Topscorer aller tijden van Tsjechië bergt schoenen na achttien jaar op

Woensdag, 17 augustus 2011 om

Jan Koller is officieel gestopt met het bedrijven van profvoetbal. Op 38-jarige leeftijd vindt de boomlange Tsjech het welletjes geweest, zo melden diverse media in zijn thuisland woensdag. Koller had nog een contract tot het einde van dit seizoen bij het Franse Cannes, maar heeft besloten dat niet meer uit te dienen. Zijn carrière duurde liefst achttien jaar en kende veel bijzondere momenten.

/

Koller speelde drie jaar in de marge bij Tsjechische clubs; eerst bij Milevsko en daarna bij Sparta Praag. In 1996 verkaste hij naar België, waar hij furore maakte bij Lokeren en met name bij Anderlecht. Daarna vervolgde hij zijn loopbaan in Duitsland, bij Borussia Dortmund. Met die club won hij in 2002 de Bundesliga; datzelfde jaar werd de UEFA Cup-finale verloren van Feyenoord. Koller scoorde weliswaar in de eindstrijd, maar de Rotterdammers wonnen met 3-2.

Halverwege de jaren nul besloot Koller om al af te gaan bouwen bij AS Monaco. Daarna volgden nog verblijven bij 1. FC Nürnberg, Krylia Sovetov en Cannes, in de Franse eerste divisie. Vorig seizoen liet de kopsterke Tsjech nog zien dat hij het scoren niet verleerd was. Hij maakte zestien goals in 29 duels voor Cannes. Onlangs scheurde hij echter een spier in zijn dijbeen. Koller, met 55 doelpunten topscorer aller tijden in de Tsjechische nationale ploeg, wil niet meer terugkomen na zijn revalidatie en heeft aangegeven te stoppen met de sport.


Poll

Jan Koller was één van de beste spitsen van zijn generatie


Gerelateerd

Meer sportnieuws

63 reacties (laatste reactie door gianni_3986)

Respect voor deze man... De boomlange spits van Tsjechië, zal hem nooit vergeten Deze jongen heeft wat clubs gehad zeg, best een mooie lijstje!

38 jaar, gewoon een mooie leeftijd om te stoppen!

17 augustus 2011 om 14:53

Zijn clubcarriere valt me nog mee. Vooral het Tsjechische Elftal was altijd leuk.

Nedved, Baros, Koller, Galasek, Poborsky, Cech, Rosicky, Ujfalusi, Jankulovski, Grygera, Rozehnal, Sionko en Heinz.

Dat zijn namen die ik niet weer snel verwacht in een lichting voor Tsjechië.

Vooral die wedstrijd op het EK van 2004, dat was hun kans voor een EK titel, tegen Nederland kan ik me nog herrineren en dat zegt veel, want ik was toen 10 ofzo. Dat was toen met
''de Robben-wissel''.

Goede aanvaller vooral bij Tsjechie vergeet nooit het ek 2004 dat hij samen met Milan Baros en Nedved de smaakmakers was.

Hulde voor deze man!

17 augustus 2011 om 13:49

Wat was dat een top team, zonde dat het nu zoon stuk minder is met de nationale ploeg van Tsjechie. Vergeet die wedstrijd team NL ook nooit meer

17 augustus 2011 om 14:16

Dat waren best wel wedstrijden waar Nederland toch een brok in hun keel kreeg, wat zat Tsjechie in de weg zeg, en vooral Jan Koller.

Zoals sommige al aangaven: Stam vs Koller waren echt geweldige duels.

Waren altijd mooie duels tussen Nederland en Tsjechië en in het bijzonder Stam vs Koller.

17 augustus 2011 om 13:43

Ja was dat niet Koller die Stam toen een elleboog gaf waardoor zijn wenkbrauw helemaal ging bloeden en hij daarna met hechtingen terug het veld in kwam?

Wat een reus en wat was hij een geweldig duo met Rosicky zeg. Die twee waren echt een dodelijke combinatie. Zonder elkaar toch een stuk minder gespresteerd.

17 augustus 2011 om 13:45

Aha, ja met dr Bibber. Weet niet zeker of dat door een arm van Koller kwam.

Weet ook nog wel dat de man PSV meerdere malen ontzettend heeft dwarsgezeten in de wedstrijden met Anderlecht en Dortmund.

17 augustus 2011 om 15:11

Kan me ook nog een interland herinneren waarbij Edgar Davids een kopduel won van Koller, weliswaar door zich omhoog te trekken aan de schouders van deze reus, maar zag er toch wel grappig uit. Een kleine Davids van 1.69 tegen Koller met 2.02. Tsjechië had toen een goede lichting voetballers, met o.a Nedved en Barros.

Heel verstandig er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Leuke carriere gehad vooral bij dortmund een grote held. Ook hoe hij even een penalty stopte maar nooit echt een topper geweest.

17 augustus 2011 om 13:53

Die penalty was inderdaad geweldig, die plukte hij zomaar uit de hoek, echt fantastisch.

Koller is natuurlijk nooit de beste spits van de wereld geweest ofzo, maar ik vind hem wel een topspeler eerlijk gezegd. Ik was destijds voor Tsjechie en dan met name Koller banger dan voor andere landen. Die gozer was nauwelijks te stoppen. Jammer dat hij door een blessure moet stoppen, maar op 38 jarige leeftijd is het ook weer niet heel dramatisch. Zou hij trainer gaan worden?

17 augustus 2011 om 14:24

zie jij hem als trainer dan ? misschien in tjechie zelf maar niet bij een europese ploeg of een 2e bundesliga van dat niveau maar meer niet. Misschien met zijn staat van dienst een jeugdploeg trainen maar een echte trainer lijkt het mij niet

17 augustus 2011 om 14:17

Haha die wedstrijd zal ik nooit vergeten, moest koller ineens gaan keepen, stond die daar als een held, penalty gestopt en een paar onmogelijke ballen er uit halen!

Succes verder Koller met wat je gaat doen, nooit een topspits geweest, maar ohh zo lastig om tegen te spelen

Was het duo samen met Radzinski in de spits en met Stoica achter hem. De schrik van België. Ik heb genoten van deze boomlange spits en vond het ook altijd leuk om hem bezig te zien bij het nationale elftal van Tsjechië met Nedved op de flank. En niet te vergeten smicer...

Heeft een schitterende carrière gehad.

Edit: natuurlijk ook het duel met Lahm blijft iedereen bij. Ik was het even vergeten. Maar het was prachtig hoe die kleine lahm voorbij Koller probeert te komen en het lukt langs geen kanten :')

17 augustus 2011 om 13:52

Inderdaad! Wat een tijden, zelfs in Europa hadden ze schrik van dat trio. Heeft inderdaad een schitterende carriere achter de rug, geweldenaar en wat een fysieke presencé.

17 augustus 2011 om 13:59

Waren inderdaad mooie tijden, voor Anderlecht... Na hun viel het ook nog mee met Molnar en Wilhelmson op de flanken maar daarna zijn ze in een diep gat gevallen. Met veel heel veel onnodige/slechte aankopen.

Koller blijft in mijn ogen ook altijd de ideale spits als je een 4-4-2 speelt met een bewegelijke spits ernaast of een 4-3-3 met twee echte buitenspelers en met hem dan in de punt. Hij was een pinch hitter die je de hele match kon laten staan. En niet als een beuk die er pas op het laatste moment moest ingooien..

Prachtige goal maakte hij in de Uefa cup finale. Gelukkig was het alleen niet de winnende
Lijkt me als verdediger toch ook niet echt een pretje om tegen te spelen, is alleen vanwege zijn lengte al een enorm gevaar.

Echt een goeie speler nog bewondert in de ek 2008 tegen turkije was die ook heel goed! Maar Turkije had de revenche gewonnen :D

In zijn hoogtij dagen echt een gevaarlijke beest voor de goal... Hij heeft nederland de nodige 'kopzorgen' bezorgd.

goeie speler, herken hem nog wel van toen ze tegen het nederlandselftal moesten, met nedved etc.
was nog best wel een aardig team.

Als ik het goed begrijp stopt Jan Koller met voetballen? ZEG DAT DAN Gewoon. Altijd die irritante titels hier. Misschien is hij wel vader van vier kinderen. Wat interesseert mij dat, iedereen weet wie Jan Koller is.

Overigens verder veel respect voor deze man. Heeft altijd en overal veel doelpunten gemaakt en ik kan me de mooie wedstrijden tegen Oranje herinneren waarin hij vlijmscherpe duels uitvocht met Jaap Stam. Ze zullen Jan Koller voorlopig niet vergeten!

Ben het op zich wel met je eens Dejan, maar juist in dit geval vond ik het wel een leuke quizvraag. Wie is die topscorer? Koller, Nedved, Baros? Ik dacht eigenlijk dat Koller al een tijdje gestopt was.

Heeft een goede carriere gehad.

Vond hem altijd een goede voetballer die verdedigers vaak veel kopzorgen bezorgde, met zijn lengte en fysiek gezien was hij niet makkelijk in bedwang te houden.
Had ook een neus voor de goal en overal waar hij kwam maakte hij goals.

De schrik van vele verdedigingen met zijn enorme postuur, de duels tegen NL waren dan ook om van te genieten.

17 augustus 2011 om 14:09

Nederland - Tsjechië waren inderdaad prachtige wedstrijden. Tsjechië had een aardig sterk team met Koller Nedved Rosicky en Galasek.

De wissel van Robben tegen Tsjechië vergeet ook nooit meer.

17 augustus 2011 om 14:28

Persoonlijk vond ik dit voor Nederland 1 van de zwaardere tegenstanders, vooral die Nedved met zijn dubbele knieschijven was niet tegen te houden.

Het grappige was dat ze ze elke keer in de poule kregen.

Boom van een vent. Door zijn lengte en in mindere maten voetbal kwaliteiten zullen mensen hem niet snel vergeten.

Respect voor lange Jan!

Met alle respect, Scholes speelde Cl-finales, gaf magistrale passjes en was een van de beste van zijn generatie. Niet offensief bedoeld tegen Koller, maar waarom krijgen ze dezelfde spot op de hoofdpagina.

Scholes verdiende het om op de hoofdcover te staan en niet èèn daaronder, hij heeft zeker weten meer bereikt als Koller. Raar gedaan, maar oke.

Koller was die te lange spits herinner ik me nog, meende dat hij kopsyerk was. Jammer dat hij gaat stoppen, maar aan alles komt een eind...

17 augustus 2011 om 15:40

Waarom begin je nu weer te zeuren over iets irrelevant?
Goeie speler kopbalsterk veel duelkracht had ie mooi koppel met Baros en Nedved bij Tsjechië op EK 2008.

Respect voor hem, altijd wel een goede spits geweest vooral tegen Nederland.

Aan alles komt een eind, ook een de carriere van deze boomlange spits.
Al jaren weinig gehoord van hem, omdat hij zijn carriere aan 't afbouwen was bij laaggeklasseerde clubs. Maar daarvoor een geweldige spits bij Dortmund en natuurlijk Tsjechie.

Is voor mij altijd wel een voorbeeld geweest. Zelf ben ik ook erg lang, fysiek sterk én spits. Bezorg vele verdedigers ook de nodige kopzorgen haha

Koller... Beetje overdreven allemaal. Verbeterde versie van Jan Vennegoor. Heeft het maximale uit zijn carriere gehaald en had in die tijd mazzel dat in de Tsjechische ploeg al genoeg balkunstenaars zaten en ze ook behoefte hadden aan lengte en kracht. Altijd gevaarlijk in de 16, maar absoluut geen wereldspeler, zoals sommigen van jullie veronderstellen. Kijk alleen maar even naar de clubs waar Koller voor speelde.

Dit zijn nou voetballers die je nooit zult vergeten, Jan Koller. Boomlang en ijzersterk, altijd gevaarlijk. Respect voor deze man, want voetballend was hij zeer beperkt maar heeft toch een mooie carriere gehad. Het ga je goed Jan!

Ik zal hem altijd herrineren als de tweelingbroer van Jaap Stam

Koller was een redelijke voetballer voor iemand van zijn postuur. Hij was in de lucht natuurlijk heel goed. Het Nederlands elftal had veel last van hem als ze tegen de Tsjechen speelden. Voor de rest was hij technisch gemiddeld. Voor iemand met zijn kwaliteiten heeft hij het maximale uit zijn loopbaan gehaald.

Respect voor deze man. Heeft altijd alles gegeven. Knap dat iemand van zijn lengte toch nog zo'n goeie voetballer kan zijn. En natuurlijk was hij in zijn goeie jaren ook gewoon een topspits. Veel succes in je verdere leven!

Kom nog maar lekker een jaartje naar Ajax toe. Ik zie in hem wel hét breekijzer voor als de wedstrijd op slot zit. Zeker met al die beweeglijke talentvolle voetballertjes als Eriksen, Sulejmani en Boerrigter eromheen.

Hij heeft een leuke carrière gehad. Heeft de echte top nooit gehaald maar heeft voor zijn mogelijkheden er het maximale uit gehaald, is altijd een imposante verschijning geweest.

17 augustus 2011 om 14:41

Hmmm.... een 38-jarige spits met een scheur in zijn dijbeenspier, die niet meer wil revalideren... echt een toppertje voor Ajax! Die gozer is gewoon op, het lijkt me een mooi moment om te stoppen.

Als Ajax een type-jan Koller zoekt dan kunnen ze d´r beter eentje zoeken die iets minder oud is, en niet geblesseerd. Vennegoor ofzo. Het is jammer dat Peter Crouch een Brit is, zo´n soort jongen zou ook mooi zijn, maar helaas onhaalbaar.

Koller-rosicky en Koller-radzinski zo'n dodelijke duo's zien we niet snel meer terug. Hij heeft echt het maximum bereikt uit z'n carrière. Ik was ietsje te jong om hem te zien spelen bij Lokeren en Anderlecht maar heb hem gezien bij Dortmund en Tsjechië en hij was gewoon een zeer goede en nuttige speler.

we zullen je missen jantje, of beter grote jan!! telkens als ik hem hoor of zie krijg ik heimwee naar het anderlecht dat furore maakte in europa, winnen van manchester united ed met deze jan

Ijzersterke spits, maar vooral een man met een hart van goud. Altijd correct, altijd beleefd, gaf altijd alles op training en in wedstrijde, nooit kwaad woord over andere speler gehoord. Proficiat met je carrière.

respect voor deze man. beetje type voetballer zoals Inzagi was technisch soms niet om aan te zien maar dodelijk in de 16. zat altijd met samengeknepen billen op de bank als het Ned. elftal tegen Tjechie moest voetballen.

Wat een held is deze man, samen met Hakan Sukur de beste kopper(als spits) die ik ooit heb gezien.
Hij heeft nooit echt indruk gemaakt bij voetbalclubs(op Dortmund en Anderlecht na) maar bij Tsjechië, wat speelde hij daar altijd geweldig.
Waren geweldige tijden met de sterkste Tsjechië generatie van de laatste 20 jaar met oa Nedved, Rosicky(in topvorm)baros,galasek,ujfalusi,grygera etc
Hij heeft ook een geweldige mentaliteit, altijd hand geven aan de tegenstander als hij een overtreding maakte, nooit zeuren etc.
Respect voor deze man.

Geweldige speler , een held die stopt. Respect

hem ondersteund door rosicky nedved en poborsky is tot op heden nog altijd een van de strafste aanvallen ooit

Wat een geweldenaar is dit en ik heb veel van hem genoten. Ik vind het erg jammer dat er staat ''topscorer aller tijden van Tsjechië'' i.p.v. gewoon zijn naam Jan Koller, alsof hij bijvoorbeeld geen noemenswaardige voetballer was. Een Tsjechische grootheid, geen twijfel over mogelijk

Prima spits. Altijd leuk om hem te zien. Heeft ooit een keer noodgedwongen moeten keepen in zijn Dortmund tijd. Dook hij een vrije trap uit de hoek. Dat staat me nog altijd bij. Ik vind het knap dat zo'n reus toch nog zo goed kon voetballen. Nu kan hij zijn grote hobby weer gaan oppakken, auto's repareren/opknappen!

hahah jan koller...mooie leeftijd om te stoppen. hij is niet mijn favoriete speler, heb meer met elegante/flaire/technishe spelers. maar hij heeft het nederland wel zuur gemaakt in de topjaren van tsjechie. ik weet nog dat er een periode heel vaak tegen de tsjechen werd gespeeld. baros,nedved,rosicky,baros,poborsky en kan nog wel zo doorgaan, ze hadden echt een goed elftal

Heb altijd een zwak gehad voor Koller, hele goede spits die eignelijk op club niveau veel hoger had kunnen spelen.

Koller heeft qua speelstijl veel weg van Sibon, maar dan wel beter natuurlijk.
Je verwacht het niet van die grote kerel, maar hij had een erg goede techniek en veel overzicht voor de vrije man en de combinatie. Voeg dat bij zijn lange benen met schoenmaat 50 en het was een verrekt moeilijk te bespelen spits.

Echt respect voor deze man. Mooie carriere gehad, bij vooral het nationale elftal.

Gewoon in 2000 aangeven te gaan afbouwen en in 2011 pas stoppen,

Geen spits met een verfijnde techniek, maar was door zijn kracht en lengte altijd gevaarlijk bij hoge ballen. Had een goede moyenne bij Dortmund en dwong door zijn sympathie respect af bij de fans. Respect voor Jan Koller!

Off: Grappig feitje is dat hij door zijn lengte eerst werd ingezet als keeper en bij Sparta Praag pas als spits speelde.

wat een geweldige prof was dat zeg! Er werd altijd gezegd dat hij alleen maar fysiek had en kon koppen, maar hij heeft wel ontzettend veel en belangrijke doelpunten gemaakt. Ik kan me de wedstrijd van Nederland tegen Tsjechië nog zo herinneren waarin hij ook 1 of 2 keer scoorde. Uit het niets, maar hij maakte hem wel weer. Typisch Koller. Ik wist niet eens meer dat hij nog voetbalde, maar was ook wel allang over zijn top natuurlijk.

Deze man heeft me vaak in spanning laten zitten jemig wat een gevaarlijke spits was het. Vooral boomlang en erg sterk altijd gevaar niet alleen van hem maar ook van de medespelers die eromheen kwamen als hij de bal doorkopte. geweldige speler

Prima spits! Heeft ook het postuur ervoor! Heel erg lang, en was daardoor ook wel even schrikken voor elke verdediger!

Wel grappig. Zeggen in 2000 al dat je gaat stoppen en dat pas in 2011 dus 11 jaar later pas echt doen! Echt respect voor deze man

Redelijk mooie loopbaan gehad! Vond het altijd wel een leuke speler om na te kijken. Ik denk dat ook menig verdediger slecht sliep als hij wist dat hij de volgende dag Jan Koller als directe tegenstander had. Het nationale elftal van Tsjechië was in 2000 en 2004 van grote klasse, mede dankzij Jan Koller. Nu is hij 38, een heel mooie leeftijd om te stoppen, de manier waarop is alleen minder leuk.

respect voor Jan! heeft heel veel uit zn carriere gehaald met al zn beperkingen

vond dat altijd leuke wedstrijden tussen Nederland en Tsjechie

Jantje Koller was men favoriete speler bij Anderlecht! Mooie leeftijd om te stoppen trouwens.
Was technisch niet de beste speler maar was samen met radzinski onhoudbaar in de belgische competitie. Respect!

Ik zal nooit meer de match vergeten op het EK 2000 van Nederland tegen Tsjechie in de groepsfase. Nederland won weliswaar dankzij een (makkelijk gegeven) penalty maar ik was diep onder de indruk van Tsjechie met Koller als ultieme beul in de spits. Stam had de grootste moeite met hem en dat onze geliefde kale reus meerdere malen door de andere kale reus werd afgetroefd staat in mn geheugen gegrifd.

Koller, wat een held was hij! Die goal tegen Feyenoord zal ik me ook altijd herinneren, wát een beauty.

Die 8e mei was de dag dat ik, naast Feyenoord, een 2e liefde vond: Bvb. En Koller was daarin doorslaggevend, net als Rosicky, Amoroso, Kohler, Lehmann en Dede. Kleine jongens worden groot, en Jan Koller wordt oud

Ben altijd al fan geweest van Tsjechie, maar Jan Koller was toch altijd een van m'n favoriete spelers!
Goede inzet, kopsterk, goede kaats, gewoon veel wat een spits moet hebben, alleen had hij niet veel techniek. Maar toch wel een mooie carriere met wat middenmootclubjes waar hij trots op mag zijn!!
Blijf het nog steeds jammer vinden dat Tsjechie toen werd uitgeschakeld door Griekenland op EK 2004, wat waren ze dichtbij....

was een goede voetballer spijtig dat hij stop
t

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Tsjechië

FIFA ranking: 45
8 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. BořilVerdediger
J. BrabecVerdediger
O. CelustkaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Tsjechië.

In de wandelgangen

Zaterdag 18 januari
Ondanks een akkoord over een transfersom van minstens twintig miljoen euro staat de overgang van Dani Olmo naar AC Milan nog niet vast. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren