De spits die vergeten is

28 maart 2007, het is koud in Kielce, toch is het hele stadion uitverkocht. Iedereen weet dat het vandaag een van de belangrijkste dagen van het jaar is. De supporters zingen en scanderen als gekken en schreeuwen hun team naar voren. Het maakt niet uit wanneer de goal valt als het maar gebeurt, dat is het belangrijkste.

/

Toen de opstelling bekend werd gemaakt gaf het hele stadion een staande ovatie nadat de naam van de spits werd omgeroepen. Het hele stadion scandeert aanhoudend zijn naam alsof ze al Europees kampioen zijn geworden. Het veldspel is goed, de Armenen kunnen niks anders doen dan achteruitlopen. Als er 25 minuten en zeven seconden op de klok staan wordt er een lange bal naar de spits geschoten. Na 25 minuten en elf seconden arriveert de bal bij de zijlijn en wordt teruggelegd naar de back. Deze speelt hem weer in op de centrale aanvaller. De spits neemt hem aan en lijkt een vrije schotkans te krijgen. Hij doet net of hij gaat uithalen, een verdediger springt nog het gat in, maar met een geweldige schijnbeweging wordt deze speler voor schut gezet. De bal verdwijnt met een geweldige vaart onderin de hoek. Er zijn 25 minuten en 23 seconden verstreken; het stadion ontploft.

Het wedstrijdverslag zit nog als gisteren in mijn hoofd. Niemand had op voorhand verwacht dat Polen zich zou kwalificeren met tegenstanders als Servië, Portugal en Finland in de groep. Het is voor een groot deel te danken aan de man die opgegroeid is in Poznan. Maciej Zurawski. Zelfs na het noemen van zijn naam, weet ik zeker dat velen van jullie denken: “Zurawski? Wat, wie zeg je?” Het is een spits die van het niveau Kolbeinn Sigthórsson, zo niet Mounir El Hamdaoui is. Beide namen zijn een goede indicatie voor het kaliber van deze spits. Niemand had verwacht dat deze jongen van 1.82 meter het zou kunnen maken. Niemand durfde de speler aan hun selectie toe te voegen. Hij zou geen spits zijn volgens de scouts maar een middenvelder. Lech Poznan was de eerste club van hoog niveau die hem een contract durfde aan te bieden.

Hij vertrok echter al na een seizoen naar de concurrent Wisla Kraków, deze club was op dat moment een veel groter en beter team dan het kleine Lech. Wisla had het samen met Legia voor het zeggen Zij waren de welvarendste clubs en kregen bijna elke speler die ze wilden hebben. In het seizoen 1999/00 begon hij zijn carrière met acht goals in 27 wedstrijden voor de club. Er ontstond twijfel of hij wel echt de spits was die ze nodig hadden. Was hij echt geen middenvelder zoals werd gezegd?

In het seizoen 2001/02 kwam de spits los en begon hij aan de lopende band te scoren. Hij wierp al de kritiek van zich af en leek eindelijk de verwachtingen die iedereen van hem had in te lossen. Hij scoorde in 2001/02 en 2002/03 maarliefst 63 keer in tachtig wedstrijden. Dat is een gemiddelde waar de huidige spitsen van dromen. Om aan te tonen dat hij niet alleen kon scoren in zijn eigen land vertrok hij naar Glasgow.

Zijn buitenlandse transfer naar Celtic werd een succes. De fans waren blij met hun nieuwe spits die meteen liet zien dat hij goed kon voetballen. Hij scoorde twintig keer in dertig duels en kreeg als bijnaam ‘Magic Zurawski’. Hij was hier helemaal op zijn plaats en speelde zelfs Champions League met Celtic. Tot twee keer toe haalde hij met de club de kwartfinales waar ze stuitten op AC Milan en Barcelona. Zurawski was een jongen die goed in de groep lag en vormde een topduo met onze eigen Jan Vennegoor of Hesselink en de Schot Kenny Miller. Door zijn snelle schijnbewegingen en geweldige neus voor de goal groeide hij uit tot een speler van hoog niveau. Iedereen wist zeker dat zijn tweede seizoen ook een goed seizoen ging worden.

Na een goed begin van zijn tweede seizoen bij Celtic kreeg hij een blessure die hem aan de kant hield. Het seizoen erna werd hij gepasseerd en vertrok naar Larissa . Men verloor langzaam het geloof dat hij een topspits was. Toch scoorde hij ook hier nog vijftien keer in één seizoen. Maar de arme Pool was de weg kwijt en kwam niet meer in dezelfde flow die hij ooit had. Ik weet nog goed hoe de meeste Polen geschokt reageerden toen ze hoorden dat hun spits naar het kleine Larissa vertrok. En het werd nog erger toen hoe hij daarna zelfs bij Omonia Nicosia terechtkwam. Iedereen die de wedstrijden tegen ADO heeft gezien weet hoe triest het gesteld is met dit team. Zurawiski was veel te goed voor deze amateurs.

De ongelukkige spits speelde in 2010 en 2011 nog 28 duels in eigen land voor Wisla Krakow dat hem had teruggehaald voor een laatste kans. Zurawski kwam echter niet verder dan drie doelpunten. Dit was het slechtste gemiddelde dat de spits ooit heeft behaald in zijn carrière. De aanvaller besloot het jaar erna de handdoek in de ring te gooien. Zurawski was een geweldige spits die nooit precies heeft kunnen laten zien wat hij in huis had. Als hij van Celtic had kunnen vertrekken naar een grotere ploeg weet ik zeker dat de mensen er zijn naam vol lof zouden uitspreken.

Zurawski eindigde met een doelpuntenaantal van 238 en zal door de oudere generatie Polen en Schotten niet vergeten zijn. Hij was onze nummer negen en smaakmaker van het Poolse elftal. Jammer genoeg kennen tegenwoordig niet veel mensen hem meer. Zelfs in de stad Krakau waar hij nu een huis heeft gekocht zijn er genoeg mensen die hem niet meer kennen. “Zurawski? Wat, wie zeg je…”

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 12 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 5200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door staw)

Een mooi geschreven stuk over een speler die ik inderdaad niet kende, na zijn naam ingetypt op youtube te hebben weet ik weer meer! dankje hiervoor! Leest lekker vlot weg en geen spel of grammatica fouten!

*****

Ja ik vond het ook een goed stuk! Goed geschreven, heeft mij geboeid terwijl het over een voetballer ging waar ik ook nog nooit van gehoord had. Heb hem ook even op youtube opgezocht en hij heeft het wel ja.
Lekker om te lezen. Alleen vind ik de titel een beetje ongelukkig. Het klinkt niet goed: De spits die vergeten is, je had misschien beter kunnen maken: De vergeten spits. Voor de rest een prima stuk!

11 augustus 2011 om 14:10

Daar heb je gelijk in, ik wilde de titel lekkerder laten lopen, en op de manier die jij voorstelt gaat dat beter inderdaad haha! Bedankt voor je kritiek, mening en de sterren!

Mooi geschreven en weer wat geleerd

Leuke stuk. Het is een al een tijdje dat ik Zurawski niet meer heb zien voetballen.

mooi stuk over een mooie voetballer, ik hield van zijn stijl. inderdaad jammer dat hij nooit een volgende stap heeft kunnen zetten.

Zurawski, hele goede voetballer was dat, in 2002 en bij celtic. Mooi geschreven.

ik heb hem nooit gekend maar een heel goed stuk 5 sterren

De naam zei me vaag wat, maar gelukkig dat dit stuk mij duidelijk heeft gemaakt wie Zurawski eigenlijk was.

Mooi stukje, mijn complimenten. Ondanks dat ik nog niet heel oud(17jaar) ben, heb ik Zurawski wel een aantal keer gezien, volgens mij op het Wk van 2002 en ik dacht nog een ander groot toernooi. En een aantal keer bij Celtic. Ik was hem al helemaal vergeten, nogmaals een mooi stuk.

11 augustus 2011 om 14:07

Dat klopt, op het wk van 2002 heeft hij ook gespeeld, jammer genoeg kwam Polen toen niet verder dan de groepsfase, maar hij heeft alle 3 duels mogen spelen toen! Het was toen wel één grote slachtpartij aangezien Portugal en Zuid-korea er aardig overheen gingen dacht ik! Dankje voor je compliment

Leuk verhaal over een voetballer die nooit zijn naam zichtbaar heeft kunnen maken aan het grote publiek. Afgezien van ons Polen en nog wat Schotten. Maar heb wel een minpuntje aan je CE. En dat gaat dan om; '' Om aan te tonen dat hij niet alleen kon scoren in zijn eigen land vertrok hij naar Glasgow.'' Als je niet beter zou weten zou je twee dingen kunnen denken.

1: Naar de stad Glasgow en dus spelende voor Celtic of Glasgow.
2: Of naar de club Glasgow.

Daar had je wat specifieker moeten zijn. Maar misschien ben ik nu wel aan het muggen ziften. Dus hoe dan ook; vanwege de sentimentele waarde die Zurawski voor me heeft gewoon 5 sterren!

11 augustus 2011 om 14:08

Klopt klopt, het is inderdaad een foutje van me, ik zag het als vanzelfsprekend, maar had het inderdaad wat beter moeten uitleggen! Kleine schoonheidsfoutjes tellen ook
Dankje voor je mening en de sterren in ieder geval

Ik ken hem nog van Fifa
Leuk geschreven

Erg leuk artikel over n grote speler die een flinke terugval meegemaakt heeft.
Het begin maakte me nieuwsgierig over wie het ging. In de 3e alinea noem je 'm pas. Het had me ook leuk geleken als je z'n naam pas helemaal op t einde bekend zou maken. Maar zeker goed stuk

Leuk verhaal! Ook ik kende de speler nog niet trouwens. (ha ha bij het lezen van de titel en en het ernaast zien van je Willem 2 logo/avatar moest ik meteen aan Bombarda denken daar hoor je ook weinig tot niets meer van)

12 augustus 2011 om 14:05

Dankje haha had inderdaad goed gekund! Als je het nog wilt weten, Bombarda is spitsentrainer bij de jeugd van willem II geworden en doet dat nu nog steeds!

Echt een heel erg mooi verhaal. Ik kende de voetballer wel en ik wist dat hij uit Polen kwam. Maar hoe zijn carriere verliep wist ik niet, maar nu wel. Ook weinig schrijffouten en natuurlijk heel erg goed geschreven.

Ik heb de speler zelf nooit meegemaakt.
Tenminste niet zien voetballen. Ik heb ook nog nooit van hem gehoord.

Door het stuk van je krijg ik een bepaalde indruk van hem, en na wat zoekwerk op internet klopt het wel.
Je brengt een mooi stuk op de mat met weinig tot geen schrijffouten, leest ook zeer makkelijk weg.

Daarom vind ik dat je wel 5sterren verdiend.

Zurawski is best een bekende speler.

Goed stukkie... Enkel de titel zou treffender kunnen >> bv >> De vergeten spits.

Deze jongen kende ik zeker nog wel, ik denk dat mensen die nu boven de 14 zijn en een beetje interesse tonen in voetbal deze man best wel hebben gehoord.
Ik vond het altijd een goede spits en vond het grappig z'n naam uit te spreken Maciej Zurawski
Voor de rest mooi stuk en je geeft veel achtergrond informatie, ik ken hem alleen maar van bij Celtic.
5 sterren!

Ik vind het een slecht stukje om deze zin:

Het is een spits die van het niveau Kolbeinn Sigthórsson, zo niet Mounir El Hamdaoui is.

Hoe kan je denken dat Sigthorsson een betere spits dan El Hamdaoui is? Wat Sigthorsson bij AZ heeft gedaan heeft El Hamdaoui in drie seizoenen gedaan met dubbele cijfers. Iemand die zegt dat Sigthorsson een betere spits is dan El Hamdaoui kijkt niet naar het spelletje vanwege de kwaliteiten, maar vanwege onzin.

Alleen omdat EH een aanvaring heeft gehad met De Boer waardoor hij niet meer naar zijn kunnen speelde, betekent niet dat Sightorsson een betere spits is.

12 augustus 2011 om 21:21

Taarabt7 je beoordeelt hier een CE, je gaat niet over Ajax praten. Erg zwak van je. Daarop een CE afrekenen? Hallo, zeg.

12 augustus 2011 om 22:29

Begrijpend lezen is ook een vak, omdat Sigthorsson voor zo niet komt wil dat zeggen dat El Hamdaoui nog beter is. Dus dat had je een hoop drukte bespaart.

12 augustus 2011 om 22:35

lees die zin nog is goed door.
Volgens mij bedoeld hij hier hier juist mee dat hij El hamdaoui beter vind dan Sightorsson.

en heb je dus waarschijnlijk een beoordeling gegeven op een verkeerde interpretatie van het Nederlands (en je aan je naam te zien) meer gebaseerd op sentimenten.

13 augustus 2011 om 00:40

Als je ook maar even de tijd zou nemen dit goed door te lezen, dan zou je zien dat het juist betekent dat El Hamdaoui beter is, dat zeg ik juist? Ik weet ook wel dat El Hamdaoui op dit moment een betere voetballer is! Sigthórsson gaat dat niveau waarschijnlijk wel halen, maar dat weet ik inderdaad niet zeker, daarom zeg ik ook dat El Hamdaoui beter is! Als je de woordcombinatie zo niet gebruikt dan ligt de nadruk op de laatst genoemde naam, beetje jammer dat je mijn CE daardoor met 1 ster beoordeelt..

edit: @kooltie bedankt man, jij snapt het in tegenstelling tot taarabt wel! Dat bedoel ik dus inderdaad

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Polen

FIFA ranking: 19
26 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
K. ŚwiderskiAanvaller30
W. SzczęsnyKeeper30
J. BednarekVerdediger30
B. BereszyńskiVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Polen.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Polen.

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren