'De transfermarkt zou eigenlijk op 1 augustus moeten sluiten'

Zaterdag, 27 augustus 2011 om

DEN HAAG - Na een geweldig seizoen moet ADO Den Haag de draad weer oppakken zonder trainer John van den Brom, die naar Vitesse vetrok en zonder aanvoerder Timothy Derijck. De Belg speelt inmiddels voor PSV. Zonder de eindverantwoordelijke en zijn verlengstuk binnen het veld zullen de doelstellingen bijgesteld moeten worden.

Door QASIM HAKIM

/

Verder zag de club uit de residentie ook Frantisek Kubik en de van Anderlecht gehuurde Russische topscorer Dmitri Bulykin weggaan. Het glas is halfleeg geraakt. Maar het kan in de politieke hoofdstad ook van de positieve kant bekeken worden, omdat het trio Jens Toornstra, Wesley Verhoek en Lex Immers nog altijd het groen-geel verdedigt. Daarnaast heeft Maurice Steijn een jaar kunnen rijpen als rechterhand van Van den Brom en staat hij er nu zelf als hoofdtrainer, met dezelfde ideeën die zijn voorganger had. Zo is het glas weer halfvol.

“Maar het is niet reëel om te zeggen dat we weer Europees voetbal moeten halen”, stelt Christian Kum. De verdediger was afgelopen seizoen een stille kracht in de Haagse defensie, naast zijn maatje Derijck. “Als we kampioen van het rechterrijtje worden, hebben we het goed gedaan”, vindt hij. Nuchter als hij is, flitsen zijn gedachten toch nog even terug naar de finale van de play-offs tegen FC Groningen, in mei van dit jaar. “Dat was ongelooflijk. We hadden thuis met 5-1 gewonnen en dan verwacht je in Groningen geen hete middag meer.” Maar dat werd het wél: letterlijk en figuurlijk. Onder een brandende zon in het noorden van het land stuurde de ploeg van Pieter Huistra Kum & Co van het kastje naar de muur: 5-1. Tijdens de verlenging wisten beide ploegen het net niet te vinden. “Strafschoppen. Tja, dan wordt het een loterij. Maar ik wist dat we jongens in huis hadden die koel konden blijven vanaf elf meter”, zegt Kum. “Zelf ben ik daar niet zo'n held in en gelukkig ben ik ook niet aan de beurt gekomen.”

En dat, terwijl Kum Duitse roots heeft. Het land, dat tijdens eindtoernooien nog nooit een strafschoppenreeks verloor. “Ik ben geboren in Frankfurt, maar toen ik anderhalf jaar oud was zijn we terug naar Nederland gegaan. Ik heb een Duitse vader en een Nederlandse moeder. Ik ben helemaal 'vernederlandst'. Wel heb ik de dubbele nationaliteit. Tijdens WK's en EK's ben ik voor Nederland, maar hoop ik ook dat Duitsland het goed doet. Ik volg de verrichtingen van Die Mannschaft. Daarnaast houd ik Bayern München en Eintracht Frankfurt in de gaten.” Kiezen heeft hij nog nooit hoeven doen. Na een sterk seizoen onder Wiljan Vloet, met promotie naar de Eredivisie in 2008, werd Kum als ADO-speler en enige Jupiler League-klant wel door bondscoach Foppe de Haan opgenomen in de voorselectie van het Jong Oranje, dat zich opmaakte voor de Olympisch Spelen in China.

/

“Ik moest afhaken door een enkelblessure. In het verleden was ik nogal blessuregevoelig. Dat kwam, doordat ik koste wat kost een bal wilde onderscheppen zonder de tegenstander te raken. Daardoor had mijn opponent er vaak genoeg aan om een blok te zetten, waardoor ik geblesseerd raakte”, aldus Kum. Hij werd als tiener gescout door Ajax, Feyenoord, FC Utrecht, NAC en ADO Den Haag. “Ik was in de jeugd van DSO (Zoetermeer) een spits, die aan de lopende band scoorde. Na interesse van veel profclubs koos ik ervoor naar Feyenoord te gaan. Daar werd ik door Patrick van Leeuwen (tegenwoordig hoofd opleidingen van Shakhtar Donetsk) omgeturnd tot verdediger. Ik was echter tweede keus op mijn positie en kwam nauwelijks aan spelen toe. Toen ben ik teruggegaan naar de amateurs.”

Een seizoen later pikte ADO Den Haag hem op en maakte hij in het seizoen 2005/06 zijn debuut in de hoofdmacht, onder het bewind van Frans Adelaar. Kum is inmiddels niet meer weg te denken uit de Haagse basis, als een door de wol geverfde verdediger. “Inmiddels focus ik me op bal én tegenstander. Daardoor raak ik niet meer geblesseerd. Een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje, maar de kansen op een nieuwe kwetsuur zijn door mijn veranderde manier van verdedigen stukken kleiner geworden.” Kum legde met name afgelopen seizoen menig Eredivisie-spits aan de ketting. Wel moest hij wennen aan de aanvallers elders op het Europese continent. “Ze hoefden zich maar te laten vallen en ze kregen een penalty, terwijl ik gewoon een schouderduw gaf.” In de eerste voorronde van de play-offs werd dat de Hagenaren nog niet fataal. FK Taurus uit Litouwen werd twee keer verslagen, met 3-2 en 2-0. Het avontuur strandde echter al snel, op Cyprus. In hoofdstad Nicosia werd met 3-0 verloren van Omonia, onder andere door een cadeautje van de scheidsrechter die opnieuw naar de strafschopstip wees na een schouderduw van Kum. In Den Haag werd nog wel gewonnen, maar de 1-0 was niet voldoende. “Ondanks de vroege uitschakeling was Europees voetbal spelen een geweldig hoogtepunt. Ik begin nu aan mijn zevende seizoen bij ADO en normaal vechten we altijd tegen degradatie of de nacompetitie. Jammer dat we uitgeschakeld zijn, maar we zijn een ervaring rijker. De met 3-0 verloren wedstrijd tegen Omonia Nicosia ontstond door persoonlijke fouten. We waren niet veel slechter. Europees spelen is wel zwaar door het vele reizen. En dan hadden we er op dat moment niet eens competitieduels bij.”

/

Tot en met 31 augustus wacht voetbalminnend Den Haag met spanning af, wat er nog op de transfermarkt gaat gebeuren. “Je kunt nog geen doel stellen”, vindt Kum. “De transfermarkt zou eigenlijk op 1 augustus moeten sluiten. Ik ben ontzettend blij dat Wesley Verhoek niet naar Nottingham Forest is gegaan. Ik speel al vanaf de jeugd samen met Wesley en gun hem zeker een mooie transfer, maar hij is zo belangrijk voor ons. Het is wel jammer dat Bulykin weg is, omdat hij en Wesley een geweldige klik hadden. Wes zette de bal voor en Dmitri knikte 'm erin.” Er wordt nog altijd getrokken aan de nodige Haagse voetballers. Maar één ding is vrijwel zeker. “Ik blijf bij ADO”, zegt Kum.


Poll

Christian Kum is één van de belangrijkste spelers bij ADO Den Haag


Gerelateerd

31 reacties (laatste reactie door jantjuh19)

Helemaal mee eens!

Eigenlijk ook competitie vervalsing..

27 augustus 2011 om 09:34

Dan moet de Knvb gewoon besluiten om de competitie pas in september te laten beginnen. Alleen kan dat hier niet omdat je met die waardeloze play offs zit. Maar volgens mij hoor je buiten Nederland ook verder niemand klagen over de transfer-deadline. Clubs moeten zich er gewoon voor de competitie op instellen dat er nog spelers kunnen vertrekken, en voor iedere positie 2 a 3 gelijkwaardige spelers in de selectie hebben.

27 augustus 2011 om 10:06

Beter schaffen ze die playoffs gewoon weer af.
En kan je gewoon in september beginnen.
Meeste mensen ook weer terug van vakantie.

27 augustus 2011 om 14:20

@ Raymond

Waardeloze playoffs? Die waardeloze playoffs zorgen er wel al jaren voor dat de competitie tot op de laatste dag spannend blijft daar waar voorheen rond speelronde 29 vaak bijna alles al beslist was. Vorig jaar was op 1 wedstrijd na alle andere wedstrijden op de laatste speeldag nog belangrijk. Alleen NAC en Willem II hadden toen niks meer te winnen of verliezen alle andere clubs konden nog kampioen/direct plaatsing El/playoffs/nacompetitie ontlopen behalen.
De playoffs zorgen er juist voor dat het spannend blijft want als Ajax bijv in zijn laatste wedstrijden tegen de nummer 8,9,10,11 zou moeten spelen dan was het in voorgaande jaren zo dat die clubs zoiets hadden van tjah voor ons is he tseizoen al gespeeld. We kunnen geen 6e meer worden dus geen EL en we kunnen ook niet meer in de nacompetitie komen dus tralalala met de vingers in de neus de wedstrijd in.

27 augustus 2011 om 14:33

De nummers 8 t/m 11 horen absoluut niet in Europa. Gewoon de nummers 1 en 2 Champions League en de nummers 3 t/m 5 en bekerwinnaar in de Europa League. Plus de onderste 3 laat degraderen en de bovenste 3 uit Jupiler League promoveren.. Dat is gewoon eerlijker voor iedereen. Na 34 wedstrijden heeft iedereen het wel gehad met de competitie. Die nacompetitie zit niemand op te wachten, behalve dan de Knvb en Eredivisie Live.

27 augustus 2011 om 09:51

idd begin dan pas in september de competitie en laat die dan wat langer doorlopen dan Mei, probleem opgelost.

27 augustus 2011 om 15:21

Langer doorgaan dan mei kan niet. Dit ivm met evt EK of WK. Spelers moeten dan in mei uitgespeeld zijn om zich bij de nationale ploegen te melden. Dan krijg je dus dat probleem weer

27 augustus 2011 om 14:17

Tjah volgens mij is iedereen het daar wel mee eens,

27 augustus 2011 om 21:37

Winterstop en transferperiode in januari is ook competitie vervalsing zeg je. Kun je toch ook van alles in doen en resultaten helemaal veranderen.

Ben ik het ook mee eens. Elke club heeft gebouwd aan hun team en dan moet opeens terwijl de competitie allang begonnen is het spul eventueel weer aangepast worden, soort van competitie vervalsing.

Inderdaad, er moet iets veranderen aan die transferperiode. Die datum naar 1 augustus leggen zou al een hoop oplossen. Het is toch niet normaal dat sommige teams begin augustus starten in de competitie, en ze eind augustus alweer de helft van dat team veranderd hebben? Het zou ook een pak paniekaankopen vermijden. Want nu gebeurt het vaak dat je spits zich blesseert op speeldag 2, dus gaat het team nog snel snel een vervanger kopen. Die dan 1 maand mag meespelen om daarna weer zijn plaats te laten aan die herstelde spits. Het kan toch niet moeilijk zijn om je huiswerk voor 1 augustus af te maken? Je moet toch al aan het eind van het vorige seizoen weten wat je in de komende jaargang nodig hebt aan versterking?

En verder zou ik die transferperiode ook wat strenger maken. Ik zou zeggen: tijdens de zomerperiode mag een club maximaal 5 spelers transfereren (dus spelers hun contract afkopen, vrije spelers tellen hier niet mee), tijdens de winterperiode 3. Anders is het toch niet normaal meer? Tegenwoordig is het toch echt niet meer leuk om naar je favoriete club te kijken? Elk jaar ziet die selectie er helemaal anders uit. Je moet maar eens proberen de selectie van jouw favoriete team van drie jaar geleden op te sommen: wedden dat minstens de helft nu helemaal anders is

Die deadline is goed, maar niet voldoende: Transferdeadline moet gewoon staan op de dag dat het Europese voetbalseizoen regulier van start gaat. Binnenlandse transfers zouden nog mogen tot het moment dat binnenlandse competities van start gaan (in Nederland dus tot de aftrap van de JC- Schaal). Home-grown regel invoeren, selectie limiteren tot maximaal 24 spelers (mits een tekort aanvullen met jeugdspelers), waarvan minstens drie keepers en 1/3 van nationale bodem. Tenslotte de Uefa budget regels invoeren, die de mogelijkheden van transfers voor clubs budgetafhankelijk maakt: in simpel Nederlands: geen omzet, geen budget voor transfers. En dan kijken hoe de Europese voetbalmarkt zich nivelleert.

Zo moeilijk is het niet.

Alle grote competities moeten op de eerste plaats op de zelfde datum beginnen. Dan kan je afspreken dat 1 week daarvoor de transfer deadline vastgelegd wordt.

Daarnaast in de winter een periode van misschien 2 weken.

Een alternatief zou kunnen zijn om de transferdeadline twee weken naar voren te halen naar bv 15 augustus en dat in Nederland dan de competitie 2 weken later begint. Al jaren wordt er gesproken over deze kwestie maar de Knvb doet er gewoon niets aan. En zo moeilijk is het toch niet om dit op te lossen.

27 augustus 2011 om 13:32

Hartstikke leuk, en als dan een buitenlandse club komt en een speler haalt? Dan kan je als NL club niks meer doen. Of je regelt het met de hele Uefa, of je houdt het zo. Maar je kan dit niet in je eentje gaan doen als Knvb zijnde.

Stel dat de Knvb besluit om de competitie later te laten beginnen, bijvoorbeeld 1 september, wanneer moeten de wedstrijden gespeeld worden die in de winter afgelast moeten worden?

En gaan jullie de Uefa dan ook vragen om alle voorronden van de Europese toernooien ook later te laten beginnen?

Een oplossing lijkt in onze ogen zo simpel maar is het niet.

Het allerbeste is om clubs alleen de maand juni tijd te geven voor transfers en ook winterse transfers af te schaffen want ook die zijn een zekere vorm van competitie vervalsing.

Helemaal mee eens dat de transfermarkt een maan eerder moet sluiten. Helemaal niemand zit er op te wachten om tijdens de competitie nog spelers te verliezen. Bovendien vorm van competitievervalsing.

Ben het hier volledig mee eens, alleen mag die datum ook anders gekozen worden. Europees de competities nagenoeg gelijk laten beginnen en de transferperiode afsluiten een dag voor de eerste competie in een land begint. Zou in principe in verband met EK of WK ook niet ieder jaar dezelfde datum hoeven te zijn. Als maar ieder jaar de transferperiode afgesloten is voor ergens een competities begint.

Alle competities op/na 1-9 laten beginnen. En de transferperiode in de winter afschaffen.

Edit; alhoewel, misschien een beetje kort door de bocht...

27 augustus 2011 om 15:28

Je vergeet dat diverse competities in september al op de helft zijn, aangezien die in de winter geen wedstrijden kunnen spelen, dus jouw plan gaat absoluut niet op.

27 augustus 2011 om 18:44

Juist, dat was dan ook het kort door de bocht gedeelte

Iedereen in de voetbalwereld vind dat de transfermarkt eerder moet sluiten maar waarom doet niemand er dan wat aan? Wie regelt dit? Elke europese competitie begint op z'n minst half augustus. Zelfs de wintertransfers vind ik belachelijk en competitievervalsing. 1 week voor het seizoen begint lever je een lijst met spelers in en daarmee moet je het doen het hele seizoen. maar goed dat het niet gebeurt heeft natuurlijk weer met het grote geld verdienen te maken en daar kunnen wij brave arme supporters niks aan veranderen. Helaas.

27 augustus 2011 om 15:29

De transferperiode is wereldwijd geregeld, dus dan moet je bij de Fifa zijn.

Het is een heel lastig probleem als je dit wilt gaan doorzetten. Er beginnen zoveel competities in andere weken. Nederland begint begin Augustus, Italië en Spanje beginnen nu (met een week vertraging), Rusland is al op de helft en idem dito voor Brazilië. Je kunt er moeilijk iets aan doen. Als je het er niet mee eens bent (dat ben ik ook) laat dan de competitie in september van start gaan. Het is lastig om een goed speelschema te vinden met minder dagen + nog eens vervangbare datums. Toch zou je het kunnen overwegen om dan geen winterstop te doen, vaker door de week te spelen, anders zie ik er geen optie in.

Het is zuur, maar je kan weinig anders dan het aanzien.

27 augustus 2011 om 15:24

Als je geen winterstop houd dan worden er weer veel wedstrijden afgelast, en die moeten dan ook weer ingehaald worden. Dan komen er dus toch weer andere factoren bij kijken. En een andere factor is dat diverse clubs buitenlandse trips op het programma hebben staan in de winterstop, en dat is dus weer van commercieel belang. En langer dan mei doorgaan kan ook weer niet ivm evt EK of WK eindronden.

Helemaal mee eens. Dat is echt veel eerlijker. En dan het transfer raam van januari afschaffen... Kies je voor een club, dan speel je ook een heel seizoen voor die club!!!

Is wel erg vanuit de Europese bril bekeken, er zijn genoeg competities die veel eerder en veel later starten.

Dat lost niks op,gaan ze toc h spelers verhuren tot in de wintet de transfermarkt weer open is!!

Lex Immers is een speler die als hij goede spelers om zich heen heeft nog wel eens boven zichzelf kan uitstijgen, maar als die wegvallen is het gewoon een middelmatige speler die die kar niet trekt.

Hoop voor Ado dat ze wel weer meegaan doen voor een plek bij de top 10

De competitie kan niet eigenlijk later het beginnen ivm met EK
Het sluiten van de transfermarkt op 1 augustus lijkt me een prima idee
Nu heb je ook zo'n krom gedoe dat spelers niet worden opgesteld in Europese wedstrijden omdat ze anders een kleinere kans op een transfer krijgen..
Als de transferperiode eerder sluit heb je dat gedoe ook niet

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

ADO Den Haag

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.VVV-Venlo20-5
11.ADO Den Haag19-11
12.FC Emmen17-15
13.Willem II16-10
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Tyronne EbuehiVerdediger10
Tom BeugelsdijkVerdediger10
Aaron MeijersVerdediger10
Bas KuipersVerdediger10
Donny GorterMiddenvelder10
Danny BakkerMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina ADO Den Haag.

In de wandelgangen

Dinsdag 18 december
Adrien Rabiot heeft een akkoord bereikt met Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren