Nieuwe liefde

Wachtend op die grijze gezinswagen zit ik op een bank in het stadscentrum van Geel. Zes uur had hij gezegd. Het is inmiddels half zeven, maar dat ben ik gewend van hem. Hij is altijd te laat. Ik neem de stralende zon in me op en voel dat de lange dag op het werk zijn tol heeft geëist. Als ik nu maar niet indommel, maar net als ik mijn ogen even sluit en denk aan de wedstrijd van zodra, toetert de grijze gezinswagen van Gianni de Keyser me wakker uit mijn diepe gedachten. Ik sta half verbouwereerd op en stap in, klaar voor de rit naar een immens belangrijke partij voetbal.

Na een amusante autorit van twee uur en de typische Belgische files vervloekt te hebben doemt het stadion op aan de horizon. Je zou het allesbehalve een ideale ligging kunnen noemen voor een gezellig stadion als de Cristal Arena, als ik uit het raam kijk zie ik uitgestrekte vlaktes vol dorre planten die in een soort van woestijnachtig zand staan. Dit trieste beeld staat in schril contrast met het stadion zelf, de Arena is mooier dan ik me voor had gesteld nadat ik het op televisie had gezien. En de vermoeidheid maakt inmiddels plaats voor opwinding en de drang naar voetbal.

Als we zwijgzaam uitstappen en de parking afwandelen om aan onze toegangspoort te komen word het duidelijk dat de sfeer er meer dan goed inzit. We kijken elkaar grijnzend aan en lachend zegt Gianni: “Italianen, he.” Verscheidene Italiaanse en Belgische vlaggen rijzen boven de zingende massa op, een massa die eensgezind naar het stadion marcheert. De sfeer die enkel een wedstrijd als de deze kan voortbrengen vervult mij met spanning en verwachting.

Eenmaal in het stadion kijken we naar de opwarming van goudhaantjes als Kevin De Bruyne en Jelle Vossen, het genieten begint daar al. Wat die jongens met een bal kunnen is toch ongelooflijk, De Bruyne heeft dat speciale in de voeten. Datgene wat een goede voetballer onderscheid van een topvoetballer. En Vossen werkt harder tijdens de opwarming dan de meesten onder de wedstrijd zelf. Die jongen zijn drijfveer is fenomenaal.

De tweeëntwintig strijders betreden het veld onder luid gejuich van vierentwintigduizend fans. Ze posteren zich langzaam maar zeker op hun posities. Frank Vercauteren roept nog wat instructies na en neemt plaats op de bank. De jongens trekken een laatste keer hun kousen op en de wedstrijd word op gang gefloten.

De fans tieren het nu uit en al snel zijn we aan het meezingen. ‘Forza Racing’ galmt door het stadion en de elf van Racing gaan er meteen de volle honderd procent voor. De Bruyne grossiert heel de beginfase in lange correcte ballen en sierlijke dribbels en vanaf toen was ik overtuigd van die jongen zijn kunnen. En ook Vossen weet mij te bekoren met zijn goede balaannames en betrokkenheid in het spel. Ondanks goed op en neergaand voetbal levert de wedstrijd weinig tot geen grote kansen op, een typische moderne topwedstrijd zou je het kunnen noemen. Enkel het goudhaantje van de tegenstanders, genaamd Romelu Lukaku, levert af en toe wat gevaar op. Smalend haalt mijn metgezel aan dat deze wedstrijd iets extra's nodig heeft, een ingeving van één der Genks goudhaantjes. Die ingeving kwam er, zo rond de twintigste minuut draaide Jelle Vossen knap weg van zijn directe tegenstander en krulde de bal vrij centraal in doel. Doelman Silvio Proto stond foutief opgesteld en het stadion barstte uit zijn voegen, geduw en getrek langs alle kanten was het gevolg. Iedereen werd gek van vreugde en na die enorme explosie van jolijt werd het muisstil bij de fans van Anderlecht. Die nochtans doorgaans dapper weerstand boden tegen de 'tifosi' van Racing. De liederen volgden elkaar op en de fans waren vastberaden om elk bekend Racing lied de revue te laten passeren.

Na een eerste heftige en onbestrafte charge op Thomas Buffel werd ook Vossen door Silvio Proto getorpedeerd. Ditmaal kreeg Proto wel een penalty tegen zich gefloten, spreekwoorden richting de keeper hielden de gehele resterende wedstrijd aan na die schandelijke overtredingen op topschutter Vossen en dribbelaar Buffel. Daniel Tözsér legde beheerst aan maar wat niemand verwachte gebeurde, de bal ging ver over. De Anderlecht fans geloofden er nu terug in, ze zongen zich vol vertrouwen in een goede afloop terug in het muzikale debat met de Genk aanhang.

De wedstrijd werd heftiger en het stadion hield zijn adem in toen Thibaut Courtois redding bracht op een goede kopbal van Dalibor Veselinovic. Wederom een grote pluim op de nu al rijkgevulde hoed van de jonge maar uitstekende Courtois. De laatste vier minuten extra tijd gingen in en passeerden tergend langzaam, de spanning was om te snijden en Courtois moest enkele malen tonen dat het luchtruim van hem was en niet van Lukaku of Veselinovic. De Anderlecht fans en spelers hadden zich er al bij neergelegd dat ze deze sleutelwedstrijd niet gingen winnen, en de wedstrijd sleepte zichzelf naar het einde toe.

Na een wedstrijd die bol stond van de spanning ging het eindsignaal onherroepelijk af. Ze hadden het gehaald. Het voorschot op de titel was binnen, het grote Anderlecht werd tot op 6 punten geslagen en het feest kon nu echt beginnen. Tot laat in de nacht ging het feest in de talloze cafés onder het stadion verder. De sfeer in en rond het stadion, de manier waarop de fans hun fusieclub naar succes brachten en de spelers die er vol voor gingen maakte dat ik na jaren eindelijk mijn club in België gevonden had. Wat een fans, wat een bescheiden maar mooi stadion, wat een spelersgroep boordevol eigen opgeleid talent. Het werd me snel duidelijk, Genk is een club van het volk. Een ware familieclub.

Wanneer we op de half verlaten autosnelweg terug richting provincie Antwerpen rijden word er druk nagekaart over de wedstrijd. Toen Gianni me lachend de vraag stelde wat ik van zijn Genk vond antwoordde ik: ''Jouw club is nu ook mijn club''. Dat vond ik ervan.

Een nieuwe liefde werd geboren.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 5 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door Garrincha)

Heerlijk taaltje dat Vlaams leuk stukje , maar uh .. ik volg duidelijk de Belgische competitie niet en dat werpt wel de volgende vraag op.
Wat hebben Italianen en Italiaanse vlaggen met een match tussen Genk en Anderlecht te maken?

18 augustus 2011 om 08:45

Genk ligt dicht bij Beringen. Beringen mijn is vroeger ( in de tijd van de geopende mijnen ) overspoeld geweest door Italianen die allen in de mijn werken kwamen. Ook omdat Belgen zichzelf te goed vonden om in de stoffige en gevaarlijke mijnen te gaan werken. Italianen hadden daar veel minder problemen mee en vestigde zich langzaam in deze streek van de provincie Limburg. En die Italianen zijn daar sindsdien bijna allemaal gebleven, hebben kinderen gekregen en gezinnen opgestart. Vandaar dat er in Genk en omstreken sprake is van een Italiaanse gemeenschap.

18 augustus 2011 om 09:48

Ok duidelijk , dank je.

18 augustus 2011 om 23:37

Graag gedaan

Ik denk laat ik nog maar snel even reageren voordat deze CE zonder ook maar één beoordeling van de frontpage verdwijnt! Dat verdiend deze CE niet namelijk.

Ik vind het een mooie CE over een mooi team, weer eens wat anders. Je kunt de sfeer goed beschrijven en je schrijfstijl is prettig om te lezen. Leuk dat je op die manier fan van ze bent geworden, dat zegt toch iets.

Nogmaals jammer dat er zo weinig op word gereageerd maar laten we het positief bekijken. Als ik de enige ben die stemt heb je een gemiddelde van 5, dat kunnen er niet veel zeggen

18 augustus 2011 om 21:35

Haha zeer vriendelijk bedankt :D tja slaat het niet aan slaat het niet aan he. Het onderwerp zal de meesten hier niet interesseren, wat ik ergens ook wel begrijp hoor. Als het niet over Barcelona of dergelijke clubs gaat is het al een stuk minder interessant voor de meesten ( denk ik dan ).

Inderdaad, dan bekijken we het zo maar zeker. Met de rating is alvast niets mis nu

Hopen dat mijn volgende meer waardering krijgt. Daar heb ik namelijk zeer veel werk en energie in gestopt.

Maar alvast bedankt voor de commentaar en de sterren! Word zeer gewaardeerd.

19 augustus 2011 om 00:15

Ik ben het helemaal met je eens , deze Ce verdient meer commentaar.
Leuk geschreven en ik geniet van dat heerlijke Vlaams.
Laat je vooral niet weerhouden door die gasten die alleen willen reageren op Manu of Barcelona er zijn naast die clubs zoveel verhalen die de moeite waard zijn.

19 augustus 2011 om 11:56

Dat zal ik zeker niet doen. Ik zal blijven schrijven over minder bekende of gerenommeerde onderwerpen. Mijn volgende CE gaat over een ietwat vergeten held. Ik hoop wel dat die aanslaat.

Zeer vriendelijk bedankt voor de steun en commentaar

Ik snap het niet hoor . Ene Expert4life schrijft elke dag een nieuwe Clubexpert en krijgt minimaal 40 reacties maar zijn verhalen zijn niet altijd goed maar krijgt vaak zomaar de volle sterren en niemand kijkt naar dit en er is maar 1(!) beoordeling op je stuk

5 sterren.

19 augustus 2011 om 10:12

Bedankt voor de goede commentaar en de beoordeling Aslantepe

Toch blij dat er nog enkele mensen beoordelen ^^, zeer vriendelijk bedankt.

Erg mooi stuk! Ook al is het niet heel erg informatief, de sfeerbeschrijving van de Cristal Arena vind ik erg mooi gebracht!

19 augustus 2011 om 10:13

Dankjewel afcamark!

Ik vind het een mooi beschreven stuk, erg nostalgisch. Ik vond alleen de eerste alinea wat saai eerlijk gezegd. Het is de belangrijkste alinea van het hele verhaal, daar moet je de lezer raken en prikkelen. Het was zoals gezegd, nostalgisch, maar je had het iets gedetailleerder en spannender kunnen maken, misschien iets te braaf beschreven.

Ik ben ontzettend blij dat ik daarna verder ben gaan lezen want toen voelde ik wel de sfeer en de emotie. Ik ben zelf ook naar Genk wezen kijken, tegen AA Gent. Ik voelde precies waar je het over had, een heel vertrouwd gevoel zegmaar. Ik hoop dat je iets kan doen met mijn positieve kritiek. Je hebt talent, dat is overduidelijk.

Ik geef je nu 4 sterren om jou te prikkelen en te zorgen dat je zometeen extra gemotiveerd bent om mij in een volgende CE volledig te overtuigen, waar ik dan vervolgens de volledige 5 sterren aan toe zal kennen!

Succes.

19 augustus 2011 om 11:40

Bedankt voor de positieve kritiek. Ik zal hem zeker gebruiken om mijn volgende CE beter te schrijven, met name de openings alinea ^^

Genk heeft inderdaad het mooiste stadion van België en ook qua sfeer en beleving is het top 3, dus je ha het slechter kunnen treffen wat betreft nieuwe liefde. Naar verluidt gaat er binnenkort in Lommel ook een nieuw stadion verrijzen dat de Cristal Arena kan doen verbleken. We zullen zien, in Lommel hebben ze wel vaker grootse plannen. Het is wel een stuk dichter bij de deur.

Mooi stukje, en hoewel ik geen Genkie ben, kreeg ik toch zin om er nog eens naar toe te gaan.

PS: Wat is er,buiten de plaatsnamen, zo Vlaamsch aan deze tekst? De zinsbouw?

20 augustus 2011 om 22:51

In Lommel fantaseren ze wel meer. Waar zouden ze het geld - laat staan de bezoekers - halen om een nieuw stadion verantwoorden?

20 augustus 2011 om 23:22

Dat weet ik niet, er zijn wel woorden die Nederlanders niet gebruiken die ik in mijn tekst stop denk ik. Maar bij ons vallen die zo niet op uiteraard.

Bedankt voor de sterren

Uitstekend artikel, al ben ik natuurlijk bevooroordeeld omdat het over mijn favoriete club gaat ;-) Goed om te zien dat er een clubexpert van de mooiste Belgische club is opgestaan!

20 augustus 2011 om 23:20

Bedankt voor de sterren en het compliment.

Mooie CE. Het stadion van Genk is ongetwijfeld een van de mooisten van België. Ook de Genkse aanhang mag ik meer als die van Anderlecht, Club of Standard. Genk verdiende de titel zeer zeker, nu hoop ik dat het ze zonder Vercauteren ook lukt.

20 augustus 2011 om 23:51

Idd, de sfeer die daar hangt is echt geweldig. Een echte club van het volk. Ik hoop het ook, maar Vercauteren vervangen gaat moeilijk worden. Die man kon geweldig goed spelers motiveren. En dat heeft onze jonge kern wel nodig om te presteren. Hopen dat we de CL alsnog ingaan!

Thanx vr het compliment btw

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Racing Genk

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. ItoAanvaller3811
P. OnuachuAanvaller3833
B. LimbombeAanvaller40
G. ArteagaVerdediger251
C. CuestaVerdediger340
J. LucumíVerdediger380
Voor de complete selectie: Clubpagina Racing Genk.

In de wandelgangen

Vrijdag 18 juni
Feyenoord zoekt naar nieuwe verdedigers en kijkt vanwege de gebrekkige financiële mogelijkheden naar potentiële huurdeals. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren