De Playstation maakte mij supporter van de club

Ergens rond oktober 2007 kwam de nieuwe FIFA 08 uit. Eindelijk, dat is wat ik elk jaar denk als ik het vorige spel wel weer een beetje gezien heb. Toch was FIFA 08 een speciale voor mij. Ik was nog maar een jaar of dertien en het leek mij leuk om het slechtste team van het spel te nemen. Het werd Morecambe FC dat uitkomt in de Npower League Two, het vierde niveau van Engeland. Inmiddels volg ik de club al dik drie jaar, heb ik alles gelezen over de geschiedenis van de club en heb ik van een wedstrijd mogen genieten in het inmiddels negentig jaar oude stadion.

Morecambe, dat je uitspreekt als Morecomp, is een bescheiden plaatsje uit het gebied Lancashire ten noordwesten van Engeland en staat bekend om haar garnalen, vandaar dat de voetbalclub de bijnaam “The Shrimps” heeft. Tegen een echte ‘Flodder’-wijk aangelegen ligt het voormalig stadion Christie Park dat tot het seizoen 2009/10 de thuishaven was. Toen ik voor het eerst het stadion betrad wist ik niet wat ik mee maakte. Het stadion is gebouwd in 1921 en is altijd in die staat bewaard gebleven. Naast de authentieke Main Stand heeft het stadion nog twee sta tribunes en de bijzondere ‘The Carwash Terrace’, een lange rits stoeptegels van vijf rijen hoog dat ligt aan één van de lange zijdes van het veld. Achter de tegels staat een oude houten muur met daar weer achter de plaatselijke autowasserette, vandaar de naam.

Vele ups en downs werden er in dat stadion mee gemaakt. In de eerste dertig jaar dat de club bestond waren de resultaten slecht en stond de ploeg op de rand van de afgrond. In 1956 kwam Ken Horton aan het roer en werd er de basis gelegd voor veranderingen. De ploeg begon met het jaar beter te voetballen en in 1974 werd het absolute hoogtepunt behaald. Op Wembley wonnen The Shrimps met 2-1 van Dartford en was de FA Trophy binnen, in die tijd een grote prijs. Het was meteen het laatste succes, want de tien jaren daarop verliepen dramatisch. In 1985 werd voor de tweede keer alles omgegooid en door de jaren heen werden er kleine successen behaald, waarmee de club liet zien het optimisme nog niet kwijt te zijn. Vanaf 1995 eindigde Morecambe altijd in de top van de ‘Conference’ het vijfde niveau in Engeland. In het seizoen 2006/2007 wist de ploeg dan eindelijk te promoveren naar de Npower League Two.

De trainer in die tijd was Samuel Mcllroy, bij vele oud-Manchester United fans bekend als ‘Sammy’ die 342 wedstrijden in het shirt van Manchester United heeft gespeeld. Mcllroy werd bij Morecambe gezien als een kleine held. Niet alleen vanwege de resultaten die hij behaalde, maar ook toen hij in 2005 zijn goede vriend Jim Harvey opvolgde als trainer. Laatstgenoemde kreeg tijdens een thuiswedstrijd een hartaanval en Mcllroy volgde hem dat seizoen op. Dat bleek zo’n succes waardoor Mcllroy op de trainersstoel mocht blijven zitten om de successen voort te brengen. In 2009/10, het laatste seizoen op Christie Park, werd de vierde plek behaald en mocht Morecambe meedoen in de play-offs voor promotie naar de Npower League One. De wedstrijd tegen Dagenham & Redbridge ging echter kansloos verloren, waardoor er in het nieuwe stadion op hetzelfde niveau wordt gevoetbald.

Vanaf het seizoen 2010/2011 staat Christie Park dus leeg, Morecambe speelt de thuiswedstrijden in de gloednieuwe Globe Arena. Een vrij standaard Engels stadion, maar het ‘North Terrace’ is voor mij toch een klein lichtpuntje, want ook hier liggen rijen stoeptegels met nu een stenen muur erachter. Het eerste jaar in het nieuwe stadion verliep uitermate slecht en de ploeg eindigde op plaats twintig. Trainer Mcllroy had het wel een beetje gezien, na dik vijf jaar als trainer in dienst geweest te zijn, en besloot de club te verlaten. Vier dagen later stond de hele selectie vreemd te kijken toen verdediger Jim Bentley, al jarenlang aanvoerder van club, in driedelig pak het veld op kwam lopen en vertelde dat hij aankomend seizoen de nieuwe trainer zou worden.

Bentley zei ook dat hij droomde van promotie naar de Npower League One met Morecambe. Daarvoor had hij wel de juiste spelers nodig, maar dat zou geen problemen opleveren. De oud-verdediger kende vanuit zijn spelersloopbaan nog genoeg mensen die voor hem een versterking zouden zijn en haalde daarom onder anderen Kevin Ellison en Gary McDonald. Inmiddels is de competitie begonnen en de trainingswijze van Bentley lijkt een succes. De eerste wedstrijd tegen Barnet ging verloren met 0-1, maar de thuiswedstrijd tegen Hereford werd met 3-0 gewonnen. In de Carling Cup werd Championship club Barsnley ook nog eens met 2-0 naar huis gestuurd. De meeste mensen zullen deze clubs wel niet zoveel zeggen, die mensen raad ik een spelcomputer met een voetbalspel aan. Daarmee word je vanzelf supporter van jou slechtste club.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 31 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 4500+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

60 reacties (laatste reactie door YannickDiemen)

dat had ik altijd met Boston United, tot ze degradeerde

16 augustus 2011 om 05:28

Dan neem ik aan dat je geen echte fan bent?

16 augustus 2011 om 11:58

Dan neem je dat aan, ja?

Toen Boston degradeerde kon je ze niet meer kiezen in fifa, dus vandaar misschien??

16 augustus 2011 om 16:12

ja, ik had het over het gedeelte van kiezen bij Fifa. Fanatiek volg ik ze niet nee

Prachtige Ce over een nog zeer onbekende club.
je schrijfstijl is erg goed alleen had je er nog iets meer je gevoel in kunnen leggen.
ik hoop daarom dat je nog een Ce schrijft. voor deze keer 4 sterren.

Grappig! Ik heb een soortgelijk iets gehad met Torquay. Dit kwam door Premier Manager 98 waarin een vriend en ik altijd in de minste competitie begonnen en uiteindelijk een topclub opbouwden
Ik ben de club alleen niet zo fanatiek blijven volgen als jij met Morecambe doet.
Leuke CE om te lezen. Ook eens iets anders dan de standaard clubs die vaak voorbij komen.

15 augustus 2011 om 21:53

hahaha, ik had ook wat met Torquay United, alleen dan vanwege fifa. Wel jammer dat ze een tijdje gedegradeerd waren ofzo, omdat ze een tijdje niet meer in het spel zaten. mijn broertje werd dan Barnet, en dan gingen we tegen elkaar spelen :P

16 augustus 2011 om 02:42

In Fifa 11 zat Torquay wel weer (vandaag meteen even gekeken ) Ze hebben welgeteld 1 ster

16 augustus 2011 om 18:46

haha herkenbaar!
Had hetzelfde met Scunthorpe Utd..
Mooi stuk kerel!

16 augustus 2011 om 21:17

Haha, dat klopt :P Ik was coach van ze geworden, maar je verliest met fifa 11 echt alles gewoon, tenzij je een of andere 5 sterrenclub bent. De belangrijkste reden is dat die 'vermoeidheidbalk' zo enorm snel leeggaat, dat je spelers altijd lopen te zeiken. daar word je gewoon chagerijnig van :P. Maarja, dan ga ik het wel proberen met fifa 11 manager, dat is toch leuker dan fifa tegenwoordig

Ik ben blij dat er eindelijk weer eens iets is dat gaat over de lagere competities van Engeland. Heerlijke CE om te lezen. Ik heb zelf ook zoiets soortgelijks gehad met Leyton Orient en Crystal Palace, maar eigenlijk denk ik dat iedereen wel zoiets heeft gehad.

Ruben,

Dit is de verassing! dat weet ik zeker, ik ben positief verrast en ja, een CE van Morecambe had niemand op gerekend dat die zou komen. Dat is juist wat een CE zo leuk maakt, dat je ergens van leert, iets wat je nog niet wist van een club. Ik vind dit enorm leuk. Vroeger (fifa 07 was dat voor mij) ging ik ook een slecht team coachen met speltype coach, welke club dat was? Barnet, een gemiddelde van 0.5 ster. ik probeerde spelers te huren van clubs als stoke,everton en dat soort clubs. ik werd 6e maar een mooie ervaring.

Ik had hier niet op gerekend, positief verrast, enorm mooi geschreven, alles klopt!

De maximale score, en ga alsjeblieft door met schrijven, je hebt het in je!

Gr, Salvador.

15 augustus 2011 om 18:38

Haha ik had Barnet ook Ze hebben een leuke kleine stadion.

15 augustus 2011 om 18:40

Hahah,

Ik speelde altijd met Heracles tegen Barcelona.. Toen was ik nog slecht en deed ik amateur, anders ging ik met Marnix Smit, Deekman die allemaal 53 waren 12-0 er aan.. hahahaha!

Maar ik vind dit echt een van de orgineelste stukken! echt goed werk van mijn mede-heraclied collega Ruben!!!!!

Ik sluit me aan bij _elsalvador_ ! Heel erg goed stuk, leuk geschreven.
Dat is dus het aller leukste aan Fifa het coachen van clubs. Bij een lage club beginnen die dan naar de wereldtop brengen is een hele uitdaging maar het is enorm leuk.

5 sterren voor jou!

top man! ik heb het altijd al gehad met Bury uit de league two!

17 augustus 2011 om 13:30

haha, ik heb ook altijd wat gehad met Bury!

Mooi en goed stuk geschreven over een club die ik alleen kende via fifa!
zulke clubjes blijven toch leuk om een beetje te volgen!

Haha leuke stuk! Ik had vroeger Fifa 09 en ik had iets soortgelijks met Barnet, een club die in een lage competitie in Engeland uitkomt. Met Barnet speelde ik tegen topclubs als Arsenal en Real Madrid

Hahahah, dat is leuk, ik herken het. Bij diezelfde Fifa koos ik ze ook, omdat ik een uitdaging nodig had ging ik het slechtste team uit Engeland nemen. Daarmee heb ik me vervolgens helemaal omhoog gewerkt en een team gekregen met alleen maar spelers van onder de 29 met een kwaliteit van 99. Vervolgens heb ik me ook in ze verdiept. Erg leuk dat iemand anders hier nou over begint.

dit is leuk om te lezen, weer eens iets nieuws

Ik heb dat altijd al gehad met AFC Bournemouth. Bournemouth is ook zo'n klein stadje maar die club heeft wel een heel mooi stadion. Ze doen het de laatste tijd ook erg goed, bijna vanuit de 4e divisie naar de 2e gepromoveerd (in 2 jaar tijd!), maar ze verloren 3-2 en lagen ze eruit. Misschien dit jaar Heb zelfs een shirt van de club. Vind het een erg mooi shirt ook waar niet eens heel veel reclame op staat. Rood met zwarte dunne(heel dun, stuk of 5 verticaal naar beneden) zwarte mouwen en een zwart broekje.

15 augustus 2011 om 21:03

Hahaa leuk verhaal! Bournemouth is ook een hele gewilde club in Engeland. En de shirtjes zien er inderdaad mooi uit.

Wil in de herfst graag nog weer een keer naar Morecambe toe om de nieuwe Globe Arena te bewonderen, denk dat ik dan ook maar eens een shirtje koop.

Ja man dit komt me heel bekend voor.
Bij mij gaf de doorslag door het team te nemen met het mooiste shirt.
Leuke CE over een nagenoeg onbekende club
5 sterretjes

Haha zot. Ik ben zo ook verliefd geworden op Milton Keynes Dons, het voormalige Wimbledon, en Peterborough United. Peterborough heeft wat minder historie, Wimbledon heeft een hele rijke historie. Mooi stuk man.

Iedereen bedankt voor de mooie reacties en complimenten naar het stuk toe. Vind het leuk om te lezen dat de meesten die reageren zelf ook zo'n ervaring hebben met een club uit Engeland.

De mensen die er aan twijfelen om eens een wedstrijd van hun club te gaan bekijken, ik kan het je verzekeren het is écht de moeite waard. Vaak betaal je nog geen 10 pond voor een mooie plek en je ziet voetbal op Jupiler League niveau, helemaal niet verkeerd dus.

dit is wel te toevallig speelde ook rond 2008 een cariere met morecambe ben alleen wel snel gestopt want het is idd wel echt de slechste clun van de Fifa reeks.

Leuk verhaal over een club die ik niet ken, 5 sterren voor jou.

Heeft geen uitleg nodig. 5 sterren

Haha zoiets heb ik ook gehad. Soort van. Toen ik klein was 5 á 6 jaar, kreeg ik een Playstation 2 van een neef van mij met allemaal spellen. 1 van die spellen was Pro Evolution Soccer 3. Ik speelde dat spel nooit, omdat ik toendertijd geen voetbalfan was. Ik speelde de hele tijd spellen als Tekken en GTA Vice City. Op een gegeven moment begon ik PES te spelen, en ik raakte hier echt verslaafd aan. En er was een team waar ik weinig van af wist, die op afstand het beste team was van dat spel : Arsenal. Alleen toendertijd heette het in PES North-london, dus moest ik erachter komen dmv computer hoe de club heette, uiteindelijk bleek het Arsenal te zijn!
Ik speelde de hele tijd met dat team, en deed allemaal combinaties met Pires, Henry, Wiltord, Vieira, G. Silva & Bergkamp.
Het enige wat ik daarvoor van Arsenal wist was dat ik een doelpunt van 1 van de spelers Henry kon herinneren, die goal in 2002 (?) tegen Man Utd waarin hij de bal vanuit ong. 22 meter vanuit de lucht met de rug naar de goal toe erin schiet. Mede hierdoor werd ik een groot fan van Henry en Arsenal, en ik ben dat nog steeds van beiden.

En dat maakt jouw stuk zo mooi, ik kan mezelf hierin herkennen. Verder is alles goed qua lengte, taal en het is gewoon een interessant stuk dat je snel leest.
5 sterren!!!

Mooi en goed geschreven club expert.
Erg speciaal ook, dat je via 'n Fifa-spel een club vindt en daar supporter van wordt.
Ik vind het een interessant verhaal, omdat ik eigenlijk niets over dit soort clubs weet.
Zeer origineel onderwerp dus, mooie taal gebruikt, interessant, 5 sterren dus!

Ik herken dit als geen ander. Ik heb hetzelfde gehad met Rochdale. Het leuke was dat Rochdale, ook uit Lancashire als ik het me goed herinner, 34 jaar lang in de League Two heeft gespeeld, en dat de League Two daarom soms ook wel de Rochdale League werd genoemd.. Met Rochdale ben ik zelf vanuit de League Two uiteindelijk gepromoveerd naar de Premier League. Leuk was wel dat Rochdale vorig jaar na 34 jaar dus in het echt ook is gepromoveerd naar League One. Daar deden ze het dit jaar erg goed en kwamen ze maar net te kort voor een play-off plek. Ben echt fan van die club geworden.

Misschien gaat hetzelfde nu wel gebeuren met Macclesfield. Ben nu aan een carrière bezig, gepromoveerd naar League One en sta daar nu 2e. Wie weet wordt ik daar ook nog wel fan van.

In ieder geval, goed stuk, herkenbaar voor velen denk ik. Erg origineel!

Origineel stuk over een club die ik niet ken

5 sterren!

Goed stuk! Ik heb dezelfde soort ervaring met Southend United (al volg ik de club minder dan jij nu doet bij Morecambe FC)

Geweldig!! Erg origineel.
Ik denk dat iedereen wel zo'n club had. Ik had dat destijds met FM.

Haha, echt leuk om te lezen van iedereen. Ik heb in mijn 'loopbaan' vele clubs uit de League Two gecoached, maar de grootste band heb ik toch met Port Vale.

Mooi dat je fan bent van zo'n club, best speciaal.
Goede schrijfstijl, af en toe een foutje erin, maar die maakt iedereen.
Leuk onderwerp, ik heb nog nooit wat gelezen en na het lezen van jouw CE heb ik gelijk op Wikipedia gekeken.

ik had altijd iets met millwal door een film en ging ik met milwall spelen op fifa 5 sterren

Mooi verhaal dat me totaal niet verveelde bij het lezen.

Klasse *****

Grappig dit, iedereen heeft wel iets met die kleine clubs uit engeland door een spelletje. Ik heb dat weer met Rochdale haha geweldig.
Verder leuk stuk natuurlijk en dat je zo interesseert in een clubbie van een laag niveau.

Goed en vermakelijk stuk!

Maar ik heb nog iets op te merken over de titel;
'De Playstation maakte mij supporter van de club'
Bij 'de club' verwijs je naar iets, dan kon je beter 'een club' gebruiken.

16 augustus 2011 om 14:42

Bedankt voor je reactie,

In de titel heb ik juist voor ''de'' gekozen om duidelijk te maken dat het ook maar om één club gaat.

Creatief bedacht. Klinkt als een echte traditionele Engelse provincieclub. Leuk om eens een voetbalverhaal te lezen dat anders is dan anders...

16 augustus 2011 om 14:45

Heel erg bedankt voor jou reactie! Zat er stiekem al een beetje op te hopen. Het betekent namelijk veel, voor de meeste Ce schrijvers denk ik, als jij het stuk leest.

Jij kan ook over bijzondere clubs mooie verhalen schrijven.

Bedankt nogmaals.

16 augustus 2011 om 15:00

Haha niet overdrijven hoor, ik ben ook maar een simpele liefhebber die het gewoon leuk vind als iemand een mooi stuk schrijft...
Ik vind het netjes dat je jouw verhaal vanaf een spelcomputer, wat voor mij wat modern en tegengesteld is aan een romantische kijk op voetbal, toch weet om te buigen naar een verhaal waar ik een typische karakteristieke Engelse voetbalclub in herken. Echt netjes dat je karakteristiek weet te schrijven met aandacht voor detail (zoals muurtjes, tegels bij stadion) vanaf een computerspel als Fifa... Dus onderschat jezelf niet...

16 augustus 2011 om 15:04

Haha oke, ik zal niet overdrijven.

Dat van de muurtjes en stoeptegels wist ik ook niet via het spel hoor. Ik ben 2 jaar terug naar een wedstrijd van hun geweest en dat viel me toen op en dacht ik, ach ik kan dat ook wel in het stuk verwerken klinkt wel grappig.

Bedankt voor je complimenten!

Ik ken die liefde. Heb het nog steeds met Yeovil Town! Allemaal dankzij Football manager 2007! 5 sterren!

Hahaha! Prachtig verhaal over een mooie club.
Ik had het het ook met Bury, die voetballen ook in de Npower League Two.
Zeker vijf sterren!

@aja dh rm,
Heb ik ook door de film hooligans ben ik me ook meer gaan interesseren voor Millwall, maar het is een mooi stuk, 5 sterren

Haha leuk man! Heel toevallig gingen mijn broer en ik ook altijd beginnen in een lagere competitie. Mijn broer koos voor Morecambe FC en ik koos voor Dagenham en Redbridge. Ik promoveerde naar de Championship (één competitie onder Premier League), mijn broer zat daar weer één onder. Leuk om iets te lezen van Morecambe, wist eigenlijk verder niks van deze club. Je mag iets meer je eigen gevoelens en mening in je stuk verwerken, maar verder leest het prettig weg. Overigens is je Nederlands prima en vind ik het leuk dat er eens een ce geschreven wordt over een lagere competitie. Leuk dat je zoveel weet van deze 'onbekende' club!

Ga zo door! 4 sterren omdat ik vind dat jou mening iets te weinig naar voren komt.

mooi stuk! heb ik nu ook met liverpool wel iets anders natuurlijk nog steeds fanatiek fan van maar liverpool staat daar nu net achter vijf sterren voor jou!

Ik vind het soms ook wel leuk om bij een van de slechtste clubs te beginnen en dan steeds proberen te promoveren dat is dus het leukste in de 4e divisie van Engeland. net zoals jij dan kun je het meeste promoveren, echter ben ik nooit fan geworden van die clubs (o.a. Wycombe en Accrington)
En soms duurde het te lang het liefste zit ik gewoon bij Ajax

Mooi artikel jongen! Heb ik ook eens wat bijgeleerd.

Zelf ben ik fan van River Plate geworden, gewoon al door de wedstrijden online te volgen en ook op fifa. Maarja, daar heb je geen keuze uit de Argentijnse competitie. En ze mogen dat bij fifa wel eens beginnen invoeren vind ik. Als je de Zuid-koreaanse clubs (waarvan ik bijna zeker ben dat niet eens 2% van de gamers ze gebruiken) kan invoeren kan je dat ook bij Zuid-amerikaanse landen doen.

17 augustus 2011 om 00:10

Een ekte ekte fifa-fanaat weet dat River Plate bij 'overige' staat!

17 augustus 2011 om 01:42

Ekte? is dat ook al een woord

''zelf ben ik fan van River Plate geworden, gewoon al door de wedstrijden online te volgen en ook op fifa''

Ik had het over de Argentijnse competitie, beter lezen aub.

17 augustus 2011 om 14:20

Ik vind dat je gelijk hebt er staan sowieso veel teams bij overige waarvan de competitie mist ook ene paar Griekse zoals Olympiakos, verder vind ik dat de Jupiler League er eens op moet.
Maargoed dat is dan eigenlijk ook een competitie van niks

Rubenski, Dude, Youre the Man ... !

Wat een heerlijk CE. De titel is al een leuke start: De Playstation maakte mij supporter van de club.
Ik heb met veel plezier je CE door gelezen & ik moet zeggen dat het een intressante stuk is.
Je woordspelling is goed & je beschrijft het ook gewoon goed, alles klopt.

Ik snap overigens niet eens van mezelf dat ik hier nog op reageer, enigste wat ik hoef te zeggen is.
Dank je wel voor deze geweldige CE ... !

* * * * * Stars ...

17 augustus 2011 om 12:04

Haha,

Bedankt voor je geweldig positieve reactie man! Ben blij dat ik je heb kunnen vermaken met dit stuk.

Klasse CE! Het is gewoon heel boeiend om te lezen hoe je bij deze club kwam. Ik vind het een hele originele CE, ik speel ook vaak Fifa ( maar dan wel met wat grotere clubs ). Ik hoop dat je zo doorgaat, hele leuke CE om te lezen!

5 sterren.

Wat een prachtig stuk! Nu nog uitvogelen hoe ik je 5 sterren kan geven.

Heel wat anders dan de successupporters van Barca.

Respect!

18 augustus 2011 om 14:06

Ga toch je ma wijsmaken dat het successupporters zijn, ik kijk al 15 jaar Barcelona. Ik heb slechte tijden, goede tijden en tijden waar het stabiel was gezien. Als jij mij nu een successupporter noemt zou ik nooit meer op VZ komen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Morecambe FC

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
19.Morecambe42-31
21.Gillingham40-34
Voor de complete stand: League One
SpelersPositieW
C. StocktonAanvaller4423
D. AdamsUnknown
J. ObikaAanvaller122
K. LetherenKeeper120
A. SmithKeeper10
R. BennettVerdediger130
L. GibsonVerdediger291
Voor de complete selectie: Clubpagina Morecambe FC.

In de wandelgangen

Vrijdag 24 juni
Manchester United is in de markt voor Yannick Carrasco. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren