Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Voor de helden die nooit vergeten mogen worden

Laatste update:

Waarom? Dat is de eerste vraag die bij iedereen door het hoofd schiet. Hij was altijd een heel vrolijke kerel. Een man met kinderen, een mooie vrouw en ontzettend veel vrienden. Iemand die als cultheld kan worden gezien. Een heel mooi leven stopt vaak veel te kort door een overhaaste beslissing. Het enige wat je achterlaat zijn rouwende nabestaanden en de grote hamvraag...

Gary Speed speelde voor een legio aan Engelse ploegen, namelijk: Leeds United, Everton, Newcastle United, Bolton Wanderers en Sheffield United. Hier zal de komende dagen overal de vlag halfstok hangen. Ondanks dat ik Gary Speed nooit heel erg lang heb zien voetballen, kan ik hem het beste herinneren van zijn periode bij bolton. Het was in mijn ogen een dragende speler, iemand die zich honderd procent gaf. Niet iemand die snel de handdoek in de ring gooide, nee zo was hij zeker niet..

Een echte Welshman was het. Hij stond voor wat hij waard was, een man die trots was op zijn land. Dat het bij iedereen in Wales hard aan kwam moge duidelijk zijn. Ook bij mensen die hem erg goed kenden en zijn fans kwam het hard aan. Het pijnlijkste is toch wel het moment dat je hoort als een goede vriend van je er niet meer is, het is net alsof de hele wereld stilstaat en vervolgens komt het besef. De tranen van Shay Given illustreerden dit perfect.

Er zijn meerdere mensen die hem voor zijn gegaan, velen zullen zich het verhaal van Robert Enke wel herinneren. De Duitse goalie die ook een schat van een vrouw had, maar wel besloot zichzelf van het leven te beroven. Hij had een glansrijke carrière achter de rug, maar toch besloot hij zelfmoord te plegen.

Een speler die jullie minder goed zullen kennen is de man met de naam: Adam Ledwon, een voormalig Pools international en een onvervangbaar mens. Hij liet op zijn beurt ook een vrouw en drie kinderen achter. Drie jongen kinderen, waarvan zeker één heeft gevraagd aan zijn moeder waar papa was. “Waarom is papa er nog niet mama?” “Maar waar is papa op vakantie dan mama, komt hij nog terug?” Dat zijn de dingen waar we allemaal liever niet aan denken.

Deze mannen hebben zeker aan hun gezin, familie en vrienden gedacht, maar op dat moment leek het hen de beste keuze. Geen goede keuze in onze ogen, maar wij zullen nooit de precieze reden weten. Meestal is men erg depressief en gaat alles fout in hun ogen. Ze voelen net alsof de zon nooit meer schijnt en ze zijn alleen maar verdrietig van binnen. Het is net alsof niets meer lukt. Op een gegeven moment denkt men dat de dood de enige uitweg is en ook al weet iedereen dat dat niet zo is, voor hen voelt het wel zo.

Voor ons lijken het gelukkige mensen, maar van binnen gaan ze kapot. In sommige gevallen escaleren de problemen en heeft het een cumulatieve werking. Probleem, na probleem, na probleem stapelt zich op, tot men dus die enige uitweg over heeft. Een heel goede vriend van mij heeft ook zelfmoord gepleegd. Het ergste van alles was dat ik het niet heb kunnen voorkomen, want ik was de laatste die hem sprak. Ik weet dat ik me niet schuldig moet voelen, maar toch voelt het alsof ik het had kunnen veranderen. Door gewoon één positief iets te zeggen, dat had heel zijn dag kunnen veranderen. Maar het beste wat we nog kunnen doen als het al te laat is, is om deze helden nooit te vergeten, want dat waren ze allemaal. Stuk voor stuk.

Elk moment van de dag
Elke minuut van het uur
Ik blijf je missen
Tot het einde van mijn leven

Telkens opnieuw probeer ik je beslissing te vergeten
Maar het is me duidelijk
Jouw beslissing zal ik nooit vergeten

Jij liet ons alleen achter
Je liet me alleen staan
Hoe kon je
Waarom deed je dit ons aan

Ik zal je altijd missen in welke staat ik ook verkeer
Je bent voor altijd bij me
Ook al zie ik je nooit meer

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Op zich een redelijk stuk. Je boodschap is helder. Toch had ik sommige dingen graag verder uitgewerkt willen zien. Zo benoem je kort de 'succes-ervaring' van het menselijk individu. Dit had ik graag iets uitgebreider gekoppeld willen zien aan het voetbal. Dat is toch waar het hele stuk op terug slaat.

Je grammatica is op zich wel ok, maar ook niet meer dan dat. Waar ik mij het meest aan stoorde is het gekopieerde gedicht op het einde. Het zal vast goed bedoeld zijn, maar ik had hier liever een gedicht van jouw hand gelezen. Dit vind ik erg goedkoop.

28 november 2011 om 15:40

Voor wat het je nog wat doet, hij is erg aangepast, maar dankje voor je feedback

mooi man.. echt ontroerend ook..

Ik wil hier geen discussie op gang brengen maar ik kan er heel slecht tegen als mensen die zichzelf van het leven beroven als helden worden neergezet (iets wat bij Enke ook is gebeurd terwijl hij ook nog eens een machinist een levenslang trauma heeft bezorgd) vandaar dat ik toch reageer.
Ik heb ook van heel dichtbij een zelfdoding meegemaakt en heb dus van net zo dichtbij gezien wat dit met de familie en vrienden gedaan heeft.
Ik begrijp maar al te goed dat in veel gevallen de persoon geen uitweg meer ziet en te depressief is om verder te leven. Begrip kan ik er hierom in veel gevallen voor opbrengen maar het gaat mij veels te ver om hier vervolgens een heldenstatus aan te verbinden.
Hiernaast denk ik dat je een beetje ongelukkig woordkeuze hebt in de zin over Adam Ledwon. Je zal het vast niet zo bedoeld hebben maar is ieder mens niet onvervangbaar?

28 november 2011 om 15:26

Inderdaad, we gaan toch niet over iedere zelfmoordenaar een stuk schrijven? Als hij gewoon bleef leven en een natuurlijke dood sterfde was hij gewoon 'die goede speler'.

28 november 2011 om 15:43

Ieder zijn mening, dus ook jij. Maar als je echt zo verbonden met die persoon, hadden wij ze niet kunnen helpen of had iemand er niet iets aan kunnen doen? In mijn ogen zijn het helden, omdat die mensen gewoon veel voor me betekenden. Ik wil het ook niet goedpraten, zelfmoord is en blijft een domme beslissing. Maar bijvoorbeeld Gary Speed was voor iedereen een held toen hij nog leefde en het gaat mij erom dat hij dat ook blijft!

29 november 2011 om 19:23

Denk je dat de nabestaanden dat zelf niet bedenken? Hadden wij niet iets kunnen doen?

Zelfmoord is een (vrij) egoistische daad, zeker als je zo je familie achter laat en net als Sumiala krijg ik eerlijk gezegd een beetje jeuk als dit soort mensen als helden worden neergezet.

Ik respecteer zijn carriere maar als hij een echte held was geweest had hij geen zelfmoord gepleegd.

Edit: Ik vind overigens je CE zelf goed geschreven, ik kan me alleen niet zo met de inhoud vinden.

Daar heb je gelijk ik. Het was ook cynisch bedoeld. Als jij zoveel met gary speed hebt. Bij deze mijn excuses. Ik vind alleen dat er grotere problemen zijn. Vind het een overdreven stuk. Mijn mening

Een held (mannelijk) of heldin (vrouwelijk) is een bestaand, fictief of historisch persoon die, wanneer geconfronteerd met gevaar en rampspoed of vanuit een zwakke positie, moed en de bereidheid tot zelfopoffering betoont voor een grotere zaak. Aanvankelijk had dit heldendom vaak te maken met strijd of het uitblinken in iets, maar later werd dit uitgebreid tot een meer algemeen moreel uitblinken. Zie wikipedia:-) ik zie hier de grotere zaak niet

Loop niet zo te huilen man Burutjakka, prutser..

Ergens komt dit stuk op me over om alleen veel (ontroerende, positieve) reacties te ontvangen van anderen, je bent namelijk zeker niet de eerste die over overleden (oud)voetballers schrijft. Vind ik een beetje kinderachtig..
Verbeter me als ik echt ongelijk heb maar krijg die indruk gewoon een beetje sorry.

28 november 2011 om 21:45

Persoonlijk vind ik dit een beetje laf, jij kent mij helemaal niet als persoon.. dus ik vind het apart dat je me dan neerzet als iemand die goedkoop wil scoren. Ik vind gewoon niet dat volgende week het net zo is alsof Gary Speed geen einde aan zijn leven heeft gemaakt.. Mensen worden zo makkelijk vergeten..

28 november 2011 om 22:29

Lees dan..
Ik zeg toch: ergens komt het zo op me over en verbeter me als ik ongelijk heb.
Dat hoeft niet door mij laf te noemen want je kent mij ook niet;.

29 november 2011 om 00:18

Ja maar het feit dat je er al vanuit gaat zie ik toch ergens al als een belediging. Het hele stuk staat in het teken van overleden helden, ik probeer me er zelf niet tussen te scharen en al helemaal niet door goedkoop te scoren.

29 november 2011 om 18:17

Hmm en dan vind ik dat je niet goed tegen kritiek kunt want ik ga er niet vanuit, je leest simpelweg niet goed!! Ik zeg het komt zo op mij over, dan ga ik er nog niet vanuit. Ik snap ergens wel dat je deze 'helden' (het woord held vind ik sowieso ook nog steeds discutabel want deze Gary Speed was in het voetbal misschien een held maar verder gewoon een man met blijkbaar grote psychische problemen en dan vind ik het woord held niet toepasselijk, maar dat is mijn mening) wilt gedenken, maar zoals ik al zei ben je zeker niet de eerste, beter was geweest als er een algemeen stuk was geschreven over voetballers die zelfmoord plegen. Als deze Gary Speed als korfballer was overleden was het geen held geweest, zoals hij nu met zijn voormalig voetbalcarrière wel is, terwijl korfballers en voetballers waarschijnlijk even veel voor hun sport leven. Maar goed dit als voorbeeld. En ga niet lopen roepen dat dit voorbeeld nergens op slaat ik bedoel het gewoon als vergelijking van iets. Meningen verschillen nu eenmaal, ik hoop dat je het oprecht bedoelt, aan je reactie te merken wel. Maar je weet op voorhand dat je bijna geen negatieve reacties op zo'n stuk krijgt en dus kan het makkelijk zijn om op deze manier te scoren. En ga niet zeggen dat niemand zoiets zou doen, want er zijn mensen die zoiets simpelweg wél doen. Maar ik zeg Niet dat jij dat doet. Nogmaals: meningen verschillen!

En ik bedoel deze reactie zeker niet respectloos tegenover Gary Speed, no way!

uit respecht voor deze helden geef ik geen beoordeling of sterren voor deze ontroerende en kipenvel bezorgnde ce

28 november 2011 om 19:49

Wat een held die zijn vrouw en kinderen in groot verdriet achterlaat..

28 november 2011 om 19:51

in de voetbal wereld waren het helden en ze hebben alemaal een rede gehad om er een eind aan te maken

28 november 2011 om 20:05

Dat ze helden zijn wat betreft het voetbal daarvan ben ik de laatste die dat zal ontkennen, echter als je je vrouw en kinderen op (zeer) jonge leeftijd achterlaat omdat je zelf problemen hebt.. Het woord egoïstisch zal ik zeker niet in de mond nemen maar een man met ernstige psychische problemen komt dichter in de buurt dan een held. Je leven bestaat niet alleen uit voetbal.
Maar goed iedereen zijn mening hierover

28 november 2011 om 22:59

Gelukkig weet jij uit eigen ervaring wat een zware depressie met een mens kan doen.
Ik bedoel oordelen is te makkelijk in dit soort situaties.
Ik heb zelf zo'n collega meegemaakt , die gelukkig net niet dat randje is overgegaan.
Natuurlijk doe je je nabestaanden ongelooflijk veel pijn , maar in zo'n depressie denk je juist dat je ze van je verlost dmv zelfmoord.
Ik word dan ook misselijk van dit soort goedkope veroordelingen zonder dat je weet wat deze ziekte inhoud.

28 november 2011 om 23:14

En laat ik er nou eens net wat meer ervaring mee hebben dan jij denkt!
Ik word misselijk van jou woorden als je zegt dat ik mijn veroordelingen, trouwens heb ik hem veroordeeld nee niet eens maar goed begrijpend lezen is niet makkelijk, zo maar ergens op baseer. Ik plaatst alleen een grote kanttekening bij het feit dat hij als held wordt omschreven verder niet. Ik veroordeel Speed helemaal niet op zijn daden. Jij leest, interpreteert en beantwoordt volledig verkeerd. Dát is pas misselijk als het om zo'n gevoelig onderwerp gaat.

29 november 2011 om 00:20

Ik sluit me volledig aan bij Fraayax en hij begrijpt dus duidelijk wel wat je doormaakt als je in een depressie zit. Denk dat het voor jou ook makkelijker is te begrijpen wat ik met mijn stukje bedoel.

Serieus een mooi stuk.

Ik zie al weer duidelijk dat de mensen de essentie er niet van begrijpen.
Enorm goed.

5 sterren

ps (misschien volgende keer, iets vuriger schrijven, al hoeft dit niet persé... )

gr

Mooi ontroerend stuk. Paar kanttekeningen: je gebruikt vrij vaak men (iets wat ik in mijn studie leer als een enorme misdaad bij het schrijven) en bolton in de eerste alinea moet natuurlijk Bolton zijn. Maar voor die kleine dingen ga ik je geen punten aftrek geven. Daar is het stuk eenvoudigweg gewoon te mooi voor. Wat ik me echt vaak afvraag is wat die mensen bezielt als ze zover komen, het lijkt mij gewoon een egoïstische daad en ik bedoel dan helemaal niet respectloos te zijn, maar je moet toch weten zou je denken dat je vrouw en kinderen hier kapot van zullen zijn. Maar laat ik je verder niet met mijn mening opzadelen. Van mij krijg je vijf sterren.

28 november 2011 om 21:47

Dankje voor de onderbouwing, zal er op letten volgende keer. Het is voor mij moeilijk omdat ik overal wat anders geleerd krijg. Op de universiteit mag ik juist geen ik-vorm gebruiken maar wel men, omdat dat academisch verantwoord is.

Je bent niet respectloos als je zegt dat het een egoïstische daad is, maar je moet weten dat als je depressief bent je in je eigen wereldje zit en dan zo negatief over jezelf denkt dat zij je toch niet zullen missen.

28 november 2011 om 21:50

Nee ik snap het op die manier wel, maar het is altijd een beetje het afwegen van twee kanten, het depressief denken en het egoïstisch zijn hangen heel erg met elkaar samen omdat het één het ander zeg maar mogelijk maakt om het een beetje raar te zeggen.

Die ik-vorm mogen wij ook niet gebruiken hoor, maar met men benoem je zeg maar niks. Men is een beetje een leeg woord wat op van alles kan duiden, bij ons zeggen ze dan ook dat je dingen moet benoemen en het woord moet vermijden. Maar zo kan ieder wat anders leren en dat toepassen op zijn stuk. Als ik het niet geleerd had, had ik het ook niet vermeld hoor ;

29 november 2011 om 04:26

Dat de ik-vorm niet word aangemoedigd op de uni, betekent niet dat elk ander woord daar wel wordt gewaardeerd. Zeker het woord ´men´ is zoals sjonniex aangeeft een woord dat niemand benoemd. Ik neem aan dat sjonnie journalistiek oid studeert, maar zijn kritiek is ook van toepassing op andere studies. In academische verslagen zul je het woord men dan ook niet tegenkomen. De rest van mijn comment vind je onderaan!

29 november 2011 om 11:51

Haha, nee ik studeer Geschiedenis maar daarin is verslagen schrijven wel een belangrijk onderdeel waar dus dat soort tips worden gegeven. Vandaar dat ik ook met die kritiek kwam!

29 november 2011 om 11:53

Sorry mindstate, maar wij moeten men juist wel gebruiken, omdat het als een veralgemeningsvorm kan worden gebruikt om onder meer het woord ik te vermijden.

29 november 2011 om 14:49

Doe je toevallig een politiek studie? Daar draaien ze er ook altijd omheen haha. Nee sorry, dat is flauw, toch apart dat op iedere universiteit ze dan andere dingen leren, of bij verschillende studies. Zou mij toch veel slimmer lijken om daar gewoon voor elke uni en studie vaste regels voor te maken. Maar dat werkt natuurlijk ook weer homogeniteit in de hand, krijg je niet leuke verschillende stukjes die allemaal van elkaar verschillen.

30 november 2011 om 00:56

Ik doe wel echt een politieke studie hahaha. Maar ik ben het met je eens dat ze beter algemene regels kunnen invoeren dat iedereen hetzelfde leert!
Iedereen kan zijn inspiratie er wel in kwijt denk ik!

Mooi stuk. Voor zo'n stuk kan je imo geen onvoldoende geven, als je de kern snapt. Zelfmoord heeft altijd zijn redenen.

Vind je stuk niet echt aaneenhangen en eerder een opsomming van dingen die iedereen wel kan vertellen een mooi tekstje erbij. De vraag van een kind waar z'n papa heen is echt zo ontroerend. Het pakt je, en dat maakt je stuk dan wel weer goed.

Heel mooi stukkie vriend, duidelijke alinea's en het tekstdoel is ook erg duidelijk!
Het is een pakkend stuk en je boodschap zal me bijblijven!

diep respect voor het stuk dat je schrijft. deze mensen mogen nooit vergeten worden!!. gary speed, robert enke en adam ledwon R.i.p!

5 sterren.

Gary Speed WAS een held met zijn sympatieke houding, mooie carriere enz. enz.

Voor mij is Speed nu held af. Iemand die iedereen een masker voor heeft gehouden (heb je zaterdag football focus gezien, een dag voor z'n zelfmoord?) en zelf laf heeft gekozen om te vluchten voor alles.

Weet je wanneer Speed een held was geweest? Als hij het lef had gehad te vertellen over zijn gevoelens en hierbij hulp had gezocht. Dan was hij zeker ook een held geweest als hij zich daarna van het leven zou beroven. Maar zo? Doen alsof alles geweldig goed gaat (een dag voor je zelfmoord op de nationale televisie breed lachend de populaire bondscoach 'spelen') en daarna iedereen in de steek laten (ja in de steek laten, zo voelt dat voor nabestaanden in zo'n geval) vind ik persoonlijk om misselijk van te worden.

Voordat je reageert:

1) Ik heb in mijn omgeving gezien wat zelfmoord (zonder direct aanwijsbare reden) kan betekenen voor de nabestaanden;.
2) Ik heb in mijn omgeving gezien wat depressiviteit is. Bij mensen heel dicht om me heen.

29 november 2011 om 11:52

Dan nog is het juist onjuist om het puur als een egoïstische daad te zien, je hoeft het niet met me eens te zijn en 1 ster geven mag, ieder zijn mening. Maar om hem neer te zetten als een loser dat is fout.
Jij bekijkt de situatie nu alleen vanuit je eigen punt en niet vanuit het punt van de zelfmoord pleger. Je kunt depressiviteit wel waarnemen, maar het zelf meemaken is toch echt een ander verhaal. Weet zeker als jij echt depressief was geweest dat je er dan ook voor schaamde en geen hulp wilde zoeken. Misschien is Gary Speed wel een persoon die niet zo makkelijk over problemen praat. Hij had het er wel moeilijk mee, alleen hij wilde positief in het leven staan. Alleen op het einde lukte hem dat niet meer. Beetje jammer dat je hem zo afschildert.

29 november 2011 om 12:51

Ik zeg niet dat hij een loser is. Ik reageer op jouw verhaal dat jij hem als een held wegzet die nooit vergeten mag worden. Dat zijn 2 verschillende dingen. Ik vind hem namelijk geen held meer.

Ik heb gezien wat voor impact zelfmoord (zonder direct aanwijsbare reden) heeft op nabestaanden. Zomaar ineens pleegde de vader van een vriendin van mij zelfmoord. Leuke vrouw, kinderen en kleinkinderen achterlatend. De hartverscheurende pijn die dat heeft veroorzaakt zal ik nooit vergeten. Hoe geweldig die man ook was (hij was ook een hartelijke en positieve man), daar denken die nabestaanden nooit over na. Nu twee jaar naderhand zijn ze nog steeds teleurgesteld/boos/kwaad/verdrietig. En hebben ze maar 1 vraag: waarom? Waarom heb jij ons voorgelogen? Waarom niet over problemen gepraat? Waarom niet je gevoel laten spreken terwijl iedereen daar open voor stond? Waarom dit? Waarom als je leven van binnen (blijkbaar) gitzwart was geen hulp gezocht? Betekenen wij (vrouw/kinderen/kleinkinderen) niks voor je? Etc. etc.

Ik vind (als ik alle verhalen over Speed lees) deze 2 situaties te vergelijken. Ik vind Gary Speed geen held meer, en vandaar ook mijn reactie op jouw verhaal.

29 november 2011 om 13:49

Dankje voor je onderbouwing, dat maakt het voor mij al wel duidelijk waarom je zo denkt. Ik ben ook boos/teleurgesteld/verdrietig geweest omdat een van mijn vrienden een einde aan zijn leven maakte. Ik zou nu nog steeds een uitleg willen, ik had hem kunnen helpen. Net zoals zoveel mensen dat hadden willen ddoen. Maar ik ga hem er niet door haten en het maakt me niet misselijk in de zin dati k boos op hem ben. Hij zal in mijn ogen een held blijven, omdat hij altijd doorzette en mensen vrolijker maakte. Ik ga niet vergeten hoe hij was door deze keuze,,

29 november 2011 om 13:05

Ik kan jouw mening begrijpen. Maar dat hij eerst vrolijk op tv te zien is en een dag later deze daad doet zegt ook wel wat over de situatie en over zulke mensen in het algemeen. Van buiten zie je er weinig aan, zijn ze vrolijk. Maar in werkelijkheid is dit niet het geval en zijn ze zwaar depressief. Maar dit willen ze aan niemand laten zien (enke was bijvoorbeeld bang dat zijn kind hierdoor werd afgenomen), en uiteindelijk besluiten ze maar uit het leven te stappen. Ik veroordeel zijn keuze niet aangezien we beiden niet weten wat er in hem rondgaat.

Een held zou ik hem ook niet noemen, maar om nu meteen te stellen dat hij held af is vind ik ook overdreven.

Je over je schaamte heenzetten en wél over je problemen durven praten maakt je tot een held, zelfdoding doet dat niet.

29 november 2011 om 12:58

Helemaal mee eens.

Als ik dit zo lees denk ik, een mooi stuk, maar het verheerlijkt iets te veel een zelfdoder.
Ik heb veel respect voor zijn voetbalcarrière, echt waar maar totaal geen respect voor hoe hij zichzelf hiet van zijn leven beroofd. In mijn ogen is hij daarom dan ook held af. Deze man had problemen, en problemen zijn er om uit de wereld geholpen te worden, maar niet op zo'n manier. Hij laat een vrouw en jonge kinderen achter door deze beslissing, dan ben je wel erg zelfingenomen hoor.
Een goed redenerend persoon zoekt hulp bij een arts voor zijn problemen. Een dwaas persoon eindigt zijn miserabele leven door zichzelf van het leven te beroven.
Toch geef ik je drie sterren omdat het verder wel een mooi stuk is.

zelfmoord=heldendaad?

Dat ben ik niet met je eens, al moeten we allemaal uitkijken met het verketteren van zelfmoord. Niemand weet precies wat een ander voelt. Vaak zijn dit soort mensen in die periode psychisch ernstig ziek, anders valt zelfmoord in bijvoorbeeld het geval van Gary Speed (en waarschijnlijk in heel veel andere gevallen) niet te verklaren. Die man had voor de buitenwereld namelijk alles om gelukkig te zijn. Hij was een goede voetballer, was bondscoach van zijn land, had een vrouw en kinderen om van te houden... Kortom, zelfmoord is in zijn situatie onverklaarbaar. Naar mijn idee is zelfmoord dan ook vaak een daad van een geestelijk ernstig ziek persoon, maar het maakt je geen held voor de buitenwereld.

Aanmerking: '....door een overhaaste beslissing'. Ik weet niet of dat wel zo is. Vaak lopen mensen al tijden met zo'n idee. Dat maakt het des te treuriger.

Opmerking algemeen: Mensen die roepen dat hij naar de psychiater had moeten gaan en dergelijke snappen er in mijn ogen niet zo veel van (wie zegt overigens dat hij daar niet naartoe is geweest?). Een psychiater is geen wonderdokter die je een pil geeft en daarmee alles oplost. Enke liep bijvoorbeeld al een tijdje bij de psychiater, maar het gewenste effect is ook uitgebleven. Ik praat zelfmoord op geen enkele wijze goed, maar enige nuance is wel op zijn plaats.

29 november 2011 om 16:28

Een psychiater is inderdaad geen wonderdokter. Vandaar ook dat de psychiater van Enke hem anbevolen had zich intensiever te laten behandelen. Iets wat hij geweigerd heeft uit angst dat zijn geadopteerde dochter weggenomen zou worden en het hem zijn carriere zou kosten.

29 november 2011 om 16:53

@ Sumiala

Met dit voorbeeld beschrijf je dus dat een gang naar de psychiater ook niet altijd het gewenste effect heeft. Uiteindelijk is het de persoon zelf die ergens voor kiest, daar kan je niet altijd invloed op uitoefenen.

29 november 2011 om 17:33

Dat is precies wat ik beschrijf inderdaad. Ik geef ook aan dat elke zichzelf respecterende psychiater een intensieve behandeling zal voorschrijven als de situatie daar om vraagt.

Ik vind hierom je opmerking dat mensen die roepen dat hij naar een psychiater had moeten gaan er niets van begrepen hebben, dan ook wat misplaatst.

30 november 2011 om 00:10

@ Sumiala

Dat heb ik je duidelijk proberen te maken, maar goed. We zijn het er in ieder geval over eens dat zelfmoord niet goed te praten is, maar dat het proces wat deze mensen doormaken zeer waarschijnlijk nogal onderschat wordt.

30 november 2011 om 08:25

Het zal wel aan mij liggen maar wat probeer je me dan duidelijk te maken?
Ik kom niet verder dan; Je snapt er weinig van als je roept dat iemand naar een psychiater zou moeten gaan, want dat heeft niet altijd het gewenste effect.

Dat uiteindelijk iemand ergens zelf voor kiest is vanzelfsprekend maar daar gaat het hier niet om.

1 december 2011 om 12:57

@ Sumiala

Het ging er mij om dat er vaak geroepen wordt: 'had toch hulp gezocht!!'. Vaak hebben zij dit al lang gedaan, maar heeft het niet geholpen. Ik denk niet dat het voor een 'gezond' iemand ooit te begrijpen valt dat iemand zelfmoord pleegt, dus is het ook erg moeilijk te oordelen over hoe die persoon zich heeft gevoeld en hoe hij daarmee is omgegaan.

Best een goed stuk. emotioneel ook en dat kan je teruglezen in je stuk. Ik snap niet dat mensen hier 1 ster voor kunnen geven. ik vind het niet perfect, maar wel beter dan goed!

Vind het mooi dat je hier een stuk over wilt schrijven.
Alleen vind ik het allemaal een beetje afgeraffelt en leest het ook totaal niet lekker.
Als ik het zo lees heb je dit in een kwartiertje op papier geknald en dat vind ik jammer.
Die discussie over zijn zelfmoord ga ik niet aan. Ik kijk liever terug na de voetballer Speed.
Geef je 2 sterren omdat dit veel beter kon in mijn ogen.

Ik vind het een laat ik het zo zeggen vreemd stuk. Ik denk dat deze voetballers herinnerd zouden willen worden om hun prestaties en palmares en niet om deze trieste gebeurtenis. Het is niet te verklaren waarom mensen zichzelf van het leven beroven, ik vind het geen heldendaad maar ik kan er ook begrip voor opbrengen. Wie zijn wij om een ander zijn keuze te veroordelen? Ik zal je stuk ook niet beoordelen. Ik heb zoals ook al eerder aangegeven het idee dat je dit heel snel geschreven heb, en dat is zonde. Juist met een onderwerp als deze moet je zorgvuldig zijn. Succes met je volgende stuk.

Je krijgt van mij 4 sterren omdat het een goed stukje is om te lezen.
Je geeft wat achtergrond informatie over andere voetballers die hetzelfde hebben gedaan.

Ik zou het stukje over je eigen ervaring weg hebben gelaten. En in plaats daarvan de kwestie zelfmoord vanuit meerdere invalshoeken hebben toegelicht. Bijvoorbeeld vanuit het oogpunt van de zelfmoordpleger en ook vanuit het oogpunt van de familie. Dat maakt de tekst net wat algemener, vind ik.

Er staat in de tekst "drie jongen kinderen" dat moet "drie jonge kinderen" zijn.
Die spelfout viel mij helaas erg op.

Maar je hebt je vier sterren zeker verdiend. Al is het alleen maar omdat sommige leden je slechts 1 ster geven.
Je hebt er in ieder geval moeite voor gedaan.

Prachtig
vooral de laatste alinea er mooi onder woorden gebracht.
En jij kan er niets aan doen
5 sterren.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren