Het tekort van teveel liefde

Maandag, 4 juli 2011 om 20:46 door feye88

Het Legioen van Feyenoord. Er is zoveel over gezegd. Iedereen kent de trouw van de supporters, de nagenoeg onvoorwaardelijke liefde voor het elftal in voor- en tegenspoed. In dat opzicht is de fanschare van Feyenoord een voorbeeldige 'partner'. Zoveel liefde... je zou bijna vermoeden dat het teveel is voor de spelers. Wat een druk komt er op ze te liggen. Door de club op elfjarige leeftijd het huwelijksbootje ingelokt en vervolgens de meest liefhebbende, maar ook veeleisende echtgenoot krijgen die iemand zich maar kan wensen. Het Legioen.

Als kind in Rotterdam ben je fan van Feyenoord. Er zijn er ook wel wat bij die voor Sparta zijn en een enkeling moedigt klein broertje Excelsior aan, maar het merendeel van de jongens zijn fans van de club van Zuid. Je voetbalt op een pleintje ergens in Lombardijen of het Oude Noorden en het enige wat je voor ogen hebt is om het rood-witte tricot te mogen dragen. Later meldt je vader je aan voor een club en weet je dat je nu je kans hebt om je in de kijker te spelen.

Want wat kan er nog mooier zijn dan in een bomvolle Kuip te spelen met een sfeer die ongekend is in andere stadions in Nederland. Fakkels, liederen, duizenden mensen die je naam schreeuwen en uiteraard Lee Towers, iets mooiers is er niet voor een jonge knul uit Rotterdam. Laten we aannemen dat er op dit moment een knulletje genaamd Coen op een trapveldje ergens in Rotterdam-Zuid hard zijn best doet om over vijftien jaar in Feyenoord 1 te spelen.

Coen beschikt over bergen talent. Hij steekt nu al met kop en schouders boven de rest van de club uit en de eerste scouts zijn al langs de velden gesignaleerd. Iedereen weet het eigenlijk al: Coen gaat naar Feyenoord. En hij gaat het maken. Bij Coen is als kind het Feyenoord-gevoel met de paplepel ingegoten. Of het nou goed of slecht gaat, het maakt hem niet uit. Hij zou zijn hele leven wel voor Feyenoord willen voetballen.

We maken een tijdsprong. Coen is inmiddels 22 jaar en heeft de jeugdopleiding met verve doorlopen. Hij is doorgedrongen tot de selectie van het eerste elftal en heeft drie seizoenen achter de rug. In die seizoenen is er iets veranderd aan het beeld dat Coen van de supporters heeft. Hij voelt dat de liefde voor de club enorm is bij de supporters en dat is fantastisch, maar toch, ze leggen wel heel veel druk op hem. Zijn contract loopt bijna af en Coen heeft het gevoel dat hij gedwongen wordt bij te tekenen. Het ging al een tijdje niet goed met de club en er wordt van hem verwacht dat hij het elftal op sleeptouw gaat nemen.

Is het eerlijk om spelers als Coen af te rekenen op een eventueel vertrek bij een club waar de druk zo verschrikkelijk groot is als bij Feyenoord? De supporters (veelal mannen tussen de twintig en zestig jaar) vragen van jongens die de puberteit nog nauwelijks zijn ontgroeid hun helden te zijn. Als speler zou ik me persoonlijk behoorlijk opgelaten voelen als iemand dat van mij vroeg. Bovendien is het je werk en je hobby, maar niet je leven. Je bent professioneel en houdt van je club, maar bij andere clubs kun je je veel rustiger ontwikkelen en bovendien staan zij er sportief beter voor.

Wijnaldum en Fer hebben op het gebied van tact een hoop steekjes laten vallen. Duidelijkheid is wat het Legioen verdient na de trouw die ze deze spelers hebben gegeven. Toch moet er begrip zijn voor deze spelers. Uit het oogpunt voor hun carrière is er bij Feyenoord een lastige situatie ontstaan. Ze zijn ondanks hun leeftijd dragende spelers, die de Stadionclub naar een hoger plan moesten tillen. Bij PSV en FC Twente komen ze in rustiger vaarwater terecht en zijn ze niet meer de hoge bomen van de club.

De liefde voor Feyenoord blijft, maar liefde is niet genoeg voor een huwelijk. Het gaat om de voorwaarden, de compromissen en de manier waarop je met elkaar omgaat. Dat zijn de punten waarop het fout gegaan is. Een echtscheiding lijkt daarom onvermijdelijk.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 22 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door Soprano020)

Geweldig stuk!
Prachtig!
Ook zeer objectief, ook de titel is aanlokkelijk.
Ook heb je helemaal gelijk over de situatie etc.
Een welverdiende 5sterren van mij.

5 juli 2011 om 22:50

Je verwoord de andere kant van het verhaal heel goed, je CE is hier ook puur op gericht. Ik snap echter niet dat mensen vinden dat dit stuk objectief is. Dit is gewoon jouw kijk op de situatie, jij vindt dat Wijnaldum in een huwelijk zit waar liefde niet goed genoeg is.

Ik ben het daar echt totaal mee oneens, als je 20 jaar bent en je houdt echt van Feyenoord, dan had je bij getekend met een clausule in je contract. Nu is het Psv en misschien Twente waar ze naar toe gaan, maar ze zetten misschien wel een trend in gang. Straks gaan spelers zelfs naar AZ of Groningen ( met alle respect ).

'' De liefde voor Feyenoord blijft, maar liefde is niet genoeg voor een huwelijk. Het gaat om de voorwaarden, de compromissen en de manier waarop je met elkaar omgaat. Dat zijn de punten waarop het fout gegaan is. Een echtscheiding lijkt daarom onvermijdelijk. ''

Dit was de laatste alinea en roept bij mij juist vragen op. Graag had ik je nog wat uitgebreider willen horen over de voorwaarden, compromissen en de manier waarop met elkaar omgegaan wordt en waar het fout is gegaan. Dat had je stuk compleet gemaakt.

Heel goed stuk. Prima geschreven en goed onderbouwd.

Mooi stuk met een leuk voorbeeld. Verder zijn er duidelijke argumenten en schrijf je in een leuke stijl. Je bent ook niet partijdig, maar je blijft objectief.

Ik kan niet anders oordelen dan de heren boven me en ik maak voor dit stuk een uitzondering ik geef weer eens sterren.

Dank je wel,

Link dit ook even naar de vorige CE * Pijnlijke klappen voor topclub Feyenoord en Fc Twente*
Hulde !

Leuk stuk! En niks meer dan de waarheid.
Daarnaast niet geheel iets nieuws maar wel leuk geschreven met deze context dus voor mij four stars.

Ik kan me helemaal vinden in dit stuk. Het Legioen is prachtig, evenals de club Feyenoord zelf natuurlijk, maar de betrokkenheid van ons supporters heeft ook nadelen. We eisen veel, vaak té veel. Daardoor gaat er veel mis en dat gegeven wordt door veel supporters onderschat. Alleen al om het feit dat je dát in je stuk verwerkt hebt, krijg je van mij de hoogste score. Je epistel leest daarnaast ook lekker weg.

Prachtig stuk!
Alles wat ik hierop te zeggen heb doet af aan je verhaal.

Goed stuk, goede objectiviteit van een Feyenoorder, bijna nergens te vinden.
5 Sterren

5 juli 2011 om 10:14

Laat dat zinnetje nou ff achterwegen, wat heeft dat nou weer voor 'n nut. Probeer nou niet te provoceren dan krijg je weer een ban en zo. Het heeft toch geen nut doe dat nou gewoon niet.

5 juli 2011 om 23:40

Ik heb hier gewoon het recht, om mijn mening te geven, en als ik de Feyenoorders vooral niet objectief vind wat ik waarschijnlijk ook zou vinden als Janssen en Eriksen naar PSV zou gaan. Ik ga jou ook niet vertellen het weg te halen, zo denk ik er over na.

6 juli 2011 om 10:34

Nee kijk je mag je mening geven enzo daar heb ik niks op tegen maar als je nou aleen gezegd had ''goede objectiviteit van een Feyenoorder'' dan was er toch niks aan de hand, nou komt het meteen zo provocerend over.

Geweldig stuk, zo horen de meeste Feyenoroders te denken over de keuze van Fer en Wijnaldum.
5*

Geweldig stuk. Kan me er, hoe pijnlijk het ook is op sommige punten, helemaal in vinden. Echter ook in ogenschouw nemen dat er ook spelers zijn die wel de mentaliteit hebben om niet weg te lopen voor deze verantwoordelijkheid en druk van het Legioen. Ook de Vrij en Vlaar zouden wel weg kunnen om zichzelf ergens anders te ontwikkelen, maar kiezen er zelf voor om deze druk op hun schouders te nemen. Ik begrijp de keuze van Fer en Wijnaldum echter ook.

Een dikverdiende 5 sterren.

jij verdient vijf hele dikke sterren voor dit stuk. heerlijk om te lezen

Je slaat de spijker op de kop met dit stuk. Het feyenoordlegioen denkt nog teveel als een topclub, terwijl het dit helaas niet meer is. De druk is daardoor erg groot en een geduld snel op, dat zorgt voor een torenhoge druk. Als dezelfde selectie het shirt van een Nec, De Graafschap, ADO of VVV hadden verdedigd, waren ze wellicht veel hoger geëindigd.
Voor deze jongens, maar misschien ook voor Feyenoord, is het goed dat ze vertrekken. Op de lange duur, mits een goed beleid, komt Feyenenoord terug aan de top. het vertrek van deze jongens is daar ook onderdeel van.

5 juli 2011 om 16:44

Geen idee hoe het bij andere clubs zou zijn. Maar als het Haagse jongen zou zijn en die ook toevallig voor Fcdh speeld. Dan zou dit verhaal ook op hem slaan.

Zoals Immers en Verhoek. Daar zijn dezelfde verwachtingen bij van de Haagse supporters.

Prima stuk! Leuke schrijfstijl en actueel!

Uitstekend stuk. Buiten het feit dat dit stuk heel goed doorleest heb je ook helemaal gelijk. Eindelijk iemand die normaal kan reageren op het vertrek van Wijnaldum en waarschijnlijk ook op het vertrek van Fer.

5 sterren heb je wat mij betreft dik verdiend.

Geweldig stuk en iemand die zich eindelijk goed inleeft in de situatie van Fer en Wijnaldum.

Mooi stuk! Ben het ook helemaal met je eens, je bent niet partijdig of zo! Dit zijn de echte Feyenoorders.

Top stuk kan er niks minder van maken.

Dit is de reden dat ik op voetbalzone zit en niet meer op fansites als fr12. Dit stukje is met een hart voor Feyenoord geschreven dat ook realistisch blijft. Dit is op bijna elke fansite bij lange na niet het verhaal en worden onze helden bestempeld als nazi en nsb-er.

Voor de schrijfstijl een 4, maar omdat dit inhoudelijk het beste is wat ik tot nog toe over de situatie heb gelezen en als respons aan al die met ziekte scheldende debielen: 5.

Het is dat je geen halve ster kan geven. Anders kreeg je 4,5 ster. Maar vanwege je einde, die wat minder is, worden het er 4.

Goede titel, goede inleiding, goed slot en een goed inhoudelijk middenstuk. Of je het bewust hebt gedaan weet ik niet maar het is goed dat je weinig gebruik maakt van komma's in je stuk! Dat leest een stuk prettiger.

Ik als Ajacied en criticus pur sang geef hier 5 stralende sterren voor.

Goed stuk! Je hebt niet anders dan de waarheid opgeschreven en ik denk dat veel supporters van Feyenoord (waaronder ik) dat ook zo moeten zien.

Heerlijk stuk, echt prachtig verwoord.

Ik kijk hier toch met gemengde gevoelens tegenaan. Ik kan niet zomaar akkoord gaan met jouw overwegingen. In een huwelijk heb je ook dalen en juist als je er voor blijft knokken kan je er sterker uitkomen. Als je een crisis doorstaat straalt de zon na die tijd net even wat harder dan wanneer je de handdoek te snel in de ring gooit.
Niemand verwachtte dat Wijnaldum heel zijn leven bij Feyenoord zou blijven. Slechts contract verlengen en 1 seizoen de schaamte van het afgelopen jaar wegspelen. Dan had hij nog meer indruk kunnen maken op de internationale scouts, een hogere transferwaarde gehad en Feyenoord geholpen richting cat. 2 waardoor ze een waardige vervanger zouden kunnen aantrekken. Dan had hij met opgeheven hoofd de poort kunnen verlaten.
Nu zit Feyenoord met een lege positie in de maag gesplitst met de handen op de rug gebonden. Dat is niet fair, zeker niet naar de club die je zelfs na de grootste vernederingen voor de volle 100 gesteund heeft. Geen enkele andere club zou 44 000 supporters op de been krijgen na een 10-0 afstraffing die je niet uitfluiten maar toezingen. Wat hij doet is het hazenpad kiezen in de richting van de club die je keihard vernederd heeft. Een dolk in de rug noemen we dat ook wel. Dat jij er zo makkelijk overheen stapt vind ik knap, wellicht dat jij geen seizoenskaart hebt en dus niet de inspiratieloze, inzetloze, slaapverwekkende en niveauloze wedstrijden van dichtbij hebt meegemaakt, want ik denk dat iedereen die wel iedere 2 weken in het stadion zit zich in zijn hemd gezet voelt.

Vergelijk het met de film komt een vrouw bij de dokter (geen idee of je die gezien hebt). Alles is koek en ei tot de vrouw kanker krijgt. De man voelt zich onprettig bij de gedachte voor zijn vrouw, die voorheen prachtig mooi en gezond was, te moeten zorgen en gaat vreemd. Dus in plaats van je liefde te ondersteunen in een moeilijke tijd, kies je voor jezelf. Het is te begrijpen, maar wel ontzettend bot. Dat is exact wat Wijnaldum hier gedaan heeft.

Over je stuk, knap geschreven en je verwoord je standpunt op een originele manier. Enigszins snelle overstap van de jeugd naar het moment van vertrek. Daardoor verlies je juist de essentie van de pijn voor de echte supporter. Toch 4 sterren.

Goed geschreven man!

Prima stuk!

Ik hoop als ras echte ajacied dat Feyenoord weer snel terug is aan de top van de competitie. Prachtige wedstrijden...hopelijk weer snel met uit publiek van beide kanten. Dat zijn toch de wedstrijden.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Zondag 25 augustus
Fenerbahçe wil Jerome Boateng op huurbasis overnemen van Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren