Connecting people

Volksclub nummer één. Nee, dat zijn we niet als we de media en vele supporters moeten geloven. Die club schijnt uit Rotterdam-Zuid te komen en naar de naam Feyenoord te luisteren. Voor mij was zaterdagavond de wedstrijd van de twee volksclubs van Nederland. We verloren met 4-0, maar daar draait dit stuk niet om. Dit stuk zal draaien om de supporters. De Graafschap-supporters, wel te verstaan.

De Feyenoord-aanhang doet veel voor de club met de rijke historie, waar ze zo trots op zijn. Ze laten zich horen als ze het ergens niet mee eens zijn. De Kuip zit altijd vol met hondstrouwe supporters. Alleen het jammere eraan is, dat ze dat dan af en toe op een negatieve manier moeten doen, dat het nieuwsfeit de kranten weer haalt, dat er weer politie en ME eraan te pas moet komen. Bestorming van het Maasgebouw, als een soort protestmars tegen het bestuur van de club. Wat liefde voor je club al niet met je doet.

De andere volksclub is mijn eigen clubje. De Graafschap. Er zullen hier veel mensen zijn die zich afvragen hoe ik het in mijn hoofd ga halen om een “klein clubje” als de Graafschap te vergelijken met “een grote club met een rijke historie” als Feyenoord. Maar ik zie overeenkomsten! Ook de Vijverberg is altijd tot de nok toe gevuld met supporters, al is de Kuip wel vier keer groter qua zitplaatsen. Ook de supporters van De Graafschap laten zich horen als er iets is wat niet goed gaat. Op dat kleine incident na in Coevorden, twee seizoenen geleden, gebeurd het alleen niet op een negatieve manier. Wij willen niet onze club in diskrediet brengen.

De Graafschap-supporters doen ook echt alles voor de club waar ze helemaal gek van zijn. Onder het genot van een biertje om de vervelende smaak weg te spoelen, omdat we verloren met 1-4 van Ajax, vroegen een stel supporters zich af hoe het nu kwam dat wij de begroting voor dit seizoen nog niet sluitend hebben wat betreft sponsoring. En wat het gerstennat al dan niet voor elkaar krijgt, daar ontsprong het idee! Laat de andere clubs in Nederland, de rest van Europa, misschien wel de hele wereld maar zien, waarom De Graafschap een volksclub genoemd wordt.

Al jaren staan wij als een grote groep achter “onze jongens”. De drempel tussen bestuur, sponsoren en supporters is nog nooit zo laag geweest. Een voorbeeld daarvan is de boycot van de wedstrijd tegen Willem II uit vorig seizoen. Nadat de Brigata Tifosi veel geregeld had om voor een goede sfeer te zorgen voor de jongens in Tilburg, kwam de burgemeester met een verplichte buscombi. Omdat alles niet meer terug gedraaid kon worden, is er gezamenlijk met het bestuur besloten dat er op de spelers na geen enkel ander lid van de Graafschap in Tilburg aanwezig zou zijn. Geen supporter, geen bestuurslid, niemand! Al jaren leven wij mee, met alles wat er gebeurd, en dat juist dit idee uiteindelijk de oplossing gaat zijn voor het gat in de begroting is voor mij een gevoel van trots. Achterhoekse trots.

Zelfs het bestuur roept: de club is van de supporters. De supporters maken de club. Als je Doetinchem binnen komt rijden met de auto, staat er levensgroot een bord langs de weg met de tekst: De Graafschap, dat zijn wij! Heel groot de tekst erboven: bestel nu je seizoenskaart! Ja, dat bord staat er al maanden, maar het is alsof de huidige supporters de mensen die Doetinchem binnen komen rijden willen overhalen om supporter te worden van de mooiste club van de Achterhoek. Al hoewel, dat is niet moeilijk, wij hebben maar één Achterhoekse profvoetbalclub. Maar wij willen niet alleen de mooiste club van Gelderland worden, als we dat al niet zijn. Maar ook van Nederland.

Wij supporters bouwen rustig een groot feest na negentig minuten als de spelers na een flinke portie arbeid met een smerig shirt en broekje de kleedkamers in gaan. Dat er dan gewonnen wordt is dan een mooi meegenomen bijzaak. En dat is nu echt waar de Achterhoekse term D’ran voor staat. Hard werken, passie tonen en vechten voor elke meter om zo te proberen de punten binnen te halen. De supporters geven de spelers net dat extra beetje vleugels om die meter extra te lopen. Daar heeft geen speler van De Graafschap Red Bull voor nodig.

D’ran, dat staat de komende achttien wedstrijden op het shirt van “onze jongens”. De supporters worden shirtsponsor voor negentien euro, voor maar vijftig euro extra krijg je het shirt zelf nog in handen ook. Alleen om de begroting rond te krijgen van onze club. Het verluidt dat deze actie ruim 200.000 euro zou moeten opbrengen. Hoe meer supporters mee doen met deze actie, des te meer geld er binnengehaald wordt voor De Graafschap. Dat niet alleen supporters massaal deze actie aanpakken om de club te helpen is te zien in de media. Zelfs Guus Hiddink, Bennie Jolink van de Achterhoekse band Normaal, ook oud-spelers Steve De Ridder en René Bot en onder andere een aantal huidige spelers van het eerste elftal hebben hun plekje al bemachtigd op het blauw-wit gestreepte shirt. Dat er zelfs reacties komen voor een plekje op het shirt uit Peru is dan fantastisch om te zien hoe er op deze actie gereageerd wordt. Het schijnt zelfs dat er een reactie gekomen is uit Rotterdam, van een echte Feyenoord supporter die had gezegd dat hij het een geweldige actie vond van de supporters, dat De Graafschap een echt mooie club is, en dat hij daarom zijn naam op het shirt van de Superboeren wilde. Nou, zo willen wij het als supporters graag zien. Alles voor onze club. En zoals al eerder gezegd: dat noem ik nu echte liefde voor je club!

Dus, als je altijd al shirtsponsor hebt willen worden van een voetbalclub zou ik zeggen: grijp je kans. En wordt shirtsponsor van De Graafschap. De mooiste grootste kleine club van Nederland.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 3 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1300+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

10 reacties (laatste reactie door berger)

M'n tweede club En een super actie! echt supporters en altijd een goede sfeer. Zat zaterdag onder het uitvak en hoe ze bij 3-0 achterstand nog steeds hard aan het brullen waren zorgde wel voor kriebels. Heel even wilde ik ertussen zitten, maar toen werd het 4-0 haha

Je generaliseerd wat mij betreft iets te veel in je eerste alinea's. Je zult vast niet bedoelen dat alle Feyenoord-supporters schuldig waren aan de rellen van gister, maar het was duidelijk een actie van een select groepje randdebielen, waar de rest zich duidelijk van distantieerd.

Coevorden had je niet echt hoeven noemen, wat daar gebeurde kon je eigenlijk bijna niemand aanrekenen. Het was in mijn ogen een gigantische blunder van de dienstdoende burgemeester, want de sfeer was vooraf prima en zonder overdreven maatregelen hadden wij ons nu alleen de fantastische sfeer in het stadion herinnerd, maargoed, ik ga nogal off-topic.

Over de sponsoring inhoudelijk; die €200.000,- is al binnen, die hebben bedrijven al bijgelegd om e.e.a. mogelijk te maken. De verkoop van namen en shirts komt er nog bovenop.

Al met al leuk stuk, maar wel bijzonder chauvinistisch. Die 'peruaan' was volgens mij ook gewoon een Achterhoeker trouwens ;-)

19 september 2011 om 21:36

Het is inderdaad Niet mijn bedoeling geweest om alle Feyenoorders over 1 kam te scheren. Dat klopt. Komt het zo over, dan heb ik het inderdaad niet goed omschreven.

Wat betreft Coevorden, ik wilde ermee aangeven dat wij niet onschendbaar zijn, en er af en toe wel WAT gebeurd... om de vergelijking te maken met afgelopen weekend in Rotterdam. Ook waarschijnlijk niet helemaal goed omschreven.

En bedankt voor de aanvulling. Ik kom er nu dus achter dat ik dingen ietwat op een kortzichtige manier omschreven heb.

Ik neem daarvoor de schuld geheel op me

Ik vind De graafschap een mooie club met trouw publiek. Je hebt een mooi verhaal geschreven al leek die wel veel op die van appelflapj daarom krijg je 3 steeren

19 september 2011 om 22:50

Hmm, ja... die had ik gelezen ja... maar dat ging eigenlijk over de punten de laatste 4 maanden. Ik heb de mijne eigenlijk geheel gericht op de supportersactie van de laatste week.

Eigenlijk kwam ik daar pas achter, toen ik deze gepost had... dat ik me bedacht dat hij dit deel ook in zijn CE had opgenomen.

Ik kan eerlijk zeggen, ik heb er niks van gekopieerd... denk dat het puur toeval is

Ik vind het echt een goed geschreven stuk. Je heb een goede opbouw naar hetgeen je eigenlijk naar voren wil halen. Dat is de supportersactie voor shirtsponsering. Ik vind dit vrij uniek en heel goed bedacht. Toch zie ik het in de (voetbal) media maar weinig naar voren gehaald worden. Onterecht vind ik. Ik denk dat heel veel mensen hier zelfs niet eens vanaf wisten.

Ik ben ook een beetje voor de graafschap ten eerste omdat het in de buurt licht en ten tweede omdat mij buurjongen z'n vade de baas is van tita tuinmeubelen en heeft 10 plekken in het stadion waar je onbeperkt mag eten

"ook de Vijverberg is altijd tot de nok toe gevuld met supporters, al is de Kuip wel vier keer groter qua zitplaatsen".

Was gisteren triest leeg tegen Utrecht!

22 september 2011 om 12:53

Ga jij zondag maar eens kijken hoe vol de Vijverberg zit... thuis tegen Groningen.

Er word al jaren geroepen dat de prioriteit ligt bij de competitie... en niet bij de beker. Zo ook bij de supporters. Maar je ziet: de Harde kern staat er altijd... wanneer dan ook!

Bekertoernooi komen we nooit ver in, toevallig gister na een lange avond toch door... Ga ik toch voor een iets vollere Vijverberg...

22 september 2011 om 13:46

Hoef ik niet voor te kijken zondag, dat weet ik wel ;
Maar het viel mij erg op gisteren. Als Graafschap in de eerste divisie speelt komen er nog meer supporters kijken dan nu het geval was.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

De Graafschap

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. SchuurmanMiddenvelder250
R. SeuntjensAanvaller2513
D. van MieghemAanvaller238
E. DanquahKeeper00
R. de BoerKeeper240
G. VaagsKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina De Graafschap.

In de wandelgangen

Zaterdag 6 maart
Rick Karsdorp is akkoord met AS Roma over een nieuw contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren