Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Een Canarinho in Oranje

Laatste update:

Vijf jaar geleden probeerde de Ivoriaan Salomon Kalou een Nederlands paspoort te krijgen, nadat bondscoach Marco van Basten hem een plaats in de selectie voor het WK van 2006 had gegarandeerd. Minister van Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk lag echter dwars door verschillende malen zijn verzoek om naturalisatie af te wijzen. In 2007 koos de spits eieren voor zijn geld en besloot hij alsnog voor zijn geboorteland uit te gaan komen.

/

FC Twente-verdediger Douglas Franco Teixeira, kortweg Douglas, slaagde eerder dit jaar in tegenstelling tot Kalou wèl voor zijn inburgeringexamen en heeft bovendien een Nederlandse vriendin waarmee hij inmiddels een dochter heeft. Hij kan daarom goede hoop koesteren op een Nederlands paspoort. En daarna wellicht in aanmerking komen voor het Nederlands elftal.

De kwesties omtrent Kalou en Douglas zorgden in Nederland voor veel discussie en riepen ook de onvermijdelijke onderbuikreacties op, zoals "Het Nederlands Elftal moet gewoon uit Nederlanders bestaan", "Niemand zit te wachten op deze nep-Nederlander in Oranje" (bron: NuJij.nl) en “Als een ijsschots in de Sahara!” (VKBlog.nl).

Voor de argumenten van zowel voor- als tegenstanders van de naturalisatie van buitenlandse voetballers is wat te zeggen. Aan de ene kant is iedereen die in het bezit is van een Nederlands paspoort feitelijk een “echte” Nederlander en is het sowieso prettig als de bondscoach een extra speler ter beschikking krijgt voor een positie waar de opties momenteel beperkt zijn. Aan de andere kant staan landenteams, in tegenstelling tot clubteams, nog echt ergens voor en zou het jammer zijn als dat steeds verder zou vertroebelen door "transfers" van spelers van het ene land naar de andere (al is het een verzachtende omstandigheid dat een speler tegenwoordig maar voor één land officiële interlands mag spelen).

Spelers die uitkomen voor een “nieuw” thuisland zijn echter verre van ongebruikelijk. Zo werd Italië al in 1934 Wereldkampioen met een selectie met daarin maar liefst zes niet-Italiaanse spelers. Attilio Demaria, Enrique Guaita, Raimundo Orsi en Luis Monti waren geboren Argentijnen (de laatste werd in 1930 zelfs wereldkampioen met zijn vaderland), Filó was een Braziliaan en Mario Varglien kwam uit het huidige Kroatië. Pikant detail is overigens dat vier van deze spelers helemaal niet speelgerechtigd waren voor Italië.

Ook enkele van de grootste voetballers uit de geschiedenis wisselden lang geleden al van land. Eusébio werd in 1942 geboren in Mozambique, destijds een Portugese kolonie, en vertrok pas op 18-jarige leeftijd naar Portugal om niet lang daarna voor dit land te debuteren. De grote Alfredo Di Stéfano kwam in 1926 ter wereld in Argentinië als zoon van Italiaanse ouders, hij zou voor drie landen uitkomen: zijn geboorteland, Colombia en Spanje. Ook Ferenc Puskás, geboren in 1927 en de grootste speler die de voormalige voetbalgrootmacht Hongarije ooit voortbracht, besloot na een transfer naar Spanje uit te gaan komen voor zijn nieuwe thuisland.

Er waren ook enkele Nederlanders die uitkwamen voor meerdere nationale elftallen. De in Nederlands-Indië geboren Law Adam speelde in 1929 één interland voor Zwitserland, het land waarin hij studeerde, in 1930 en 1931 gevolgd door elf wedstrijden voor het Nederlands Elftal. Sjel de Bruyckere speelde zeven interlands voor Nederland (waardoor hij nog altijd recordinternational is van Willem II), waarna hij emigreerde naar Australië en ook daar voor de nationale ploeg uitkwam. Meer recentelijk speelde Jeremain Lens een (niet door de FIFA erkende) interland voor Suriname alvorens uit te komen voor Oranje.

Bestudering van de selecties van het Wereldkampioenschap van 2010 laat zien dat het tegenwoordig verre van ongewoon is dat nationale teams zeer internationale gezelschappen zijn. En dan doel ik nog niet eens op landen waarvoor traditioneel veel zonen van immigranten uitkomen, zoals Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Frankrijk (afgelopen zomer zaten in de Franse selectie spelers met ouders uit Senegal, Martinique, Guadeloupe, Ivoorkust, Benin, Algerije, Frans-Guyana, Congo, Mali en Spanje) en ook Nederland (Bert van Marwijk selecteerde vijf Nederlanders met Surinaams, drie met Indonesisch, twee met Marokkaans en één met Antilliaans bloed).

Verschillende landen konden in Zuid-Afrika een half elftal opstellen met spelers die elders geboren waren. Voor Duitsland werden de geboren Polen Lukas Podolski, Miroslav Klose, Piotr Trochowski, de Braziliaan Cacau en de voormalige Joegoslaaf Marko Marin geselecteerd. De Zwitserse selectiespelers Valon Behrami, Albert Bunjaku en Xherdan Shaqiri kwamen eveneens ter wereld in het toenmalige Joegoslavië, hun teamgenoten Gelson Fernandes en Blaise Nkufo respectievelijk in Kaapverdië en Zaïre. Voor Portugal kwamen de van oorsprong Braziliaanse voetballers Liédson, Pepe en Deco uit, evenals de Kaapverdiaan Rolando, de Venezolaan Danny en de Canadees Daniel Fernandes.

Toegegeven, een Braziliaan in het Nederlands elftal, het zou even wennen zijn. Maar toch zeker niet heel ongebruikelijk. Duitsland, Armenië, België, Qatar, Chili, Kroatië, Spanje, de Verenigde Staten, Equatoriaal-Guinea, Hongarije, Italië, Japan, Mexico, Portugal, Polen, Tunesië, Turkije en Vietnam gingen ons voor en hebben of hadden allen minstens één geboren Braziliaan in het nationale elftal staan.

/

Of Douglas met zijn recentelijk wisselvallige prestaties en soms onbezonnen gedrag een aanwinst zou zijn voor het Nederlands Elftal is een discussie waar ik me nu niet aan zal branden. Wel vind ik het ietwat naïef om Douglas uit het Nederlands elftal te willen weren omdat hij geen "echte" Nederlander is. Feitelijk is het simpel. Wie wel en wie niet een Nederlands paspoort krijgt is een politieke kwestie. Daarna is het aan de bondscoach om de beste voetballers met een Nederlands paspoort te selecteren. Of Douglas in Oranje hoort is dus, zolang het niet om zijn kwaliteiten als voetballer gaat, alleen in politiek opzicht een relevante kwestie. Tussen bezitters van een Nederlands paspoort mag geen onderscheid gemaakt worden.

Realistisch bekeken: als we stug blijven protesteren tegen genaturaliseerde spelers in Oranje lopen we niet alleen internationaal achter de feiten aan, maar lopen we ook het risico dat men in de toekomst op dezelfde manier naar ons zal kijken zoals wij nu kijken naar de koppige KNVB-bonzen die in de vroege jaren vijftig de invoering van het betaald voetbal koste wat kost tegen wilden houden.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Heel mooi stuk waarin je veel dingen vertelt wat ik niet wist daarom en omdat je grammatica goed is en je een mooi onderwerp hebt gekozen
5sterren

Betrapt op één foutje: je schrijft dat Luis Monti met zijn vaderland (argentinië) wereldkampioen is geworden in 1930. Echter heeft Uruguay toen het WK gewonnen, door in de finale Argentinië met 4-2 te verslaan Voor de rest een goed stuk, het leest goed weg. Ook maak je jouw punt duidelijk.

5 juni 2011 om 16:27

Klopt, je hebt helemaal gelijk, Argentinië verloor in 1930 de finale.

5 juni 2011 om 17:45

Dat was inderdaad ook het enige foutje wat ik zag..

Voor de rest, goed stuk. Leest lekker door

fivestars

Mooi stuk, netjes geschreven. Je maakt echter een inschattingsfout. Bij de 'poolse' Duitsers en bij de 'surinaamse' Nederlanders, etc. Die hebben allemaal nog wel een band met hun land, zij het via hun ene ouder, zij het omdat ze een groot deel van hun leven daar doorgebracht hebben. Douglas is hier puur gekomen om voor Twente te voetballen, en daarom zijn zoveel mensen er tegen dat hij in Oranje komt te spelen.

4*

Leuk stuk, leest makkelijk weg.

Niet dat ik twijfel aan je argumenten maar puur uit interesse maar kun je dit rijtje nog even afmaken dan...

5 Surinamers:
-de Jong
-braafheid
-babel
-elia
- ?

1 Antilliaan:
-van der Wiel

2 Marokkanen:
-boulahrouz
-afellay

3 Indonesiers:
-van Bronckhorst
-vorm?
-?

5 juni 2011 om 16:55

Surinamers: Vorm, Braafheid, Babel, De Jong, Elia.
Bron: http://natiosuriname.blogspot.com/2011/02/waarom-s...
Indonesiërs: Van Bronckhorst, Heitinga, Van Persie.
Bron: http://www.indisch3.nl/2010/07/03/wilhelmus-van-na...

5 juni 2011 om 17:12

Is Van Persie Indonesisch?! Dat heb ik nooit geweten. Volgens Wikipedia is hij ook geboren in Rotterdam, dan ben je gewoon een Nederlander, maar Douglas is een Braziliaan die een Nederlands paspoort aanvraagt, terwijl hij al een Braziliaans heeft en niet in Nederland is geboren, dat vind ik een verschil.

7 juni 2011 om 01:35

Je hebt met allochtonen te maken met eerste, tweede en derde generatie allochtonen.

1e generatie: Je immigreerd naar Nederland.
2e Generatie: je bent zelf in Nederland geboren maar je ouders niet.
3e generatie: Jij en je ouders zijn in Nederland geboren en je bent geen allochtoon meer daarom is 3e generatie allochtoon eigelijk een foute benaming

Bert van Marwijk selecteerde vijf Nederlanders met Surinaams, drie met Indonesisch, twee met Marokkaans en één met Antilliaans bloed).

dit vind ik anders als bij douglas. Want douglas heeft zijn hele leven volgens mij in Brazilie gewoond, en omdat hij nu bij twente speelt en een Nederlandse vriendin heeft wil hij Nederlander worden. Niks op tegen hoor, van mij mogen ze Nederlaner worden, maar laat ze dan niet in het Nederlands elftal spelen aub. Deze jongen heeft geen 'klik' met Nederland, zoals van der wiel enzo dat wel hebben. Zij zijn hier opgegroeit en zijn hier groot geworden in tegenstelling tot Douglas. Daarom pleit ik ervoor dat zulke mannen niet in het NL elftal komen, maar wel gewoon Nederlander mogen worden. Maar daar gaat Bertje verder over. Liever Heitinga die misschien iets minder is dan de Niet-nederlander Douglas!

Van der Wiel is een Antilliaan, maar de Antillen horen bij Nederland, Indonesië heeft ook een band met Nederland en beide Marokkanen zijn in Nederland geboren.

Nu over het stuk zelf: het is goed geschreven, eest makkelijk weg en ik heb verder geen spelling en/of grammaticale routen gevonden. Wel won Argentinië niet in 1930, maar werd het 2e.

Het stuk is me dus prima bevallen en dat ene foutje, daar ga ik je niet op afrekenen. 5 sterren.

Heel mooi stuk, ik was het eerst niet eens met deze kwestie, maar jij hebt me met dit stuk overtuigd.
Mooi om te lezen, en dat van Luis Monti wou ik ook zeggen, maarja.

Ter verduidelijking i.v.m. meerdere reacties hierover:

Uiteraard is er een verschil tussen een in Nederland geboren en getogen speler met Surinaamse ouders en een Braziliaan die op zijn negentiende pas naar Nederland komt. Ik stel dat ook niet gelijk. Vandaar ook dat ik schreef: ''en dan doel ik nog niet eens op landen waarvoor traditioneel veel zonen van immigranten uitkomen, zoals [...] Nederland''.

Wat ik me wel afvraag: waar wil je de grens leggen tussen wel en niet een ''echte'' Nederlander? Ben je alleen een ''echte'' Nederlander als je hier geboren bent? Is iemand die hier als kind naartoe gekomen is meer een ''echte'' Nederlander dan iemand die pas kwam op zijn negentiende? Ben je meer een echte Nederlander als je uit een Zuid-amerikaans land komt dat tot 1975 bij Nederland hoorde dan wanneer je uit een Zuid-amerikaans land komt dat geen banden heeft met Nederland? Is een Braziliaan in Portugal minder ''buitenlands'' dan een Braziliaan in Nederland? Het lijkt mij een stuk makkelijker en consequenter om gewoon aan te houden dat iedereen zonder Nederlands paspoort geen Nederlander is en iedereen met een Nederlands paspoort wel...

Zucht daar gaan we weer... Douglas wil alleen maar een Nederlands paspoort voor een transfer, niet omdat die zo mooie nationalistische gedachte heeft als de jongens die gestreden hebben met hun oranje-leeuwenhart om de finale van het wk 2010 te halen.

Douglas zal zich nooit een Nederlander voelen, en zal dat ook nooit worden! hij is een Braziliaan en blijft dat, zo papiertje doet daar niets aan af Let maar op, hij krijgt het papiertje transfereert naar Engeland/duitsland of waar dan ook heen, wordt geselecteerd voor de nationale ploeg van Brazilie en wat is Nederland dan voor hem? helemaal niets meer!

Slappe argumenten dat je Antilliaanse en Indonesische spelers erbij haalt die nu in het Oranje spelen... deze wonen al hun hele leven in Nederland, zijn opgevoed in Nederland, en voelen zich echt Nederlander, bovendien hebben die landen vroeger bij Nederland gehoord, dat is heel wat anders als een Braziliaan die hier een paar jaartjes woont en graag een grote transfer wil maken.

5 juni 2011 om 18:04

tijdens het jeugd ek paar jaar geleden droegen de nederlanders na het winnen van de finale ook vlaggen van alle exotische gebieden, behalve de nederlandse. Ook een gebrek aan nationalistische gedachte? Ook maar uit het nederlands elftal trappen?

5 juni 2011 om 18:10

Dat is heel iets anders en dat weetje donders goed! Brazilie heeft niets maar dan ook helemaal niets met Nederland te maken.

ik verlies nog liever het hele WK met 20-0 dan dat ik zo nep-nederlander in het oranje zie lopen!

5 juni 2011 om 19:50

afca_
Waarom is dat iets heel anders? jij hebt het over nationalistische gedachte. Ik kan me vergissen, maar met surinaamse of antiliaanse vlaggen zwaaien is niet echt een Nederlandse gedachte.

Tuurlijk zie ik enkele verschillen, maar ik heb me dood geërgerd aan dat gezwaai met die vlaggen na de finale. Wil je voor nederland spelen, prima. Gaat je voorkeur uit naar een ander land, hoepel dan op en ga voor dat land spelen. Het is niet zo moeilijk. Dan liever een braziliaan die 5 jaar in nederland woont (dus ook niet een versnelde naturalisatie ivm voetbal zoals kalou wilde), nederlands spreekt, een nederlandse vriendin heeft en die wel trots met de nederlandse vlag zwaait na een puike prestatie.

6 juni 2011 om 09:40

Dat is omdat ze Surinaamse ouders en Antiliaanse ouders hebben en dat landen zijn met een binding met Nederland. Ik heb me daar niet aan gestoort hoor, we leven in een multi-cultureel land waar ''buitenlanders'' opgroeien in Nederland. Zoals oook jongens als Babel en Elia die al hun hele leven in NL wonen maar hun ouders waarschijnlijk niet, dat ze dan nog een beetje trots zijn op hun Surinaamse afkomst wat dus eigenlijk gewoon Nederlandse afkomst is, is wel begrijpelijk.

Brazilie heeft 0,0 binding met Nederland. En Douglas heeft alleen binding met Nederland omdat die hier werkt.

7 juni 2011 om 14:07

Ik zou toch even de geschiedenis boeken erop naslaan of Nederland niets met Brazilie te maken heeft.
wij hebben in het verleden sowieso een deel van Brazilie als koloniale macht beheerst.
denk daarbij aan steden als, Olinda, Mauritsstad en bv Nova Amsterdaõ en Frederiksstad.

5 juni 2011 om 21:04

Het stuk heeft wel emotie bij je losgemaakt.
Is goed geschreven , maar toch geef je 1 ster omdat je het met de inhoud oneens bent?
Persoonlijk vind ik het jammer dat je doordat je het niet eens bent met de schrijver deze be-oordeling geeft.

Alleen al respect voor je diepe research:
Equatoriaal-guinea,

Yes!

Goed stuk, maar ik kan het er gewoon niet mee eens zijn. Ik zit het nut er niet van in waarom wij een de vice-wereldkampioen iemand uit een ander land moeten opnemen in onze selectie.

6 juni 2011 om 07:05

Het moet niet.
1. Hij wilt Nederlander worden om wat voor reden ook.
2. Het kost ons niets?!
3. Zakt hij, dan gaat hij lekker niet.
4. Wordt het een wereldspeler, handig voor ons (als de bondscoach het wilt).

Netjes! Goed stukje en voor je research krijg je sowieso 5 sterren. Je noemt erg veel op ik zou graag meer willen zien van wat je er nou precies van vindt, van de gemengde culturele invloeden in nationale elftallen. Wanneer is het ok en wanneer is het niet ok?
Als iemand:
-geboren is in Nederland
-verhuisd op een jonge leeftijd (voor 18e) naar Nederland
-verhuisd is op een nog best jonge leeftijd (~20?) naar Nederland en gewoon een Nederlandse vriendin heeft, spreekt uitstekend Nederlands
Of wanneer dan? Dat vind ik leuk om te weten, hoe andere mensen er tegen aankijken.

Ik ben zelf niet 100% Nederlands, geboren hier maar ouders niet. Ik zou als ik goed genoeg was voor het Nederlands elftal kiezen ik woon hier heel me leven.

5 sterren voor informatie dus en 4 sterren voor inhoud/schrijfstijl
4.5 afgerond naar 5!

Goede reasearch en aangezien er weer een zielig persoon zonder goede onderbouwing 1 ster geeft geef ik je er 5.

Is een goed geschreven stuk moet veel dingen die ik niet wist.
Echter heb ik bij het lezen van de reacties meegekregen dat je enkelen fout(en/tjes) hebt gemaakt bij het vinden van je informatie.
Dit gaat bij mij ten koste van een ster.
Maar de grammatica is zeker goed. Ook goede informatie.

Ondanks dat ik het dus niet eens ben met dat douglas het nederlandse papiertje heeft binnengehaald. heb jij er toch een hele mooie tekst van gemaakt.

-1 ster omdat de informatie niet geheel goed was. Helaaas!

leuk stuk, maar ik vind het op een gegeven moment een opsomming worden van teveel feiten uit een te ver verleden. knap dat je al die feitjes weet, maar ze interesseren me niet en ze gaan vervelen. verder puik stuk, ik twijfel even tussen 3 of 4 sterren. ik maak er 3 van, krijg je er misschien volgende keer eentje meer.

Grappig, In Indonesie zijn er nu 7 voetballers die in Nederland geboren zijn en die willen uitkomen voor Indonesie. Hieronder staan de namen:

- Sergio van Dijk( ex-fc groningen, ex-fc Emmen, ex top oss)
- Jhonny van Beukering
- Stefano Lilipaly( Speelt bij Jong Utrecht)
-tonnie Cussel(fc Hilversum)
-joey Suk(go Ahead Eagles)
-diego Michiels(ex Go Ahead Eagles)
- Ruben Wuarbanaran( ex Fc Den Bosch

5 juni 2011 om 23:42

Denk ook niet dat die spelers ooit in aanmerking waren gekomen voor oranje...

de spelers die geboren zijn in nederland en een nederlands paspoort hebben is een ding maar asl spelers als douglas ned worden en voor oranje gaan voetballen is dat te belachelijk voor woorden, en kun je je niet meer indentificeren met het nederlands elftal, hij is een braziliaan die te slecht is voor het braziliaans elftal en dus ook nooit voor zijn eigen land zal uitkomen, waardoor hij ook een transfer naar engeland en dus heel veel geld ziet weg vliegen, want daar gaat het om het ned elftal intereseert deze man helemaal niks, als dit doorgang vind kun je wachten op een transfermarkt voor nationale elftalen, de fouten zijn vroeger al gemaakt want vind dit al geen ned elftal meer ik heb geen hekel aan buitenlanders laat daar geen misverstand over bestaan maar dit is een multicultureel elftal, en dat word nog erger kijk maar naar oranje onder 17 daar speelt bijna helemaal geen echte hollander in, dus moeten wij het van het buitenland hebben en hebben wij zelf geen toppers meer voor de toekomst, das best jammer maar die jongens zijn hier geboren, maar buitenlanders ned maken alleen om het voetbal is nog veel erger en eigenlijk te triest voor woorden,

6 juni 2011 om 10:21

Is Nederland op dit moment dan niet multicultureel? Het nationale elftal is echt een weergave van de samenleving en zal dat altijd zo blijven. Ook buiten het voetbal komen er veel buitenlanders in Nederland werken en andersom, dus ook Douglas zal binnen de weergave van de sameneving in Nederland vallen. Hij heeft zijn inburgeringscursus gehaald, heeft een Nederlandse vrouw en een kind dat hier geboren is en dus de Nederlandse nationaliteit heeft. Alle uitspraken dat hij dus 'niets' met Nederland heeft zijn daarmee dus afgedaan als grote onzin.

Een goed stuk wat natuurlijk veel discussies los maakt. Toch vind ik je gedachtepunt ver wijken van de vergelijking. Dat jongens als Affelay Marokkaanse roots hebben, is een hele andere vergelijking met Douglas. In het huidige Nederlandse Elftal kan ook niemand hier vergeleken mee worden. Kalou wel, maar die doet ook niet met ons mee.

Ik kijk er lichtjes tegen dit op. Zelfs Spanje heeft Marcos Senna gebruikt in 2008 tijdens de gewonnen EK. Dat is ook een Braziliaan. Italie zit er vol van (amauri) en Frankrijk, tsja daar is weinig Frans aan. Als deze grote landen dit kunnen accepteren waarom wij niet?

Douglas wilt als eerste een Nederlandse nationaliteit om verschillende redenen. Als hij zijn toetsen haalt en goed inburgert, waarom niet? Geef hem die paspoort! Dat hij een achterliggende bedoeling heeft, so what? Kost het ons geld? Zitten wij vast aan een bepaalde aantal papiertjes per jaar? Moeten wij extra veel geld betalen als hij weggaat? Nee op alle vragen.

We moeten hem ook niet meenemen naar een WK of EK. Als hij echt goed is en straks beter blijkt dan wat we hebben, ja dan nemen we hem mee. Als hij flopt, nou bedankt voor het proberen, maar liever iemand anders.

Natuurlijk komt er emotie bij kijken, maar dat kwam er ook tijdens de Jeugd WK. Allemaal Surinaamse, Antilliaanse vlaggen terwijl ze toch echt met een oranje shirt speelde! Die jongens verdienen net zo min om in ons elftal te spelen dan een Douglas. Niet omdat zij minder Nederlands zijn, maar omdat zij liever pronken met hun eigen land dan het land waar ze voor uitkomen.

Bij mensen als Kalou en Douglas heb ik het gevoel dat de keuze voor Nederland een opportunistische keuze is. Kalou omdat hij de transfer naar Engeland makkelijker zou maken met een Nl-paspoort. Douglas omdat hij het Braziliaanse elftal nooit zal helen, maar gebruik wilt maken van de beperkte hoeveelheid verdedigers in de Nederlandse selectie en zo toch een groot toernooi hoopt te spelen. Dat vind ik persoonlijk totaal verkeerde redenen.

De voorbeelden die jij noemt zijn spelers die al hun hele leven in Nederland wonen en sommigen zijn al 2e of 3e generatie. Dat is iets heel anders dan iemand die hier 5 jaar komt voetballen voor FC Twente en dan Nederlander wilt worden. Maar je hebt wel gelijk, volgens de wet is ie binnenkort Nederlander en van Marwijk kan hem oproepen. Ik hoop echter dat hij dat niet doet.

Desalniettemin goed stuk en goed beargumenteerd.

6 juni 2011 om 11:43

Wat ik schreef was dat Duitsland, Zwitserland en Portugal elk met vijf of zes elders geboren spelers naar het WK zijn gegaan en dat er daarnaast ook nog een aantal landen waren (vs, Australie, Nieuw Zeeland, Frankrijk en ook Nederland) met veel 2e generatie immigranten. Daarmee stel ik de Surinamers, Marokkanen, Antillianen en Indonesiërs in Oranje (of bv. de vele Engelsen en Kroaten bij Australië) niet gelijk aan bv. Douglas.

Zoals ik al schreef:
''en dan doel ik nog niet eens op landen waarvoor traditioneel veel zonen van immigranten uitkomen, zoals [...] en ook Nederland.''

Zeer mooi stuk. Vooral de research. Maar jouw mening heb ik er niet echt in terug gevonden. Niettemin een zeer vermakelijk stuk!

6 juni 2011 om 11:45

Volgens mij is dit toch wel een mening.

''of Douglas in Oranje hoort is dus, zolang het niet om zijn kwaliteiten als voetballer gaat, alleen in politiek opzicht een relevante kwestie. Tussen bezitters van een Nederlands paspoort mag geen onderscheid gemaakt worden.

Realistisch bekeken: als we stug blijven protesteren tegen genaturaliseerde spelers in Oranje lopen we niet alleen internationaal achter de feiten aan, maar lopen we ook het risico dat men in de toekomst op dezelfde manier naar ons zal kijken zoals wij nu kijken naar de koppige Knvb-bonzen die in de vroege jaren vijftig de invoering van het betaald voetbal koste wat kost tegen wilden houden.''

1: Perfect stukje
2: Heerlijke info ( ben ik echt dol op )
3: Dat er een *fout* in zit wordt ruimschoots gecompenseerd door het verhaal.

Oftewel 5 sterren

Goed stuk.

Je hebt er veel energie en tijd ingestoken, veel research en veel feiten.
Grammaticaal zit het ook goed en het leest goed weg, soms worden je opsommingen/zinnen een beetje te lang maar het blijft wel te volgen.

Ik heb wel een foutje kunnen ontdekken in je stuk.

(bert van Marwijk selecteerde vijf Nederlanders met Surinaams, drie met Indonesisch, twee met Marokkaans en één met Antilliaans bloed).

Het zijn 6 nederlanders met buitenlands tintje, niet 5

Verder is het een goed stuk .
4 sterren krijg je van mij.

7 juni 2011 om 19:39

Bert van Marwijk selecteerde 5 Nederlanders met Surinaams bloed, 3 met Indonesisch, 2 met Marokaans en 1 met Antilliaans bloed

5+3+2+1 zijn er volgens mij 11 en niet 6

7 juni 2011 om 20:00

Oeps, Foutje

ik vind je argument ''als je een paspoort hebt doet de discussie er niet toe en ben je gewoon speelgerechtig'' goed en krachtig.
Maar verder vind ik je vergelijkingen tussen douglas en bv surinamers of marrokanen wel verkeerd aangezien deze jongens al hun hele leven in NL wonen en hier zijn opgegroeid. De band met NL is dus anders.
Je vergelijking met bv deco en portugal is wel correct in mijn ogen en ik vind het ook vreemd dat dit soort acties gebeuren. Zelf ben ik van mening dat we het mensen jongens kunnen die hier al hun hele leven spelen en het nationale elftal moeten houden zoals het is.

Goed en informatief stuk om te lezen. Toch is er wel een verschil tussen een geboren Braziliaan en jongens die Surinaams, Indisch of Antilliaans bloed hebben.

Brazilië heeft geen enkele historische band met Nederland. De mensen uit Nederlands Indië, Suriname of Antillen kregen bijvoorbeeld Nederlandse geschiedenislessen op school en waren toen al gewoon Nederlander. Puur omdat de Nederlandse vlag daar toen wapperde.

De Indische Nederlanders (niet Indonesiërs) zijn helemaal een verhaal apart. Deze hadden voor een groot deel al Nederlands bloed. Zij zijn namelijk allemaal ''mengelingen''. De echte volbloed Indonesiërs hebben er juist voor gezorgd dat zij het land zijn uitgevlucht.

Douglas vind ik een moeilijke kwestie. Ik begrijp dat je opgeroepen mag worden als je een Nederlands paspoort hebt, maar heeft Douglas ook echt iets met Nederland? Zou hij ook voor Oranje kiezen als de Braziliaanse bondscoach hem nu op zou bellen met de mededeling dat hij voor Brazilië is geselecteerd? Ik vraag het mij sterk af.

Eerste stuk in een jaar dat ik weer helemaal heb gelezen. Niet omdat het zo geweldig geschreven was maar gewoon omdat het een zeer interessant stuk was over een interessant onderwerp!

Dankjewel!

goed stuk !
veel tijd en energie in gestoken
dus 5 sterren

Mooi geschreven lang stuk en een goed plaatje

5 sterren

Dat sommige mensen hier verkondigen dat Douglas helemaal niks met Nederland heeft en het alleen doet om een transfer naar Engeland te bewerktstelligen vind ik kort door de bocht. Douglas heeft namelijk een Nederlandse vriendin en zijn dochter is ook Nederlander deze jongen heeft dus wel degelijk banden met Nederland ondertussen. Sterker nog hij is voor de rest van zijn leven meer met Nederland verbonden dan met Brazilië waarschijnlijk.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren