Het volgende feest
begint over
:
:
:
Days
Hours
Mins
Secs
Marokko
Marokko
vs
Portugal
Portugal

Özbiliz: 'Ik kreeg rugnummer veertien en ze zeiden dat het klopte'

Zondag, 3 juli 2011 om 22:10Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 22:40

Aras Özbiliz droeg in de vriendschappelijke wedstrijd van Ajax tegen vv Buitenpost (0-4 winst) een opvallend tenue om de schouders. De aanvaller speelde met nummer veertien op zijn rug, het legendarische nummer van Johan Cruijff. Van een misverstand bij Ajax was echter geen sprake.

/

"Ik zag in de rust dat ik dat nummer kreeg en vroeg toen of het klopte", vertelt Özbiliz zondag via de officiële kanalen van Ajax. "Ze zeiden ja, en toen heb ik 'm maar aangedaan." Hij verwacht niet dat hij het shirt nog eens zal aantrekken. "Ik denk dat het eenmalig was."

Ajax bepaalde enkele jaren geleden dat het nummer nooit meer gebruikt zal worden als eerbetoon aan Cruijff. Frank de Boer stond daarom ook wel even te kijken toen hij Özbiliz het veld op zag lopen. "Ik wist niet eens dat het mocht, maar het was toch leuk om te zien", aldus de oefenmeester van Ajax.Gerelateerd

Meer sportnieuws

84 reacties (laatste reactie door PSVfanr)
3 juli 2011 om 22:41

Dat geeft een speler een enorme boost en dat geeft hem zelfvertrouwen. Een paar Turkse clubs zijn in hem geinteresseerd maar hij moet niet naar Turkije gaan. Ik zelf vind dat als een iemand met Turkse roots.

3 juli 2011 om 22:58

Als de Turkse clubs in hem gedesinteresseerd zijn, dan hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat hij daarheen gaat toch?

OT: verder is dit een goede voetballer die ik graag zie voetballen bij Ajax. Vind hem beter als bijv. Ebecilio.

3 juli 2011 om 23:07

Ik dacht dat hij armeen is.

3 juli 2011 om 23:12

@sahbimedia: klopt, heb het ff opgezocht. Niet dat het wat uitmaakt verder.

3 juli 2011 om 23:38

Het kan echter ook leiden tot druk... Voetballen bij Ajax met nr 14. dan moet je wel wat laten zien (dat zal hij dan denken)

3 juli 2011 om 23:42

Oh sorry dat was een spellingsfout dat ik verkeerd heb verbetert, ik bedoel geinterreseerd maar ik heb verkeert geklikt lol. ( rechtermuisknopje )

3 juli 2011 om 23:52

Hij heeft Armeens bloed maar hij is in Turkije geboren en heeft een Turkse naam , ik vind dat hij hier een beter kans op succes heeft en die moet hij benutten als hij het kan. Ik gun het hem van harte.

3 juli 2011 om 23:55

Ja dat is waar, maar het is toch ook de tijd dat hij zich laat zien. Maar daarom moet Ajax hem wel wat meer tijd in de competitie geven natuurlijk.

ik vond het een mooi gebaar richting cruijf om het nummer 14 in ere te houden aan al zijn prestaties. na alles wat ie voor de club had gedaan. dankzij hem is ajax grotendeels een grote club geworden

3 juli 2011 om 22:41

Cruijff vond het zelf een eerbetoon zonder betekenis. Die zag liever de beste speler in nummer 14 spelen.

3 juli 2011 om 23:25

Het aan de beste speler geven vind ik zelf een slecht idee van Cruijff. Want op die manier wek je toch een bepaalde verwachting bij een jonge speler en sommige spelers kunnen aan die druk kapot gaan.

En zulke nummers uit de roulatie halen vind ik ook een slecht idee want als je daarmee door blijft gaan zullen er altijd mensen zijn die zeggen dat speler X dit niet verdient want speler Y was veel beter enz.
Daarnaast als je het lange tijd doet heb je straks een hele lijst met Shirts in het stadion hangen van shirt nummers die met pensioen zijn.

Was geloof ik eens in een aflevering van Futurama waarin ze basebal speelden en iedereen had nummers met breuken erin. Niemand had hele nummers want die waren allemaal met pensioen.

3 juli 2011 om 23:53

Als men het heeft over de legendarische nummer 14 ,weet iedereen dat Cruijff bedoeld wordt.
De man is met afstand de beste Nederlandse voetballer ooit , dat is toch wat anders dan om de haverklap een nummer uit roulatie nemen omdat een redelijke of een goede speler er mee gespeeld heeft.
Ik vind het een mooi eerbetoon en voor de rest moeten/mogen andere clubs zelf weten hoe ze daar bij hun eigen club mee omgaan.

Prima toch dat Di Tommaso zo door Utrecht geëerd wordt, ik vind het alleen maar van respect getuigen.

4 juli 2011 om 11:09

@deadsr

Als je eredivisie speler van het jaar word krijg je de eer om het seizoen daarop met nummer 14 te spelen, dan kan je bijna niet zeggen dat hij het niet verdiend, en Ajax zal niet ieder jaar de beste eredivisie speler afleveren dus dan blijft het ook exclusief.

4 juli 2011 om 11:14

Geen gekke gedachte, cljunkie. Alleen wordt de beste speler van Ajax/eredivisie direct weggekocht...

3 juli 2011 om 22:56

ik vond het schandalig omdat ze Utrecht na-aapten toen die speler bij Utrecht overleden was.
Weet even zijn naam niet meer.

3 juli 2011 om 23:01

Bedoel je David Di Tommaso?

3 juli 2011 om 23:02

Volgens mij is het andersom. Ajax bepaalde dat al veel langer voor dat Utrecht het deed, dus als we jou zouden volgen, zou het juist bij Utrecht schandalig zijn, wat natuurlijk ook nergens opslaat want een eerbetoon aan een speler mag door alle clubs.

3 juli 2011 om 23:03

di thomasso? overigens is ook utrecht niet de eerste club die dit doet.onder andere feyenoord die nummer 12 vrijhoud ivm het legioen. en ikneem aan dat er vele voorbeelden van andere clubs te noemen zijn

3 juli 2011 om 23:03

ja die bedoel ik.

edit:

Ajax besloot vier jaar geleden als eerbetoon aan Johan Cruijff dat het rugnummer 14 nooit meer gedragen zou worden door een Ajacied.

is van nu.

3 juli 2011 om 23:10

@soccerroos

Het niet meer beschikbaar stellen van rugnummers om allerlei redenen gebeurde al vele jaren in de sport voordat Di Tomasso (die bedoel je) kwam te overlijden. Vooral in het Amerikaanse basketbal gebeurde het al voordat jij en ik geboren waren. beschuldig je dan Utrecht ook van na-apen?

PS: Dat van JC was 2! jaar later pas..als ze Utrecht wilde na-apen hadden ze het wel heel wat eerder kunnen doen.

3 juli 2011 om 23:15

In 2005 is Di Tommaso overleden en kort daarop heeft Utrecht besloten om zijn rugnummer in ere te houden. Ajax heeft pas in 2007 besloten om de nr 14 in ere te houden.

Maar wat maakt het nou uit, er zijn veel meer clubs die dat doen. Ik vind het ook weer zwaar overdreven dat soccerroos het schandalig noemt en om gelijk weer te zeggen dat Ajax Utrecht na-aapt, terwijl er wel meerdere clubs zijn die Utrecht voor waren.

3 juli 2011 om 23:16

nouja ik meende dat het echt een maand later was. Maar zie nu idd dat het 2 jaar later was. dat veranderd weer mijn kijk erop.

3 juli 2011 om 23:53

Utrecht heeft deze manier van een eerbetoon niet uitgevonden ofzo hoor. Manchester City gebruikt bijv. al jaren het nummer 23 niet meer i.v.m. met Marc-vivien Foé die op het veld bezweek aan een hartstilstand. Dat was in 2003.

4 juli 2011 om 00:07

@ soccerroos: Dit heeft helemaal niets met na-apen te maken. Dit is simpelweg een eerbetoon. Aan wie en wat en waarom doet er in grote lijnen niet toe.

4 juli 2011 om 01:51

Wat Utrecht na-aapen ? Dit wordt vaker gedaan bij Milaan voor bv Baresi Na zijn afscheid nam AC Milan het shirtnummer 6 buiten gebruik en dat was in 95/96

4 juli 2011 om 10:37

Voor Baresi ook? Ik geloof dat de 3 van Maldini ook niet meer gebruikt wordt... wordt nog lastig met de nummers van de basis elf daar

Wat betreft na-apen... onzin natuurlijk, en ik vind het overlijden van een speler en een eerbetoon aan een clubicoon ook totaal verschillende dingen.

Apart, iedereen bij Ajax weet toch wel dat nummer 14 niet meer gedragen wordt, waarom dan toch gebruiken...

het is natuurlijk leuk dit, maar beetje overdreven is het wel hoor. F. de boer zei ook gewoon dat waarschijnlijk nummer 13 er niet was of iets dergelijks, verders leuk om mee te maken.

Leuk voor die jongen, lijkt me persoonlijk een hele eer! Ik denk ook niet dat JC hier moeilijk over doet

Hij heeft mij nooit echt kunnen overtuigen, maar hij is nog jong. Wie weet bloeit hij op.
Is hij Turks? Zijn achternaam klinkt namelijk Turks.

3 juli 2011 om 22:43

ja hij is turks, ik vind namelijk wel dat die al redelijke mooi dingen heeft laten zien, krijgt alleen weinig speelminuten, maar toch al meer overtuigd dan ebecilio.

3 juli 2011 om 22:46

Nee hij is volgens mij niet Turks maar Armeens.

3 juli 2011 om 22:47

Op de rechterflank moet Sulejmani wel spelen aangezien er veel voor hem betaald is en hij een hoog salaris heeft. Op links was er vorig seizoen na het vertrek van Emanuelson een vacature.

3 juli 2011 om 22:50

@stevenafca en @gangdinho

Ozbiliz is gewoon een Nederlander hoor, heeft de Nederlandse nationaliteit

3 juli 2011 om 22:50

Hij is een Armeen die geboren is in Turkije. Ik dacht eerst ook dat hij turks was maar schijn bedriegt.

Ik heb een paar keer zien voetballen hij heeft veel potentie ik vind hem zelf beter als ebecilio.

3 juli 2011 om 22:51

Hij is wel Turks, Manucharyan was Armeens :P

3 juli 2011 om 23:04

Hij is een Armeniër, in Turkije geboren en naar Nederland verhuist met een Nederlandse, Armeens en Turks paspoort... Om het maar even makkelijk te maken.

3 juli 2011 om 23:26

Aras Özbiliz (bakırköy, 9 maart 1990) is een Nederlands profvoetballer met een Armeense achtergrond.

Waarom altijd zulke vragen hier op VZ, terwijl internet e.e.a. een groot info is. Ik snap sommigen hier op VZ niet hoor. Als je hier een reactie kan plaatsen kun je toch ook zelf naar info zoeken i.p.v. een discussie beginnen over zijn Nationaliteit?

3 juli 2011 om 23:56

Justxav
Een speler speelt in de basis bij Ajax omdat hij daar op dat moment de beste speler is en niet omdat hij de duurste speler is.
De duurste speler opstellen is wel het domste wat je als trainer kan doen , behalve als je bij een club zit waar de voorzitter/eigenaar de opstelling maakt.

4 juli 2011 om 00:03

Nee, hij is een Armeen die in Turkije is geboren.

3 juli 2011 om 22:45

Ja hij is Turks, geboren in Bakırköy Turkije, hij word in Amsterdam vergeleken met Messi qua speelstijl. Dus hij zal wel vrij goed zijn.

3 juli 2011 om 22:53

Conclusie: Hij is een Armeen die geboren is in Turkije die nu een voetballer is in Amsterdam met een Nederlandse paspoort.

3 juli 2011 om 22:55

Hij is geboren in Turkije, maar hij is Armeens van afkomst, hij voelt zich zelf ook Armeens. Er bestaat een interview op youtube waarin hij dit verklaart

3 juli 2011 om 22:56

Hij is in Turkije geboren maar van Armeense afkomst.

ontopic: kwam als een goeie speler met veel potentie ik vind hem eigenlijk beter dan Ebicilio.

3 juli 2011 om 22:58

Hij Armeens,maar is opgegroeid in Turkije.ik weet dat omdat hij mn achterneef is.

3 juli 2011 om 23:19

En ik weet dat omdat ik Wikipedia heb.

3 juli 2011 om 23:37

Opgegroeid In Turkije? Daar heeft hij maar een paar jaartjes gewoond. Dat noem ik niet echt opgroeien in Turkije, maar eerder in Nederland. Vanaf volgens mij 8 jaar werd hij al ontdekt door Ajax.

4 juli 2011 om 02:13

jouw achterneef heeft tenminste verstand van wat de mooiste club van Nederland is

4 juli 2011 om 15:41

ahha :P

eens nooit meer. ze mogen er wel aan denken. ik vindt het wel een teken van respect dus moet je er ook aan houden.

Is al eens eerder gebeurd geloof ik met Zeegelaar, toch?

Maargoed, het gebeurd alleen in oefenpotjes en is nog nooit in een officiele wedstrijd gebeurd. Ik denk ook niet dat Cruyff er erg moeilijk over zou doen!

dat was een paar jaar geleden ook in een oefenwedstrijd. Ze doen het alleen in oefenwedstrijden, maar ik vind dat ze dat ook niet moeten doen.

Tsja, al die heisa om een nummer. Alsof Cruijf een nummertje was, hij was veel meer dan dat. Ik zou die nummers gewoon door laten tellen, het heeft verder toch geen waarde. Je laat toch ook niet nummer 1 vrij, omdat je ooit een hele goede keeper hebt gehad...?

3 juli 2011 om 22:49

Ja, daar sluit ik me helemaal bij aan. Allemaal leuk en aardig, maar bij elk nummer heb je ooit een legendarische speler gehad voor jouw clubhistorie. Cruijff steekt hier wel met kop en schouders bovenuit, maargoed .. Het gaat om 't principe.

Het is maar een nummer ..

3 juli 2011 om 23:18

daarom, het is maar een nummer, een mooi gebaar, traditie en dus ook niet zeiken dat dit gebaar stand houdt, het is toch maar een nummer, waarom zeuren dat een nummer zo gebruikt wordt?

3 juli 2011 om 23:22

Het is wel het nummer van Cruijff. De beste voetballer (van Nederland) ooit. Hij was van een niveau dat niet snel meer geëvenaard gaat worden. Voor hem mag je, uit respect, wel een uitzondering maken en nummer 14 heilig verklaren.

3 juli 2011 om 23:23

Hier moet ik toch wel even op reageren.

Johan Cruijff heeft niet alleen voor Ajax ontzettend veel betekend, maar ook voor het Nederlandse voetbal. Cruijff is een grootheid in binnen- en buitenland. Om zijn shirtje dan te ''retiren'' is een heel mooi en een terecht gebaar naar hem toe. In Amerika is dat gewoon. Denk jij dat iemand bij de Chicago Bulls ooit nog gaat spelen met rugnummer 23? Het zegt ook wat dat de schaal ook naar hem vernoemd is. Die vergelijking met 'een hele goede keeper' raakt kant noch wal. Hele goede keepers komen geregeld en in grotere hoeveelheden voorbij. Grootheden, legendes zijn nog schaarser en dienen gekoesterd te worden op wat voor manier dan ook.

Als je denkt aan Ajax en nummer 14, denk je aan Johan Cruijff. Nummer 14, in dit verband, is niet zomaar een nummer. Het betekent en het zegt veel meer.

De bovenstaande reacties zijn tekenend voor de Hollandse nuchterheid.

4 juli 2011 om 08:04

Ik weet dondersgoed wie hij is en wat hij heeft gedaan, maar al die ophef over een nummer vind ik weer wat overdreven. Je hebt wel meer spelers die uitzonderlijke dingen heeft gedaan voor zijn club. Geen idee wat de Chicago Bulls doen, heb niet zoveel met basketbal. We hebben het hier toch ook gewoon over voetbal en over Ajax, dan vind ik de rest niet zo boeiend eigenlijk.

Een vergelijking met een keeper raakt kant nog wal, omdat er veel meer goede keepers zijn? Daar ben ik het toch niet mee eens hoor. Wie is dan de nieuwe Van der Sar? Stekelenburg is goed, maar nog lang niet zo goed. Wie is de nieuwe Neeskens, wie is de nieuwe Van Hanegem of Abe Lenstra? Moeten al die clubs dan ook maar de nummers aan de wilgen hangen?

Ik ben het met je eens dat je helden moet koesteren, maar er zijn zoveel manieren voor. Het standbeeldenpark van Twente vond ik wel mooi, maar ook het feit dat Cruijf de JC schaal heeft zegt genoeg over Cruif. Uitzonderlijke spelers maken toch wel naam, daar hebben ze op zich geen nummer voor nodig.

Anyway, Ajax moet dit gewoon in ere houden als ze daar de noodzaak voor in zien (cruif zag het er in ieder geval niets in). Wie ben ik om er overheen te zeiken? Maar ik vind een nummer niet echt zo belangrijk....

4 juli 2011 om 09:19

Westend,
Dat van de Bulls was slechts een voorbeeld. Je kan het vervangen voor een honkbalclub, een volleybalclub, een Real Madrid, een Barcelona. Het gaat om het groter geheel en niet louter het basketbal.

Nee, je vergelijking van 'er zjin veel meer goede keepers' raakt kant noch wal omdat er geen veel meer Johan Cruijffs zijn. Wederom moet je het groter geheel zien: het gaat om het uitzonderlijke dat een speler heeft gebracht of dat een speler is (geweest). Daar hoef je geen keeper of aanvaller te zijn.

Maar goed; een nummer retiren vind ik evenveel waarde hebben als een stadion naar iemand vernoemen, een prijs naar iemand vernoemen of een standbeeld van iemand plaatsen.

Ieder z'n ding in deze.

Zeegelaar heeft ook al eens in de voorbereiding gespeeld met rugnummer 14. Dat Johan zo'n eerbetoon niets vindt, tot daar aan toe, maar Ajax moet er volgens mij ook geen leeg eerbetoon van maken. Eens teruggetrokken, blijft teruggetrokken.

Tsja, een vormfoutje, denk dat Cruijff er zelf niet zo veel mee heeft. Moet wel eerlijk zeggen dat ik zo'n eerbetoon wel heel leuk vind. Bij Feyenoord wordt nummer 12 nooit uitgegeven, opgedragen aan het legioen. Bij ajax vind ik het leuk dat ze iets voor Cruijff doen.

Ook leuk voor die jongen dat hij met nummer 14 mocht spelen, vond hem afgelopen seizoen een paar keer goed invallen ook trouwens.

Voor de mensen die het willen weten : Aras Ozbilliz is in Turkije geboren , hij is van Armeense afkomst en bezit nu de Nederlandse nationaliteit. Dus hij kan absoluut geen Turk zijn omdat hij eens geen Turkse nationaliteit heeft , zich Armeens voelt en Christenen is.

Dat Ajax nummer 14 niet meer zal gebruiken vanuit het respect naar Cruijff is mooi. Wel vind ik het dan vreemd dat er toch een aantal jaren niet naar Cruijff is geluisterd. Ik had liever gezien dat ze in dat opzicht eerder het respect aan hem getoond zouden hebben.

Verder hoop ik dat Ozbiliz de speler kan worden die ik in hem zie. Deze jongen heeft iets extra's wat hem tot een zeer goede buitenspeler kan maken. Hij heeft techniek, is explosief en heeft een sterk linkerbeen. In potentie een veel betere voetballer dan bijvoorbeeld Ebicilio. Die jongen is lichamelijk volwassener en heeft meer lef, maar is voetballend gezien een paar klassen minder. Toch zal Ozbiliz stappen moeten maken, want hij staat op dit moment nog lager in de rangorde dan Ebicilio.

Ik vind het zo weinig zeggen, we gebruiken nr. 14 niet meer. Gelet op de dingen die Cruijf voor Ajax, Barcalona en heel Nederland heeft gedaan, verdient die man een standbeeld, of iets dergelijks. Ik vind dit zo nietszeggend, alsof Cruijf een nummer was. Ik zou eerder pleiten voor een systeem wat er bij Man Utd is met nr. 7. Hier speelden toppers als Best, Robson, Cantona, Beckham, C. Ronaldo met nr. 7. (momenteel Owen, vind ik dan wat minder gelukkig). Als Ajax dit nou eens invoert, dat het grootste talent uit de jeugd dit nummer krijgt. Dat zou ik een prachtig iets vinden, waar in mijn ogen nog meer waardering voor Cruijf uit blijkt.

4 juli 2011 om 00:15

Besef wel dat je met jouw voorstel een bepaald verwachtingspatroon schept. Je scheept zo'n talent met nogal wat druk op. Daarnaast ontstaat er ook direct een onnodige hiërarchie in het elftal. Ik vind het wel een mooi gebaar van Ajax. Cruijff is onlosmakelijk verbonden aan nummer 14, daarom waardeer ik het wel dat niemand meer met dat nummer zal spelen.

was de laatste nr 14 van Ajax niet die mislukte Spanjaard? Roger of iets in die geest.

3 juli 2011 om 23:45

jawel, alleen niet mislukt maar eerder geen kans gekregen want het was een briljante voetballer !

4 juli 2011 om 00:15

I Ik doelde met mislukt op zijn periode bij Ajax waar die geen vaste waarde was. Verder kan ik niet oordelen over zijn kwaliteiten dus ik geloof je op je woord.

4 juli 2011 om 01:01

hij kon het niet waarmaken door zijn blesures , hij speelde nog geen half seizoen en is bij ajax daarom ook gestopt.

Het was maar vriendschappelijk vandaar zal het wel zo zijn
Wel opvallend natuurlijk omdat het een paar jaar geleden 'de ijskast inging'.

Belachelijk dat het shirt tijdens oefenwedstrijden wel gedragen wordt, maar in officiele wedstrijden niet gedragen mag worden. De beste speler in de selectie zou eigenlijk verplicht met nummer 14 moeten spelen, dat zou pas een eerbetoon aan Cruijf zijn!

De meeste hier hebben denk ik niet zoveel verstand van voetbal.
Maybe uit jouw opinie is Bergkamp de beste nederlandse voetballer ooit, maar Cruijf is meer dan een voetballer. Kom op zeg Dennis Bergkamp mag niet eens Cruijf zijn schoenen poetsen laat staan zijn veters strikken. En ja niemand is heilig of ben jij dat opeens wel. Gelukkig zijn er hier wel een paar mensen die begrijpen dat Cruijf meer was dan voetballer niet alleen voor Ajax maar zowel voor het Nederlands elftal en onze vrienden uit Barcelona. Amen
2 that.

lijkt mij een eer om De nummer 14 bij ajax te dragen opzich.
wel leuk dat het moch !
mischien hebben ze hoge verwachtingen van hem?
ik vind hem overtuigender dan ebecilio ik vind eigenlijk erg goed

ik vind dit eerlijk gezegd helemaal niet kunnen. Het bestuur heeft ooit besloten om uit respect voor de grootste Ajacied aller tijden dat rugnummer nooit meer te dragen en nu wordt het zomaar even gedaan voor een stom oefenwedstrijdje. Cruijff is eindelijk terug bij Ajax, hij komt zijn grote liefde nog een keer helpen, juist dan vind ik dat er nog meer respect voor hem moet komen en dat nummer gewoon nooit meer gedragen moet worden. Misschien vinden jullie mij nu conservatief, maar deze regel is gewoon ooit gemaakt en moet in stand gehouden worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Feyenoord3322
2.Ajax3027
3.PSV3022
4.AZ299
5.FC Twente2715
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller143
J. GorterKeeper00
R. PasveerKeeper140
O. AertssenVerdediger
Y. BaasVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 9 december
Internazionale is geïnteresseerd in de diensten van Donny van de Beek. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren