Het zorgenkindje

FC Twente en Ajax spelen om de Johan Cruijff schaal. Ajax is rustig in de opbouw. Dan krijgt hij de bal aangespeeld. Hij besluit een stuk te gaan dribbelen met de bal. Vanaf een meter of twintig besluit hij het maar gewoon te proberen met een poeier. Tot zijn eigen verbazing ziet hij de bal fantastisch via de onderkant van de lat binnenvallen. HIj gooit twee vingers de lucht en schreeuwt het uit van vreugde. De stand is nu 1-1. Uiteindelijk mocht de goal van Toby Alderweireld niet baten en verliest Ajax met 2-1 van FC Twente.

Alderweireld speelt bij het nationale elftal van België altijd op de rechtsback positie. Waar hij bij Ajax alom wordt gewaardeerd vanwege zijn werk, is hij bij de Rode Duivels de zwakste schakel achterin.

Als we Alderweireld onder een vergrootglas leggen dan is het eerste wat opvalt dat hij verdedigend onthutsend zwak is. Jan van Halst en andere analytici laten het bijna wekelijks zien op de Nederlandse televisie. Hij zit er vaak naast met zijn slidings, waardoor hij veel te gemakkelijk kan worden gepasseerd. Hij zet ze vaak te laat in, waardoor tegenstanders alle tijd krijgen om te bedenken wat ze gaan doen met de bal. Verder is hij een slechte mandekker, je ziet vaak de aanvaller van de tegenpartij helemaal vrijlopen. Daardoor is hij vaak te laat wanneer hij moet ingrijpen en worden de aanvallen van de tegenstander direct een stuk gevaarlijker. Daarnaast is hij zwak in de een op een. Aanvallers hebben het heel makkelijk in deze situaties, wat Alderweireld stapt verkeerd in en maakt het de ander daardoor heel makkelijk om door te lopen.

Ook gebruikt hij zijn goede kwaliteiten verkeerd. Hij heeft een heel goede lange bal, maar gebruikt deze veel te vaak. Daardoor gaan er ook veel mis en ben je het balbezit kwijt. Hij moet de lange bal hanteren wanneer er de tijd en ruimte voor is. Nu gebruikt hij hem te pas en te onpas, ook als het eigenlijk helemaal niet kan. Dat lijdt tot veel balverlies en dus ook tot tegendoelpunten. Dit doet hij precies hetzelfde met zijn afstandsschot. Hij heeft een goede knal in huis, maar gebruikt ook dit wapen overmatig. Hiermee laat hij veel beloftevolle aanvallen in de soep lopen. Bovendien heeft België genoeg opbouwend sterke verdedigers met Vertonghen, Thomas Vermaelen en Vincent Kompany.

Vanwege bovenstaande is het een slecht idee om hem achterin te zetten. Op het middenveld zou hij veel beter passen, daar kan hij het spel verdelen met zijn crosspasses en kan hij inschuiven voor een afstandsschot. Bovendien hoeft hij daar niet al te veel verdedigend werk te verrichten, waardoor je als team veel minder risico loopt. Echter zou hij ook als middenvelder niet goed genoeg zijn, waardoor ik voor hem een plek op de bank het meest logisch vind. Op het middenveld heeft België al spelers als Marouane Fellaini, Timmy Simons, Dries Mertens en Axel Witsel.

Daarnaast vind ik zijn uitstraling verkeerd. Hij bezit die bekende Amsterdamse bluf, terwijl dit totaal niet past bij de bescheiden Belgen. Met zijn uitstraling komt hij heel arrogant over en dat staat mij als supporter niet aan, omdat hij daar totaal geen reden voor heeft. Hij moet zich nog maar bewijzen, op dat moment mag hij arrogant zijn, maar nu hij de zwakste verdediger is van België moet hij zich nederig tonen.

Dus George Leekens, haal Alderweireld uit de basis. Hij heeft simpelweg niet genoeg kwaliteit voor het nationale elftal en het elftal kan ook met drie verdedigers spelen. Dan kunnen ze gaan spelen in een 3-4-3 formatie waarin er veel balbezit en aanvallend voetbal gegarandeerd zijn. Dit zie ik als een noodzakelijke maatregel om weer te gaan presteren in de kwalificaties en op de eindtoernooien. Het elftal heeft zeker de potentie om op het WK van 2014 hoge ogen te gaan gooien, maar dat moet dan jammer genoeg zonder Alderweireld.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 13 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door ronaldo dinho)

Dit is mijn eerste Ce, hopelijk bevalt hij

6 februari 2012 om 17:47

Je zelf sterren gevev, moet je gewoon niet doen.
Je krijgt 4 sterren, omdat is hem niet bijzonder vind maar wel leuk.

6 februari 2012 om 20:14

jezelf sterren geven, dat doe je toch niet?

Mooie Ce
Ik ben het er ook helemaal mee eens, Alderweireld kan er helemaal niks van!
Gelukkig zijn er dus ook anderen die er net zo over denken.
Bovendien goed geschreven voor een eerste stuk, je krijgt 5 sterren van mij

6 februari 2012 om 10:36

Alderweireld is anders wel een van de betere spelers bij Ajax. Waar basseer jij op dat hij er helemaal niks van kan? Ajax ging tegen Utrecht kansloos ten onder, in de verdediging was het helemaal niks. Mede doordat Vertonghen en Alderweireld afwezig waren.

6 februari 2012 om 13:23

Waar ik dat op baseer?
Ongeveer om dezelfde dingen die in deze clubexpert zijn uitgelicht

Pessimisme ten top hier, vorige jaar toen we maar 4 doelpunten tegen kregen in thuisduels wat Alderweireld heer en meester samen met Vertonghen.

Wel goed geschreven dus 4 sterren.

6 februari 2012 om 13:28

Hij schrijft het over Belgie. Daar speelt Alderweireld rechtsback en dat voldoet hij blijkbaar niet. Dat hij een supercentraal duo vorm met Vertonghen zegt niets.

Moet wel zeggen dat Belgie een enorm goed duo heeft in Kompany en Vertonghen. Wij moeten het doen met droogoog Heitinga en ideale schoonzoon Mathijssen.

6 februari 2012 om 17:36

dat we vorig jaar zo weinig tegendoelpunren kregen had ook te maken mer een goed middenveld dat al veel duels op het middenveld wonnen met enoh en ook de zeeuw dit jaar is dat anders met een aanvallender middenveld nu moeten alderweireld maar ook vertonghen zelf de goals voorkomen en zie je dat vertonghen eigenlijk meer een middenvelder is en alderweireld niks speciaal is

Inhoudelijk niet mee eens. Zoals Afca_recordkampioen al aangeeft is dit puur pessimisme. Alderweireld deed het de afgelopen 2 jaar geweldig ook dit jaar doet hij het goed. Fouten maakt iedereen. Als je ze allemaal opnoemt kun je over iedereen een CE maken, zelfs Messi en Iniesta maken fouten.

Je schrijfstijl bevalt me wel dus 4 sterren.

Goeie Ce.

Leest lekker door en met de inhoud ben ik het helemaal eens. Alderweireld is een overschatten verdediger en is wat je ook zegt verdedigend erg matig, dit wordt overschaduwd door het goeie werk van Verthongen.belgie heeft op dit moment een betere verdediging dan Nederland. Daarnaast heeft Belgie veel potentie voor de toekomst,met spelers als Hazard en Witsel. Erg jammer dat Belgie niet geplaatst is voor dit EK.

Je krijgt van mij 4 sterren

Leuk dat je ook een CE bent gaan schrijven! Het is altijd mooi om nieuwe Clubexperts te lezen.
Echter ben eigenlijk niet zo onder de indruk van je CE. Het is je eerste (bedankt daarvoor) maar hier en daar zitten er nog wel wat foutjes in.

Allereerst je schrijfstijl. Ik vind dat er opvallend veel (kleine) spelfouten inzitten (bijvoorbeeld: 2 na laatste zin). Probeer de volgende keer, voordat je hem opstuurt, je stukje nog eens goed grondig door te nemen. Een tip, laat iemand anders hem eens doorlezen, vaak lees je zelf over bepaalde foutjes heen ;.

Je opbouw kan ook wat verbeteren. Je gebruikt vanaf zin drie vaak het woord hij. Probeer dit te variëren (andere soortgelijke woorden) zodat het wat beter wegleest. Ik begrijp dat je zijn naam nog verborgen wilde houden, dit is ook positief, alleen zou ik dan bij zijn introductie een meer spetterende zin gebruiken.
Alinea's bevatten, net als complete teksten, een onderwerp en een hoofdgedachte. Dit doe je op zich goed echter probeer soms gebruik te maken van opsommingen voor de overzichtelijkheid. De inleiding en het slot moeten de inhoud van een tekst weergeven en dit mis ik een beetje. De inleiding is redelijk positief, maar je eindigt met een erg negatieve conclusie. Misschien had je de inleiding kunnen eindigen met een vraagstelling (bijvoorbeeld:toby Alderweireld, een versterking voor de Rode Duivels of lijkt dit maar zo?)

Over de inhoud heb ik weinig op te merken. Jou mening komt duidelijk naar voren, en dat is belangrijk. Ik ben het niet helemaal met je eens, Toby heeft zijn tekortkomingen, maar is wel in potentie een goede verdediger. Hij is nog jong en kan/moet nog veel leren. Je bent wel erg negatief (misschien wel iets te). Dat ik het inhoudelijk op een paar punten niet met je eens ben maakt verder niets uit. Dat kan namelijk ook niet altijd en is ook niet de intentie van de Clubexpert.

Complimenten dat je bent begonnen met Ce's te schrijven. Ga door zou ik zeggen. Mijn mening is dat er nog wel wat verbeterpunten zijn. Je mening komt goed naar voren, maar qua spelling en opbouw kan het beter. Probeer mijn commentaar ook als positieve feedback te zien. Ik zie je volgende Clubexpert graag tegemoet. Welkom bij de Clubexperts!

4 februari 2012 om 22:59

Ik zal je tips de volgende keer gebruiken. Het is inderdaad een goede tip om hem eens door te laten lezen door iemand anders voordat ik hem opstuur.

Totaal mee oneens.

Alderweireld wordt geen wereldverdediger, maar is voor Ajax gewoon een goede speler die nog jaren in het eerste kan staan. Daarbij is de mening dat Alderweireld arrogant overkomt erg naief. Alderweireld komt op mij namelijk juist wel over als een bescheiden jongen. Ik denk zelfs dat ik Vertonghen eerder als arrogant zou betitelen, al is die in mijn ogen ook niet arrogant.
Wel is het zo dat Alderweireld, zeker centraal in de defensie, de concurrentie niet de baas is. Wat ook niet zo verwonderlijk is als je ziet wie daar allemaal uit de voeten kunnen. Kompany, Vertonghen en Vermaelen vind ik beter.

Ik vind dat je meer voorbeelden moet geven voor je argumentatie. Je zegt dat Alderweireld zwak is in de één tegen één, maar levert daar geen enkel bewijs voor. Ik vind Alderweireld juist wel goed in één tegen één situaties. Bovendien moet je een onderscheid maken tussen zijn prestaties als centrale verdediger en zijn prestaties als back. Alderweireld is in mijn ogen namelijk helemaal geen back, terwijl hij als centrale verdediger wel goed speelt bij Ajax.

Goed vind ik het dat je je mening duidelijk naar voren laat komen, maar de onderbouwing kan beter. Daarbij vind ik het grootste zwakke punt dat je geen onderscheid maakt tussen zijn prestaties als centrale verdediger en zijn prestaties als back.

4 februari 2012 om 22:58

Bedankt voor je beoordeling.
Hopelijk bevalt een volgende CE van mij beter.

Een interessante clubexpert. Je snijdt een onderwerp aan waar de Belgen de laatste jaren al mee kampen. Alderweireld wordt in mijn opzicht verkeerd gebruikt bij België. Rechtsback is zijn positie niet. Wanneer ik een wedstrijd van de Rode Duivels bekijk, blijf ik me verbazen dat Alderweireld en Vertonghen meestal de backposities bezetten, terwijl deze twee Belgen normaal gesproken het hart van de Amsterdamse defensie vormen.

Ik vind Alderweireld centraal achterin wel degelijk van meerwaarde bij Ajax. Twee seizoenen terug waren Alderweireld en Vertonghen samen de minst gepasseerde verdediging van de Eredivisie, terwijl je weet dat de Nederlandse competitie veel degelijke aanvallers kent. In de zone is hij misschien niet de sterkste, maar 1 tegen 1 is Alderweireld meestal wel de betere.

Echter, bij de Rode Duivels lopen er betere centrale verdedigers rond dan Alderweireld (denk aan Kompany, Lombaerts, Vermaelen) en je moet nagaan dat België erg krap zit in de rechtsbenige verdedigers. Dan is Alderweirald de enige oplossing op de rechtsbackpositie.

Een 3-4-3 formatie is best riskant met dit België. Kompany is een sterke leider achterin, maar wie zou jij dan, naast Kompany, centraal achterin neerzetten? En ik weet niet hoe de Belgen zich wapenen tegen een tegenstander die dan met een 4-3-3 formatie aan komt zetten. Dan moeten de Rode Duivels achterin 1 op 1 gaan spelen. Ik ben benieuwd hoe Leekens dat dan aan gaat pakken.

Tot slot wil ik het volgende nog zeggen over je clubexpert. Ik ben het met de inhoud niet geheel met je eens. Je gebruikt veel argumenten waarom je Alderweireld niet op de rechtsback positie wil hebben, maar ik mis de tegenargumenten. Naar mijn mening kan hij echt wel rechtsback spelen, al komt hij als centrale verdediger beter tot zijn recht. Je schrijfstijl compenseert de boel in positieve zin!

4 februari 2012 om 22:57

Bedankt voor de tips. Ik zal ze proberen te gebruiken in een volgende CE.

Leuke CE met een verdiepend verhaal over de nationale selectie van onze Zuiderburen.

Goede CE, het is me eigenlijk alleen nooit opgevallen dat hij slecht verdedigt, ik herken hem meer aan zijn afstandsschot.

4 sterren.

5 februari 2012 om 13:20

Dekruising heeft misbruik gemaakt van de beoordelingen. Om het voor een deel te compenseren, zal ik even de gewenste beoordeling geven.

Ik vind dit geen goede CE. Dat komt denk ik mede omdat ik het totaal niet met jou eens ben, maar ik vind jou heel negatief. Als Alderweireld zo enorm slecht is, dan houden we in de Eredivisie weinig verdedigers over. Daarnaast de optie van Alderweireld op het middenveld in het team van België, waar dus al genoeg kwaliteit rondloopt en hij dus op de bank beland, vind ik ook raar. Alderweireld heeft een veels te lage handelingssnelheid voor op het middenveld denk ik.

Het komt erop neer dat je Alderweireld eigenlijk heel slecht vind, want als verdediger doet hij volgens jou niks goed. Alleen aan de bal kan hij wel wat (crosspasses en afstandsschoten). Toch speelt deze jongen voor de nationale ploeg van België en voor een topclub in de Eredivisie. Dat vind ik scheef.

Omdat ik niet vind dat wanneer iemand een totaal andere mening heeft je hem of haar een laag cijfer moet geven, kijk ik naar het totaalplaatje. Daarin vind ik dit een middelmatige CE en geef ik je dus 3 sterren, omdat het niet slecht is in mijn ogen.

5 februari 2012 om 20:30

Ik wil je in ieder geval bedanken voor je heldere uitleg. Ik hoop dat ik er wat aan heb bij mijn volgende ce.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

België

FIFA ranking: 1
111 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
L. TrossardAanvaller10
T. CourtoisKeeper50
T. KaminskiKeeper00
M. SelsKeeper00
T. AlderweireldVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina België.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina België.

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren