Messi bedreigt Pedro, Guardiola passeert Cruijff en evenaart Van Gaal

Vrijdag, 26 augustus 2011 om

Lionel Messi maakte vrijdagavond in de strijd tussen Barcelona en FC Porto om de Europese Super Cup het verschil. Met een doelpunt en een assist had de Argentijn een belangrijk aandeel in de 2-0 eindstand. Het was voor het eerst dat Messi een treffer in het 'toernooi' om de Europese Super Cup maakte. De Wereldvoetballer van het Jaar vormt een serieuze bedreiging voor het wereldrecord van Pedro, die in 2009 in zes verschillende clubtoernooien trefzeker was. De Argentijn was dit kalenderjaar al in de Primera División, Copa del Rey, Champions League, Supercopa en de Europese Super Cup trefzeker. Het WK voor clubteams is dus een extra uitdaging.

/

Josep Guardiola won zijn twaalfde prijs als trainer van Barcelona, eentje meer dan Guardiola's voormalige leermeester Johan Cruijff. Onder leiding van de voormalige Nederlandse topspeler veroverde de Cataanse topclub tussen 1988 en 1996 elf prijzen. Guardiola won drie landstitels, een WK voor clubteams, twee Europese Super Cups, tweemaal de Champions League, een Copa del Rey en drie Spaanse Super Cups. Cruijff veroverde een landstitel meer, een Europa Cup I (voorloper van Champions League) minder, een Europa Cup II, een Copa del Rey, een Europese Super Cup en drie Spaanse Super Cups.

Guardiola is met zijn tweede Europese Super Cup de zesde oefenmeester die het toernooi tweemaal wint. Raymond Goethals, Arrigo Sacchi, Sir Alex Ferguson, Louis van Gaal en Carlo Ancelotti gingen de veertigjarige oud-middenvelder voor. Het was overigens finale nummer tien voor Guardiola. Alleen Real Madrid hield de succestrainer van los Azulgrana in een eindstrijd van een prijs af: in de finale van de Copa del Rey 2010/11, 1-0. De overige negen finales werden allemaal gewonnen. Daarnaast werden de afgelopen drie seizoenen evenveel landstitels veroverd.Gerelateerd

31 reacties (laatste reactie door P_Cruijff)

Ongelooflijk dit team, pas over een jaar of 20 zullen we denk ik echt beseffen hoe bijzonder dit is. Ze winnen prijzen alsof het niets is. Hopelijk blijft de honger er, want het kan nog een aantal jaar zo doorgaan.

26 augustus 2011 om 23:43

idd het is een hele mooie tijd voor Barca, en de Barca-fans...
We moeten daar zoveel mogelijk van genieten, want dit blijft natuurlijk niet eeuwig duren...

Wat de wedstrijd betreft, vond ik Barca echt niet sterk spelen, maarja blijkbaar tog sterk genoeg om van Porto te winnen...

Barca is duidelijk nog niet in haar beste vorm, ze missen wat spel ritme, en fysiek zijn ze nog niet zoals het moet... Maja dat komt wel in orde na een paar wedstrijden..

Het zal niet meer lang duren voordat Pep Mourinho verslaat.

26 augustus 2011 om 23:40

heb je gelijk in.

Mourinho 7 jaar 18 prijzen
Guardiola 3 jaar 12 prijzen

Who the hell is Mourinho

26 augustus 2011 om 23:45

Moet er serieus worden uitgelegd dat je dat niet kan vergelijken? Dat Guardiola ergens zit waar alles al goed geregeld was en waar de jeugdopleiding al fantastisch in elkaar zit. Ik persoonlijk vind een cl winnen met Porto veel knapper dan een cl met Barca.

26 augustus 2011 om 23:49

Laat dat fantastisch maar weg. Rijkaard moest in 2008 niets voor niets vertrekken. Het was een groot zooitje bij Barcelona. De eerste prijzen verdienen juist meer lof dan de laatste prijzen.

26 augustus 2011 om 23:50

Guardiola alleen bij Barca en dat is makkelijk praten.

Mourinho heeft al die prijzen gewonnen in 4 verschillende landen.

Laat Guardiola zich ook maar eerst ergens anders bewijzen, dan deze domme opmerking.

26 augustus 2011 om 23:51

@petters

Dat Rijkaard wegging had weinig te maken met de jeugdopleiding, de jeugdopleiding van barca heeft volgens mij altijd zeer goed in elkaar gezeten. En Guardiola heeft het team naar zijn hand gezet maar de basis lag er wel. Iets wat het voor een trainer een stuk makkelijker maakt.

26 augustus 2011 om 23:59

En bij Chelsea en Inter kwam Mourinho zeker niet in een gespreid bed terecht.

27 augustus 2011 om 00:01

Dan heeft Mourinho maar pech!!

Ik hoop dat Guardiola lekker blijft en meer prijzen verdient dan Mourinho. Moest Mourinho ook maar naar ergens gaan waar alles is geregeld.

En het is natuurlijk makkelijk praten dat de team al stond toen Guardiola kwam.
Toen speelde natuurlijk Pique centraal met puyol.
Toen speelde Messi als een nummer 10 i.p.v rechtsbuiten
Toen speelde Xavi zo goed
Toen speelde Pedro natuurlijk
Toen speelde Dani Alves natuurlijk
Toen speelde natuurlijk Busquest
Toen speelde natuurlijk Keita
Toen speelde natuurlijk Macherano als Centrale verdediger

dat zijn 6 spelers die op andere positie spelen of beter zijn geworden sinds Guardiola is gemomen.
Daarnaast heb je ook een aantal jeugdspelers (pedro, busqeuts) die dankzij de komst van Guardiola kans hebben gekregen en daarnaast heb je spelers als Mascherano die op een andere positie ook goed kun spelen.

Het is makkelijk zeggen om de werk wat Guardiola heeft gedaan te kleineren en die van Mourinho te vergroten. De team van Real dit jaar stond ook al. Alleen die Maria, Ozil, Carvalo zijn gekomen en dan is het wel opeens Mourinho die ze goed laat spelen.

27 augustus 2011 om 00:18

Alhoewel ik de discussie ontzettend vermoeiend vindt en je voorkeur puur persoonlijk is, wil ik toch even reageren. Ik vind het namelijk onterecht om te zeggen dat Mourinho in een gespreid bedje kwam bij Chelsea en Inter. Chelsea's team is opgebouwd door Mourinho, uiteraard wel met een grote zak geld en bij Inter stonden ze al jaren droog qua Europees succes.

Beide hebben mijn grootste respect en zijn pareltjes voor de voetbalwereld. Alhoewel dat laatste wel bespot gaat worden.

@edit: Toornstra, ongelooflijk... kijk eens wat een Nederlandse diarree je daar neerzet.

27 augustus 2011 om 00:39

El Pirate:

Wat wil je nouw zeggen ??

Real heeft veel meer punten gepakt de jaar voor Mourinho!!

En daarnaast moet je ook niet zeggen Real speelt beter, ze hebben nog niks gewonnen en ik heb nog niks van hun gezien.

27 augustus 2011 om 01:11

@El Pirata

Het klopt toch wat hij zegt betreft Guardiola en Barca? Het was een enorme rotzooi toen Rijkaard vertrok. Guardiola heeft spelers als Ronaldinho weggestuurd en haalt de maximum uit al zijn spelers.

27 augustus 2011 om 02:21

Toornstra,

je bent niet serieus te nemen, ten eerste hebben ze al een prijs gewonnen vorig jaar, en ten tweede is het onzin om te zeggen dat je nog niets van hun hebt gezien aangezien real het barca enkele weken geleden heel moeilijk heeft gemaakt en beter voetbalde dan Barca.

Ik zeg daarnaast niet dat Guardiola niets hoefde te doen, maar hij had een groot aantal spelers al die uit eigen opleiding kwamen en dus het spel al kende dat barca wilde spelen. Je hebt zelf toch wel door dat jeugdspelers van barca sneller zich kunnen aanpassen aan dan de nieuwe aanwinsten van Real? De barca jeugdspelers zijn jaren getraind op de barca filosofie terwijl de real aanwinsten niet zijn getraind op de Mourinho filosofie.

Lachwekkend dat je nu doet alsof mensen het werk van guardiola kleineren terwijl je dat zelf juist doet met het werk van Mourinho.

27 augustus 2011 om 03:40

Ten eerste noem je bij Barcelona het Barca filosofie en bij Real is het opeens de Mourinho filosofie ??

Bij Barcelona leren ze spelen op een 4-3-3 terwijl Guardiola de laatste jaren met een 4-4-2 opstelling speelt. En daarnaast heeft Barca in de jaar met Mourinho ook veel meer prijzen gewonnen dan in de jaar van Pelegrini.

En dan zeg je ook dat Real beter speelde. Wat je beter spelen noemt. Kwa spel en kansen creeren was Real wel goed maar er bestaat ook iets als je kansen afmaken en daarin was Barca veel beter. Je zegt het zelf Real speelde beter en toch heeft Barca in beide wedstrijden veel makkelijker gescoord en veel moeilijker doelpunten tegen gekregen.
Dus is Real niet beter dan Barca over beide wedstrijden gezien.

27 augustus 2011 om 12:21

Ja zo vreemd is het toch niet. Mourinho past altijd zijn eigen filosofie toe terwijl bij barca altijd van uit wordt gegaan van een bepaalde basis, aanvallend en verzorgd voetbal, vandaar dat de jeugdspelers ook zo makkelijk doorstromen. Dat Guardiola hier en daar wat veranderd heeft veranderd niets aan de basis. Laat ook zien dat Guardiola een zeer goede trainer is en misschien wel de beste in de wereld.

Wat je als laatste zeg zeg je allleen maar omdat je het nu uitkomt, als barca zou verliezen net als toen ze een tijdje terug tegen rubin kazan verloren maar beter spelen dan zou iedereen zeggen dat barca beter voetbalde, maar omdat je dat nu niet uitkomt zal je dat neit zeggen. Als real in de volgende wedstrijd met 10 man voor het doel gaat liggen en 1 kans krijgt en gelijk 1 keer scoort en met 1-0 wint terwijl barca tientallen kansen kreeg dan weet ik zeker dat niemand zal praten over real die beter voetbalde.

27 augustus 2011 om 15:30

@lionelbarca

Inhoudelijk heeft hij wel degelijk een punt. Daar is mijn kritiek ook niet opgericht. Mijn kritiek is op zijn spelling & grammatica. Immers schrijft hij, als voorbeeld, de team of de jaar.

Toch wil ik dan even de kritiek van toornstra in de grond boren. Je kan wel aankomen met het feit dat Real minder punten heeft gepakt onder Mourinho, maar je vergeet wel even dat we de beker gepakt hebben en de halve finale van de CL hebben bereikt. Onder zijn voorgangers zijn we al heel lang niet zover meer geweest. Tevens heeft ook Barca dit seizoen minder punten gepakt als ik het goed heb.

Ik heb nooit gezegd dat Real beter speelt dan Barcelona. Je kan wel zeggen dat Real beter speelt dan het Real van 2 seizoenen terug. We hebben niets voor niets Valencia van de troon gestoten als beste counter ploeg. Dat je niks hebt gezien ligt dan ook meer aan jouw ogen. We hebben een klein prijsje gepakt, namelijk de beker. Alleen die proeft best goed, gezien we van Barcelona wonnen.

Ik heb dus helemaal geen kritiek op Barcelona of Guardiola. Sterker nog ik mengde me amper in de discussie. Ik had alleen kritiek op het waardeloze Nederlands van Toornstra, maar ik zie nu de Turkse vlag in zijn fotootje. Begrijpelijk dat het dan wat moeilijker is, dus vergeet mijn kritiek!

Vergeet ook niet dat Mourinho's speelstijl makkelijk trainbaar is dan Guordiolla! Verdedigende team zijn veel makkelijker trainbaar dan aanvallende speelstijl. Als je aanvallend speelt mag je geen risico spelen, wat te doen bij balverlies? Dat is moeilijker. Tevens zijn er geen enkele spelers betere voetballer geworden onder Mourinho? Welke? Ik weet er echt geen enkele? Hoe kan dat, ja provocatie en verdedigende speelstlijl.

27 augustus 2011 om 00:53

Voordeel van Guardiola was dat Cruijff ervoor heeft gezorgd dat ze ook zo in de jeugd gingen spelen. Je ziet telkens dat een jeugd speler precies weet wat hij moet doen, aangezien ze in de jeugd hetzelfde spelen dat is een enorm voordeel.

Ik vind het jammer dat je Mourinho afkraakt aangezien het een geweldige coach is. Spelers zoals: Sneijder en Milito zijn een stuk beter onder hem gaan voetballen en dan heb ik het nog maar over 2 spelers. Ik kan je nog veel meer namen geven maar ik weet zeker dat je het zelf ook wel weet.

Mourinho speelt helemaal niet verdedigt, hij is gewoon een tacticus. Hij kijkt wat voor selectie hij heeft en gaat dan denken hoe hij het beste kan winnen. De laatste 2 wedstrijden van Real Madrid tegen Barca waren leuke wedstrijden om te zien, want Real Madrid speelde helemaal niet verdedigend en waren ook niet de mindere.

27 augustus 2011 om 00:58

tacticus!! met die tactiek speelt sporting gijon... zo hebben ze tegen Real gewonnen..

27 augustus 2011 om 02:22

Iemand die nu nog zegt dat mourinho een verdedigende speelstijl heeft maakt zichzelf belachelijk en volgt real duidelijk niet. Hoe kan je een team dat vorig seizoen gemiddeld 3 keer per duel scoorde verdedigend noemen.

@isimic;
Gemiddeld 3 keer? Ik kijk heus wel, eerst zeer verdedigend speelstijl totdat er twee keer werd gescoord, daarna zijn ze los. Dankzij ook Ronaldo die uit het niets scoort met name dode momenten.

@rbn_
Twee spelers die je hebt genoemd is veel te weinig, en verder nog weet ik niet. Sneijder was gewoon zeer in vorm zo zagen we ook tijdens het WK!

27 augustus 2011 om 11:27

Het gaat er eigenlijk ook helemaal niet om hoeveel spelers beter zijn geworden. Het gaat erom hoe ze als team presteren en spelen en dat was geweldig. Mourinho weet hoe hij een eenheid moet maken en dat is erg belangrijk. Hij heeft zoveel successen geboekt in verschillende competities, hij heeft echt wel kijk op het spelletje. Jammer dat iemand op het internet alleen maar denkt dat hij kan verdedigen.

Chelsea, 04/05: Goals voor: 72, Man United had maar 58 goals voor.
Chelsea, 05/06: Goals voor: 72, Man United ook 72 goals voor.
Inter, 08/09: Goals voor: 70, Ac Milan ook 70 goals voor.
Inter 09/10: Goals voor: 75, Ac Milan had maar 60 goals voor.
Real Madrid Goals voor: 102!!, Barca had: 95 goals voor.

Als je dit ziet, hoe kan je dan spreken dat Mourinho altijd verdedigend speelt, dat slaat echt helemaal nergens op.

Dat Real 2 keer tegen Barca scoorde was niet echt een velddoelpunt, maar dode momenten.... Jammer... Mourinho hammert duidelijk in een vervelende speelstijl, dode momenten, provocatie, fysiek... Dat is makkelijk trainbaar gezien vele spelers die hij ter beschikking heeft voor zijn speelwijze. Zo speelde Kaka, Kalou, Ozil op een belangrijk wedstrijd niet, Van der Vaart moest weg, het zegt toch genoeg.

27 augustus 2011 om 12:14

Dat je je aanpast aan het beste team is niet vreemd en zegt weinig over de andere wedstrijden. Van der vaart moest weg omdat ozil kwam, dat zegt dus helemaal niets.

Messi, Wat een geweldige speler. Hij is gewoon een machine die elk record naar de maan schiet.
Ik hoop dat Guardiola nog lang coach van FC Barcelona wil blijven. Met hem hebben we een geweldige tacticus!

@isimic
Ben ik niet mee eens, Ozil speelt niet op de positie waar van der Vaart speelt, Ozil speelt voornamelijk op de flanken. We kennen Mourinho ook al, als hij wilt had hij er alles aan gedaan om van der Vaart te behouden. Mourinho ziet gewoon niet in een zeer voetballend vermogen zitten, liever fysiek en verdedigend sterk ingestelde speler.

@rbn_;
We weten wel genoeg over Mourinho, staat het gelijk of klein verschil voor, dan nog steeds verdedigend, meer dan 2 doelpunten voor dan met risico en iets aanvallender. Verder scoren ze vaak uit de dode momenten met name Lampard, Sneijder, Ronaldo. Ze maken wel weinig velddoelpunten. Het voetbal dat Mourinhgo speelt vind ik niets aan te zien, een standaard voetbal.

27 augustus 2011 om 13:13

Dan ben ik benieuwd wie er volgens jou achter de spits liep, het was dus ronaldo, ozil of di maria die achter de spits stond. En het was toch echt Ozil die daar liep hoor. Daarnaast had real ook nog kaka en was vdv dus 3de keus geworden. Niet vreemd dat ze hem dan laten gaan als er een bod van 11 miljoen komt.

Kaka speelt toch vrijwel nooit, terwijl Ozil vaak op een belangrijk wedstrijd op de bank zit of op de flank speelt. Mourinho laat zijn elftal wel vaak met 6 a 7 verdedigend ingestelde spelers spelen. Bij meer belangrijke wedsstrijd wel vaak 8 a 9 verdedigend ingesteld spelers opstellen. Ze scoren ook vaak op basis van counter en of uitbraakspel. Zelden blijven ze de hele wedstrijd domineren zoals Ajax en FC Barcelona. Dus dat is makkelijk trainbaar. Als je wilt blijven domineren en de spelers beter maken moet je wel een heel goede trainer zijn om dit te kunnen bereiken. Achter de spits bij Real stonden er wel vaak verdedigend ingestelde spelers zoals Alonso maar op een ruime afstand. Ozil trekt wel eens naar binnen maar vaak komt de assist van Ozil vanuit de flank...

27 augustus 2011 om 17:53

Lol je lult stom, ozil stond vorig jaar 30 keer in de basis, en viel 6 keer in waaronder 1 keer tegen barca, de andere wedstrijd stond hij gewoon in de basis. Nu mag jij wedstrijden gaan opnoemen dat ze verdedigend speelde. Durft te wedden dat je er op 4 na ( de wedstrijden tegen barca) niet meer kan opnoemen. Vrijwel altijd speelt mourinho met Ozil achter de spits en dan ronaldo op links en Di maria op rechts. Dat ze zo vaak countervoetbal spelen zit je nu gewoon te verzinnen.

waaruit is de assist van Ozil vaak? Ja vaak uit de flank. Di Maria is geen echte basisspeler hoor! Bij een belangrijk wedstrijd zat Ozil wel eens op de bank en of werd vaak gewisseld. Idd maken ze vaak een doelpunt uit counter of een uitbraakvoetbal. Als ze 2-0 voor staan dan staan ze nog steeds met 6 verdedigend ingestelde spelers te verdedigen, de tegenstanders moeten vaak komen, dan is het uitbraak of countervoetbal. Heel weinig heb ik van Real gezien bij een 1-0 voor toch domineren.... Twee verdedigende ingestelde spelers die op het middenveld staan gaan vrijwel nooit naar voren.....

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Barcelona

4866 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona3122
2.Sevilla2811
5.Alavés241
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Lionel MessiAanvaller3634
Ivan RakiticMiddenvelder351
Jordi AlbaVerdediger332
Luis SuárezAanvaller3325
Sergio BusquetsMiddenvelder311
Gerard PiquéVerdediger302
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

In de wandelgangen

Vrijdag 14 december
Pablo Castro is in beeld bij Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren