Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Handelscompetitie met goed imago

Laatste update:

Vitesse heeft een van de beste jeugdopleidingen van Nederland en dat is niet onopgemerkt gebleven in binnen- en buitenland. Onlangs tekende Nick de Bondt een contract bij Ajax. De zestienjarige jeugdspeler uit de B1 van Vitesse werd gezien als een van de grootste talenten uit de voetbalacademie Vitesse/AGOVV. De linksbuiten werd pas op late leeftijd ontdekt bij zijn amateurclub Otterlo, maar groeide al snel uit tot een van de beste talenten uit de jeugd. In Engeland is de overgang van de Bondt ook zeker niet onopgemerkt gebleven, want waar de Engelse clubs altijd al bekend stonden van het stelen van jeugdspelers uit het buitenland, kwam een week na de overgang van de Bondt een delegatie van Tottenham Hotspur op bezoek bij Vitesse.

Zo mochten Tirstan Berghuis (15) en Issa Kallon (15) een week op stage komen bij de club uit Londen. Voor beide spelers (ook afkomstig uit de B1 van voetbalacademie Vitesse/AGOVV) was dit natuurlijk een onvergetelijke tijd. Berghuis speelde zelfs mee in een oefenwedstrijd tegen Ipswich Town en Kallon heeft te horen gekregen dat hij voor nog een periode mag komen. De spelers krijgen waarschijnlijk een contract aangeboden en hopen door te breken in Engeland. De jeugd in het Nederlands voetbal gaat steeds eerder naar grotere buitenlandse clubs. Een grote kater als je het mij vraagt, maar doen wij niet precies hetzelfde?

Of het goed is voor de ontwikkeling van de jeugdige spelers in Nederland is nog maar de vraag. In het verleden zijn er nog een paar voorbeelden van Nederlandse spelers die op zeer jonge leeftijd naar het buitenland verkasten. Een goed voorbeeld vind ik Nacer Barazite. Een speler die ook op zijn zestiende het Nederlandse vasteland verliet. Hij ging weg uit de jeugdopleiding van NEC en vertrok naar Arsenal. Heeft dit hem goed gedaan of niet? Bij Arsenal stond hij bekend als groot talent, hij speelde regelmatig in het reserveteam en in het zo genoemde under-18 team van Arsenal. Ongeveer na een jaar werd Barazite voor een halfjaar verhuurd aan Derby County. Deze club speelde in de Championship van Engeland en Barazite speelde dertig wedstrijden mee. Arsenal dacht hem weer nodig te hebben maar helaas voor de aanvaller: hij kwam niet verder dan de bank.

Nadat hij als speelbal gebruikt geweest was maakte Barazite de overstap naar Vitesse, waar hij het niveau duidelijk niet aankon. Er werd veel van verwacht: een échte Vitessenaar, die vroeger een seizoenskaart had en die van Arsenal afkomt. Wat wil je nog meer? Toen werd duidelijk dat Barazite teveel werd gebruikt als speelbal en er slecht aan gedaan heeft om destijds naar Engeland te gaan. Ik denk dat als hij in Nederland bij NEC gebleven was, dat hij binnen twee jaar doorgebroken was. Bij een Nederlandse club letten ze namelijk meer op je en kan je meer steun verwachten dan bij een Engelse topclub, die tal van jeugdspelers heeft. Bij deze clubs kijken ze pas naar je om wanneer je er helemaal alleen voor geknokt hebt en goed genoeg geworden bent. Barazite speelt nu voor Austria Wien, waar hij weer een beetje opgekrabbeld is. Hij lijkt het toch te hebben gehaald. Maar wel na een hele lange omweg.

Ook zijn er goede voorbeelden van spelers die op vroege leeftijd naar het buitenland gegaan zijn. Er springen natuurlijk twee namen uit die iedere voetballiefhebber in Nederland wel kent: Jeffrey Bruma en Patrick van Aanholt. Deze twee spelers vertrokken op vijftien- en zeventien jarige leeftijd bij Feyenoord en PSV naar ook een club uit Londen: Chelsea. De verdedigers hebben al een aantal wedstrijden mee mogen spelen. Zo heeft Bruma vier wedstrijden op zijn naam staan en heeft van Aanholt één wedstrijd meer gespeeld, met respectievelijk vijf wedstrijden. Bruma en van Aanholt werden goed behandeld omdat ze heel snel met het eerste team mee mochten trainen.

Ze werden steeds beter en Bruma speelde zelfs 22 minuten mee in een Champions League-wedstrijd tegen FC Porto. Beide spelers hebben een goed (prof)contract getekend van drie- en vier jaar. Beide spelers zijn nu verhuurd aan Leicester City, maar komen ongetwijfeld terug bij Chelsea, waar zij de sterren van de hemel gaan spelen. En als ze dit niet lukt, dan komen ze vast bij een andere grote club aan de bak. Wellicht word er binnen nu en een paar jaar weer een Nederlandse jeugdspelers steeds bekender. De zestienjarige Gyliano van Velzen tekende begin dit seizoen een contract bij Manchester United. Hij kwam uit de jeugdopleiding van Ajax. Hopelijk is dit voor hem een verstandige keuze geweest.

Zo halen topclubs uit Engeland jeugdspelers weg bij clubs uit Nederland maar in Nederland is het niet anders. Zoals gezegd tekende De Bondt vorige maand een contract bij Ajax, maar de Nederlandse topclubs kijken niet alleen in de jeugdopleidingen van andere Nederlandse clubs maar ook in de jeugdopleidingen van buitenlandse topclubs in competities waar het niveau nog lager is dan hier. Zo haalde Ajax ook twee jeugdspelers weg uit andere competities. De toen nog achttienjarige Nicolai Boilessen werd gehaald van Brøndby IF en de zestienjarige Christian Eriksen werd weggeplukt bij Odense BK en groeide uit tot groot talent. Beide spelers hadden al stage gelopen bij clubs als Chelsea, Manchester United, Barcelona en Fiorentina, maar deze clubs haakten na de stage toch af om bepaalde redenen waardoor Ajax beide spelers kon halen.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van dat het overal gebeurt. Het kan slecht en goed aflopen maar natuurlijk kiezen jeugdige spelers voor een grotere club. Het is de droom van deze jongens om er te spelen maar als ze eenmaal in de jeugd spelen hebben ze nog een lange weg te gaan. In Nederland moeten we niet zeuren als er weer eens een goede jeugdspeler naar Engeland vertrekt. Wij doen het namelijk zelf ook. Het is niet goed dat het gebeurt. Maar wie houd de droom van deze jongens tegen? Zeg nou zelf, wie wil er nou niet bij een Engelse topclub voetballen waar je misschien wel de kans krijgt om een grote speler te worden? Dat denken ze ook in nog lagere competities over Nederland. Handelscompetities blijven bestaan. De clubs profiteren er van maar ook weer niet. Het is een traject dat nooit zal verdwijnen en dat tegelijkertijd goed maar ook slecht is. Het zit hem in het imago van de competitie. Als jong spelertje wil je spelen bij de club met het beste imago, voor de een is dit Engeland en voor de ander is dit Nederland.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Beste Vz-leden,

Ik heb dit stuk naar aanleiding geschreven omdat ik vaak reacties lees dat de buitenlandse topclubs alle goede jeugdspelers wegjatten en dat zij gestraft moeten worden. Helaas zien zij niet dat de clubs uit de Eredivisie het zelf ook doen. ik wil de lezers ervan overtuigen dat het overal gebeurd en dat we niet meer moeten gaan zeuren als er weer een speler vertrekt.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

12 mei 2011 om 18:54

Het probleem eigenlijk is dat de Engelse clubs wel een streepje voor hebben op de clubs in de Eredivisie. Hier in Nederland kun je geen speler voor ze 16e een contract geven, en dat geldt dan voor alle spelers waar ook ter wereld. In Engeland doen ze dat slimmer door geld en een baan te beloven aan de ouders van die talenten. Die verhuizen dus naar Engeland en die jeugdspelers zullen mee moeten,
omdat de jeugdspelers nog geen contract hebben. (zelfs) clubs als Ajax, Twente en PSV hier in Nederland, kunnen zich dit niet permiteren.
Hier in Nederland als er een jeugdspeler wordt 'weggekaapt' gaat dat (meestal) door middel van een contract afkopen of gewoon meer bieden dan een andere club dat doet. Een voorbeeld nu is dat Deense talent van Ajax, Fischer. Zijn contract is gewoon netjes afgekocht en hij kostte Ajax 1,3 miljoen euro. Als hij maar 15 was, dan had Ajax hem niet kunnen halen. Een Engelse club had hem misschien wel (kunnen) laten overkomen naar Engeland.

En trouwens, ik heb nog nooit een Nederlandse spelers gezien, die vanaf ze 16e al naar het Buitenland vertrok en een hoog niveau haalde daar. Alle goede Nederlandse profvoetballers hebben eerst altijd een aantal jaar in Nederland gevoetbald.

12 mei 2011 om 19:34

In de eerste plaats vind ik dat als je een stuk schrijft, je niet een eerste reactie hoeft te schrijven om uit te leggen wat je nu precies wil.

Afijn, het gaat over het wegkapen van Nederlandse spelers door buitenlandse clusb en je stelt dat Nederlandse clubs dat ook doen. Ja, ook Nederlandse clubs halen spelers ergens vandaan, soms bij een andere Nederlandse club en soms uit het buitenland.

Het onderwerp is natuurlijk interessant, alleen je geeft heel weingi informatie in je stuk. Welke spelers werden waar weggehaald en op wat voor manier? Het halen van spelers op zich is niet het punt waar mensen hier, volgens mij, over vallen. Het gaat juist om de manier waarop en daar lees ik weinig terug. Neem bijvoorbeeld Ake van Feijenoord. Ake is op een totaal andere manier binnengehaald door chelsea, dan bijvoorbeeld Fischer bij Ajax.

Eriksen is onder andere voorwaarden binngengehaald dan bijvoorbeeld een Ake. Eriksen en zijn ouders zijn niet gepaaid met groot geld, maar kozen voor de opleiding en het perspectief bij Ajax, terwijl andere clubs meer geld boden.

Het is jammer dat je zegt dat mensen zeuren, als je zelf niet duidelijk kan maken in zoveel woorden waar het precies om gaat. Het stuk is daarnaast taalkundig echt niet goed.

Succes met je volgende stuk.

Eigenlijk is je reactie die je hierboven staat veel beter. Je maakt namelijk best een interessant punt, maar het is veel te klein voor een ce. Bovendien is het niet echt lekker geschreven.

-edit- en jezelf sterren geven vind ik echt niet kunnen. Maar dat terzijde...

Geen slechte Ce, al mis ik redelijk wat dingen
-Je had wat meer kunnen vertellen over Eriksen, Boilesen en hun keuze voor Ajax.
-een stukje over kinderhandel zou hier goed tussen passen ( bijv. iets over Feyenoord speler Rekik )
-een paar voorbeelden over hoe het ook kan, denk aan VDV en Sneijder.
-inplaats van Ake en van Aanholt zou Van Persie een veel duidelijker voorbeeld zijn dat het ook goed KAN gaan.

Je kunt goed schrijven hoor, maar ik lees dingen wat je intressanter had kunnen maken

13 mei 2011 om 13:42

Van Persie zou geen goed voorbeeld zijn want die speelde al in het 1e van Feyenoord toen hij naar Arsenal vertrok. Hij was niet uit de jeugd weggehaald.

13 mei 2011 om 17:37

dus omdat hij in het 1ste heeft gespeelt is hij niet op jonge leeftijd weggehaald?

beetje een rare opmerking.

14 mei 2011 om 08:29

Dit stuk gaat over kinderen/jongens die nog nooit het eerste hebben gehaald van hun club, om vervolgens als direct voor het buitenland te kiezen.
Niet omdat het jonge jongens zijn.

Van Persie had al 2 seizoenen opzitten en ging daarna weg. Helaas voor veel te weinig geld, maarja.

Nee, ik ben het hier absoluut niet mee eens, er zit een groot en heel groot verschil tussen het geen wat de door jou beschreven Engelse topclub´s doen, en wat de Nederlandse clubs doen.

Ajax koopt spelers van boven de 16, en betalen daar een vergoeding voor, en die is vrij fors voor talenten die nog nooit op het hoogste niveau van hun club hebben gespeeld, er zit daar voor Ajax natuurlijk een risico aan, een speler halen voor 1,5 miljoen of voor 1 miljoen euro, die nog niets bewezen heeft. Al kun je je afvragen in hoeverre het een risico is als alle Europese topclub´s ook achter het zelfde talent aanzitten. Maar goed dat is niet relevant aan het onderwerp

Dus, Ajax betaald een vergoeding, en haalt volgens de Fifa reglementair een speler, zie het maar als een transfer van Torres ( van Liverpool naar Chelsea) maar dan als talent die nog niets bewezen heeft, en voor een aanzienlijk minder bedrag.

Engelse clubs bieden spelers nog voor dat een profcontract mogen tekenen bij hun huidige club, een plek aan in haar eigen opleiding. De regels van de Fifa die transfers van spelers onder de -16 verbied, worden vermeden door de ouders/voogd van de spelers een baan aan te bieden in de stad, waardoor ze verhuizen, en dus in de opleiding van de club terecht kunnen komen.

De Nederlandse clubs krijgen dus geen vergoeding, maar raken gewoon een veelbelovend talent kwijt, die wel een prachtige kans krijgt in het buitenland. Maar in mijn ogen, en de ogen van vele anderen totaal niet zoveel kans heeft op een doorbraak op het hoogste niveau als in Nederland.

Goed die spelers houd je dus niet tegen, die zien het alleen als een prachtige uitdaging, gelukkig zijn er soms nog ouders/spelers die wel verstandig zijn en gewoon in Nederland op hun 16e een profcontract tekenen.

Goed ik hoop dat je het verschil een beetje snapt, tussen enerzijds wat Ajax doet namelijk een transfersom betalen voor een talent, dat zich nog niet heeft bewezen, en deze in de jeugdopleiding plaats. En Engelse clubs die spelers naar hun club halen, door middel van de ouders een baan te geven, noodgedwongen naar Engeland verhuizen, waardoor de speler in de opleiding terecht kan komen, zonder dat daar een vergoeding tegen over staat, voor zijn huidige club.

Op je stuk vind ik dat je verder niet veel op aan te merken valt, dat ik het er niet mee eens ben doet daar niets van af.

4 sterren.

Vind het een matig stuk, grammatica en interpunctie niets mis mee, feiten kloppen ook gewoon. Alleen vind het allemaal wat oppervlakkig nauwelijks een eigen mening of dingen die echt nieuw zijn. Komt nog eens bij dat engelse clubs spelers voor hun 16e naar Engeland halen in tegenstelling tot nederlandse clubs die dit niet mogen met buitenlandse transfers.

2 sterren

13 mei 2011 om 09:06

Jouw mening komt dus gewoon neer dat je bij het lezen van de eerste 2 alinea's denkt, dat is helemaal niet waar over Engeland. Want je overige reden is dat zijn mening niet naar voren komt.
Maar goed, dit is mijn mening dat de jouwe, ieder voor zich.

Ik vond het een sterk stuk, grammaticaal dik in orde en je schrijft uitstekend. Je kent je feiten, ik vond het bovenbien leuk om te lezen. 5 sterren geef ik alleen bij echte uitzonderingen, dus vier.

Ga zo door!

Edit: Ik heb in al mijn enthousiasme (en onhandigheid) perongeluk op de 5-sterknop geklikt, meevallertje voor jou!

Ik vind het niet lekker lezen maar de argumenten zijn goed en het idee achter het verhaal ook. Verder vind ik het raar, niet alleen van jou, dat er Clubexperts zijn die zichzelf een beoordeling geven, Meestal is dit ook nog eens een goede beoordeling van 4 of 5 sterren.

Waarom geef je jezelf sterren? Het is toch de bedoeling dat andere leden reageren op jou stukken en dat ze jou beoordelen?

13 mei 2011 om 10:30

Ik snao wat je bedoeld.

maar voor mijzelf vind ik het fijn om mijn eigen stukken ook te beoordelen.
Mijn vorige CE heb ik 3 sterren gegeven want die vond ik minder, dus ik geef gewoon wat ik vind wat het moet zijn.

ik vind het al zeg ik het zelf een zeer sterke column met goede argumenten en feiten en gramaticaal vind ik hem ook goed..

13 mei 2011 om 11:28

Grammatica is redelijk, alleen zó veel stijlfouten. Dat maakt je column onleesbaar en erg chaotisch. Één tip van mij, zorg ervoor dat je bepaalde woorden (in jou geval bv 'dat' ) niet te vaak gebruikt wanneer je schrijft. Wanneer je dat doet is je CE al een stuk beter. Voor nu:
3*

13 mei 2011 om 12:00

In een column waar je spreekt over de handel in jonge spelers, vergeet je te benoemen dat sommige clubs de regels aan hun laars lappen om spelers met grote bedragen en beloftes binnen te halen. Het feit dat je dat punt niet uitwerkt, laat staan noemt, maakt je clubexpert al 2 sterren minder waard. Dat is juist HET essentiële punt in deze discussie.

Toen ik mijn eerste reactie schreef, had je jezelf nog niet beoordeeld. en ik ben het met Marseilletp eens: Een Clubexpert moet zijn eigen stukken niet beoordelen en je bent zelf het bewijs ervoor. Je hebt een blinde vlek voor hetgeen jezelf hebt geschreven.

Ik zal je een tip geven over verdeling van alinea's:

Elke alinea moet 1 verhaal vertellen. Je begint bijvoorbeeld een alinea met ''ze werden steeds beter en Bruma''. In principe hoort dat nog bij de vorige alinea, tenzij je het anders neerzet. Nu lijkt het net alsof je een alinea in tweeën knipt om puur voor het oog een mooie alineaverdeling te krijgen.

Nog een tip is dat je vaker je komma moet gebruiken. Voor bijna elke 'maar' hoort een komma en die vergeet je vaak.

Je begint soms te pas en te onpas met een nieuwe zin, bijvoorbeeld: ''het is niet goed dat het gebeurt. Maar wie houd de droom van deze jongens tegen?'' Dat is gewoon één zin!

Een ander ding dat me stoorde, bijvoorbeeld in je laatste alinea, was dat je vaak stelt dat een bepaald iets goed en slecht is. Je neemt geen stelling. Wat is nou precies je mening?
- Het kan slecht en goed aflopen
- De clubs profiteren er van maar ook weer niet
- dat tegelijkertijd goed maar ook slecht is

13 mei 2011 om 12:13

over die alinea's: Dat heeft VZ zelf gedaan, ik had ze aan elkaar gelaten. weet ook niet waaaom ze dat gedaan hebben.

Met dat 'maar' en die komma heb je wel gelijk

-het kan goed en slecht aflopen( voorbeelden al eerder gegeven: Goed met Bruma/aanholt, slecht met Baraztie)
-oook voorbeeld van gegeven: Er worden spelers weggekaapt bij bijvoorbeeld ajax, maar ajax kaapt ze zelf ook weer weg(voor- en nadeel)

Alsnog bedankt voor het reageren

Twee vragen:
- Waarom reageer je zelf als eerste met een uitleg over je stuk? Als je stuk goed genoeg is, komt je punt wel naar voren.
- Waarom geef je jezelf constant sterren?

Anyway.

Ik denk dat dit je beste stuk tot nu toe. De voorgaande vond ik niet heel veel, al wil je wel telkens een goed punt maken.
Ook nu is je onderwerp een goede.
Je komt ook met goede voorbeelden maar je moet er dieper op ingaan. Je houd het iets te oppervlakkig en geeft teveel opsominformatie. Dat is info die bol staat van feiten maar geen onderbouwingen.

Daarnaast had je dit ook heel goed op Vitesse kunnen betrekken, immers bestaan de nieuwe beleidsplannen uit het opleiden van eigen talent, aan te vullen met toptalent uit heinde en ver, en de selectie weer aan te vullen met de absoluut haalbare topspelers. Dat miste ik een beetje.

Ben het met je eens dat de zogenaamde talenten te vroeg weggekaapt worden...

vind het verhaal alleen veel te lang.... Teveel opsommingen.

Wat je zou kunnen doen voor een vervolgexpert.... Meer inhoud maar minder toelichting en eindig je verhaal met een vraag of een oplossing... Hierdoor laat je mensen over je stuk nadenken...

Precies wat duppen zegt

ook is het grammaticaal echt ver onder de maat, kan er niet veel meer van maken sorry

grammatica =1
idee=2
uitwerking =1

13 mei 2011 om 16:19

sorry hoor maar dit is gewoon een haat reactie en heeft niks te maken met deze Ce!

onderbouw je mening eens met grammatica 1 ster? waar zie jij fouten staan dan?
Misschien heb je gewoon geen intresse in dit onderwerp maar zon reactie vind ik echt raar.

ik heb je profiel bekeken en jij hebt gereageerd op heel veel Ce's, Bij alle Ce's schrijf je 1 of 2 zinnen met het aantal sterren, jij volgt geloof ik maar gewoon wat de rest zegt en leest het stuk helemaal niet.

13 mei 2011 om 18:23

Ja haat natuurlijk..

Het heeft hier helemaal niks met haat te maken, je denkt toch niet echt dat ik heel dit stuk nog een keer ga lezen, sorry hoor, maar ik ga echt niet nog een keer dit verhaal wat erg raar in elkaar zit lezen

Dus als je niet lang reageert kun je geen mening hebben? ook nog eens onzin en idd dit was mijn langste reactie ooit!
gefeliciteerd!

13 mei 2011 om 19:40

okee dus je hebt geen onderbouwing op de slechte gramatica, het slechte idee en de slechte uitwerking? Waar haal je die aantal sterren vandaan dan?

Ik ben het eens met 't punt wat je maakt (eigenlijk ook een beetje algemene kennis allemaal), maar je zegt 5 keer exact hetzelfde in je stuk, hergebruikt bepaalde uitdrukkingen in het tijdsbestek van een paar zinnen en al met al zit het qua taal niet zo sterk in elkaar. De volgende keer beter zou ik zeggen, de intentie is er in ieder geval.

Ik vond het vermakelijk om te lezen. Ik zeik niet zo over taal, want het liep gewoon vlot. En met uitzondering van mensen die een opleiding Nederlands hebben gevolgd op minstens HBO niveau is er niemand meer die onze taal foutloos schrijft. De alinea indeling is mooi voor het oog, maar als het allemaal aan elkaar zat had ik niet de moeite genomen om het te lezen, zo was het door te komen. Ik had echter een heel ander artikel verwacht gezien je titel.

Ik vind het jammer dat er hier mensen zijn die verwachten dat je net zo goed bent als mensen die hier een echte opleiding voor gevolgt hebben, maar dit stuk brengt inhoudelijk misschien niets nieuws, het is wel een goede uiteenzetting voor het overzicht.

van mij krijg je 4 sterrren

Het is een mwah stukje;

Aan de ene kant is het een heel duidelijk stukje. Maar aan de andere kant...het voeld niet compleet. Waarschijnlijk is dit een persoonskwestie, maar het 3 sterren waard.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren