Alleen Cruijff kan Ajax redden

Een nare, kille man. Narcistisch, extreem overtuigd van zijn eigen gelijk en continue de botte bijl hanterend. Niet in staat om samen te werken, lui, kinderachtig, onbegrijpelijk en behoorlijk dom. Zomaar wat typeringen die onlosmakelijk aan Johan Cruijff verbonden zijn.

Sinds het puntertje van Patrick Kluivert tegen AC Milan ben ik hartstochtelijk Ajax-fan. Als journalist is sport een relevant onderdeel van mijn werk, als man is voetbal de belangrijkste bijzaak van het leven en als supporter zijn de wedstrijden van Ajax het hoogtepunt van mijn week, kortom: ik geniet van mijn leven als Ajacied. Ik hou oprecht van de club en doe dat al jaren. Toch voel me ik me de laatste tijd een vreemde eend in de bijt. Soms lijkt het namelijk wel alsof ik de enige Ajax-supporter ben die het een beetje gehad heeft met Cruijff.

Een ontzettend groot deel van de (fanatieke) Ajax-fans, zowel hier op Voetbalzone als in het echte leven, staat nu hoogstwaarschijnlijk al te steigeren. De standaardreactie is ongeveer als volgt: "Hoe durf je zo over deze man te praten, nepsupporter! Hij is de beste voetballer die we ooit hebben gehad, een icoon voor onze club! Wat heb jij dan voor Ajax betekend? Hij heeft zoveel connecties en kan Ajax weer terugbrengen naar de Europese top! Door mensen zoals jij gaat ‘ie straks nog weg! Cruijff is zo slecht behandeld door Steven ten Have! De RvC heeft hem het leven zuur gemaakt en moet wegwezen! Beter nog, al die zakenmannen moeten oprotten! Ajax moet weer een voetbalclub worden, hersenen en voetbal gaan niet samen, dat is wel gebleken!"

Vaak gaat deze (door woorden van Johan zelf geïnspireerde) tirade dan nog even zo door.

Natuurlijk is deze reactie deels terecht. De typeringen die ik jullie hierboven voorschotel kunnen namelijk wel de nodige nuance gebruiken. Cruijff is voor de mensen die aan zijn kant staan een warme vent, die goed voor de zijnen zorgt. Hij vindt zichzelf misschien fantastisch, maar de beste man is dan ook een levende legende qua voetbalkwaliteiten en –inzicht. Cruijff gelooft in en staat achter zijn eigen mening en is een doorzetter, eentje waar tegenstanders nachtmerries over hebben. Hij is een solist die waarde hecht aan het individu, wil (heel begrijpelijk) invloed uitoefenen zonder op zijn leeftijd nog een voltijds baan aan te nemen en is vooral een eigenzinnig man. Zijn gebrabbel zou je ook kunnen zien als dat van het wijze Orakel van Delphi: als je zijn raad begrijpt, kun je er ontzettend veel aan hebben.

Cruijff is een uitstekend voorbeeld van iemand die gezien wordt als een held en een dwaas tegelijkertijd. Zij die hem aanbidden, zien alleen zijn goede kanten. Anderen, zoals ik, benadrukken eerder zijn megalomane, wereldvreemde kant. De waarheid ligt er waarschijnlijk ergens tussenin.

Een van mijn beste vrienden is fervent El Salvador-aanbidder. De laatste tijd hebben we het nooit meer over voetbal. We praten wel over Ajax, maar dan vooral over aan welke kant we wel of niet staan. Eigenlijk gaat het al meer dan een jaar zo. De gemiddelde voetballiefhebber weet niet meer wat de natuurlijke positie van Nicolás Lodeiro is, maar met welke tandenborstel Uri Coronel het toilet van Tscheu la Ling al weken niet heeft schoongemaakt kan iedereen je vertellen. (Cruijff in zijn column: ‘Het was een schande voor zijn achterwerk!’)

Het interesseert me niet meer wie er gelijk heeft. Het kan me niet meer schelen wie waarmee is begonnen. Allemaal kleuters zijn het! En niet alleen de tegenstanders van Cruijff, iedereen rond onze club is alleen maar bezig met een soort hoger gelijk dat niet bestaat. Het is werkelijk waar diep triest voor Ajax, een kansloos verhaal is het geworden, niets meer en niets minder. Ik vind het soms echt moeilijk om nog een trotse Ajacied te zijn. Het moet gewoon over zijn met die conflicten, die ruzies en die haat. En of jullie Cruijff-adepten dat nou leuk vinden of niet, er is maar één iemand die daarvoor kan zorgen en dat is Hij.

Hoe je het namelijk ook wendt of keert, met zijn revolutie geïnspireerd door de Russische maffia zette Cruijff Ajax op zijn kop. Je hoort mij niet zeggen dat het voor die tijd nou zo geweldig ging, maar wat zijn we dan eigenlijk opgeschoten? We zijn namelijk al een flinke poos verder en nog steeds is de club vooral tot op het bot verdeeld. Als het nou op voetbalgebied fantastisch ging, alas. Maar dat kun je ook niet bepaald stellen. Dan zijn er vast veel mensen die wijzen op het feit dat Cruijff de tijd moet krijgen. Nu al resultaten eisen is natuurlijk niet eerlijk, maar waarvoor krijgt Cruijff dan precies de tijd? Ervoor zorgen dat de club straks uit woede en frustratie in tweeën splitst?

Ik constateer dat er in bijna alle conflicten van de laatste paar jaar één gemene deler is: de Verlosser zelf. Mensen worden kapot gemaakt, even los van het feit of zij dat verdiend (kunnen) hebben. Veel anderen hebben schuld aan de ontstane situatie, maar Cruijff heeft als enige de sleutel in handen. Hij kan zijn houding aanpassen, al is het maar een beetje, zodat we de wereld weer als één club tegemoet kunnen treden. Onze club heeft een Cruijff nodig die boven zaken staat en verschillende zienswijzen bij elkaar kan brengen, niet ééntje die clubmensen tegen elkaar opzet en uit elkaar drijft!

Alsjeblieft, Johan! Geef het goede voorbeeld aan al die mensen die je in de afgelopen jaren van vals spel hebt beticht! Kap met die verrekte column. Beter nog, stop met alle mediaoptredens! Hou op met dat gehaat op mensen die anders zijn dan jij (ook al betekent dat misschien dat je ook respect moet tonen voor mensen die niet in de top gevoetbald hebben). Wees eindelijk de vader die onze club nodig heeft! Gedraag je als de nestor waarvan ik weet dat ‘ie in je zit! Dan zal ook ik onvoorwaardelijk en tot het einde der tijden achter je staan.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 6 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 880+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

11 reacties (laatste reactie door fokstra13)

Goede analyse vlot verhaal ik mis alleen de kritiek op de tegenpartij die immers terecht of onterecht op alle lage manieren proberen Cruijff onderuit te halen.
Maar dat er ook bij mij als ware Ajacied een stukje trots is verdwenen over deze club is een ding wat zeker is.

Ik ben pro-cruijff, vraag maar na aan Rukwerk1968, maar ik heb toch wel af en toe genoten van je stuk.
Het heeft me allerminst overtuigd van jou gelijk maar ik vond het leuk lezen.
Coronel, Ling en de tandeborstel? Hulde!

Ik weet het niet zeker maar ik vermoed dat je Cruijff en de Russische maffia van Klaas Vos geleend hebt? Das dan weer een min in dat geval. Je oproep op het laatst vond ik ook niet erg treffend.
Maar ik ga er verder niet over in discussie want dat heb ik al zo vaak gedaan, dit kun je ook navragen aan Rukwerk1968.

Ik vind het een goede CE, leuk geschreven, leest vlot weg. Goed gedaan.
4 sterren!

Top stuk. Niet om je stand punt maar om je schrijfstijl.

En boven mij reagerende Mixp: de frustratie zit diep geloof ik?
Is slecht voor je gezondheid en leidt tot niets. geeft alleen je zwakheid weer.

10 januari 2012 om 09:48

Nee hoor, mijn frustratie zit niet zo diep.
Maar van alle anti-cruijff mensen op voetbalzone, en ik weet dat jij jezelf niet anti-cruijff vind, ben jij toch wel de grappigste, dus ik dacht ik verwijs even naar jou.
Je laatste zin ook weer! Typisch iets voor jou haha.

Ik ben zeker pro-cruijff maar ik vind dat je in deze CE hoor en wederhoor had moeten toepassen.
Ik hoor niet of nauwelijks iets over de kritiek op Johan Cruijff en of het waar is of niet maakt niet uit, maar het hoort wel in zo'n stuk is mijn mening.

Verder vind ik het een goede analyse en je leest het makkelijk weg.

3 sterren

Beste CE die ik in tijden gelezen heb. Ontzettend goed beschreven en als iedereen even heel objectief en eerlijk naar de hele situatie kijkt, dan lijkt het mij onmogelijk je geen gelijk te geven. Ik ben ook aanhanger van Cruijff in deze situatie, maar inderdaad wel met enige nuance.

Hulde, echt ontzettend goed geschreven!

Prima stuk waarin je grotendeels verwoord hoe ik ook over deze situatie denk. Enige verschil is dat ik geen vader van de club in hem zie. Ik vrees dat Cruijff nooit zijn doen en laten zal aanpassen en ik vrees ook dat Cruijf de machtsstrijd gaat winnen binnen Ajax.

Bij de komst van Cruijff was ik nog zo blij en wist ik haast wel zeker dat het nu eindelijk goed zou komen. Helaas zijn de laatste maanden alleen maar verhalen doorgesijpeld die aantonen dat de plannen van Cruijff helemaal niet zo briljant en sommige zelfs slecht voor de club zijn.

Nogmaals, ik vind het een prima stuk. Goede opbouw, taalgebruik heb ik ook niks op aan te merken en er zit her en der wat humor in. Je krijgt van mij, vanwege de kwaliteit maar toch ook een beetje vanwege de mening die je weergeeft, 5 sterren.

Nuance rondom Cruyff... eindelijk. Goed stuk. Als ik Ajax-supporter was had ik iets soortgelijks willen schrijven.

Lees bovendien lekker weg. 5 sterren

Leuk verwoord maar totaal niks nieuws voor mij. Ben er overigens totaal niet mee eens want Cruijf kan ajax niet redden. Cruijff zou ajax kapot maken omdat er voor geen meter mee valt samen te werken

11 januari 2012 om 11:46

Heb je het wel gelezen?
Dat is een van de dingen die aangehaald worden in het stuk. Maar ach, twee sterren geven omdat je het met een conculsie eventueel niet eens bent... tja.

11 januari 2012 om 17:30

Nee ik zeg toch dat het totaal niets nieuws voor mij is. Een clubexpert moet mij wat te vertellen hebben. Dit wist ik allemaal wel. Dat hij zijn mening over Cruyff vertelt boeit mij niet zo veel

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1929
3.Feyenoord1512
4.PSV157
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger74
E. ÁlvarezMiddenvelder72
R. GravenberchMiddenvelder71
S. BerghuisAanvaller72
S. HallerAanvaller75
D. TadićAanvaller74
J. TimberVerdediger61
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren