Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Topcompetitie?!

Laatste update:

'Engeland, Spanje, Italië en Duitsland zijn de vier grote competities’. Dit hoor ik heel vaak in de media voorbij komen en ook hier op Voetbalzone. Wat is nou de reden dat er zoveel twijfel bestaat over het feit of de Franse competitie wel een echte topcompetitie is? Wordt dit beeld bepaald door meningen in de toonaangevende media? Komt het omdat er buiten Frankrijk maar weinig interesse is in de beelden van de competitie? Heeft het te maken met de prestaties in Europa? Of roept iedereen maar wat? Allemaal vragen waar ik mee zit en waarop ik dieper in wil gaan in deze blog. Ik vind de Ligue 1 namelijk een geweldig leuke competitie.

Als eerste wil ik de financiële mogelijkheden van de Franse competitie eens vergelijken met die van 'de vier grote competities'. In het hedendaagse topvoetbal draait het immers allemaal om geld. Een goede graadmeter hiervoor is de Deloitte Football Money League, dit rapport van Deloitte verschijnt ieder jaar en geeft een goede weergave van alle opbrengsten per competitie en per club. Wanneer er wordt gekeken naar de totale omzet per competitie is het inderdaad zo dat de Ligue 1 op de vijfde plek komt, met 1,04 biljoen euro, op redelijke afstand van de Primera Division, dat vierde staat met 1,35 biljoen euro. Het grote verschil zit hem echter in de nummer één en twee van de lijst. Het zal niemand verbazen dat de Premier League bovenaan staat met 2,43 biljoen euro omzet, gevolgd op ruime afstand door de Serie A met 1,43 biljoen euro. De Premier League staat wat dit betreft ver boven de rest verheven. In de top twintig van rijkste clubs staan slechts twee Franse clubs: veertiende staat Olympique Lyon met 146 miljoen euro omzet en vijftiende staat Olympique Marseille met 141 miljoen euro omzet. Ten opzichte van het vorige seizoen zijn ze beiden een plaats gedaald door de opkomst van het grote geld bij Manchester City. De top twintig rijkste clubs wordt veelal gedomineerd door de Premier League (zeven clubs) maar wat opvalt, is dat de twee allerrijkste clubs uit Spanje komen. Spanje wordt maar door drie clubs vertegenwoordigd in deze lijst terwijl Italië en Duitsland allebei vier clubs in de top twintig hebben staan. Dat neemt niet weg dat Olympique Marseille in het seizoen 2006/07 het nog moest stellen met honderd miljoen euro omzet, wat in vier jaar tijd met bijna vijftig procent is toegenomen. De tv-rechten leveren in Frankrijk heel veel geld op, alleen in Italië en Engeland wordt er meer geld binnengehaald met tv-rechten. Het verschil zit hem echter in de tv-rechten die aan het buitenland worden verkocht: daarin staat Frankrijk namelijk weer vijfde.

Ondanks dat Frankrijk vijfde staat in het financiële klassement zijn de verschillen niet onoverbrugbaar. Zeker als je kijkt naar de enorme nieuwbouw aan stadions en infrastructuur wat wordt aangelegd voor het Europees Kampioenschap van 2016. De nieuwe stadions zullen allemaal vol zitten, aangezien voetbal sport nummer één is in Frankrijk. Bovendien is het ieder jaar weer de vraag wie er kampioen gaat worden en wie er zal degraderen. Weinig mensen hadden kunnen voorspellen dat Lille dit jaar kampioen zou worden en AS Monaco zou degraderen, met de sfeer en de spanning zit het dus ook wel goed. Terwijl in een topcompetitie als Spanje het elk jaar weer gaat tussen Barcelona en Real Madrid.

De prestaties in Europa zijn bovendien de laatste jaren ook meer dan behoorlijk, Olympique Lyon reikt altijd tot de tweede ronde en vaak nog verder. De afgelopen jaren hebben ook Bordeaux en Olympique Marseille duidelijk van zich laten horen in de Champions League. De Franse competitie heeft echter geen grote historie op het gebied van Europese prijzen aangezien alleen Olympique Marseille in 1993 de Champions League heeft gewonnen en Paris Saint-Germain de UEFA Cup in 1996. Op de coëfficiëntenlijst voor prestaties in Europa staat Frankrijk ook als vijfde genoteerd.

Uiteindelijk denk ik dat er twee factoren zijn die bepalen dat er getwijfeld wordt of de Franse competitie wel een topcompetitie is. De eerste factor zijn de prestaties in Europa van de topclubs. De Champions League en in mindere maten de Europa League worden in de hele wereld op de voet gevolgd. Wanneer er hier goed gepresteerd wordt zijn er veel voetballiefhebbers die dat als graadmeter gebruiken voor de nationale competitie. Dat is logisch aangezien niemand vijf nationale competitie en de Eredivisie op de voet kan volgen. Ik ben van mening dat de verschillen tussen de Duitse, Franse en Italiaanse competitie maar heel gering zijn. Het verschil is alleen dat Duitsland Bayern München heeft dat altijd goed presteert in Europa en dat in Italië AC Milan en Internazionale die rol op zich nemen. De nummer tien van de Franse competitie is niet minder dan de nummer tien uit Engeland, Spanje, Duitsland of Italië. Tweede factor is de aandacht die een competitie krijgt in het buitenland. ‘De vier grote competities’ krijgen veel meer aandacht in het buitenland dan de Franse competitie. De Franse competitie wordt buiten Frankrijk alleen in Afrika en het Midden-Oosten goed gevolgd. Doordat er nauwelijks beelden worden getoond van de Ligue 1 in andere West-Europese landen is het moeilijk om de aandacht voor de competitie te vergroten. Zenders spelen vaak op safe door gewoon de Engelse, Duitse, Spaanse en Italiaanse wedstrijden uit te zenden omdat ze weten dat hier veel mensen naar kijken.

Het Franse voetbal zit nog altijd in de lift en heeft misschien wel de meeste potentie. Wanneer alle nieuwe stadions in gebruik zijn zal er een hogere omzet gedraaid worden, de prestaties in Europa zullen constant blijven en waarschijnlijk nog wel verbeteren. Bovendien valt er nog een enorme winst te boeken door de tv-rechten in het buitenland aan de man te krijgen. De is dan ook één van de speerpunten van de Franse voetbalbond en wanneer dit lukt, zal er financieel en sportief geen verschil meer zijn tussen ‘de vier grote competities’ en de Ligue 1. Tot het zover is blijf ik genieten van het Franse voetbal en zal ik blijven proberen om andere voetballiefhebbers warm te maken voor deze topcompetitie.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik wilde niet reageren en je 5 sterren geven maar je moet dus blijkbaar een reactie zetten om te kunnen stemmen.puik stuk 5 sterren.

Leuk stuk, ik persoonlijk vind de Ligue 1 nog geen top competitie maar dat is het in potentie wel.
Er lopen op het moment ook een aantal geweldig grote talenten rond bij de franse clubs rond.

5 Sterren.

Hallo,

Bedankt voor je moeite om deze CE te publiceren. Het is jammer dat de Franse competitie niet veel aandacht krijgt, terwijl het een competitie is met attractief voetbal (fysiek sterk, veel techniek, snelheid). Door jouw stuk krijgen de lezers hier meer awareness van de potentie die in de Franse competitie zit. Een goede zaak!

Echter, heb ik me ontzettend gestoord aan de taalkundige fouten in je stuk. Zo gebruik je in veel zinnen geen komma's (en zet je ze af en toe op de verkeerde plek), lopen zinnen niet vloeiend en maak je grammaticale fouten. Twee voorbeelden:

-De eerste factor IS, niet zijn...
-In mindere Mate, niet maten...

Tip: lees het meerdere malen door voordat je het opstuurt, nu lijkt het alsof je het in één stuk door hebt getypt en zo hebt ingeleverd.

Maar ga door met Ce's schrijven! Ik heb respect voor mensen die de tijd en moeite nemen om een stuk te schrijven en dit vervolgens publiceren.

Succes!

26 juli 2011 om 17:18

Ik ben het helemaal met je eens. Misschien zou je voor de volgende keer het begin wat spannender en aantrekkelijker kunnen maken. Nu zeg je waar je het over gaat hebben en dat is een beetje een saai begin. Als je verhalend begint, trekt dat de aandacht en leest iedereen veel eerder je stukje met plezier.

3 sterren.

26 juli 2011 om 20:09

Bedankt voor de feedback, kan ik weer mee aan de slag!

Het is allemaal verhelderend en het is jouw mening. Ik kan daar niets aan veranderen en ik ga ook puur naar de inhoud kijken en niet naar jouw mening. Je hebt het aardig geschreven. Hier en daar een spelfoutje, maar je ziet dat er wel veel werk in is gestoken. Je houdt het goed kort en beschrijft het uitstekend. Niet teveel afdwalen naar kleine details, maar steeds goed aan de structuur gedacht. Ik zit te twijfelen tussen vier en vijf sterren, maar ik zal je het voordeel van de twijfel geven.

Ik vind het een goed stuk. Het is niet geweldig, maar wel goed.

Ik zou je inleiding echter wel anders aanpakken de volgende keer. Nu heb je als laatste zin: ''allemaal vragen waar ik mee zit en waarop ik dieper in wil gaan in deze blog. Ik vind de Ligue 1 namelijk een geweldig leuke competitie.'' Achter ...waar ik mee zit.. zou je een punt kunnen zetten. Het is namelijk duidelijk dat je er dieper op in wil gaan, anders had je deze CE waarschijnlijk niet geschreven.

Al met al is het een goed stuk. Met hier en daar, zoals hierboven aangegeven, nog wat taalkundige fouten. Maar van fouten leer je, toch?

Ga zo door!

Ik ben niet super geinterreseerd in de Franse competitie maar je schrijft het stuk leuk. En de Franse competitie vindt ik leuker dan de Italiaanse. In het Italiaanse voetbal zit helemaal geen aanvalsdrift. Het is verdedigen en hopen op de 1-0. Daarom interesseert mij het ook niks wat er in Italie gebeurd. Ik vind de Franse competitie leuker dan de Italiaanse.

5 sterren.

Prima stuk, met feiten onderbouwd en lekker geschreven (signaalwoorden gebruikt waardoor het prettig leest). Ik wist bijna alles al, maar dat komt omdat ik het Deloitte-rapport al gezien had en ik zelf de Ligue 1 bijhoud. De meesten zullen hier wel aardig wat van geleerd hebben, dus daarvoor ga ik er natuurlijk geen sterren van aftrekken. Wat een stuk aantrekkelijker kan maken, is om juist níet in de inleiding te vertellen wat je verder wil vertellen. Dat maakt nieuwsgierig. Verder inderdaad een paar taalkundige foutjes en een wat al te tweede alinea (negentien regels is een beetje teveel, probeert dat te beperken tot echt hooguit vijftien en dat is al vrij veel), maar de inhoud is het belangrijkst en die klopt gewoon. Normaal gesproken zou ik je 4 sterren willen geven, maar omdat er hier iemand zo sneu is geweest 1 ster te geven (die reactie is verwijderd, maar de beoordeling niet...), geef ik je er 5.

Ik snap de aanpak niet helemaal. Je legt piekfijn uit waarom de Ligue 1 een stuk minder interessant is dan de 'top 4'. Maar tegelijkertijd geef je aan dat je anderen graag warm wilt laten lopen voor het Franse voetbal. Had je dan niet beter voor een andere insteek van je verhaal kunnen kiezen?

Het Franse voetbal is gebaat bij Europees succes. Ik denk dat wanneer Franse clubs structureel meestrijden om de Europese bekers het aanzien van de Ligue 1 gaat verhogen.

Mooi stuk en vooral ook een origineel onderwerp!
Ik vind dat je het goed hebt onderbouwd, namelijk door cijfers te geven van toonaangevend onderzoek. Dat is natuurlijk dé manier om een stelling kracht bij te stellen.
Ik ben zelf ook niet geïnteresseerd in de Ligue 1 en heb dan ook meteen een vraag: Vind jij het realistisch dat Pastore straks wellicht naar PSG trekt :P ?
In ieder geval heb ik genoten van je stuk en krijg je dus 5 sterren!

27 juli 2011 om 19:46

Bedankt voor je reactie!

Ik denk dat Pastore op dit moment onhaalbaar is voor Psg. Ze hebben nu veel geld te besteden en zullen daarmee binnen Frankrijk veel spelers kunnen halen als Matuidi en Gameiro, wat echt hele goede spelers zijn. Daarnaast kunnen ze ook jongens halen als Jeremy Menez. Dat zijn dus meer de voetballers van de Europese subtop, echte topspelers als Pastore zijn nog onhaalbaar voor PSG want als ze kunnen kiezen tussen Chelsea en PSG is de keuze snel gemaakt.
Het is daarom van belang dat het geld wat nu via PSG in het Franse voetbal wordt gepompt ervoor zal zorgen dat andere clubs uit de Ligue 1 zich daaraan optrekken en zo het gehele niveau en aanzien van de Franse competitie omhoog kunnen krikken.

Bovendien vind ik Frankrijk nou niet 'voetballand bij uitstek' ...kijk je naar de andere vier (en zelfs in Nederland) dan is het volkssport #1 met stip. In Frankrijk is voetbal uiteraard wel 1 van de grootste sporten, maar niet zodanig als in andere landen.. dat doet een beetje af aan de passie en uitstraling van de competitie..

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren