Het horrorverhaal van de tank

Op 31 augustus 2009 heerste er een onaangename sfeer op de trainingsvelden van Anderlecht. Iedereen kijkt elkaar aan en er volgt een pijnlijke en lange stilte. Niemand weet wat er gaat gebeuren en hoe het verder gaat aflopen. Elk woord wat gezegd lijkt te gaan worden is verkeerd. De tackle van gisteravond en het gevolg ervan zou het einde van zijn carrière kunnen betekenen. Mbark Boussoufa stond het dichtstbij en gaf later in een interview aan dat hij het bloed er zelfs zag uitspuiten. De Anderlecht-spelers hadden nog nooit zoiets verschrikkelijks gezien en de meesten hadden heel de nacht niet kunnen slapen.

In het land van herkomst van de getroffen back werd met grote verslagenheid gereageerd. Iemand heeft de “czolg” (de tank) een open dubbele beenbreuk bezorgd? Het is een sterke jongen die altijd doorgaat ondanks zijn kleine pijntjes of lichte blessures. Wat moet iemand dan doen om te beletten dat hij verder kan voetballen zonder pijn? Toen de beelden op nationale tv werden uitgezonden werd Alex Witsel bestempeld als moordenaar. En werden er straffen geëist tegen deze jongen. Hij zou naar de gevangenis moeten en ze zouden hem dezelfde straf moeten geven als het leed dat het slachtoffer ondergaat. Als de tank nooit meer kan voetballen dan mag Alex Witsel dat ook niet.

Toen later de straf bekend werd gemaakt was iedereen in rep en roer. Elf wedstrijden schorsing en een geldboete van 2500 euro? Was dat een serieuze eis? Witsel bleef ontkennen dat er opzet in het spel zat. Maar iedereen die deze tackle heeft gezien, of zelfs net als bij mij in het geheugen staat gegriefd, die weet dat er toch echt wel duidelijk sprake van opzet was. Het ergste van dit alles was dat men nog in beroep ging tegen deze straf ook. De nieuwe uitspraak was: acht wedstrijden schorsing en een geldboete van 500 euro. Het was van de gekke dat deze straf werd uitgesproken voor het verruïneren van het leven van de tank. Standard gebruikte argumenten als: maar het slachtoffer is in het veld ook geen lieverdje, dus dan kun je er op wachten dat dit gaat gebeuren.

Intussen werd duidelijk dat revalidatie acht tot twaalf maanden zou gaan bedragen, en de kans dat hij weer kon gaan spelen minimaal was. Wistel huppelde in de tussentijd vrolijk verder over de velden alsof er niks aan de hand was. Anderlecht was intussen duidelijk aangeslagen en verloor in de vijf wedstrijden erna tweemaal en speelde een keer gelijk. Net zoals bij de spelers het geval was, zaten ook de supporters met hun gedachte bij de tank. Hij kreeg vele steunbetuigingen, van zowel Anderlecht-fans als Poolse fans die zelfs een site voor hem hadden geopend. Hijzelf was hier zichtbaar door geëmotioneerd. Hij gaf in een interview aan zo snel mogelijk weer te willen spelen en te laten zien hoeveel hij ook van de fans houdt.

Het herstel liep voorspoedig en dinsdag 22 februari is een dag die bij al zijn fans zal bijblijven. De tank was begonnen met het hervatten van zijn looptraining. Hij kon een halfuurtje joggen. Na de training werd hem gevraagd of het nog erg pijn deed, gezien het enorme litteken op zijn been. De Pool verklaarde in dit interview dat als je iets wilt bereiken nooit moet opgeven. Hij heeft altijd profvoetballer willen worden en door puur werken en zijn best blijven doen is hij zo ver gekomen. Het zou zonde zijn om dit allemaal door één speler te laten verpesten. Hij is ook maar begonnen in de Poolse III Liga en moet je eens kijken waar hij nu is.

We maken een klein sprongetje naar 8 mei 2010, naar de laatste wedstrijd van de play-offs. Anderlecht speelde thuis tegen Sint-Truiden. En met nog een kleine dertien minuten te gaan kwam Marcin Wasilewski het veld in. Hij had zo lang niet gespeeld dat het even duurde voordat iedereen op zijn naam kon komen. Maar in de loop van elk verhaal wordt alles duidelijk. Het stadion gaf hem een staande ovatie voor zijn terugkomst, dit was het, datgene wat hij zo lang had moeten missen.

Na deze wedstrijd bleek hij nog ergens last van te hebben en een zesde operatie volgde, mede hierdoor zal Wasilewski altijd onthouden worden als een speler met doorzettingsvermogen en de kracht overal zo goed mogelijk voor te strijden. Het leven gaat zoals het gaat, soms zit het mee en soms zit het tegen. Op 14 augustus 2010 tegen GBA scoorde hij zijn eerste goal en had hij voor het eerst nergens last meer van. Hij verliet het veld met een glimlach, diezelfde glimlach die we zo lang hadden moeten missen, welkom terug “Wasyl”.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 16 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door Osse_trots)

woow ik moet zeggen dat dit wel een indrukwekkend verhaal is
je zult het maar meemaken
wow zeg

Mooi stuk, heel mooi geschreven hoor, alleen waar ik me aan ergerde was dat je steeds Alex Witsel zei, ter wijl hij Axel Witsel heet..
Indrukwekkend, maar vind dat je hem wel erg afschildert als een misdadiger, dus erg vanuit eigen standpunt geschreven.
Maar buiten dat zeer indrukwekkend, al met al prachtig stuk.

11 juli 2011 om 20:46

Dankje, hmm dat is inderdaad een foutje van me, ik heb me vergist in de schrijfwijze van zijn naam. Eigen standpunt komt inderdaad ook wel naar voren

13 juli 2011 om 08:32

Je moet nooit je eigen stuk 5 sterren geven,
ook schrijf je niet alleen Alex de hele tijd maar ook af en toe Wistel. Voor de rest vind ik het een matig stukje met name de laatste twee alinea's stemmen moeilijk af met de rest van het stuk.

Gelukkig is Wasilewski al een enige tijd terug op het veld. Zijn competitiedoelpunt in het uitduel tegen Zulte Waregem staat bij mij in het geheugen gegrift. Als voetbalsupporter werd ik er door geraakt. Deze blessure wens je niemand toe.

Mooi stuk, let op de spelling!

''het herstel liep'' = ''het herstel verliep''
''zou gaan bedragen'' = 2x toekomstige tijd, moet zijn;''zou bedragen''

Het zijn slechts details dus je 5 sterren komen niet in gevaar

11 juli 2011 om 20:44

Dankje man! Ja ik heb het misschien iets te snel ingediend, maar dankje voor de kritiek, ik zal er voortaan beter op letten!

heb gezien op youtube
http://www.youtube.com/watch?v=32ue4qopfuo&playnex... zijn been staat helemaal scheef, echt niet normaal
ik zou dit echt niet willen meemaken

Opzich goed stuk , paar spelfouten o.a. de spelfouten die Expert4life al had gepost.
Ik kan Wasilewski niet echt daarom is het een beetje minder leuk om te lezen , maar is het niet de man die tegen Ajax een penalty miste?

4 sterren

Een mooi geschreven stuk.

Heb buiten de dingen die hierboven zijn aangekaart maar 1 punt van kritiek.

Namelijk dat je ervan uit gaat dat er sprake is van opzet. Dit is iets wat heel subjectief is. Aangezien je dit namelijk nooit kan bewijzen.
Witsel zegt van niet. Dat zullen we maar voor waar moeten aannemen. Hoezeer de beelden ook een tegenbeeld geven.
Er is maar 1 persoon die het kan ontkrachten en dat is Witsel.

Verder keurig geschreven.

11 juli 2011 om 20:50

Dankje, ik laat ook mijn eigen mening naar voren komen, in mijn ogen is het opzet. Daarom dat ik het zo beschrijf. In mijn ogen zijn mensen ook maar wezens die de situatie maken naar wat zij het beste vinden. Witsel heeft zelf in kort commentaar weleens aangegeven dat hij wel de intentie had om Wasyl terug te pakken voor een eerder incident waarbij hij Witsel raakte met zijn elleboog. In de belgische competitie is Wasyl een speler die vaak wat uitdeelt en staat dan ook bekend om zijn harde speelstijl. Overigens wilde Witsel hem dit niet aandoen, maar als je de intentie al hebt weet je nooit hoe het afloopt natuurlijk.

Verder acht ik na het zien van de beelden en dit commentaar hem als schuldig. Natuurlijk speelt het mee dat ik fan ben van het poolse nationale elftal en bewondering heb voor deze man.

Ik hoop je hiermee verder iets beter geïnformeerd te hebben!

Gezien ik het enkele keren heb zien staan; bij een Clubexpert moet de mening van de schrijver duidelijk naar voren komen. In de rest van het stuk probeer je de lezer te overtuigen van je mening.

Als er dus mensen zijn die zeggen dat hij het doet overkomen of er opzet was of hij een misdadiger is wat dan ook heb je op dat punt in ieder geval een goede Clubexpert geschreven.

13 juli 2011 om 15:29

Nou, bij een clubexpert hoeft niet altijd een mening aanwezig te zijn hoor. Ook zonder het naar voren brengen van een mening kan een stuk iemand behoorlijk informeren, amuseren of overtuigen.

Daarnaast kan een clubexpert ook bestaan uit een geromantiseerd verhaal over een historisch aspect uit de voetbalwereld. Hier hoeft ook geen mening aanwezig te zijn om het een geslaagde tekst te laten zijn. Een mening kan een tekst wel versterken, maar een mening hoeft zeer zeker niet over aanwezig te zijn.

Je hebt een duidelijke mening en dat is goed, maar je hebt verder geen bewijs. Het enige 'bewijs' is je eigen perceptie en ik geloof nooit dat iemand expres, een ander een dubbele beenbreuk wil bezorgen. Hoogstens dat hij hem wil stoppen en hem onderuithaalt(wat ik niet goedkeur overigens).
4 sterren

12 juli 2011 om 14:58

Daarom dat ik dat deel ook deels feitelijk vertel van de gebeurtenis, daarnaast was het dus wel zeker dat Witsel Wasyl bewust een pijnlijke trap wilde geven, maar dat het zo is afgelopen had zelfst Witsel niet gewild denk ik.
Dankje voor je mening en je stem

Kleine foutjes in het stuk. Maar het is super dat nog meer Nederlanders het belgisch voetbal volgen.

Alleen wat ik nu wel mis. Je verteld een verhaal over Marcin maar waar is jouw mening hier over? Het is nu een simpel soort verslag over iets dat gebeurd is. En in het begin noem je niet zijn naam, maar opeens aan het einde toch wel. Dat schept geen duidelijkheid.

Afgezien van deze kleine verbeteringspunten is het toch een aardig CE.

12 juli 2011 om 14:55

Allereerst dankje voor het geven van jouw visie, ik heb in het begin zijn naam expres niet genoemd en pas op het einde wel, omdat in het echt is hij zo lang afwezig geweest en het was de bedoeling dat hij dat ook pas in het stuk was. En mijn mening komt toch echt wel naar voren, het is niet voor niets dat mensen zeggen dat ik laat overkomen dat er sprake was van opzet.

Ik was de gebeurtenissen eerlijk gezegd al een beetje vergeten, maar nu ik dit lees komt alles weer naar boven! Het is goed dat er ook aandacht wordt geschonken aan oudere gebeurtenissen, Wasilewski blijft een speler die altijd belangrijk is voor zijn ploeg! Goed gedaan, mooie ce

Naar mijn mening is dit geen column, maar een uiteenzetting van feiten. Ik mis bij dit onderwerp de emotie eerlijk gezegd. Het is een soort ''uit de oude doos'' rubriek.

12 juli 2011 om 19:18

Een Club Expert hoeft niet per se een column te zijn hoor, het is maar net welke invulling je het wilt geven. Als je de emotie mist dan moet je de tekst nog eens goed lezen. Ik heb net even de eerste 3 alinea's nogmaals nagelezen en daar staan talloze vormen van emotie in, ook hiervoor is het maar net welke invulling je eraan wilt geven.

12 juli 2011 om 21:32

Zeg ik dat ik bepaal waar een clubexpert aan moet voldoen dan? Ik hou gewoon van een column en ik zie niet in wat de emotie van de schrijver is. Hij beschrijft iets tragisch, that's it.

12 juli 2011 om 21:49

En dan vind je 2 sterren een serieuze beoordeling? Geef me dan tenminste een fatsoenlijke onderbouwing..

In jouw ce: ”grazie, il calcio Italiano” plak je ook gewoon een boel feiten achter elkaar? En omdat je dan een paar keer er doorheen gooit: dit vond ik mooi, is het een stuk vol emotie? Dus dan is 2 sterren een rare beoordeling omdat er geen emotie in zit?

13 juli 2011 om 10:39

Ik vind dat ik daar ook veel te hoog ben beoordeeld. Hoe kan je in godsnaam 5* geven? Misschien aan een professioneel schrijver als Nico Dijkshoorn bijvoorbeeld. Misschien beoordeel ik wat anders dan de rest. Kom op, hoe vaak krijgt iemand 5* omdat er geen spelfouten in zitten? Dat vind ik belachelijk.

1* Slecht, jammer dat ik er tijd in heb gestoken
2* Matig, spreekt mij niet aan
3* Redelijk, best leuk om te lezen
4* Goed, mooi stuk en blij dat ik het heb gelezen
5* Perfect, geniaal stukje dat ik zal onthouden

En ik denk dat onze stukjes een totaal ander uitgangspunt hebben en dat geeft niet, maar ik ga niet liegen dat ik een stukje goed vond. Ik ben mij terdege bewust van het feit dat het immens subjectief en recalcitrant is, maar het is mijn perceptie. Het komt wel vaker voor dat het niet strookt met de massa, maar dat maakt mij niet zoveel uit.

Blijf lekker 5* weggeven allemaal alsof het niets is hoor. Dat ik het niet begrijp zal mijn probleem wel zijn, maar ik zal niet anders gaan beoordelen als ik iets niet vind boeien.

Tsja de spelfouten zijn al genoemd en ik heb verder geen kritiek.
Keurig stukje. 4,5 sterren omhoog afgerond is 5 sterren.

Ik vraag me nog steeds af wie die Alex is. Je heeft een constructie van de feiten, van alles wat gebeurd is. Terwijl iedereen het net probeert te vergeten. Wasyl zelf is terug op het veld en in de ploeg bij Anderlecht. Maar toekomst heeft hij niet echt meer als je eerlijk moet zijn.. Over een jaar is die terug naar Polen.

Er staan veel spelfouten in je stuk maar het verwondert me dat VZ of een moderator die er niet ff wilt uithalen da's toch altijd maar een kleine moeite. 4 sterren man.

Leuk stuk, je hebt een prettige schrijfstijl maar het mist wel een krachtige boodschap in mijn ogen. Het ligt er allemaal net niet dik genoeg op, maar dat kan je zien als een mening hoor... want ik begrijp ook goed waarom anderen het wel een heel goed stuk vinden.

Tip: Je moet er op letten dat je in dezelfde tijd blijft schrijven. Je inleiding begint met een zin in de verleden tijd en daarna schrijf je in de tegenwoordige tijd. Je eerste zin had dus ook in de tegenwoordige tijd geschreven moeten worden.

Nogmaals, je schrijfstijl is prettig maar er zit meer in jou, vandaar dat ik je niet de volle score kan geven.. hoop dat je iets hebt aan mijn kritiek.

12 juli 2011 om 23:48

Was me niet eens opgevallen eigenlijk! Maar zeker dat ik iets heb aan je kritiek ik het iets aan alle kritiek namelijk, zeker als hij van mensen komt die zelf goede ce's schrijven!

Ik hoop dat ik in mijn volgende stuk je meer kan overtuigen dankje in ieder geval voor je mening!

IK heb het goed weggelezen, erg heftig!

Leuk stuk. Veel mensen hebben die horrortackel toen gezien of erover gelezen, maar ik denk dat er weinigen zijn die weten wat er met het slachtoffer is gebeurd. Mede daarom een leuke toevoeging.
Wel vind ik het jammer dat je jezelf een beoordeling geeft. Dat is eigenlijk niet gepast.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Polen

FIFA ranking: 19
26 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
K. ŚwiderskiAanvaller30
W. SzczęsnyKeeper30
J. BednarekVerdediger30
B. BereszyńskiVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Polen.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Polen.

In de wandelgangen

Woensdag 19 januari
Girondins de Bordeaux hoopt Thierry Henry aan te stellen als nieuwe trainer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren