Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

C'est tout Gerland qui chante encore

Laatste update:

1913, het laatste jaar waarin nog nooit wereldwijd een oorlog had plaatsgevonden. Het jaar waarin de leider in de Tour de France voor het eerst de gele trui ging dragen, waarin PSV werd opgericht en waarin de muur bij vrije trappen voor het eerst negen meter afstand moest houden. Toen al, terwijl het clubvoetbal nog in de kinderschoenen stond, begon men met de bouw van het Stade de Gerland. Pas 37 jaar later, in 1950, ontstond uit een afsplitsing van Lyon Olympique Universitaire de latere zevenvoudig kampioen van Frankrijk, Olympique Lyonnais.

Het Stade de Gerland groeide uit tot een voetbal- en rugbybolwerk. Het vormde het toneel voor tot nu toe vijftig Derby's du Rhône, de legendarische wedstrijden tussen AS Saint-Étienne en Olympique Lyon. Het Stade de Gerland ontving toeschouwers van het WK voetbal in 1984, van het EK voetbal in 1998 en van het WK rugby in 2007. En vooral werd het stadion opgenomen in de clubhistorie van Olympique Lyon, dat hier haar grootste successen boekte, zoals de 8-0 overwinning op Marseille op de laatste speeldag van het seizoen 1996/97. Het was in het Stade de Gerland dat Lyon haar eerste landstitel behaalde door met 3-1 te winnen op de laatste speeldag van RC Lens. Tegelijkertijd vond hier een triest dieptepunt in de clubgeschiedenis plaats: de Kameroener Marc-Vivien Foé overleed op het veld tijdens een wedstrijd tussen Manchester City (waarvoor hij als huurling speelde) en Olympique Lyon. Het stadion heeft het zelfs geschopt tot in het clublied. Het is niet heel Lyon, maar heel Gerland dat de beroemde leus 'qui ne saute pas n'est pas lyonnais' ('wie niet springt, is geen Lyonnais) zingt. Het Stade de Gerland is kortom een icoon in de Franse voetbal- én rugbygeschiedenis.

In februari 2007, als Olympique Lyon hard op weg is naar haar zesde landskampioenschap op rij, verschijnt voor het eerst het bericht dat Jean-Michel Aulas (sinds 1987 clubpresident) plannen heeft een nieuw stadion te bouwen. De anonieme naam 'OL Land' wordt eraan gegeven. Later verandert dit in het al even anonieme 'Grand Stade OL'. Het nieuwe stadion moet plaats gaan bieden aan 62.554 mensen in plaats van aan 41.044, krijgt vijf UEFA-sterretjes, biedt twee enorme beeldschermen van 72 m², krijgt een exterieur dat er nog gelikter uitziet dan het kapsel van Wilfred Genee en ligt niet langer aan de Rhône, maar twaalf kilometer van het centrum in een oostelijke voorstad van Lyon. Gelukkig wordt de uiteindelijke naam van het nieuwe bolwerk het een stuk beter klinkende 'Stade des Lumières', een verwijzing naar de bijnaam van Lyon, 'Ville des lumières' (Lichtstad).

Het stadion stuit ondanks de mooie naam op veel verzet en dat komt niet alleen uit de hoek van conservatieve geitenwollensokken en van romantici zonder realiteitszin. Het hele project, het paradepaardje van clubvoorzitter en multimiljonair Aulas, moet maar liefst 450 miljoen euro kosten, waarvan 180 miljoen euro door de overheden betaald zou moeten worden. Uit een enquête waarvan de resultaten in november 2010 verschenen, bleek dat liefst 64 procent van de bevolking van Lyon dit te ver vindt gaan en uitbreiding van het Stade de Gerland (dit is mogelijk tot circa 48.000 stoeltjes) genoeg vindt. Slechts 36 procent is het eens met de bouw van het stadion. Desondanks heeft de gemeente ingestemd en gaat begin 2012 begonnen worden met de bouw van het Stade des Lumières, dat in het tweede trimester van 2014 in gebruik moet worden genomen.

En dat zal noodzakelijk zijn als Lyon met de vaart der volkeren mee wil gaan. Het Stade de France, het nationale stadion, is momenteel het enige stadion in Frankrijk is dat aan de vijfsterrenkwalificatie van de UEFA voldoet. Ook bij Paris Saint-Germain, in Marseille en in Lille is men echter hard bezig om hun stadion uit te breiden of zelfs nieuw te bouwen. Binnen drie jaar voetbalt iedere Ligue 1-club die afgelopen seizoen in de top vier eindigde in een stadion met minstens 50.000 stoeltjes dat voldoet aan de hoogste normen van de UEFA. Als het Stade des Lumières niet gebouwd wordt, blijft Olympique Lyonnais voetballen in een stadion dat niet mee kan met de onderkomens van de Franse top en dus ook niet met die van de Europese top. Bij uitbreiding van het Stade de Gerland zou de capaciteit van het stadion te klein blijven, de parkeervoorzieningen te beperkt (er is geen ruimte om dat uit te breiden) en bovendien wil de gemeente Lyon dat hun stad twee behoorlijke stadions krijgt.

Het gemeentelijke bestuur van Lyon wil vooruit en gaat dus de portemonnee trekken. Lyon is de tweede gemeente van Frankrijk, na wereldstad Parijs en het mondaine Nice de duurste woonstad van Frankrijk, is de tweede studentenstad van Frankrijk en is dé ontmoetingsplek tussen Noord-Frankrijk en de Midi (Zuid-Frankrijk). Het Stade des Lumières is samen met het hypermoderne en peperdure Musée des Confluences en de tweehonderd meter hoge Tour Incity slechts één van de drie grote projecten die binnen drie jaar in Lyon moeten staan.

Geen enkel project wordt echter breed gedragen door de plaatselijke bevolking en de bouw van al deze projecten heeft flinke vertraging opgelopen. Met de bouw van het Stade des Lumières had al begonnen moeten zijn, maar dat is door bureaucratie en politieke onenigheid een jaar uitgesteld en de andere projecten zijn zelfs enkele jaren vertraagd. Lyon moet nu echter doorpakken en dat moet Olympique Lyon eveneens willen, ook om in 2016 de halve finale van het EK in Lyon te kunnen houden. Het winnen van de Champions League is het uiteindelijke doel van Aulas en dat gaat hoogstwaarschijnlijk niet lukken zonder een accommodatie die finalewaardig is.

En toch zal het Stade de Gerland altijd blijven zingen, ook als het stadion na de bouw van het Stade des Lumières nog slechts plaats biedt aan zo'n 28.000 toeschouwers van de plaatselijke rugbyclub en Olympique Lyon het stadion officieel heeft verlaten. Want ook in het nieuwe stadion zal de beroemdste zin uit het clublied blijven luiden: 'C'est tout Gerland qui chante encore, ah, ah, qui ne saute pas n'est pas lyonnais!'

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Prima stuk goed geschreven.
Een puntje.
Lyon is de tweede gemeente van Frankrijk, na wereldstad Parijs en het mondaine Nice
Dan is het toch echt de derde gemeente.

17 augustus 2011 om 14:23

Is de tweede gemeente van Frankrijk en na wereldstad Parijs en het mondaine Nice de duurste woonstad van Frankrijk. Dat staat er ook, maar het is een beetje onhandig geformuleerd.

Bedankt voor de complimenten en sterren iedereen alvast. Het probleem van te lange zinnen heb ik wel vaker als ik veel wil vertellen, dan loop ik soms wel erg hard van stapel. In de controle heb ik nog wel een aantal lange zinnen opgesplitst, maar het blijft een probleempje in m'n schrijfstijl, gelukkig vinden jullie het toch een goed leesbaar stuk.

Ik vind het een hele goede CE.

Het vertelt iets wat velen waarschijnlijk niet weten, ik niet tenminste, en je legt het duidelijk uit. Er zaten wel een paar zinnen in die misschien net niet lekker liepen, of net te lang waren, maar het werd absoluut niet storend.

Goed gedaan!

echt een moooi stukje met veel nuttige informatie die ik (en met mij vele anderen) nog niet wist, Bedankt

Ik vind het een mooi stuk over toch een beroemd stadion. Je vertelt enorm veel en brengt het op een mooie manier. Ik vind je schrijfstijl erg goed.

Toch heb ik nog twee vragen. Hoe sta jezelf tegenover het nieuwe stadion? Ben jij wel tevreden met de bouw van het nieuwe stadion? Bovendien vraag ik me af wat er met het Stade Gerland gaat gebeuren. Wordt dat dan alleen nog maar gebruikt voor Rugby of krijgt dat een andere functie?

17 augustus 2011 om 12:18

Vergis je niet in het zuiden van Frankrijk is rugby een hele grote sport , op sommige plaatsen zelfs groter dan voetbal.

17 augustus 2011 om 14:30

Het Stade de Gerland zal bijna alleen maar voor rubywedstrijden gebruikt gaan worden inderdaad. Voor sommige evenementen is het door zijn ligging dichterbij het centrum beter geschikt dan het nieuwe stadion, dus af en toe zal er ook nog wel iets anders gebeuren.

Verder heb ik wel geprobeerd in het stukje mijn mening te laten doorschemeren: ik ben blij in principe dat de club naar een modern, groot stadion gaat verhuizen dat aan alle huidige eisen voldoet en bij een topclub past. De ligging van het stadion vind ik een stuk minder, helemaal buiten de stad eigenlijk, en ook vind ik het moeilijk te begrijpen waarom de gemeente zóveel geld in het stadion gaat investeren en begrijp ik de protesten. Maar men moet wel beseffen dat het stadion dan ook weer een jaar of zeventig in dienst kan blijven minimaal, het is dus wel echt een langetermijninvestering. Daarnaast ben ik er blij mee dat het Stade de Gerland in ieder geval blijft staan en dat zo'n stuk historie niet verloren gaat. Het gaat ook echt nog wel gebruikt worden, zoals Fraayax terecht zegt is rugby een behoorlijk grote sport in Frankrijk en daarnaast is het door de meer centrale ligging beter geschikt voor sommige evenementen dan het Stade des Lumières.

Mooi stuk , ik wist hier nog bijna niks van, ook goed verteld.

*****

Goed stuk hoor. Prima geschreven.

Goed geschreven. Ik volg Lyon een beetje, en heb door dit stukje een hoop geleerd.

Je schrijfstijl is erg goed, het lees makkelijk door. Ook weinig (spel)fouten. Het is vooral een informatief stukje met veel informatie die ik nog niet wist. Wel had je meer je eigen mening naar voren kunnen laten komen, want dat is me nu niet helemaal duidelijk. Wat vind jij er van? Daarom 4 sterren in plaats van 5, wel een topstuk alleen nauwelijks een mening.

17 augustus 2011 om 19:19

In ieder geval bedankt voor je compliment.

Omdat over de bouw van het nieuwe stadion nog weinig bekend is op voetbalzone (dat blijkt ook wel uit de reacties) heb ik er bewust voor gekozen het stuk vooral informatief te zijn. Het is onmogelijk je mening duidelijk te maken over iets dat de lezer niet kent. Binnen de beruchte 1000-woordennorm moest ik ergens op inkorten en dat heb ik gedaan bij mijn eigen mening. Toch heb ik die er wel zoveel mogelijk kort in verwerkt: de bouw van het nieuwe stadion is nodig om van Lyon echt een Europese topclub te maken, al vind ik de nieuwe locatie matig en vind ik het ook verbazingwekkend dat de gemeente zoveel geld gaat investeren in het stadion. Als je er naar zoekt, kun je m'n mening er wel uithalen, maar het is niet het belangrijkste aan het stuk. Hoofddoel was informeren over het nieuwe stadion en over de geschiedenis en toekomst van het Stade de Gerland. Maar nog mijn mening in het kort met de plus- en minpunten van het stadion (de oplettende lezer vindt ze ook in het stuk ):

Plus: Grotere capaciteit
Plus: Twee stadions in de stad
Plus: Meer parkeergelegenheid
Plus: De enige manier om blijvend bij de Europese top aan te sluiten
Plus: De halve finale van het EK kan in Lyon plaatsvinden en ook andere grote evenementen zullen in Lyon gehouden blijven worden
- Heel duur
- Buiten de stad gelegen
- Veel minder authentiek

Kortom: het stadion moet er komen en dat zei ik eigenlijk met deze zin: ' Lyon moet nu echter doorpakken en dat moet Olympique Lyon eveneens willen.'

P.s. Het blijft irritant dat VZ weigert tekens te plaatsen en van sommige hoofdletters gewoon kleine letters maakt...

17 augustus 2011 om 19:25

Ja, ik begrijp je. Ik waardeer dat je er tijd voor neemt om het uit te leggen. Als ik dit had geweten had ik wel 5 sterren gegeven, maar goed. Nogmaals, topstuk!

Mooi en origineel stuk over een onderwerp waar ik voor het lezen nog niks vanaf wist. Ik heb als ik eerlijk ben weinig met het Franse voetbal maar desondanks heb je me geboeid en heb ik je column in één zucht uitgelezen. Je hebt je verdiept in het onderwerp en komt met leuke feitjes. Sowieso vind ik nostalgische betogen, helemaal over stadions, altijd fijn om te lezen. Je hebt ervoor gekozen om een feitelijk stuk te schrijven en dan beperk je jezelf wel een beetje, de feiten moeten dan van dien aard zijn dat ze op zich boeiend zijn om te lezen. Daarin ben je in mijn ogen meer dan geslaagd.

Ik vind 5 sterren eigenlijk alleen voor perfecte columns die dagen blijven hangen en die lees je zelden, verbetering is wat mij betreft altijd mogelijk dus ik geef je 4 sterren. Prima.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren