Wembley versus Wembley, Dreamteam versus Dreamteam

18 Mei 1994, Athene, Griekenland, de wereld kijkt uit naar een clash tussen AC Milan en Barcelona. Het dreamteam van Johan Cruijff blonk de voorgaande jaren uit met het typerende totaalvoetbal van Barcelona. Het AC Milan van Fabio Capello beschikte over sterren als Roberto Donadoni, Marcel Desailly en Paolo Maldini. Barcelona was de absolute favoriet voorgaand aan de grote finale. Maar deze avond zal de geschiedenis ingaan als een zwarte pagina uit het boek van Barcelona. Mede door twee goals van Daniele Massaro verliest Barcelona met maar liefst 4-0 van i Rossoneri. Het betekende de ondergang van het grote Barcelona.

/

Wat mij intrigeert om deze Clubexpert te schrijven, is het onderbuikgevoel wat ik heb over de duur van de successen van dit Barcelona. Wat ging er mis op die zwarte dag in Athene? Wat kan Josep Guardiola doen om de geschiedenis zich niet weer te laten herhalen? Deze vragen roepen bij menig Barça-fan gemengde gevoelens op, hoop en angst. Aan elk succes zal een einde komen, alleen is de vraag: wanneer?

Na een zeer succesvolle carriére als speler bij Barcelona onder coach Rinus Michels, werd Johan Cruijff in april 1988 aangesteld als hoofdcoach van Barça. Na een grote crisis, waarbij de gehele selectie op negen spelers na werd ontslagen, keerde de rust terug in Catalonië. Johan begon met het smeden van zijn dreamteam, geïnspireerd op het totaalvoetbal wat Ajax speelde onder het bewind van Rinus Michels. In de jeugdopleiding, La Masía, stond een jonge, Catalaanse jongen op, Josep Guardiola. Op advies van Jordi Pujol werd Guardiola overgeheveld naar de eerste selectie en debuteerde hij op 16 december 1990 op zestienjarige leeftijd in het eerste van Barcelona. Hij zou later uitgroeien tot het boegbeeld van de club en Barça naar de eerste Europacup l leiden, door van Sampdoria te winnen op Wembley.

Guardiola was in het dreamteam van Cruijff de schakel tussen de verdediging en aanval. Zijn positie kreeg zelfs een naam, jugador organizador. Hij verdeelde het spel en zorgde voor de snelle omschakeling. Na het vertrek van Cruijff bij Barcelona, bleef Guardiola achter in Catalonië en pakte onder de leiding van Sir Bobby Robson en Louis van Gaal de nodige prijzen. Maar tijdens een training met het nationale elftal kwam abrupt een einde aan zijn succesvolle reeks. Hij scheurde zijn linkerenkelband, wat het begin van zijn einde bij de Blaugrana’s inleidde. In een emotionele persconferentie geeft hij aan dat hij zijn contract bij Barcelona niet zal verlengen. Hij is tot nu toe nog altijd de speler met de meeste rode kaarten in dienst van Barcelona, opmerkelijk is dat geen van deze kaarten werd gegeven voor de grove overtreding, maar altijd wegens commentaar op de wedstrijdleiding.

De verloren Europacupfinale was een mokerslag voor de gehele selectie, die langzaam uit elkaar viel na deze teleurstelling. Waar volgens mij het probleem zat in het eerste dreamteam, was het te laat of niet doorselecteren van talenten. De successen van het dreamteam waren namelijk gebaseerd op een aantal pilaren: de tactische inbreng van Cruijff en Michels, La Masía en de mentaliteit om te winnen. Twee van de drie pilaren vielen weg met het vertrek van Cruijff. De ondergang van Barcelona was compleet.

De terugkeer van Guardiola in juni 2007 zou een nieuwe impuls betekenen. El noi de Santpedor ging Barcelona B trainen, destijds uitkomend in de Tercera Division. Hij leidde het tweede elftal van Barça naar het kampioenschap en dus naar promotie. Het jaar erop zou hij assistent worden van Frank Rijkaard, om hem vervolgens op te volgen als hoofdcoach. Bij zijn presentatie zette hij meteen de toon door Deco, Ronaldinho en Samuel Eto’o te laten weten niet langer welkom te zijn in de selectie. Eto’o zou echter pas een jaar later vertrekken. Met aankopen als Gerard Piqué (Manchester United) begon een nieuw tijdperk voor Barcelona. Het voetbal keerde terug in Catalonië. Jeugdspelers konden weer doorstromen naar het eerste. Het beste voorbeeld, in mijn ogen, is Pedro. Deze jongen werd gepromoveerd naar het eerste en was meteen de eerste die in één jaar in zes verschillende competities scoorde en een assist leverde.

Josep begon te bouwen aan een nieuw dreamteam, dezelfde gedachten, dezelfde tactiek als het team van zijn voorbeeld Johan. Maar wat doet Guardiola anders dan Sir Bobby Robson en Louis van Gaal? Wat is er tactisch veranderd? Wat is er beleidsmatig veranderd? En waarom zou dit project niet eindigen in een fiasco? Tactisch volgt Guardiola zijn voormalig coach Cruijff, hij speelt ook in een 4-3-3 formatie, af en toe zelfs in de ‘ideale’ 3-4-3 in de ogen van de grootmeester zelf. Om echt goed te kunnen vergelijken heb ik voor mezelf een ijkpunt genomen, namelijk de huidige selectie van Barcelona, die ken ik namelijk het best. Als je positioneel gaat vergelijken, zie je een hoop overeenkomsten tussen beide elftallen. Gerard Piqué speelt in dezelfde rol als Ronald Koeman, Sergi Busquets in dezelfde rol als Pep zelf, Lionel Messi in de rol van Romarío. Taktisch gezien doet de huidige hoofdcoach het iets anders dan zijn illustere voorgangers. Beleidstechnisch zijn er echter veel verschillen, veel jeugdspelers worden uit La Masía gehaald om het eerste te versterken. Mocht er op een bepaalde positie geen goed talent gevonden, wordt er een transfer gedaan.

Dat brengt mij tot mijn volgende punt, wat moet Josep Guardiola doen om een ondergang te voorkomen van ‘zijn’ dreamteam? Daar is eigenlijk maar één simpel antwoord op: doorselecteren. Gebruik de befaamde jeugdopleiding, gebruik die talenten in het eerste elftal. We hebben met z’n allen gezien in de Champions League wedstrijd tegen BATE Borisov, dat er weer een generatie staat te popelen om de touwtjes over te nemen. Dus mijn advies aan Josep Guardiola is als volgt, verkoop Maxwell en Seydou Keita en promoveer Alejandro Grimaldo, Sergi Roberto en Rafinha naar het eerste. Daarnaast hoop ik echt dat Barça Oriol Romeu terughaalt, wat een enorm talent is dat. Blijf alsjeblieft talenten laten debuteren, blijf La Masía waarderen en houd de selectie scherp.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 29 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door lapulga_10)

Heren, leden, bij deze mijn Clubexpert over de vergelijking van de twee dreamteams. Ik wil graag Grandepulga2, Michielvc, Lafuriaroja en 4barca4bedanken voor hun hulp, helaas heb ik niet mijn gehele stuk kunnen publiceren, aangezien deze te lang was. Dat was erg jammer, want ik vond het een sterk stuk. Ik heb het gevoel alsof het in kwaliteit achteruit is gegaan, omdat ik stukken moest verwijderen. Ik wens u allen veel leesplezier!

Edit: Ik heb het stuk overigens gewoon zelf geschreven, daar heb ik geen hulp gehad van de ''helpers'', zoals Fr-barca mooi omschrijft. Alleen heb ik de mening van hen gevraagd over het stuk, waardoor ik nog een aantal kleine veranderingen kon doen. Daar bedank ik ze dan ook hartelijk voor. Dat even om wat helderheid in de duisternis te scheppen!

25 december 2011 om 23:27

Ik vond het een goed stuk en interesant om te lezen. Er stonden een aantal dingen in die ik nog niet wist en het stuk leesde makkelijk uit.
Niet geheel perfect maar ik vind het een beter club expert dan menigen anderen.

26 december 2011 om 01:47

Hartstikke bedankt Joostvans en de helpers!!!!

Schitterend stukje!!

interessant om te lezen en wat mij het meest naar voren haalt is La Masia, het doorselecteren en de kwaliteiten van de jeugd van Barcelona.

Ook leuk dat je in de laatste alinea een advies geeft om deze ''dreamteam'' zo lang mogelijk te behouden.

ongetwijfeld een maximale beoordeling!

26 december 2011 om 02:00

Dank je! Ik moet overigens wel erbij zeggen dat ik het stuk gewoon zelf heb geschreven, vervolgens heb laten checken door de 'helpers'. Daarna moest ik het inkorten, omdat ik veel te veel woorden had. En daarbij komt, je hebt geluk. Mijn volgende Clubexpert zal gaan over La Masía, maar ik ga een heel andere kant belichten van de fameuze leerschool...

27 december 2011 om 18:09

Wanneer komt die stuk van La Masia dan? Ben benieud!

Een mooie Clubepert. Staan veel feitjes in die de meeste hier op deze site nog niet weten. Je hebt het onderwerp goed en duidelijk uitgelegd en ik ben het zeker eens met je. Maxwell en Keita moeten zo snel mogelijk weg, die voegen niks toe aan dit Barcelona en dan kun je beter jeugdspelers laten spelen. Heeft alleen maar pluspunten.

Gramaticaal was het stuk in orde, maar ik had wat zinnen anders gedaan. Zoals deze:

Blijf alsjeblieft talenten laten debuteren, blijf La Masía waarderen en houd de selectie scherp.

Ik zou dit doen:

Blijf alsjeblieft talenten doorstromen, blijf La Masía waarderen en houd de selectie scherp.

Maar dat soort kleine dingen maken me niks uit. 5 sterren voor dit stuk!

Ik zie nu dat je ooit eens al een andere CE had gemaakt, ik moet zeggen: je bent er erg op vooruit gegaan.

26 december 2011 om 00:05

Bedankt! Dat waardeer ik erg. De zinsformulering is inderdaad iets waar ik aan zal werken. Fijne dagen en een 2012 vol Barcaprijzen aan jou toegewenst!

26 december 2011 om 00:12

Ik lees bij het schrijven van een CE altijd de tekste nog twee keer rustig door en kijk hoe mijn zinnen zijn. Misschien helpt dat voor de volgende keer. Jij ook fijne dagen bro en hopelijk zal het inderdaad weer een mooi jaar worden voor de Barcelona supporters, want ooit houd het prijzen winnen op, zoals je zelf al zei. Hopelijk nog lang niet.

26 december 2011 om 00:15

Dat heb ik gedaan, maar helaas heb ik deze niet-lopende zin er niet uit kunnen halen. Inderdaad, eens zal het succes ophouden. Het is aan het team, de technische staff en de leiding van de club om de succesreeks in stand te houden. Laten we hopen dat het zolang mogelijk duurt.

26 december 2011 om 00:20

Oo, oke. Ach, mensen maken fouten. Geen probleem man.

Ik denk dat continuering van succes wordt bepaald door een hele sterke fundering; een goede technische leiding. En dat geldt voor iedere club met een goede jeugdopleiding. Als er nieuwe poppetjes op bepaalde, technische posities worden neergezet, gebeurt altijd hetzelfde; zij willen direct succes boeken. Ze willen invloed hebben en uitoefenen. Ze willen van hun missie een succes maken, op hun manier. Logisch, maar dodelijk.

Toen Van Gaal naar Barcelona kwam, eiste hij direct een groot aantal veranderingen. De technische staf werd voor een groot deel vervangen en er kwam een legio nieuwe (nederlandse) spelers. De technische leiding liet haar oren hangen en toen de chemie uiteindelijk uit was gewerkt, mocht een volgende trainer weer zijn eigen 'beleidje' uitvoeren. Zo hebben we dat ook jaren in Amsterdam zien gebeuren. Het resultaat; een groot aantal miskopen en flinke financiële problemen.

Kortom; Barca moet ten eerste Guardiola koesteren. En als hij dan toch Barcelona verlaat, een goede trainer met gevoel voor en kennis van de cultuur aanstellen. Of het risico nemen met een 'buitenlandse' coach, maar hem niet het technisch (aankoop)beleid laten bepalen! De jeugdopleiding van Barca is enorm waardevol, zoals je al aangeeft, die moet altijd het hart blijven vormen van de club.

Excuses voor het langdradige verhaal. Ik vind je CE prima, op een paar kleine foutjes na, maar daar ga ik niet over zeiken. Ik ben overigens ontzettend benieuwd naar een echt kijkje in de jeugdopleiding van Barca; wat maakt die opleiding zo goed?! Wellicht inspiratie voor de volgende?! Keep up the good work en fijne dagen.

26 december 2011 om 00:02

Thepope, ik ben juist blij met je langdradige verhaal, want je hebt namelijk zeker een punt. Ik had in mijn langere versie nog een stuk over het beleidstechnische van Barcelona, maar dat moest helaas geschrapt worden. Ik studeer bedrijfseconomie, dus daar kan ik de volgende keer zeker over schrijven. Daarnaast heb ik met een aantal andere Clubexperts van Barcelona gesproken over onderwerpen van een mogelijk volgende ce, en daar heb ik al uit besloten om een klassiek verhaal te schrijven over La Masía. Waar liggen de sterke punten, wat maakt een voetbaltalent mee wanneer hij besluit om bij Barcelona te gaan voetballen? Bedankt voor je beoordeling en een fijne dagen!

26 december 2011 om 12:11

Kijk er naar uit!
Overigens vier sterren, omdat een vijfsterren-beoordeling in mijn opzicht alleen is weggelegd voor een unieke, fenomenale CE (nog nooit gegeven).

mooie clubexpert
ik heb zelf dat finale nooit meegemaakt, dus vind ik het wel leuk om erover te lezen
het past bij barca om maxwell en keita te verkopen. Het liefst zie ik maxwell terugkeren naar ajax voor wat ervaring. Alleen vind ik sanchez een onnodige aankoop, je hebt met pedro een jongen die het spel kent sinds de jeugd, met affelay een prima wisselspeler en aanstormende talenten.

25 december 2011 om 23:52

Sanchez is juist een geweldige aankoop. Je hebt nu Pedro en Villa die uit vorm zijn, waarvan Villa ook nog eens een paar maanden buitenspel staat. Nu is ook Afellay een paar maanden geblesseerd. Villa begint ook al wat oud te worden. Afellay verwacht ik niet zoveel van, zal over een tijdje verkocht worden. Later kun je het in de voorhoede doen met: Messi, Sanchez, Pedro en Deulofeu (talent uit Barcelona B). Misschien ook wel Tello, maar die vind ik toch wat onrustig. Maar dan kun je lekker rouleren met 4/5 spelers, heerlijk toch?

26 december 2011 om 00:05

ben zelf geen barca fan , dus weet er niet zoveel over
maar ik denk dat het beter was geweest als je een talent liet doorstromen in plaats van sanchez. Want wanneer affelay en villa terug zijn zijn er naar mijn mening teveel spelers op de bank die daar niet horen. Verder kan iniesta in noodgevallen (zoals nu bijvoorbeeld) ook nog op de flanken en kan fabregas als valse nummer 9 spelen met messi op de flanken.

26 december 2011 om 00:13

Voor de aanval van Barcelona is niet veel aan de hand. Er lopen twee gigantische talenten rond in Barcelona B, Rafinha en Gerard Deulofeu. Beiden kunnen ze op de flanken uit de voeten. Cristian Tello, degene die zo goed speelde in de beker, vind ik geen materiaal voor het eerste team. Waarom? Hij overtuigt niet. Hij scoorde wel twee keer, maar Isaac Cuenca was degene die het verschil maakte. Hij liftte een beetje mee op zijn wedstrijd. Ik zou dus rouleren met Alexis Sanchéz, Lionel Messi, Cesc Fabregas, Pedro, Isaac Cuenca, Gerard Deulofeu en Rafinha. Geen Iniesta op de flanken, hij is op zijn sterkst op het middenveld.

26 december 2011 om 00:13

Ja, als er op dit moment nog geen talent klaar staat, dan zit er niks anders op dan een speler kopen.

@joostvans

Rafinha vind ik toch meer een middenvelder dan een flankenspeler. En natuurlijk Cuenca, was ik helemaal vergeten, gebeurt me vaker. Een erg goede speler die erg veel indruk op mij maakt. Dat rouleren is echt geweldig, moet Pep zeker mee doorgaan.

26 december 2011 om 00:29

Oké, kan me voorstellen dat je Rafinha meer een middenvelder vindt, maar Pep stelde hem toch echt als linksbuiten op tegen Bate. Maar goed, je hebt wel degelijk gelijk, van origine kan hij het best uit de voeten op de positie van Iniesta, of de 'ronaldinhopositie', linksbuiten, maar zwervend over het veld.

26 december 2011 om 00:34

@ Lapulga_10

Ik had hetzelfde probleem met Cuenca in het begin Ik vergat soms midden in de westrijd dat hij speelde. Maar hij maakte zo'n stormachtige ontwikkeling mee de afgelopen weken en heeft zo'n indruk op mij achtergelaten dat ik hem niet meer kan vergeten!

Als bij Barca de flanken wordt gezocht, haat ik het als er iemand probeert de bal voor te zetten. Meestal doen ze het ook niet en terrecht omdat je er de mensen niet voor hebt ( lengte) en die bal moet dan ook nog eens zo nauwkeurig moet zijn.

Bij Cuenca zie ik dit echter anders. als hij op die flank zijn mannetje doldraait hoop ik juist op een voorzet. hij geeft ze altijd precies en met een duidelijke bedoeling. Hij geeft niet zomaar ballen blind voor zoals bijvoorbeeld een afellay dat vaak deed in het begin. Ook bij pedro merkte ik dit. Als hij ziet dat een voorzet niets uithaalt, maakt hij gewoon een actie of speelt hij de bal rustig terug. Dat vindt ik een zeer belangrijke kwaliteit. Rust aan de bal en niets overhaast doen. Een erg intelligente speler die mijn aandacht op begin niet echt trok, maar waarvan ik vindt dat Pep er niet zomaar overheen kan gaan nu hij het zo goed deed.

26 december 2011 om 00:41

Klopt zeker wat je zeker grandepulga. Cuence is een zeer intelligente speler, maar ik zal vanaf nu proberen hem niet meer te vergeten. Afellay gaat wel eens 20 meter met de bal lopen en geeft dan een voorzet terwijl Messi aan het terugzakken was. Dan staat er helemaal niemand in het 16 meter gebied en dan zie je daar een bal komen. Pedro doet dat inderdaad ook wel eens, maar minder dan Afellay. Pedro geeft ook vaak te harde voorzetten. Alves moet het hebben van zijn vorm van de dag. Cuenca geeft altijd wel goede voorzetten en ook precies op het goede moment. Mooie speler die van mij nog vaker mag spelen dan hij nu doet.

26 december 2011 om 16:22

Ik vind overigens wel dat Cuenca een tikkeltje voorspelbaar is met zijn acties buitenom. Telkens dreigt hij naar binnen te gaan en gaat hij toch buitenom. Verder een topper in wording natuurlijk.

Mooie CE. Enige wat ik er nog bij zo willen laten meespelen is de rol van de voorzitters en andere bobo's. Nuñez en Rexach waren toen het minder ging vrij snel uitgekeken op de visie van Cruijff en zeker Nuñez is verantwoordelijk te houden voor de neergang. Onder Laporta zou ik ontzettend veel vertrouwen hebben in een goede toekomst van Barça maar met Rosell heb ik mijn twijfels. Als het even minder gaat (die tijd zal er zeker komen) hoop ik dat hij niet direct het hele systeem wil gaan omgooien, dat hij een trainer als Mourinho aanstelt of de jeugdopleiding zal willen verwaarlozen. Voorzitters kunnen vervelende ventjes zijn als ze zich gaan bemoeien met zaken waar ze geen snars van snappen.

Je krijgt van mij vijf sterren. Informatief, prima geschreven en een origineel idee om beide periodes te vergelijken.

Mooi gedaan Joost. Spijtig dat je niet heel de tekst kon publiceren. Maar dat neemt niet weg dat dit een goed stuk is. Ik ben er zeker van dat veel mensen nieuwe zaken hebben bijgeleerd bij het lezen van je stuk. Bij de meeste clubexperts heb je vaak het gevoel dat de inhoud algemeen bekend is bij iedereen. Bij jouw is dit niet het geval , behalve voor de fanatiekelingen ofcourse

Als ik één van de volgende dagen de tijd heb zou ik ook graag een CE schrijven. Maar om over het huidig Barcelona een CE te schrijven, waarbij je iets aankaart dat de meeste mensen nog niet weten is moeilijk. Ik ga nog even denken over een gepaste toppic en dan kunnen we elkaar weer helpen mist je het goed vindt?

26 december 2011 om 00:27

Tuurlijk, man! Bedankt voor je commentaar, helaas is het inderdaad moeilijk om nieuwe informatie te voorzien aan de leden, maar probeer een origineel onderwerp te zoeken. Of bekijk een beroemde kant van Barcelona van een heel ander perspectief. Ik ga dat in mijn volgende CE proberen, die zal waarschijnlijk over La Masía gaan. Ik houd contact met je, droom maar mooi over een goed onderwerp voor je CE! Fijne dagen!

26 december 2011 om 00:35

Thanks bro , happy holidays

Mooi stuk man, ben ik wat meer te weten gekomen van de club waarbij ik ze het liefst zo snel mogelijk zie vallen als topclub.

Verder vind ik het niet kunnen als je Oriol terug laat komen, die jongen krijgt de vertrouwen van de trainer bij Chelsea en mag tegen de beste tegenstanders spelen waarbij hij daar in Barcelona een zeer onderschatte jonge Busquets voor zich heeft en eventueel Mascherano. Dit is een toptalent die het niet verdient om op de bank te zitten.

Al met al, zeer goed stuk.

26 december 2011 om 00:48

Ik zou het ook ' lame ' vinden moest Barca Oriol terughalen. Maar ik denk dat de clausules in het contract in het voordeel van Chelsea zijn. De kans dat Romeu ooit terugkomt acht ik zeer klein. Van alle jongelingen die barca de afgelopen jaren heeft laten gaan, gaan ze het meest spijt krijgen van Oriol. In potentie nog beter dan Busquets en is iets fysieker , waardoor de PL geen probleem voor hem is.

Ik vindt het erg jammer dat Barca zo'n speler laat gaan. Ik moet eerlijk bekennen dat ik Chelsea wat meer volg de afgelopen weken en dat enkel om hem. Ik vindt echt dat hij een ander dimensie aan dit Chelsea kan toevoegen in de toekomst. Hij is erg intelligent,speelt zonder ' angst'. Tegen City bijvoorbeeld speelde hij weergaloos. Ja ik denk dat de Chelsea fans veel plezier aan hem kunnen beleven.

Het spel dat Chelsea de laatste weken speelt is misschien niet het frivoolste en meest spectaculaire , maar Villas-boas pakt de punten met dit systeem. Misschien dat in een iets meer aanvallend opstelling en opvatting Oriol beter uit de verf komt, maar al bij al doet hij het nu uitstekend.
Even off-toppic, ik heb een vraag voor jouw over Lukaku. Jij als Chelsea kenner, wat vind jij van hem? Denk jij dat hij iets kan toevoegen in de toekomst?

26 december 2011 om 21:09

Uit analyses bleek dat Villas-boas bij Porto vaak speelde met een verdedigende middenvelder die opkwam en daardoor voor een extra aanvallende impuls zorgde. Qua spelontwikkeling in de wedstrijden van Romeu lijkt het dat hij dat ook met Romeu wilt gaan doen aangezien Romeu steeds meer risico in zijn passes legt en ook soms op goal schiet.

Villas-boas speelt nu al met de aanvallendst mogelijke opstelling alleen hebben we niet de kwaliteiten om echt dominant en met veel druk te spelen. Na januari hebben we misschien goede aankopen gedaan waardoor dat wel mogelijk is en anders hopelijk na aankomende zomer. Ik denk dat Villas-boas een goed, aanvallend team kan bouwen dat een beetje speelt als Barcelona, maar dan wat Engelser. Romeu zal in dat team dan ook een belangrijke, Busquetse-achtige rol spelen.

Off;
Over Lukaku (ik weet dat je het aan drogbaa vroeg maar toch). Ik denk zelf dat het geen geweldige aankoop is. Ik zie hem nu ook spelen bij de Reserves en daar loopt het al beter. Maar persoonlijk denk ik dat het een aankoop is gedaan door Abramovich meer dan door Villas-boas. Lukaku past namelijk totaal niet bij het type voetbal dat Villas-boas wilt spelen en heeft niet de voetballende kwaliteiten die Drogba heeft. Hij is nog jong en dus kan het zijn dat hij die wel ontwikkeld, maar tot nu toe heeft hij daar nog geen sporen van laten zien.

26 december 2011 om 21:30

Het probleem dat zich echter kan voordoen ls Chelsea versterkingen gaat halen in de winterstop, is dat opnieuw het team op elkaar moet inspelen en dat Villas-boas opniew de juiste tactiek en balans in het team moet brengen. En die tijd heeft Chelsea op het moment niet echt.

Lukaku, ik weet het niet hoor. Ik heb vroeger met hem gespeeld bij Boom en ook toen al was ik niet gecharmeerd van hem. Datgene wat in zijn voordeel werkt is zijn fysiek, maar daar blijft het ook min of meer bij. Hij rende steeds met de bal herrinerde ik me , maar niemand kon hem stoppen en dat was niet zozeer om zijn techniek , maar om zijn fysiek. Ik volg het Belgisch voetbal op de voet en kan gerust zeggen dat Lukaku een hype is geworden in Belgie en dat wakkerde de interesses aan. Hij heeft al zijn successen te danken aan een geweldige Boussoufa. Hij presenteerde zowat elk van romelu's doelpunten op een presenteerblaadje. Bij het vertrek van Mbark , stortte samen met anderlecht ook Lukaku helemaal in. Hij scoorde amper en toen werd dronge het meer en meer tot mij door dat zijn ouders ( Roger Lukaku) en de Belgische media hier een hype hebben gecreerd met een eigen Tv-show enzo. Kort gezegt, ik ben echt geen fan van hem en ik denk niet dat hij veel gaat toevoegen. Chelsea had beter met Kevin de Bryne moeten gaan. Dat is pas een talentvolle speler. Kan op verschillende posities uit de voet, is enorm technisch. Dan heb ik het niet enkel over dribbels, maar ook passes van hem zijn van eeen uitzonderlijk kwaliteit. Heeft op zo'n jonge leeftijd één van de beste traptechnieken op de belgische bodems, zo niet de beste. Is in zowat alle opzichten beter dan Lukaku afgezien van zijn fysiek. Chelsea blijkt nog steeds bezig te zijn met Kevin, maar ze hadden echt beter voor hem moeten gaan in plaats van Lukaku. Je zult zien in de toekomst dat hij niets gaat kunnen opbrengen in de Pl. Hoe zeer ik het hem ook gun.

26 december 2011 om 00:49

Oriol is inderdaad een geweldige speler, maar verdient het niet om als 3e keus gebruikt te worden bij Barcelona. Die jongen doet het erg goed bij Chelsea, veel beter dan ik had verwacht. Hij zei dat hij ooit terug wilt keren bij Barcelona en wellicht kan dat wel als Mascherano vertrekt, maar anders niet. Dan mogen jullie hem mooi houden.

26 december 2011 om 01:17

Oriol Romeu moet zeker weten op den duur terugkomen, alleen vind ik ook dat hij ontzettend veel ert bij Chelsea. Ik denk dus dat het het beste voor hem en de club is, om hem nog een jaar langer bij Chelsea te laten blijven en vervolgens terug te halen. Ik weet dat je geen fan bent van Barcelona, je beoordeling doet dus extra veel. Bedankt!

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet veel met de club heb, maar hoe jij het allemaal verwoord is precies wat er op dit moment gaande is bij Barcelona. Jouw kijk op die club is erg goed en het leest lekker snel weg. Gaurdiola word altijd gezien als de coach van het team wat al enorm goed was, maar denk wel dat mensen vergeten dat Gaurdiola spelers als Pedro Busquets Sanchez en zelfs Keita om een paar voorbeelden te noemen beter maakt. Ga zo door zou ik zeggen.

Geweldige clubexpert!
Heel mooi geschreven en ik heb genoten.
Ookal heb je niet heel je tekst kunnen publiceren alsnog was het een geweldig stuk.
Veel succes met je volgende CE!

Mooie CE.

Goed verhaal geschetst met een duidelijke visie. Belangrijk dat je de rol van Guardiola in alles weergeeft. De man wordt door vele onderschat. Mensen zetten hem weg als tactisch onbenul en als iemand die teert op zijn spelers. Dat laatste is natuurlijk wel waar, want welke coach teert nou niet op zijn spelers, maar tactisch is hij zeer sterk. Verder heeft hij er juist voor gezorgd dat Barca zo dominant is.

Hij heeft een systeem gecreerd waarin het totaalvoetbal helemaal is uitgestippeld. Het machinaal druk zetten op de tegenstander, het balbezit waarin stap voor stap de tegenstanders wordt vastgezet op eigen helft, het terugbrengen van de voetballende defensieve middenvelder en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Verder nog een paar vraagjes:

Je zegt dat 2 van de 3 pilaren wegvielen, bedoelde je daar mee Cruyff en La Masia? Dat begreep ik even niet goed. Verder zeg je dat Guardiola het tactisch iets anders doet dan zijn voorgangers, waar doel je precies op? Ben benieuwd naar de verschillen die jij bedoelt.

Het voetballende en coachende gedeelte over Guardiola is extra noemenswaardig. In 2004 verscheen er een artikel dat de type speler al a Guardiola, de passende middenvelder, overbodig was. Het ging steeds meer om het fysieke, het bal-winnen en er werd gesteld dat de speler a la Guardiola totaal overbodig was. Er werd liever verkozen voor de defensie variant op zijn positie, de balwinner. Zie nu, anno 2011 iedereen wil spelen als een passende middenvelder. De voetbalwereld streeft het Barca-voetbal na, wat een aantal jaar geleden als utopie was verklaard.

''and therefore the most fascinating aspect of football tactics in the 2000s was the fall – and rise – of Guardiolaism.''

''http://www.zonalmarking.net/2010/05/04/how-th...

Nogmaals een zeer goede CE. De tekst leest heel makkelijk weg en je vertelt alles op een heldere manier zodat iedereen jouw verhaal begrijpt. Zonder twijfel 5 sterren.

26 december 2011 om 01:26

De drie pilaren die ik bedoelde, waren Johan Cruijff himself (en daarmee dus het tactisch plan), de toestroom van talenten van La Masía naar het eerste (de twee volgende coaches gebruikten bijna tot geen Cantera) en pas langzaam en later de mentaliteit om te winnen, het vuur in het spel.

Wat Guardiola anders doet dan zijn voorgangers is het vaker introduceren van grote talenten, het meer in stand houden van clubtradities zoals dat de tweede keeper (pinto) speelt in de bekerwedstrijden en nog controlerender speelt dan bijvoorbeeld Cruijff. Een precies voorbeeld daarvan is de wedstrijd tegen Bate Borisov in de Champions League. Guardiola speelde toen met Barcelona 'baby'. Ze wonnen met 4-0. Maar wat zo mooi was aan die wedstrijd, is dat het team bijna geheel bestond uit Cantera. Die versloegen gewoon in de CL, de kampioen van Wit-rusland met gemak. En dan ook nog de nul houden, ongelovelijk! Zoiets zag je bijvoorbeeld Frank Rijkaard en Louis van Gaal nooit doen. Die hielden meer vast aan de sterspelers die ze hadden. Pep heeft meer vertrouwen in jonge jongens.

Bedankt voor je commentaar, en ook nog eens een erg leuk artikel!

26 december 2011 om 01:33

Ah zo. Ik las het stukje niet helemaal goed, zie ik.

Voor Barca-fans is het mooi om te zien hoe ook de jeugd het systeem geweldig beheerst. De dominantie van Barca zal helaas(voor mij) nog een tijdje duren, tenzij Albert Ferrer trainer wordt.

Oriol Romeu heeft de komende paar jaar geen kans bij Barça om zijn talent er helemaal uit te laten komen. Die moet mooi bij Chelsea blijven en pas over een aantal jaar terugkomen. Op dit moment haalt hij het gewoon niet met dit middenveld.
Keita mag wat mij betreft dan ook nog zeker één jaar extra blijven. Los van het feit dat hij zonder moeite op de bank zit, is hij ook nog een ontzettend nuttige speler met karrenvracht aan ervaring en weet hij als weinig anderen hoe hij grote wedstrijden uit kan spelen.

Maxwell mag na dit jaar inderdaad wel weg, maar meer voor die jongen zelf. Die moet nu nog aan speeltijd komen en veel kans krijgt hij daar niet toe.
Laat daarbij die jongens die jij noemt voorlopig maar sporadisch meedoen. Niet iedere speler kan direct zo hard excelleren als Pedro en Busquets deden.

Verder vind ik je column wel geinig in elkaar zitten.
Net als jij, maak ik ook vergelijkingen met het oude Dream Team, als zie ik in Pique meer een type Nadal die ook mee opkomt op het moment dat Barça achter staat. Een onverwacht stoorzender met lengte die redelijk doelgericht is en kopsterk.

26 december 2011 om 11:12

Pique kan je inderdaad ook zien als een type Nadal ; de vergelijking met Koeman is wellcht gebaseerd op het voetballend vermogen vannuit de defensie met de goede strakke pass waarover zowel Koeman als Pique beschikken.

Verder zorgen zowel Pique als Koeman voor scorend vermogen vanuit de defensie al deed Koeman dat uiteraard met vrije trappen en afstandschoten en zal Pique vooral scoren met het hoofd op stilliggende fases. Maar beiden zorgen dus voor bijkomend scorend vermogen en dat is wel het belangrijkste.

Om de verdere doorstroming vanuit de cantera naar het eerste te verzekeren zal het dus belangrijk zijn dat de juiste keuze wordt gemaakt wanneer Guardiola ooit stopt als manager/trainer/coach van het eerste.

Die opvolger zal iemand moeten zijn die het huis van binnenuit kent en zelfs niet overweegt om een tabula rasa te doen en alles overboord kiepert (dus ook wat goed is) om zijn eigen accenten te kunnen leggen ; dit was m.i. de grootste fout die Van Gaal maakte waarmee hij samen met het badwater ook het kind wegsmeet en Barcelona heeft door deze foute beoordeling een paar jaar in de voetbalwoestijn gezeten.

Hopelijk zijn er lessen getrokken uit het verleden en zal deze fout nooit meer opnieuw gemaakt worden.

26 december 2011 om 21:02

Als Romeu binnen de 2 jaar die in zijn contract staat niet terugkomt, denk ik dat hij sowieso niet terugkomt. Misschien als hij echt over zijn hoogtepunt heen is of er moet een tweede Fabregas-affaire komen. Maar anders zie ik hem niet snel vertrekken bij Chelsea en wilt Chelsea hem denk ik niet snel laten gaan.

mooi stuk en leest makkelijk weg.

had een aantal punten die je misschien had kunnen uitwerken, maar na het lezen van je post denk ik dat het stuk gewoon te lang werd als je hier nog verder op wilde ingaan.

"als je positioneel gaat vergelijken, zie je een hoop overeenkomsten tussen beide elftallen. Gerard Piqué speelt in dezelfde rol als Ronald Koeman, Sergi Busquets in dezelfde rol als Pep zelf, Lionel Messi in de rol van Romarío. Taktisch gezien doet de huidige hoofdcoach het iets anders dan zijn illustere voorgangers".

Dit kun je misschien uitwerken in een andere Ce, want hier was ik eigenlijk wel benieuwd naar. Jammer dat Voetbalzone een woordenlimiet stelt aan een CE, want ik wilde nog wel even doorlezen.

mijn laatste kritiekpuntje is de interpunctie. Je gebruikt heel vaak een komma, natuurlijk niet erg storend maar wilde het even kwijt.

toch 5 sterren voor deze mooie CE. En eerlijk om publiekelijk te zeggen dat je hulp hebt gehad van andere voetbalzoneleden, daar kunnen anderen nog wat van leren.

*****

Op zich een aardig stuk. Goede opbouw en het leest ook wel redelijk weg. Het gebruik van komma's had je wat mij betreft mogen beperken. Soms is het namelijk beter om meerdere zinnen te gebruiken. Een van de vele voorbeelden zal ik even eruit halen en verbeteren;

"dus mijn advies aan Josep Guardiola is als volgt, verkoop Maxwell en Seydou Keita en promoveer Alejandro Grimaldo, Sergi Roberto en Rafinha naar het eerste"

Moet natuurlijk zijn; "ik adviseer Josep Guardiola dan ook om Maxwell en Seydou Keita te verkopen. Op deze manier ontstaat er de benodigde ruimte om Alejandro Grimaldo, Sergi, Roberto en Rafinha door te laten stromen naar het eerste."

Verder is het maar goed dat je het stuk moest inkorten, anders zou het nogal uitgekauwd worden. De hele truc bij een goede CE is om kort en kernachtig te formuleren.

Daarnaast adviseer ik je ook nog om vooraf geen mening aan anderen te vragen. Ik wil de zaken graag lezen, zoals de auteur ze ziet. Wat iemand anders daarvan vindt, lees ik erna wel onder het stuk.

3 ***

Probeer bovenstaande tips in een volgend stuk te verwerken, de potentie voor 5 ***** is zeer zeker aanwezig.

Nou nou nou, Grimaldo? Die jongen is nog maar 16 en speelt nog maar bij de Juvenil, laat hem eerst maar volgend seizoen naar Barcelona B gaan en daar zich te ontwikkelen.

Voor de rest een leuk stukje, maar je kapt het heel abrupt af met je laatste alinea. Ik wou je 3.5 sterren geven, maar dat kon niet dus toch maar 4

Mooi stuk het is echt beter dan ik vooraf inschatte. Maxwell zal deze zomer al weggaan, Keita wellicht ook. Rafinha blijft best nog een jaartje in het B team om dan net zoals zijn broer deed tijdens het seizoen de overstap te maken. Dan kan hij Barça B nog van dienst zijn in de Segunda Division. Voor Sergi Roberto en Martin Montoya zit de overstap naar het eerste er zeker in. Grimaldo daarentegen moet nog minstens twee jaar bij Barça B blijven, vooraleer hij bij de eerste selectie komt, want hij is echt piepjong, Amper 16. Oriol Romeu zou nog langer dan tot 2013 bij Chelsea moeten blijven en pas terugkomen als er echt plaats is. Want op dit moment speelt Busquets op z'n plek. Dit Barcelona heeft zoveel toekomst. Aankopen van miljoenen euro's zullen hoofdzakelijk niet meer nodig zijn.

Goed stuk
Je laat goed je mening naar voren komen en geeft goede vergelijkingen waardoor het logisch wordt wat je vertelt.
Ik heb geen echte op of aanmerking
5 sterren dus

Goed stuk alleen het las niet zo vlot en de inleiding kon wat strakker dus 3/5

Goed stuk, complimenten daarvoor!
Je hebt een sterk punt gemaakt, en juist dat doorselecteren op bepaalde zorgt er in mijn ogen voor dat de honger naar het succes er nog steeds is. In 2008/2009 had je Eto, Henry en Toure, 2009/2010 had je daar Pedro, Henry/bojan/ibra en Busquets, vorig seizoen hadden we Villa en dit jaar zijn er Cesc en Alexis bijgekomen, het elftal staat niet stil en ontwikkeld zich.

Ook zie je dat er elk seizoen weer talenten doorbreken, maar jammergenoeg ook afvallen. Maar als je ziet wat er nu weer aan zit te komen. Ben vooral gecharmeerd van Bartra die talent van jaar is in de Segunda Division, Grimaldo, Rafinha en Dongou. Deze spelers zie ik sowieso het eerste halen. Iedereen is ook lyrisch over Deulofeu, maar mij valt hij wat tegen, heeft ook een gebrek aan overzicht, maar heeft zeker de potentie. Rafinha ben ik ook wat minder gecharmeerd van dan Thiago, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik gewoon echt fan ben geworden van Thiago. Die Grimaldo is ook gwn de opvolger van Abidal, als je ziet waar hij al in staat is, vooral tegen Manchester City speelde hij voortreffelijk. Montoya zal het lastig krijgen, met Dani Alves voor hem en hetzelfde geld voor de aankomende middevelders en centrale verdedigers, want als er iets is wat op het moment goed bezet is dan zijn dat wel de plekken. Alleen de plek van Puyol zal overgenomen moeten worden.

Goede CE, 5 sterren voor mij.

five stars geweldige vergelijking prima voorgelegd
er is niks om te verbetere

5 Sterren, top stuk man.
Prachtig maar het einige is dat het neit vlot leest. ik denk door die anapassingen anyways

Het was alweer een tijd geleden dat ik de namen Koeman en Romario voorbij zag komen. Dat waren nog eens mooie tijden. De vergelijking is dan ook snel gemaakt. Pep was als speler al zeer belangrijk en nu als coach net zo belangrijk voor de club. Hoop dat hij er voorlopig nog geen eind aan zal breien. In mijn ogen heeft de club hem meer dan ooit nodig!

Goed stuk en het heeft me weer lekker doen besluiten om het oude dream team op te zetten...bedankt...

Ik vind het een goed stuk. Af en toe wat foutjes, maar daar hoor je mij niet over klagen.

Opzicht snap ik je punt; Barcelona moet de jeugd blijven gebruiken zoals ze nu doen. Zo hoort het eigenlijk ook, geen miljoenen uitgeven maar gewoon je eigen jeugd proberen te laten doorbreken. Alleen kun je niet altijd het geluk hebben wat Barcelona op dit moment heeft. Dit is misschien we de beste generatie die Spanje ooit gehad heeft, en zulke spelers krijg je niet zomaar weer. Natuurlijk zijn de spelers in La Masia talentvol, en het zullen ook profs worden. Maar soms zie ik mensen na 1 één wedstrijd al zeggen dat ze een nieuwe 'pedro' of een nieuwe 'xavi' zullen worden. Zoals Cueana, ik vind het een goed talent, daar niet van. Maar na zijn eerste optreden was het al meteen een wereldspeler. Je hebt geen enkele garantie dat die spelers ook echt wereldtop zullen worden. Waarschijnlijk zie je een paar van de jeugdspelers die je in je CE noemt niet eens terug. Bij Real Madrid lopen ook aardige talenten. Denk maar aan Morata, Nacho, zijn broer (naam vergeten, Jesé Rodriquez, Josela etc. Zoals ik ze ken zijn het hele aardige spelers die echt heel goed kunnen worden, maar waarschijnlijk zie je de helft niet eens terug. Het is nogal appels met peren vergelijken, Real Madrid Castilla en La Masia, maar ik ken nou niet eenmaal alle talenten uit La Masia. ;

''mocht er op een bepaalde positie geen goed talent gevonden, wordt er een transfer gedaan.''

Dit vind ik ook een discutabel stukje. Barcelona houdt zich daar niet echt aan. Op elke positie hebben ze wel een talent, maar ze hebben Sanchez en Fabregas niet gehaald om dat er niet genoeg talenten zijn op de vleugels en op het middenveld. Naast dat Pedro nog jong is, heb je altijd Cuenca nog als talent op de vleugels. En hetzelfde geld voor Cesc Xavi is wat aan het verouderen maar je hebt nog een wereldtalent voor op het middenveld: Thiago. Ervan uitgaande dat Rafinho minstens half zo getalenteerd is heb je zelfs twee grote talenten op het middenveld lopen. (als Rafinha ook een middenvelder is, weet ik niet zeker)

Met Sanchez heb je nu toevallig geluk, maar van vooraf kun je de vormen van spelers niet weten. En natuurlijk ook niet of ze blessures gaan oplopen.

Het is een goede CE, met een paar stukjes waar ik het niet helemaal over eens ben. Ik ben ook niet echt kapot van de schrijfstijl, maar alles bij elkaar opgeteld en afgetrokken kom ik uit op 4 sterren! Ga zo door!

27 december 2011 om 22:07

Cuenca heeft niet 1 wedstrijd goed gespeelt. Nee, elke keer als hij speelt, dan gaat het echt super. En hij heeft al erg vaak mogen spelen.

Cesc en Sanchez zijn gehaald om te kunnen rouleren. Dat is ook het heerlijke aan het Barcelona van dit seizoen. Op het moment zijn er nog geen spelers waarmee je kan rouleren. Anders moeten sommige spelers zo belachelijk veel wedstrijden spelen, dat kan gewoon niet. Spelers hebben ook rust nodig. Als je Cesc niet haalde, dan had je alleen Thiago achter de hand die echt tegen de topteams ook goed kan presteren. In de aanval had je eerst de basis Villa, Messi en Pedro. Dan had je daarachter alleen Cuenca. Dan komt erbij kijken dat Pedro en Villa erg uit vorm waren. Ofwijl: Cesc en Sanchez zijn prima aankopen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Barcelona

4938 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
H. LarssonAanvaller
Sergi RobertoVerdediger32
Sergio BusquetsMiddenvelder30
F. de JongMiddenvelder30
M. BraithwaiteAanvaller32
Jordi AlbaVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren