Gregory, Gregory

De Korte Leidsedwarsstraat om iets na half vijf. Het café waar ik gekeken heb is gesloten: ‘Even schoonmaken.’ Maar toch ik moet het zien, het moment waar het om draait moet ik live zien! Bij het Sports Café hangt een klein schermpje aan de buitenkant, met zijn tienen staan we te wachten op het heffen van de schaal. Vlak voordat de spelers en staf richting het podium lopen, schakelt het beeld naar een nabeschouwing van Chelsea- Newcastle United. 2-2, maar wat geeft dat?! Ik wil hét zien. Gelukkig kan ik nog door een raam naar binnen gluren, gluren naar het moment. Een voor een lopen ze het podium op en tot slot komen Jan Vertonghen en Maarten Stekelenburg met de schaal naar voren. Het feest barst los.

Ik sta rustig te kijken. Handen in mijn zakken, rustig, genieten. Iedereen komt in beeld met het belangrijkste zilverwerk in de Nederlandse sport, ook Gregory van der Wiel. Een echte Amsterdammer, een Osdorper zelfs, begonnen in Sportpark Ookmeer, net als ik. Iemand met wie ik me kan identificeren. Ik zucht: ‘Gregory, Gregory, wat een jaar. Wat een ongelofelijk gek jaar.’ Ik blik voor mezelf terug. Als er iemand symbool staat voor dit knotsgekke seizoen bij Ajax, is Gregory het wel. Na een geweldig jaar in 2009/10 stond Ajax toch met lege handen, leeg met een dennenappel. Het was een jaar waarin Ajax vaak geweldig voetbal op de mat legde en Gregory was daarbij een van de hoofdrolspelers. Internationaal brak de rechtsback ook door, hij speelde zes wedstrijden op het WK in Zuid-Afrika, waaronder de finale. Maar ook hier eindigde hij met lege handen, net als met Ajax.

De verwachtingen voorafgaande aan de voetbaljaargang 2010/11 waren enorm hooggespannen. Door de prestaties van met name de tweede competitie helft van het jaar daarvoor en doordat Ajax liefst zes spelers in de selectie had, die minimaal de halve finale van het WK hadden gehaald. Maar juist dat WK leek Ajax op te breken. De jongens hadden weinig vakantie gehad en waren eigenlijk nog niet klaar om weer een jaar te vlammen. Ook Gregory. Verdedigend was hij zeer degelijk, maar aanvallend kon hij niet opereren met dezelfde flair als een jaar eerder.

Het gold voor heel Ajax. Hoewel van de basisspelers alleen de Serviër Marko Pantelic was vertrokken, was Ajax niet meer bij machten zo dominant te voetballen als het seizoen ervoor. Grote zeges waren toen geen uitzonderingen, terwijl Ajax nu bijna elke wedstrijd tot het einde moest zwoegen. Gregory stond symbool voor het zwoegen, verdedigend begon hij steeds meer fouten te maken en ook in de opbouw gingen er regelmatig dingen mis. Maar hij kon vechten, net als Ajax. Met name in het uitduel bij FC Twente toonde Ajax dat het kon strijden en dat ze mentaal sterk waren door tot tweemaal toe een achterstand ongedaan te maken.

Ook Gregory speelde goed in die wedstrijd. Juist in dat soort wedstrijden, was hij dit jaar goed. In totaal trof hij de twee meest bewierookte linksbuitens van de Eredivisie, Nacer Chadli en Balász Dzsudzsák, acht keer en de Ajacied werd door de Belg en de Hongaar niet één keer gepasseerd. Sterker nog, het was Gregory zelf die aanvallend gevaarlijk was. Het is dan ook niet de eerste keer in de wedstrijd dat Van der Wiel in de buurt van de goal van Nikolay Mihaylov komt, als hij na een kwart wedstrijd de bal weer ontvangt. Ik lach. Hij doet het weer. Greg doet het weer! De voorzet is perfect, net buiten het bereik van Mihaylov en de koppers bij FC Twente achterin. Bij de tweede paal duikt Siem de Jong op en de 1-0 valt binnen. Aan het begin van de tweede helft is het weer Gregory, die opkomt.

Agressie is te zien in zijn actie. Agressie die je gelijk is aan die in de thuiswedstrijd tegen Twente van vorig seizoen, het Ajax van vorig seizoen is terug. Gregory is terug! Toen was het precies op dezelfde plek, dezelfde agressie van Rasmus Lindgren die toen de 3-0 in leidde. Nu is het aan Gregory. Hij is te fel voor Bart Buysse en geeft voor. Dat het niet een Ajacied is die de bal binnen kopt maar een ex-Ajacied doet er niet toe. Gregory, de o zo vermaarde Gregory is het middelpunt van de feestvreugde. De man die dit seizoen maar niet zijn topvorm kon vinden is precies op het juist moment in grootse doen. Net als heel Ajax. Gregory is Ajax.

Glimlachend loop ik de Korte Leidsedwarsstraat uit, richting het Museumplein om een groot feest te gaan vieren met iedereen die erbij wil zijn. Met alle Ajacieden en met Gregory van der Wiel. Een groot feest en dan mag Gregory op vakantie. Even zijn hoofd leegmaken. ‘Even schoonmaken.’

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 22 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 6800+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door Pango)

Gregory speelde idd een verschrikkelijk seizoen, maar als je zelfs daaruit voordeel kunt halen dan ben je ook terecht kampioen. Voetbal kan raar lopen en daar kan Gregory over mee praten. Leuk stuk, 4 sterren.

17 mei 2011 om 23:30

Verschrikkelijk wil ik niet zeggen. Hij was verdedigend vaak gewoon goed (en dat is ook de absolute basis voor een rechtsback) maar hij kon aanvallend niet spelen zoals de voorgaande 2-3 seizoenen en dat is toch een teleurstelling geweest voor velen, ook voor mij en ik denk ook voor hemzelf.

18 mei 2011 om 10:41

Ja maar dat gaat hij volgend jaar ook niet klaar spelen. Als je een Sulejmani voor je hebt is het onbegonnen werk om aan te vallen als rechtsback.

18 mei 2011 om 12:13

Inderdaad kx22 daar gaan mensen nog wel eens aan voorbij. Rommedahl bijvoorbeeld was een pure rechtsbuiten die de bal wil ontvangen en ook doorgeeft, Suljemani is iemand die altijd zijn eigen actie wil maken, waardoor de onder of overkomende spelers geen deel uitmaken van het geheel.

Van der Wiel was vorig seizoen verdedigend ook niet de beste, maar compenseerde dat met aanvallen, aangezien dat dit seizoen minder makkelijk ging, leek zijn seizoen veel minder dan vorig jaar.

18 mei 2011 om 11:47

Verschrikkelijk inderdaad. Mooi geschreven Kasper, alleen dat ie niet 1 keer voorbij gespeeld is door Dudszak of Chadli... Dat kan ik me niet echt meer herinneren, maar door menig andere aanvallers van welk team dan ook is Gregory toch nog vaak zoek gespeeld dit seizoen. Daar waar zijn inzet en aanvallende inpulsen inderaad verschrikkelijk waren. Hopen dat ie voor volgend seizoen weer vol opgeladen is om die schaal te verdedigen.

18 mei 2011 om 11:51

Hij is vast wel een keer uitgekapt, maar in de samenvattingen (heb ze allemaal bekeken) kwam dat eigenlijk niet terug. Je hebt alleen die kans van Landzaat in de eerste helft als Vd Wiel Chadli voorbij gaat, maar dat is een counter waarbij Ajax als geheel even net verkeerd stond.
Ook liet hij in de bekerfinale heel knullig De Jong weglopen, maar he, dat is Chadli niet he

18 mei 2011 om 12:14

1 op 1 is Van der Wiel de slechtste niet, maar als hij tegen een lopende buitenspeler staat die zonder bal veel beweegt krijgt hij het moeilijk.

Haha echt een geniaal stukje, met de titel kon ik echt al alleen nog maar goeds verwachten!
loopt lekker, geen hinderlijke grammaticafouten en een stukje met een duidelijk punt!

Goed geschreven stuk! Zeer aantrekkelijk om te lezen en goed de aandacht van de lezer getrokken in het begin.
Ga zo door!

@iedereen. Alvast of nog bedankt voor het lezen
Als ik de nood voel (waarschijnlijk wel) zal ik op sommige van jullie nog reageren.

Precies mijn gedachte over Gregory, kan me identificeren met dit stuk.
heb echt genoten in de laatste wedstrijd van Greg.

typerend ook

Bekerfinale - zwakke wedstrijd
Competitiefinale - super wedstrijd.

18 mei 2011 om 14:06

Precies wat ik wilde zeggen!

Mooi stuk, goed geschreven.

Ik zelf heb ook heel veel respect voor Van der Wiel, voor hetgene wat hij heeft bereikt door hard te werken. Ik kom zelf ook uit Osdorp en Van der Wiel zat een paar klassen hoger ik dan op de middelbare school. Als je dan al op je 22e zoveel hebt bereikt en multimiljonair bent.. kan je daar alleen maar respect voor hebben!

Je moet de redactie niet bedanken voor het posten, de redactie moet jou bedanken!

Geweldig verhaal, over een leuke speler. Je wordt echt in het verhaal gezogen, ik weet niet wat ik verder moet zeggen, sorry!

ps, ben je op vakantie geweest?

Lang geleden dat ik een clubexpert van je heb gezien.

18 mei 2011 om 00:20

Nee, ik was er gewoon even klaar mee, zie mijn laatste CE (die geen CE was volgens Didioni, overigens zijn we inmiddels weer dikke forummaten), maar het begon weer te kriebelen en waar een leuke aanleiding is is een leuk stuk te schrijven. Er komen er nog wel weer meer aan, is ook goed voor mezelf om te blijven oefenen.

18 mei 2011 om 00:23

Oke, ik was namelijk altijd fan van je artikelen, en vond je laatste CE ook wel goed gelukt, bracht een hoop discussie op gang. Dan is het toch een goede column.

Ik kijk uit naar je volgende stuk, misschien een idee om je licht te laten schijnen over een nieuwe directie.. kandidaten etc..

De vergelijking tussen het (sportieve) seizoen van Ajax en het seizoen van Gregory vd Wiel gaat i.m.o goed op en ik kan me vinden in de beschrijving van zijn spel dit seizoen. Met betrekking tot je schrijfstijl wil ik opmerken dat de boodschap leuk ingekaderd is met je eigen ervaringen en dat ik niet op scheve zinsconstructies of grammaticale fouten gestuit ben. Had er persoonlijk wat meer toegevoegde waarde in de vorm van informatie in willen zien, maar wat doet dat ertoe als het doel van de tekst bereikt is? Ik heb me vermaakt!

Een heel goed metafoor ja. Van der Wiel & De Zeeuw waren echt dramatisch bezig, maar net als Ajax lieten ze zien er te kunnen staan toen het het hardst nodig was.

Op zich een leuk stuk. Alleen heb ik een andere mening over de verdedigende kwaliteiten van vd Wiel. Die vind ik tot op de dag van vandaag dramatisch. Zowel het pure verdedigen zoals het blokken van een voorzet of op het juiste moment een sliding inzetten als het tactisch goed staan.

Ik vind hem een groot talent, maar hij moet echt nog heel veel leren. Een beetje back laat zich niet zo simpel piepelen door een jongen als bijvoorbeeld Beerens.

Gregory speelde inderdaad sterk tegen Twente. Echter vind ik hem aanvallend minder brengen dan bij Oranje, mijn gevoel zegt dat dat door Sulejmani komt. Die zou meer naar binnen kunnen trekken, en ruimte geven aan Gregory. Zie bij Barca, daar rent Alves ook over de gehele rechtervlank, zou Van der Wiel ook kunnen in de Eredivisie!

18 mei 2011 om 00:33

Ook toen Ajax aan het begin van het seizoen nog met Suarez op rechts speelde die heel veel naar binnenkwam kwam hij heel weinig op. Ik denk dat het gewoon aan Gregory zelf (zijn vorm) lag.

Leuk stuk kasper90. Het seizoen van vdwiel staat idd echt symbool voor het seizoen van Ajax. Leuk gebracht en geschreven. Goed gebracht dat Ajax matig was dit seizoen maar er gezien de eindrangschikking wel op het juiste moment wél stond.
\Je mag jezelf nog wel even in de arm knijpen dat Ajax kampioen is want met kwaliteit heeft het niets te maken. Dat na zes jaar geen kampioen met veel betere elftallen uitgerekend dit redelijk armoedige elftal in het zevende jaar wél de titel pakt is ongelofelijk. Maar dat is misschien juist wel een compliment waard voor Ajax waar alleen Vertonghen en Stekelenburg hoog niveau haalden. Vdwiel blijft overigens verreweg de beste rechtsback van NL ondanks zeer matig seizoen.

18 mei 2011 om 09:59

De kwaliteit was wel aanwezig. Met Vertonghen, Eriksen en Stekelenburg lopen er gewoon drie potentiële wereldtoppers bij Ajax. De eerste wedstrijden mochten we ook nog gebruik maken van Der Suarez en ook Mounir heeft niet weinig voetbalkwaliteiten. Met de volle potentie van Sulejmani, Van der Wiel, Alderweireld, De Jong en De Zeeuw kan Ajax dus gewoon echt het beste team van Nederland neerzetten. De kwaliteit is/was er wel, maar Ajax heeft dit jaar heel weinig het topniveau gehaald, eigenlijk maar een paar wedstrijden.
Milan thuis, Auxerre thuis, Milan uit, Twente uit (twente haalde het toen ook, beste Eredivisiewedstrijd van de afgelopen jaren) Vitesse uit, AZ thuis (beker en comp.), NAC uit en dus afgelopen zondag. Veel te weinig.

18 mei 2011 om 10:46

Eriksen en alderwireld en de Jong zijn goede talenten maar halen lang niet het niveau van Stekelenburg en Vertonghen dit seizoen. Eriksen heeft onmiskenbaar talent maar heeft zich nog alles behalve bewezen met zn drie goals en drie assists (schattinkje), geen schande want het is slechts een dreumes van 18 jaar die het heel goed doet voor zijn leeftijd, ook alderweireld en Anita zijn talentvol. Sulejmani vind ik persoonlijk gewoon redelijk slecht, heeft alleen een goede trap, Ebicilio is een hardloper, Blind kan niet verdedigen, De Zeeuw speelt alleen de laatste wedstrijd normaal en de rest als een druif, De Jong is goed maar ontiechelijk langzaam enz. Niet voor niets is er bij lange na nooit een kampioen geweest met zo weinig punten en kun je toch zeggen dat Ajax kampioen is omdat vooral PSV maar ook Twente het heeft laten liggen mi.
Vorige elftallen met Maxwell, Huntelaar, heel seizoen Suarez, Vermaelen, Trabelski, Davids, Sneijder, Perez, Stam, Stekelenburg, Grygera, Nigel De Jong, Babel enz hadden mi veel meer kwaliteit, en je kunt op bijna elke positie een naam neerzetten die beter is dan de huidige selectie, maar goed nu vat ik ook namen uit meerdere jaren samen, dat is ook zo... Maar ik had iig het idee dat die selecties breder waren en er vaak net 2 toppers meer op het veld stonden en vind het ongelofelijk dat Ajax al die geen kampioen is geworden...

18 mei 2011 om 10:54

Even puntjes op de i. Eriksen is inmiddels 19, maakte in de competitie 6 goals en gaf ook wel meer dan drie assists (denk ook een stuk of zes zeven) en PSV werd in 2008 kampioen met een punt minder dan Ajax nu haalde. Verder heb je wel een punt/gewoon een andere mening dan ik en dat mag.

18 mei 2011 om 11:17

Nou doe je Eriksen tekort, toontje99.
Eriksen had dit seizoen 9(!) assists in de Eredivisie, en vaak ook hele belangrijke. Denk aan de prachtige assist bij NEC uit op Sulejmani, en die van afgelopen zondag op De Jong. Ook maakte hij de winnende tegen Heerenveen, dus hij presteert al heel erg goed voor zijn leeftijd.

Haha, leuk stuk. Ik ben ook begonnen op Ookmeer!

Je zou een zelfde soort stukje kunnen schrijven over Siem De Jong.
Maakt in zo'n 'finale' opeens twee goals, terwijl hij daarvoor vaak juist niet beslissend was.

Leuk stuk!

18 mei 2011 om 16:35

Mwah, De Jong maakte best een goed seizoen door, zeker als je ziet hoe hij geslingerd is.
Dit stuk was eerder van toepassing op De Zeeuw.

18 mei 2011 om 16:50

Afgelopen seizoen scoorde De Jong echter aan de lopende band. Dit seizoen was het bijna allemaal net niet. En dan legt hij er toch maar even netjes 2 in bij de belangrijkste wedstrijd van het jaar.

Niet per sé voetballend slecht of onder de maat dit seizoen, maar ook niet uit kunnen blinken.

Ben het grotendeels met je eens, maar persoonlijk denk ik dat van der Wiel gewoon zwaar overhyped is een tijdje en dat dit zijn niveau is.

Geweldig geschreven de volle 5 sterren man!

Een goed geschreven CE over van der Wiel.

Kasper90: jij hebt over dat van der Wiel 8 keer tegen Chadli en Dzsudzsák heeft gespeeld, maar dit klopt niet het is 7 keer.
Chadli 3 keer, waaronder 2 keer competitie en 1 keer finale beker
Dzsudzsák 4 keer, waaronder 2 keer competitie en 2 keer kwalificatie Ek
De wedstrijd om Johan Cruijff schaal daar behoorde Chadli niet tot de selectie.

Verder goed een stuk 4 sterren.

18 mei 2011 om 17:36

Excusses you're right

18 mei 2011 om 17:44

Maakt niet uit, maar voor de rest een goed stuk.
Een leer voor volgende keer toch, van tevoren alles uitzoeken en alles ook baseren op de feiten.

Erg leuke stuk.

Het is toch typerend dat hij er wel echt staat als hij er ook echt moet staan.

Ik vind het niet zo'n goed stuk. Het stuk draait om Gregory, dat is helder. Toch vind ik dat je hier te veel nadruk op legt en niet de weg er naar toe beschrijft. Het was beter geweest wanneer je in de eerste alinea kort en krachtig terug blikt op de laatste jaren van van der Wiel. Ik lees bijvoorbeeld nergens iets over de hype die een tijdje rondom hem is geweest. De transfer naar Bayern Munchen was al bijna rond. Chelsea? Werd genoemd als 1 van de beste rechtsbacks ter wereld, dat soort dingen zeg maar.

Vervolgens in de alinea's erna de weg ernaar toe beschrijft, dus hoe dat allemaal zo is gekomen. In je laatste alinea kun je dan vervolgens knallend eindigen met een pakkende oneliner.

18 mei 2011 om 18:54

Ik stel de gelijkenisen tussen het seizoen bij Ajax en Van der Wiel. Niet de verschillen. Ajax is niet aan Bayern gelinkt. Ik heb het puur bij de vorm van Ajax en Van der Wiel gehouden, niet daarbuiten.

18 mei 2011 om 18:58

Maar dat zijn nou juist wel de dingen die zijn spel niet ten goede zijn gekomen. Dat soort berichten zijn voor een speler van die leeftijd zeer invloedrijk en verklaren voor een deel zijn slechte spel. Hierdoor krijg je automatisch een beter inhoudelijk stuk.

Daarbij schrijf je een stuk over Gregory maar weet je niet dat hij aan Bayern Munchen is gelinkt? Dat moet een grapje zijn. Het internet heeft er vol van gestaan.

18 mei 2011 om 19:05

Pardon? Ik zeg dat Ajax (de club, zie je A J A X) niet aan Bayern gelinkt is.

Ik had kunnen kiezen voor een meer inhoudelijk stuk, maar heb gekozen voor een gevoelsstuk, want dat speelt in deze dagen toch meer.

Ik zat de hele tijd te wachten op een zin waarin je aan zou geven wat voor seizoen Gregory van der Wiel nou eigenlijk gespeeld heeft. Die zin kwam pas ergens aan het einde van je stukje, precies op het goede moment. Dat is deze zin.

'De man die dit seizoen maar niet zijn topvorm kon vinden is precies op het juist moment in grootse doen.'

Ook ik vond dat Van der Wiel dit jaar niet altijd even goed was, ik kan me uitwedstrijden heugen waarop ik de indruk wekte dat hij een beetje lui was. FC Utrecht-uit was misschien wel zijn slechtste wedstrijd van het seizoen. Maar hij stond er wel wanneer hij er moest staan, daarom is hij de rechtsback van Ajax EN van Oranje! Minder nonchalantie bij dhr. Van der Wiel en de man uit Osdorp is een wereldtopper! Ik vrees dan wel voor het Nederlandse voetbal en voor Ajax dat hij dan echt naar het buitenland vertrekt.

Als Feyenoord-supporter gun ik heel Ajax, maar met name de spelers uit de eigen jeugdopleiding van Ajax, het kampioenschap. Het spel was niet altijd even goed, maar je word kampioen door slechte matchen te winnen. Daarom is Ajax de terechte kampioen dit jaar. Ze hebben de derde ster, maar dit stuk krijgt er toch echt 5 van mij!

Mooi dat je weer eens een stuk schrijft! Er zijn doorgaans weinig goede Ce's over Ajax dus ben blij er weer eens een te lezen. Jamer dat die niet net iets langer was, had nog wel een alinea bij gemogen van mij

ik ben geen fan van de club ajax maar vind dit een mooi stuk om te lezen.

Gregory van der Wiel heeft dit seizoen niet echt denderend gespeeld, maar het blijft een belangrijke kracht voor Ajax achterin die ook heel belangrijk was geweest voor de Amsterdammers. Nu Luis Suarez vertrokken is bij Ajax, zou het nog pijnlijker zijn als Gregory ook een transfer maakt naar een andere club.

Leuke CE dat vertelt over de overwinning van Ajax en over een aantal spelers. vijf ster

Erg leuk stuk, had nog ietsje meer vewacht, maar voor de rest erg leuk. Je hebt ook helemaal gelijk 4 sterren

Ik vind het een goed stukje en aangezien er veel sterren bij goede stukjes horen geef ik je 5 sterren.

*****

Goed geschreven stuk.

Wat je er nog bij had kunnen vermelden, wat nog meer zou bijdragen aan de symboliek van Gregory en Ajax die op het juiste moment vlammen, is dat Greg in het enige diepteinterview dat hij dit jaar heeft gegeven (ik geloof met Vi) meldde dat hij dit seizoen meer assists wou maken.

Dat is volledig geflopt, hij heeft het seizoen een te verwaarlozen aantal assists gemaakt. Totaan de finale! Toen het echt moest, kwam hij met 2 assists. dat is klasse.
Hopelijk heeft hij dit jaar een lange vakantie en echt zin in het nieuwe seizoen, want hij kan heel goed worden...

Leuk stukje! Een stukje met gevoel geschreven. Ben het niet helemaal met je eens, maar dat maakt het stukje niet minder.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3219
3.PSV3113
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder151
D. TadićAanvaller156
S. BerghuisAanvaller145
S. HallerAanvaller149
David NeresAanvaller143
D. KlaassenMiddenvelder123
R. PasveerKeeper120
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 4 december
Newcastle United en West Ham United hebben zich gemengd in de strijd om Arthur Cabral. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren