positie volgens het stuk hierboven) op twee grote toernooien achter elkaar de beste speler van Nederland was.
Sneijder heeft een hogere handelingssnelheid, is tweebenig, is sneller en feller in de duels. Alleen de Techniek van Van der Vaart zou dan beter moeten zijn, maar dat verschilt naar mijn mening ook niet zo gek veel.

Mmh ja, zijn kwaliteiten zouden doen vermoeden dat hij een ideale nummer 10 is, zijn statistieken laten echter zien dat hij te weinig rendement heeft. Dat is je goed opgevallen. Hoe je van dat punt een complete CE hebt weten te maken is wel een kunst trouwens..

Afgezien daarvan vind ik dat je, ongeacht of je nou goed Nederlands kunt of niet, dat je bij dergelijke producties teksten toch echt meerdere malen door zou moeten (laten) lezen. Na het lezen van de inleiding was ik meermalen gestruikeld over fouten die echt niet kunnen. Uit respect voor de moeite die je gedaan hebt en het aantrekkelijke statement dat je in je titel maakt, ben ik toch maar door gegaan en heb ik met interesse je statement tot me genomen.

Ik zal niet elk foutje eruit liften, maar de volgende fout kan na 2 keer nalezen nog onmogelijk in een tekst zitten.
"geven veel meer assist"

Afcagunner,

Vind dit niet helemaal correct.
Je zegt: ''op die plaats kan hij gebruik maken van zijn kwaliteiten als tweebenigheid, wegdraaien en zijn passing. Geweldige kwaliteiten die hij op die positie goed kan gebruiken. En op die manier word zijn gebrek aan techniek, scorend vermogen en diepgang minder opgemerkt omdat dat niet meer in zijn takenpakket ligt.''

Nu belicht je alleen het aanvallende gedeelte van een controleur. Als je bijvoorbeeld een Van Bommel of een De Jong pakt. Deze zijn niet twee benig de lange pass van een Van Bommel is ook helemaal niet zo geweldig. Toch zijn dit twee controleur bij de top van Europa.
Je moet dus meer kunnen dan alleen aanvallen. Een perfecte middenvelder voor een 4231 of 442 systeem vind ik Carrick. De jongen heeft veel loopvermogen en een perfecte sliding in de benen. Toch iets dat ik bij Sneijder mis, maakt hem voor mij dus gewoon ongeschikt op deze positie aangezien verdedigen wel in zijn takenpakket ligt.

Ook vond ik dat je iets te snel was met de statiestieken. Deze zijn niet bijster hoog, vooral een doelpunt maken kan Sneijder klaarblijkelijk niet. Maar je vergeet in deze statieken wel te benoemen hoevaak Sneijder aan de basis staat van een doelpunt. Volgens mij komt het vrij vaak voor dat Sneijder iemand weg stuurt, deze hem klaarlegt en het spitsje hem erin tikt.. Dan vind toch echt Sneijder de opening.. Ook vind ik het iets te snel om hem gelijk geen nummer 10 te noemen. Er zijn genoeg slechtere spelers op de nummer 10 positie die minder brengen dan Sneijder.. Zijn dat dan ook geen nummer 10s meer?

Wat je nu doet is Sneijder vergelijken met de beste middenvelders van de wereld, Xavi, Iniesta, Silva, Fabregas en Ozil. Vind ik niet helemaal correct. Sneijder behoort niet tot deze top. Dus moet je hem eingelijk vergelijken met de mensen die daar onder staan. Lampard, Gerrard, Ganso en Van de Vaart bv. En daar doet Sneijder echt niets voor onder hoor.

Trouwens dat Ranieri hem eruit haalt vind ik een kul argument, ten eerste omdat die vent die erin kwam er sowieso niet veel van kan en ten tweede omdat Itialiaanse trainers altijd raar wisselen.. Zullen nog een verdediger in de 90e minuut erin gooien terwijl je 1-0 achter staat in de finale.

Wel weer prima geschreven, op een paar foutjes na niet bijster veel op aan te merken.

Ik zeg het vast even. Ik zal niet veel kunnen reageren vandaag en morgen aangezien ik even het land uit ben en me telefoonoplader ben vergeten. Zodra ik terug ben zal ik ingaan op jullie reacties.

Ik vind dit niet zo'n goed stuk.

Ten eerste vind ik dat je echt veel te veel taalfouten maakt: t's weggelaten bij 3de persoon enkelvoud, meervouden niet goed vervoegd (5 assist), heel veel interpunctiefouten, spelfouten, verkeerde woordkeuzes. Normaal let ik niet heel goed op dit soort fouten in normale reacties, maar naar mijn mening moet je in een clubexpert toch wel echt zorgen dat je dit zoveel mogelijk vermijdt, en het zijn er echt te veel.
'laat mij jullie negen jaar mee terug nemen, een kleine blonde jongen debuteert bij Ajax. Sommigen onder ons zullen weten dat ik het over Wesley Sneijder heb.' Echt typisch een voorbeeld van de theorie die je bij Nederlands leert wat je in je inleiding moet doen, letterlijk toepassen: aandacht trekken van je lezer. Want het is de inleiding naar Wesley Sneijder toe, terwijl je die al in de titel verwerkt en iedereen al weet dat het over hem gaat. En wees eerlijk: het is onzin dat sommigen wel zullen weten dat het over Sneijder gaat, want er lopen wel meer kleine blonde jongens rond...

Inhoudelijk gezien: ik had echt verwacht dat je heel diep op de tactiek in zou gaan waarom je Sneijder geen 10 vindt, maar eigenlijk vind ik de diepgang van het artikel erg tegenvallen. Je hebt het alleen maar over de statistieken. Je vindt Sneijder geen 10, omdat hij te weinig doelpunten en assists maakt? Zogenoemde scorebordjournalistiek. Daarnaast scoort David Silva bijvoorbeeld ook niet veel, terwijl ik hem misschien wel de beste 10 van de wereld vind.
De tactische argumenten zijn vooral veel gehoorde clichés als: wat toevoegen aan het veldspel, tussen de linies voetballen. Op deze dingen had je veel dieper op in kunnen gaan.

Verder leg je helemaal niet goed uit waarom Sneijder nou juist wel op de controlerende positie beter uit de voeten komt, want je benoemt alleen zijn kwaliteiten:tweebenigheid, wegdraaien en zijn passing, maar niet waarom deze kwaliteiten nou juist voor die positie belangrijk zijn, want naar mijn mening zijn dat juist kwaliteiten belangrijk voor een 10.

Ik wil je niet afkraken hoor, maar je alleen maar opbouwende kritiek geven waar je hopelijk wat mee kan ;
2 sterren, want zoals gezegd, vind ik het niet zo goed, maar 1 ster vind ik dan wel heel overdreven, want je hebt wel goed je best gedaan en dramatisch is het nou ook weer niet, maar ik denk dat je zeker beter kunt!

Ik vind Sneijder wel een echte nummer 10, in mijn ogen zelfs de beste van de wereld. Hij heeft relatief weinig assists maar zijn openingen zijn van wereldklasse op de lopende mensen van Inter(maicon,zanetti,milito). Denk dat zijn weinige rendement ook komt door zijn club. Bij Real Madrid spelen ze natuurlijk erg aanvallend maar toen was hij kwalitatief iets minder.

Onder Mourinho is hij tactisch vele malen beter geworden, daarom ben ik van mening dat hij bij een club als Manchester City wel erg tot zijn recht komt en ook meer assists zal leveren.

7 februari 2012 om 19:19

Sneijder de beste nummer 10 van de wereld noemen staat zo ongeveer gelijk aan Griekenland een verrijking voor de Euro noemen.

Heb jij Iniesta, Özil of Silva ooit wel eens zien voetballen?

8 februari 2012 om 10:26

Hoe kan ik jou in hemelsnaam serieus nemen als je Iniesta een nummer 10 vindt? Hij staat nooit op 10 bij Barça. Ik vind Özil en Silva misschien wel betere voetballers maar wat hebben zij gewonnen in hun carrière?

8 februari 2012 om 10:52

Iniesta is een nummer 10, de aanvallendste middenvelder bij Barca.

Gaan we individuele spelers beoordelen op wat hun clubs gewonnen hebben?

ik ben het totaal niet met je eens. je hebt nameljik ook zoiets als een voor assist.
vb: sneijder geeft fantastische steekpass door de defensie op bv maicon, die vervolgens de bal breedlegt en milito tikt in. bij statistieken staat dan: assist maicon, doelpunt milito. echter een intikker en een balletje breed kan iedereen, maar die geweldige steekpass kan niet iedereen, laat staan het inzicht.

daarnaast staat sneijder in een erg verdedigend ingesteld elftal, terwijl jongens als iniesta, xavi, ozil, kaka in een aanvallend elftal staan. dit maakt het makkelijker om assist te geven en te scoren.

daarnaast is sneijder regelmatig geblesseerd en wordt hij vaak gewisseld om te rusten. op de momenten dat het er echt toe doet geeft hij wel briljante assists. denk maar aan chelsea-inter (assist op eto'o), inter-bayern (assist in cl finale op milito) nederland - slowakije (geweldige pass op robben) en de pass op robben tegen spanje was ook waanzinnig knap. daarnaast scoorde hij op de wk (het hoogste podium ter wereld) vijf keer.

Leuk onderwerp en ben zelf ook niet zeker dat sneijder wel degene is die op 10 moet staan komende zomer.

In je stuk noem je cijfers op over Sneijder, echter geef je geen cijfers bij de spelers waar je hem mee vergelijkt. Doelpunten en assists zijn uiteraard scorebordjournalistiek, maar als je gaat vergelijken is het wel zo netjes dat je de cijfers van jou andere voorbeelden ook geeft (ozil, Silva, vd Vaart etc). Helemaal omdat je in je CE aangeeft dat deze spelers meer scorend vermogen hebben en meer assists geven. Welke cijfers staven dit dan? Zonder cijfers blijft het een mening.

Ben echter wel benieuwd of de cijfers bewijzen dat de door jou genoemde spelers daafwerkelijk meer scoren en assists geven.

Echt afcagunner, wat post jij een ongelooflijke berg poep.

Sneijder heeft jarenlang op 10 gespeeld in Oranje, bij Inter, bij Ajax en bij Real en heeft het daar zo goed als altijd geweldig gedaan alleen bij Real iets minder, maar om nu te zeggen dat Sneijder geen 10 is dan ben je echt niet goed bij je paasei.

Die jongen had na het WK misschien wel uitgeroepen moeten worden tot beste speler en zeker tot beste speler op die positie. Hij heeft een ongelooflijk rendement gehaald op de 10 met bergen van assist en schiet ze er vrij regelmatig zelf in.

Dat het nu voor het NL elftal misschien beter uitkomt dat hij als controlerende middenvelder gaat spelen alla, maar als je zegt dat Sneijder geen 10 is snap je er echt werkelijk helemaal geen pepernoot van.

Grappig verhaal maar sneijder is te lui om te verdedigen.

Sorry dat ik het zeggen moet maar Frank Lampard en Steven Gerrard zijn totaal geen nummer 10s. In het hedendaagse voetbal zijn er nog maar weinig echte nummer 10s

Hahaha ik moet er van lachen....
Hoe kun je zeggen dat Sneijder geen nummer 10 is? Verreweg het meeste inzicht en techniek in het nederlands elftal. WIe moet er volgens jou dan op nummer 10 komen? Sneijder is overigens geen verdediger... wat een grap dit.

Sneijder was nooit mijn favoriete speler.. Ik vind hem een "slordige speler". Hij is niet aantrekkelijk om naar te kijken. Voetballen kan die wel, maar wereldster vind ik hem dus niet. Ik vind van der Vaart een betere nummer 10.
Ik zou Sneijder ook niet als controleur zetten, want hij kan niet verdedigen. Als nummer 10 is hij heel erg lui en zit ook regelmatig in discussie met de scheids. en dan laat hij zijn mannetje lopen.
Als nummer 10 moet je ook een leider zijn. Netals Ozil de laatste paar wedstrijden, Silva, Messi (met zijn vrijerol) of zelfs van der Vaart (wanneer hij topfit is), Kaka van Milan, etc etc

Toch weer grappig hoe eenzijdig een verhaal gebracht kan worden.....

Vind je het zelf ook niet ironisch dat je bij je leuke vergelijkingen alleen maar namen noemt van middenvelders die actief zijn buiten de Serie A??? Zou dat er mss wat mee te maken kunnen hebben?? Uiteraard wil ik je niet beledigen ofzo, maar stel jezelf die vraag eens: Zou het mss aan de competitie liggen?

Hamsik: Nooit meer dan een handvol assists gehad.
Cassano: 1x in zn carriere 10 gehaald
Pirlo (geen 10, maar wel een zgn ''creatieveling'') : ook maar 2x net de 10 gehaald

Zoek de rest maar op en het wordt pijnlijk duidelijk dat de Serie A niet bepaald de comp. is om te tonen of je een waardige ''10'' bent.

Nu weer terug naar je ''feiten''. Laten we eens voor de lol de periode van Sneijder bij Real nemen:

In die 2 jaar ( 07/08, 08/09) Real kwam Sneijder in 87 duels tot 17 goals en 13 assists.
Laten we hem nu vergelijken met Iniesta in diezelfde periode: 114 duels, 14 goals en 20 assists
David Silva in die periode: 91 duels, 17 goals en 13 assists

De enige La Liga speler toendertijd die wél beter scoorde dan Sneijder was Xavi, maar die deed het beter dan iedereen.

Sneijder is zeker een 10, sterker nog: Sneijder is 1 vd beste nr 10's ter wereld. ''diepgang'' vind ik zo een zielige term. Een nummer 10 hoeft helemaal geen diepgang te hebben, die moet juist dmv van zijn passing diepgang bij de voorste linie creeeren. Een nummer 10 met veel ''diepgang'' heeft in feite een gebrekkige inzicht, omdat hij de ruimte voor de bal niet ziet en dus zelf (zonder bal) de ruimte gaat opzoeken. ''diepgang'' bij een 10 is eigenijk als een blinde telkens de 16 inrennen en spelers als vdv doen dat. Sneijder heeft zn lengte niet mee, dus in de 16 positioneren heeft geen zin. Sneijder is wél heel dynamisch, iets wat bijv. Ozil ook is nu, dus ik snap niet wat het probleem is.

Bovendien zijn spelers als Xavi, Modric, Lampard ed, geen nr 10's. Die spelen veel meer teruggetrokken, dus waarom je hun aanhaalt?.....

Ik zou Sneijder nu eens in de Pl willen zien, omdat ik denk dat je daar pas kan beoordelen hoe ''10'' Sneijder daadwerkelijk is. Ik vind Sneijder namelijk de beste 10 ter wereld, of iig 1 vd beste. Dan kan je wel met jouw statistieken komen, maar nogmaals: Veelzeggend dat je geen enkele Serie-speler in je leuke lijstje hebt kunnen vermelden......

Yes, dit zeg ik al tijden. Had het niet beter kunnen verwoorden. Prima en de 5 sterren.

Dit stuk laat weer de waan van de dag zien, hij heeft een minder seizoen en ineens weet iedereen het beter. Sneijder is misschien statistisch niet de meest sterke nummer tien maar ik vind wel dat hij het uitstekend doet. Hij laat zowel bij Oranje als Inter zien dat hij een top 5 speler van de wereld is op die positie, vooral door zijn hoeveelheid indirecte assists en constante dreiging. Dat Rainieri een man als Alvarez ten faveure van Sneijder neerzet is een grote grap: Alvarez heeft 1 goal gescoord in 12 wedstrijden. Alvarez is daarnaast wel een enorm talent, maar om Sneijder eruit te zetten is een grote fout. Gelukkig gaat het ook heel goed met Inter zonder Sneijder (zie afgelopen weekend).

Verder goed geschreven artikel! vier sterren.

Offtopic: Ik zie ook liever Vd Vaart op tien en Sneijder gecontroleerd op het middenveld, maar dan omdat ik nog steeds hoop dat ze gewoon goed in 1 team kunnen voetballen. Maar dat zal misschien altijd een illusie zijn=/

Ik vind je stuk opzich wel goed geschreven, maar vind dat je moet oppassen met al die statistieken. Statistiek is namelijk altijd van meerdere kanten te bekijken en kan dus in hetzelfde verhaal net zo goed tegen je worden gebruikt. Zie hiervoor ook de post van Epl_prof (hierboven #47).

Ik vind Sneijder zeker wel een goede nummer 10, dat heeft hij oom wel bewezen bij al zijn clubs. Probleem is echter dat elke club anders speelt en dus ook een andere invulling vraagt van de nummer 10, maar ook van alle andere spelers. Alves wordt vaak de beste rechtsback ter wereld genoemd, maar hij speelt ook bij de beste club ter wereld in een systeem dat hem op het lijf is geschreven. Alves bij een club als bijvoorbeeld Inter zou een stuk minder opvallen, dat heeft alles te maken met de speelwijze.

Daarmee kom ik gelijk tot de kern van mijn verhaal. In de manier van spelen in het Nederlands elftal vind ik net als jij dat Sneijder niet de juiste nummer 10 is. Dat zou in mijn ogen van der Vaart moeten zijn, omdat hij in dit systeem meer aansluit bij de spits, daar een betere klik mee heeft en meer scorend vermogen heeft wat belangrijk is bij Nederland en onze manier van spelen. Ook denk ik dat Sneijder in een rol meer naar achteren juist nog meer kan excelleren. Sowieso moet Van Marwijk altijd starten met beide, omdat ze zoveel voetbal brengen en daar ligt de kracht van het NL elftal.

We moeten niet doen alsof Sneijder geen geweldige speler is, maar ik weet dat jij dat ook niet doet. Wel moeten we opassen om alles op te hangen aan Van Persie. Ja, hij is op dit moment fenomenaal en kan ons Europees kampioen maken. Hij heeft daarvoor echter wel de steun nodig van die andere klasbakken, namelijk Robben, Sneijder, van der Vaart en Affelay.

Ik had het dus mooi gevonden als je de rol van Sneijder in het Nederlands elftal als 10 meer als uitgangspunt had genomen. Daarin rendeert hij namelijk minder, maar dat heeft dus te maken met onze speelwijze.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
5.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger94
R. GravenberchMiddenvelder91
S. BerghuisAanvaller92
S. HallerAanvaller96
D. TadićAanvaller94
J. TimberVerdediger81
E. ÁlvarezMiddenvelder82
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren