De grootste fout in de geschiedenis van PSV

Zaterdag, 11 juni 2011 om 12:05 door Rardjuh11

Bij mij thuis staat een oude, donkere eikenhouten boekenkast. Die boeken staan daar al jaren onaangeraakt, en hebben vaak een even saaie inhoud als omslag. "Alles over het Dierenrijk", "Brabantse Humor in de Oorlogsjaren", dat niveau. Tussen deze boeken staat ook een rood mapje. Dat mapje staat dat nu al een paar jaar zonder dat iemand er ooit een vinger op gelegd heeft. Vandaag besluit ik dat te gaan doen, omdat ik weet dat ik zelf de schrijver van de inhoud van dit mapje ben.

Dat mapje stamt uit de tijd dat ik als klein ventje alles van PSV verzamelde. Hele seizoengidsen bladerde ik door. Opstellingen van mooie wedstrijden schreef ik op. Foto's van trainers, teams, selecties. Het lijkt me vandaag wel eens leuk om die foto's te zien. En zo kom ik al bladerend op een pagina met de PSV-selectie van 2002/03. Ernest Faber, Jan Heintze, Johann Vogel, ze roepen een gevoel van melancholie en vertedering in mij op en dwingen mij alle namen in mijn hoofd op te lezen, om mezelf te bewijzen dat ik niemand vergeten ben. Iedere naam brengt herinneringen mee. Mark van Bommel die het internationaal gemaakt heeft, en Theo Lucius die nog vaak te vinden is aan de visvijver in Veghel. Jelle ten Rouwelaar die niet goed genoeg was voor PSV, maar toch de subtop van de Eredivisie wel aankon.

Dan valt mijn oog op de jonge jongen tussen Mateja Kezman en Remco van der Schaaf. Een jongen uit de eigen jeugd. Nu pas herinner ik het me: Klaas-Jan Huntelaar, The Hunter, Held van Amsterdam, dodelijkste spits van Nederland, leek lange tijd bij PSV zijn doelpunten te gaan maken. Via Go Ahead Eagles en De Graafschap kwam een jonge Klaas-Jan in 2000 naar Eindhoven. Hij ging wonen in Veldhoven, werd verzorgd door het gastgezin Jorna, waar hij kind aan huis was. Iedere dag fietste hij op en neer naar de Herdgang. Hij kent de route nog steeds uit zijn hoofd. Trainen tussen de grootste talenten, met als persoonlijke trainer Willy van der Kuijlen, de beste aller tijden bij PSV. En scoren. in het beloftenteam van PSV scoorde hij 26 keer in 23 wedstrijden. Dan moet je naar de hoofdmacht en dat begreep Eric Gerets. Daarom staat hij op die foto, in de zomer van 2002 genomen.

Maar hij was nog te jong en de concurrentie van Kezman, Jan Vennegoor of Hesselink en Arnold Bruggink zorgde dat Huntelaar geen kans kreeg in het eerste. Na een half jaar is dan verhuren de beste optie. De Graafschap, zijn oude club, wist hem voor een half jaar aan zich te binden. Hiddink zag echter in 2003 ook niet veel in de jeugdige spits en verhuurde hem nog eens. AGOVV wilde hem wel. Hij kreeg vertrouwen en scoorde weer. weer 26 keer raak, waardoor hij verkozen werd tot beste voetballer in de eerste divisie. Nog één kans kreeg PSV om hem te behouden, maar Hiddink wilde hem nog steeds verhuren en dat was Huntelaar beu. Hij voelde zich aan het lijntje gehouden door PSV en dus wilde hij weg. Roda JC en RBC Roosendaal leken lange tijd de kemphanen om de handtekening van de killer met de hazentanden, maar Heerenveen was ze te snel af. Voor 100.000 (!) euro ging Huntelaar naar Friesland.

En toen begon hij nog meer te scoren en kon Hiddink zich wel voor zijn kop slaan toen hij voor negen miljoen naar concurrent Ajax ging. Maar het werd nog erger voor PSV. Die eeuwige rivaal van de Eindhovenaren verkocht de doelpuntenmachine aan de grootmacht Real Madrid, voor het luttele bedrag van 27 miljoen euro! Die hadden van PSV kunnen zijn! Hadden ze zitten slapen in Eindhoven? Was Huntelaar dan echt niet goed genoeg? We zullen het nooit weten. Misschien was Huntelaar wel nooit zo goed geworden als hij bij PSV was gebleven. Laten we het hopen, anders is dit echt de grootste misser in de geschiedenis van PSV geweest.

Ajax kon van die zevenentwintig miljoen Sulejmani kopen, en zette zijn beleid door waardoor onder anderen de titel dit jaar behaald werd. Volgend jaar speelt Ajax Champions League en dus vliegen de miljoenen weer binnen. PSV daarentegen zit met grote schulden en moet zich tevreden stellen met Europa League. Misschien is de basis van deze twee ontwikkelingen wel gelegd door de carrière van Klaas-Jan Huntelaar.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 22 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 5800+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door cabinessence)

De grootste fout ooit is een talent wegsturen doordat je al geweldige spitsen hebt? Dat noem ik nou niet de grootste fout ooit. Dan vind ik het een grotere fout om inkomsten uit de CL in je begroting op te nemen, terwijl je daar niet eens zeker van bent.

Beetje onzinnig stuk als je het mij vraagt, maar wel goed geschreven, goede opbouw. 3 sterren van mij.

12 juni 2011 om 23:09

Dat meenemen van de CL inkomsten in een begroting doen meer clubs over heel de wereld he, tevens ook in het bedrijfsleven

Vind t verder ook n raar stukje, tuurlijk een grote fout maar om het nu de grootste fout van PSV te noemen?...

13 juni 2011 om 15:02

Denk niet dat een bedrijf als Unilever de Champions league meeneemt in hun begroting!

on: Goed geschreven stuk, alleen met de inhoud ben ik het niet helemaal eens!

13 juni 2011 om 17:18

Had het ook niet over de CL bij bedrijven maar dat snap je hopelijk wel, maar meer dat bedrijven inkomsten op de begroting zetten waar ze nog niet zeker van zijn

13 juni 2011 om 19:22

Ik deel de mening van de mensen hierboven.
Goed geschreven, maar inhoud is net wat minder.

Grootste fout van Psv, dacht dat je het over de oprichting ging hebben... Neenee dat is flauw.

Goed stuk, best informatief, niks op aan te merken. Alleen de inhoud is discutabel te noemen.

Appart verhaal, ik wist er vaag wel wat van, maar niet zoals jij het nu hier schrijft. Leuk stuk om te lezen, wat minder voor Psv, maar als je idd zoals hierboven al geschreven word, concurrentie van spitsen als Kezman en Vennegoor, dan is het ook meer dan logisch dat hij niet doorgebroken is bij Psv.

13 juni 2011 om 16:02

Goed stuk. En ik kan me wel vinden in zijn verhaal.

Maar ik denk dat je dit verhaal breder moet bekijken, Ik denk dat de schrijver hier Hunterlaar gewoon als voorbeeld gebruikt, maar dat hij eigenlijk probeert te zeggen dat de grootste fout van PSV is dat ze de jeugd geen kans geven.

In het geval Hunterlaar lijkt het misschien logisch, dat hij zo makkelijk is laten gaan, omdat er 3 goede aanvallers voor hem in de pikorde stonden, Maar deze drie waren alle 3 gekocht. Met andere woorden de jeugd heeft geen kans gekregen, omdat de spelers van buitenaf worden gehaald.

Hmm, ik weet het niet met deze column. Je verhaal klopt als een bus, maar ik vind dat je opvallend veel fouten hebt gemaakt in tegenstelling tot andere columns die je tot nu toe maakte.
Bijvoorbeeld: 'hij kreeg vertrouwen en scoorde weer. weer 26 raak,'

Je weet als het goed is dat bij die tweede weer een hoofdletter W moet, daar had je in je eerste Ce's ook al last van van dit soort dingen. 3 sterren.

tja, dat huntelaar-verhaal is na al die jaren wel afgesloten voor me.. beetje nutteloze column.

Ik ben het niet eens met je verhaal. Natuurlijk hadden ze het hele Huntelaar verhaal beter kunnen aanpakken, maar aangezien het niveau van PSV en Ajax zo dicht op elkaar lag het afgelopen seizoen kun je honderden dingen noemen die die balans de andere kant hadden doen doorslaan.

Hiddink had geen zin om een talentvolle jeugdspeler in te passen, maar hij heeft wel de basis gelegd voor een dubbel gekoppeld aan de halve finale van de CL gevolgd door nog drie kampioenschapsjaren en wat, vergeleken met nu, Europees succesvolle jaren waren. Was PSV Europees zo succesvol geweest met Huntelaar, hadden ze in de jaren dat het nationale succes minimiem was (2006?) gewonnen met Huntelaar? Dat weet je natuurlijk niet, maar het is redelijk om aan te nemen dat het anders gelopen was.

Overigens heeft PSV nog 1,35 miljoen overgehouden aan de transfer van Huntelaar naar Ajax en verdienen ze sowieso een klein bedrag bij elke verkoop van hem. Niet dat dat te vergelijken is met wat Ajax aan hem verdiend heeft, maar voor de volledigheid mag het wel vernoemd worden denk ik.

Ik vind het een slecht stuk. Je titel moet de eye-catcher van het verhaal zijn. Bij het lezen daarvan had ik hoge verwachtingen van je stuk. Als dan blijkt dat het over Huntelaar gaat is de titel totaal misplaats. Ik zou gekozen hebben voor; Een foutje van 27miljoen!

Je inleiding bevat eigenlijk 3 alinea's voordat je bij het daadwerkelijke probleem komt. In de laatste alinea betrek je Sulejmani in het stuk wat totaal niet relevant is. Tevens komt uit deze alinea voort dat het probleem van PSV komt doordat ze Huntelaar lieten gaan, de grootst mogelijke onzin! Sorry, ik geef je 1 ster voor de moeite.

11 juni 2011 om 17:23

Jij mag vinden dat het een slecht stuk is, maar waar slaat het op dat je zegt: 'Ik geef je 1 ster voor de moeite'.

1 Ster is het laagste wat je kunt krijgen maar het lijkt alsof je het zo zeg: Voor de moeite krijg je er 1tje! Als je nou 2 sterren had gedaan had je kunnen zeggen die 2e voor de moeite, óf ik geef je geen beoordeling voor de moeite, want ik vind het eigenlijk 1 ster waard..

On:
Ik ben het wel met Expert4life eens, dat je beter voor een andere titel gekozen kon hebben, dit vind ik je slechtste stuk van al je Ce's. Ik las die CE over Kezman van je, en spontaan ben ik al je Ce's in een ruk uit gaan lezen, ik vond ze allemaal top. Deze vind ik echt een stuk minder, mooie schrijfstijl dat wel. Ik vind het niet een slecht stuk maar niet een stuk waarvan je echt zeg: 'ja, dit was echt een Club Expert om te onthouden'.

3 sterren man! (nog ff op een paar andere Ce's van je 5 sterren geven nu, was ik vergeten maar ik vind sommige van je echt top. Ga zo door!

13 juni 2011 om 16:39

Ben het opzich wel met je eens, maar '1 ster voor de moeite' is een beetje hard.

13 juni 2011 om 18:28

Softe kritieken worden hier al genoeg gegeven. Ik ben er voor het hardere werk om een volgende Club Expert op een hoger niveau te krijgen, daar mag iemand het wel/niet mee eens zijn, maar de volgende keer is me oordeel niet minder hard.

Huntelaar werd niet verkocht voor 1 ton maar geruild tegen sibon, niet dat dat een veel betere deal was, maar er waren indertijd nog mensen die dachten dat sibon een goede voetballer was. Ik denk dat het aantrekken van sulejmani trouwens gezorgd heeft voor de grootste financiele malaise ooit bij ajax en dat juist het mislopen van de voorgaande kampioenschappen eerder een resultaat hiervan is.

Redelijk goede CE, ook goed geschreven. Al denk ik niet dat het van de verkoop van één enkele speler afhangt, ook vind ik dat een andere titel passender was geweest. Ik vind dit 3,5 ster waard, afgerond dus 4 sterren.

Je verhalen lezen lekker, maar dit keer snij je toch jezelf in een onderwerp. Hiddink had zoals je noemde 3 spitsen. 3 spitsen die beter waren dan Kjh. In die tijd zag niemand het in hem zitten. Hij scoorde dan wel volop, maar dat deed Kezman ook.

Ik vind het maar een slecht stuk, ik ben zelf PSV supporter en je zegt niks nieuws. Als je Kezman en Robben verkoopt voor rond de 30 miljoen ofzo was het bij Chelsea heb je dat ook goed gedaan. Bij elke club zijn er talenten die elders wel doorbreken. Daarnaast was Huntelaar al van kleins af aan een Ajaxfan.
Als je 4de bent in de pikorde en je kunt er geen vrede mee hebben ga je maar elders je geluk zoeken, zijn goed recht en het goed recht van PSV dat ze deze jongen voor weinig ergens anders een succesvolle toekomst toewensen.
Huntelaar doet het uitstekend bij Oranje en hij heeft bij elke club wel gescoord maar toch ziet de trainer (bij de buitenlandse top) het nooit echt in hem zitten, ligt dat aan Huntelaar of aan de zoveel verschillende trainers die hij heeft gehad?
Ik noem dit geen fout maar meer pech, de mensen toendertijd waren gewoon beter.

''maar toch de subtop van de Eredivisie wel aankon.'' (tautologie)

Ik erger me aan je schrijfstijl, die is gewoon niet goed genoeg. Je alina, je begin, bevat de helft van de tekst wat natuurlijk niet de bedoeling is. Er staan onnodige taal- en stijlfouten in. Je gaat nieuwe (ook nog eens overbodige) informatie geven in je slot. (In een slot geef je bijv. een samenvating of een conclusie, je komt terug op je tekst, maar het is niet de bedoeling om met iets volstrekt nieuws te komen) Verder mist er een punchline, je verhaal is niet ''rond geschreven''. Al met al vind ik het heel jammer, want het begon veelbelovend...

Ik beoordeel Ce's op grond van de schrijfstijl en niet op bijv. mening of intresse.
Mijn excuses.

Ik vind het wel een aardig stuk, alleen mis ik het verband tussen de aankoop van Sulejmani en ons kampioenschap, hoewel, hoewel hoewel, feit is idd dat Sulejmani dit seizoen een aantal hele belangrijke goals heeft gemaakt voor Ajax, met name de 1-1 in Nijmegen en de 1-1 in Heerenveen waren achteraf bezien goud waard. Maar de twee voorgaande seizoenen was het niet veel.

Maar toch kun je beter zeggen dat Ajax een financiele catastrofe heeft kunnen voorkomen door de verkoop van Kjh, in een periode waarin Ajax jaar achter jaar geen CL inkomsten had.

ik vind het een beetje stom dat hier mensen zeggen dat is niet de grootste fout en oorzaak van het probleem nu.daar is deze Ce toch voor om die discussie uit te lokken.
ik vond het een leuk stuk om te lezen en alle informatie stond erin en was onderbouwt.

Om eerlijk te zijn vind ik de titel misleidend. Ik dacht dat je echt inging op het gevoerde beleid naar aanleiding van de fout die je zou bespreken in je stuk. Toen ik het stuk las vond ik het erg tegenvallen omdat je alleen Klaas-jan Huntelaar besprak. Tevens vond ik de conclusie dat Ajax het beleid doorzette zodat zij kampioen konden worden niet gerechtvaardigd. Zij konden financieel zo uitpakken omdat zij grote transferopbrengsten hadden en PSV niet.

Voor de rest is je schrijfstijl wel aardig, maar van het stuk zelf ben ik niet erg onder de indruk. Ik geef daarom twee sterren.

Goed stuk, ondanks de foutjes. 4 sterren.

Sorry, maar ik vind Huntelaar maar een matige speler en zal dat ook altijd blijven vinden. Hij heeft zich behoorlijk ontwikkelt maar is zeer beperkt.dat anderen een klapper met hem hebben kunnen maken heeft met niets meer te maken met het moment. Wellicht was hij bij PSV niet zo ver gekomen. Het systeem van Ajax des tijds paste bij Huntelaar en je hebt bij zijn afgelopen clubs kunnen zien hoe hopeloos hij is als het hem niet past.

Verder, leuk stukje tot je over Huntelaar begon!

Aardig stuk, je eerste paar alinea's lopen lekker en ik ben nieuwsgierig maar in de laatste 2 alinea's trek je een rare conclusie. Ajax wordt echt niet kampioen omdat Huntelaar voor 27 miljoen verkocht is.

PS. Toen ik de titel las dacht ik dat het over Dzsudzsak ging.

Leuk om te lezen en goede info. 4 sterren.

Beetje matige inhoud. Het was stom dat PSV Huntelaar heeft verkocht voor een ton. Maar om nu te zeggen dat deze misstap zo fataal was. Dat het PSV nu de Champions League kost. Bijna 10 jaar later. Dat gaat naar mijn mening wel erg ver.

Het feit blijft dat PSV in de jaren daarna een van de meest succesvolle periode uit haar geschiedenis beleefde. Vijf keer landskampioen. Halve en kwart finale Champions League. Dat is niet mis.

Ik zie geen causaal verband tussen de misstap Huntelaar en het missen van de Champions League nu. Sorry.

Dit slaat kant nog wal. Huntelaar was in die tijd ook zeer zeker een goede spits en ja Kezman had ook eerder verkocht kunnen worden. Maar Hiddink durfde het risico niet te nemen. Het ging goed dus ja waarom je spits verkopen?? Kezman is na Psv in verval geraakt omdat hij dacht een spits van wereldklasse te zijn. Misschien hadden ze Huntelaar wel de voorkeur kunnen geven boven Vennegoor want das toch altijd een zeer beperkte spits gebleken. Al met al vind ik het wel zeer ver gezocht.... Wel zonde natuurlijk maar elke club heeft wel zijn fouten.

Huntelaar heeft niet bij Go Ahead Eagles gespeeld he... Dat was Agovv Apeldoorn... maar goed. Of het de grootste fout is... Op dat moment was Huntelaar nog niet Eredivisie waardig. Net als dat Michel Bastos bij Feyenoord er nog niet klaar voor was.

Ik vind de intro fantastisch daarna word het een beetje eentonig. Desalnietemin vind ik dat je goed je best hebt gedaan!

Wel creatief geschreven, mooi bedacht. Boeiende titel, leuke inleiding. Daarna wordt het wat eentoniger. Wel weer een leuke conclusie en een goede afsluiter. Niet perfect, maar zeker niet slecht. Vier sterren van mij.

Inhoudelijk vind ik dit stuk beneden je gebruikelijke niveau zitten. De persoonlijke inleiding is te lang en niet interessant. Vervolgens blaas je een fout (hoe pijnlijk die ook uit heeft mogen pakken) op tot naar mijn mening te dramatische proporties. Enkele club laat wel eens een speler lopen die ze achteraf gezien beter hadden kunnen houden, hoort bij de risico's van het vak.

Omdat je schrijfstijl zoals gebruikelijk wel weer erg goed is twijfel ik toch tussen drie en vier sterren. En omdat de huidige gemiddelde score mij echt wat te laag is krijg je het voordeel van de twijfel.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2323
2.PSV2320
3.AZ2015
4.Vitesse205
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Zondag 13 oktober
Manchester United overweegt in januari een bod uit te brengen op AC Milan-spits Krzysztof Piatek. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren