We tellen echt niet meer mee

Televisie-inkomsten Eredivisieclubs naar dieptepunt. Dat viel woensdag te lezen op diverse voetbalsites. De inkomsten die we kunnen verdelen in de vaderlandse competitie zullen aanmerkelijk hard dalen gezien het feit dat er nog maar 35 miljoen euro aan tv-gelden te vergeven zijn. De grote boosdoener? Eredivisie Live, hét flopkanaal van voetbalgek Nederland.

Waar de directeuren in Nederland een zucht van wanhoop slaakten konden de collega's uit België hun geluk niet op. Onze zuiderburen hebben maar liefst 55 miljoen euro verdiend door de rechten van de wedstrijden uit de Jupiler Pro League te verkopen aan de commerciële televisie. En dat terwijl de Belgische competitie in sportief opzicht nog redelijk achterligt op de Nederlandse Eredivisie. Wat gaat er fout?

In 2008 werd de betaalzender Eredivisie Live opgericht door de clubs uit de Eredivisie. Het doel was door de tv-rechten zelf te beheren meer geld in het laatje te brengen. Echter kunnen we nu, drie jaar later, concluderen dat deze opzet hopeloos mislukt is en dat de inkomsten fors teruglopen. En het glas is nog niet leeg. Er wordt voor de komende jaren een verdere stagnatie van de inkomsten verwacht. De reden? De gemiddelde Nederlander weigert te betalen om voetbal te bekijken. Het motto Football is for you and me, not for fucking industry is in dezen een bekende.

Nog een reden is het dalende perspectief van de Eredivisie. Waar nog geen tien jaar geleden sterren als Zlatan Ibrahimovic, Gomes, Salomon Kalou, Dirk Kuyt en Robin van Persie over de Nederlandse velden dwaalden zijn het nu mensen als Björn Vleminckx die topscorer worden. Ziet u het verschil? In 2003 werd de fantastische Mateja Kežman van PSV nog topschutter met 36 doelpunten. Gaan we nog verder terug zien we namen als: Ronaldo, Romario, Marco van Basten, Ove Kindvall, Johan Cruijff en Coen Dillen. Enkele jaren later moet een lompe Belg deze illustere spitsen opvolgen. Logisch dat mensen dan afhaken, een blonde Belg een paar inworpen richting doel zien gooien is minder plezierig dan de fenomenale acties van Ibrahimovic.

Mijn inziens is er maar één oplossing mogelijk om de attractiviteit van het voetbal in Nederland te verhogen. Voeg de competitie van België samen met die van ons. Desnoods alleen de Vlaamse clubs toevoegen aan de Eredivisie. Maak een mooie Beneliga. Stel je eens voor, Feyenoord op een zaterdagavond in een thuiswedstrijd tegen Anderlecht. Kolkende Kuip gegarandeerd. De supporters krijgen 'Europese' wedstrijden voorgeschoteld, wat een plus is voor de sfeer. En het belangrijkste, je vergroot het terrein waarop je als commerciële betaalzender actief wilt zijn.

Een groter gebied om te bereiken levert namelijk automatisch meer abonnees op. En dit geeft de clubs meer gelegenheid om te investeren in andere dingen, er komt dan immers meer geld binnen. Het is mijn inziens dan ook de enige rendabele oplossing op het gebied van marketing voor Nederland. Natuurlijk zullen de Belgen op deze site mijn idee afslachten. Zij verdienen namelijk meer dan genoeg centjes. Maar Belgische vrinden, wat is leuker? Anderlecht - Sporting Charleroi of Ajax - Anderlecht?

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 12 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door DennisdeW)

Goed en vlot geschreven en zo op het eerste gezicht ook geen foutjes gezien.
Wel wat kort en het onderwerp had zeker beter uitgediept kunnen worden.
Je pleidooi voor de Beneliga is denk ik een vergeefse , er is al vaker over gedebateerd en er is weinig animo voor gerezen.
Je argumentatie is denk ik niet helemaal terecht.
Dat Vleminckx dit seizoen topscoorder was , ach dat doe ik af als een incident.
De spelers die je noemt als smaakmaker zijn zeker nog te halen, alle genoemde spelers waren in Nederland aan het begin van hun carierre.
Met een goede opleiding en een goede scouting , kunnen we nog altijd zulke jongens binnenhalen.
Alleen ben ik bang dat ze wel sneller vertrokken zijn dan vroeger.
Om terug te komen op de Beneliga , ik geloof zeker dat de competitie er aantrekkelijk door wordt.

6 juli 2011 om 23:59

Ik denk niet dat deze jongens nog te halen zijn. Kijk naar een Neymar, 20 jaar geleden was die jongen nog naar Ajax of PSV vertrokken. Nu moeten er tientallen miljoenen betaald worden voor de toptalenten van deze tijd.

''de gemiddelde Nederlander weigert te betalen om voetbal te bekijken''
Nederlanders zijn gierig staat bekend in de wereld, als je in Amerika een rekening deelt bij een afspraak (bij man en vrouw) dan noemen ze het ''going Dutch''.
Verder een goed artikel zoals ik van je gewend ben.

7 juli 2011 om 00:03

Naja, daarom geven we als meeste Europeanen aan goeie doelen.

7 juli 2011 om 14:09

En een feest waarbij je alles zelf mee moet nemen, heet een ''american Party''. Hollanders en Zeeuwen staan bekend om hun zuinigheid wat geïnterpreteerd kan worden tot gierigheid.

Verder betalen we met zijn allen belastinggeld wat weer naar de voetbalclubs getransfereerd wordt; direct of indirect. Moeten we dan ook nog voor het spelletje zelf via de tv gaan betalen?

7 juli 2011 om 17:19

Nederland geeft volgens mij meer geld aan goede doelen dan de Verenigde Staten en qua belasting in Europa staan we ook in de top 5. Denk dat dat gierige wel meevalt..

Goed stuk! In Belgie bieden ze nog tegen elkaar op en dat maakt het bedrag, van dit seizoen tot 55 Miljoen Euro. En hier hebben we alleen Eredivisie Live en de de NOS voor de samenvattingen. De Eredivisie vind ik ook op elk front beter dan de Jupiler Pro League. Want, ik vraag me af hoeveel mensen bijvoorbeeld, Eupen - Westerlo willen zien. Dan zie ik nog liever bijvoorbeeld, Play-offs Wedstrijd, FC Den Bosch - Excelsior.

anderlecht ligt niet in vlaanderen

7 juli 2011 om 01:01

Anderlecht wordt, i.i.g. in Nederland, gerekend tot één van de Nederlandstalige clubs uit België. Ligt natuurlijk in Brussel. Maar voertaal is geloof ik ook Nederlands.

7 juli 2011 om 14:10

Brussel ligt in Vlaanderen, ookal willen de Walen het nog altijd annexeren . Brussel is namelijk ook de hoofdstad van Vlaanderen, vergeet dat niet. Een overstap van Anderlecht naar een Vlane League is dan ook realistisch.

7 juli 2011 om 23:03

Brussel is een regio op zich: Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Het wordt wel helemaal omgeven door Vlaanderen, maar dat is iets anders. Je kan het vergelijken met Vaticaanstad: helemaal omgeven door Rome maar toch is het apart.

Ja hoe wil je ook als een klein land als nederland, tegen de veel groter landen gaan concureren qua betaalzenders.

Weet je wat ook een groot probleem is? Ik ga echt niet betalen voor EL omdat je het echt overal gratis bij krijgt. Dan weer een maand gratis bij een paar blikjes cola, dan weer bij dat. Ik zou wel gek zijn om een beetje die voetbalclubs te gaan sponsoren, daarvoor betaal ik al belasting tegenwoordig!!

Wij moeten gewoon is tevreden zijn met de kwaliteit van ons voetbal in ons kikkerlandje. Een ander land zo groot als Nederland zou het veel slechter doen en doen dat al over heel Europa. Gewoon een spannende competitie en een fantastisch nationaal team dat we hebben.

7 juli 2011 om 08:48

Veel grotere België? Ik neem aan dat je sarcastisch bent? België is kleiner dan Nederland!

Ik denk dat het wel een probleem word een Beneliga. Je moet de divisies eronder er ook op gaan aanpassen maar ik vind het idee super. Ik kijk liever naar topwedstrijden met Anderlecht, Club, Standart, Genk tegen Feyenoord, Psv, Twente, Ajax dan een wedstrijdje RKC Waalwijk-vvv waar bijna niemand blij van word.

7 juli 2011 om 17:21

Klopt maar de 1e divisie (dus onder de Beneliga voor de duidelijkheid) zou dan ook beter worden en zelfs leuk zijn om naar te kijken met clubs als Nec, Nac, ADO en Belgische clubs erbij natuurlijk.

zeer leesbaar en was verrast door de hoogte van de belgische tv opbrengst.

enige kanttekening; je noemt een aantal spelers die inmiddels wel absolute toppers zijn, maar toendertijd beloftes waren zoals Zlatan Ibrahimovic, Gomes, Salomon Kalou, Dirk Kuyt en Robin van Persie die vertrokken toen ze sterren begonnen te worden of zelfs nog eerder in het geval van persie. zulke spelers zijn er nog steeds bijv; chadli, mertens, strootman, eriksen enz

idee van de beneliga nieuw leven inblazen zie ik ook als een mogelijkheid, misschien met regionale ligas eronder om meer derby´s te creeren.

kortom goed geschreven en ben het grotendeels met je conclusie eens

Zlatan Ibrahimovic, Gomes, Salomon Kalou, Dirk Kuyt en Robin van Persie.
Je noemt hier een aantal namen maar deze waren toenertijd talenten.

En zolang de krenterige Nederlanders geen voetbalkanalaa aan schaffen en alleen maar op zondag avond om 19:00 gratis samenvattigen willen kijken wordt het nooit wat. Moet j eens in andere landen zien daar betalen ze stuk voor stuk voor voetbal.

7 juli 2011 om 08:56

Gomes was in Nederland op zijn hoogtepunt. Ibrahimovic was een talent, maar was al vele malen beter dan het gemiddelde talent. Kalou was een talent net als Van Persie. Echter zijn deze snel vertrokken. Kuyt ging wat later naar Liverpool en heeft zich in Nederland al lang onderscheiden. Het is overigens toch niet zo raar dat de meeste namen talenten waren. Je kunt je toch niet voorstellen dat Ibrahimovic, Kuyt en Van Persie op hun hoogtepunt van hun carriere in Nederland voetballen.

7 juli 2011 om 13:02

Begrijp je wat ik bedoel dan?

Je kan pas achterhand zeggen of spelers het gehaald hebben.
Affelay en Suarez hadden we vorig jaar prachtig om na te kijken.

Misschien zijn dit Eriksen en Mertens ook wel.

Ooit van Suarez of Affelay gehoord? Waarom kunnen dit niet de nieuwe Zlatan en Sneijder worden.

Voor de rest wel helemaal mee eens. nederland en belgie samen maar je vergeet één belangrijk feit uitteleggen..

Nu is er 35 mil in NED en 55 mil in Bel. Is er dan niet gewoon 35+55 = 90 mil te verdelen? Is dat niet evenveel? Waarom zouden wij meer verdienen dan nu?

7 juli 2011 om 09:11

Omdat deze inmiddels ook in het buitenland spelen voordat ze echt prijzen gingen winnen? Vergeet niet dat Sneijder en Ibrahimovic kampioen wisten te worden met Ajax. Het 29e kampioenschap was een feit. Tevens wist Zlatan de bekerfinale te beslissen tegen Utrecht en kwam hij tot de kwartfinale van de CL. Suarez presteerde geen van al die dingen en ook Affelay wist dit niet neer te zetten bij Psv. Daarom worden ze dus geen nieuwe Ibrahimovic of Sneijder.

7 juli 2011 om 09:16

@martyn7

kijk alles van afellay eens na kampioen zeker. kwart finale cl zeker. beker gehaald

ot

leuk stuk en die beneliga denk dat die er nog wel komt zeker hoe het nu gaat met de regering in Belgie. En dat zal zeker extra inkomsten opleveren. en misschien kunnen we dan weer aanhaken met de top

7 juli 2011 om 09:33

Ja, sorry. Maar ik bedoel hiermee dat Zlatan twee keer wist te scoren tegen Lyon, waardoor ze uiteindelijk in de kwartfinale terecht kwamen. Ze wonnen de beker dankzij Zlatan, met een beslissend doelpunt als 'golden Goal'. En het kampioenschap was een feit door zijn vele weergaloze doelpunten. Hiermee wilde ik het verschil aangeven tussen Affelay en Ibra. Excuses voor mijn onduidelijkheid

Geniaal stuk weer. We moeten met zn allen gaan betalen voor voetbalwedstrijden, ik heb het er graag voor over.

Die hang naar helden uit het verleden druipt er weer vanaf. Ik kan me nog herinneren dat Zlaten, Sneijder, vd Vaart en consorten een karrevracht kritiek kregen omdat ze 'niet goed genoeg speelden'. Dat zijn allemaal pas toppers geworden na vertrek uit Nederland. Kijk nu naar Suarez, Afellay, Elia en misschien in de toekomst wel vd Wiel, Vertonghen, Wijnaldum, Ruiz, Douglas, Toivonen of Eriksen. Over 5 jaar zit iedereen weer te mekkeren dat 'vroeger, in 2011, er nog echte toppers in de Eredivisie speelden'.

Het probleem zit hem in het feit dat het percentage stadiongangers al heel hoog is in Nederland en de hoeveelheid mensen buiten die groep die Eredivisie Live wil hebben klein is. Ook het gemak van het verkrijgen van een stream werkt in het nadeel van de zender. Ik heb nog analoge televisie (jaja) en kan dus niet eens EL ontvangen omdat ik geen kastje heb. Ze zullen het slim moeten marketen in landen als Japan of Korea als we wat beloftevolle spelers van daar krijgen (honda, Ryo, Yasuda, etc.). Zet het in de markt als 'the-last-stop-before-the-top' competitie en laat fragmenten zien van spelers die er ooit gespeeld hebben. Voor een fractie wat je betaald voor de Engelse competitie kun je dan Eredivisie kijken. Kokketteer met de Europese successen van Feyenoord, Ajax en PSV en geef het wat allure mee. Die poldernuchterheid daar win je het grote publiek niet mee.

7 juli 2011 om 11:39

daar heb je een heel goed punt, Azie sporadisch komen talenten van daar naar europa. het lijkt me sterk dat daar niet meer rond lopen. Het is een markt die nog flink valt uit te buiten

En heb je een talent binnen krijg je een inkomstenboost als club zijnde zoals honda de shirts vlogen over de toonbank, mensen uit japan kwamen speciaal voor honda naar venlo. sterker nog voor de algemene economie is het goed.

maar ik ben nog steeds een voorstander om de comp samen te voegen met belgie en dan de 10 van belgie + de top 10 van nederland in een hoofddivisie te zetten

met de daaronder de nummer 11 tot 18 van beide comp's met 2 clubs (jupiler en belgie) uit beide landen als toevoeging. als een 1ste divisie,

daaronder hangend de huidige jupiler leg. en de Belgische variant. waarvan de beide kampioenen promoveren na de 1ste div. en de rest playoff speelt.

eigenlijk is mijn idee een variant van de engelse betaalde comp. om zo een sterke aantrekkelijk om naar te kijken competitie te krijgen

Hey de Beneliga, die is nieuw.

Assumption is the mother of all fukcups...
Je stukje staat vol met veronderstellingen en ongefundeerde aannames. Dan wil ik het nog niet eens hebben over de opmerkingen: lompe blonde belg welke in mijn ogen niet door de beugel kan.

Tevens, hoe verder naar het verleden, hoe meer deze tijd verheerlijkt word. Ook de door jou aangehaalde spelers zijn vaak aan hevige kritiek onderhevig geweest.

Conclusie:
Het leest lekker, maar inhoudelijk stelt het in mijn ogen niet veel voor. Ik mis de onderbouwingen van de door jou geprofileerde mening.

Het leest lekker en een goed stuk, het had nog een beetje uitgebouwd mogen worden.
Ik zelf zou een beneliga wel zien zitten en aan het eind van het seizoen Psv, Ajax en Anderlecht boven aan!

Goed stuk, ik kan je niet op een foutje betrappen.
Normaal krijgen dit soort stukken 4sterren van mij, maar dit is gewoon perfect, daarom dus 5.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2225 fans
Selectie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Maandag 6 december
Chelsea-trainer Thomas Tuchel wil in januari een middenvelder aantrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren