Harry van Raaij: vader van een topclub

Zaterdag, 25 juni 2011 om 13:30 door Rardjuh11

Ik ben nu al een tijd op zoek naar de oorzaak van de malheur bij PSV. Zowel sportief als financieel worden de doelstellingen niet gehaald, en dat doet mijn PSV-hart oprecht pijn. Ik heb gezocht naar de verschillen tussen het team dat aan het begin van dit millennium de concurrentie tot wanhoop dreef, en het team dat nu als derde geëindigd is. Het grootste verschil is natuurlijk Guus Hiddink. Maar aangezien Fred Rutten het vak nog aan de hand van de meester geleerd heeft, kan daar het probleem niet liggen. Het probleem zit hem in mijn ogen in de bestuurskamer van PSV.

Waar ze in Enschede met Joop Munsterman weglopen, de charismatische en rustige persoonlijkheid die altijd vriendelijk de pers te woord staat en zorgt voor rust in de tent, daar weet de gemiddelde supporter van PSV niet eens de naam van de huidige voorzitter te noemen. Het wrange is, dat PSV nog niet zo lang geleden een voorzitter had die wel in de spotlights durfde te staan en op die manier de rest van de vereniging uit de wind hield. Zijn naam was Harry van Raaij.

Van Raaij kwam in 1996 aan de macht bij PSV. Daarvoor was hij langdurig als penningmeester verbonden geweest aan PSV. Toen hij voorzitter werd, trof hij een club aan die zwaar geleden had onder de Amsterdamse hegemonie. Een club met een calimero-complex. "Zij zijn groot en ik is klein, en dat is niet eerlijk, oh nee." Maar juist dat "kleine" bleek de kracht van PSV te worden. Omdat de druk bij Ajax na het behalen van de Champions League in 1995 tot grote hoogten rees, kon Van Raaij gemakkelijk zonder enige vorm van druk een gezellige voetbalfamilie formeren. Beetje bij beetje werd de staf en de spelers vervangen. Ook werd het stadion vergroot. PSV werd een familieclub. Laat ze in Amsterdam maar roepen dat ze kampioen moeten worden, wij doen het op onze eigen Brabantse, gezellige en familiaire manier. Van Raaij was hier de exponent van en aan zijn hand kreeg PSV de landstitel weer in het vizier. Luc Nilis en Eric Gerets, twee jolige Vlamingen, leidden PSV aan het einde van het vorige millennium mede terug naar de top. De gezelligheid in het zo gehate kamp der Ajacieden was ver te zoeken en de spelers van PSV leken behalve teamgenoten ook vrienden voor het leven te zijn. Ik durf te beweren dat dit zonder Van Raaij nooit was gebeurd.

Hij wist wie hij moest halen, wie geschikt was voor de club en hij had de contacten om die mensen, zowel spelers als ander personeel, naar Eindhoven te laten verkassen. Er werd in die tijd een samenwerkingsverband met Chelsea opgezet (ja, toen al) en in 2002 kwam ook Guus naar Huus dankzij een woordje van Van Raaij. Hij bleek dus naast een man van de gezelligheid en de beleving ook een uitstekend zakenman te zijn. Zijn motto was dan ook: "PSV leiden als een onderneming, maar beleven als een club." Dit motto sloot volledig aan bij zijn manier van leidinggeven.

Ook buiten Eindhoven won hij vrienden. Outsiders zagen een vriendelijke oom die wat angstig uit zijn ogen keek, en nooit drie zinnen sprak zonder PSV te vernoemen. Erik van Muiswinkel imiteerde hem meesterlijk en Van Raaij vond het prachtig. Harry vroeg Erik zelfs een dvd te maken met een voorwoord erop toen de biografie "Vader en Voorzitter" verscheen. een toepasselijker titel bestaat niet.

Natuurlijk had ook PSV zijn moeilijke momenten. Ik herinner me Fons Spooren, een lid van de Raad van Commissarissen die een pedofiele achtergrond bleek te hebben. Dat soort dingen werden bij PSV binnenskamers gehouden en als Van Raaij dan de pers te woord moest staan antwoordde hij vriendelijk dat hij, hoezeer hij ook wilde, écht geen mededelingen kon doen. De pers begreep nam dat van hem aan. Conflicten escaleerden nooit onder Van Raaij en zo kon hij in alle rust door met waar het om draaide: het beter maken van PSV.

In 2004 nam hij afscheid. Hij liet een club achter die nog jarenlang de eredivisie zou gaan domineren. PSV zou zelfs een jaar na zijn vertrek de halve finale van de Champions League bereiken. Hij stond te juichen op de VIP-tribune. Niet uit trots om wat hij had neergezet. Nee, gewoon omdat PSV het goed deed. Ze zijn moeilijk te vinden, voorzitters met een écht hart voor de club, met verstand van zaken en zonder enige vorm van eigen winstbejog. Harry was er wel een. PSV stond, zowel sportief als financieel, tussen de groten der aarde. Eindhoven kreunde zachtjes bij zijn afscheid. Zo'n goede zouden we nooit meer krijgen.

Zo'n goede hebben we tot nu toe inderdaad niet meer gehad. Het begon om geld te draaien, de club kwam niet meer op de eerste plaats. De broodnodige connecties met mensen in de Europese grootmachten ontbraken opeens. PSV verloor haar gezellige karakter. PSV is een bedrijf geworden. Er is geen plaats meer voor het “beleven als een club”, enkel nog voor het “leiden als een onderneming”. En die onderneming staat nu ook nog op de rand van de afgrond. Rob Westerhof, Frits Schuitema, Jan Reker, en tegenwoordig Tiny Sanders, ze wisselden elkaar in hoog tempo af en bleken stuk voor stuk veel meer geïnteresseerd in geld dan in het spelletje. Zakenmensen. Ook de huidige man, Sanders, heeft niets met voetbal. Hij werkte bij Mars en bij Campina en heeft geen enkele voetbalgeschiedenis. Dat zegt genoeg volgens mij.

We hebben nu behoefte aan een clubman die zich met alle mogelijke middelen sterk maakt voor de vereniging waar hij zo veel van houdt. Een man die 's morgens zijn tanden poetst met PSV-tandpasta en minimaal tien keer per dag vanuit het niets opstaat en uit volle borst met zijn hand op het hart het clublied gaat staan zingen. Als het even kan moet hij ook nog de kennis, ervaring en connecties hebben die Van Raaij had. Harry zelf moeten we niet meer vragen, die geniet van een welverdiend pensioen. Maar kwam er ooit nog maar een voorzitter zoals hij...

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 13 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

26 reacties (laatste reactie door gimmert_5421)

Ik ben het niet met je eens. Simpelweg omdat wanneer dhr. van Raaij nog 3 jaar langer aan het roer had gezeten, PSV al wel 3 keer bij de gemeente aan had moeten kloppen. Die man smeet met geld, risicovol, te risicovol. Misschien wordt je dan kampioen, maar de schulden stapelden zich op. En het kon niet uitblijven dat PSV een keer geen Champions League zou halen. Hoe ver was je dan de afgrond ingezakt als die onder van Raaij niet gehaald was. Nee, ik ben het niet met je eens. Je formuleert echter wel goed, dus ik geef je 4 sterren.

26 juni 2011 om 12:23

Ik ben het met je eens, van Raaij word hier zwaar overschat. Andere hadden op zijn positie ook redelijk tot goed kunnen presteren zonder de druk. Van Raaij is wel een echte clubman, maar hij smeet inderdaad met geld.

26 juni 2011 om 19:20

Wat is met geld smijten? Dure spelers kopen? We moeten niet vergeten dat spelers als Ronaldo en Van Nistelrooy voor ontzettend veel geld werden verkocht. In die tijd kon je als Nederlandse club nog de hoofdprijs vragen. Dan kan je met dat geld ook dure spelers kopen of belangrijke spelers een hogere salaris geven.

Daarnaast hebben we allemaal de economische crisis onderschat. Die begon in het jaar 2000 en we dachten allemaal dat die wel voorbij zou waaien. Dan zouden clubs weer miljoenen betalen voor spelers van PSV of Ajax. Helaas duurt de crisis nog steeds voort. Het is nu een utopie dat PSV nog 20 miljoen krijgt voor een speler. Niet met de huidige selectie.

28 juni 2011 om 14:21

dat PSV geen 20 miljoen krijgt voor een speler heeft op dit moment niet veel te maken met de crisis maar meer met de kwaliteit van de spelers. Daar bovenop komt nog het feit dat het contract van hun sterspeler deze zomer af zou lopen dus dat een club niet veel geld voor zo'n speler betaald.

Prachtige ode aan Harry van Raaij recht uit het hart van een echte PSV supporter.
De zin '' De pers begreep nam dat van hem aan. '' loopt niet. Kleinigheidje.

****

Heel mooi stuk. Al hoewel ik niet denk dat van Raay alleen maar goede dingen gedaan heeft. Doelstelling was om Europees mee te doen om de beste plaatsen. Dit is achteraf niet realistisch.
Toch blijft het een geweldige man. Als ik het kon zou ik de tijd terudraaien naar toen!

Op zich een aardig stuk. Je noemt Chelsea in het stuk, waardoor je het doet voorkomen alsof het daardoor hosanna was.

Ik mis het echter het deel waarin je kort uitlegt dat Alex van Chelsea werd gehuurd, hij na een paar jaar terug moest en psv daardoor met een gat in de verdediging zat wat tot vandaag de dag nog steeds niet is opgevuld! Ook het gemis van Cocu heeft van Raaij verkeerd ingeschat en lees ik ook niks over. Wat mij betreft ligt daar de kern van het probleem en tevens is dat de sleutel geweest tot het Cl-succes.

Het schoonheidsfoutje van de niet lopende zin is hierboven al genoemd.

Aan de hand van bovenstaande neig ik naar 3,5 ster, wat we dus maar naar boven afronden

25 juni 2011 om 16:49

toen Cocu vertrok in 2007 na het ternauwernood behaalde kampioenschap was Van Raaij al 3 jaar weg. ik denk dus niet dat hij het vertrek van Cocu verkeerd ingeschat kan hebben. Alex kwam pas in 2004, op het moment dat Van Raaij vertrok. Hiddink, die via Van Raaij binnen was gekomen, haalde hem. In zowel de zaken Cocu als Alex had Van Raaij niet of nauwelijks invloed. Jammer dat je het stuk hierop afrekent. Verder hebben jullie wel gelijk over dat mislukte zinnetje.

25 juni 2011 om 17:01

Als ik me niet vergis heeft van Raaij, zeker in de jaren na zijn opstappen, toch regelmatig geklankbord, iets wat vrij gebruikelijk is. Zoals je zelf al aangeeft hebben sommige mensen bij psv er geen kaas van gegeten. Juist iemand als van Raaij had ik op dat moment persoonlijk meer van verwacht, neemt niet weg dat het hem niet persoonlijk is aan te rekenen natuurlijk. Hij heeft binnen psv echter wel de status om eens met de vuist op tafel te slaan als dat nodig is.

Beetje zoals Cruijff bij Ajax heeft gedaan. Die status heeft van Raaij voor psv. Niet dat de vergelijking opgaat maar je snapt het idee wel!

v Raaij heeft Psv met een grote financiele puinhoop achtergelaten en er werden enorme risico''s genomen. Maar toen dit aan het licht kwam was hij al gestopt.

PSV financieel uitkleden. Vervolgens jarenlang de stoel van de voorzitter opeisen in het Philipsstadion. En als het dan wat slechter gaat met Psv, de club ook nog even zwart maken in de media. Wat een hart voor de club heeft die man. Wat dat netwerk enzo betrefd: Als er een speler gehaald werd, dan kreeg die speler tekengeld, de club een transfervergoeding. De zaakwaarnemer werd keurig betaald. Lemic kreeg een vergoeding en vervolgens mocht Valkx ook nog wat in zijn zak steken. Dan had je nog Piet de Visser rondlopen die zichzelf meesterscout noemde en niks anders deed als spelers die hem door Lemic werden aangedragen advisren aan Psv. De echt goede spelers gingen uiteraard naar Celsea en Rusland en wat er over bleef mocht PSV hebben, met alle kosten van dien. Nu loopt iedereen al te zeuren als er een speler van buiten de EU wordt aangetrokken, omdat die teveel salaris moeten hebben. Ten tijde van Van Raay bestond PSV voornamelijk uit spelers van buiten de EU. Met alle kosten van dien. Verder vond meneer het niet nodig om de jeugdopleiding door te ontwikkelen, omdat we die gewoon uit zuid amerika konden halen. nu zit iedereen te zeuren dat de jeugdopleiding niet voldoet. Maar wel de veroorzaker in een artikel nog even vereren. Wel goed geschreven overigen. Als je dan toch een vergelijking wil gaan trekken met Munsterman, had je beter Ploegsma en Ruts kunnen noemen. die hebben samen met Reker en daarna Hiddink van PSV een topclub gemaakt. Munsterman voert nu exact hetzelfde uit bij Twente. Zij hebben van PSV een club gemaakt die nationaal en internationaal meetelde.

Goed stuk, maar ik ben het niet helemaal met jou eens. Ik en nog vele andere PSV supporters zijn juist tevreden met Tiny Sanders als Tiny er niet was geweest dan was er een Feijenoord scenario ontstaan en dat wil niemand. Natuurlijk heeft Tiny net zoveel verstand van voetbal als ik en jij, maar voor de voetbalzaken hebben we Marcel Brands. Het duo Marcel Brand en Tiny Sanders daar mogen wij onze handen mee dicht knijpen op dit moment. Ik hoop dat Philip Cocu volgend jaar het stokje van Fred Rutten overneemt en je hebt ook weer een echt boegbeeld en uithangbord voor de club. Maar ik zal het even on-topic houden verder ben ik het met je eens. Ik geef je 4 sterren.

26 juni 2011 om 20:18

Ik deel deze mening.

Leuk stuk over Van Raaij, een echte man van de club. Echter toen Van Raaij er mee ophield wist je van tevoren eigenlijk al dat (bijna) nooit meer zo'n man directeur van ons PSV zou worden.

Dat zakenman Tiny Sanders momenteel aan het roer is vind ik helemaal niet erg. Eigenlijk was dit wat PSV nodig had, een man die PSV financieel beter kan maken. Tiny weet waar hij zaken moet doen en is een zéér belangrijke schakel in de organisatie momenteel. Dat deze man weinig affiniteit heeft met PSV maakt me niet zo heel veel uit, zolang hij PSV financieel maar gezond maakt.

Ik denk dat als PSV dadelijk die lening bij de gemeente definitief binnen heeft en PSV weer structureel het jaar in zwarte cijfers weet af te kunnen sluiten, dat er aan een team kan worden gewerkt dat weer ieder jaar in de Champions League zal spelen. Evenals de rust.

Laten we het hopen.

Het spijt me heel erg, maar ik vind dit echt geen goed stuk. Met je schrijfstijl is zoals gewoonlijk niets mis, maar over de inhoud ben ik niet zo te spreken.

- Je schrijft dat het na Van Raaij's periode om geld begon te draaien. Daarvoor niet dan? Je doet net of PSV onder Van Raaij een gezellig clubje was waarin geld geen rol speelde en waarvan de selectie een vriendengroep was. Dat lijkt me een wel heel erg verheerlijkte weergave van de realiteit, je zou bijna gaan denken dat het destijds altijd zonnig was op de Herdgang en dat de vogeltjes er toen mooier floten dan nu. Was het je trouwens al bekend dat ''vriendelijke oom'' Van Raaij bij Philips bekend stond als een keiharde saneerder die ooit de leiding had over een operatie waarbij 35.000 werknemers ontslagen werden?
- Weet je waarom het onder Van Raaij zo goed ging met Psv? Omdat hij onverantwoord veel geld uitgaf en dat is ook mede de reden waarom PSV nu in de problemen zit. Feitelijk heeft Van Raaij goede sier gemaakt door het geld van zijn opvolgers te verbrassen. Tsja, zo kan ik ook succesvol een club leiden...
- Zeggen dat het gebrek aan sportieve successen bij PSV niet aan Rutten kan liggen omdat hij het vak leerde van Hiddink is wel erg kort door de bocht. Een goede leermeester is natuurlijk nooit een garantie voor een goede leerling. Rutten is niet Hiddink.
- Nilis en Gerets jolige Vlamingen? Nilis heeft op mijn altijd een serieuze, sobere indruk gemaakt en Gerets vooral een stugge, norse indruk.
- Ik vind het helemaal niet belangrijk of een voorzitter charismatisch is en het goed doet in de pers. Hij moet gewoon goed leiding geven. De media te woord staan hoort erbij, maar een voorzitter hoeft echt niet zo'n prominent aanwezige persoonlijkheid als Munsterman of Van Raaij te zijn. Staat niet in de taakomschrijving.
- En dan de titel van deze Ce... Voordat Van Raaij voorzitter werd had PSV al twee Europese bekers in de prijzenkast staan... Die hebben ze onder/na Van Raaij nooit meer een gewonnen.

Het is een goed geschreven stuk, met voor mij niet zichtbare spelfouten.
Ook geen irritante benamingen van iets, dus het leest ook makkelijk weg!
voor mij 4 sterren!

alleen de inhoud is voor mij echt waardeloos sorry, dat ik dat woord gebruik!
Ten eerste is juist hij de oorzaak van de chaos die er nu heerst, hij bleef maar met geld smijten voor dure spelers met dure salarissen, uiteraard dat heeft zijn successen gehad, maar daar betaal je nu de tol voor! Zonder Van raaij waren Alex, Gomes, Cocu en farfan niet gekomen, echter zijn juist die spelers diegene die veel geld hebben gekost aan transfer en salaris. die mensen hebben jullie successen gebracht maar ook de huidige omgang ingeluid! Juist door Guus aan te stellen werd er met geld gesmeten door van Raaij omdat hij niet tegen de grote guus op kon

Ik heb een andere mening dan jij:
Van Raaij bracht succes, maar ook schuld.
Door die schuld zijn we nu niet voor het seizoen al kampioen.
Daardoor trekken we geen goede spelers meer aan.

Maar je schrijfstijl bevalt me prima en ook verkondig je je mening goed.

Daarom 5 sterren van mij.

Ik vindt het een prima CE, zeker een toevoeging. Het stuk is uitgebreidt, je brengt je verhaal goed onder woorden en het is nooit langdradig.
De titel vindt ik niet helemaal toepasselijk, want PSV is nooit een topclub geweest. Maar mij gaat het meer om de CE en niet om de titel.
Daarom krijg je 5 terechte sterren van mij .

26 juni 2011 om 11:02

er zijn verschillende benaderingen voor het woord ''topclub''. een ploeg die in de 4e klasse jarenlang om de prijzen meedoet kun je een topclub noemen. In Nederland zijn Ajax, Twente en PSV op dit moment topclubs, al hangt PSV aan een zijden draadje. Op Europese schaal versta je onder topclubs Barcelona en Manchester. daar past PSV inderdaad niet tussen.

26 juni 2011 om 11:57

@s_ts
Als zelfs een club met twee Europese bekers in de prijzenkast en twee kampioenssterren op het shirt geen topclub is, dan ben ik erg benieuwd naar jouw definitie van een topclub...

26 juni 2011 om 16:17

2 kampioenssterren in de Mickey Mouse competitie en oke, 2 Europese bekers. Maar een topclub is een ploeg die vaak meedoet in de Champions League, zich in de top staande houdt op een hoog niveau en niet alleen een goede geschiedenis heeft, maar ook een goed heden. Dát is een topclub.

@s_t S

Ik ga er gemakshalve maar even vanuit dat je meerdere typefouten hebt geproduceerd, want anders heb ik geen verklaring voor het feit dat je PSV geen topclub vind.

Goed stuk, door de neutrale, maar gezellige houding van de club, ben ik voor PSV geworden. Helaas is dit weggevallen. Ik vind dat PSV ook altijd bij hetzelfde blijft, er komt nooit verandering in. Dan maar de Brazilianen, maar die namen de ploeg, ook veel andere nationaliteiten hoor, daar niet van, veelal op sleeptouw. Jammer dat het nu allemaal bijna voorbij is.

De pratende lampenkap, zoals Co Adriaanse ooit zei. Aimabele man, dat zeker, maar als bestuurder totaal ongeschikt. Hij wist inderdaad een goede sfeer neer te zetten bij Psv, maar wel ten koste van heel slecht financieel beleid dat zich tot afgelopen seizoen doorzette. In die zin heb je dus wel gelijk dat de nieuwe bestuurders niet geweldig waren, maar in mijn ogen niets slechter dan van Raaij.

Al met al leuk geschreven, maar inhoudelijk is het echt uitermate zwak.

Je geeft van Raaij te veel eer. Een voorzitter is niet de club en zou dus eerder in de schaduw moeten staan. Munsterman van Twente komt ookt e veel op de voorgrond. Het is wachten daar dat het mis gaat.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
L. de JongAanvaller3428
D. MalenAanvaller3110
H. LozanoAanvaller3017
C. GakpoAanvaller161
M. RomeroAanvaller10
J. ZoetDoelman340
A. BehichVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Woensdag 22 mei
Na Paris Saint-Germain en Bayern München is ook Arsenal geïnteresseerd in Mario Hermoso. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren