Toekomst met hoofdletter T?

De Toekomst, het wereldwijd bekende jeugdcomplex van Ajax. Wat is er nog niet over gezegd? Wat weten we er nog niet over? Is het daadwerkelijk zo dat er nieuwe lichting talenten zit aan te komen? Of is het zo dat men weer een nieuwe hype creëert? Via deze weg kan ik u melden dat er wel degelijk een nieuwe gouden lichting zit aan te komen, waarbij Ruben Ligeon, Davy Klaassen én Lesley de Sa de absolute blikvangers zullen worden. Na het tijdperk van Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, John Heitinga, Nigel de Jong en vele anderen, is het nu de beurt aan eerdergenoemde talenten om de laatste stap richting de selectie te zetten.

Laten we eens achterin beginnen. Hier is Ligeon toch wel dé absolute smaakmaker. Deze speler heeft enkele keren aan het grote werk mogen ruiken, zijn absolute doorbraak moet echter nog komen. Voor hem is het dan ook wachten op het vertrek van Gregory van der Wiel, de enige reden dat Ligeon nog niet definitief is doorgebroken. Wie Ligeon wel eens heeft zien spelen, moet toch wel tot de conclusie zijn gekomen dat dit een combinatie is van Hatem Trabelsi en Van der Wiel. Ligeon is een sterke back met aanvallende kwaliteiten. Tel hierbij ook nog eens op dat hij een mannetje kan passeren én over een goede voorzet beschikt en de opvolger voor Van der Wiel hebben we al in huis. Dit zal ook trainer Frank de Boer niet ontgaan zijn, de coach die hem hiervoor dan ook al de nodige keren bij de selectie heeft laten meetrainen en onlangs heeft laten debuteren in het eerste van Ajax. Nadeel van Ligeon is zijn fysieke gesteldheid, hier zal nog de nodige progressie gemaakt moeten worden.

Wanneer we een linie naar voren gaan, zien we een andere smaakmaker; Klaassen. Op het eerste gezicht is Klaassen een nuchter ogende Nederlandse jongen. Wie hem echter wel eens heeft zien spelen, moet toch wel tot de conclusie zijn gekomen dat hier de afgelopen jaren wel wat Amsterdamse bluf aan is toegevoegd: prachtig om te zien. Klaassen is een speler met een geweldig overzicht en een onvermoeibare drang naar voren, waarbij hij zijn tegenstander bij een tegenaanval geen moment uit het oog verliest. Een sliding schuwt hij ook niet, iets wat ik bij een speler als Christian Eriksen nog wel eens mis. Een ander punt dat bij Klaassen opvalt is zijn hoge handelingssnelheid. Bij Ajax valt dit niet zo op: wanneer we echter naar Oranje onder negentien gaan kijken, is het wel duidelijk waarneembaar. Waar leeftijdsgenoten van andere clubs de bal toch eerst moeten aannemen, is Klaassen een speler die de bal zoveel mogelijk in een keer kaatst. Op fysiek gebied zal Klaassen nog de nodige vorderingen moeten maken om zich staande te houden. Hierbij moeten we echter opmerken dat hij ook zijn voetballende kwaliteiten dusdanig kan ontwikkelen dat dit geen aspect hoeft te zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan Andres Iniesta (Barcelona) en Eriksen. Twee spelers waarbij de voetballende kwaliteiten al het overige compenseren.

Wanneer we gaan kijken naar de concurrentie voor Klaassen, mogen we gerust stellen dat deze moordend is. Momenteel is het al zo dat bij de eerste selectie de concurrentie op het middenveld niet te overzien is, wat onder andere heeft geresulteerd in een verhuur van Rodney Sneijder. In de jeugd is het niet anders. Momenteel is Klaassen nog gewoon basisspeler bij de A-selectie en speelt hij ook regelmatig mee bij Jong Ajax. De concurrentie van onder andere Mats Rits, Victor Fischer en Ouasim Bouy is voelbaar. Op basis van de eerder genoemde kwaliteiten en het feit dat Klaassen in het seizoen 2010/11 is verkozen tot talent van de jaar bij Ajax, verwacht ik van deze vier spelers Klaassen als eerste bij de selectie. Wanneer we vervolgens nog een linie naar voren gaan, komen we uit bij De Sa. Over De Sa is ook al het nodige gezegd en geschreven.

Wat bij het spel van De Sa gelijk opvalt is zijn snelheid en het feit dat hij op beide flanken uit de voeten kan, hij is namelijk tweebenig. De Sa is een type Overmars; balletje erlangs tikken, rennen maar en die bal voorgeven. Klinkt heel eenvoudig, maar het lukt hem nog keer op keer ook. De Sa is vanwege zijn snelheid én passeeractie een buitenspeler pur sang. Zijn fysiek is net als bij Klaassen niet geweldig, zijn voetballende kwaliteiten compenseren dit echter ruimschoots. Voor De Sa geldt ook dat de concurrentie moordend is op zijn positie. Zo zijn Jody Lukoki, Araz Ozbiliz en Lorenzo Ebecilio de wisselspelers in de eerste selectie voor de posities op de flanken.

Toch verwacht ik dat wanneer De Sa deze ontwikkeling doorzet, hij Ebecilio en Lukoki voorbij gaat. Niet omdat hij zo veel beter is, wel omdat zijn rendement een stuk hoger ligt. De Sa is een speler die dreiging buitenom heeft, maar ook heel goed naar binnen kan snijden. Wanneer deze jongen met de bal aan de voet begint te dribbelen is de directe tegenstander eigenlijk al weg, hij is dan niet meer bij te halen. Juist deze eigenschappen zijn voor een buitenspeler van Ajax cruciaal; dreiging en het hebben van meerdere mogelijkheden.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je dergelijke ontwikkelingen vooraf niet kunt uitstippelen en geen enkele garantie hebt. Daarbij is het natuurlijk ook zo dat al die talenten natuurlijk wel gestuurd moeten worden door ervaren krachten op cruciale posities. Een terugkeer van bepalende spelers heb je vooraf natuurlijk nooit in de hand. Toch zie ik het volgende scenario al over enkele jaren voor me; Wesley Sneijder krijgt de bal van Klaassen en stuurt De Sa met een prachtige pass de diepte in, hij speelt zijn man uit, geeft de bal voor, welke keurig wordt afgerond door Klaas-Jan Huntelaar. En in de achterste linie? Daar zagen John Heitinga en Ligeon dat het goed was. Het zou zo maar eens de (t)(T)oekomst kunnen zijn.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 6 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 930+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door ricardo18)

Sorry, maar ik vind dit echt helemaal niks.

Je noemt drie talenten uit de Ajax-jeugd op, waar je vervolgens per speler een alinea over schrijft dat ze wel talent hebben en waarom jij ze goed vindt. Ik ben niet zo'n pietlut dat ik ga zeggen over een column 'dit is geen echte Clubexpert', maar dit vind ik echt totaal geen Club Expert. Je noemt gewoon drie talenten uit de Ajax-jeugd die jij goed vindt. Je hebt een goede schrijfstijl, en het leest zeker leuk door. Maar wat is nou de échte conclusie uit dit verhaal? Bovendien noem je ook amper minpunten op, alleen over De Sa en Klaassen dat ze fysiek hun mannetje nog niet staan. Ik vind dit echt helemaal niks. Altijd maar die duizenden stukken van Ajacieden over een paar talentjes uit de jeugd, kom eens met iets origineels. Bah.

2 Sterren

4 november 2011 om 11:58

De conclusie is natuurlijk dat Ajax weer een prima lichting heeft om voor de prijzen te spelen! Jaloezie projecteren naar frustratie siert je niet echt, toch bedankt voor de feedback.

Vind het niet echt geweldig. Je noemt 3 spelers en schrijft over ze. Hun (vooral) pluspunten en enige minpunten zijn het fysieke gedeelte, er zal echt nog wat meer zijn.
Wel goed geschreven en leest makkelijk door.
Maar niet echt denderend dus.

4 november 2011 om 11:58

Wat zijn dan de minpunten? Ik heb ze niet kunnen vinden tijdens wedstrijden van Oranje onder 19, Ajax A1 en Jong Ajax. Ik ben echter nooit te beroerd om te leren, dus vertel; wat zijn de andere minpunten? Alvast bedankt voor de info én feedback.

Ik vind het wel een leuk stuk veel dingen wist ik nog niet en ook een leuke titel

4 november 2011 om 11:59

bedankt, jij weet de essentie van het stuk er keurig uit te halen, goed om te lezen!

niks aansprekend als vz dat zou plaatsen op de site zou ik het niet eens lezen
er moest ook wat min punten in komen jouw mening

4 november 2011 om 12:01

Bedankt voor de inhoudvolle feedback, nu weet ik precies wat volgende keer anders moet

Ik vind het grappig dat je Klaassen, Ligeon en De Sa op hetzelfde voetstuk wilt plaatsen als Sneijder, Van der Vaart en Nigel de Jong maar ik denk dat je juist mensen hiermee in de kaart speelt die altijd roepen dat jeugdspelers bij Ajax gehyped worden.

Verder zijn dit niet de grootste talenten van onze opleiding. Bouy bijvoorbeeld is een stuk beter dan De Sa. En ook Viktor Fischer uit de A1 is een veel groter talent dan De Sa.

Bovendien ben je met een serieus betoog bezig over deze 3 spelers en dan ga je in de laatste alinea helemaal je fantasie op hol laten slaan wat niet echt in het stuk past.

Buiten dat vind ik dat je de spelers veel te makkelijk de hemel in prijst, als het alleen fysiek eraan schort bij die spelers zou het geweldig zijn, maar ergens zegt mijn gevoel dat dit niet zo is. Andere minpunten zou je ook moeten belichten.

Het is niet heel slecht, maar ook niet heel goed. Gemiddeld 3 sterren dus.

4 november 2011 om 12:07

Ik vergelijk helemaal niemand! Geef slecht aan dat er na die lichting weer een nieuwe lichting aan komt. Leuk dat je Bouy en Fisher noemt, maar dat zijn allemaal middenvelders. Zoals je weet is de concurrentie moordend en heb ik dus de middenvelder gepakt waarvan ik denk dat deze als eerste bij de selectie komt. Fisher zal volgend jaar nog in de A/jong Ajax spelen. Hij moet immers nog het systeem leren kennen, logisch. Bouy fungeert als tweede viool, zowel bij Ajax als Oranje onder 19, ook dit is bekend. Dat laatste stuk, slaat natuurlijk terug op de titel. Hoe vaak roepen spelers wel niet dat ze terug keren naar Ajax? Heb je de link? Mooi. Als er verder geen andere minpunten zijn, valt er ook weinig te belichten, of weet jij ze van die spelers? Ik heb ze vaak genoeg aan het werk gezien bij diverse elftallen en heb verder niks kunnen vinden.

4 november 2011 om 12:09

Aangezien jij zo onvolwassen reageert ben ik genoodzaakt mijn eigen stuk vijf sterren te geven.

Toch leuk om te lezen hoe het gaat met deze jongens.
Mocht laatst Ligeon zien aantreden in het eerste van Ajax en die hield zich toch aardig staande.

Ik volg de Toekomst niet echt, meer het 1e dus dit is voor mij een mooi stuk om te lezen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7266
2.PSV6134
3.AZ6128
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2814
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 9 april
Sergio Agüero heeft zijn afscheid bij Manchester City aangekondigd, maar blijft mogelijk actief in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren