'Uitstekende atleet' Sno komt niet door medische keuring van Genoa

Donderdag, 14 juli 2011 om 15:52Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 16:09

Evander Sno gaat niet bij Genoa aan de slag. Ofschoon alle berichten op wezen dat de middenvelder en de Serie A-club een contract voor een jaar aangingen, is hij niet door de medische keuring heengekomen. "Dat vinden wij erg jammer", benadrukt preses Enrico Preziosi donderdag. "Hij is niet alleen een uitstekende atleet, maar ook een geweldig persoon en hij heeft een aardige familie."

/

Sno werd halverwege september 2010 tijdens een wedstrijd van de beloften van Ajax tegen Jong Vitesse getroffen door een hartstilstand en moest worden gereanimeerd. Hij maakte al twee maanden later zijn rentree in een oefenduel, maar tot officiële optredens in de hoofdmacht van Ajax kwam het niet meer. Sno kreeg geen nieuw contract aangeboden en leek deze week bij Genoa te tekenen.

"In Italië zijn er specifieke regels die voor Sno en Genoa een belemmering zouden vormen", vervolgde Preziosi. "In Nederland zou hij wel kunnen spelen, maar hier niet. Maar ik denk dat deze regelgeving terecht is. Het leven van een mens is prachtig en moet worden beschermd. Al in het begin kwamen wij een probleem tegen." Sno speelde eerder voor onder meer NAC Breda en Celtic.Gerelateerd

Meer sportnieuws

68 reacties (laatste reactie door Bago)

soms moeten spelers door een ander in bescherming genomen worden en het voetbal is het niet waard om een dood te veroorzaken of de kansen erop te vergroten

14 juli 2011 om 16:04

Mag de persoon in kwestie dat beslissen? Als ik leed aan een hartkwaal, maar daarvoor mijn grootste passie moest opgeven, zou de keuze snel gemaakt zijn. Ik ken de risico's, ook al zijn ze fataal, maar ik zou het echt niet opgeven daarvoor. Ik snap niet waarom een volwassen man zijn eigen keuze niet mag maken. Hier hoeft geen wetgeving rond te zijn. Hij weet toch wat het allemaal inhoudt? Als hij wil spelen, laat hem spelen.
Zo zie ik het toch. Nogmaals als ik het had, ik zou willen doorspelen ook al loopt het fataal af.

14 juli 2011 om 16:09

Je denkt toch zeker niet dat een club die verantwoordelijkheid wil nemen toch ofniet? Je moet die tekst eens beter lezen en dan realiseer je misschien dat het leven te uniek is.

14 juli 2011 om 16:22

Club moet hier geen verantwoordelijkheid nemen. Als Sno zelf beslist om toch door te gaan en daarbij het leven laat, was het zijn eigen keuze. Daar hoeft de club in kwestie geen verantwoording voor af te leggen. Sno is een volwassen man, is niet geestesziek verklaard of handelingsonbekwaam, dus juridisch gezien zou hij die keuze zeker mogen maken.
Dat een club daar liever de handjes van af houdt, is wat anders, maar dat zei je niet. Je zei dat de club de speler moet beschermen en dus voor hem moet kiezen. Dat is natuurlijk bullshit.
Het leven te uniek? Daar valt ook over te discussiëren, maar dat gaat niet meer over voetbal dus zullen we dat maar zo laten

14 juli 2011 om 16:24

De club neemt in dit geval geen verantwoordelijkheid, de wetgeving in Italië. Je moet die tekst eens beter lezen.

On: Jammer, het had een fantastische club geweest voor Sno. Ik had niet verwacht dat er nog clubs van dit kaliber zich voor hem gingen melden. Daarbij denk ik dat het risico op een hartaanval klein is. Hij speelde de afgelopen 2 jaar ook gewoon wedstrijden in het 2e van Ajax, naar mijn weten zonder problemen. Hopelijk zijn er meer mooie clubs die zich voor hem melden en waar hij wel mag spelen.

14 juli 2011 om 16:31

@realsocio

Geen enkele club gaat bewust het risico lopen dat een speler in hun team sterft op het veld. En Sno is nu niet echt een wereldtopper dus dan gaan ze dat risico al helemaal niet nemen. Hij heeft nochtans een hart defribilator ingeplant gekregen en zou dus normaal gezien geen enkel risico moeten lopen. Vaag.

14 juli 2011 om 17:16

Ik spreek helemaal niet over de tekst. De tekst kan me gestolen worden. Het gaat me om de gigantische bullshit die gummibear uitkraamt door te zeggen dat een club spelers tegen zichzelf moet berschermen.

14 juli 2011 om 17:18

Belachelijke reactie. Daarbij vind ik dat je hier nu heel stoer praat, maar als voetballen jou passie is en je stort op een gegeven moment met een hartaanval in elkaar wil ik nog wel eens van jou horen of je daarna er nog zo tegenaan kijkt.
Heel die medische staf daar zijn professionals. Die willen gewoon geen speler met hartproblemen. Stel je voor, Sno gaat daar spelen en krijgt volgend jaar weer een hartaanval tijdens een wedstrijd, terwijl Genoa op de hoogte was van zijn hartproblemen. Daar kan je toch niet mee aankomen dan? Dan kan je zo'n club toch opdoeken? Daarbij kan het volgens mij niet eens volgens allerlei wetten. Kijk je mag best een spelers zelf de keuze laten wat voor risico's hij neemt maar dit is wel een erg extreem risico.

En dan zeg je hij weet wat de risico's inhouden laat hem spelen? Wat nou als die jongen weet een hartaanval krijgt en een jaar niet kan spelen? Gaat hij dan ook zeggen, ik wist van mijn afwijking af zolang ik niet kan spelen hoef ik geen salaris?

En dan om nog even te reageren op jou laatste zin. Kijk ik wens niemand een hartaanval toe hoor laat dan voorop staan. Maar voor jou zou het toch heel goed zijn om er ééntje te krijgen, dat je het overleefd en dan wil ik nog wel eens zien of je daarna ook zo een grote mond hebt.

14 juli 2011 om 17:49

Ik denk dat je eerst moet nadenken voor je dingen zegt tegen mensen die je niet kent....
Ik heb helemaal geen grote mond. Ik weet heel goed wat ik zeg en waarom. Dat je het daar niet mee eens bent, akkoord.
U kan gerust zijn, ik hoop zelf dat als ik er 1 krijg, ik het niet overleef. Anders pakt men toch alles zomaar af ... dan lijkt het me allemaal verder weinig nut te hebben.

Los daarvan, zet je gewoon in het contract dat indien Sno iets overkomt de club niet verantwoordelijk kan worden geacht en het contract per direct mag worden ontbonden. Clausules weet je wel...

15 juli 2011 om 11:09

Ik vind dat de club zeker hiervoor verantwoordelijkheid kan nemen. Afgezien van het feit dat bij een hartstilstand vd speler, hij en zijn familie daarvan de dupe zijn heb je ook nog eventueel mensen in het stadion zitten waar de club (i.ig gedeeltelijk) verantwoordelijk voor is. Voor hun kan de dood een speler voor hun ogen natuurlijk ook zeer traumatisch zijn. Daar komen zijn medespelers en techinische staf nou bij die dan waarschijnlijk helemaal de weg kwijt zijn. Al met al ook zeer veel nadelen voor de club en niet allen voor de speler. Dus je kunt niet alleen de spelers hierover laten beslissen. Even afgezien van het feit dat de wetgeving in Italie hier beslissend is geweest en niet de club maar goed dat is vaak genoeg genoemd hierboven.

Ik vind het wel vreemd dat er in Italie andere regels voor gelden dan in Nederland. Zou eigenlijk overal hetzelfde moeten zijn. Als het gevaar te groot is niet doen anders geen probleem. Aangezien ik geen medicus ben kan ik het risico totaal niet inschatten.

14 juli 2011 om 16:09

Zijn hart is mogelijk nog veiliger dan dat van jou en mij.
Dankzij een apparaatje in zijn borst wordt zijn hart simpel gezegd weer opgestart in geval van nood. Dus dat is volkomen veilig.

Maar blijkbaar is zo een apparaat in Italie verboden.

14 juli 2011 om 16:20

Tenzij hij een klap op dat apparaat krijgt, dan kan dat apparaat zomaar van slag zijn. Ik geef Genoa groot gelijk dat ze hier geen risico mee durven te nemen

14 juli 2011 om 16:25

Is dat zo? Ik kan daar namelijk niks over vinden.

15 juli 2011 om 03:34

Het uitvallen hiervan is praktisch onmogelijk. Alle kleine 'aanvallen' worden door dit apparaat opgevangen met corrigerende elektrische schokjes. Dit wil niet zeggen dat het hart hier niet onder te lijden heeft. Een eventuele zware hartaanval zal niet altijd opgevangen kunnen worden waarmee de afkeuring van Genoa volledig terecht is.

15 juli 2011 om 11:10

@ Sir80

Ik heb het idee dat jij er wel verstand van hebt dus ik stel jou de vraag.

Waarom mag hij in Nederland dan wel spelen ?

14 juli 2011 om 16:27

Dit was ook zo met Kanu en die leeft ook nog steeds.. Die had na z'n contract bij Inter ook 'ineens' een hartkwaal die hij bij Ajax niet had.. Dat had ook met verschil in controle, keuring en/of regelgeving te maken... Maar dit is wel zuur voor Sno want nu gaat een andere club nog minder snel met hem een contract aan...

14 juli 2011 om 17:37

Dus volgens jou moet Ebecilio ook maar stoppen met voetbal?

Deze jongens hebben een keer pech gehad, wat iedereen kan overkomen. Verder zijn ze nu kerngezond. En mocht hun hart nog een keer falen, zorgt een kastje onder hun huid dat het weer gaat kloppen.

Onzin, laat die jongens lekker doen wat ze leuk vinden.
Ze kunnen morgen ook onder een auto komen, moeten ze dan ook maar niet meer over straat?

Ja was te verwachten. Geen club wil het proberen met een speler die een onberekenbaar hart heeft.

14 juli 2011 om 16:10

Wat een flauwe opmerking..erg makkelijk ook.. Verdiep je eerst eens in zijn huidige status en geef dan nog eens commentaar..

14 juli 2011 om 16:13

Wat is hier flauw aan? Alsof hij voor die tijd signalen had dat hij een hartstilstand zou krijgen? Je gaat toch geen miljoenen uitgeven aan een speler als je niet zeker weet of alle problemen achter de rug zijn?

Typisch dat ik ook 5 duimpjes omlaag krijg omdat ik me verplaats in de clubbestuurder.

14 juli 2011 om 16:38

Het gaat niet om miljoenen want hij is transfervrij..

14 juli 2011 om 19:14

Nee inderdaad, klopt helemaal.. Ajax en zeker Frank de Boer vinden Lorenzo Ebecilio waardeloos en willen het niet met hem proberen want hij heeft last van hartfalen.. Tuurlijk knul, er kan hem niets meer gebeuren met het apparaatje op zijn hart. hij kan hoogstens ooit eens omvallen waarna die na 2 seconden weer opstaat.

14 juli 2011 om 21:18

Blijkbaar dus toch een te groot risico voor Italiaanse begrippen. Het gaat om een mensenleven en ook nog eens veel geld (alleen salaris al) dan denk je dus wel 2x na voordat je zo'n beslissing neemt. Kan je het mee eens zijn of niet, zo'n keuze moet je respecteren. Dat jij dat risico zou willen nemen betekent niet dat iedereen dat doet.

14 juli 2011 om 16:12

Heb jij het medisch onderzoek gedaan dan?
Wie weet heeft hij wel een probleem met een meniscus.
Dus je conclusie is op zijn minst erg voorbarig.

Sneu voor die jongen , ik denk niet ,dat hij als het weer om zijn hart zou gaan, hij nog veel toekomst heeft als profvoetballer.
Dit gun je niemand.

14 juli 2011 om 16:14

En jij denkt dat er met deze zin: 'het leven van een mens is prachtig en moet worden beschermd.' over zijn meniscus gepraat wordt?

14 juli 2011 om 16:19

Ik weet niet wat ik moet denken zolang ik niet weet op welke gronden hij is afgekeurd.
Ik noemde een meniscus ook alleen maar als voorbeeld , ik probeer alleen te zeggen dat je nooit zoiets mag concluderen zonder alle feiten te kennen.

Op welke regelgeving zouden zij gestuit zijn. Ik ben me ervan bewust dat de grenzen elders wat strenger zijn als je ziet dat Feyenoord een van Beukering kan aantrekken en Ajax een Mido maar Sno lijkt mij toch wel in uitstekende staat te verkeren.

Of het moet te maken hebben met het feit dat ze geen weet hadden van zijn hart stilstand en dat ze zijn medische gegevens hebben nagekeken en op basis daarvan hebben geconcludeerd dat hij ongeschikt is.

Kan me er wel bij iets voorstellen maar een hart stilstand krijgen kan iedereen gebeuren, je wel de risico's beperken.

Misschien toch meer aan de hand dan we dachten.

Aii.. Pijnlijk.. Denk niet dat er nog een topclub voor hem inzit.. Hopelijk komt hij er wel want ik gun hem het beste.

erg treurig voor sno!
was opzich geen stap terug bij genoa,
persoonlijk snap ik wel dat ze hem niet contracteren het is niet niks wat er met snp gebeurt is.
ben benieuwd waar hij nu heengaat want heeft een aardig hoog salaris,

ben eerlijk gezegd blij dat ie bij ajax weg is,
overigens is het wel een knokker en geen opgever

Dit lijkt me toch wel ergste voor een voetballer dat je niet door een medische keuring heen komt ik hoop voor hem dat hij mischien in nederland op eredivisie-niveau kan voetballen.

Vond het al apart dat Genua interesse toonde in Sno, zeker ook gezien de situatie met die hartstilstand in september 2010.
Hopelijk komt hij nog ergens aan de bak, ik weet niet of hij een optie is voor een middenmotor/ laagvlieger in de Eredivisie, zijn salaris was erg vorstelijk te noemen of verkijk ik mij nu?

14 juli 2011 om 16:13

Nee klopt, hij verdiende wel aardig bij Ajax. Volgens mij tegen of zelfs precies 1 Miljoen p/j. Veel te veel voor zo' matige voetballer. Sno zou nooit aanspelen toe komen daar, ze hebben veel betere middenvelders daar rondlopen.

14 juli 2011 om 16:21

Ja, wel opvallend om te zien dat als je één goede wedstrijd speelt bij Celtic tegen AC Milan (je door je directe tegenstander Gatusso, je word aanbevolen bij Genua) en die daar dan ook echt op in gaan en niet even kijken naar zijn verleden m.b.t. zijn hart.
Allemaal heel opvallend en raar, net zoals zijn salaris waar v. Basten verantwoordelijk voor is.
Is toch wel een opvallende carriére als je die van Sno analyseert.

14 juli 2011 om 16:38

Ja precies. Als je het mij vraagt heeft Sno tot nu toe nog een hele gunstige carrière voor zijn doen gehad /(op die hartaanval na maar dat staat los van het voetbal). Bij NAC 14 wedstrijden gespeeld het geluk gehad om bij Celtic te spelen toch een mooie club. Ruim 30 wedstrijden. Vervolgens naar Ajax ook een grote club, lekker 3 miljoen verdiend in 3 jaar tijd. Eigenlijk heeft deze jongen ontzettend veel geluk gehad. Waarschijnlijk heeft bijvoorbeeld een Overtoom van Heracles veel minder verdiend terwijl die stukken beter is, naar mijn mening.

14 juli 2011 om 18:44

@fernandoa13 ik kan het wel met je eens zijn. Op de een of andere manier heeft Sno naar mijn mening altijd boven zijn niveau gevoetbald en heeft daarbij ook niet verkeerd geboerd. Om precies te zijn verdiende Sno 1,1mil per jaar. Als hij een beetje slim met zijn centjes om is gegaan, dan kan hij de rest van zijn leven een prima leventje lijden.

Desalniettemin vind ik het wel sneu voor Sno dat hij niet door de medische keuring is gekomen. Ik gun hem zeker nog een leuke club in de toekomst.

14 juli 2011 om 19:29

1.1 ja.. dat is toch wel 3.3 bij Ajax verdiend.. met NAC en Celtic erbij heeft die misschien wel tegen de 5 Miljoen verdiend in ze carrière. Moet genoeg zijn lijkt mij als die vandaag zou stoppen .

Ja, misschien ben ik een misgunner in dit geval. Maar ik vind niet dat een speler van dat kaliber het verdiend om bij zulke clubs te spelen. Ik kan goed begrijpen dat hij dat wil, wie niet? Maar als toeschouwer kan ik me wel ergeren, want ik alleen ken zeker 3 jongens zo uit me hoofd die het meer verdienen, als we over talent praten.

Net als met Kanu destijds...

Ik vraag me dan toch af wat de verschillen zijn in 'meten' en visie tussen de nederlandse medische sport wereld tov de italiaanse..

14 juli 2011 om 16:18

De Italiaanse medische wereld heeft van hun fouten met Van Basten geleerd.

14 juli 2011 om 16:37

Ik weet dat de Milanezen heel ver staan met hun medische technieken betreffende spelers, of dit er iets mee te maken heeft weet ik echter niet.

Dat is nog eens sneu voor Sno, ik gunde hem het wel lekker zijn wedstrijdjes spelen in de Serie A. Hopelijk komt er nog een Nederlandse club zoals Heerenveen bijvoorbeeld.

Ahh, verschrikkelijk voor hem. Na die hartstilstand ook dit. Overigens mooie speler voor een subtopper in de Eredivisie.

Jeetje wat vreselijk voor hem. Dan blijft het je toch achtervolgen. Ebecilio had het ook maar voetbalt wel prima in nederland. MEt zo een apparaat in zijn hart. Sno heeft die ook als ik het goed heb begrepen. Dus misschien dat hij toch in nederland aan de slag kan. Kan toch een meerwaarde zijn dan. Hij is nog zo jong.. En dan nu al stoppen is vervelend omdat je dan weinig opties hebt. Hjet ligt er antuurlijk wel aan of hij echt er echt een grote kans op overlijden is. Want volgens mij kan hij wel spelen maar durft genoa niet. Wat ik wel snap,

zal dan wel met zijn hart of zo te maken hebben neem ik aan?
erg jammer voor hem, dit zou een nieuwe stap kunnen zijn maar nu moet hij nog maar afwachten of hij een club kan krijgen...

Jammer voor hem, hoewel ik sowieso niet begrijp waarom er uberhaupt interesse was, nog los van zijn hartstilstand. Heb het altijd een erg slechte speler geworden. Dat hij bij Ajax voetbalde voor een nota bene erg fors salaris vond ik genant. Zo traag dat hij me deed denken aan die Ent uit Lord of the Rings.

''in Italië zijn er specifieke regels die voor Sno en Genoa een belemmering zouden vormen'', vervolgde Preziosi. ''in Nederland zou hij wel kunnen spelen, maar hier niet. Maar ik denk dat deze regelgeving terecht is.''

Weet iemand misschien om welke regel het dan gaat?

Jammer voor hem, Genoa is een goeie club in een top competitie.

Ik wil niks suggereren maar heeft het met zijn hart te maken of iets compleet anders?
Is er iemand die het wel weet en die informatie wil delen?

We hadden het hem zeer gegund !

Maar dit bericht deed me realiseren dat in Italië het gehad hebben van een hart disfunctionaliteit al voldoende reden is om een medische keuring niet te doorstaan.
Weet niet of dat alleen het profvoetbal betreft of alle topsporten.

Dit, ongeacht of er afdoende maatregelen zijn genomen.
Ondersteunende apparaten mogen niet, een succesvolle operatie geloof ik weer wel.

Triest bericht, maar om een nog veel triester bericht te voorkomen denk ik dat het beter is dat Evander zich op een opleiding gaat richten (als hij die nog niet heeft)....het voetballen wordt op deze manier wel erg lastig..

Hij komt toch tekort voor Genoa. Hij moet maar voor een club als NAC gaan. Mooie middenmoter in Nederland moet haalbaar zijn. Kan me voorstellen dat clus niet happerig zijn op een speler met zo'n medische achtergrond

Jammer, had het hem zeker gegund!

ik heb wel respect voor Sno, na zo'n hartstilstand toch weer terug proberen te komen in het betaald voetbal, en dus vind ik het ook heel jammer voor hem dat hij niet door de medische keuring kwam bij Genoa. Ik wens Sno het beste!!!!

ik vond sno altijd iemand die niet leefde voor het voetbal. met zijn 1,4 miljoen verdienden in het 2e van ajax. maar dat hij na die harstilstand weer ging voetballen vond ik toch wel speciaal en ben ik anders over hem gaan denken

Lullig voor hem. Het zal heel lastig worden om nog een nieuwe club te vinden. Ze zullen allemaal bekend zijn met zijn 'probleem' en mede daardoor niet in de rij staan. Nu zijn contract bij Ajax afloopt bestaat er gewoon een kans dat Sno helemaal niet meer in het betaalde voetbal terecht komt. Zonde.

Da's balen voor Sno. Balen is ene te klein woord, het is een dreun.

Jammer, want deze jongen had ik zeker een mooie transfer gegund. Nu komt er nog meer een stempel op hem. Hopelijk lrijgt hij ergens nog een mooie kans !

Het meest interessant aan dit artikel leek me nog om erachter te komen, welke specifieke regels in Italië er nou zijn ten opzichte van Nederland die het onmogelijk maken voor een speler met hartproblemen te spelen, maar dat staat er uitgerekend niet in..

Dit komt aan als een klap in het gezicht van Sno, eerst die hartstilstand, en nu niet door de keuring komen vanwege zijn hart... wat moet je er van zeggen? Het blijft hem achtervolgen, en wat als hij weer een hartstilstand krijgt, dan kan het afgelopen zijn met zijn voetbalcarriere, zonde maar misschien is het beter als hij gewoon stopt.

14 juli 2011 om 23:45

Hij had dit kunnen verwachten door die pacemaker. In italie wordt je zelfs afgekeurd op je gebit, zoals Cissokho. Dus een echte verrassing is dit niet.

Vind het jammer voor Sno!
Hij heeft hard gewerkt om er weer bovenop te komen en hij heeft gevochten voor zijn leven
En dan krijgt hij dit
Das balen voor hem
Ik hoop dat hij een andere goede club vindt!!!

Heel jammer voor Sno dit. Meestal is de medische keuring een formaliteit maar bij Evander Sno kon je er eigenlijk al vanuit gaan dat er een verhoogd risico was dat hij niet door de keuring zou komen. Spijtig voor de voetballer Sno. Hopelijk kan hij in Nederland of elders nog een leuk clubje vinden. Anders zou ik er een eind aan breien, want er zijn ook andere dingen dan voetbal in het leven waarbij zijn gezondheid minder risico loopt.

@ Rugu: Ik wil nog wel even reageren om iemand een hartaanval toe te wensen (bij wijze van een les) Dat wens je zelfs je ergste vijand niet toe man, vreemd dat je daar een groene rand voor krijgt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Genoa

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
12.Udinese36-8
13.Fiorentina33-12
14.Genoa33-13
15.Spezia33-18
16.Torino31-8
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
I. RadovanovićMiddenvelder290
M. PjacaAanvaller293
E. ShomurodovAanvaller253
G. ScamaccaAanvaller225
F. MarchettiKeeper30
A. PaleariKeeper20
M. PerinKeeper280
Voor de complete selectie: Clubpagina Genoa.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Genoa.

In de wandelgangen

Vrijdag 23 april
Beerschot heeft de optie tot koop in het huurcontract van Zakaria Bakkali niet gelicht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren