De lepel die dreigt te buigen

Zaterdag, 10 september 2011 om 08:44 door R.M.A.S.R

Il cucchiaio. Het zijn slechts twee woorden in een vocabulaire van duizenden die de Italiaanse taal rijk is. De lepel. Voor mij, echter, zijn het twee magische woorden. Het zijn twee woorden die mijn nummer één voetbalheld typeren. Mijn favoriete lepel van deze man werd gemaakt op 26 november 2005 in San Siro tegen Internazionale. Zé María verspeelde de bal aan de rechterkant. Hij ontving de bal en ontweek de tackle van Esteban Cambiasso. Vervolgens is Zé María´s poging om de bal te heroveren bij lange na niet voldoende. Tot slot is zelfs het mes Marco Materazzi geen partij. Hij lepelt de bal over Júlio César. Het publiek van Inter, normaal gesproken vol antipathie jegens Roma, applaudisseert. Hij is hét ultieme beeld van klasse, elegantie, persoonlijkheid en trots van zijn generatie. Hij is Francesco Totti.

Het is 28 maart 1993.'Il capitano Giallorosso' maakt zijn debuut voor AS Roma tegen Brescia. Het blijkt het begin te zijn van een tijdperk vol liefde en trots naar de stad Rome, en haar plaatselijke trots. Het hoogtepunt werd bereikt op 17 juni 2001, waarin de derde landstitel gevierd werd na een 3-1 zege op Parma. Ook de wereldtitel met Italië in 2006 was een groot succes. Zijn grootste persoonlijke successen zijn wellicht de gouden schoen in 2007 en zijn uitverkiezing voor een plek in de top 100 van beste levende voetballers, Gekozen door Pelé. Totti dreigt nu echter zijn plaats in ´zijn´ Roma te gaan verliezen.

De reden van dit euvel begint doordat oud voorzitter Franco Sensi het leven liet in 2008, nadat hij de club redde in 1993 van de financiële overgang. De taken werden overgenomen door dochter Rosella, waarna Thomas DiBenedetto op 15 april jl. het voorzitterschap definitief overnam. Een positieve ontwikkeling voor Roma, dat met gevestigde versterkingen weer terug de top vier in moet. En dat is nu net het probleem voor 'Il Bimbo d’Oro'. Met versterkingen als Bojan Krkic, Pablo Osvaldo, Erik Lamela, Miralem Pjanic en Fernando Gago dreigt Totti zijn plek te verliezen. Bovendien lijkt het vooralsnog niet te boteren tussen trainer Luis Enrique en de aanvoerder. ''Er zijn in de zomer veel nieuwe spelers aangetrokken'' aldus Totti, die verder zegt: ''Daarnaast hebben we met Luis Enrique een nieuwe trainer. Ik heb veel vertrouwen in hem en denk dat hij de juiste man is om ons naar het volgende niveau te tillen. Tevens is het goed dat iedereen moet knokken voor zijn plek, ook ik.'' Aan de mediatraining van Totti ligt het niet, die ontevreden was niet te starten in Bratislava. In Slowakije werd er een beschamende nederlaag (1-0) in de laatste voorronde van de Europa League geleden. Ook werd hij voortijdig naar de kant gehaald in de return (1-1).

Het is nu zeer de vraag in welke opstelling Luis Enrique zijn manschappen het veld in stuurt. In de voorhoede lijkt alleen Bojan zeker van zijn plek, terwijl Osvaldo als aankoop van vijftien tot achttien miljoen euro vermoedelijk een streepje voor krijgt in de spits. Op de rechterkant zal waarschijnlijk Lamela zijn speelminuten maken. Dan het middenveld, waar Totti zijn beste jaren heeft gekend. Daniele De Rossi is zeker van zijn plek, als vice-aanvoerder van Roma. Nu wordt er rechts van hem Gago verwacht, terwijl aan de linkerzijde van De Rossi, Miralem Pjanic zal acteren. Geen plaats meer voor Totti dus. De hoop is dat Totti zijn plek kan behouden, want een Roma met Totti op de bank voelt onnatuurlijk. Vergelijk het eens met Alessandro Del Piero van Juventus die veelal op de bank zit. Nu is het zo dat het beste team moet spelen, uiteraard, maar daar is Totti absoluut nog goed genoeg voor. Echter, door Enrique en het geld van DiBenedetto dreigt het mis te gaan. Daarbij komt wel dat Totti zich te vaak laat gaan. Neem als voorbeeld de trap op Mario Balotelli, toen nog in dienst van Inter. Of wat recenter, een geniepige ellenboog tegen Valencia in de voorbereiding. Het is onnodig, maar het past wel helaas bij Totti.

Laten we hopen dat Luis Enrique de lepel niet zal laten buigen. Deze man verdient niet een afscheid op de bank, of in een zandbak vol met oliedollars. Totti, laat je magie nog even schijnen, zorg dat de lepel blijft zoals die hoort te zijn, tot je zelf kan zeggen: C'è finito.
Laat de stadionspeaker nog één keer in extase komen, zoals bij het noemen van de opstelling op die magische dag in 2001:

‘’El momento del capitano, del nostro capitano, del simbolo di Roma, del gladiatore Giallorosso, del Bimbo d’Oro… Francesco…!’’
‘’Het moment van de aanvoerder, van onze aanvoerder, van het symbool van Roma, van de geelrode gladiator, van het kind van goud.. Francesco..!’’

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 17 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3800+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door GalacticoAS)

//zé María verspeelde de bal aan de rechterkant. Hij ontving de bal en ontweek de tackle van Esteban Cambiasso. Vervolgens is Zé María´s poging om de bal te heroveren bij lange na niet voldoende. Tot slot is zelfs het mes Marco Materazzi geen partij. Hij lepelt de bal over Júlio César. Het publiek van Inter, normaal gesproken vol antipathie jegens Roma, applaudisseert. Hij is hét ultieme beeld van klasse, elegantie, persoonlijkheid en trots van zijn generatie. Hij is Francesco Totti.//

Loopt niet helemaal lekker, Ze Mariá verspeelt de bal, hij ontving de bal en ontweek een tackle van Cambiasso, maar hij is de bal wel kwijt.? Dan wil die hem veroveren maar dat is bij lange na niet voldoende, en tot slot is ook het mes Materazzi geen partij.. geen partij voor wie? ik weet dat je Totti bedoeld maar van deze zinnen klopt weinig.

Verder een beetje gemiddeld stukje, het pakt me niet echt. 3 sterren.

10 september 2011 om 15:35

Ja klopt nu ik dat zo lees, is het net of Ze Maria de bal ontving waarvoor excuses. Was verder de bedoeling Totti een beetje geheim te houden, spanning beetje opbouwen. In ieder geval, bedankt voor je stem.

Inderdaad, het ziet er zo een beetje slordig uit en het pakt mij niet echt. Ik geef je hiervoor dan ook 2 ster omdat ik het gewoon niet goed vind.

Mooi stuk en als ik de titel lees word ik gelijk nieuwsgierig, dus je hebt een goede titel verzonnen.
Totti is de held van Roma, hopelijk is hij niet te veel geblesseerd dit seizoen.
Mooi stuk.

Ik denk dat je beter even had kunnen wachten met een CE over Roma.
Waarom? Omdat er al behoorlijk veel zijn geplaatst in 2 weken tijd.

4 sterren

10 september 2011 om 15:37

Is denk ik een beetje ongelukkig qua timing, werd ook in eerste instantie niet goedgekeurd, en in de tussentijd kwam het stukje van Pango. Verder bendankt voor je stem!

Ik vind het erg slordig geschreven en het vind het vervelend dat je al die Italiaanse woorden gebruikt. dat is vervelend om te lezen!

3 sterren

Hey R.m.a.s.r,

Vind het een heel vermakelijk stukje over 'il capitano' Totti. Je beschrijft goed de rol van Totti voor de Roma supporters.

Toch had ik graag ook nog wat willen lezen over de rol van Totti buiten het veld. Zijn rol als ambassadeur voor Unicef en SOS kinderdorpen en als een fundraiser voor liefdadigheidsinstellingen voor kinderen, waarvoor hij twee bestsellers publiceerde. Dit is namelijk een andere kant van Totti. Veel mensen herinneren namelijk alleen zijn smerige overtredingen, maar kennen zijn rol buiten het veld niet. Maar goed, dit zou misschien ook weer afleiden van zijn prestaties op het veld en de huidige ontwikkelingen.

Verder is het een prima stuk, een paar zinnen lezen misschien wat lastiger weg, maar ik heb daar verder weinig last van. Het onderwerp boeit me en het is goed neergezet. Ik hoop en denk dat Totti en Enrique er samen goed uitkomen, Totti zal wel speeltijd gaan krijgen, dit verdient hij ook en de kwaliteiten zijn er ook nog.

Vooral die laatste zin is van de stadionspeaker is natuurlijk geniaal,

‘’el momento del capitano, del nostro capitano, del simbolo di Roma, del gladiatore Giallorosso, del Bimbo d’oro… Francesco…!’’

Deze uitspraak geeft het gevoel van de Roma supporters en de status van Totti perfect weer.

Ik wilde je 4 sterren geven, maar ik geef je er 5. Omdat ik 2 sterren van een reactie hierboven wil compenseren, want het is geen 2 sterren stuk. Er zijn nog wat verbeterpunten maar ik kijk uit naar je volgende Ce.

5 sterren

Gr. Pango

10 september 2011 om 15:40

Hey Pango,

Bedankt voor je stem! Over dat stukje van Unicef en SOS kinderdorpen heb ik ook gedacht, maar wat je zegt, het zou wellicht iets afleiden van Totti op het veld.

Forza Giallorossi

Sinds wanneer kan een club in de overgang zijn?
Mijn vrouw is 50 dus bij haar snap ik dat, maar ik zou een club redden van de ondergang.
Probeer je zinnen wat vloeiender te laten lopen , te vaak moet je weer terug naar het begin van een zin om hem goed te begrijpen.
Als ik presentatie oid schrijf lees ik hem altijd een keer hardop na , dan hoor je zelf ook al waar een zin niet loopt.
Wel een prachtig onderwerp en met liefde geschreven.

10 september 2011 om 15:41

Bedankt voor je mening en stem. Ook een goede tip over dat hardop zeggen, helpt inderdaad.

Leuke tekst en een origineel begin en slot, vooral omdat ik zelf ook een grote fan ben van Totti. Hij is al mijn jeugdidool sinds mijn tiende. Je stukje maakt me daarom ook een beetje nostalgisch. Wat zou de Totti van 10 jaar terug toch mooi in dit nieuwe elftal hebben gestaan.

Het wordt een spannend seizoen alvast!

10 september 2011 om 15:43

Ik weet het man, Totti op z´n best staat bij bijzonder veel mensen in heel veel dreamteam´s.

Forza Roma!

aller eerst 2001 was ik aanwezig bij dat momentje was echt magisch..

maar moet toch als roma en zeker totti fan wel tegen je stukje ingaan

ik vind namelijk dat totti de afgelopen jaren (zeker de laatste 3) te veel van uit een stilstaand positie voetbalt. rent bij balverlies nooit terug.. speelt ipv simpel vaak moeilijke hakballetjes en volgens mij zijn de laatste 4 trainers bij roma weg gestuurd of gegaan na grote ruzies met totti

ik vind dat hij nu maar eens moet stoppen met het iedere keer maar veroorzaken van problemen en een keer echt achter een trainer gaat staan of misschien wel naast hem gaat zitten en die rol maar een keer moet accepteren als roma nog een rol van betekenis wilt gaan spelen

hij heeft aangegeven dat hij het doet laten we hopen dat het ook echt zo is!

hij heet uitzonderlijke qualiteiten en hij is mr roma... maar het is AS Roma en geen AS Totti!

'la roma non si discute si ama'.

ik vind het ook n beetje slordig en alleen de titel is spannend voor de rest nix
3 sterren

Ik vind het een gemiddeld stuk, de titel en dat ik niets te doen heb maakte dat ik het ging lezen, vind een club als A.s. Roma mijn tijd onwaardig.

Het begin heb ik een paar keer opnieuw moeten lezen, maar daar hebben anderen het ook over gehad, ik benoem het wel omdat ik het zwaar laat meetellen in mijn beoordeling, de openingsalinea is je uitnodiging om de rest te lezen en je uitnodiging is niet goed, zelfs slecht te noemen, daarom houd ik 2 sterren in en dat je steeds italiaans schrijft is enorm irritant en dat kost je ook 1 ster dus houd je er 2 over.

11 september 2011 om 16:45

'vind een club als AS Roma mijn tijd onwaardig'

Waar slaat dat nou op?? Iedereen heeft een mening en mag deze geven, maar om in een clubexpert van een bepaalde club zo'n uitspraak te doen gaat nergens over. Lees het stuk dan niet en geef dan geen oordeel. Iedereen heeft zijn of haar favoriete club, als een club je niet boeit kan dat, maar ik vind at je hier erg delegerend over Roma spreekt in een AS Roma clubexpert.

12 september 2011 om 22:45

Dat je AS Roma je tijd onwaardig vindt, is natuurlijk je goed recht. Had het stuk dan niet gelezen en geen beoordeling gegeven, nou slaat het nergens op. Erg jammer voor de auteur. Het stuk steekt verder namelijk prima in elkaar.

Om jou te compenseren geef ik er 5, anders waren het er 4 geweest.

Zeer boeiend stuk en met graagte gelezen; maar je begint met een datum van het dat moment en dan ga je verder in de verleden tijd te schrijven. Daarom leest het een beetje moeilijk.

Totti is een fenomeen in al zijn eenvoud.
Zowel binnen als buiten het veld.
Fijn dat je deze fijne speler weer in het zonnetje hebt gezet.
4 sterren.

prachtig stuk alleen het begin is een beetje een chaos en leest wat raar,maar daar is al op gereageerd dus laat ik het hierbij verder voel ik precies hetzelfde en het het is mooi dat je die italiaans zinnen gebruikt prachtige taal en hoort bij het stuk dik 4 sterren als het begin iets georganizeerder was dan waren het er zeker 5 geweest.

Net zoals Nilm4r vind ik dat je de Italiaanse zinnen goed gebruikt. Niet te vaak, maar wel genoeg om een impressie te geven.
Verder is Roma natuurlijk een prachtige club en Totti een geweldige speler. Met uitzondering van de openingsalinea, die ik wat lastig vond, was het stuk eenvoudig te volgen. 4 sterren van mij

Ik vind het een aardig stuk. Zeker als je openingsstuk is dit prima, en beschrijf je Totti mooi. Soms wat chaos, maar dat zal je ongetwijfeld gaan verbeteren. Ik wilde drie sterren geven, maar omdat dit je eerste stuk is en je het met passie schrijft, geef ik je er vier.

Oh man, die laatste alinea. Kippenvel als ik het lees, is dat moment ergens terug te vinden?

12 september 2011 om 16:40

http://www.youtube.com/watch?v=vvintafla9o

Van dit filmpje, en dan vooral de eerste 20 seconden zijn magisch. Bedankt voor je mening! Zou je het alleen nog kunnen beoordelen? Vind ik wel leuk altijd

13 september 2011 om 10:28

goed stuk! de link van het filmpje werkt niet zou je mij misschien de titel kunnen geven?

13 september 2011 om 10:46

dankje man! het filmpje heet Totti superstar. Al heb je ook andere filmpjes daarvan. Je hebt er ook één met de inleiding van alle spelers en op het eind dan Totti, maar hoe die precies heet.. iets met Roma 2001 Scudetto.

Overigens iedereen bedankt voor het stemmen en beoordelen!

P-r-a-c-h-t-i-g stukje jo, je beschrijfd het perfect!

mooi stuk. je beschrijft het gevoel heel goed. Totti is toch een beetje de gevallen held va Rome geworden.

Mooi stuk. Aangenaam om lezen.

On topic: Totti heeft het inderdaad moeilijk in het nieuwe Roma. Dit ligt volgens mij meer aan de trainer dan aan de concurrentie. Het is inderdaad zo dat er veel is aangekocht, maar wat dan nog. Zijn generatiegenoot bij Juventus, Alessandro Del piero, moet ook opboksen tegen heel wat nieuwe en grote talenten (matri, Vucinic, Quagliarella, ...), maar toch speelt hij nog, en als ik zeggen mag doet hij dat heel goed. Hij is samen met Pirlo de leidinggevende motor van de ploeg. Uiteraard heeft hij een streepje voor omdat de trainer Antonio Conte is en deze goede maatjes is met Del Piero. Ze speelden immers enkele jaren samen bij Juventus.

Ik denk dat het dus beter is voor Roma dat Totti terug speelt. Hij trekt de ploeg op sleeptouw, kan het verschil maken en heeft toch wel dat charisma dat van hem afstraalt. En niet te vergeten is hij voor de Roma-supporters een god. Het is bij hem net hetzelfde als bij Del piero. Ze zijn misschien niet meer zo snel als vroeger, maar wat ze nu missen aan snelheid maken ze ruimschoots goed aan ervaring, inzicht en charisma.

Een voetbalploeg is net zoals een gebouw. Je kan en mag zoveel renoveren als je wil, maar je moet wel de sterke basis (de draagbalken, de steunpilaren) behouden, anders valt het in elkaar zoals een kaartenhuisje. Het wordt tijd dat Luis Enrique dit begrijpt.

Prachtig stuk om te lezen. Leest vlot en de Italiaanse ingevingen geeft een meerwaarde. Zeker als Roma fan (wat ik ben in hart en nieren) is het met kippenvel terugdenken wat Totti allemaal gepresteerd heeft. Die laatste zin is magisch (puur kippenvel). Ik herriner (zie en hoor) nog zo voor mij de dat dat Roma tegen Parma in 2001 kampioen werd. Ik kan mij nog elk doelpunt zo voor de geest halen en de sfeer in het Olimpico en Rome was geweldig !!! Totti heeft ook zijn mindere kanten, maar als voetballer is hij één van de beste spelers ooit. Hij is altijd mijn voetbalheld geweest. In principe bepaalt de trainer wie er speelt of niet, maar Totti niet opstellen zou niet slim zijn van LE. Hoewel Totti te oud is geworden om van in het begin alle wedstrijden te starten. Forza Roma!!!

Mooi stuk om te lezen, verder vind ik het persoonlijk helemaal niet vervelend om de italiaanse woorden tussendoor te lezen, komt misschien ook omdat ik de italiaanse taal vrijwel in zijn geheel machtig ben.

Zou je er eigenlijk 4 sterren voor geven, maar omdat we de liefde voor 2 van de mooiste clubs van europa samen delen krijg je 5 sterren van me.

Forza Giallorossi

&

Hala Madrid!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

AS Roma

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Juventus4113
7.AS Roma358
8.Lazio357
9.Torino319
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
H. MkhitaryanMiddenvelder213
J. VeretoutMiddenvelder214
Rui PatrícioKeeper220
T. AbrahamAanvaller218
Voor de complete selectie: Clubpagina AS Roma.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AS Roma.

In de wandelgangen

Maandag 17 januari
Chelsea heeft de kans om Layvin Kurzawa te contracteren laten schieten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren