Vreugde in de Lage Landen

Stiekem ben ik een beetje jaloers op onze zuiderburen. En dan heb ik het niet over hun wielercultuur of Vlaamse frieten. Nee, als aanhanger van Oranje, de nummer twee van de wereld, ben ik een beetje jaloers op wat België te bieden heeft op voetbalgebied. Waar wij dreigen te moeten terugvallen op de een kersvers genaturaliseerde Braziliaan, loopt de talentenkweekvijver van de Belgen over. En niet in de laatste plaats op de plek waar Douglas wil spelen, centraal achterin.

/

Toch heeft het elftal dat zoveel talent herbergt nog alle moeite van de wereld zich te plaatsen voor de play-offs van het aanstaande Europees Kampioenschap in Polen en Oekraïne. Dinsdag moet, ervan uitgaande dat de concurrent Turkije gewoon wint van Azerbeidjan, er gewonnen worden bij onze Oosterburen, Duitsland. Een bijna onmogelijke opgave en dus is elke vorm van steun bruikbaar voor de Belgen. Dus Nederlanders, steun die Belgen! Ze verdienen het. Ze verdienen het na wat ze ons hebben gegeven.

Dat de Ajacied in mij sympathie heeft voor het voetballand België is niet zo gek. Na begin deze eeuw een paar wat aftastende avontuurtjes van Belgen in Amsterdam, Tom Soetaers, Wesley Sonck en Tom de Mul, met gemengde gevoelens te hebben aanschouwd, zijn de laatste bezoekers van de ArenA stuk voor stuk uitgegroeid tot publiekslieveling. Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Toby Alderweireld kunnen geen fout doen bij de fanatieke aanhang en worden op handen door de stad gedragen.

Maar niet alleen voor de Ajacieden zal die sympathie gelden. Wie buiten Amsterdam komt ziet dat de Belgen onze competitie al jaren voorzien prachtige spelers. Bij AZ en Willem II liep tot niet zo heel lang geleden nog ene Moussa Dembélé rond, die elke keer dat hij aan de bal kwam de kijker liet genieten van zijn voetbalkunsten. Zijn Ti-ta-tovenaar doelpunt voor AZ tegen zijn voormalige werkgever Willem II zal bij velen nog jaren in het geheugen gegrift staan. En nu is er in Alkmaar nog steeds een Belg die de harten verovert. Maarten Martens, nog altijd een van de meest onderschatte spelers in Eredivisie, verdeelt al jaren op een heerlijk sobere wijze het spel in het AFAS Stadion.'

Ook buiten Noord-Holland slagen de Belgen inmiddels massaal. De momenteel meest geroemde speler van de Eredivisie en huidige topscoorder, Dries Mertens, is een Belg. De speler waarvan iedere voetbalfanaat hoopt dat hij zo snel mogelijk weer fit is, Nacer Chadli, is een Belg. De topschutter van vorig seizoen, Björn Vleminckx, is een Belg. We kunnen niet meer zonder. Als je een elftal zou maken van actieve Belgen in de Eredivisie, heb je een elftal dat zonder twijfel mee zou kunnen doen voor het landskampioenschap.

En zijn er nog zoveel belangrijke spelers voor diverse Eredivisie clubs (geweest) die ik niet een genoemd heb. Timmy Simons voor PSV, Jonas Ivens bij FC Groningen, Tom Caluwé voor FC Utrecht en Willem II, Jan Wuytens voor Heracles Almelo en FC Utrecht, Birger Maertens voor Heracles Almelo en Davy de Fauw voor Roda JC. En ook nu is de waslijst met succesvolle Belgen in de Eredivisie nog niet compleet. De lijst is eindeloos lang.

Maar niet alleen op sportief gebied zijn ze van positieve invloed op onze competitie. Ook economisch gaan ze in de Eredivisie steeds een belangrijkere rol spelen. Vermaelen leverde Ajax reeds twaalf miljoen op, Dembélé bracht voor AZ al de helft in het laatje en voor Vleminckx ving NEC een recordbedrag. Bedragen die al groot zijn voor de Eredivisie, maar voor de transfers van Vertonghen, Mertens en Chadli hopen de clubs in de komende jaren nog meer te vangen.

Afgelopen vrijdag speelde België met maar liefst vier spelers met een heden of verleden in de Eredivisie in de basis, twee anderen bevolkte de bank van Georges Leekens. En dat ondanks blessures van Vermaelen, Alderweireld en Chadli. En aanstaande dinsdag in Düsseldorf zal dat niet veel anders zijn.

Hoewel ik een aantal Turkse vrienden heb ben ik aanstaande dinsdag maar voor een land: België! Ze hebben onze competitie de afgelopen jaren zoveel moois gegeven. Nu wil ik hun wat teruggeven: mijn support. Negentig minuten lang zal ik onze Zuiderburen luidkeels aanmoedigen. Ik zal met ze juichen als ze scoren en ik zal met ze lijden als ze incasseren.

Ik hoop dat iedereen die fan is van de Eredivisie meedoet deze dinsdagavond. Ze hebben ons zoveel moois en leuks gegeven de afgelopen jaren. Ze hebben hier met ons zoveel momenten van vreugde en verdriet gedeeld. Laten we ervoor zorgen dat we dinsdag vreugde met hun mogen delen. Juichen voor vreugde in de Lage Landen!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door persiangooner)

Prachtige geschreven en als Belg zijnde vind ik het zeker fantastisch om te lezen. Zeker is leuk als je weet dat Nederlanders eens een keer achter ons staan.

Ik kan overigens niet wachten op de vriendschappelijke wedstrijd België - Nederland in 2012. Eens kijken wat de Belgische talenten presteren tegen de wereldploeg Nederland

8 oktober 2011 om 16:56

Jammer dat het niet gaat gebeuren omdat de laatste 2 ploegen die ik ga noemen beide in pot 1 zitten, maar een poule op het EK met België, Nederland en Duitsland zou wel heel leuk zijn!

9 oktober 2011 om 13:18

Duitsland zit niet in pot 1 op het EK. Dat zijn Polen, Oekraine, Spanje en Nederland. DUs als Belgie in pot 3 zit zou het dus zomaar kunnen gebeuren!

9 oktober 2011 om 15:25

Ow, ik dacht dat ze dat wel zaten, zou leuk zijn.

Dus wat je hier mee wilt zeggen is: ik ben Dinsdag voor België, en er spelen en speelden goede Belgen in de Eredivisie. Menig voetbal liefhebber zal daar zelf inmiddels ook wel achter zijn, denk ik.

Het is nietszeggende 'club Expert'. Eigenlijk is het een samenvatting van Belgische spelers in de Eredivisie. Stond er niet: ''ik ben voor Belgie Dinsdag'' was hij waarschijnlijk niet toegelaten, omdat het dan een samenvatting zou zijn geweest.

Nu is het een samenvatting en een stukje over je mening.

Er is trouwens niks aan te merken over je schrijfstijl, daar heb ik maar een woord voor: chapeau!

8 oktober 2011 om 14:12

Het is een 'oproep' om dinsdag achter Belgie te gaan staan, zie de laatste alinea. Dat doe ik door aan te geven wat de Belgen 'voor onze competitie betekent' hebben in de afgelopen jaren.

Op zich wel een aardig stuk, maar ook niet meer dan dat. Dat je onze buren een warm hart toedraagt is prima, de argumenten in het stuk zijn wat mij betreft nogal kort door de bocht. Zo benoem je natuurlijk de spelers individueel, maar is er ook nog zoiets als een team vormen? Daar hoor ik je dan weer niet over. Ik had liever ook een alinea gezien waarin je aangaf waarom ze in de positie zitten waar ze momenteel in verkeren. Dat was voor de lezer zeer verhelderend geweest. Je had dan gelijk een mooie opening voor je laatste alinea, wat je dus terug kan koppelen naar het eerste deel van je verhaal. Zo geef je meerdere wendingen aan het stuk en is het voor de lezer uitdagender. Bovenstaande is slechts opbouwende feedback. Neem het mee voor je volgende stuk en ik hoop dat je er iets van hebt geleerd. Het stuk is over het algemeen wel aardig, daar geef ik je dan ook 2 sterren voor. Volgende keer proberen om het iets uitdagender te maken en niet alleen maar een lofzang schrijven. Bekijk het onderwerp van meerdere kanten.

8 oktober 2011 om 14:19

Zoals hierboven gezegd het is een oproep om als Nederland België aan te moedigen. Daarom had het voor mij geen zin om het team als team te analyseren. Thanks for your feedback anyway

Goed stuk. Ik vind de inhoud niet heel bijzonder of vernieuwend maar de achterliggende gedachte dat België volop gesteund moet worden vind ik tof. Het feit dat je dus de moeite neemt om hier een CE over te schrijven en ook nog één die soepel loopt is voor mij 4 sterren waard.

Wat zou het toch fantastisch zijn om België en Nederland weer samen te zien acteren op een eindronde. De Eredivisie en de Belgische Eersteklasse staan bol van Belgische en Nederlandse voetbalpareltjes. Des te mooier dus als België ook kan laten zien wat ze op internationaal niveau te bieden hebben aan het voetbal liefhebbend publiek.

Leuk stuk, waar ik mij zeker in kan vinden. Vind Belgen over het algemeen beleefd en sympathiek overkomen, ook de humor spreekt mij enorm aan. Ben dan ook blij dat ze op voetbalgebied helemaal zijn opgeleefd.

Het is wel interessant om te onderzoeken waarom Belgie zoveel goede defensieve talenten voortbrengt, terwijl het op dit moment echt armoedig is in Nederland. Het is toch belachelijk dat PSV afhankelijk is van Dereijck, terwijl hij pakweg 8e keus is bij Belgie?! Hebben we dan geen enkele Nederlandse verdediger in de Eredivisie van hetzelfde niveau bij de subtop of lager?

Heb mij gister dood lopen ergeren aan onze centrale verdedigers met hun trage opbouw (middenveld idem). Een Vertonghen, Vermaelen of Alderweireld zou het team niet alleen defensief maar ook voetballend beter maken. Met een Mathijssen verlies je toch alle geloofwaardigheid. Hij is zowel in de duels zwak als in de opbouw. Het enige wat hij aardig kan is het spel lezen.

Net als jij hoop ik dat Belgie het EK gaat halen. Ook die gezonde rivaliteit tussen Nederland en Belgie voegde toch een extra dimensie toe... zelfs de oefenwedstrijden waren destijds leuk om te zien.

8 oktober 2011 om 18:16

PSV is niet afhankelijk van Derijck, maar in mijn ogen is hij wel de beste centrale verdediger van psv. Echter begint start hij vrijwel nooit, maar je punt is begrijpelijk. Belgie kent gewoon veel goede centrale verdedigers, terwijl Nederland er toch veel minder kent en van een kwalitatief minder niveau.

9 oktober 2011 om 15:11

Belgie brengt niet enkel defensieve talenten voort hoor maar tegenwoordig ook offensieve. Op je vraag hoe dat zo plots komt is er volgens mij een 2-delig antwoord. Ten eerste is de mentaliteit bij de belgische jongeren verandert. Naast het veld zijn de meesten nog redelijk bescheiden maar op het veld bezitten ze veel meer lef, temperament en branie. Bovendien is het tegenwoordig 'cool' om technisch goed te zijn waardat vroeger goed lopen en hard schieten toch voornamelijk belangrijk waren.
Ten tweede zijn de belgische clubs nood gedwongen moeten overschakelen op jeugdopleiding (waarvoor ook dank aan de nederlandse clubs die dit deels voor ons doen) voornamelijk omdat men financieel niet meer kan concurreren met de grote landen en zelfs niet meer met landen als oekraine of griekenland waar clubs geregeerd worden door miljardairs.
Deze omschakeling heeft een tiental jaar geduurd maar normaal zou Belgie stilaan jaarlijks enkele toptalenten moeten kunnen voortbrengen. (vooral uitkijken naar de nationale U16 selectie waar een ongelofelijke hoop talent samen zit)

9 oktober 2011 om 15:51

Juist, dank voor deze uitleg. Wat is de reden van deze mentaliteitsverandering dan? Is het omdat er nu louter straatschoffies op het veld staan of doel je meer op de professionalisering van de spelers.

Niet alleen heeft België het Nederlands model succesvol toegepast, ze hebben het op bepaalde vlakken ook verbeterd. Nederland heeft namelijk geen speciale keepersopleiding, jullie hebben bijna in elke leeftijdscategorie een of meerdere toptalenten onder de lat.
Het fysieke aspect is veel meer aanwezig bij België. Ook vraag ik me af waarom Belgie wel topverdedigers heeft en Nederland niet. Is het toeval of opleiding?

Wat ook opvalt is dat redelijk veel spelers met een dubbele nationaliteit voor Belgie kiezen, terwijl velen in Nederland naar hun 2e land neigen.

belgie the best

hopelijk doen die duitsers slecht spelen
en wint belgie

Wat een leuk stuk zeg! Aanstekelijke manier van schrijven heb je. Laat El Salvador maar lekker kletsen, btj een zuurpruimen reactie hoor.

Ik draag de Belgen over het algemeen ook een zeer warm hart toe, zeker de Rode Duivels op de manier waarop ze nu proberen te spelen. Het spijt me voor Guus en onze turkse voetbalsupporters, maar ik hoop dat België het haalt. Het zak moeilijk worden, maar wie weet. Hopen op een mirakel, amai.

Ik vind het weer echt top geschreven van je. Je schrijfstijl is echt erg goed, blij dat je weer wat hebt geschreven.

Ben het ook helemaal je eens. De Belgen zijn een absolute verrijking voor onze Eredivisie en die moeten we koesteren. Ook ik hoop dat Belgie die 2de plaats gaat pakken. Helaas ben ik ervan overtuigd dat dat niet zal gebeuren en dat Duitsland gewoon wint en Turkije nog nét wel in staat is om een punt te pakken van Azerbeidjan. Maar alsnog, mijn steun gaat zeker uit naar Belgie.

9 oktober 2011 om 11:42

This.

Goed geschreven. Je springt goed over naar andere deelonderwerpen, schrijft het overzichtelijk en ik heb geen grammaticale fouten ontdekt.

Ook ben ik het met je eens. De Belgen zijn belangrijk voor de Eredivisie. Ook verhogen ze de amusentswaarde en komt het de competitie alleen maar ten goede.

ja over een paar jaar spel er meer belgen in nederland dan nederlanders met al dat talentdaar in belgie

Leuk stukje ondanks dat in mijn ogen de reden van de steun een drogreden is. Leer je geschiedenis zou ik zeggen.
verder spelen er al decennia Belgen in Nederland; het feit dat ze opeens bij Ajax opvallen is erg chauvinistisch en laat zien dat je toch wat beperkt geweest bent in je voetbalbeleving, wat ansich ook wel weer begrijpelijk is. Je volgt toch alleen maar je eigen club.
Maar goed, as dinsdag heel Holland, Brabant, Limburg, Friesland en noem maar op voor Belgie. Ik zet een jupiler blikje met een belgische vlaggetje op de vensterbank!!

Wel deel ik je mening mbt de jaloezie naar belgie toe m.b.t. het talent; waar Nederland moet kiezen tussen 2e hands brazilianen of spelers wiens hart toch ergens anders ligt, heeft België de beschikking over talentvolle en fanatieke Belgen die echt voor Belgie gekozen hebben omwille van hun gevoelens voor de mensen en het land.
Dat is ook iets om trots op t zijn.

9 oktober 2011 om 10:26

Niet helemaal he ;

Het begint bij Ajax, maar daarvanuit verder kijkende zie ik als voetballiefhebber dat we vol met Belgen zitten. Ik kan ondanks mijn clubvoorkeur genieten van een Mertens, was vroeger stiekem fan van Tanghe etc.

Kasper je maakt alleen een fout. Nederland heeft wel talentvolle verdedigers, denk aan Bruma, van Aanholt, de Vrij, van Dijk en ga zo maar door. Ook speelt Donk steeds beter bij Brugge, en er schijnt zelfs interesse vanuit Milan voor hem te zijn. Kortom Nederland heeft wel jongens voor de toekomst centraal achterin, maar dan moet je ze wel noemen.
Je moet wel een tegenwerping maken. Niet alleen al de talenten uit Belgie opnoemen, en er geen uit Nederland opnoemen. Dat noem ik makkelijk scoren.
Je krijgt door deze fout ook maar drie sterren. Had je wel er een tegenwerping in verwerkt, dan had je makkelijk vijf sterren van mij kunnen krijgen.

9 oktober 2011 om 12:39

Ja en nee. We hebben inderdaad zat talent, maar dat is er nog niet. Bovendien voelen we blijkbaar de noodzaak terug te grijpen op Douglas, waar België overstroomd in de Cv's.

Dat ik verder geen tegenwerping maak is omdat die stuk helemaal niet bedoeld is om de discussie tussen Nederland en België op te doen laaien. Ik zet de talenten van België niet neer als betere talenten dan de Nederlandse, ik zet ze neer als goede spelers waar wij van genoten hebben.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3219
3.PSV3113
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder151
D. TadićAanvaller156
S. BerghuisAanvaller145
S. HallerAanvaller149
David NeresAanvaller143
D. KlaassenMiddenvelder123
R. PasveerKeeper120
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 2 december
Ronald Koeman had in januari zijn selectie bij Barcelona willen versterken met Fernando Reges. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren